Förhandsbesiktning & överlåtelsebesiktning

Besiktning och förhandsbesiktning

I ett hus kan det finnas många fel och brister som är svåra att upptäcka för ett otränat öga.

 • Om du skall köpa ett hus rekommenderar vi att du anlitar en besiktningsman och gör en överlåtelsebesiktning.
 • Om du skall sälja ditt hus rekommenderar vi att du anlitar en besiktningsman och gör en förhandsbesiktning.

Oavsett om besiktningsmannen anlitas av säljaren eller köparen så går besiktningen till på samma sätt. En överlåtelsebesiktning är en så kallad grundlig okulär besiktning. Besiktningsmannen tittar, luktar, mäter och känner efter fel och brister i huset. Däremot borrar besiktningsmannen inte några hål i väggar eller liknade så det finns fel och brister som en besiktningsman inte kan upptäcka. Dessa fel kallas då för dolda fel.

Efter besiktningen får du ett protokoll där besiktningsmannen, rum för rum, presenterar vad som har upptäckts. Protokollet innehåller beskrivningar av eventuella brister och risker för skador.

Överlåtelsebesiktning – när köparen besiktigar

Som köpare av ett hus är du ansvarig för att undersöka huset innan du köper det. Med en överlåtelsebesiktning får du reda på vilket skick huset är i och minskar risken för tråkiga överraskningar när köpet är klart. Alla fel du hittar på huset vid en besiktning kan du använda för att försöka pruta ner husets pris.

Ska du sälja din bostad rekommenderar vi att du först jämför mäklarna och deras arvoden på Hittamäklare.se.

Förhandsbesiktning – säljaren besiktigar

Även som säljare kan du tjäna på att besiktiga ditt hus inför försäljningen, en så kallad förhandsbesiktning. Ett förhandsbesiktigat hus kan göra det enklare för spekulanterna att veta vad de köper. Det kan leda till att slutpriset blir högre än om köparna känner sig osäkra på husets skick och tekniska status. Med en professionell besiktningsman får du helt enkelt hjälp att göra en tryggare husaffär.

Många fel är svåra att upptäcka I ett hus kan det finnas många fel och brister som är svåra att upptäcka för ett otränat öga. Om man inte vet exakt hur och var man ska leta är det svårt att hitta dessa fel. Fukt, mögel och röta är några exempel,
som inte bara innebär ekonomiska konsekvenser utan även kan orsaka en osund inomhusmiljö i huset. Eftersom alla hus är olika kan exempelvis ett äldre hus kräva en utökad besiktning, medan en mindre omfattande besiktning kan räcka i ett nyare hus.

Försäkring och dolda fel

Ett fel som en besiktningsman inte kan upptäcka men som ändå finns där vid överlåtelsen kallas för ett dolt fel. Som säljare kan du teckna en dolda-fel-försäkring. En sådan försäkring täcker kostnaderna om det visar sig att det finns dolda fel på huset. Som säljare är man ansvarig för dolda fel i 10 år efter det att man sålt huset.

Läs vår artikel om: Dolda fel & undersökningsplikt

Ska du sälja din bostad rekommenderar vi att du först jämför mäklarna och deras arvoden på Hittamäklare.se.

Vad ingår i besiktningen?

 • Sammanställning av säljarens lämnade upplysningar och handlingar.
 • Okulär besiktning av alla tillgängliga utrymmen och synliga ytor, tak och fasader.
 • Okulär innebär att besiktningsteknikern använder sina sinnen och sin kunskap för att gå igenom fastighetens skick.
 • Fuktindikering i våtutrymmen och okulär kontroll av golv och väggar.

Man kan även välja till att göra en utökad besiktning av riskkonstruktioner, alltså byggnadsdelar som löper extra stor risk att drabbas av fuktproblem. Kontroll av riskkonstruktioner med bland annat provhåltagning. Kontrollen görs i exempelvis vissa typer av väggar, uppreglade eller flytande golv, inredda källare, krypgrund och yttertak.

Fuktmätning

Man kan även be besiktningsmannen att gör ett så kallat åtgärds- och kostnadsförslag. Åtgärdsförslag görs då på upptäckta skador i de kontrollerade riskkonstruktionerna. Kostnadsuppskattning görs för att åtgärda upptäckta skador.

De områden som ligger utanför bostadsbyggnaden, som exempelvis altan och tomtmark, brukar vara undantagna från besiktningen om inte annat är överenskommet.

Byggnadsdelar eller ytor som inte är åtkomliga, till exempel vind eller krypgrund som saknar inspektionsluckor eller tak täckta med snö, kan inte besiktigas.
I de fallen rekommenderar besiktningsteknikern en utförligare undersökning.

Detta ingår INTE i en besiktning

 • El-, ventilations-, värme-, vatten- och sanitetsinstallationer.
 • Skorsten, eldstäder och värmepanna.
 • Hushållsmaskiner och annan maskinell utrustning.
 • Radon och asbest.
 • Vattnets kvantitet och kvalitet.

Planerar du att sälja din bostad?

Använd den helt kostnadsfria hemsidan Hittamäklare.se för att samla in offerter och för att jämföra olika mäklarna som är aktiva i just ditt område. Du väljer själv om du vill anlita någon av mäklarna som du får offert av och du kan även använda offerterna till din fördel när du förhandlar om arvodet med mäklarna. Du förbinder dig inte till något när du använder Hittamäklare.se och det är som sagt helt gratis.

Ska du köpa bostad?

På hemsidan Lånekoll.se kan du jämföra både bolån och privatlån kostnadsfritt.
Lånekoll jämför upp till 30 st olika banker med en enda ansökan och en enda kreditupplysning. De presenterar sedan bankernas erbjudanden för dig så att du kan välja själv om du vill acceptera något av dessa erbjudanden eller inte.
Lånekoll kan även hjälpa dig att få ner räntan på dina befintliga bo- och privatlån. De har tidigare lyckats få ner kunders räntor till 1,09% i vissa fall. Du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan hos Lånekoll.se och det är helt gratis.

Före detta fastighetsmäklare med mångårig erfarenhet av yrket och branschen. Besitter även djupgående kunskaper inom börs, aktier och investeringar.

4 KOMMENTARER

 1. Var kan jag hitta de krav som ställs vid en överlåtelsebesiktning av privat fastighet från 50-talet? T ex krav på inspektion/inspektionsluckor o tillgänglighet till sk kattvind o vanlig vind?

  • Hej Johan.
   Det vet jag inte riktigt.
   Testa att ringa Anticimex och se om de har någon bra broschyr eller liknande.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 2. Hej hur går man bäst tillväga när det finns rum i en lägenhet som är väldigt inrökt
  av nikotin och lägenheten ska säljas i ett fräscht skick?

  Mvh Ann

  • Hej Ann.

   Då måste man spärrmåla rummet med spärrfärg som tar bort lukten.

   Mvh admin på EKonomifokus

Ställ en fråga

Please enter your comment!
Please enter your name here