Det är viktigt att välja rätt mäklare för att uppnå bästa möjliga försäljningsresultat. En duktig mäklare kan hjälpa dig att nå högsta möjliga slutpris och säkerställa att försäljningsprocessen blir snabb & smidig.
För att välja ut den bästa mäklaren till din försäljning bör du kontakta flera olika mäklare och boka in dem på möte i din bostad. Under dessa möten kan du ställa frågor samt jämföra deras tjänster och erbjudanden, vilket hjälper dig att välja den mäklare som du tror kommer leverera det bästa försäljningsresultatet.
Artikelns innehåll:
1. Tips & checklista inför valet av mäklare
2. Frågor att ställa till mäklaren
3. Jämför mäklarnas arvoden/provisioner
4. Mäklarnas lokalkännedom & expertis
5. Mäklarnas omdömen & betyg
Klicka för att gå direkt ner till önskad rubrik
Tips & checklista – så väljer du rätt mäklare
På Hittamäklare.se kan du se vilka mäklare som säljer flest bostäder i området där du bor. Du kan även se om mäklarna är specialister på bostadsrätter eller villor baserat på deras tidigare försäljningar. Där finns även statistik, topplistor och omdömen från tidigare bostadssäljare som anlitat mäklarna i ditt område.
I bilden ser du ett exempel på hur det kan ser ut när man söker på mäklare i Stockholm.
Du kan även använda deras tjänst för jämförelse av mäklarnas offerter som är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du ansöker.
Välj ut 2-3 stycken mäklare som du tror är de bästa i ditt område. Bjud hem mäklarna på möte i din bostad. Detta möte kallas för värderingsmöte och det är helt kostnadsfritt. Att boka möten med fastighetsmäklare innebär INTE att du förbinder dig att anlita någon av mäklarna som kommer på värderingsmöte. Dessa möten är alltså helt förutsättningslösa och kostnadsfria.
På mötet kan du jämföra mäklarnas tjänster, personligheter och arvoden/provisioner. Ställ mycket frågor och försök att skapa dig en bild av hur mäklaren arbetar och känn efter om du får ett förtroende för personen. Längre ner i artikeln hittar du exempel på frågor att ställa till mäklaren.
Mäklaren kommer på hembesök. Ni går gemensamt igenom bostaden och du som ägare berättar om bostaden samt eventuella renoveringar som gjorts. När ni är klara med genomgången så sätter ni er ner vid köksbordet och diskuterar förutsättningar kring din bostad och även din boendesituation. Mäklaren kommer fråga om du planerar att sälja bostaden, letar ny bostad, vill lägga om lån eller om du bara är nyfiken på värdet.
Mötet och den muntliga värderingen är helt gratis och du förbinder dig inte till att anlita mäklaren så länge du inte skriver under ett så kallat förmedlingsavtal, dvs ett avtal där du ger mäklaren i uppdrag att hjälpa dig med att sälja bostaden.
Om du planerar att sälja bostaden kan du be att få en offert av mäklaren som visar vad han/hon tar i arvode så att du kan jämföra flera olika mäklare innan du bestämmer dig för vem du vill anlita.
- Värderingen tar normalt ca 30-60 minuter
- Värderingsötet är gratis och du förbinder dig inte till att anlita mäklaren
- Bostaden och din boendesituation diskuteras
- Mäklaren kan ge förslag på värdehöjande renoveringar
- Om du planerar att sälja bostaden får du en offert av mäklaren
På värderingsmötet kommer mäklarna att ge dig följande:
- En bedömning av bostadens marknadsvärde samt ett rekommenderat utgångspris
- En offert över vad mäklaren tar i arvode samt vad som ingår i tjänsten
- En övergripande genomgång över hur mäklaren arbetar och hur försäljningsprocessen ser ut
- Tips och råd på eventuella renoveringar/förbättringar för att öka bostadens värde innan försäljningen
Mäklaren kan se om det är något du bör renovera/fixa till inför försäljningen. Mäklaren har dessutom kontakter med stylistfirmor som vid behov kan hjälpa dig att inreda bostaden snyggt för att på så vis öka slutpriset vid en försäljning.
För att kunna ta ett väl underbyggt beslut och anlita rätt mäklare så bör du ta reda på lite mer information om mäklarna du haft hemma på besök, om du inte redan gjort det.
- Se betyg & läs omdömen om mäklarna på Hittamäklare.se.
- Kika på mäklarnas tidigare försäljningar och nuvarande försäljningar.
- Undersök hur mäklarna marknadsför sina bostäder. Tar de bra bilder och skriver de bra beskrivningar och så vidare?
- Kolla upp att mäklarna är registrerade, när de registrerades samt se om de har några varningar hos Fastighetsmäklarinspektionen.
- Kolla upp om någon av mäklarna har massor med försäljningar igång samtidigt. Om det är allt för många kan mäklaren få svårt att hinna lägga tillräckligt med tid på din. Om de är för få kanske mäklaren inte är särskilt omtyckt av andra.
- Kolla upp att mäklaren inte konsekvent skickar sin assistent eller kollega på visningarna. Undvik mäklare som inte håller i visningar och budgivningarna själv.
