Driftkostnad – Bostad

Driftkostnad hus och lägenhet

Driftkostnad är vad du betalar för att driva runt din bostad. I den kostnaden räknar man inte in ränta och amortering. Räknar man in ränta och amorteringar så kallas det istället för boendekostnader.

I denna artikel finner du även enkla kalkylatorer som hjälper dig att beräkna driftkostnaderna för bostadsrätter, hus och hyresrätter.

Artikelns innehåll:
1. Driftkostnader för hus / villa
2. Driftkostnader för bostadsrätter
3. Driftkostnader hyresrätt


Klicka för att gå direkt ner till önskad rubrik

Driftkostnader för hus / villa

driftkostnad hus

De totala driftkostnaderna för en normalstor villa på cirka 150 kvadratmeter med 4 st personer boende i villan varierar normalt mellan 30 000 och 50 000 kr per år. Om banken saknar siffror för driftkostnader när de räknar på lånelöften brukar de räkna med ett schablonbelopp på ca 3500 kr per månad för driftkostnader, dvs 42 000 kr per år.

Exempel:
Villa på 152 kvm, byggd 1982, uppvärmning via el-panna + luft-luft värmepump samt 5 personer i hushållet.  

Värme och hushålls-el: 22 000 kr/år
Vatten & avlopp: 7150 kr/år
Försäkring: 6900 kr/år
Sotning 132 kr/år
Samfällighet 1 420 kr/år
Renhållning 2 180 kr/år
Summa totalt: 43 328 kr per år / 3610 kr per månad

När man äger ett hus så räknar man in en hel del kostnader som driftkostnader. Driftkostnaden kan variera extremt kraftigt beroende på hur huset är byggt, vilken typ av värmesystem det har, hur många som bor i huset samt hur de boende lever. Följande kostnader skall räknas in som driftkostnader när man talar om friköpta hus:

 • Uppvärmning
 • Hushålls-el
 • Vatten och avlopp
 • Försäkringar
 • Sotning
 • Ev renhållning
 • Ev sophämtning
 • Ev samfällighetsavgifter och avgifter till vägföreningar
 • Övriga kostnader (tex larm, vattenfilter, underhåll av pool eller värmepump)

Ska du sälja din bostad rekommenderar vi att du först jämför mäklarna och deras arvoden på Hittamäklare.se.

Driftkostnader för bostadsrätt

driftskostnad bostadsrätt

När man äger en bostadsrätt så ingår vanligtvis en del av driftkostnaden i den månadsavgift (ofta felaktigt kallad för hyra) som man betalar till bostadsrättsföreningen. Det kan därför skilja sig kraftigt mellan olika bostadsrätter hur mycket driftkostnader som den boende betalar själv respektive via månadsavgiften.
I den ena bostadsrättsföreningen kan till exempel värme och vatten ingå i avgiften medans i en annan kan man få betala för värme och vatten separat. Var därför noga när du räknar drift- och boendekostnader innan du köper en bostadsrätt.

Exempel:
Bostadsrättslägenhet där vattenförbrukning och el-förbrukning inte ingår i månadsavgiften och 1 st person i hushållet.

Hushålls-el: 3000 kr/år
Vatten: 1200 kr/år
Försäkring: 1200 kr/år
Summa totalt: 5400 kr per år / 450 kr per månad

Följande driftkostnader förekommer vanligtvis för en bostadsrätt:

 • Hushålls-el (ingår sällan i avgiften)
 • Värme (ingår ofta i avgiften)
 • Vatten och avlopp (ingår i ca 40-60% av alla bostadsrätter i avgiften)
 • Försäkring (bostadsrättstillägg ingår ibland i avgiften)
 • Övriga kostnader (tex larm eller underhåll av värmepump)

💡 Planerar du att köpa bostad?
Helst skall du ha ett lånelöfte klart redan innan du går på visning. En hemsida som vi upplever är väldigt duktiga på lånelöften och erbjuder väldigt fördelaktiga räntor är Lånekoll.se. De kan även hjälpa dig med att förhandla ner räntan på befintliga lån.

Lånekoll jämför bolån och privatlån hos ett stort antal banker åt dig med en enda ansökan. Du får en lista med bankernas olika erbjudanden och du väljer själv om du vill acceptera något erbjudande eller inte. Det är helt gratis att använda tjänsten och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.

