Mäklaren har gjort fel – hur skall man agera som privatperson

117
Mäklaren har gjort fel

Har du haft oturen att råka ut för en oseriös fastighetsmäklare?
Om du köpt eller sålt bostaden med en mäklare som gjort fel så finns det flera olika sakre du kan göra. Vad man väljer att göra beror på vilken typ av fel och hur allvarligt felet är som mäklaren begått. Kanske känner du dig bara besviken och vill klaga på mäklarens agerande eller vill du rent av kräva skadestånd/ersättning av mäklaren.

Missnöjd med fastighetsmäklaren

Om du endast är missnöjd och vill klaga på mäklaren så skall du vända dig till fastighetsmäklarinspektionen (FMI). Fastighetsmäklarinspektionens uppgift är att granska Sveriges verksamma fastighetsmäklare. Dit vänder du dig och framför dina klagomål.
FMI kommer då att avgöra om det finns skäl nog att granska mäklaren.
Om FMI väljer att granska mäklaren kan något av följande utfall ske:

 • Anmälan avskrivs – FMI anser inte att det föreligger något fel från mäklarens sida.
 • Erinran – Mäklaren får en tillsägelse
 • Varning – Mäklaren får en varning och en prick i FMI:s register
 • Avregistrering – Mäklaren avregistreras och får inte arbeta som mäklare under en tid.

För en fastighetsmäklare är det inte roligt att bli granskad av nämnden. Det är psykiskt pressande och en prick i registret vill man inte ha som mäklare. Än mindre vill man ha en avregistrering som gör att man som mäklare får söka nytt jobb. Det kan därför vara värt att anmäla en mäklare som missköter sig trots att det inte finns någon direkt vinning för dig som privatperson.
Du kanske kan rädda någon annan människa från att råka ut för en dålig mäklare.
Av samma anledning skall man inte heller anmäla fastighetsmäklare till FMI för struntsaker.
Fundera igenom ditt beslut noga innan du anmäler. I de allra flesta fall har inte mäklaren agerat felaktigt med avsikt.

Kontakta fastighetsmäklarinspektionen

Börja med att kontakta FMI. De kan hjälpa dig att avgöra om mäklaren har agerat fel eller inte. De har jurister som kan alla lagar och regler. Fastighetsmäklarlagen styr hur en mäklare skall agera.

Kontakta Mäklarsamfundets kundombudsman

Mäklarsamfundet erbjuder kostnadsfri juridisk vägledning via sin kundombudsman på telefon. Ring telefonnummer 08-83 22 66 för att få hjälp med hur du skall gå vidare samt få hjälp med att ta reda på om du har rätt till ersättning eller inte.

Kräva ersättning eller skadestånd

Om du råkat ut för en ekonomisk skada på grund av fastighetsmäklaren så kan du kräva skadestånd/ersättning. Ett exempel på hur mäklaren kan ha orsakat dig en ekonomisk skada är om mäklaren har lovat dig något som sedan inte stämmer. Mäklaren kanske har lovat dig som köpare av en bostad att det går att slipa parkettgolvet i vardagsrummet. Om parkettgolvet inte går att slipa så har mäklaren gjort utfästelser som inte stämmer.

Kontakta FRN – Fastighetsmarknadens reklamationsnämnd

FRN är en branschnämnd som främst prövar tvister mellan konsumenter och fastighetsmäklare. Tvisten kan gälla ett krav på skadestånd eller nedsättning av provisionen.

 

 

 

Steg 1 – kräv ersättning av mäklaren direkt

Kontakta mäklaren direkt via mail eller brev. Specificera vad det är du vill ha ersättning för, varför du vill ha ersättning samt hur mycket du vil ha.
Oftast inser mäklaren om han/hon har agerat fel och ersätter skadan.

Steg 2 – om du är säljare av en bostad. Vänd dig till FRN

Är du säljare och är missnöjd med mäklaren du anlitat, vill ha sänkt provision eller skadestånd? Vänd dig till FRN.

Steg 3 – stämma mäklaren och kräva ersättning via tingsrätten

Detta är det absolut sista steget att ta. Det kan bli kostsamt att driva en process mot en fastighetsmäklare. Ta därför en rejäl funderare och diskutera med en kunnig jurist om det är värt det. Det är sällan värt allt arbete med att stämma mäklaren om det endast gäller några tusenlappar. Mäklarfirman har dessutom säkerligen ett team med duktiga jurister bakom sig så det gäller att du har kött på benen om du skall ge dig in i denna strid.

Se till att välja en kompetent och seriös mäklare

Om du vill undvika tvister med din mäklare så finns det ett sätt som är det absolut enklaste och bästa sättet. Anlita en proffsig och seriös mäklare.
Den kostnadsfria hemsidan Hittamäklare.se hjälper dig helt gratis att samla in offerter från mäklare i just din kommun eller stad. Bjud sedan hem några av mäklarna på ett möte och välj ut den mäklaren som du får bäst intryck av. Tjänsten som Hittamäklare erbjuder är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du fyller i en ansökan.

Du kan även kika på topplistan hos Hittamäklare där mäklarna rankas efter olika parametrar.

117 KOMMENTARER

 1. Hej, har köpt en nyproduktion dock inte av byggföretaget utan en person som köpt och säljer vidare innan tillträde så någon visning har aldrig gjorts utan den är köpt utifrån annonsen och samtal. Upptäckte nyligen att lägenhetsnr och adress inte stämde och kollade upp det med mäklaren. Det visar sig att det står fel husnummer både på annonsen och i avtalet vi skrivit då mäklaren fått felaktiga uppgifter av säljaren.
  Är avtalet ogiltigt?

  Stort tack på förhand!

  • Hej Kate.
   Det där låter inte roligt.
   Avtalet är ogiltigt. Se till att ni skriver ett tilläggsavtal där ni justerar alla uppgifter så att det blir rätt och riktigt.
   Be mäklare att upprätta ett sådant tilläggsavtal som både du som köpare och säljaren skall skriva under.
   Se till att du får ett eget exemplar av tilläggsavtalet i original.

   Det låter dock konstigt att bostadsrättsföreningen har beviljat dig medlemskap trots att uppgifterna i kontraktet inte är korrekta. Förmodligen har även bostadsrättsföreningen slarvat på samma sätt som mäklaren har gjort.

   Mvh admin på Ekonomifokus

    • Innebär detta fel i kontraktet att:
     1. Du har enligt kontraktet köpt en helt annan lägenhet än den som marknadsfördes för dig?
     2. Du har köpt en lägenhet som inte finns överhuvudtaget?

     Står säljaren som ägare på den lägenhet som du köpt enligt avtalet?

     Mvh admin på EKonomifokus

     • Hej,

      1, nej. Lägenhetsnr stämmer och planritning stämmer.
      2, nej den finns, det är dock fel husnr på adressen.

      Ja säljaren står på kontraktet.