- Kolla upp vad mäklarna sålt tidigare och skapa dig en bild av deras rutin och erfarenhet av bostäder i ditt område.
Se till att välja en mäklare som är trevlig och social samtidigt som han/hon har stenkoll på bostadsmarknaden och kan svara bra på alla de frågor du ställt. Välj den mäklare som du känner mest förtroende för helt enkelt.
En bra mäklare behöver ha många goda egenskaper. Här är några av dom:
- Lyhörd & engagerad
- Socialt kompetent & trevlig
- Professionell & pålitlig
- Duktig på att ”hantera” olika personlighetstyper
- Har god rutin inom mäklaryrket
- Stor kunskap om bostadsmarknaden & bostadspriserna i området
- Serviceminded
- Tillgänglig
Det är inte alltid bäst att välja den mäklaren som tar det lägsta mäklararvodet. Välj den mäklaren som du tror kommer att prestera bäst försäljningsresultat. Det är det som kommer ge dig mest pengar i fickan i slutändan.
När du bestämt dig för vilken mäklare du vill anlita bör du vara lite tuff och försöka förhandla ner arvodet. Mäklaren vill gärna få uppdraget att sälja din bostad så viss prutmån finns nästan alltid. Betala inte onödigt mycket för mäklaren!
Läs mer om att jämföra mäklararnas arvoden längre ner i artikeln.
För att en mäklare skall kunna hjälpa dig med försäljningen krävs det att du skriver under ett uppdragsavtal. I det avtalet står det vilka villkor som gäller, vad du skall betala för mäklarens tjänster osv. Se till att läsa igenom detta avtal noga innan du signerar för att undvika missförstånd och tvister i efterhand.
Mäklarens uppdragsavtal kallas för förmedlingsuppdrag. Uppdragsavtalet innehåller följande:
- Uppgifter om säljaren och bostaden
- Uppgifter om mäklaren
- Bostadens utgångspris
- Avtalets giltighetstid
- Info om marknadsföring & bilaga för Hemnet
- Info om uppdragets omfattning
- Info om mäklarens provision / arvode
- Info om mäklaren har ensamrätt eller inte
- Villkor för uppsägning
- Allmänna villkor för avtalet
🔗 Läs vår djupgående artikel om mäklarens uppdragsavtal
När avtalet är signerat kan mäklaren påbörja försäljningsprocessen. Ni kan lägga upp en tidplan tillsammans och boka in fotografer, eventuella stylister osv.
Valet av mäklare är ett av de viktigaste besluten du tar i en bostadsförsäljning. Väljer du rätt mäklare får du hjälp att få maximalt betalt för din bostad och mäklaren guidar dig väl genom hela försäljningsprocessen så att du känner dig trygg och hela tiden har koll på vad som händer.
Anlitar du en dålig mäklare kan det leda till att du får sämre betalt för din bostad. Eftersom bostadsaffärer vanligtvis handlar om stora pengar kan ett dåligt val av mäklare stå dig dyrt. Det är med andra ord värt att lägga en del tid och energi på detta moment.
💡 Planerar du att sälja en bostad?
Hittamäklare.se hjälper dig att samla in offerter och jämföra de olika mäklarna som är aktiva i ditt område. Offerterna kan du sedan använda när du skall välja mäklare samt när du skall förhandla om arvodet med den mäklare du vill anlita. Det är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.
Frågor till mäklaren
På mötet i din bostad skall mäklaren berätta lite om sig själv och varför just han/hon kommer att göra det bästa jobbet med att sälja din bostad. Det kan nästan liknas vid en arbetsintervju.
Det är viktigt att mäklaren är specialist på ditt område och din bostadstyp. Försök att hitta en mäklare som är expert på just din bostadstyp och ditt område. Mäklare som endast jobbar i en specifik kommun/distrikt brukar oftast besitta mer kunskap om just ditt område och de spekulanter som letar bostad där.
Bra mäkleri kräver en viss rutin och erfarenhet. Rutin och yrkesskicklighet är lika viktigt här som när du tex anlitar en advokat eller finansiell rådgivare. Se till att anlita en duktig mäklare som kan sitt yrke väl.
Om mäklaren eller någon kollega till mäklaren har sålt liknande bostäder i ditt område nyligen kan det finnas spekulanter över som vill köpa din bostad. Fråga mäklaren vilka bostäder det i så fall handlar om och ungefär hur många spekulanter som kan tänkas finnas?
Fråga även om mäklaren har ett spekulantregister. Om ja, fråga hur det fungerar och sköts. Hålls det uppdaterat? av vem? Vissa mäklarbyråer har väldigt stora och bra kundregister som hålls uppdaterade av särskild personal.
Det är viktigt att du gillar den person som skall sälja din bostad. En otrevlig och oengagerad mäklare kan få spekulanter mindre benägna att lägga det där extra budet.
Mäklaren gör en värdering av din bostad. Om du bjuder hem flera olika mäklare kan du jämföra värderingarna och se om det är någon mäklare som inte riktigt verkar ha koll. Fråga mäklaren om han/hon har koll på liknande försäljningar som gjorts i området tidigare.
Mäklarens arvode är en viktig del. Undvik att betala onödigt mycket för mäklaren genom att jämföra flera olika mäklare och försök pruta ner arvodet lite från den nivå som mäklaren du önskar anlita offererar. Det går nästan alltid att pruta lite på arvodet.
