Besiktning av hus & bostadsrätt

Besiktning och förhandsbesiktning

I en bostad kan det finnas många fel och brister som är svåra att upptäcka för ett otränat öga. Om du inte är duktig på byggnadsteknik bör du anlita en besiktningsman som hjälper dig besiktiga bostaden innan du köper den.

Både bostadsrätter och villor bör undersökas noga innan köp men det är inte lika vanligt att man besiktigar en bostadsrätt som hus innan man köper.

Artikelns innehåll:
1. Vad är en förhandsbesiktning & en överlåtelsebesiktning?
2. Överlåtelsebesiktning – när köparen besiktigar
3. Förhandsbesiktning – när säljaren besiktigar
4. Hur mycket kostar en besiktning?
5. Dolda fel försäkring
6. Vad ingår & vad ingår inte i en besiktning?


Klicka för att gå direkt ner till önskad rubrik

Förhandsbesiktning & överlåtelsebesiktning – skillnaden

En överlåtelsebesiktning och en förhandsbesiktning är samma typ av besiktningar. Det enda som skiljer är vem av köpare och säljare som betalar för besiktningen och när besiktningen genomförs.

 • Överlåtelsebesiktning = köparen anlitar besiktningsmannen
 • Förhandsbesiktning = säljaren besiktigar bostaden innan försäljningen påbörjas

Besiktningar av bostäder är så kallade grundliga okulära besiktningar. Besiktningsmannen tittar, luktar, mäter och känner efter fel och brister i bostaden. Däremot borrar besiktningsmannen inte några hål i väggar eller liknade. Det finns fel och brister som en besiktningsman inte kan upptäcka. De kallas då för dolda fel.

Efter besiktningen får du ett protokoll där besiktningsmannen, rum för rum & byggnadsdel för byggnadsdel, presenterar vad som har upptäckts. Protokollet innehåller beskrivningar av eventuella brister och risker för skador.

 • Om du skall köpa ett hus rekommenderar vi att du anlitar en besiktningsman och gör en överlåtelsebesiktning. Om huset redan är besiktigat av säljaren kan du istället ”köpa in dig” på den besiktningen om den verkar vara gjord av en bra besiktningsman.
 • Om du skall sälja ditt hus rekommenderar vi att du anlitar en besiktningsman och gör en förhandsbesiktning. Det leder ofta till ett högre slutpris.

Överlåtelsebesiktning – köparen besiktigar

Köparen betalar besiktningen

Som köpare av ett hus är du alltid ansvarig för att undersöka den innan du köper. Med en överlåtelsebesiktning får du reda på vilket skick huset är i och minskar risken för tråkiga överraskningar när köpet är klart. Alla fel du hittar vid en besiktning kan du använda för att försöka pruta ner husets pris. Om felen är stora kanske du till och med vill dra dig ur köpet.

Vanligtvis skriver man in en så kallad besiktningsklausul i kontraktet när bostadens säljs. En sådan klausul gör att köparen har 1-2 veckor på sig att besiktiga bostaden med hjälp av en besiktningsman. Om köparen hittar fel eller brister vid besiktningen så kan köparen dra sig ur köpet helt, pruta på bostadens pris eller helt enkelt acceptera bristerna och köpa bostaden ändå.

I videon ovan förklarar Magnus på mäklarsamfundet vad köparens undersökningsplikt innebär.

💡 Planerar du att köpa bostad?
Helst skall du ha ett lånelöfte klart redan innan du går på visning. En hemsida som vi upplever är väldigt duktiga på lånelöften och erbjuder väldigt fördelaktiga räntor är Lånekoll.se. De kan även hjälpa dig med att förhandla ner räntan på befintliga lån.

Lånekoll jämför bolån och privatlån hos ett stort antal banker åt dig med en enda ansökan. Du får en lista med bankernas olika erbjudanden och du väljer själv om du vill acceptera något erbjudande eller inte. Det är helt gratis att använda tjänsten och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.