      Men handlar det inte i grund och botten om avtalet är giltigt el inte? Är det inte giltigt kan det väl inte gälla och då kan väl inte köpet genomföras? Eller fungerar det inte så? Jag vill inte genomföra köpet om det visar sig att avtalet inte är giltigt. Utan då vill jag påpeka att det inte gäller dvs inte göra ett tilläggsavtal. Är det möjligt?

      Tack så mkt för dina råd. 🙂

     • Om det endast är adressen som är fel så kan du nog tyvärr inte häva köpet.
      Den viktiga delen i kontraktet är den del där det står lägenhetsnummer och bostadsrättsförening.
      Det står ungefär så här: “Bostadsrätten till lägenhet X i bostadsrättsföreningen X”.
      Om de uppgifterna i den meningen stämmer så är det tyvärr tillräckligt.

      Eftersom jag inte är 100% insatt i ditt ärende så vågar jag inte heller lova att mina svar stämmer till 100%.
      Det bästa är att du ringer till juristerna på mäklarasumfundets kundombudsman och pratar med honom.
      Maklarsamfundet.se är adressen online.

      Som jag tolkar det så har mäklaren och säljaren marknadsfört en lägenhet på en specifik adress men sedan sålt en lägenhet på en helt annan adress till dig. Det skulle i så fall eventuellt kunna tolkas som ett så kallat “svek”. Det är en juridisk term för att lura någon.
      Att marknadsföra lägenhet X och sedan sälja lägenhet Y är ju såklart inte okej.

      Mvh admin på Ekonimifokus

 2. Hej

  Vi som säljare fick veta att det var tre intressenter, ett par la 2 miljoner. Enligt mäklaren var de andra två inte intresserade att gå över detta. Vi valde då att sälja för 2 milj. Nu har vi fått höra att de andra var visst intresserade att buda över. Vi har mailkonversation på detta. Vad gör man när mäklaren ljugit? Affären ska skrivas på fredag.

  • Hej Jonas.
   Sannolikheten att mäklaren ljuger om detta är minimal.
   I 9 av 10 fall är det spekulanterna som inte fick köpa bostaden som är sura och vill förstöra, eller så har dom ändrat sig i efterhand.
   Fråga mäklaren om denne har ett e-mail eller sms från spekulanterna där dom tackar nej till att lägga fler bud.
   Om det inte finns något skriftligt på att spekulanten tackat nej och du är 100% övertygad om att mäklaren gjort fel så får du anmäla detta till fastighetsmäklarinspektionen.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 3. Hej

  Jag har köpt ett Radhus för mindre end ett år sedan .. Radhuset har en spabad och den har jag användt bara en gång plustligt gik den i sönd och hela vattnet kom under och det var livsfarligt för under den ligger elkablar mm. Jag har kontaktat mäklare som jag köpte via dom och dom skulle kontakta Säljaren för att forklara för detta som har händt men mäklaren har inte svarat och jag har provat att ringa flera gånger , mail också men mäklaren svara inte !!!!

  vad kan jag göra???

  • Hej Dardan.
   Om något (till exempel en vitvara eller ett spa-bad) går sönder i bostaden efter att du flyttat in så är det tyvärr ditt ansvar.
   Det är inte mäklaren eller säljaren som är ansvarig för sådant efter att du flyttat in.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 4. Hej igen

  Det var nogot som säljaren har lagat og har kopplat två olika grejer i den och det var det som gik i sönd!!! för jag har haft folk från Aquagripp och undersökt spabadet

  • Hej Dardan.
   Tyvärr kan vi inte hjälpa dig i denna frågan.
   Det är för invecklat för att vi skall kunna svara på denna fråga utan att vara tillräckligt insatta i ärendet.
   Lycka till med din bostad.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 5. Om mäklaren inte informerat säljaren om ett högre bud och i stället utan att informera även blivande köpare att huset är sålt innan bestämd visning- går det då att häva underskrifter på kontraktet då handpenning inte är lagd?

  • Hej Agneta.
   Nej man kan inte häva avtal på grund av sådana omständigheter.
   Ett avtal skrivs mellan köpare och säljare. Mäklarens agerande har ingen juridisk påverkan på kontraktet.
   Om mäklaren agerat felaktigt så har du flera olika alternativ.
   I artikeln ovan finner du de olika alternativ som finns när mäklaren agerat felaktigt.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 6. Hej!
  Min son har köpt en bostadsrätt. Han har nu fått reda på att han inte kan flytta in på tillträdelsedagen för boupptäckningen inte är klar. I köpeavtalet står inget om bouppteckning och det var inget mäklaren informerade om. Vad vi förstår finns ingen upprättad boupptäckning än, processen är bara på börjad.

  Hur mycket fel har mäklaren gjort som antagit ett mäklar uppdrag och skrivit ett köpekontrakt innan en boupptäckning är upprättad? Kan vi kräva ersättning från mäklaren nu när tillträdelsedagen flyttas?

  • Hej Jess.

   Ojdå det där är klantigt av mäklaren.
   När man som mäklare hjälper ett dödsbo så måste bouppteckningen vara upprättad innan dess att ett kontrakt skrivs med en köpare.
   I kontraktet måste man ha med ett villkor om att bouppteckningen skall vara registrerad hos Skatteverket innan tillträde kan ske.
   Har mäklaren missat detta så har han/hon brustit rejält i sin roll att informerar parterna om detta och i sin kontrollerande roll.

   Jag rekommenderar att du ringer till Magnus på Mäklarsamfundet.
   Där får du kostnadsfri juridisk hjälp.
   maklarsamfundet.se/kopa-och-salja-bostad
   Tel 08-83 22 66

   Mvh admin på Ekonomifokus

 7. Hej.
  Jag har precis köpt ett hus där det står angivet i renoveringsbeskrivningen “nytt kök”
  På visningen tittade vi på köket och öppnade några luckor och det såg nytt ut.
  När vi hade en genomgång med säljaren säger han att han renoverade köket redan 2012 (5-6 år sedan)
  och då bytte han inte överskåpsstommarna utan där bytte han endast luckorna. Vi tittade tyvärr aldrig i överskåpen då vi antog att köket var nytt.
  Säljaren hävdar att han aldrig sagt att köket var nytt och han har inte heller skrivit på någon objektsbeskrivning då vi inte gjorde detta på kontraktsdagen. Vem ska jag vända mig till då jag inte anser att 5 år gamla vitvaror och 70-talsstommar är nytt?

  • Hej Jonas.

   Tyvärr har du inte så mycket att komma med gentemot säljaren om du inte har en objektbeskrivning som säljaren skrivit under.
   Alternativt att du har någon skriftlig bevisning på att säljaren har sagt att köket är nytt.
   I bostadsaffärer gäller alltid skriftliga avtal och utfästelser.

   Muntliga utfästelser gäller men är omöjliga att bevisa.