Fråga mäklaren om vilka tjänster och vilken typ av marknadsföring som ingår i arvodet.
Fråga även om vilka förutsättningar som gäller om bostaden inte blir såld eller om du vill säga upp uppdragsavtalet.
Fråga vilka tillval och extratjänster som erbjuds. Vissa mäklarfirmon erbjuder exempelvis fri hyrbil, andra bjuder på flyttstädningen om du väljer att anlita någon av deras mäklare. Det är småpengar i sammanhanget så lägg inte allt för mycket vikt vid dessa tjänster men ha med de i åtanke när du funderar på vilken mäklare du ska välja.
Detta är en lite småtaskig fråga men den kan vara värd att ställa ändå. Det är svårt för mäklarna att sticka ut gentemot sina konkurrenter eftersom det oftast finns många duktiga mäklare i området. Ställ frågan för att se lite vad du får för svar, det kan vara intressant att se hur bra mäklaren är på att svara på en lite klurig fråga.
En mäklare bör inte ha allt för många försäljningar igång samtidigt, då kanske inte tiden räcker till. Fråga mäklaren om hur mycket han/hon har att göra just nu. Har mäklaren 15-20 st eller fler bostäder till salu ute just nu kan din försäljning bli lidande. Välj en mäklare som har lagom mycket att göra. Inte för lite och inte för mycket.
Kolla upp vilka villkor mäklaren har med i sina uppdragsavtal. Vad gäller om man vill säga upp avtalet? Har mäklaren någon ensamrättstid? Vad ingår i mäklararvodet och vad måste du som säljare betala själv? Be om ett uppdragsavtal som du kan få läsa igenom i lugn och ro.
Fråga vilket utgångspris mäklare rekommenderar. Be mäklaren motivera varför just det utgångspriset kommer ge dig det högsta slutpriset. Se hur mäklaren tänker kring utgångspris och om det låter vettigt.
Var försiktig med mäklare som lovar guld och gröna skogar. Att sätta för höga prisförväntningar leder oftast till en sämre försäljning i slutändan. Välj en mäklare som ger dig realistiska prisförväntningar.
Be mäklaren att gå igenom och förklara tydligt hur han/hon jobbar och hur en försäljningsprocess går till.
Jämför mäklarnas arvoden
Mäklararvodet förhandlas fram mellan dig och mäklaren. Arvodet skall helst kännas bra både för dig och för mäklaren. Skriv inte under uppdragsavtalet förrän du känner dig nöjd med överenskommet arvode.
Du bör samla in offerter från flera olika mäklare för att kunna jämföra deras arvoden. Du får då en bild av vart arvoden/provisioner ligger bland mäklarna i din kommun vilket hjälper dig när du ska välja vilken mäklare du vill anlita. Var inte rädd för att förhandla med mäklaren och pruta på provisionen om du anser att den är för hög.
Glöm inte att fråga mäklaren om vad som ingår i arvodet. För att kunna jämföra mäklarnas arvoden ordentligt behöver du veta vad som ingår.
Videoklipp om hur mäklararvoden fungerar
Rimliga nivåer för mäklararvodet
Nedan presenterar vi tabeller med rimliga nivåer för mäklararvodet. Tabellerna är upprättade av en fastighetsmäklare med över 10 års erfarenhet av branschen.
Tabellerna visar vilka arvoden du kan räkna med att behöva betala för att anlita en kompetent mäklare till din försäljning.
Du kan använda dig av tabellerna som utgångspunkt när du förhandlar med mäklarna om arvodet.
Bostadsrätter
Bostadens pris | Arvode i kr | Arvode i % |
---|---|---|
0 – 1 miljoner kr | 20 – 35 000 | 3,5 % |
1 – 2 miljoner kr | 30 – 45 000 | 2,5 % |
2 – 3 miljoner kr | 40 – 65 000 | 2,0 % |
3 – 5 miljoner kr | 55 – 75 000 | 1,8 % |
5 – 7 miljoner kr | 65 – 90 000 | 1,5 % |
7 miljoner kr < | 90 – 120 000 | 1,3 % |
Hus / villa
Husets pris | Arvode i kr | Arvode i % |
---|---|---|
0 – 1 miljoner kr | 45 – 55 000 | 4,5 % |
1 – 2 miljoner kr | 55 – 65 000 | 4,0 % |
2 – 3 miljoner kr | 60 – 80 000 | 3,0 % |
3 – 5 miljoner kr | 70 – 90 000 | 2,0 % |
5 – 7 miljoner kr | 80 – 120 000 | 1,5 % |
7 miljoner kr < | 90 – 120 000 | 1,3 % |
Exempel på olika upplägg för mäklararvodet:
Det finns flera olika upplägg/strukturer för mäklarens ersättning. Vilket upplägg som ska användas vid din försäljning beror på vad du och mäklaren kommer överens om.
Här följer tre exempel på de vanligaste uppläggen:
Exempel 1, vanlig procentsats:
Mäklaren tar till exempel 4% av bostadens slutpris i provision/arvode.
