Överbryggningslån – brygglån

Överbryggningslån - brygglån

Ett överbryggningslån är för den som vill köpa en ny bostad, men ännu inte har fått betalt för den gamla. Det kan hända att man hittar drömhemmet, skriver kontrakt och köper den nya bostaden men inte har möjlighet att betala den eftersom man inte fått betalt för sin nuvarande bostad. I den här typen av situation kan ett överbryggningslån komma väl till hands.

Lånet skiljer sig från ett bolån eftersom det endast erbjuder en tillfällig lösning, och måste återbetalas inom 1-6 månader. Det finns även en rad andra bestämmelser kring överbryggningslån som bara gör dem till ett alternativ i vissa fall.

Hur fungerar ett överbryggningslån?

Först och främst är det bra att påpeka att du bör ha ett lånelöfte innan du köper en ny bostad. I det lånelöftet bör du ha säkrat att banken kommer att hjälpa till med ett brygglån. Det brukar dock ingå om man får ett godkänt lånelöfte.

För att kunna ansöka om ett överbryggningslån krävs det först och främst att du kan visa upp två avtal. Det ena gäller försäljningen av din nuvarande bostad och det andra köpet av den nya bostaden. Det ska framgå tydligt vilka de kontrakterade parterna är, vilken köpeskillingen är, o.s.v.

När du har båda köpekontrakten kontaktar du din bank. Utöver de nämnda avtalen behöver du också uppfylla några andra krav som banken ställer för att bli beviljad lånet. Om banken godkänner din ansökan kommer lånet att betalas ut, varefter den nya bostaden kan köpas.

Som nämnt ska ett överbryggningslån normalt betalas tillbaka inom 1-6 månader. Till skillnad från vanliga lån ska betalningen inte delas upp, utan den totala summan ska betalas så snart konsumenten mottagit betalning för sin bostad. Räntan är i regel låg, och betalas tillsammans med kapitalbeloppet.

Ansök om lånelöfte och jämför räntor på bolån och privatlån gratis hos ca 30 st banker med Lånekoll.se.

Vilka krav ställs på en konsument som ansöker om överbryggningslån?

Precis som vid andra typer av lån kan villkoren variera beroende på vilken bank eller långivare konsumenten vänder sig till. Det finns dock en del krav som alla långivare efterfrågar och de listas nedan.

 • 1. Ansök hos din bank. För ett överbryggningslån bör du vända dig till en bank som erbjuder bolån. Du bör i första hand kontakta banken där du själv har eller kommer ha ett bolån. Skulle du planera att flytta ditt lån till en annan bank bör du istället ta kontakt med den senare.
 • 2. Giltiga köpeavtal. Ett grundläggande krav för att bli beviljad ett överbryggningslån är att du kan styrka att din bostad kommer att bli såld. Du måste därför visa upp köpeavtalet som visar när du kommer få betalt för bostaden. Dessutom måste du ha köpeavtalet för den nya bostaden du ämnar köpa. Båda avtalen måste naturligtvis vara undertecknade för att de ska vara giltiga.
 • 3. Villkor i köpeavtal.Avtalen för köp och försäljning av bostad kan innehålla särskilda villkor som måste vara uppfyllda för att köpet och försäljningen ska kunna ske. Om något av dina avtal innehåller sådana villkor måste du kunna styrka att du uppfyller samtliga för att banken ska bevilja dig ett överbryggningslån. Det finns också en del banker som avstår från att bevilja lån om sådana villkor förekommer.
 • 4. God ekonomi. Ett överbryggningslån brukar inte medföra komplikationer, men det finns en risk att köparen drar sig ur köpet och väljer att inte betala för din bostad. Då kan du behöva betala för två bostäder, vilket naturligtvis medför en ekonomisk börda. Banken vill självklart försäkra sig om att du skulle klara av att hantera en sådan situation och därför är din kreditvärdighet av stor betydelse.
 • 5. Mäklare. En del banker ställer krav på att försäljningen av den nuvarande bostaden samt köpet av den nya ska ske via en mäklare. Det är inte alla banker som kräver det här, men flertalet ser det naturligtvis som en säkerhet.

Ska banken kontaktas om lånet blivit beviljat?

Du bör kontakta banken om det uppstått en väsentlig förändring av villkoren i köpeavtalet. Om tillträdesdagen förändrats, eller om priset på din bostad sjunkit (och du därför kommer att erhålla en mindre summa från köparen) är det viktigt att kontakta banken omgående. Banken ska naturligtvis även kontaktas om försäljningen av din bostad avbryts.

Kan man ansöka om ett bolån istället för ett överbryggningslån?

Ja, men det rekommenderas inte. Ett bolån är inte så lämpligt i det här fallet, bl.a. eftersom det har en betydligt längre löptid och medför en amorteringsplan. Eftersom konsumenten kommer att erhålla köpeskillingen inom ett par månader är det onödigt att teckna den här typen av lån. Det är betydligt enklare och smidigare att välja ett överbryggningslån, som är särskilt utformat just för den här typen av situationer.

Kan man välja ett handpenningslån istället för ett överbryggningslån?

