Lånelöfte – Hus & bostadsrätt

Lånelöfte hus, bostadsrätt, lägenhet

Lånelöfte kallas det löfte som en bank/långivare ger dig om din ansökan om att låna pengar till ett bostadsköp blir godkänd. Lånelöftet (löftet om att du skall få låna pengar av banken) gäller normalt i 3-6 månader, efter det måste du ansöka om ett nytt om du inte hunnit köpa din nya bostad.

Ansökan kan göras på nätet. Du kan ansöka själv eller ihop med din sambo, make/maka eller tillsammans med medsökande (läs mer längre ner om medsökande).

Artikelns innehåll:
1. Bra och informativt videoklipp om lånelöften
2. Vilka uppgifter skall stå med i ansökan?
3. Krav för att få ett lånelöfte
4. Hur ett lånelöfte är formulerat för hus & bostadsrätt
5. Lånelöfte med eller utan villkor om egen försäljning
6. Skall man ha lånelöftet klart innan eller efter visning?
7. Medsökande / medlåntagare
8. Kan banken neka lån trots lånelöfte?
9. Lånelöfte vid köp av nyproduktion

Klicka för att gå direkt ner till önskad rubrik

EFN ger bra tips kring lånelöften i videon ovan

💡 Planerar du att köpa bostad?
Helst skall du ha ett lånelöfte klart redan innan du går på visning. En hemsida som vi upplever är väldigt duktiga på lånelöften och erbjuder väldigt fördelaktiga räntor är Lånekoll.se. De kan även hjälpa dig med att förhandla ner räntan på befintliga lån.

Lånekoll jämför bolån och privatlån hos ett stort antal banker åt dig med en enda ansökan. Du får en lista med bankernas olika erbjudanden och du väljer själv om du vill acceptera något erbjudande eller inte. Det är helt gratis att använda tjänsten och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.

Ansökan

 • Personuppgifter (adress, personnummer osv)
 • Uppgifter om inkomst
 • Uppgifter om eventuella tillgångar som du/ni har
 • Hur många ni är i hushållet.
 • Om du/ni har några befintliga skulder

Banken räknar sedan ut hur mycket pengar du/ni kan låna baserat på de uppgifter du lämnat. Ditt lånelöfte har du som grund när du tittar på bostäder. Med ett lånelöfte klart vet du helt enkelt hur dyr bostad som du har möjlighet att köpa.

Banken gör en kreditupplysning på dig för att se så att du inte har en massa betalningsanmärkningar samt om du har en taxerad inkomst i Sverige.

Krav för lånelöfte

Enligt lag krävs det idag att du har minst 15% av bostadens pris i egen kontantinsats för att du skall få låna resten av pengarna till din nya bostad. Det innebär att du behöver minst 150 000 kr i egen kontantinsats för att kunna köpa en ny bostad för 1 000 000 kr. Då lånar banken ut de resterande 850 000 kr till dig som behövs för bostadsköpet. Du måste dessutom har en tillräcklig inkomst och du får inte ha en massa betalningsanmärkningar.

Kalkylatorn är grovt förenklad. Ansök om lånelöfte hos Lånekoll.se för att få en mer korrekt beräkning av hur mycket du kan få låna.

Lånelöfte formulering bostadsrätt och villa

Lånelöfte för villa ser ut ungefär så här:
”Lånelöfte beviljat för ett köp av en bostad till ett pris som ej överstiger X kronor”

Ett friköpt hus har ingen månadsavgift eller liknande så därför är det endast priset som gäller.

Lånelöfte för bostadsrätt kan se ut så här:
”Lånelöfte beviljat för köp av en bostadsrätt till ett pris som ej överstiger X kronor och har en månadsavgift som ej överstiger X kronor”

En bostadsrätt har en månadsavgift/hyra till föreningen vilket gör att lånelöftet inte bara ställer krav på bostadens pris utan även månadsavgiftens storlek.