(Dvs. om priset på bostaden blir 1 000 000 kr så tar mäklaren 40 000 kr i provision/arvode).
Detta alternativ är bra om du känner dig osäker på vart bostadens slutpris kommer att landa.
Exempel 2, stegprovision:
Mäklaren tar 30.000 kr i provision + 10% på den del av köpeskillingen som överstiger 1000.000 kr.
(Dvs. om bostaden säljs för 1 100 000 kr blir provisionen totalt 40 000 kr. Detta kallas för en steg-provision)
Detta alternativ är bra om du känner dig stensäker på vart bostadens slutpris kommer att landa.
Exempel 3, fast arvode:
Mäklaren tar ett fast arvode om 40 000 kr oavsett bostadens slutpris.
Detta alternativ är bra om du känner dig osäker på vart bostadens slutpris kommer att landa.
Förhandla ner arvodet
Oavsett vilket upplägg du och mäklaren kommer överens om att använda så har du i princip alltid möjlighet att försöka förhandla till dig en lägre provision än den mäklaren erbjuder dig initialt. Var tuff i förhandlingen och signera inte uppdragsavtalet förrän du känner dig nöjd med er överenskommelse.
Finns det dolda mäklaravgifter?
Vanligtvis finns det inte några dolda avgifter men läs igenom uppdragsavtalet ordentligt innan du signerar det. Skulle mäklaren ha dolda avgifter så måste de stå med i avtalet.
Utöver mäklarens arvode kan du räkna med att behöva betala för annonsering på Hemnet.
🔗 Läs djupgående om mäklararvode
💡 Planerar du att sälja en bostad?
Hittamäklare.se hjälper dig att samla in offerter och jämföra de olika mäklarna som är aktiva i ditt område. Offerterna kan du sedan använda när du skall välja mäklare samt när du skall förhandla om arvodet med den mäklare du vill anlita. Det är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.
Mäklarens lokalkännedom & expertis
Välj en mäklare som specialist på just ditt område och din bostadstyp. Ska du exempelvis sälja en bostadsrätt i Uppsala så rekommenderar vi att du väljer en mäklare som är specialiserad på just bostadsrätter i Uppsala.
Det finns mäklare som arbetar i flera olika områden och som säljer både villor och bostadsrätter. Det är inte att föredra enligt oss på Ekonomifokus. Vi anser att mäklare som är experter på en viss bostadstyp och ett specifikt område generellt levererar bättre försäljningsresultat.
Mäklarens värdering av bostaden
Vissa mäklare värderar bostaden alldeles för högt bara för att få försäljningsuppdraget. Det är såklart enklare att välja en mäklare som säger att du kan få 2 miljoner kronor för bostaden än en som säger att bostaden endast är värd 1,8 miljoner.
Det är dock marknaden som ska köpa bostaden i slutändan, inte mäklaren, så välj en mäklare som ger dig realistiska prisförväntningar. Har man orealistiska prisförväntningar kommer utgångspriset att sättas på fel nivå och försäljningsresultatet kommer sannolikt bli sämre.
Mäklarnas omdömen & betyg
Innan du väljer mäklare bör du ta reda på vad mäklarnas tidigare kunder ger för betyg och omdömen om mäklaren. Som vi nämner längre upp i artikeln så hittar du mäklarnas betyg och omdömen på Hittamäklare.se.
En mäklare som har ett högt genomsnittligt betyg av tidigare kunder, goda omdömen samt goda försäljningsresultat är med stor sannolikhet en bra mäklare att anlita.
Såhär kan det se ut när man tittar på betyg & omdömen för en enskild mäklare på Hittamäklare:
Försäljningsstatistik
På Hittamäklare kan du även kolla upp mäklarnas försäljningsstatistik. Du kan se vilka bostäder mäklaren har till salu just nu, hur många bostäder mäklaren sålt osv.
Såhär kan det se ut när man tittar på statistiken för en enskild mäklare på Hittamäklare:
Referenser
Om du har grannar eller bekanta som nyligen sålt eller köpt en bostad i ditt område kan du fråga om de har tips på bra mäklare. Du kan även fråga mäklaren om kundreferenser, dvs kontaktuppgifter till kunder som tidigare sålt sin bostad med mäklaren.
Spelar valet av mäklarbyrå någon roll?
De flesta stora mäklarfirmorna, exempelvis Fastighetsbyrån, Svensk Fastighetsförmedling, Länsförsäkringar och Bjurfors arbetar på ungefär samma sätt. Det spelar därmed ingen större roll vilken mäklarbyrå man väljer. Det viktiga är individen, det vill säga att det viktiga är att välja en specifik fastighetsmäklare som man tror är duktig och som man tror kommer leverera det bästa försäljningsresultatet.
Visst finns det mindre skillnader mellan mäklarbyråerna men väljer man någon av de stora kedjorna så får man ungefär samma typ av tjänst. Låt mäklaren beskriva sin tjänst under ert möte så kan du ta reda på vad som skiljer de olika mäklarbyråernas tjänster åt.
Mäklarens tillgänglighet
En fastighetsmäklare bör vara tillgänglig, åtminstone under arbetsdagar mellan 10:00 och 18:00 samt tidiga kvällar och helger vid akuta ärenden. Om mäklaren alltid är svår att få tag på via telefon, sms eller mail finns risken att din bostadsförsäljning blir lidande. Mäklaren kanske missar samtal från spekulanter vilket kan leda till ett lägre slutpris.