Driftkostnader för hyresrätt

driftskostnader hyresrätt

Även för hyresrätter kan driftkostnaden variera. I de allra flesta fall ingår värme och vatten i hyran. Om värme ingår kallas det för varmhyra. Om värme inte ingår i hyran kallas det för kallhyra. Hushålls-el är den kostnad som i princip aldrig ingår i hyran. Kostnaden för vattenförbrukningen har man mer och mer börjat avskilja från hyran och lägga som en separat kostnad som varierar beroende på hur mycket man förbrukar. Detta på grund av att man har sett att vattenförbrukningen har minskat kraftigt i hushållen när man infört individuell mätning och debitering på vattnet.

Vanliga driftkostnader för hyresrätter:

 • Hushålls-el
 • Värme (ingår i hyran för det mesta)
 • Vatten (ingår i hyran ibland)
 • Avlopp (ingår i hyran för det mesta)
 • Hemförsäkring

Exempel:
Hyreslägenhet där vattenförbrukning och el-förbrukning inte ingår i hyran och 1 st person i hushållet.

Hushålls-el: 3000 kr/år
Vatten: 1200 kr/år
Försäkring: 1000 kr/år
Summa totalt: 5200 kr per år / 433 kr per månad

💡 Hitta bostad att hyra eller hyr ut din bostad med extra trygghet

Hyra ut: 50% av alla privatuthyrningar leder till någon sorts problem. Om du hyr ut din bostad via Samtrygg.se får du en personlig hyreskonsulent som hjälper dig med med avtal, all juridik och att hitta en bra kontrollerad hyresgäst.

Du får ta ut den hyra du önskar och Samtrygg erbjuder 12 månaders hyresgaranti, dvs de garanterar att du får din hyra oavsett om hyresgästen betalar hyran eller inte.

Det är helt gratis att lägga ut en annons hos Samtrygg och du förbinder dig inte till deras tjänst förrän du väljer en av deras hyresgäster och signerar hyresavtalet. Innan dess kan du ångra dig när du vill helt utan kostnad.

Hitta bostad att hyra: På Samtryggs hemsida finns över 300 st lediga bostäder att hyra. Skapa ett konto helt gratis och se om någon av bostäderna passar dig.

Joakim har studerat fastighetsförmedling på Högskolan i Väst under 3 års tid. Med ca 10 års erfarenhet som fastighetsmäklare vill nu Joakim via sina guider inom bostad förmedla kunskap till läsarna och hjälpa dem att fatta bättre beslut vid köp av ny bostad eller försäljning av befintlig.

4 KOMMENTARER

 1. Hej!

  Vi försöker förbättra vår årsredovisning för att skapa än större transparens och jämförbarhet mellan våra medlemmar och för blivande köpare, och har därför  i flerårsöversikten, förutom soliditet och årsavgift per kvadratmeter, även infört Lån/m2, Driftskostnader / m2 och Räntekostnadernas andel av intäkterna. Dock är vi lite osäkra på vad som egentligen innefattas av driftskostnader då vi inte hittat någon standardiserad defintion på vad som faktiskt ingår i dessa? Vi har exempelvis tomträttsavgifter, vilket kanske andra brf:er inte har, och dessa skulle väl alltså kunna betecknas som en driftskostnad? Sammantaget har vi sålunda inkluderat: fastighetsskötsel och löpande reparationer, el, värme, vatten, avlopp, avfall, bredband, tomträttsavgäld, försäkring, fastighetsskatt, teknisk och ekonomisk förvaltning samt administrativa kostnader arvode till styrelse och revisor. Men, som sagt, det vore bra om vi kunde få hjälp med att förstå VILKA av dessa kostnader som skall tas med så att denna post blir så jämförbar som möjligt mellan olika bostadsrättsföreningar?

  • Hej Dag.

   Tyvärr kan jag inte hjälpa dig med den fråga eftersom jag inte är säker på svaret.

   Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej Mohamad.

   Det kan jag inte svara på tyvärr.
   Det beror på vilket värmesystem det är osv.

   Mvh admin på Ekonomifokus

  • Tips
   1. Hittamäklare.se - Jämför mäklarna och deras offerter
   2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

Ställ en fråga eller skriv en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här