Förhandsbesiktning – säljaren besiktigar

Säljaren betalar besiktningen

Som säljare kan du tjäna på att besiktiga din bostad inför försäljningen, dvs göra en så kallad förhandsbesiktning. En förhandsbesiktigad bostad kan göra det enklare för spekulanterna att veta vad de köper. Det kan leda till att slutpriset blir högre än om köparna känner sig osäkra på husets skick och tekniska status när de lägger bud.

Med en professionell besiktningsman får du helt enkelt hjälp att göra en tryggare husförsäljning som dessutom ofta leder till ett högre slutpris.

Om säljaren har gjort en förhandsbesiktning får alla spekulanter ta del av besiktningen. Den som köper bostaden kan dessutom ”köpa in sig” i besiktningen för några tusenlappar så att besiktningsmannen inte bara är juridisk bunden till säljaren utan även köparen.

Om köparen köper in sig i besiktningen kan köparen hålla besiktningsmannen ansvarig för eventuella fel som dyker upp i efterhand som besiktningsmannen borde kunnat upptäcka. Om köparen INTE köper in sig i besiktningen kan köparen inte ställa några krav på besiktningsmannen och besiktningen.

💡 Planerar du att sälja en bostad?
Hittamäklare.se
hjälper dig att samla in offerter och jämföra de olika mäklarna som är aktiva i ditt område. Offerterna kan du sedan använda när du skall välja mäklare samt när du skall förhandla om arvodet med den mäklare du vill anlita. Det är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.

Hur mycket kostar en besiktning?

En standardbesiktning av ett hus kostar ca 8000 kr. Ett komplett paket med besiktning inkl dolda fel försäkring brukar kosta runt 18 000 – 20 000 kr. Det finns ett antal tilläggstjänster och annat man kan lägga till om man inte köper ett komplett paket:

 • Standardbesiktning ca 8 000 kr
 • Tillägg dolda fel försäkring ca 7 000 – 10 000 kr
 • Tillägg radonmätning ca 1 000 kr
 • Tillägg energideklaration ca 2500 kr
 • Tillägg för extra byggnad ca 2 000 – 6 000 kr
 • Tillägg areamätning ca 3 000 kr
 • Köpargenomgång ca 4 000 kr (köparen köper in sig på besiktningen)

En standardbesiktning av en bostadsrätt kostar ca 4 000 kr. Ett komplett paket med besiktning inkl dolda fel försäkring brukar kosta runt 6 000 – 7 000 kr. Även här finns det vissa tillägg man kan göra om man inte köper ett komplett paket:

 • Standardbesiktning ca 3 000 – 4 000 kr
 • Tillägg dolda fel försäkring ca 5 000 kr
 • Tillägg areamätning ca 1 500 kr
 • Köpargenomgång ca 2 500 kr (köparen köper in sig på besiktningen)

Dolda fel försäkring

Ett fel som en besiktningsman inte kan upptäcka men som ändå finns där vid överlåtelsen kallas för ett dolt fel. Som säljare kan du teckna en dolda-fel-försäkring. En sådan försäkring kostar runt 10 000 kr för ett hus och runt 5 000 kr för en bostadsrätt. Försäkringen täcker kostnaderna om det visar sig att det finns dolda fel på bostaden. Som säljare är man ansvarig för dolda fel i 10 år efter det att man sålt ett hus och 2 år efter man sålt en bostadsrätt.

I viden förklarar Magnus på Mäklarsamfundet vad dolda fel är.

Ska du sälja din bostad rekommenderar vi att du först jämför mäklarna och deras arvoden på Hittamäklare.se.

Läs vår djupgående artikel om: Dolda fel & undersökningsplikt

Vad ingår i besiktningen?

 • Sammanställning av säljarens lämnade upplysningar och handlingar.
 • Okulär besiktning av alla tillgängliga utrymmen och synliga ytor, tak och fasader.
 • Okulär innebär att besiktningsteknikern använder sina sinnen och sin kunskap för att gå igenom fastighetens skick.
 • Fuktindikering i våtutrymmen och okulär kontroll av golv och väggar.

