Öka värdet på bostad

Höja värdet på hus och lägenhet

När man skall sälja sitt hus eller sin lägenhet så vill man självklart kräma ut ett så högt slutpris som möjligt. Oavsett om du äger en bostadsrätt eller en friköpt bostad så finns det massor av åtgärder som kan höja värdet på bostaden inför en försäljning. Åtgärderna kan delas upp i två kategorier:

 • Permanenta åtgärder – exempelvis renoveringar & ombyggnationer
 • Tillfälliga åtgärder – exempelvis styling & trädgårdsarbete

De permanenta åtgärderna kan du göra även om du inte planerar att sälja i närtid. Då får du ju möjlighet att njuta av förbättringarna själv samtidigt som de ger en värdeökning när du väl skall sälja i framtiden. Priserna är så pass höga nu på bostäder att det är värt att renovera bostaden innan den säljs. Det krävs såklart investeringar och engagemang men det kommer att betala sig.

Artikelns innehåll:
1. Öka värdet på bostadsrätter
2. Öka värdet på friköpt villa/hus/radhus
3. Öka värdet med styling
4. Få tips på värdehöjande åtgärder

Ska du sälja din bostad rekommenderar vi att du först jämför mäklarna och deras arvoden på Mäklarofferter.se.

I videon ovan går EFN igenom hur du kan höja värdet på bostadsrätten (mycket bra klipp)

Lägenhet & bostadsrätt

I en bostadsrätt så har man som ägare ett begränsat ansvar. Denna begränsning innebär oftast att du som ägare är ansvarig för allt invändigt medan föreningen ansvarar för utsidan. Det innebär att du kan påverka det inre i lägenheten men det yttre är oftast utanför ditt ansvar.

Om du äger en lägenhet som är värd över 1.000.000 kr så är det alltid värt att renovera så mycket som möjligt i bostaden under förutsättning att den nuvarande standarden är gammal och omodern. Det absolut bästa är att renovera lägenheten till nyskick. En lägenhet i toppskick är alltid lättast att sälja och det är dessa lägenheter som oftast drar iväg mer än väntat i budgivningarna. Det är dock inte alltid värt att renovera sådant som redan är i ett tillfredsställande skick.

 • Byta lister
 • Byta golv
 • Måla och tapetsera om inomhus
 • Fixa iordning altan/balkong
 • Fixa iordning eventuell trädgård & rabatter
 • Renovera badrum
 • Renovera kök
 • Skapa ett extra sovrum om det är möjligt
 • Förbättra planlösningen
 • Styling

Exempel:
Det är inte värt att renovera ett badrum som redan nu är helkaklat och har ett klinkergolv i modern stil. Det är inte heller värt att byta ut ett kök som är snyggt och modernt.

Det är däremot alltid värt att byta ut gamla slitna golv mot nya parkettgolv, måla- eller tapetsera om lägenheten samt utföra renoveringar som bara kostar några tusenlappar men som höjer helhetsintrycket. Det är även värt att byta lister och trösklar om dessa är gamla och slitna.

Har man till exempel ett 20 år gammalt och omodernt badrum så bör man renovera detta med kakel och klinkergolv. Detsamma gäller om man har ett gammalt och omodernt kök. Kök och badrum kostar oftast runt 100.000 kr styck men ger en rejäl höjning av värdet på bostaden. Välj materialval som är snygga och moderna men samtidigt prisvärda.

Tips: Jämför offerter från hantverkare
Dorunner.se kan du samla in offerter från olika hantverkare med en enda ansökan. Du kan sedan jämföra hantverkarna och deras offerter för att hitta den bästa. Du förbinder dig inte till något när du ansöker och det är helt gratis.

Friköpt villa, hus, radhus

Till skillnad från bostadsrätter så har man normalt sett en utsida som man ansvarar för om man bor i ett friköpt radhus eller en villa. Det innebär att du kan höja värdet på bostaden genom att snygga till trädgården, fasaden och taket. Du kan även göra investeringar som sänker husets driftskostnader, till exempel installera en luftvärmepump eller byta ut befintligt värmesystem. Låga driftskostnader ger ett högre slutpris.

Tips på värdehöjande åtgärder för hus:

 • Byta lister
 • Byta golv
 • Måla och tapetsera om inomhus
 • Måla om fasad
 • Byta tak
 • Fixa iordning uteplats/altan
 • Fixa iordning trädgård & rabatter
 • Byta värmesystem eller installera luftvärmepump
 • Renovera badrum
 • Renovera kök
 • Skapa ett extra sovrum om det är möjligt
 • Förbättra planlösningen
 • Styling

Exempel:
Måla om fasaden om det behövs, tvätta taket och snygga till trädgården.
Det brukar även öka värdet på bostaden om man bygger en fin altan eller uteplats.