   Detta faller under din undersökningsplikt.
   Du som köpare är skyldig att undersöka noga vad det är du köper.

   Mvh admin på Ekonomifokus

   • Hej, tack för svar
    För att förtydliga.
    Det stod i objektsbeskrivningen att köket var nytt.
    vi skrev köpekontrakt på olika dagar så vi träffade inte säljaren för ens någon vecka efter och då säger säljaren att mäklaren måste hittat på detta eftersom köket endast delvis är från 2012. Säljaren har inte själv kollat igenom eller skrivit under objektsbeskrivningen.
    Bör jag inte kunna gå till Mäklaren för att ha marknadsfört huset fel då han marknadsfört köket som nyrenoverat?

 8. Hej. Vi sålde nyss ett radhus där slutpriset skiljde sig avsevärt mot mäklarens värdering. I vårt fall ungefär 200 000 kr mot mäklarens lägsta angivelse (det fanns ett spektrum). I vårt specifika fall hänvisas vi till att det är marknaden som styr. Men det känns inte rimligt att differensen kan vara så stor gentemot mäklarens värdering. Till saken är att vi under resans gång frågat mäklaren vid flera tillfällen om den initiala värderingen behövde revideras. Dock stod mäklaren fast vid sin värdering, gång på gång. Den höga värderingen var också en faktor till att vi valde just den mäklarfirman.

  Finns det något vi kan göra i vår situation? Omförhandla arvodet?

  • Hej L.

   Nej ni kan inte göra något.
   Att mäklarens värdering inte stämmer överens med slutpriset händer väldigt ofta.
   Att ni väljer en mäklare för att han/hon säger det högsta värdet på er bostad är faktiskt ett klassiskt misstag som många gör.
   Ni skulle istället valt en mäklare som har koll på läget och inte lovar guld och gröna skogar.

   Mvh admin på Ekonomifokus

   • Ok. Det var trist att höra. Vi ska åtminstone ta upp vår besvikelse med mäklaren och se om det eventuellt kan ge oss något tillbaka. Att vi valde mäklaren med högst värdering var bara en faktor, denna mäklare var betydligt mer påläst och seriös än andra mäklare vi också varit i kontakt med. Sen går det såklart inte veta hur det gått om vi valt en annan mäklare.

    Men grundproblematiken kvarstår. Att alltid kunna skylla på marknaden gör ju i princip att en mäklare kan säga vad som helst och inte behöva ta ansvar för dennes värdering.

 9. Hej
  Jag har köpt lägenhet. När vi skrev kontrakt så var mäklaren stressad och ville skriva snabbt. Jag sa ok så efter jag hade tittat på lägenheten skrev vi direkt i köket.
  Så många papper jag läste snabbt och skrev under . Dan efter ringer mäklaren och säger att han hade skrivitfel på kontrakten och att vi måste skriva igen. Inställer för bodstadsrätt skrev han andelsrätt
  Jag ringer och sms mäklaren men han svarar inte
  Vad kan jag göra ?

  • Hej Marisela.

   Det har blivit ett fel som jag tror gör att kontraktet är ogiltigt.
   Om du fortfarande vill ha lägenheten så är det bara att skriva nya avtal.
   Jag förstår inte riktigt din fråga “vad kan jag göra?”
   Vad vill du göra? vill du köpa lägenheten eller vill du inte längre ha den?

   Mvh admin på Ekonomifokus

 10. HEJ
  Jag och min föra mäklare kom inte överens . Jag kände att han är med köparens sida och försökte få sålt den snabbt och hade dåligt kommunikation med varann.
  Vi kom överens att han skulle upphöra förmedlingsuppdraget (har ett skriftligt bevis på det). innan jag skrev på köpkontraktet med köparen .
  Han tog bort annonsen från Hemnet direkt.
  Nu har jag jag skrivit nytt avtal med en ny mäklare och har annonserat på Hemnet med nytt utgångspris .

  Härom dagen fick jag höra från grannen att mitt hus är annonserad på Booli som såld från min föra mäklare.
  Vi har kontaktat via sms och bett han ta bort den. Han svara att de får vi själva göra.
  Vi har försökt kontakta han ytterligare en gång till men han svarar inte.

  Jag tycker det är allvarligt och ville begära ersättning med tanka på falska annonser och kan påverka nuvarande visning.
  Jag vill inte kontakta han igen eftersom jag uppfattar han nonchalant .

  • Hej Maria.

   Du kan inte få någon ersättning för det.
   När en bostad tas bort från Hemnet och det finns en pågående budgivning så kommer Booli att registrera det som att bostaden sålts.
   Kontakta (ring eller maila) Booli bara och be att de tar bort såld-annonsen.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 11. Hejsan
  Jag har en fråga gällande budgivning. Vi gav ett slutet bud som mäklaren skulle vidarebefordra till säljaren med kravet att det är detta vi erbjuder och tackar säljaren nej och fortsätter med budgivning så är vi inte med på budgivning och då gäller inte vårt bud längre. Säljaren tackar nej till vårt erbjudande och mäklaren berättar vårt slutna bud till den andra budgivaren vilket gör att den andra budgivaren budar på sitt egna bud och vi var tydliga med att vårt bud inte skulle vara med i en budgivning då den var sluten. Får mäklaren göra så här? Känns inte rätt att den andra budgivaren budar med sig själv? Vi valde att dra oss ur från erbjudandet, måste vårt slutna bud stå med ?

  • Hej Linda.

   Ja mäklaren får göra så.
   Den enda “rätt” ni har när ni lägger ett bud på det sättet är att ni kan dra tillbaka det ifall saker och ting inte går er väg.
   Ifall budgivarna i en budgivning kunde hålla med en massa konstiga bud med olika bestämmelser som mäklare och säljare skulle vara tvungna enligt lag att förhålla sig till så skulle budgivningarna kunna bli hur konstiga som helst.

   Säljaren bestämmer vilka bud den vill ta emot och hur den vill agera med de bud som kommer in.
   Mäklaren styr budgivningen i samråd med säljaren.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 12. Vi har haft en tomt till försäljning som tyvärr inte verkar gå att sälja då det är tveksamt om kommunen kommer att tillåta byggnation på den. Mäklaren har nu efter ett och ett halv år gett upp och mailat att hon avsäger sig uppdraget. Dock står det i den skriftliga uppsägningen att det är vi som säger upp avtalet. När jag påpekar detta säger hon att det inte har någon betydelse för varken oss eller henne, det finns bara en blankett vid uppsägning. Stämmer verkligen detta?

  • Hej Trolldisa.

   Det stämmer.
   Det är extremt ovanligt att en mäklare säger upp ett uppdrag. Jag har arbetat som mäklare i många år och har aldrig hört någon kollega som sagt upp ett uppdrag. Mäklare vill normalt sett alltid behålla uppdrag så länge det går. Det finns väldigt sällan anledning till att vilja säga upp ett uppdrag.

