Lånelöfte – inför visning eller köp av bostad

Lånelöfte kallas det löfte eller den garanti som en bank eller ett kreditinstitut ger dig när du gör en ansökan om att låna pengar till ett eventuellt bostadsköp. Ansökan kan göras hos banken eller på nätet. Du fyller i dina personuppgifter, uppgifter om din inkomst, eventuella tillgångar som du har och hur många ni är i hushållet. Banken räknar sedan ut hur mycket pengar du/ni kan låna baserat på de uppgifter du lämnat. Ditt lånelöfte har du som grund när du tittar på bostäder. Med ett lånelöfte klart vet du helt enkelt hur dyr bostad som du har möjlighet att köpa.

Lånelöfte innan visning

Lånelöfte skall du helst ha sökt redan innan du börjar gå på visningar av bostäder.
Ibland går det jättesnabbt med budgivningen osv direkt efter visningen och du riskerar att missa din drömbostad om du inte har ett lånelöfte klart och kan delta.
Du har dessutom en möjlighet att agera snabbt och eventuellt knipa bostaden innan de andra spekulanterna hinner agera om du ligger steget före och har ett lånelöfte klart.

Info om lånelöfte:

 • Lånelöfte innebär att banken garanterar att låna ut en viss summa pengar till dig.
 • Du bör ha ett lånelöfte klart innan visningar.
 • Ett lånelöfte är normalt giltigt i 3 månader.
 • Banken räknar på hela din ekonomi innan ett lånelöfte utfärdas.

Medlåntagare/borgensman – Familj, släkt eller vän som säkerhet för lånet

Om din egen ekonomi inte räcker till för ett tillräckligt bra lånelöfte kan dina föräldrar, släktingar eller vänner gå in som medlåntagare, detta kallas även för att de går in som borgensman. En borgensman gäller som en säkerhet för banken ifall du inte klarar av att betala dina räntekostnader. Banken kan då kräva borgensmannen/medlåntagaren på pengarna istället. Tack vare denna extra säkerhet kan banken erbjuda lägre räntor och högre belopp i ditt lånelöfte.

Välj rätt bank och få de bästa villkoren

När du ska köpa en bostad så behöver du ett lånelöfte innan du kan skriva kontrakt och köpa en bostad. Helst skall du ha ett lånelöfte klart redan innan du går på visning.
En hemsida som vi upplever är väldigt duktiga på lånelöften och erbjuder väldigt fördelaktiga räntor är hemsidan Lånekoll.se.

Det är helt gratis att göra en ansökan om lånelöfte hos Lånekoll.se och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan

Skall du sälja din nuvarande bostad?

Hemsidan Hittamäklare.se hjälper dig att samla in offerter och att jämföra mäklarna som är aktiva i ditt område. Dessa offerter kan du sedan nyttja när du skall välja mäklare samt när du skall förhandla om provisionen/arvodet med den mäklare som du vill anlita.
Det är helt gratis att använda den tjänst som Hittamäklare.se erbjuder och man förbinder sig inte till något när man gör en ansökan.

Före detta fastighetsmäklare med mångårig erfarenhet av yrket och branschen. Besitter även djupgående kunskaper inom börs, aktier och investeringar.

4 KOMMENTARER

 1. Jag skall börja kika på lägenhet nu under våren.
  Jag är ganska ny på detta så jag vet inte vilken ordning man skall ta allt i.

  Just nu har jag inte börjat med något alls.
  En kompis sade att jag borde söka lånelöfte innan visningarna men då vet jag ju inte hur mycket lägenheten kostar som jag vill ha lånelöfte för?

  Mvh Katrine

  • Hej Katrine

   Du bör söka lånelöfte innan du börjar gå på visningar. Om du söker ett lånelöfte så får du veta hur mycket du får låna som av banken för ett bostadsköp. Du vet då inom vilka prisnivåer som du kan söka bostäder.

   Mvh Ekonomifokus

 2. Hej. Vi är har deltagit i budgivning på ett hus och har lagt ett lika högt bud som en annan spekulant. Mäklaren vill att vi skriver under ett köpekontrakt utan förbehåll? Vad menas med det?
  Vi har inte sålt vår nuvarande bostad.

  • Hej Pia.

   Förbehåll i detta läget innebär att om ni köper den nya bostaden så är hela köpet villkorat med att ni får sålt er gamla bostad.
   Med ett förbehåll i kontraktet kan ni dra er ur köpet av den nya bostaden utan att det kostar er något ifall er nuvarande bostad inte säljs för den summa som ni önskar.
   Man kan säga att förbehållet i kontraktet är en försäkring mot att ni inte blir sittandes med dubbla bostäder på obestämd tid.

   Mäklaren vill alltid skriva avtal utan förbehåll eftersom avtalet då är bindande direkt. Med ett förbehåll får ni i princip öppet köp i 30-45 dagar.
   Ibland blir man bortvald som köpare om man kräver att det skall finnas med ett förbehåll i avtalet.
   Säljaren väljer då istället en annan budgivare som inte behöver ha ett förbehåll med i avtalet.

   Det är upp till er i samråd med er bank om ni skall köpa med eller utan villkor/förbehåll.

   Mvh admin på Ekonomifokus

Ställ en fråga

Please enter your comment!
Please enter your name here