Renovera kök – Öka värdet på bostaden innan försäljning

När man skall sälja sin bostad, oavsett om det är ett hus eller en lägenhet/bostadsrätt så finns det massor av åtgärder som kan öka bostadens marknadsvärde. En variant är att renovera köket. Kök och badrum är de två viktigaste rummen vid en försäljning eftersom det är de rum som är dyrast att renovera. I denna artikel skall vi gå igenom hur man skall tänka kring köksrenoveringen för att tjäna så mycket pengar som möjligt vid en försäljning.

Totalrenovera kök inför en försäljning

När du renoverar inför en försäljning så skall du satsa på en neutral stil. Köket skall inte vara för modernt och inte för klassiskt. Använd vit och andra ljusa färger för att attrahera så många spekulanter som möjlighet. Köket nedan visar hur du bör tänka om du renoverar endast för att tjäna så mycket pengar som möjligt på renoveringen. Det är ljust, lagom modernt och neutralt. Denna typ av kök lockar absolut flest spekulanter till en visning. Golvet på bilden är dock lite för mörkt. Satsa istället på en ljus ek-parkett. Det finns att köpa billigt och bra på tex Bauhaus eller Byggmax.

Kök renovera Ekonomifokus

Om du har ett kök som är från 70-talet eller tidigare så bör du totalrenovera köket.
Du bör byta ut ALLT. Stommar, luckor, vitvaror, golv osv skall bytas ut. Riktigt gamla kök är såpass gamla och omoderna att det inte blir riktigt bra när man gör halvmesyrer. Vi rekommenderar därför att man blåser ut hela köket och köper ett nytt på till exempel Ikea. Köken som Ikea erbjuder är idag väldigt prisvärda och håller en bra kvalitet.

Tips: Jämför offerter från hantverkare
Dorunner.se kan du samla in offerter från olika hantverkare med en enda ansökan. Du kan sedan jämföra hantverkarna och deras offerter för att hitta den bästa. Du förbinder dig inte till något när du ansöker och det är helt gratis.

Ska du sälja din bostad rekommenderar vi att du först jämför mäklarna och deras arvoden på Mäklarofferter.se.

Förbättra ett befintligt kök

Om du har ett kök som är från 80-talet eller senare så brukar man kunna använda befintliga stommar och endast byta luckor, kakel, golv och vitvaror. På 80-talet började man nämligen använda stommar som funkar till dagens köksluckor. Om du kan spara stommarna och hitta nya luckor, moderna vitvaror osv som passar till dessa så kan du spara mycket pengar. Ett nytt kakel ovan diskbänken, nya bänkskivor, belysning, lite nya vitvaror och nya luckor kan göra så att köket ser ut som nytt. På bilden nedan ser ni hur fint man kan få det trots att man sparar de gamla stommarna. Om man renoverar på detta sätt sparar man mycket pengar och arbete på renoveringen men man får ändå riktigt bra betalt vid en försäljning.

Renovera kök 80-tal Ekonomifokus

Tips inför köksrenoveringen

När man renoverar köket för att tjäna pengar skall man tänka på att attrahera så många spekulanter som möjligt som vi nämner ovan. Nedan följer en lista med tips och råd.

 • Försök att få in en dubbel kyl och frys
 • Välj en dubbel diskho
 • Satsa på mycket skåp (folk vill ha gott om förvaring)
 • Använd vita eller ljusa färger
 • Använd vita eller rostfria vitvaror
 • Köp nya vitvaror på Ikea (prisvärt)
 • Måla om väggarna i köket
 • Lägg in nytt golv
 • Lägg inte för mycket pengar, köp standardmaterial som ändå är snyggt
 • Köp en bänkskiva i laminat (sten och trä är för dyrt)

Få kostnadsfria tips och råd kring renoveringen

När du skall renovera inför en försäljning kan det vara bra att få lite kostnadsfria tips och råd av en expert. Om du dessutom planerar att sälja bostaden längre fram så är en mäklarkontakt ett mycket bra första steg att ta. Hemsidan Mäklarofferter.se hjälper dig att samla in offerter och att jämföra de olika mäklarna i ditt område. Dessa offerter kan du sedan använda för att välja vilken mäklare du vill fortsätta din kontakt med och du kan även nyttja offerterna när du förhandlar om mäklararvodet. Tjänsten som Mäklarofferter.se erbjuder är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du fyller i dina uppgifter.

Låna till renoveringen

Att renovera inför en försäljning är oftast en mycket god investering. Det är värt att ta ett tillfälligt privatlån för att kunna genomföra renoveringen. Lendo.se hjälper dig helt kostnadsfritt att jämföra ca 35 st banker och välja det lån med de bästa villkoren och räntan för din renovering. Man förbinder sig inte till någonting när man fyller i sina uppgifter hos Lendo.se och tjänsten är helt gratis.

3 KOMMENTARER

 1. Kommer helkaklad vägg bakom disk och spis vara trend ett tag till? Eller ska man stanna med kaklet t ex i höjd med fläkten?

  • Hej Christina.

   Jag är tyvärr inte rätt person att svara på den frågan.
   Jag är för dåligt insatt där.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 2. Hej Klara.

  Vi har inte tagit bort några kommentarer.
  Tryck på ctrl + f5 när du är inne på artikeln så rensar du cachen och kan se alla kommentarer.

  Mvh admin på Ekonomifokus

Ställ en fråga

Please enter your comment!
Please enter your name here