Lånelöfte med eller utan villkor om egen försäljning

Ibland kan ett lånelöfte från banken vara ”villkorat”. Det innebär att banken har ett visst krav för att ditt lånelöfte skall vara giltigt. Det vanligaste villkoret är försäljningsvillkoret. Det är ett villkor som banken ibland kräver om man äger en bostad samtidigt som man skall köpa en ny. Banken kan då ibland kräva att du skall ha sålt din nuvarande bostad med ett bindande avtal innan du tillträder din nya bostad. Detta villkor kräver banken om de anser att din inkomst inte räcker till att äga två bostäder samtidigt.

Om du fått ett försäljningsvillkor i ditt lånelöfte måste du sälja din befintliga bostad (ha ett bindande kontrakt) innan du kan köpa en ny. Du kan också köpa en ny bostad med ett villkor om egen försäljning.

Ska du sälja din bostad rekommenderar vi att du först jämför mäklarna och deras arvoden på Hittamäklare.se.

Lånelöfte innan eller efter visning?

Lånelöfte skall du helst ha sökt redan innan du börjar gå på visningar av bostäder. Ibland går det jättesnabbt med budgivningen osv direkt efter visningen och du riskerar att missa din drömbostad om du inte har ett lånelöfte klart och kan delta. Oftast kräver mäklaren att du har ett godkänt lånelöfte klart för att du skall få vara med och lägga bud på en bostad.

Du har dessutom en möjlighet att agera snabbt och eventuellt knipa bostaden innan de andra spekulanterna hinner agera om du ligger steget före och har ett lånelöfte klart.

Om du inte har lånelöftet klart men vill skriva kontrakt och köpa en bostad ändå så finns det en lösning på problemet. Det går att skriva in en finansieringsklausul i kontraktet som ger dig som köpare tid att hinna ansöka och få lånelöfte innan köpet blir bindande. För att en sådan klausul skall läggas in i kontraktet krävs det att säljaren accepterar det.

Medlåntagare/medsökande

Om din egen ekonomi inte räcker till för ett tillräckligt bra lånelöfte kan dina föräldrar, släktingar eller vänner gå in som medlåntagare, även kallat medsökande.

En medsökande gäller som en säkerhet för banken ifall du inte klarar av att betala dina räntekostnader. Banken kan då kräva den medsökande/medlåntagaren på pengarna istället. Tack vare denna extra säkerhet kan banken erbjuda lägre räntor och högre belopp i ditt lånelöfte.

💡 Planerar du att köpa bostad?
Helst skall du ha ett lånelöfte klart redan innan du går på visning. En hemsida som vi upplever är väldigt duktiga på lånelöften och erbjuder väldigt fördelaktiga räntor är Lånekoll.se. De kan även hjälpa dig med att förhandla ner räntan på befintliga lån.

Lånekoll jämför bolån och privatlån hos ett stort antal banker åt dig med en enda ansökan. Du får en lista med bankernas olika erbjudanden och du väljer själv om du vill acceptera något erbjudande eller inte. Det är helt gratis att använda tjänsten och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.

Kan banken neka lån trots lånelöfte?

Ja, banken kan neka dig lånet trots lånelöfte om din ekonomi har förändrats sedan du fick ditt lånelöfte. Några exempel på vilka förändringar i din ekonomi som kan göra att du inte får låna trots lånelöfte:

 • Du har tagit andra lån
 • Du har blivit av med jobbet
 • Du har bytt jobb
 • Du har slösat bort kontantinsatsen
 • Du har gått på föräldraledighet

Banken kan även neka lånet om de inte godkänner bostaden du vill köpa. Vissa banker kräver att de skall få godkänna bostaden innan du köper den. Om banken inte hunnit godkänna bostaden innan du skall skriva kontrakt så kan det vara lämpligt med en klausul i kontraktet som gör att banken få lite extra tid på sig att godkänna bostaden.

