Undersökningsplikt & ansvar – köpare av bostad

Ansvar vid köp av bostad

Vid köp av bostad har du ett ansvar som köpare. Ditt ansvar består i att du skall undersöka noga vad det är du köper. Du har som köpare en så kallad undersökningsplikt. Du kan inte förlita dig på att en bostad är i det skick som den verkar vara vid första ögonkastet. Du kan inte klaga på och kräva ersättnings för fel eller brister i efterhand om dessa hade gått att upptäcka vid en besiktning av en sakkunnig besiktningsman eller likvärdig noggrann undersökning.

Du måste därför undersöka bostaden mycket noga oavsett om det är en bostadsrätt, ett hus eller en lägenhet. Du har två olika vägar att gå med din undersökningsplikt vid köp av bostad.

 1. Undersöka bostaden noga innan köpet
 2. Skriva in ett villkor om besiktning i köpekontraktet/överlåtelseavtalet

Ska du sälja din bostad rekommenderar vi att du först jämför mäklarna och deras arvoden på Mäklarofferter.se.

Alternativ 1: Undersöka bostaden innan köp

Vid bostadsrättsköp är det väldigt vanligt att spekulanter endast tittar på bostaden under visningen. Man tittar och undersöker ytligt i ca 15 minuter och sedan nöjer man sig där. Om man känner att det räcker och att små detaljer inte spelar någon större roll så går det utmärkt att gå tillväga på detta sätt vid köp av en bostadsrätt. Det går bra eftersom man har ett relativt begränsat ansvar som bostadsrättsägare. Om man istället är spekulant på en friköpt bostad är det viktigt att vara än mer noggrann.

Ibland är bostaden förhandsbesiktigad, dvs besiktigad inför försäljningen och ibland inte. När bostaden inte är besiktigad på förhand bör du som köpare ta med dig någon med rätt kunskap till visningen ifall du inte besitter kunskapen själv.

När du väl skriver under ett bindande avtal så är det för sent att i efterhand påpeka fel eller brister i och runt bostaden som du hade kunnat upptäcka vid en noggrann undersökning eller besktining. 

Alternativ 2: Besiktiga bostaden efter köpet via en besiktningsklausul

Om du vid köpet av en bostad får en så kallad besiktningsklausul inskriven i kontraktet kan du i efterhand undersöka eller göra en besiktning av bostaden. Du får då normalt 1-2 veckor på dig att besiktiga bostaden.

På grund av lagar och regler så blir oftast en besiktningsklausul i princip detsamma som ett öppet köp. Det betyder att du kan dra dig ur köpet oavsett om du hittar några fel på bostaden eller inte. Det anses dock moraliskt fel att dra sig ur en bostadsaffär utan skäliga grunder men det är helt lagligt. I vissa fall skriver man in en kostnad/avgift som uppstår för dig som köpare ifall du drar dig ur köpet efter besiktningen.

När du skrivit ett kontrakt med ett besiktningsvillkor i så får du som köpare anlita en besiktningsman som undersöker bostaden eller så kan du undersöka den själv.

Dolda fel

Eventuella fel som inte går att upptäcka vid en noggrann undersökning kallas för dolda fel. Dessa kan köparen kräva ersättning för om de upptäcks i efterhand.

Välj rätt bank och få de bästa villkoren

När du ska köpa en bostad så behöver du ett lånelöfte innan du kan skriva kontrakt och köpa en bostad. Helst skall du ha ett lånelöfte klart redan innan du går på visning. En hemsida som vi upplever är väldigt duktiga på lånelöften och erbjuder väldigt fördelaktiga räntor är hemsidan Lånekoll.se. Det är helt gratis att göra en ansökan om lånelöfte hos Lånekoll.se och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan

Om du istället är intresserad av att låna till renoveringar, bil eller andra saker via privatlån rekommenderar vi även Lendo.se. De jämför ca 35 st olika banker och deras räntor åt dig helt gratis. Även här förbinder du dig inte till något när du gör en ansökan.

Skall du sälja din befintliga bostad?

Hemsidan Mäklarofferter.se hjälper dig att samla in offerter och att jämföra mäklarna som är aktiva i ditt område. Dessa offerter kan du sedan nyttja när du skall välja mäklare samt när du skall förhandla om provisionen/arvodet med den mäklare som du vill anlita.
Det är helt gratis att använda den tjänst som Mäklarofferter.se erbjuder och man förbinder sig inte till något när man gör en ansökan.

6 KOMMENTARER

 1. Hej! Vi har nyligen skrivit köpekontrakt på en äldre fastighet. Timmarna innan kontraktskrivning dyker det plötsligt upp en en friskrivningsklausul i kontraktet. Säljarna har inte gjort någon besiktning av fastigheten. Det gör att vår undersökningsplikt blir än större än tidigare. Mäklaren uppmanade oss att verkligen undersöka fastigheten och kalla in nödvändig expertis. En besiktning är nu bokad, men när vi sedan vill boka in för andra yrkeskategorier får vi besked om att vi inte är välkomna att närvara. Besiktningsmannen gör inte alla nödvändiga undersökningar, vi kommer att behöva ta dit andra fackmän.
  Får säljaren verkligen hindra oss att närvara vid fler undersökningar än jordabalksbesiktningen? De menar att vi kan läsa protokoll och prata med resp. fackman per telefon efter deras besök. Vi får heller inget stöd hos mäklaren, hen står helt på säljarens sida. Säljaren tillhör riskgrupp, så det komplicerar det hela en del nu i coronatider.
  Vi upplever det mycket frustrerande att behöva argumentera för att få utföra fler undersökningar för att fullgöra vår undersökningsplikt.

  • Hej Pernilla.

   Om ni har skrivit ett avtal som ger er rätten att besiktiga huset och fullfölja er undersökningsplikt så måste säljaren ge er tillgång till huset vad jag känner till.
   Om ni blir vägrade tillgång så borde ni kunna stämma säljaren på eventuella kostnader som ni lagt ut på besiktningsman osv.

   Om ni inte har något avtal så bestämmer säljaren själv om ni skall få tillgång eller inte.

   Mvh admin på Ekonomifokus

Ställ en fråga

Please enter your comment!
Please enter your name here