Mäklaren har gjort fel – Vad gör man?

Mäklaren har gjort fel

Har du haft oturen att råka ut för en oseriös fastighetsmäklare?
Om du köpt eller sålt bostaden med en mäklare som gjort fel så finns det flera olika saker du kan göra. Vad man väljer att göra beror på vilken typ av fel och hur allvarligt felet är som mäklaren begått. Kanske känner du dig bara besviken och vill klaga på mäklarens agerande eller vill du rent av kräva skadestånd/ersättning av mäklaren.

Missnöjd med fastighetsmäklaren

Om du endast är missnöjd och vill klaga på mäklaren så skall du vända dig till fastighetsmäklarinspektionen (FMI). Fastighetsmäklarinspektionens uppgift är att granska Sveriges verksamma fastighetsmäklare. Dit vänder du dig och framför dina klagomål. FMI kommer då att avgöra om det finns skäl nog att granska mäklaren.
Om FMI väljer att granska mäklaren kan något av följande utfall ske:

 • Anmälan avskrivs – FMI anser inte att det föreligger något fel från mäklarens sida.
 • Erinran – Mäklaren får en tillsägelse
 • Varning – Mäklaren får en varning och en prick i FMI:s register
 • Avregistrering – Mäklaren avregistreras och får inte arbeta som mäklare under en tid.

För en fastighetsmäklare är det inte roligt att bli granskad av nämnden. Det är psykiskt pressande och en prick i registret vill man inte ha som mäklare. Än mindre vill man ha en avregistrering som gör att man som mäklare får söka nytt jobb. Det kan därför vara värt att anmäla en mäklare som missköter sig trots att det inte finns någon direkt vinning för dig som privatperson.
Du kanske kan rädda någon annan människa från att råka ut för en dålig mäklare.
Av samma anledning skall man inte heller anmäla fastighetsmäklare till FMI för struntsaker. Fundera igenom ditt beslut noga innan du anmäler. I de allra flesta fall har inte mäklaren agerat felaktigt med avsikt.

Ska du sälja din bostad rekommenderar vi att du först jämför mäklarna och deras arvoden på Hittamäklare.se.

Kontakta fastighetsmäklarinspektionen

Börja med att kontakta FMI. De kan hjälpa dig att avgöra om mäklaren har agerat fel eller inte. De har jurister som kan alla lagar och regler. Fastighetsmäklarlagen styr hur en mäklare skall agera.

Kontakta Mäklarsamfundets kundombudsman

Mäklarsamfundet erbjuder kostnadsfri juridisk vägledning via sin kundombudsman på telefon. Ring telefonnummer 08-83 22 66 för att få hjälp med hur du skall gå vidare samt få hjälp med att ta reda på om du har rätt till ersättning eller inte.

Kräva ersättning eller skadestånd

Om du råkat ut för en ekonomisk skada på grund av fastighetsmäklaren så kan du kräva skadestånd/ersättning. Ett exempel på hur mäklaren kan ha orsakat dig en ekonomisk skada är om mäklaren har lovat dig något som sedan inte stämmer. Mäklaren kanske har lovat dig som köpare av en bostad att det går att slipa parkettgolvet i vardagsrummet. Om parkettgolvet inte går att slipa så har mäklaren gjort utfästelser som inte stämmer.

Kontakta FRN – Fastighetsmarknadens reklamationsnämnd

FRN är en branschnämnd som främst prövar tvister mellan konsumenter och fastighetsmäklare. Tvisten kan gälla ett krav på skadestånd eller nedsättning av provisionen.

Steg 1 – kräv ersättning av mäklaren direkt

Kontakta mäklaren direkt via mail eller brev. Specificera vad det är du vill ha ersättning för, varför du vill ha ersättning samt hur mycket du vil ha.
Oftast inser mäklaren om han/hon har agerat fel och ersätter skadan.

Steg 2 – om du är säljare av en bostad. Vänd dig till FRN

Är du säljare och är missnöjd med mäklaren du anlitat, vill ha sänkt provision eller skadestånd? Vänd dig till FRN.