Det går inte att kräva att mäklarna ska vara tillgängliga 24/7 men se till att välja en mäklare som går att få tag på och som är tillgänglig och engagerad i din försäljning.
Nya vs erfarna mäklare
Det kan vara klokt att undvika mäklare som är helt nya och saknar kunskap och rutin. Som mäklare lär man sig dock yrket ganska snabbt och efter 6-12 månader är man vanligtvis tillräckligt kompetent för att konkurrera med de erfarna mäklarna.
De nya mäklarna tar vanligtvis lite lägre arvoden än de erfarna. Du som kund får avgöra om erfarenheten eller arvodet är viktigast vid valet av mäklare.
Oavsett om mäklaren är erfaren eller relativt ny så är det viktigt att mäklaren har god yrkeskunskap, rätt typ av personlighet och rätt energi för att leverera det bästa försäljningsresultatet. Det är något du som uppdragsgivare får försöka avgöra när du ska välja mäklare. Om du vill göra det enkelt för dig kan du fråga mäklaren rakt ut hur mycket erfarenhet han/hon har av yrket.
Kontrollera hur länge en mäklare varit resgistrerad
På FMI.se kan man kontrollera hur länge en mäklare varit registrerad. Då kan man skapa sig en bild av hur erfaren mäklaren är. Om en mäklare varit registrerad tidigare men avregistrerat sig under en period kan man tyvärr endast se det senaste registreringstillfället.
Vilka mäklare ska man undvika?
Välj inte mäklare som:
- Ger dig en dålig magkänsla.
- Har fått varningar eller andra påföljder av FMI för allvarliga brister inom yrket.
- Aldrig svarar i telefon, mail eller på sms.
- Frekvent låter sin assistent eller kollegor göra deras arbete, hålla i visningar osv.
- Inte är lyhörd eller verkar vara mån om varje enskild försäljning.
Vad kan hända om man anlitar en dålig mäklare?
Om din mäklare slarvar och begår misstag kan det leda till ett lägre slutpris och dessutom tvister och problem i värsta fall. Det kan alltså stå dig dyrt om du väljer fel mäklare så var noggrann när du väljer.
Varför bör man anlita en mäklare?
Den största anledningen till att anlita en mäklare är för att man vill få så mycket betalt för bostaden som möjligt. Med hjälp av sin yrkeskunskap och sitt spekulantregister skall mäklaren se till att du får ut det högsta möjliga slutpriset när du säljer.
En rapport från värderingsdata visar att en fastighetsmäklare får ut i snitt 26 % högre slutpris än en privatsäljare.
Hela idén med fastighetsmäklare är att du skall tjäna pengar på att anlita en mäklare istället för att sälja bostaden själv på t.ex Blocket. Mäklarens arvode skall betala sig självt (och mer därtill) eftersom du får mer betalt för din bostad om du säljer med en mäklare enligt undersökningar.
🔗 Läs vår artikel om att anlita en mäklare eller sälja själv
Sälja utan mäklare
Om man hellre vill sälja bostaden själv, utan mäklare, är det fritt fram. Då får man göra allt arbete själv och har ingen möjlighet att annonsera på Hemnet. Vi har skrivit en komplett guide där vi går igenom hur man säljer utan mäklare.
🔗 Läs vår guide – så säljer du bostaden utan mäklare
En medelväg
Det finns mäklare som erbjuder en medelväg mellan att sälja själv och att anlita en mäklare som gör allt arbete. Privatmäklaren och Hemverket är sådana tjänster. Anlitar man Hemverket eller privatmäklaren så får man bland annat hålla i visningarna själv men får hjälp med de flesta andra moment i försäljningsprocessen.
Byta mäklare
Är man missnöjd med sin mäklare kan man byta. Vi har skrivit en komplett artikel om att byta mäklare. Där skriver vi om hur du gör samt vilka regler som gäller. Läs artikeln:
Mäklarens roll vid en försäljning
En fastighetsmäklare ska vara en opartisk mellanhand mellan spekulanter och bostadens säljare. Mäklaren ska alltså värna om både köpare och säljare. Däremot ska mäklaren verka för att bostadens slutpris ska bli så högt som möjligt.
🔗 Läs mer om mäklarens roll och ansvar i en försäljning
Kan man anlita flera mäklare samtidigt?
Det är möjligt att anlita flera olika mäklare samtidigt så länge ingen av mäklarna har krav på ensamrätt. De flesta mäklarna har krav på ensamrätt och det skrivs in i uppdragsavtalet.
Väljer du mäklare som inte har krav på ensamrätt så kan du alltså anlita flera olika mäklare samtidigt. Det är dock ett ovanligt tillvägagångssätt och uppskattas inte av mäklarna.
Flera olika mäklare på samma mäklarbyrå
Vissa mäklare samarbetar med sina kollegor och delar på försäljningarna. Det innebär att du som uppdragsgivare får flera mäklare som arbetar åt dig. Så länge det sköts på rätt sätt kan det fungera bra men risken finns att det blir rörigt för alla inblandade. Enligt oss på Ekonomifokus är det att föredra en mäklare som arbetar själv, möjligtvis med lite hjälp av en mäklarassistent.