   I ditt fall finns det ju dock en rimlig anledning. Om du skall skriva på ett uppsägningsavtal så skall du först se till att det inte kan leda till att du blir ersättningsskyldig för något.
   Du kan se i det förmedlingsuppdrag/uppdragsavtal som du skrivit med din mäklare ifall det kan leda till ersättningsskyldighet men du kan även dubbelkolla med din mäklare.
   Be mäklaren att skicka ett mail till dig och bekräfta att uppsägningen inte kan leda till att du blir ersättningsskyldig för något.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 13. Hej
  Min dotter o hennes kille köpte en lägenhet i kallhäll.Mäklaren stressade på att de skulle skriva kontrakt ganska snabbt.Glada att få flytta hemifrån gjorde de det!När de nu flyttat in är allt kaos,Inget fall i badrummet mot brunn,golvet sviktar,fönster går ej att ställa upp med handtag,persienner hänger på trekvart,elkontakter saknas i några rum(enbart 2 sladdar som sticker ut i hål,jätte lyhört där de hör grannarna samtala o bebis jollra,silvertejp itoastol till spolfunktionen….alltså vad ska vi göra??de är så ledsna o besvikna!

  • Hej Sussi.

   Detta går ej att skylla på mäklaren.
   Din dotter och hennes kille har slarvat i sin plikt att undersöka vad det är de köper.
   Som köpare av en bostad måste man titta ordentligt och undersöka bostaden innan man köper den.
   Det är precis på samma sätt som när man köper en begagnad bil. Man kan inte i efterhand klaga på att det är en repa i lacken eller att en lampa inte fungerar om felen fanns där vid köpet.

   Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej Charlotte.

   Nej, mäklare har inte tystnadsplikt.
   Däremot skall de enligt lag följa något som heter god fastighetsmäklar-sed och det innefattar att man inte pratar om sina kunders ekonomiska situation osv med andra.

   Mvh admin på EKonomifokus

 14. Vi har haft en mäklare som pratat om att vi försöker blåsa hen…. vad säger man om detta.
  Har väl aldrig haft en tanke på det, känner oss jätteledsna över o få höra sånt, mår skitdåligt av det.

 15. Mäklaren har pratat om att vi försöker blåsa hen på pengar o det för att vi sagt bort uppdragsavtalet, tror att vi sålt det utan hen. Jag kallar det smutskastning.

 16. Hejsan!

  Jag har köpt en lägenhet med stor terass. Problemet är att dom bygger en mindre byggnad(elcentralen för lägenheterna kanske?!) precis 3 meter ifrån balkongen. Detta har aldrig nämnts och visas inte heller på ritningarna på hemsidan. Kan jag göra något åt detta?

  • Hej Nils.

   Jättesvårt att svara på. Det beror på om den blockerar din utsikt eller minskar antalet soltimmar på din terrass.
   Jag har tyvärr inget bättre svar än så att erbjuda.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 17. Hej, tittar regelbundet på Hemnet och ser ofta att en mäklare sätter ett lågt utgångspris och att när priset sedan budats en bit över så ändrar han sitt utgångspris. Misstänker att han vill dölja att det gått 20-30% över han utgångspris för registreras sedan när det väl är sålt.
  Är detta ok, finns det någon som kontrollerar att mäklarna inte manipulerar köparna. detta händer rätt ofta med just en mäklare.

  • Hej Maria.

   Det där fenomenet har jag aldrig hört talas om.
   Om en mäklare ändrar priset på en bostad på Hemnet så kommer det en liten ruta som visar att priset är höjt eller sänkt samt med hur många procent. Det är inte okej att göra så som du nämner och de som granskar och håller koll är fastighetsmäklarinspektionen.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 18. Hej! jag har skrivit på kontrakt på en bostadsrätt. Mäklaren har marknadsfört en lägenhet på en specifik adress men sedan sålt en lägenhet på en helt annan adress till mig. .
  Mäklaren lägger nämligen ut en annons för adressen 31A på hemmet men skriver att huset är nr 20. Hus nr 20 har adressen 31B. Kan det vara ett omedvetet misstag? På tidigare annonser, 31A (nr 19) har annonserats med utropspriset 4 995 000 medan 31B (nr 20) med utropspriset 4 600 000, alltså en signifikant skillnad i pris. Anledningen till prisskillnaden kan vara att det precis intill entrén till 31B (nr 20) ligger två enrumslägenheter.

  Vid visningstillfället var husen ej numrerade och ej markerade med adress. Visningen skedde i visningshuset 25A (nr 7). Alltså var det helt omöjligt för mig att veta vilket av parhusen var nr 19 och vilket var nr 20. Mäklaren var inte heller villig att ställa upp på en privat visning där vi eventuellt hade kunnat reda ut detta.

  Trots det hade jag fullt förtroende för dig och gick med på priset (4 995 000) samt skulle skriva på. Som tur beviljar banken inte lånet och inget kontrakt skrivs. Jag får ett nytt lånelöfte och lägger därefter ett lägre bud på 4 600 000 och efter vidare diskussioner går du/säljaren med på 4 650 000 relativt snabbt. Det är inte förrän i efterhand vi skrev kontraktet som jag upptäcker att det egentligen står 31B nr 20 och inte 31A nr 19 och vad skillnaden mellan husen innebär. En stor miss från min sida då jag hela tiden trodde att det var huset med adressen 31A så som det angavs i annonsen, som hade värdet 4 995 000.

  Genom att skriva fel adress har mäklaren alltså försökt sälja hus 31B nr 20 till värdet av hus 31A nr 19. När det inte går igenom, så får mäklaren det att se ut som att säljaren har gått med på en prissänkning på hela 345 000 och jag får huset till priset 4 650 000 när det huset i själva verket hade ett fast pris på 4 600 000 som ingen annan köpare var villig att betala (huset varit uppe för försäljning ett par gånger). Så att inte nog med att jag betalade det priset som säljaren krävde, mäklarenfick mig att betala 50 000 extra. En väldigt bra affär för dig/säljaren men jag känner mig grundlurad och vilseledd.

  • Hej.

   Detta var lite för invecklat för att jag skall kunna hjälpa dig.
   Ring till Magnus som är mäklarsamfundets kundombudsman 08-83 22 66.
   Han ger dig kostnadsfri juridisk rådgivning.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 19. Hej.

  Får man lov att som mäklare använda sin partner till att hålla visningar och dessutom använda sin partner som assistent o svara i kontakt telefonen när mäklare är iväg på resor?