Steg 3 – stämma mäklaren och kräva ersättning via tingsrätten

Detta är det absolut sista steget att ta. Det kan bli kostsamt att driva en process mot en fastighetsmäklare. Ta därför en rejäl funderare och diskutera med en kunnig jurist om det är värt det. Det är sällan värt allt arbete med att stämma mäklaren om det endast gäller några tusenlappar. Mäklarfirman har dessutom säkerligen ett team med duktiga jurister bakom sig så det gäller att du har kött på benen om du skall ge dig in i denna strid.

Se till att välja en kompetent och seriös mäklare

Om du vill undvika tvister med din mäklare så finns det ett sätt som är det absolut enklaste och bästa sättet. Anlita en proffsig och seriös mäklare.
Den kostnadsfria hemsidan Hittamäklare.se hjälper dig helt gratis att samla in offerter och att jämföra mäklare i just din kommun eller stad. Bjud sedan hem några av mäklarna på ett möte och välj ut den mäklaren som du får bäst intryck av. Tjänsten som Hittamäklare erbjuder är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du fyller i en ansökan.

Du kan även kika på topplistan hos Hittamäklare där mäklarna rankas efter olika parametrar.

Före detta fastighetsmäklare med mångårig erfarenhet av yrket och branschen. Besitter även djupgående kunskaper inom börs, aktier och investeringar.

224 KOMMENTARER

 1. Hej, har köpt en nyproduktion dock inte av byggföretaget utan en person som köpt och säljer vidare innan tillträde så någon visning har aldrig gjorts utan den är köpt utifrån annonsen och samtal. Upptäckte nyligen att lägenhetsnr och adress inte stämde och kollade upp det med mäklaren. Det visar sig att det står fel husnummer både på annonsen och i avtalet vi skrivit då mäklaren fått felaktiga uppgifter av säljaren.
  Är avtalet ogiltigt?

  Stort tack på förhand!

  • Hej Kate.
   Det där låter inte roligt.
   Avtalet är ogiltigt. Se till att ni skriver ett tilläggsavtal där ni justerar alla uppgifter så att det blir rätt och riktigt.
   Be mäklare att upprätta ett sådant tilläggsavtal som både du som köpare och säljaren skall skriva under.
   Se till att du får ett eget exemplar av tilläggsavtalet i original.

   Det låter dock konstigt att bostadsrättsföreningen har beviljat dig medlemskap trots att uppgifterna i kontraktet inte är korrekta. Förmodligen har även bostadsrättsföreningen slarvat på samma sätt som mäklaren har gjort.

   Mvh admin på Ekonomifokus

    • Innebär detta fel i kontraktet att:
     1. Du har enligt kontraktet köpt en helt annan lägenhet än den som marknadsfördes för dig?
     2. Du har köpt en lägenhet som inte finns överhuvudtaget?

     Står säljaren som ägare på den lägenhet som du köpt enligt avtalet?

     Mvh admin på EKonomifokus

     • Hej,

      1, nej. Lägenhetsnr stämmer och planritning stämmer.
      2, nej den finns, det är dock fel husnr på adressen.

      Ja säljaren står på kontraktet.

      Men handlar det inte i grund och botten om avtalet är giltigt el inte? Är det inte giltigt kan det väl inte gälla och då kan väl inte köpet genomföras? Eller fungerar det inte så? Jag vill inte genomföra köpet om det visar sig att avtalet inte är giltigt. Utan då vill jag påpeka att det inte gäller dvs inte göra ett tilläggsavtal. Är det möjligt?

      Tack så mkt för dina råd. 🙂

     • Om det endast är adressen som är fel så kan du nog tyvärr inte häva köpet.
      Den viktiga delen i kontraktet är den del där det står lägenhetsnummer och bostadsrättsförening.
      Det står ungefär så här: ”Bostadsrätten till lägenhet X i bostadsrättsföreningen X”.
      Om de uppgifterna i den meningen stämmer så är det tyvärr tillräckligt.

      Eftersom jag inte är 100% insatt i ditt ärende så vågar jag inte heller lova att mina svar stämmer till 100%.
      Det bästa är att du ringer till juristerna på mäklarasumfundets kundombudsman och pratar med honom.
      Maklarsamfundet.se är adressen online.