Lånelöfte till köp av nyproduktion

När du köper nyproduktion kan köp-processen vara väldigt lång, Ibland upp emot 2 år. Det gör att det finns en risk att du inte får bolånet beviljat när det är dags för slutbetalningen av bostaden, trots att du tidigare fått ett lånelöfte.

Lånelöften är inte bindande för banken. Om din ekonomi försämrats, du kanske blivit av med jobbet eller liknande, så kan banken neka dig bolånet om du har otur. Det kan även hända saker i byggprojektet som gör att banken inte längre vill ge dig bolånet så se till att köpa av ett seriöst byggföretag så minskar du risken att något oväntat dyker upp som gör att banken nekar ditt bolån.

Se till att du har en stabil ekonomi och känner dig trygg med att din ekonomiska situation inte kommer försämras. Har du en ostabil ekonomi eller en ostabil arbetssituation kanske du bör avstå från att köpa nyproduktion.

Sammanfattning

 • Lånelöfte innebär att banken lovar att låna ut en viss summa pengar till dig
 • Du bör ha ett lånelöfte klart innan du går på visningar
 • Ett lånelöfte är normalt giltigt i 6 månader
 • Banken räknar på hela din ekonomi innan ett lånelöfte utfärdas

Frågor och svar

Vilket giltighetstid har ett lånelöfte?

Vanligtvis 6 månader

Vad gör man om lånelöftet löpt ut?

Ansöker om förlängning eller om ett nytt

Kan man ansöka om lånelöfte hos flera banker samtidigt?

Ja, det rekommenderas att man gör det och att man jämför bankernas erbjudanden

Måste jag ta bolånet hos banken som givit mig lånelöftet?

Nej, du kan jämföra erbjudanden från olika banker fram till några veckor innan du skall tillträda bostaden

Kostar det något att få lånelöfte?

Nej

Kan man få lånelöfte trots betalningsanmärkningar?

Ja, vissa banker kan acceptera det, exempelvis Svea.com

Hur kan man enklast jämföra lånelöften hos olika banker?

Med hjälp av Lånekoll.se jämför du ett stort antal banker med endast en ansökan och en kreditupplysning. Du förbinder dig inte till något när du ansöker.

Kan jag få ett lånelöfte trots att jag har lån idag?

Ja, banken gör en helhetsbedömning av din ekonomi för att se om de kan godkänna ett lånelöfte

💡 Planerar du att sälja en bostad?
Hittamäklare.se
hjälper dig att samla in offerter och jämföra de olika mäklarna som är aktiva i ditt område. Offerterna kan du sedan använda när du skall välja mäklare samt när du skall förhandla om arvodet med den mäklare du vill anlita. Det är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.

Joakim har studerat fastighetsförmedling på Högskolan i Väst under 3 års tid. Med ca 10 års erfarenhet som fastighetsmäklare vill nu Joakim via sina guider inom bostad förmedla kunskap till läsarna och hjälpa dem att fatta bättre beslut vid köp av ny bostad eller försäljning av befintlig.

14 KOMMENTARER

 1. Har en fråga när man är pantsättare för pantbrev, ska banken enligt lag ta kreditupplysning på. Både kredittagaren och pantsättaren?

 2. Hej.
  Jag har ett lånelöfte på ett hus som kostar 6 500 000 via SBAB. Nu är set så att säljaren inte kan ge oss tillträde före Januari 2023. Vilken ränta kommer att bli aktuell med tanke på dagens inflation samt räntehöjning. Gäller räntan från lånelöftet eller gällande ränta i januari 2023?
  I så fall kan vi på nått vis skydda oss redan nu?
  Tack på förhand.

  • Hej Peter.

   Det är räntan när du tar lånet som gäller, alltså i januari 2023.
   Jag är ganska säker på att du inte kan binda bolånet eller teckna ett räntetak innan du tagit bolånet så det är nog bara att bita i det sura äpplet tyvärr.
   Du kan ju alltid dubbelkolla med banken men jag tror som sagt inte att det går att göra något åt det.