Man kan även välja till att göra en utökad besiktning av riskkonstruktioner, alltså byggnadsdelar som löper extra stor risk att drabbas av fuktproblem. Kontroll av riskkonstruktioner med bland annat provhåltagning. Kontrollen görs i exempelvis vissa typer av väggar, uppreglade eller flytande golv, inredda källare, krypgrund och yttertak.

Man kan även be besiktningsmannen att gör ett så kallat åtgärds- och kostnadsförslag. Åtgärdsförslag görs då på upptäckta skador i de kontrollerade riskkonstruktionerna. Kostnadsuppskattning görs för att åtgärda upptäckta skador.

De områden som ligger utanför bostadsbyggnaden, som exempelvis altan och tomtmark, brukar vara undantagna från besiktningen om inte annat är överenskommet.

Byggnadsdelar eller ytor som inte är åtkomliga, till exempel vind eller krypgrund som saknar inspektionsluckor eller tak täckta med snö, kan inte besiktigas. I de fallen rekommenderar besiktningsteknikern en utförligare undersökning.

Vad ingår INTE i en besiktning?

 • El-, ventilations-, värme-, vatten- och sanitetsinstallationer.
 • Skorsten, eldstäder och värmepanna.
 • Hushållsmaskiner och annan maskinell utrustning ingår inte alltid
 • Radon och asbest.
 • Vattnets kvantitet och kvalitet.

💡 Planerar du att sälja en bostad?
Hittamäklare.se
hjälper dig att samla in offerter och jämföra de olika mäklarna som är aktiva i ditt område. Offerterna kan du sedan använda när du skall välja mäklare samt när du skall förhandla om arvodet med den mäklare du vill anlita. Det är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.

Joakim har studerat fastighetsförmedling på Högskolan i Väst under 3 års tid. Med ca 10 års erfarenhet som fastighetsmäklare vill nu Joakim via sina guider inom bostad förmedla kunskap till läsarna och hjälpa dem att fatta bättre beslut vid köp av ny bostad eller försäljning av befintlig.

6 KOMMENTARER

 1. Om jag säljer mitt hus utan besiktning och köparen 1 väljer att ta ut en egen besiktningsman.
  Vid besiktningen så berättar jag att det är ett litet bakfall i badrummet. Och köparen 1 accepterar det och vill ändå köpa huset.

  Nu kommer frågan!
  Köparen 1 har nu knappt bott i huset i 2 år och nu vill sälja, de nya ägarna (köpare 2) vill att bakfallet i badrummet ska åtgärdas.

  Vem är det som ska åtgärda felet?
  Är det jag som sålt till köparen 1.
  Eller är det köpare 1 som sålt till köparen 2

  • Hej Johannes.

   Eftersom de kände till felet när de köpte huset kan det inte räknas som ett dolt fel och de kan därmed inte kräva något i efterhand.
   De får alltså fixa och bekosta det själva.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 2. Hej hur går man bäst tillväga när det finns rum i en lägenhet som är väldigt inrökt
  av nikotin och lägenheten ska säljas i ett fräscht skick?

  Mvh Ann

  • Hej Ann.

   Då måste man spärrmåla rummet med spärrfärg som tar bort lukten.

   Mvh admin på EKonomifokus

  • Tips
   1. Hittamäklare.se - Jämför mäklarna och deras offerter
   2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

 3. Var kan jag hitta de krav som ställs vid en överlåtelsebesiktning av privat fastighet från 50-talet? T ex krav på inspektion/inspektionsluckor o tillgänglighet till sk kattvind o vanlig vind?

  • Hej Johan.
   Det vet jag inte riktigt.
   Testa att ringa Anticimex och se om de har någon bra broschyr eller liknande.

   Mvh admin på Ekonomifokus

Ställ en fråga eller skriv en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här