Beräkna kostnad för boende & bolån – kalkylator

Boendekostnad är den totala kostnad som du betalar för ditt boende. För att räkna ut sin boendekostnad lägger man ihop kostnaderna för hyra, månadsavgift, räntekostnader och driftskostnader. Hur man räknar beror på vilken typ av boende man har (hyresrätt, bostadsrätt eller villa).

Hur du räknar ut boendekostnaden

Vår kalkylator hjälper dig att räkna ut hur mycket ditt boende och dina bostadslån kostar dig varje månad. Du kan enkelt bocka i och ur rutan för att se kostnaden med och utan ränteavdraget. Ränteavdraget är de 30% av alla dina räntekostnader som du får tillbaka efter deklarationen varje år. Kalkylatorn räknar med minsta möjliga amortering. Du kan givetvis amortera mer varje månad om du vill.

Om du vill räkna på en bostad som du redan äger så finns det lite instruktioner precis under kalkylatorn.

Boendekostnads- och bolånekalkylator

Pris på boende:
kr
Kontantinsats:
kr
Du måste ha minst 15% i kontantinsats!
Ränta:
%
Driftkostnad:
kr
Månadsavgift:
kr

Det finns en extra regel som infördes under 2018. Den som lånar mer än 4,5 gånger sin årsinkomst (brutto) måste amortera ytterligare 1 procent av lånets totala storlek per år

Månadskostnad

6 188 kr

Belåningsgrad 80%
Lånebelopp: 2 000 000 kr
Ränta: %
Amortering: 3 333 kr
Räntekostnad: 1 855 kr
Driftkostnad: 0 kr
Månadsavgift: 0 kr

  • Räntan på ett privatlån (lån utan säkerhet) idag är vanligtvis runt 4-5%.
  • Räntan på ett rörligt bolån är idag vanligtvis runt 1,5%
  • Räntan på 5 års bundet bolån är idag vanligtvis runt 1,5%

Jämför lånelöften, bankernas erbjudanden eller förhandla ner räntan på dina befintliga bolån
Om du skall köpa en ny bostad bör du alltid jämföra bankernas olika erbjudanden innan du väljer bank. Lånekoll.se hjälper dig med detta gratis. Du gör en ansökan och får en lista med erbjudanden från olika banker. Du väljer själv om du vill nappa på något erbjudanden eller inte. Du förbinder dig inte till något när du ansöker och det är helt gratis.

Lånekoll.se kan även hjälpa dig med att förhandla ner räntan på befintliga bolån.

Räkna på en bostad du redan äger

Om du redan äger bostaden du vill räkna på så använder du bara det inköpspris som du en gång köpte bostaden för eller den senaste skriftliga marknadsvärderingen som gjorts på din bostad och som din bank räknar med. Din kontantinsats blir då ditt gamla inköpspris (eller senaste värdering) minus ditt nuvarande lån. Då ser du också vilken belåningsgrad du har i nuläget. Du kan givetvis göra en ny värdering av din bostad med hjälp av mäklare om du vill för att ändra dina belåningsgrad.

Beskrivningar av de olika fälten i räknaren

Typ av boende
Här väljer du om du vill räkna på en friköpt bostad (villa/radhus/parhus) eller om du vill räkna på en bostadsrätt. Skillnaden på dessa två är att det tillkommer en månadsavgift till bostadsrättsföreningen.

Pris på boende
Här fyller du i priset på bostaden. Ganska logiskt alltså.

Kontantinsats
Här fyller du i dina egna kontantinsats (minst 15% av bostadens pris) som du har att stoppa in. Du kan läsa mer om kontantinsatsen och hur den fungerar i vårt artikel här på Ekonomifokus. Artikeln heter: Skillnaden mellan kontantinsats och handpenning

Ränta
Här fyller du i vilken ränta du vill räkna med.

Driftkostnad
Här fyller du i vilken driftkostnad du vill räkna med. Om du räknar på en bostadsrätt är det oftast bara hushålls-el och ibland vatten som räknas in i driftkostnaden. De flesta driftkostnader ingår nämligen normalt i månadsavgiften.
Om du istället räknar på en villa så innehåller driftkostnaden ofta värme, avlopp, vägavgifter osv. Du kan läsa mer om driftkostnader i vårt artikel här på Ekonomifokus. Artikeln heter: Driftkostnad bostad.

Månadsavgift (endast för bostadsrätt)
Om du räknar på en bostadsrätt så fyller du helt enkelt i den fasta månadsavgift (ofta även kallad hyra) som du betalar till föreningen varje månad.

Ränteavdraget (30%)
Ränteavdraget är det avdrag som du får göra i deklarationen varje år. Alla räntekostnader du betalar under året är avdragsgilla vilket innebär att du får tillbaka 30% av alla räntekostnader som du betalt under året. I princip alla banker skickar information till Skatteverket så detta avdrag är i 99,9% av fallen förtryckt i din deklaration. Ränteavdraget gör att du måste betala pengarna varje månad för hela räntekostnaden men får alltså tillbaka 30% av kostnaderna varje år.
Din riktiga KOSTNAD för boendet är alltså den EFTER ränteavdraget. Vi har givetvis en djupgående artikel även om ränteavdraget här på Ekonomifokus.
Artikeln heter: Ränteavdrag bolån.

Amortering
Som vi nämner ovan så räknar kalkylatorn alltid med minsta möjliga amortering.
För dig som inte känner till det så finns det idag vissa krav på amortering. Enligt lag måste man amortera en vissa procent på sitt bolån. Hur mycket man måste amortera beror på hur stora lån man har. Vår räknare kalkylerar alltså med minimum-amorteringen som lagen kräver. Vill du amortera (betala av på lånet) mer än vad räknaren anger så är det givetvis fritt fram.

År 2018 infördes ytterligare ett amorteringskrav:
Den som lånar över 4,5 gånger sin årsinkomst (brutto) är tvungen att amortera ytterligare 1 procent av lånets totala storlek per år.

Vi har en mer djupgående artikel här på Ekonomifokus där vi går igenom vilka lagar och regler som gäller för amorteringen. Artikeln heter: Amorteringskravet.

Ska du köpa en bostad?

Då måste du ha ett lånelöfte. Lånekoll.se jämför lånelöften åt dig hos ca 30 st olika banker med en enda kostnadsfri ansökan. Bankernas erbjudanden till dig presenteras sedan för dig på en lista. Du väljer själv om du vill ta ditt lån av någon av bankerna som lämnat erbjudande eller inte. Lånelöfte måste du ha oavsett för att kunna lägga bud på en bostad.

Lånekoll.se hjälper dig även att jämföra ditt befintliga bolån med andra banker för att se om de kan erbjuda dig lägre räntor eller bättre villkor. Det är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du använder Lånekoll så den enda som förlorar på att inte jämföra bankernas erbjudanden är du själv.

Ska du sälja din bostad?

Undvik att betala onödigt mycket för mäklartjänsten. Mäklarofferter.se hjälper dig att jämföra och att samla in offerter från de olika mäklarna som är aktiva i ditt område eller stad. Offerterna kan du sedan nyttja när du skall välja mäklare samt när du skall förhandla om arvodet med den mäklare du vill anlita.
Det är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan hos Mäklarofferter.se.