Så väljer du rätt mäklare – sammanfattning
Du lägger ett stort ansvar i mäklarens händer. Ett litet misstag från mäklaren kan innebära färre bud från spekulanterna och därmed stora ekonomiska förluster för dig som bostadssäljare. Se därför till att lägga den tid och energi som behövs för att välja rätt mäklare.
Det bästa sättet att välja mäklare på är att kontakta flera olika mäklarbyråer och boka in möten med 2-3 st olika mäklare. Jämför mäklarna och deras offerter så att du kan välja den du tror kommer göra det bästa jobbet. Välj en mäklare som du känner förtroende för och som du tror kommer att få maximalt betalt för din bostad.
Så väljer du mäklare:
- Kontakta flera olika mäklare
- Boka in möten med mäklarna i bostaden
- Jämför mäklarna och deras offerter
- Välj den mäklare du anser är bäst
💡 Planerar du att sälja en bostad?
Hittamäklare.se hjälper dig att samla in offerter och jämföra de olika mäklarna som är aktiva i ditt område. Offerterna kan du sedan använda när du skall välja mäklare samt när du skall förhandla om arvodet med den mäklare du vill anlita. Det är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.
Vanliga frågor och svar
Fastighetsmäklare i Sverige måste vara registrerade hos Fastighetsmäklarinspektionen. På FMI.se kan du söka på mäklarens namn för att se att mäklaren är registrerad.
Ja, på Hittamäklare.se kan du se omdömen, betyg och rekommendationer från mäklarnas tidigare kunder.
Ja, välj en mäklare som är specialist på just ditt område och din bostadstyp. Det brukar leda till det bästa försäljningsresultatet enligt oss på Ekonomifokus.
Om du sålt eller köpt en bostad kan du lämna ditt betyg och omdöme hos Hittamäklare. Du kan även lämna betyg på Reco och Trustpilot exempelvis.
Om du vill vara riktigt noggrann och försiktig kan det vara en god ide. Läs vår artikel om hur du kontrollerar & kollar upp mäklaren.
Vanligtvis genom att boka in ett möte med mäklaren i bostaden som ska säljas.
- Sälja hus – komplett guide
- Sälja bostadsrätt / lägenhet – komplett guide
- Jämför mäklare
- Köpa eller sälja först?
- Hur lång tid tar det att sälja en lägenhet? – tidplan
- Hur lång tid tar det att sälja ett hus? – tidplan
- Sälja hus och lägenhet utan mäklare
- Köpa hus och lägenhet utan mäklare
- Byta mäklare
- Bostaden säljs inte – vad kan man göra?
- Hittamäklare
- Vad gör en mäklare?
Hej,
Undrar om vid försäljning av bostadsrätt ifall Paviljongen på altanen ingår? Sitter fastskruvad i altanen men är inte med i objektsbeskrivningen.
Mvh Bengan
Hej Bengan.
Den ska ingå i köpet eftersom den är ”fast monterad för stadigvarande bruk” enligt min bedömning.
Det är möjligt att en domstol skulle göra en annan bedömning vid en prövning men mest sannolikt ska den ingå i köpet, enligt mig.
Mvh admin på Ekonomifokus
Tips
1. Hittamäklare.se - Jämför mäklarna och deras offerter
2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften & bolån
Hejsan,
Super bra artikel till mycket hjälp! Vad gäller extra kostnader vid ett byte av en mäklarfirma, så jag undrar om inte även en ny besiktning av huset kan behöva göras? Det kostar mycket om det skulle dyka upp men nämns inte som en ny kostnad i artikel. Undrar…
Tack! Julia
Hej Julia.
Nej besiktningen behöver inte göras om. En besiktning gäller vanligtvis i 2-3 år och det spelar ingen roll om du byter mäklare, den gäller fortfarande.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej!
Jag och min sambo säljer vår lägenhet som är i en jätte bra skick, ny renoverad samt med extremt låg avgift. Efter de första 2 visningarna var många intresserade och deltog i budgivningen. Lägenheten gick upp långt över förväntan i priset och vi var jätte nöjda. Den som vann budgivningen sa att hen inte fick lånelöfte, därefter ville budgivare nr 2 börja förhandla priset. Efter lite förhandling kom vi överens om ett pris. Budgivaren går till sin bank (som var enligt mäklaren samma bank som första budgivaren hade) och inte får lånelöftet.. tillslut gick det åt skogen. Vi förlorade alla andra budgivarna och blev tvungna att gå ut med en ny visning. Det dök inte upp lika många intresserade efter andra visningsförsöket och slutpriset nådde inte vårt önskemål.
Mäklaren påstår att alla budgivarna hade samma bank och att just den banken gav inte de lånelöfte, och att det kan vara pga föreningsekonomi.
Jag och min samma har följt marknaden i området och sett att det såldes flera lägenheter i samma förening för jätte bra priser, av samma mäklare och några andra. Vi har dessutom köpt vår nya lägenhet i samma hus av samma förening, och det var via honom vi köpte den.