      Som jag tolkar det så har mäklaren och säljaren marknadsfört en lägenhet på en specifik adress men sedan sålt en lägenhet på en helt annan adress till dig. Det skulle i så fall eventuellt kunna tolkas som ett så kallat ”svek”. Det är en juridisk term för att lura någon.
      Att marknadsföra lägenhet X och sedan sälja lägenhet Y är ju såklart inte okej.

      Mvh admin på Ekonimifokus

 2. Hej

  Vi som säljare fick veta att det var tre intressenter, ett par la 2 miljoner. Enligt mäklaren var de andra två inte intresserade att gå över detta. Vi valde då att sälja för 2 milj. Nu har vi fått höra att de andra var visst intresserade att buda över. Vi har mailkonversation på detta. Vad gör man när mäklaren ljugit? Affären ska skrivas på fredag.

  • Hej Jonas.
   Sannolikheten att mäklaren ljuger om detta är minimal.
   I 9 av 10 fall är det spekulanterna som inte fick köpa bostaden som är sura och vill förstöra, eller så har dom ändrat sig i efterhand.
   Fråga mäklaren om denne har ett e-mail eller sms från spekulanterna där dom tackar nej till att lägga fler bud.
   Om det inte finns något skriftligt på att spekulanten tackat nej och du är 100% övertygad om att mäklaren gjort fel så får du anmäla detta till fastighetsmäklarinspektionen.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 3. Hej

  Jag har köpt ett Radhus för mindre end ett år sedan .. Radhuset har en spabad och den har jag användt bara en gång plustligt gik den i sönd och hela vattnet kom under och det var livsfarligt för under den ligger elkablar mm. Jag har kontaktat mäklare som jag köpte via dom och dom skulle kontakta Säljaren för att forklara för detta som har händt men mäklaren har inte svarat och jag har provat att ringa flera gånger , mail också men mäklaren svara inte !!!!

  vad kan jag göra???

  • Hej Dardan.
   Om något (till exempel en vitvara eller ett spa-bad) går sönder i bostaden efter att du flyttat in så är det tyvärr ditt ansvar.
   Det är inte mäklaren eller säljaren som är ansvarig för sådant efter att du flyttat in.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 4. Hej igen

  Det var nogot som säljaren har lagat og har kopplat två olika grejer i den och det var det som gik i sönd!!! för jag har haft folk från Aquagripp och undersökt spabadet

  • Hej Dardan.
   Tyvärr kan vi inte hjälpa dig i denna frågan.
   Det är för invecklat för att vi skall kunna svara på denna fråga utan att vara tillräckligt insatta i ärendet.
   Lycka till med din bostad.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 5. Om mäklaren inte informerat säljaren om ett högre bud och i stället utan att informera även blivande köpare att huset är sålt innan bestämd visning- går det då att häva underskrifter på kontraktet då handpenning inte är lagd?

  • Hej Agneta.
   Nej man kan inte häva avtal på grund av sådana omständigheter.
   Ett avtal skrivs mellan köpare och säljare. Mäklarens agerande har ingen juridisk påverkan på kontraktet.
   Om mäklaren agerat felaktigt så har du flera olika alternativ.
   I artikeln ovan finner du de olika alternativ som finns när mäklaren agerat felaktigt.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 6. Hej!
  Min son har köpt en bostadsrätt. Han har nu fått reda på att han inte kan flytta in på tillträdelsedagen för boupptäckningen inte är klar. I köpeavtalet står inget om bouppteckning och det var inget mäklaren informerade om. Vad vi förstår finns ingen upprättad boupptäckning än, processen är bara på börjad.

  Hur mycket fel har mäklaren gjort som antagit ett mäklar uppdrag och skrivit ett köpekontrakt innan en boupptäckning är upprättad? Kan vi kräva ersättning från mäklaren nu när tillträdelsedagen flyttas?

  • Hej Jess.

   Ojdå det där är klantigt av mäklaren.
   När man som mäklare hjälper ett dödsbo så måste bouppteckningen vara upprättad innan dess att ett kontrakt skrivs med en köpare.
   I kontraktet måste man ha med ett villkor om att bouppteckningen skall vara registrerad hos Skatteverket innan tillträde kan ske.
   Har mäklaren missat detta så har han/hon brustit rejält i sin roll att informerar parterna om detta och i sin kontrollerande roll.

