Beräkna kostnad för boende & bolån – kalkylator

Beräkna kostnad för boende & bolån - kalkylator

Boendekostnad är den totala kostnad som du betalar för ditt boende. För att räkna ut boendekostnaden lägger du ihop kostnaderna för räntekostnader, driftskostnader samt eventuella hyra eller månadsavgift. Hur man räknar beror på om man bor hyresrätt, bostadsrätt eller villa.

Hur du räknar ut boendekostnaden

Vår kalkylator hjälper dig att räkna ut hur mycket ditt boende och dina bostadslån kostar dig varje månad. Du kan enkelt bocka i och ur rutan för att se kostnaden med och utan ränteavdraget.

Ränteavdraget är de 30% av alla dina räntekostnader som du får tillbaka efter deklarationen varje år. Kalkylatorn räknar med minsta möjliga amortering enligt amorteringskravet. Du kan givetvis amortera mer varje månad om du vill.

Om du vill räkna på en bostad som du redan äger så finns det lite instruktioner precis under kalkylatorn.

Boendekostnads- och bolånekalkylator

Pris på boende:
kr
Kontantinsats:
kr
Du måste ha minst 15% i kontantinsats!
Ränta:
%
Driftkostnad:
kr
Månadsavgift:
kr

Det finns en extra regel som infördes under 2018. Den som lånar mer än 4,5 gånger sin årsinkomst (brutto) måste amortera ytterligare 1 procent av lånets totala storlek per år

Månadskostnad

6 188 kr

Belåningsgrad 80%
Lånebelopp: 2 000 000 kr
Ränta: %
Amortering: 3 333 kr
Räntekostnad: 1 855 kr
Driftkostnad: 0 kr
Månadsavgift: 0 kr

Typ av lånNormal ränta just nu
Privatlån6 – 10 %
Listränta rörligt bolån5 – 6 %
Listränta 5 års bundet bolån4 – 5 %
Tabellen är uppdaterad 2023-09-21

Jämför bankerna & få den lägsta räntan på ditt bolån, lånelöfte eller privatlån
På Lånekoll.se kan du söka lånelöfte samt jämföra räntor på bolån och privatlån hos ett stort antal olika banker med en enda ansökan och kreditupplysning. Lånekoll presenterar bankernas erbjudanden för dig på en lista så att du kan välja själv om du vill acceptera något erbjudanden eller inte.

Lånekoll kan även hjälpa dig att få ner räntan på dina befintliga bo- och privatlån. Du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan och det är helt gratis.

Räkna på en bostad du redan äger

Om du redan äger bostaden du vill räkna på så använder du bara det inköpspris som du en gång köpte bostaden för eller den senaste skriftliga marknadsvärderingen som gjorts på din bostad och som din bank räknar med. Din kontantinsats blir då ditt gamla inköpspris (eller senaste värdering) minus ditt nuvarande lån. Då ser du också vilken belåningsgrad du har i nuläget. Du kan givetvis göra en ny värdering av din bostad med hjälp av mäklare om du vill för att ändra dina belåningsgrad.

Beskrivningar av de olika fälten i räknaren

Här går vi igenom vad varje fält i kalkylatorn betyder och hur du fyller i det korrekt.

Typ av boende

Här väljer du om du vill räkna på en friköpt bostad (villa/radhus/parhus) eller om du vill räkna på en bostadsrätt. Skillnaden på dessa två är att det tillkommer en månadsavgift till bostadsrättsföreningen.

Pris på boende

Här fyller du i priset på bostaden. Ganska logiskt alltså.

Kontantinsats

Här fyller du i dina egna kontantinsats (minst 15% av bostadens pris) som du har att stoppa in. Du kan läsa mer om kontantinsatsen och hur den fungerar i vårt artikel här på Ekonomifokus.

🔗 Läs vår djupgående artikel om: Kontantinsats

Ränta

Här fyller du i vilken ränta du vill räkna med.

Driftkostnad

Här fyller du i vilken driftkostnad du vill räkna med. Om du räknar på en bostadsrätt är det oftast bara hushålls-el och ibland vatten som räknas in i driftkostnaden. De flesta driftkostnader ingår nämligen normalt i månadsavgiften. Om du istället räknar på en villa så innehåller driftkostnaden ofta värme, avlopp, vägavgifter osv. Du kan läsa mer om driftkostnader i vårt artikel här på Ekonomifokus.

🔗 Läs vår djupgående artikel: Driftkostnad bostad

Månadsavgift (endast för bostadsrätt)

Om du räknar på en bostadsrätt så fyller du helt enkelt i den fasta månadsavgift (ofta även kallad hyra) som du betalar till föreningen varje månad.

🔗 Läs vår djupgående artikel: Månadsavgift bostadsrätt

Ränteavdraget (30%)

Ränteavdraget innebär att du får dra av årets räntekostnader i deklarationen varje år. Det innebär lite förenklat att du får tillbaka en del av alla räntekostnader som du betalt under året. Din riktiga kostnad för boendet är alltså den efter ränteavdraget.

Du får tillbaka 30% på räntekostnader upp till 100 000 kr. Om du har räntekostnader som överstiger 100 000 kr får du tillbaka 21% av de räntekostnader som överstiger 100 000 kr.

🔗 Läs vår djupgående artikel: Ränteavdrag bolån

Amortering

Som vi nämner ovan så räknar kalkylatorn alltid med minsta möjliga amortering. Det finns vissa krav på hur mycket man skall amortera varje år sina bolån. Hur mycket man måste amortera beror på hur stora lån man har i förhållande till bostadens värde & hushållets bruttoinkomst.

Skuldkvot är storleken på ditt bolån i förhållande till din inkomst före skatt
Belåningsgrad är storleken på ditt bolån i förhållande till bostadens marknadsvärde

BelåningsgradAmorteringskrav
Över 70 %2 % per år
Över 50 % men under 70 %1 % per år
Under 50 %0 % per år
SkuldkvotExtra amortieringskrav
Över 4,51 % per år
Under 4,50 % per år

Om du har en belåningsgrad som överstiger 70% och en skuldkvot som överstiger 4,5 måste du alltså amortera 2+1 =

Vår räknare kalkylerar alltså med minimum-amorteringen som lagen kräver. Vill du amortera mer än vad räknaren anger så är det givetvis fritt fram.

🔗 Läs även vår djupgående artikel: Amorteringskravet

💡 Planerar du att sälja en bostad?
Hittamäklare.se
hjälper dig att samla in offerter och jämföra de olika mäklarna som är aktiva i ditt område. Offerterna kan du sedan använda när du skall välja mäklare samt när du skall förhandla om arvodet med den mäklare du vill anlita. Det är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.