Köpa bostad – ansvar som köpare och undersökningsplikt

4
Ansvar vid köp av bostad

Vid köp av bostad har du ett ansvar som köpare. Ditt ansvar består i att du skall undersöka vad det är du köper. Du har som köpare en undersökningsplikt. Du kan inte förlita dig på att en bostad är i det skick som den verkar vara vid första ögonkastet. Du kan inte klaga på fel eller brister i efterhand om dessa hade gått att upptäcka vid en besiktning av en sakkunnig besiktningsman eller liknande.
Du måste därför undersöka bostaden mycket noga oavsett om det är en bostadsrätt, ett hus eller en lägenhet.
Du har två olika vägar att gå med din undersökningsplikt vid köp av bostad.

  1. Undersöka bostaden noga innan köpet
  2. Skriva in ett villkor om besiktning i köpekontraktet/överlåtelseavtalet

Ansvar och undersökningsplikt vid köp av bostad

Alternativ 1: Undersöka bostaden innan köp

Vid bostadsrättsköp är det väldigt vanligt att spekulanter endast tittar på bostaden under visningen. Man tittar och undersöker ytligt i ca 15 minuter och sedan nöjer man sig där. Om man känner att det räcker och att små detaljer inte spelar någon större roll så går det utmärkt att gå tillväga på detta sätt vid köp av en bostadsrätt. Det går bra eftersom man har ett relativt begränsat ansvar som bostadsrättsägare.
Om man istället är spekulant på en friköpt bostad är det viktigt att vara än mer noggrann.
Ibland är bostaden förhandsbesiktigad, dvs besiktigad inför försäljningen och ibland inte. När bostaden inte är besiktigad på förhand bör du som köpare ta med dig någon med rätt kunskap till visningen ifall du inte besitter kunskapen själv.
När du väl skriver under ett bindande avtal så är det för sent att i efterhand påpeka fel eller brister i och runt bostaden som du hade kunnat upptäcka vid en noggrann undersökning eller besktining. 

Alternativ 2: Besiktiga bostaden efter köpet via en besiktningsklausul

Om du vid köpet av en bostad får en så kallad besiktningsklausul inskriven i kontraktet kan du i efterhand undersöka eller göra en besiktning av bostaden.
Du får då normalt 1-2 veckor på dig att besiktiga bostaden. På grund av lagar och regler så blir oftast en besiktningsklausul i princip detsamma som ett öppet köp. Det betyder att du kan dra dig ur köpet oavsett om du hittar några fel på bostaden eller inte. Det anses dock moraliskt fel att dra sig ur en bostadsaffär utan skäliga grunder men det är helt lagligt. I vissa fall skriver man in en kostnad/avgift som uppstår för dig som köpare ifall du drar dig ur köpet efter besiktningen. När du skrivit ett kontrakt med ett besiktningsvillkor i så får du som köpare anlita en besiktningsman som undersöker bostaden eller så kan du undersöka den själv.

Läs mer om undersökningsplikten du har som köpare

Här på Ekonomifokus har vi skrivit en mer ingående artikel om undersökningsplikten man har som köpare.  Vi går även igenom vad ordet dolda fel betyder.
Läs vår artikel om undersökningsplikt och dolda fel

Välj rätt bank och få de bästa villkoren

När du ska köpa en bostad så behöver du ett lånelöfte innan du kan skriva kontrakt och köpa en bostad. Helst skall du ha ett lånelöfte klart redan innan du går på visning.
En hemsida som vi upplever är väldigt duktiga på lånelöften och erbjuder väldigt fördelaktiga räntor är hemsidan Consector.se. Det är helt gratis att göra en ansökan om lånelöfte hos Consector.se och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan

Om du istället är intresserad av att låna till kontantinsatsen eller att låna till något annat via privatlån rekommenderar vi Lendo.se. Hemsidan Lendo jämför banker och deras räntor åt dig helt gratis. Även här förbinder du dig inte till något när du gör en ansökan.

4 KOMMENTARER

Ställ en fråga

Please enter your comment!
Please enter your name here