Vi undrar nu hur kunde mäklaren förlora alla budgivarna? Är detta vanligt? Borde man inte haft koll så att folk som sitter och budar har lånelöfte?
Det är första gången vi säljer och behöver verkligen hjälp med hur vi ska agera.
Tusen tack på förhand!!
Hej Odeh.
Jag tolkar det som att banken nekat budgivarna lån på grund av föreningens ekonomi.
Budgivarna har alltså haft lånelöfte men banken har nekat de att köpa en bostadsrätt i just er bostadsrättsförening.
Om så är fallet så är det svårt att lägga skuld på mäklaren. Mäklaren har säkert kollat så att budgivarna ha lånelöfte men nästa gång kanske mäklaren bör vänta med att starta budgivningen innan alla som vill lägga bud först kollar upp så att banken godkänner er förening.
Ni har nog bara haft otur. Ni borde kanske be mäklaren att ta bort annonsen i några veckor och sedan lägga ut den igen som en ny försäljning så kanske det går bättre då.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej
Kan jag välja en mäklare i en annan kommun för försäljning av min fars hus
Tacksam för svar
MVH Britt
Hej Britt.
Ja absolut, så länge mäklaren går med på det.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej. Tack för en mycket bra guide!
Det gäller dödsbo hus. Vi är tre syskon som ärver. Vi har pratat med 2 st. men enl. texten ovan ska man min prata med 3 st.
Vi är lite oense. En av syskonen har med fam. har god kontakt med en av mäklarna. Den ligger då högt i kurs för det syskonet. Vi andra två är tveksamma. Hur ställer du till detta? Mvh Tom
Hej Tom.
Det bästa är om ni kan hitta en mäklare som ni alla tycker verkar bra.
Om ni inte känner fullt förtroende för någon av de två mäklarna ni har träffat tycker jag att ni skall bjuda hem och jämföra fler mäklare.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej
Ska sälja en bostadsrätt och har en kusin som är nybliven anställd som mäklare. Har egentligen inte tänkt låta kusinen få sälja bostaden då jag tänker att det är lite för nära i släkt. Har förstått att det inte finns några juridiska hinder men tänker att det kanske ändå är klokt att välja någon utifrån (om affären inte skulle bli lyckad eller om det skulle kunna uppfattas som oseriöst från ev köpare)
Vad tänker du om det? Tips?
Hej Linda.
Eftersom ni är släkt är det dumt att anlita kusinen.
Det kan bli sura miner från köparna och de andra spekulanterna ifall det kommer fram.
Jag tror det är bättre att du anlitar någon utomstående, både för din och för kusinens skull.
Prata med kusinen och förklara varför du vill anlita en utomstående så slipper du att kusinen blir sur (om du har en känslig kusin).
Mvh admin på EKonomifokus
Hej!
Mycket bra i guiden! Ett ytterligare område skulle jag önska fanns beskrivet. Det handlar om vanliga förhållanden och varianter av det avtal som jag som säljare skriver med en mäklare. Jag saknar erfarenhet, men några funderingar som uppkommer är:
– Hur länge gäller ett avtal? Vad händer om mäklaren inte lyckas hitta en köpare jag enas med?
– Finns gränser för hur höga krav jag kan ställa på en köpare (pris, känsla….) innan mäklaren kan hävda att jag sinkar försäljningen?
– Hur vanligt är det med ensamrätt för mäklaren? (Ifall jag skulle hitta en intressent t.ex. via bekant.) Och hantering av den situationen.
– Hur brukar det se ut i ett avtal ang uppkomna kostnader för en försäljning där mäklaren inte hittar en köpare?
– Om det går trögt och fler visningar, mer annonsering… behövs, brukar det ligga på mäklarens ”kostnad” eller betalar säljaren per visning, tidsåtgång, liknande?
Jag är alltså generellt intresserad av hur avtal brukar se ut och vad ni har för tips på vad som bör ingå, varianter, och vad en bör se upp med.
Tack tack på förhand!
Hej Bobby.
Det finns vissa lag-krav på avtalen och de flesta mäklarna använder samma standardavtal.
– Hur länge gäller ett avtal? Vad händer om mäklaren inte lyckas hitta en köpare jag enas med?
Svar: max 3 månader med ensamrätt. Efter dessa tre månader löper avtalet vidare med 10 dagars uppsägningstid.
– Finns gränser för hur höga krav jag kan ställa på en köpare (pris, känsla….) innan mäklaren kan hävda att jag sinkar försäljningen?
Svar: Nej du som säljare bestämmer helt själv om, till vem och när du vill sälja. Det finns inga krav som är för höga. Visst, om du agerar avsiktligt bedrägligt så kan mäklaren ha rätt till viss ersättning för nedlagt arbete.
– Hur vanligt är det med ensamrätt för mäklaren? (Ifall jag skulle hitta en intressent t.ex. via bekant.) Och hantering av den situationen.
Svar: De flesta mäklare arbetar med ensamrätt i sina avtal. Det går dock att avtala bort och vissa mäklare arbetar utan ensamrätt.
– Hur brukar det se ut i ett avtal ang uppkomna kostnader för en försäljning där mäklaren inte hittar en köpare?
