Budgivning – hus & lägenhet

0
Budgivning pågår - regler

Budgivning kallas den process i en bostadsaffär då man skall avgöra vem som är beredd att lägga det högsta budet på en bostad och därmed (i de flesta fall) bli köpare av bostaden. Det är inte alltid den med högsta budet som får köpa bostaden.
Säljaren har nämligen rätt att välja vilken köpare som skall få köpa till slut. Det är i 9 av 10 fall den med högst bud som får köpa, men det kan vara andra förutsättningar som gör att säljaren väljer någon annan än den som vinner budgivningen. Ett vanligt exempel på en sådan förutsättning är att budgivaren som förlorat budgivningen kan flytta in tidigare än den som lagt högsta budet. Det finns många exempel men detta är det vanligaste.

Innan du lägger bud måste du ha ett lånelöfte. På Consector.se kan du, utan att förbinda dig till något, få lånelöfte hos upp till 30 st banker med en enda kostnadsfri ansökan.

”Det är inte alltid den med högst bud som får köpa. Säljaren väljer vem som skall få köpa bostaden”

Regler för budgivning – är bud bindande?

Det är alltid fritt fram att lägga bud på en bostad. Det är fritt fram att lägga bud på flera bostäder samtidigt om man vill. Ett bud är inte juridiskt bindande, vilket innebär att man inte är tvungen att köpa en bostaden även om man vinner budgivningen. Vanligtvis fungerar det dock såhär: En eller två dagar efter visningen kontaktar mäklaren alla spekulanter som varit på visningen. Den som vill kan då lägga ett bud på bostaden och de andra spekulanterna meddelas via telefon eller sms vilka bud som hittills kommit in. Man får som spekulant inte veta vilka andra personer som är med i budgivningen, men man får veta hur många som deltar i budgivningen och vilka bud som lagts. Det är fritt fram att bjuda vilken summa man vill men vanligtvis brukar man höja budet med minst 5 000 kr eller mer.

  • Bud är inte bindande.
  • Man får inte veta vilka som är med i budgivningen men man får veta hur många som är med.
  • Man höjer vanligtvis med minst 5 000 kr eller mer.

Budgivning pågår

På Hemnet.se kan man se att vissa bostäder är markerade med ”Budgivning pågår”.
I vissa fall kan man se budhistoriken på mäklarens hemsida men ibland visas inga bud alls. När mäklaren inte vill visa buden utåt på sin hemsida beror det i 99% av fallen på att man endast har fått in låga bud. Man vill helt enkelt inte skylta med dåliga/låga bud.

Deadline i budgivningen

Vanligtvis finns ingen deadline i en budgivning. Det är upp till budgivarna och spekulanterna hur lång tid budgivningsprocessen skall pågå. Om det går för långsamt i budgivningen kan däremot mäklaren och säljaren komma överens om att sätta en deadline i budgivningen.

Lägsta räntan i lånelöftet

Innan du lägger bud måste du ha ett lånelöfte. Se till att skaffa lånelöfte med lägsta möjliga ränta. På Consector.se gör du en enda ansökan och kan få erbjudande om lånelöfte av upp till 30 st olika banker. Consector har tidigare ordnat 1,09% i ränta åt vissa kunder. Du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan hos Consector.se och det är helt gratis.

Ställ en fråga

Please enter your comment!
Please enter your name here