 20. Hej,
  Jag har frågor gällande vad man kan förvänta sig av mäklare samt hur byte av mäklare/mäklarfirman kan ske. Jag är i väldigt missnöjd med min nuvarande mäklare då han gjort ett flertal saker som jag inte tycker är okej. Bland annat skrev han en objektsbeskrivning med felaktig hyra, fel information om vad som fanns i närområdet (skrev service som inte hade funnits på 2 år), avstånd med tåg stämde inte, han skrev att bostaden inte var pantsatt när jag tydligt sagt att den var det med mera. Därutöver har han varit väldigt bristande på att uppdatera mig om hur det går med min lägenhet och jag har själv fått kontakta honom för att fråga. Han har då haft ny info men inte delgett den tidigare. Senaste gången visning var återkopplade han inte till mig dagen efter för att delge hur det gick utan istället lade han upp en ny visningstid utan att bekräfta detta med mig. Han har helt struntat i att svara på vissa av mina mail samt skickat mail till mig som skulle till någon av hans kollegor. Därutöver har han lagt upp annonsen som mäklartips först 3 veckor efter det att den publicerades. Är detta vanligt förekommande? Har jag för höga krav på hur en mäklare ska vara?
  Vårt avtal går ut om några månader. Om jag skulle vilja byta mäklarfirman har jag då möjlighet att använda mig av de bilder som tagits eller tillhör de dem?
  Hemskt tacksam för svar!

  • Hej Anna.

   Du skall absolut ha höga krav på mäklaren.
   Om han/hon beter sig på det sätt som du beskriver så bör du byta direkt.
   Det finns så många grymt duktiga mäklare där ute så du bör inte nöja dig med en dålig.

   Du kan utan kostnad säga upp avtalet med mäklaren om det står så i förmedlingsuppdraget. I ett standardavtal står det alltid att man kan säga upp avtalet och att mäklaren då inte har rätt till någon ersättning. Bilderna tillhör tyvärr mäklaren men du kan ju fråga om det finns möjlighet för den nya mäklaren som du anlitar att köpa bilderna av mäklarfirman som tagit bilderna.
   Isåfall slipper ju den nya mäklaren ta nya bilder och köper istället bilderna av mäklare nummer 1.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 21. Hej!
  Jag sålde nyss min lägenhet (kanske dumt med tanke på vad jag ska fråga nu men jag vågade inte vänta) i en ganska speciell brf i Stockholm – vissa lägenheter har garageplats i huset som ingår i den mycket låga avgiften. Min lägenhet hade garageplats. Samma helg som min första visning är läggs det upp en liknande lägenhet i samma förening, dock mindre men högre upp. I annonsen står det ”med garage”, vilket de flesta som var på min visning tolkade som att garageplats ingick även i denna lägenheten. Ett flertal sällskap sa sig inte längre vara intresserade av min lägenhet då de enligt uppgift ringt mäklaren som sålde den andra lägenheten och fått bekräftat att även den lägenheten hade garageplats. Jag och ”min” mäklare gjorde diverse efterforskningar för att säkerställa att den andra lägenheten inte hade garageplats och hade rätt. Tyvärr hade då många redan hoppat av och i min budgivning ville köparen som ledde skriva snabbt. Min fråga – kan jag anmäla den andra mäklaren som uppenbart lurat (medvetet eller omedvetet, oavsett vad borde mäklaren ha koll på om garageplats ingår eller ej) ett flertal potentiella köpare av min lägenhet?

  • Hej Jessica.

   Nej du kan ej anmäla mäklaren (inte utan någon framgång iallafall) eftersom du inte har något med den andra affären att göra.
   Den som kan anmäla mäklaren i detta fall är personen/personerna som köpte den andra lägenheten och blev lovade en garageplats som ej ingick.

   Mvh admin på Ekonomifokus

   • Misstänkte det. Riktigt tråkigt bara att hon ska få förstöra för mig genom att (vad jag tror) bara vara kass på sitt jobb. Tack för snabbt svar!

 22. Hallå! I 2014 köpte vi ett hus i Borås som var byggd i 1960. I somras vi tänkte att tiva ner samt bygga om uterummet och altanen. Det kräver byggansök, eftersom det är ett färdigt bygge. Vi fick råd av Borås kommun och med alla ritningar, situationsplan gick vi förbi grannen att signera- eftersom blivande attefallshuset blir närmare än 4,5 m till tomtgränsen. Då upptäckte vi att våran fastighets gavelsida ligger på gränsen och vårt hus med andra ord ligger på grannens tomt. Vi handlar nu om ca 110 m2. Grannen som själv är snickare samt ritar hus i 40 år, och hans fru som föddes och växte upp i huset ”visste” inget att deras tomt är större. Ett 70 åring par som vet allt om alla- har inget koll på deras egna egendom. Vårt hus bytte ägare ca 5 ggr sedan det byggdes- deras hus hade alltid samma ägare. De märkte aödrig nåt… Det här var vårt första fastighet köpt nånsin. Mäklaren har aldrig upplyst oss att det är nåt fel på tomtgränserna. De sa till oss: de letar på säljaren och har ingen plikt att kolla alla detaljer. Nu, efter 4 år vi är tvungna att köpa extra tomten eftersom vi kan inte sälja huset. Det är nånting som pågår sedan 1959- efterom alla flygbilder visar klart o tydligt gränsen som är ett häck på sitt ställe, vart det ligger just nu. Vem kan vi fråga eller bända oss till? Hur kan vi bevisa att nån gjorde fel? Ingen vill hamna i ett liknande fälla. Vi köpte huset i godtro och det var besiktad av en besiktningsman, men det var endast husets skick. Mäklaren nekar allt, grannen vet inget, Borås kommun erkänner inte deras anvar: varför var det tillåtet att bygga huset på fel ställe- för att alla avloppsrör, vattenrör, ström och allt annat måste följa ritningen. Det går att missa även idag några decimeter med flera meter var aldrig tillåtet! Kan jag känna mig skadad? Jag viöl i te betala för nåt som inte var mitt fel… Tacksam för svaret!

  • Hej Tibor.

   Vilken tråkig situation!
   Först och främst. Mäklaren går fri från ansvar, det gör även kommunen.
   Den som är ansvarig kan antingen vara du som köpare eller säljaren.
   Dvs antingen faller det under din undersökningsplikt eller så är det säljaren som ansvarar.

   Vilket av dessa två alternativ som är rätt är jag osäker på så jag får be dig att ringa mäklarsamfundets kundombudsman Magnus Bäckström med denna fråga.
   Han ger dig kostnadsfri juridisk rådgivning.

   Telefonnummer till kundombudsmannen:
   Telefon: 08-83 22 66

   Telefontider:
   Telefonen till kundombudsmannen är stängd tisdag 30 oktober och tisdag 6 november.
   Måndag 09.00-12.00, samt 17.00-19.00
   Tisdag-torsdag 09.00-12.00
   (undantag kan förekomma)

   Mvh admin på Ekonomifokus

 23. Köpte en bostadsrätt i Göteborg via en mäklares annons.

  Vi har 2st brister som vi menar är mäklarens ansvar att hjälpa med på ena eller andra sättet men vi får inte hjälp av mäklaren, mäklaren hänvisar till säljaren och säljaren vill inte ha med detta att göra och svarar inte längre.
  Varken mäklaren eller säljaren tar sitt ansvar.