   Jag rekommenderar att du ringer till Magnus på Mäklarsamfundet.
   Där får du kostnadsfri juridisk hjälp.
   maklarsamfundet.se/kopa-och-salja-bostad
   Tel 08-83 22 66

   Mvh admin på Ekonomifokus

 7. Hej.
  Jag har precis köpt ett hus där det står angivet i renoveringsbeskrivningen ”nytt kök”
  På visningen tittade vi på köket och öppnade några luckor och det såg nytt ut.
  När vi hade en genomgång med säljaren säger han att han renoverade köket redan 2012 (5-6 år sedan)
  och då bytte han inte överskåpsstommarna utan där bytte han endast luckorna. Vi tittade tyvärr aldrig i överskåpen då vi antog att köket var nytt.
  Säljaren hävdar att han aldrig sagt att köket var nytt och han har inte heller skrivit på någon objektsbeskrivning då vi inte gjorde detta på kontraktsdagen. Vem ska jag vända mig till då jag inte anser att 5 år gamla vitvaror och 70-talsstommar är nytt?

  • Hej Jonas.

   Tyvärr har du inte så mycket att komma med gentemot säljaren om du inte har en objektbeskrivning som säljaren skrivit under.
   Alternativt att du har någon skriftlig bevisning på att säljaren har sagt att köket är nytt.
   I bostadsaffärer gäller alltid skriftliga avtal och utfästelser.

   Muntliga utfästelser gäller men är omöjliga att bevisa.

   Detta faller under din undersökningsplikt.
   Du som köpare är skyldig att undersöka noga vad det är du köper.

   Mvh admin på Ekonomifokus

   • Hej, tack för svar
    För att förtydliga.
    Det stod i objektsbeskrivningen att köket var nytt.
    vi skrev köpekontrakt på olika dagar så vi träffade inte säljaren för ens någon vecka efter och då säger säljaren att mäklaren måste hittat på detta eftersom köket endast delvis är från 2012. Säljaren har inte själv kollat igenom eller skrivit under objektsbeskrivningen.
    Bör jag inte kunna gå till Mäklaren för att ha marknadsfört huset fel då han marknadsfört köket som nyrenoverat?

 8. Hej. Vi sålde nyss ett radhus där slutpriset skiljde sig avsevärt mot mäklarens värdering. I vårt fall ungefär 200 000 kr mot mäklarens lägsta angivelse (det fanns ett spektrum). I vårt specifika fall hänvisas vi till att det är marknaden som styr. Men det känns inte rimligt att differensen kan vara så stor gentemot mäklarens värdering. Till saken är att vi under resans gång frågat mäklaren vid flera tillfällen om den initiala värderingen behövde revideras. Dock stod mäklaren fast vid sin värdering, gång på gång. Den höga värderingen var också en faktor till att vi valde just den mäklarfirman.

  Finns det något vi kan göra i vår situation? Omförhandla arvodet?

  • Hej L.

   Nej ni kan inte göra något.
   Att mäklarens värdering inte stämmer överens med slutpriset händer väldigt ofta.
   Att ni väljer en mäklare för att han/hon säger det högsta värdet på er bostad är faktiskt ett klassiskt misstag som många gör.
   Ni skulle istället valt en mäklare som har koll på läget och inte lovar guld och gröna skogar.

   Mvh admin på Ekonomifokus

   • Ok. Det var trist att höra. Vi ska åtminstone ta upp vår besvikelse med mäklaren och se om det eventuellt kan ge oss något tillbaka. Att vi valde mäklaren med högst värdering var bara en faktor, denna mäklare var betydligt mer påläst och seriös än andra mäklare vi också varit i kontakt med. Sen går det såklart inte veta hur det gått om vi valt en annan mäklare.

    Men grundproblematiken kvarstår. Att alltid kunna skylla på marknaden gör ju i princip att en mäklare kan säga vad som helst och inte behöva ta ansvar för dennes värdering.