Det är inte värt att renovera ett badrum som redan nu är helkaklat och har ett klinkergolv i modern stil. Det är inte heller värt att byta ut ett kök som är snyggt och modernt.

Det är däremot alltid värt att byta ut gamla slitna golv mot nya parkettgolv, måla- eller tapetsera om i huset samt utföra renoveringar som bara kostar några tusenlappar men som höjer helhetsintrycket. Det är även värt att byta lister och trösklar om dessa är gamla och slitna.

Har man till exempel ett 20 år gammalt och omodernt badrum så bör man renovera detta med kakel och klinkergolv. Detsamma gäller om man har ett gammalt och omodernt kök. Kök och badrum kostar oftast runt 100.000 kr styck men ger en rejäl höjning av värdet på bostaden. Välj materialval som är snygga och moderna men samtidigt prisvärda.

Låna till renoveringarna
Värdet på bostaden ökar normalt mer än själva investeringen så är det värt att låna pengar för att genomföra renoveringarna. Du kan antingen öka på ditt befintliga bolån eller ta ett vanligt privatlån som du sedan bakar in i ditt befintliga bolån alternativt löser privatlånet när du säljer bostaden.

Lånekoll.se hjälper dig att samla in offerter från över 30 st olika banker och ser till att du får den lägsta möjliga räntan både på bolån och privatlån. De kan även hjälpa dig att förhandla ner räntan på befintliga lån. Lånekoll har tidigare lyckats lösa ner till 1,09% i ränta åt vissa kunder. Du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan och deras tjänster är helt gratis.

Öka värdet med styling

Idag används styling flitigt av bostadssäljare runt om i landet. Att styla sin bostad innebär att man via inredning och möblemang förbättrar helhetsintrycket av bostaden. Om man har trädgård så kan även den stylas med fina växter och utemöbler. Det är värt att styla bostaden om man inte redan har en fin inredning.
Din mäklare brukar normalt kunna erbjuda ett kostnadsfritt besök av en professionell stylist som hjälper dig att avgöra vad som eventuellt behöver göras i bostaden och trädgården.

Det brukar normalt kosta extra om man väljer att anlita stylisten för att hon/han tar dit sina inredningsprylar, möbler och inreder bostaden. Kostnadsbilden för styling brukar vara från 5.000 kr och ända upp till 100.000 kr om du äger en enorm lyxvilla.
Priset beror på hur mycket prylar som stylisten behöver ta med sig från sitt lager och hur omfattande stylingen är.

Läs vår djupgående artikel om: Styling av bostad

Hjälp med bedömning av värdehöjande åtgärder

Många bostadsägare känner sig osäkra på vilka åtgärder som behövs för just deras bostad. Det finns kostnadsfri hjälp att få. Hemsidan som vi nämner ovan, Mäklarofferter.se hjälper dig att samla in offerter och att jämföra mäklarna som är aktiva i just ditt område. Mäklarna erbjuder dig ett kostnadsfritt möte med mäklarna. På detta möte kan du få tips och råd på vad som bör göras samt vilken påverkan det kan ha på din bostads värde. Med Mäklarofferters tjänst så kan du enkelt välja ut de bästa mäklarna som har järnkoll på vilka renoveringar och investeringar som kommer att betala sig bäst. Precis som vi nämner ovan så är Mäklarofferter.se helt gratis och du förbinder dig inte till något när du fyller i dina uppgifter.

3 KOMMENTARER

 1. Jag skulle vilja ha uppgifter ang. provision hos mäklare i Båstad Laholm omr. , men anonymt. Går detta ? PÅ sighten ni har uppfattar jag det som att de , efter kontakt med Hittakäklare .se får förfrågan ,ser vem som sökt och sen svarar.

  Tack för svar!

  • Hej Helga.
   Du måste ange dina kontaktuppgifter till Mäklarofferter.
   Dessa uppgifter skickas sedan till mäklarna så där kan du inte vara anonym.
   Syftar du på att ingen annan skall få reda på att du använt tjänsten så anger du bara ett telefonnummer och e-mailadress som ingen annan kommer åt så går det utmärkt.

   Mvh admin på Ekonomifokus

Ställ en fråga

Please enter your comment!
Please enter your name here