  Vi hävdar att annonsen är vilseledande, det står följande i annonsen:
  Total renoverat kök i modern design. Vitkalkat ovanför arbetsbänken samt bra förvaring . Köksutr består av hällspis med varmluftsugn, fläkt, kyl/frys samt diskmaskin.

  1.
  Det visar sig direkt när vi flyttar in att det är något fel med fläkten, den stänger av sig efter ett tag och man måste stänga av och på säkringen i el centralen för att få igång den igen, sen kan den gå ett tag och så håller det på.
  Mäklaren slår ifrån sig och hänvisar till säljaren: Säljaren medger inget om att den inte fungerade när hon hade lägenheten samtidigt som hon hänvisar i ett annat mail vad man kan göra när den krånglar, därmed menar vi att den tidigare ägaren inte var ovetandes om att det fanns fel på fläkten när hon sålde lägenheten.

  2.
  Nycklar/lås. Mäklaren slår ifrån sig igen och hänvisar till säljaren: Lägenheten ligger på markplan med egen terass på utsidan, till terassen är det 2st dörrar i från lägenheten. Nycklarna till terassdörrarna som låses inne- ifrån har vi inte fått.
  Vi har på frågan till både mäklaren och från säljaren fått svaret att nycklar finns till samtliga lägenhetens ytterdörrar och att nycklarna till terassens dörrar är samma som till ytterdörren, vilket visade sig inte stämma.
  Vi måste byta lås för så att vi kan låsa, som det är nu kan vi inte teckna hemförsäkringen då det är mycket enkelt att göra inbrott i lägenheten.

  Hur ser ni på i första hand mäklarens ansvar i detta ärendet? Kan vi driva detta vidare?

  • Hej Åke.

   För det första så har mäklaren inget att göra med detta.
   Det är isåfall säljaren som har undanhållit information för er och det är säljaren som gjort fel.

   Det är problematiskt när en säljare inte vill göra rätt för sig.
   Dessa saker är inte tillräckligt dyra för att det skall vara värt att bråka om för er del.
   Om ni går vidare (till tingsrätten) så finns risken att ni dessutom förlorar och att detta går under er undersökningsplikt.
   Jag är osäker på vem som skulle vinna i detta fall då bägge dina punkter är svåra att avgöra vem som gjort fel.

   Tyvärr tror jag att du kommer att förlora på att gå vidare och jag rekommenderar nog att du åtgärdar dessa fel själv.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 24. Hej.

  Har köpt en nyproduksjon som jag vägrar köpa ut då mäklare har felinformerad mig. Byggbolaget hotar med kontraktsbrott, och massa tillkommande kostnader om jag inte köper ut lägenheten. Felinformasjonen finnas både skriftligt och inspelad.
  Byggbolaget vill inte ta ansvar för sin mäklares säljmetod.
  Behöver kontakt med en jurist som er duktig på dette.
  Borde ju bryta mot marknadsföringslagen.

  • Hej Markus.

   Eftersom du inte uppger vilken felaktig information som du fått så kan jag inte svara på din fråga.
   Byggbolaget har rätt att göra mindre ändringar i bygget men inte för stora.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 25. Hej,
  Intresserad av en lägenhet som säljs som en 5a.
  Femte rummet är dock en hall med fransk balkong mellan två rum där de ställt en barnsäng som täcker för balkongdörren.
  Finns inte heller någon dörr in till ”rummet” men golvytan är 7kvm.
  Är taxerad som 4a.
  Ska på visning om en vecka så ville bara kolla om det verkligen är korrekt att sälja den som 5a?
  De andra likadana lägenheterna har sålts som 4or.

  • Hej Josefin.

   Med ett rum avses ett utrymme som har en golvyta på minst sju kvadratmeter och som har direkt dagsljus.
   Oftast brukar man kalla utrymmen utan fönster där det får plats en säng för halvrum. En stor klädkammare kan oftast kallas för halvrum men få ej marknadsföras som rum.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 26. Hallå!

  Min svärmor köpte en lägenhet för någon månad sen, där det i objektsbeskrivningen stod att det var parkettgolv i hela lägenheten. När vi sedan flyttade in upptäckte vi att det inte alls var parkett, utan det var laminat.

  Hon har varit kontakt med mäklaren som hänvisar till säljaren, och säljaren hänvisar bara till det gamla prospektet och att han inte medvetet har sagt något till mäklaren som inte stämmer.

  Jag kan förstå att det här möjligen går under köparens ansvar genom besiktning osv., men ibland kanske det inte är så lätt att se i en möblerad lägenhet där det dessutom finns en del mattor. Men har hon någon rätt att “överklaga” eller kräva ersättning av säljaren om hon väljer att lägga in parkettgolv? Vad har mäklaren för åtagande/ansvar i detta? Ett parkettgolv ökar ju klart värdet på en lägenhet kontra ett laminatgolv, och om mäklaren väljer att aktivt skriva det i objektsbeskrivningen har denne inte någon skyldighet att säkerställa det? Eller kan mäklaren bara avskriva sig allt ansvar i detta och bara hänvisa till säljaren? Vart går gränsen för vilka skyldigheter en mäklare har när den skriver objektsbeskrivningen?

  Tack på förhand!

  Mvh
  Björn

  • Hej Björn.

   Jag tror din svärmor har rätten på sin sida här.
   Kontakta Magnus eller hans kollega Annika. De är mäklarsamfundets kundombudsmän och de hjälper dig med kostnadsfri juridisk rådgivning och vägledning.
   Telefon: 08-83 22 66

   Mvh admin på Ekonomifokus

 27. Hej
  Vi har nyss köpt ett hus, lagt handpenning och väntar på tillträde. Innan köpet skrev vi ut tomtkarta genom webben och mejlade till Mäklaren och frågade kring den, eftersom husets farstu och även en friggebod verkade stå utanför tomtgräns. Per mejl svarade mäklaren att enbart friggebod står utanför. När vi sedan träffas på plats visade han oss en annan äldre tomtkarta där hus inkl farstu ej såg ut att vara utanför tomtgräns, den har vi nu mätt i och enligt den kartan står farstun 3m från tomtgräns men enligt kommunens kartor är husknut endast 0,5m från tomtgräns vilket innebär att både farstu, gångbana och frigggebod står på kommunens tomt. I dagarna har ägaren till huset fått ett föreläggande om att flytta friggebod och på kartan är även farstu inringad. Jag anser att vi gjort det vi kan som köpare, lyft dessa frågor tidigt innan vi skrev på, fick muntligt att friggebod står utanför (vilket vi godtog) men att nu farstu, gångbana mm står på kommunens mark är en helt annan femma! Vad ska vi göra? Vi anser mäklaren gjort fel här, kanske är säljaren omedveten om detta (äldre), dock har mäklaren fått instruktioner av säljaren var tomtgräns går. Summan av det hela – mäklaren meddelade oss att tomtkartan från kommunen inte stämmer utan att den äldre kartan gör det.. Men i själva verkat är den sämre kartan ur vårt perspektiv, den rätta. Vi vill behålla huset, älskar det, men kan inte acceptera att farstu och gångbana, uppfarten att nå huset inte är på husets tomt. Det skulle isf innebära att man skulle behöva göra om hela entren till huset. Dvs en mycket dyr historia. Hur kan du råda oss?

