Lånelöfte – inför visning eller köp av bostad

2

Lånelöfte kallas det löfte eller den garanti som en bank eller ett kreditinstitut ger dig när du gör en ansökan om att låna pengar till ett eventuellt bostadsköp. Ansökan kan göras hos banken eller på nätet. Du fyller i dina personuppgifter, uppgifter om din inkomst, eventuella tillgångar som du har och hur många ni är i hushållet. Banken räknar sedan ut hur mycket pengar du/ni kan låna baserat på de uppgifter du lämnat. Ditt lånelöfte har du som grund när du tittar på bostäder. Med ett lånelöfte klart vet du helt enkelt hur dyr bostad som du har möjlighet att köpa.

Vår erfarenhet

Enligt vår erfarenhet brukar ICA-banken.se kunna erbjuda riktigt bra räntor och schyssta villkor till de kunder som vi rekommenderar till banken.
ICA kikar på helheten när de gör en bedömning av din ekonomi och är inte så ”fyrkantiga” som många andra banker är när de räknar på lånelöften. Du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan om lånelöfte hos ICA-banken.se och det är helt gratis.

Lånelöfte innan visning

Lånelöfte skall du helst ha sökt redan innan du börjar gå på visningar av bostäder.
Ibland går det jättesnabbt med budgivningen osv direkt efter visningen och du riskerar att missa din drömbostad om du inte har ett lånelöfte klart och kan delta.
Du har dessutom en möjlighet att agera snabbt och eventuellt knipa bostaden innan de andra spekulanterna hinner agera om du ligger steget före och har ett lånelöfte klart.

Info om lånelöfte:

 • Lånelöfte innebär att banken garanterar att låna ut en viss summa pengar till dig.
 • Du bör ha ett lånelöfte klart innan visningar.
 • Ett lånelöfte är normalt giltigt i 3 månader.
 • Banken räknar på hela din ekonomi innan ett lånelöfte utfärdas.

Medlåntagare/borgensman – Familj, släkt eller vän som säkerhet för lånet

Om din egen ekonomi inte räcker till för ett tillräckligt bra lånelöfte kan dina föräldrar, släktingar eller vänner gå in som medlåntagare, detta kallas även för att de går in som borgensman. En borgensman gäller som en säkerhet för banken ifall du inte klarar av att betala dina räntekostnader. Banken kan då kräva borgensmannen/medlåntagaren på pengarna istället. Tack vare denna extra säkerhet kan banken erbjuda lägre räntor och högre belopp i ditt lånelöfte.

Kostnadsfri ansökan online

Som vi nämner ovan kan du göra en ansökan på ICA-banken.se helt utan kostnad och helt utan att du förbinder dig till något.
Vår erfarenhet är att ICA-banken.se brukar kunna erbjuda riktigt bra räntor och villkor till sina kunder samt fina priser och villkor på försäkringar och kreditkort med förmånliga villkor.

ICA-banken

2 KOMMENTARER

 1. Jag skall börja kika på lägenhet nu under våren.
  Jag är ganska ny på detta så jag vet inte vilken ordning man skall ta allt i.

  Just nu har jag inte börjat med något alls.
  En kompis sade att jag borde söka lånelöfte innan visningarna men då vet jag ju inte hur mycket lägenheten kostar som jag vill ha lånelöfte för?

  Mvh Katrine

  • Hej Katrine

   Du bör söka lånelöfte innan du börjar gå på visningar. Om du söker ett lånelöfte så får du veta hur mycket du får låna som av banken för ett bostadsköp. Du vet då inom vilka prisnivåer som du kan söka bostäder.

   Mvh Ekonomifokus

Ställ en fråga till oss

Använd dig av formuläret nedan.

Please enter your comment!
Please enter your name here