Nej, det brukar inte vara möjligt. Det beror på att en handpenning är en betydligt mindre summa som betalas när man undertecknar ett köpeavtal. Handpenningen brukar bara utgöra 10 % av priset för bostaden, medan överbryggningslånet är den totala summan. Överbryggningslånet är alltså ett betydligt större belopp än handpenningen.

Vad är en överbryggningskredit?

En överbryggningskredit är bara ett annat ord för överbryggningslån. Båda orden syftar på samma typ av lån och kan användas synonymt.

Pressa bankerna och få den lägsta räntan

På hemsidan Lånekoll.se kan du söka lånelöfte samt jämföra både bolån och privatlån kostnadsfritt. Lånekoll jämför upp till 30 st olika banker med en enda ansökan och en enda kreditupplysning. De presenterar sedan bankernas erbjudanden för dig så att du kan välja själv om du vill acceptera något av dessa erbjudanden eller inte.
Lånekoll kan även hjälpa dig att få ner räntan på dina befintliga bo- och privatlån. De har tidigare lyckats få ner kunders räntor till 1,09% i vissa fall. Du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan hos Lånekoll.se och det är helt gratis.

Skall du sälja din befintliga bostad?

Hemsidan Mäklarofferter.se hjälper dig att samla in offerter och att jämföra mäklarna som är aktiva i ditt område. Dessa offerter kan du sedan nyttja när du skall välja mäklare samt när du skall förhandla om provisionen/arvodet med den mäklare som du vill anlita.
Det är helt gratis att använda den tjänst som Mäklarofferter.se erbjuder och man förbinder sig inte till något när man gör en ansökan.

14 KOMMENTARER

 1. Hej,

  Jag har sålt min lght och köpt ny lght för 2.760 000. Betalat 10% handpenning 276.000. Nya lägenheten står tom och vill gärna få tillträdde 1 månad tidigare än när jag ska lämna den gamla. Vad skulle ett brygglån, ränta + uppläggningskostnad ca. bli för 1 månad tidigare inflyttning?

  Mvh
  Kim

  • Hej Kim.

   Du får ringa din bank och fråga det.
   Det är omöjligt för mig att räkna på eftersom jag inte vet vilken ränta och uppläggningskostnad som banken vill ha för det lånet.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 2. Hej
  Kan jag få veta om jag har överbryggningskredit med 3 220 000 och räntan fn: 3,950 % kostnad per dag då jag ska betala tillbaka efter 7 dagar ? ska man räkna effektiv ränta eller ??

  • Hej Safa.

   Du kan välja själv om du vill räkna med effektiv ränta, dvs inklusive övriga kostnader eller inte.
   Räntan 3,950 % är ju per år så du får räkna:

   3 220 000 * 0,0395 = 1271930 kr
   1271930 kr / 365 = 348,5 kr per dag
   348,5 kr * 7 = 2439 kr
   2439 kr – ränteavdraget (30%) = 1707 kr

   Din kostnad blir alltså 1707 kr i ränta för de 7 dagarna.
   Då har jag inte räknat med någon uppläggningskostnad eller övrig kostnad så det är inte effektiv ränta.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 3. Hej

  Jag har köpt en ny bostad utan att lyckas och sölja min gamla, nu säger alla banker att jag måste ha försäljningskontrakten för att få brygglånet. Finns något annat lösning till det.?

  • Hej Sai.

   Tyvärr har jag ingen bra lösning. Du måste sälja din gamla lägenhet om banken kräver det.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 4. Vad kostar mig en överbryggningslån från antigen 2 440 000 med 2,95 ränta hos Swedbank eller en summa på 1 940 000 (bolöfte på 500 000 är inräknad) med en ränta på 3,95 hos Länsförsäkringar?

  • Hej Alexandra.

   Du får frågan bankerna om det så får de göra en sammanställning åt dig. Det kan vara uppläggningskostnader osv som du bör räkna med i din kalkyl.

   Mvh admin på EKonomifokus

 5. Hur räknar jag ut kostnaden om brygglånet har en ränta på 2,5% Lånet på 2000000 totalt och varar i 10 dagar?

  • Hej Mats.

   0,025 X 2 000 000 = 50 000

   50 000 / 365 = 137 kr per dag

   Lånet kostar dig alltså ca 137 kr per dag eller 1370 kr för 10 dagar.

   Mvh Admin på Ekonomifokus

  • Tips
   1. Mäklarofferter.se - Jämför mäklarna och deras offerter
   2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

  • Hej! Vi har skrivit på kontrakt för vårat nya hus och betalat handpenning (som vi sparat ihop själva). Vi har ännu inte fått sålt våran bostadsrätt där lånet ska flyttas över från bostadsrätten till huset. Vi kommer att behöva ett överbryggningslån tills dess att lägenheten säljs. Min fråga är – när vi ännu inte hittat en köpare och därmed inte har något påskrivet kontrakt på vår bostadsrätt, kommer vi då inte få något överbryggningslån? (Vi har råd med dubbla boendekostnader).

   • Hej Sofia.

    Det är din bank som avgör det så du får prata med dom.
    De kommer förmodligen att hjälpa dig, det brukar dom göra.

    Mvh admin på Ekonomifokus

Ställ en fråga

Please enter your comment!
Please enter your name here