  • Hej Lina.

   Detta ärende är lite för invecklat för att jag skall kunna svara enkelt på frågan.
   Jag rekommenderar att du slår en signal till mäklarsamfundets kundombudsmän Magnus och Annika.
   De jobbar med att hjälpa till med just sådana här ärenden och de gör det helt gratis.
   De ger dig kostnadsfri juridisk vägledning och kan hjälpa dig med hur du skall gå vidare.

   Telefon till kundombudsmännen är : 08-83 22 66

   Telefontider:
   Måndag & Tisdag 09.00-12.00, samt 17.00-19.00
   Onsdag & Torsdag 08.00-12.00
   (undantag kan förekomma)

   Mvh admin på Ekonomifokus

 28. Hej, har köpt en nyproduktion dock inte av byggföretaget utan en person som köpt och säljer vidare innan den haft tillträde.
  Mäklaren uppgav det var vattenburet värmesystem och att driftkostnaden va väldigt låg. Stod i annons även 250kr/mån.
  Jag har nu driftkostnad på minst 1500kr per månad. Och även fel värmesystem då det är direktverkande. Har dock installerats en luftvärmepump.
  Har man några rättigheter i detta fall? Antingen när det gäller drift kostnad eller värmesystemet?

  • Hej jag.

   Ja om bostaden har marknadsförts med vattenburet värmesystem och 250 kr/mån i driftskostnad så är det uppenbart fel i marknadsföringen och du har rätt till ersättning.
   Om du endast fått informationen muntligt så blir det svårt för dig att bevisa något sådant.

   Kontakta mäklarsamfundets kundombudsman så hjälper han/hon dig vidare helt gratis.
   Telefon: 08-83 22 66

   Mvh admin på EKonomifokus

 29. Hej,

  Vi la ett bud på en lägenhet och Mäklaren lovade och sa muntligt att lägenheten var vår och att säljarna har accepterat budet. Vi skulle skriva under kl 10 på morgonen dagen efter.

  Sent på natten kl 22.00 samma dag får jag ett sms som jag ej ser då och får även ett sms 1 timme innan vi ska mötas för att skriva under kontraktet att någon annan person lagt ett högre bud. Jag blev tokig när mäklaren ringer en timme innan vi ska skriva på och ag sa det ena och det andra till mäklaren.

  Även muntliga överenskommelser är väl juridiskt bindande? Så här ska en Mäklare inte kunna hålla på eller?

  Hur går man vidare med det här?

  • Hej Nilda.

   Inget är klart innan ett avtal är skrivet.
   Muntliga överenskommelser gäller inte i detta fall.

   Det som mäklaren gjort fel är att han/hon inte borde ha sagt att lägenheten är er.
   Mäklare borde sagt att “inget är klart innan avtalet är signerat av båda parter”.
   Dock är det inget stort fel som mäklaren begått. Ni kan inte gå vidare med detta. Mäklaren kommer inte att få något straff.

   Ni får helt enkelt gå vidare till nästa bostad och denna gång så vet ni vad som gäller.

   Mvh admin på EKonomifokus

 30. Hej!

  Jag har köpt ett hus för runt 8 MSEK, med påskrift under oktober månad 2018 och tillträde i februari i år. I objektsbeskrivningen och på direkt fråga så har fastighetsmäklaren angivit att taxeringsvärdet var under 6 MSEK. I dagarna får jag via banken reda på att taxeringsvärdet är över min köpeskilling för huset. Från skatteverket har jag idag fått reda på att taxeringsvärdet blivit uppdaterat i juni 2018, men det nya värdet har inte angivits i objektbeskrivningen.

  Detta gör att jag nu oroar mig för att köpet ska betraktas som en gåva, och att jag därför ska ärva säljarens anskaffningskostnad på huset och därmed en stor latent skatteskuld på över 1 MSEK (säljaren har betalat under 2 MSEK för huset när den köpte huset). Jag hade inte köpt huset om jag visste att taxeringsvärdet var högre än köpeskillingen.

  Vad har jag för möjligheter att gå vidare med detta? Jag vill inte riskera att få en stor skattesmäll den dag vi säljer huset.

  Vänligen,

  Mårten

  • Hej Mårten.

   Idag har taxeringsvärdet ingen påverkan alls för dig. Det du nämner om gåva eller liknande är helt felaktigt.
   OM ni skrivit ett jättelågt försäljningspris i era papper men att du har betalat säljaren “vid sidan av” är däremot ett problem.
   Det blir då ett skattebrott.

   Man använder inte taxeringsvärdet till något annat idag än att beräkna fastighetsavgiften.
   Med de prisnivåer du nämner så kommer du upp i taket på fastighetsavgiften så för din del spelar det ingen roll.

   Däremot kan det spela roll i framtiden om fastighetsskatten återinförs. OM fastighetsskatten återinförs så kommer den att bli högre för dig eftersom den baseras på taxeringsvärdet.

   Du bör därför ta detta ärende vidare.

   Kontakta mäklarsamfundets kundombudsman så hjälper de dig vidare kostnadsfritt. tel: 08-83 22 66

   Mvh admin på Ekonomifokus

   • Hej Andreas, och tack för svaret.

    Det enda som betalats vid sidan av för transaktionen är att vi köpt diverse gräsklippare, snöslunga, utemöbler, verktyg och målningar för ett totalt schablonpris om 10 000 SEK.

    Om jag förstår dig rätt: Eftersom transaktionen har gjorts på en öppen marknadsplats, så borde jag alltså inte vara orolig för att skatteverket ska betrakta det som en gåva? Fått olika besked från olika handläggare på skatteverket, men de mer seniora kontakterna jag haft samt extern jurist verkar tycka att det inte kan betraktas som en gåva i och med att priset vi betalat uppenbart är ett marknadspris och att det därtill inte funnits en gåvoavsikt.

    Men du tycker ändå att jag borde ta det vidare i och med att jag i framtiden kan bli drabbad av det högre taxeringsvärdet, och att mäklaren gjort fel som inte informerat mig korrekt om taxeringsvärdet?

    Stort tack för hjälpen.

    Mårten

   • Hej Andreas, tack för svar!

    Den enda transaktionen som skett “bredvid” är att vi köpt en massa verktyg, gräsklippare, utemöbler, snöslunga, tavlor och möbler och betalat 10 000 för allt sammanlagt, så allt har varit en normal transaktion “by the book”.

