Renovera kök inför försäljning

Renovera köket inför försäljning

När man skall sälja sin bostad, oavsett om det är ett hus eller en lägenhet/bostadsrätt så finns det massor av åtgärder som kan öka bostadens marknadsvärde. En åtgärd är att renovera köket. Kök och badrum är de två viktigaste rummen vid en försäljning eftersom det är de rum som är dyrast att renovera. I denna artikel skall vi gå igenom hur man skall tänka kring köksrenoveringen för att tjäna så mycket pengar som möjligt vid en försäljning.

Artikelns innehåll:
1. Totalrenovera kök inför försäljning
2. Förbättra befintligt kök
3. Tips inför köksrenoveringen


Klicka för att gå direkt ner till önskad rubrik

Totalrenovera kök inför en försäljning

När du renoverar inför en försäljning så skall du satsa på en neutral stil. Köket skall inte vara för modernt och inte för klassiskt. Använd vit och andra ljusa färger för att attrahera så många spekulanter som möjlighet. Köket nedan visar hur du bör tänka om du renoverar endast för att tjäna så mycket pengar som möjligt på renoveringen. Det är ljust, lagom modernt och neutralt. Denna typ av kök lockar absolut flest spekulanter till en visning. Golvet på bilden är dock lite för mörkt. Satsa istället på en ljus ek-parkett. Det finns att köpa billigt och bra på tex Bauhaus eller Byggmax.

Kök renovera Ekonomifokus

Om du har ett kök som är från 70-talet eller tidigare så bör du totalrenovera köket. Du bör byta ut ALLT. Stommar, luckor, vitvaror, golv osv skall bytas ut. Riktigt gamla kök är såpass gamla och omoderna att det inte blir riktigt bra när man gör halvmesyrer. Vi rekommenderar därför att man blåser ut hela köket och köper ett nytt på till exempel Ikea. Köken som Ikea erbjuder är idag väldigt prisvärda och håller en bra kvalitet.

Tips: Jämför offerter från hantverkare
Dorunner.se kan du samla in offerter från olika hantverkare med en enda ansökan. Du kan sedan jämföra hantverkarna och deras offerter för att hitta den bästa. Du förbinder dig inte till något när du ansöker och det är helt gratis.

Förbättra ett befintligt kök

Om du har ett kök som är från 80-talet eller senare så brukar man kunna använda befintliga stommar och endast byta luckor, kakel, golv och vitvaror. På 80-talet började man nämligen använda stommar som funkar till dagens köksluckor. Om du kan spara stommarna och hitta nya luckor, moderna vitvaror osv som passar till dessa så kan du spara mycket pengar. Ett nytt kakel ovan diskbänken, nya bänkskivor, belysning, lite nya vitvaror och nya luckor kan göra så att köket ser ut som nytt.

På bilden nedan ser ni hur fint man kan få det trots att man sparar de gamla stommarna. Om man renoverar på detta sätt sparar man mycket pengar och arbete på renoveringen men man får ändå riktigt bra betalt vid en försäljning.

Renovera kök 80-tal Ekonomifokus

Låna till renoveringen
Värdet på bostaden ökar normalt mer än själva investeringen så är det värt att låna pengar för att genomföra renoveringarna. Ta ett vanligt privatlån som du sedan bakar in i ditt befintliga bolån alternativt löser privatlånet när du säljer bostaden.

På Lendo.se kan du jämföra räntor och erbjudanden från 40 st banker & långivare med en enda ansökan. Du får då en lista med bankernas erbjudanden och väljer själv om du vill accepterade något erbjudande eller inte. Det är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du ansöker.

Tips inför köksrenoveringen

När man renoverar köket för att tjäna pengar skall man tänka på att attrahera så många spekulanter som möjligt som vi nämner ovan. Nedan följer en lista med tips och råd.

 • Försök att få in en dubbel kyl och frys
 • Välj en dubbel diskho
 • Satsa på mycket skåp (folk vill ha gott om förvaring)
 • Använd vita eller ljusa färger
 • Använd vita eller rostfria vitvaror
 • Köp nya vitvaror på Ikea (prisvärt)
 • Måla om väggarna i köket
 • Lägg in nytt golv
 • Lägg inte för mycket pengar, köp standardmaterial som ändå är snyggt
 • Köp en bänkskiva i laminat (sten och trä är för dyrt)

💡 Planerar du att sälja en bostad?
Hittamäklare.se
hjälper dig att samla in offerter och jämföra de olika mäklarna som är aktiva i ditt område. Offerterna kan du sedan använda när du skall välja mäklare samt när du skall förhandla om arvodet med den mäklare du vill anlita. Det är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.

Joakim har studerat fastighetsförmedling på Högskolan i Väst under 3 års tid. Med ca 10 års erfarenhet som fastighetsmäklare vill nu Joakim via sina guider inom bostad förmedla kunskap till läsarna och hjälpa dem att fatta bättre beslut vid köp av ny bostad eller försäljning av befintlig.

5 KOMMENTARER

 1. Så kasst och synd att ge sådana här tips. Äldre kök håller ofta en helt annan kvalitet än dagens massproduktion. Med enkla knep kan man göra äldre kök mer funktionella.

 2. Kommer helkaklad vägg bakom disk och spis vara trend ett tag till? Eller ska man stanna med kaklet t ex i höjd med fläkten?

  • Hej Christina.

   Jag är tyvärr inte rätt person att svara på den frågan.
   Jag är för dåligt insatt där.

   Mvh admin på Ekonomifokus

  • Tips
   1. Hittamäklare.se - Jämför mäklarna och deras offerter
   2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

 3. Hej Klara.

  Vi har inte tagit bort några kommentarer.
  Tryck på ctrl + f5 när du är inne på artikeln så rensar du cachen och kan se alla kommentarer.

  Mvh admin på Ekonomifokus

Ställ en fråga eller skriv en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här