Budgivningslista

Budgivningslista bostad

När en mäklare håller i en budgivning måste alla bud noteras i en budgivningslista. Denna lista skall överlämnas till köparen senast vid tillträdet.

Varför används budgivningslistan?

Den används för att skapa transparens i affären. Köparen skall få den för att kunna kontrollera att det verkligen finns riktiga personer bakom alla bud och att det inte förekommit några bluffbud i budgivningen.

💡 Planerar du att köpa bostad?
Helst skall du ha ett lånelöfte klart redan innan du går på visning. En hemsida som vi upplever är väldigt duktiga på lånelöften och erbjuder väldigt fördelaktiga räntor är Lånekoll.se. De kan även hjälpa dig med att förhandla ner räntan på befintliga lån.

Lånekoll jämför bolån och privatlån hos ett stort antal banker åt dig med en enda ansökan. Du får en lista med bankernas olika erbjudanden och du väljer själv om du vill acceptera något erbjudande eller inte. Det är helt gratis att använda tjänsten och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.

Vad innehåller en budgivningslista?

Listan skall innehålla samtliga bud som inkommit i budgivningen, vilken tidpunkt de lades och vem som lagt respektive bud. Namn och kontaktuppgifter till alla budgivarna skall stå med så att köparen kan kontrollera budgivarna.

Har alla rätt att ta del av listan?

Nej, endast köparen och säljaren har rätt till den.

Vad händer om mäklaren slarvat med listan?

Om mäklaren slarvat med budgivningslistan bör en anmälan skickas in till Fastighetsmäklarinspektionen. De avgör sedan om mäklaren skall få en varning eller om annan åtgärd behöver vidtas.

Joakim har studerat fastighetsförmedling på Högskolan i Väst under 3 års tid. Med ca 10 års erfarenhet som fastighetsmäklare vill nu Joakim via sina guider inom bostad förmedla kunskap till läsarna och hjälpa dem att fatta bättre beslut vid köp av ny bostad eller försäljning av befintlig.

Ställ en fråga eller skriv en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här