    Om jag tolkar dig rätt tycker du ändå att jag har skäl att ta det vidare mot mäklaren, p.g.a. felaktig information om taxeringsvärdet och att detta då kan drabba mig ifall fastighetsskatten återinförs? Jag ska ringa mäklarsamfundets kundombudsman igen och ta upp att det blivit fel här, är det något särskilt du tycker jag ska peka på?

    Vänligen,

    Mårten

 31. Hej,

  Vi har en restauranglokal som vi ska överlåta/sälja inkråm. Vi har anlitat en mäklare till detta men tyvärr är det så att vi inte tycker att hon har gjort sitt jobb! Han redovisar inte bud som kommer in, vi måste fråga henne för att få information. Till slut hittade vi själva några intressenter som vi nu har presenterat för hyresvärden men dem blir endast godkända med skärskilda krav vilket dem kanske inte går med på…. nu när jag pratar med mäklaren säger hon att det finns fler budgivare som vi kan försöka med! Hon har alltså inte informerat mig att fler bud har inkommit! Jag har gjort allt arbete med hyresvärden osv! Känner inte att jag litar på att hon gör sitt arbete. Det finns mycket mer som hon gjort men det blir för långt att skriva. Har påpekat detta till henne och då blev hon sur! Kan jag upphäva vårt avtal då hon Har gjort så att affären dragit ut på tiden genom att inte visa vilka bud som kommit in!

  • Hej Faria.

   Nu är jag ingen expert på de avtal som används mellan säljare och mäklare vid försäljningar av företag eller liknande.
   Du kan förmodligen säga upp avtalet men mäklaren har rätt till provision om någon av de potentiella köparna som har dykt upp under förmedlingstiden köper av er. Det står klart och tydligt i ert avtal med mäklaren vad som gäller.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 32. Hej, Är det ok att mäklaren mailar bouppteckning till fel person? Det här är en mindre ort där de flesta känner alla. Jag vet att de inte har tystnadsplikt men idag har vi GDPR att rätta oss efter.

  • Hej Tina.

   Det har blivit ett misstag bara låter det som.
   Har det skett någon skada?

   Mvh admin på EKonomifokus

 33. Hej,
  I mars 2017 tecknade jag förhandsavtal för en nyproducerad lägenhet och i februari 2018 skrevs upplåtelseavtal. Personen som förmedlade lägenheterna i detta projekt blev inte registrerad mäklare förrän januari 2018 enligt FMI. Är detta enligt reglerna?

  • Hej Jen.

   Ja det tror jag.
   Det är upplåtelseavtalet som räknas.
   Om du tänker att du skulle kunna komma ur avtalet på grund av detta så kan du tyvärr glömma det.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 34. Hej

  Vi har sålt ett radhus.
  Det fanns en klausul om rätt att häva köpet ett visst datum. Två dagar efter datumet passerat gjorde vi, säljarna, en besiktning för dolt felförsäkring. Då visade det sig att det fanns mögeltillväxt på vinden.

  Vi har bara ägt huset 1 år och när vi flyttade in så stod det i besiktningsprotokollet att besiktningsmannen inte kom in på vinden pga snö. Så vi visste inte om att så var fallet. Vi har aldrig varit uppe på vinden som man enbart når via lucka i yttertaket.

  Nu har köparna reklamerat köpet. De säger att vi inte gjort något fel mem enligt köparna så har mäklaren sagt till dem att han flyttat klausuldatumet till efter besiktningsdatumet som vi säljarna beställde. Och att de då hade rätt att häva köpet med vår besiktning som underlag och efter datumet som vi signerar i kontraktet.

  Enligt köparna så har de varit i kontakt med jurist eller något mäklarsamfund som menar att de borde anmäla mäklaren och reklamera köpet.

  Vad har vi för rättigheter som säljare om mäklaren ljugit för köparna? Vi riskerar att förlora mycket pengar såklart om vi börjar om med ny försäljning osv. Vi är mycket missnöjda med mäklaren (från en välkänd firma). Under hela försäljningen så har han varit svår och få tag i. Lovar saker som han inte håller. Etc etc.

  -kan köparen begära att mäklaren står för åtgärd av mögel om han ljugit?
  -kan vi kräva avdrag på mäklaravgiften eftersom mäklaren skapat många stora problem för oss?
  -om vi skulle ses på något sätt som skyldiga för att dolt fel (som vi inte visste om). Gäller inte samma då för säljaren till oss? Möglet är inget nytt. Det kan besiktningsman intyga.

  • Hej Emelie.

   Jag vågar inte svara på denna fråga rakt av så mitt tips är att ni ringer mäklarsamfundets kundombudsman.
   Där får ni gratis juridisk rådgivning per telefon.
   Mäklarsamfundets kundombudsman har telefonnummer: 08-83 22 66

   Mvh admin på EKonomifokus

 35. Vi har nyss sålt vår bostadsrätt, slutpriset blev vårt acceptpris så därmed OK. Däremot har vi nu upptäckt att mäklaren brustit vad gäller den överenskomna marknadsföringen av objektet. Lägenheten lades ut på Hemnet men inga andra sociala medier eller i tryck som vi hade kommit överens om. Mäklaren beklagar att objektet ”fallit mellan stolarna” och skyller på den mänskliga faktorn (personalomsättning på kontoret). Det är naturligtvis svårt att uppskatta potentiell ekonomisk skada av detta – kanske hade det inte gjort nån skillnad i slutpriset, eller så hade det just gjort det. Vad vi vet är att mäklaren brustit i vad vi kommit överens om. Kan vi få rätt till viss justering av mäklarprovisionen eftersom förmedlingsuppdraget inte respekterats? Tycker vi borde ha rätt till någon form av kompensation.

  • Hej Eva.

   Jag är osäker.
   Jag tror tyvärr att det blir svårt att få någon ersättning.
   Kontakta mäklarsamfundets kundombudsman och hör vad de tror.
   Telefon: 08-83 22 66

   Mvh admin på EKonomifokus

 36. Hej,

  Har köpt en lägenhet i nyproduktion.
  Varken på planritning eller i avtal finns det nämnt att det skall finnas tre stora inspektionsluckor i vår lägenhet som täcker större delen av en vägg. Inte heller på Stomvisningen fanns dessa inspektionsluckor, väggen var alltså vid detta tillfälle hel och fin.

  Vid besiktningen av lägenheten har det nu upprättats tre inspektionsluckor (ca 60×60 cm).
  Vi anser därför att vår lägenhet inte överensstämmer med vad vi köpt. Vi har givit mäklaren tre åtgärdsförslag:

  1. återställ väggen
  2. Ersättning/kompensation för förlorad yta
  3. Hävning av bostadsköp samt ersättning för att vi står utan boende.

  Vad anser du att vi har rätt att kräva?

  Mvh,
  Malin