Svar: Det vanligaste är att kostnaderna faller på mäklaren men att vissa kostnader kan hamna på säljaren om uppdraget sägs upp i förtid.
Normalt sett brukar dock inte några kostnader tas ut från säljaren om inte bostaden säljs (förutom eventuell Hemnet-faktura som skickas direkt till säljaren från Hemnet)
– Om det går trögt och fler visningar, mer annonsering… behövs, brukar det ligga på mäklarens ”kostnad” eller betalar säljaren per visning, tidsåtgång, liknande?
Svar: Kostnaden är normalt densamma oavsett antal annonser och visningar.
Mvh admin på EKonomifokus
Tack för snabbt svar!
Hej, kan man ha mer än en mäklare i taget (som så att säga tävlar om att få fastigheten såld)? Är det vanligt? Vi har haft samma mäklare (en högt ansedd mäklare med mycket erfarenhet från just det området) i mer än två år och de har ännu inte lyckats sälja fastigheten till marknadsvärdet (vi har dock fått ”skambud”). Det är inte det att de är lata (de har visningar och annonserar ibland) men det börjar bli frustrerande att inte få fastigheten såld. Det är ett dödsbo och nu när vi börjar att närma oss tre års strecket så övergår ju fastigheten till att bli en näringsfastighet, vilket inte känns bra pga skattereglerna. Några tips om hur man kan göra för att sätta fart på försäljningen? Vår mäklare har föreslagit att ta bort fastigheten från marknaden i några månader, men det känns inte rätt för oss. Tack på förhand.
Hej Margareta.
Ja det är fullt möjligt så länge mäklarna går med på det upplägget. De flesta mäklarna kommer nog att tacka nej till ett sådant upplägg.
Jag har tyvärr inga andra tips till dig än att byta mäklare. Ge någon annan mäklare en chans att försöka sälja bostaden. Det kan vara bra med någon ny frisk fläkt i affären.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej.
Jag skall välja fastighetsmäklare till försäljningen av mitt hus i Stockholm.
Borde jag använda Hittamäklare då?
Gäller samma förutsättningar som i göteborg eller Malmö till exempel?
Gäller det även för 2017, 2018 och 2019?
Hej Kristin.
Jag tycker Hittamäklare är ett utmärkt alternativ för dig som skall välja mäklare till försäljningen av din bostad.
Mvh admin på Ekonomifokus
Tja. Brukar man får hjälp med deklarationen efter ha sålt sin bostad?
Hej Calle.
I princip alla seriösa mäklarfirmor erbjuder kostnadsfri hjälp med deklarationen av försäljningen om du sålt din bostad via deras firma.
Det brukar ingår i mäklararvodet/provisionen. Kontakta mäklaren som hjälptde dig att sälja din bostad så bör du få hjälp.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej EF.
Hur viktigt är det att välja den mäklaren som säljer mest i ett område?
Eller skall man kanske tänka att den personen redan har för mycket att göra?
I min hemstad finns det en kille som säljer extremt många bostäder men på hans visningar har jag märkt att han verkar väldigt stressad. Hur många bostäder klarar en mäklare av att sälja varje månad utan att det blir för mycket?
Hej John.
Du har absolut en poäng i det du säger. Att välja mäklare utefter vem som säljer mest bsotäder i ditt område behöver inte vara det som är det bästa för just dig. Det kan vara så att mäklaren tagit på sig för många uppdrag samtidigt och inte mäktar med att sköta alla uppdrag på ett bra sätt. En erfaren mäklare kan normalt hantera att ha 6-8 bostäder till salu ute på Hemnet och lyckas sköta sina uppdrag på ett galant sätt.
Blir det mer än så kan det bli svårt att hänga med och mäklaren kommer då behöva ta extra hjälp av sin assistent.
Du har ju anlitat en viss mäklare för att du vill att just den personen skall göra jobbet så säg till mäklaren att du inte vill att assistenten skall göra för mycket arbete i processen. Åtminstone kan du kräva att inte assistenten skall sköta någon kundkontakt under säljprocessen.
Ibland kan det vara bättre att välja den som ligger på plats 2,3 eller 4 i topplistan över de mäklare som säljer flest bostäder.
Topplistan hittar du på Hittamäklare.
Mvh admin på Ekonomifokus
Tack för en mycket bra guide! För första gången hittar jag en artikel som visar lite exempel på mäklararvoden/provision och hur nivån på provisioner ser ut i en vanlig svensk stad.
Hur kommer det sig att den typ av information är så svår att få tag i annar? Just nu nivån på mäklarnas provisioner menar jag.
Mvh Tim A
Hej Tim.
Jag är beredd att hålla med dig på den punkten. Det är inte alls lätt att hitta information om vad en normal mäklarprovision ligger på idag i Sverige. Det beror på att det är stora skillnader idag mellan olika mäklare. Vissa mäklare tar mycket mer betalt för sina tjänster än andra.
Som vi nämner i vår guide så skall man dock inte stirra sig blind på arvodet/provisionen som mäklaren tar. Det viktigaste är att hitta en mäklare som gör ett bra jobb och får ut högsta möjliga slutpris för din bostad.
Hos Hittamäklare.se hittar du en lista över populära mäklare i ditt område.
Mvh admin på Ekonomifokus