   Mvh admin på Ekonomifokus

  • Tips
   1. Hittamäklare.se - Jämför mäklarna och deras offerter
   2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

 3. Hej! Angående lånelöfte, ponera att man har lånelöfte för villa men sedan hittar ett fritidshus man vill köpa med avsikt att bo permanent, båda bostäderna typkod 220…
  Är lånelöftet för villa fortfarande godkänt? Eller MÅSTE man helt enkelt söka lånelöfte specifikt för fritidshus, även om det är året runt-standard och syftet med inköp är permanentboende?
  Jag blir inte klok på det där.

  • Hej Hannah.

   Bra fråga. Det vågar jag inte riktigt svara på tyvärr. Du får fråga din bank.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 4. Jag har fått ett lånelöfte för en bostadsrätt. Om priset går upp för högt kanske jag hellre vill köpa en villa. Kan man få ett högre lånelöfte då i och med att man inte har någon avgift till förening?

  • Hej Anki.

   Ja det blir olika beräkningar för bostadsrätter och villor så du får söka ett lånelöfte även för villa.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 5. Hej
  Kan man ansöka om lånlöftw efter visningar ? För att vi har hittat en bostad som inflyttning kommer sker efter 8 månader och lånlöfte är mellan 3-6 månader
  Kommer det tar tid innan banken ge oss Godkänd på lånlöfte? Eller måste vi ansöka innan visningen?

  • Hej Aya.

   Det går bra att ansöka efter visningarna men det är bäst att göra det innan.
   Du måste ha ett lånelöfte klart för att kunna köpa (skriva kontrakt på) bostaden.

   Det brukar vanligtvis ta 1-5 arbetsdagar att få sin lånelöftesansökan hanterad.

   Ett lånelöfte gäller normalt i 6 månader. Om tillträde till bostaden sker långt fram i tiden som i ditt fall (8 månader) så bör du förnya ditt lånelöfte efter 3-4 månader så att du är säker på att det gäller när det är dags för tillträde.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 6. Hej. Vi är har deltagit i budgivning på ett hus och har lagt ett lika högt bud som en annan spekulant. Mäklaren vill att vi skriver under ett köpekontrakt utan förbehåll? Vad menas med det?
  Vi har inte sålt vår nuvarande bostad.

  • Hej Pia.

   Förbehåll i detta läget innebär att om ni köper den nya bostaden så är hela köpet villkorat med att ni får sålt er gamla bostad.
   Med ett förbehåll i kontraktet kan ni dra er ur köpet av den nya bostaden utan att det kostar er något ifall er nuvarande bostad inte säljs för den summa som ni önskar.
   Man kan säga att förbehållet i kontraktet är en försäkring mot att ni inte blir sittandes med dubbla bostäder på obestämd tid.

   Mäklaren vill alltid skriva avtal utan förbehåll eftersom avtalet då är bindande direkt. Med ett förbehåll får ni i princip öppet köp i 30-45 dagar.
   Ibland blir man bortvald som köpare om man kräver att det skall finnas med ett förbehåll i avtalet.
   Säljaren väljer då istället en annan budgivare som inte behöver ha ett förbehåll med i avtalet.

   Det är upp till er i samråd med er bank om ni skall köpa med eller utan villkor/förbehåll.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 7. Jag skall börja kika på lägenhet nu under våren.
  Jag är ganska ny på detta så jag vet inte vilken ordning man skall ta allt i.

  Just nu har jag inte börjat med något alls.
  En kompis sade att jag borde söka lånelöfte innan visningarna men då vet jag ju inte hur mycket lägenheten kostar som jag vill ha lånelöfte för?

  Mvh Katrine

  • Hej Katrine

   Du bör söka lånelöfte innan du börjar gå på visningar. Om du söker ett lånelöfte så får du veta hur mycket du får låna som av banken för ett bostadsköp. Du vet då inom vilka prisnivåer som du kan söka bostäder.

   Mvh Ekonomifokus

Ställ en fråga eller skriv en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här