 9. Hej
  Jag har köpt lägenhet. När vi skrev kontrakt så var mäklaren stressad och ville skriva snabbt. Jag sa ok så efter jag hade tittat på lägenheten skrev vi direkt i köket.
  Så många papper jag läste snabbt och skrev under . Dan efter ringer mäklaren och säger att han hade skrivitfel på kontrakten och att vi måste skriva igen. Inställer för bodstadsrätt skrev han andelsrätt
  Jag ringer och sms mäklaren men han svarar inte
  Vad kan jag göra ?

  • Hej Marisela.

   Det har blivit ett fel som jag tror gör att kontraktet är ogiltigt.
   Om du fortfarande vill ha lägenheten så är det bara att skriva nya avtal.
   Jag förstår inte riktigt din fråga ”vad kan jag göra?”
   Vad vill du göra? vill du köpa lägenheten eller vill du inte längre ha den?

   Mvh admin på Ekonomifokus

 10. HEJ
  Jag och min föra mäklare kom inte överens . Jag kände att han är med köparens sida och försökte få sålt den snabbt och hade dåligt kommunikation med varann.
  Vi kom överens att han skulle upphöra förmedlingsuppdraget (har ett skriftligt bevis på det). innan jag skrev på köpkontraktet med köparen .
  Han tog bort annonsen från Hemnet direkt.
  Nu har jag jag skrivit nytt avtal med en ny mäklare och har annonserat på Hemnet med nytt utgångspris .

  Härom dagen fick jag höra från grannen att mitt hus är annonserad på Booli som såld från min föra mäklare.
  Vi har kontaktat via sms och bett han ta bort den. Han svara att de får vi själva göra.
  Vi har försökt kontakta han ytterligare en gång till men han svarar inte.

  Jag tycker det är allvarligt och ville begära ersättning med tanka på falska annonser och kan påverka nuvarande visning.
  Jag vill inte kontakta han igen eftersom jag uppfattar han nonchalant .

  • Hej Maria.

   Du kan inte få någon ersättning för det.
   När en bostad tas bort från Hemnet och det finns en pågående budgivning så kommer Booli att registrera det som att bostaden sålts.
   Kontakta (ring eller maila) Booli bara och be att de tar bort såld-annonsen.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 11. Hejsan
  Jag har en fråga gällande budgivning. Vi gav ett slutet bud som mäklaren skulle vidarebefordra till säljaren med kravet att det är detta vi erbjuder och tackar säljaren nej och fortsätter med budgivning så är vi inte med på budgivning och då gäller inte vårt bud längre. Säljaren tackar nej till vårt erbjudande och mäklaren berättar vårt slutna bud till den andra budgivaren vilket gör att den andra budgivaren budar på sitt egna bud och vi var tydliga med att vårt bud inte skulle vara med i en budgivning då den var sluten. Får mäklaren göra så här? Känns inte rätt att den andra budgivaren budar med sig själv? Vi valde att dra oss ur från erbjudandet, måste vårt slutna bud stå med ?

  • Hej Linda.

   Ja mäklaren får göra så.
   Den enda ”rätt” ni har när ni lägger ett bud på det sättet är att ni kan dra tillbaka det ifall saker och ting inte går er väg.
   Ifall budgivarna i en budgivning kunde hålla med en massa konstiga bud med olika bestämmelser som mäklare och säljare skulle vara tvungna enligt lag att förhålla sig till så skulle budgivningarna kunna bli hur konstiga som helst.

   Säljaren bestämmer vilka bud den vill ta emot och hur den vill agera med de bud som kommer in.
   Mäklaren styr budgivningen i samråd med säljaren.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 12. Vi har haft en tomt till försäljning som tyvärr inte verkar gå att sälja då det är tveksamt om kommunen kommer att tillåta byggnation på den. Mäklaren har nu efter ett och ett halv år gett upp och mailat att hon avsäger sig uppdraget. Dock står det i den skriftliga uppsägningen att det är vi som säger upp avtalet. När jag påpekar detta säger hon att det inte har någon betydelse för varken oss eller henne, det finns bara en blankett vid uppsägning. Stämmer verkligen detta?

  • Hej Trolldisa.

   Det stämmer.
   Det är extremt ovanligt att en mäklare säger upp ett uppdrag. Jag har arbetat som mäklare i många år och har aldrig hört någon kollega som sagt upp ett uppdrag. Mäklare vill normalt sett alltid behålla uppdrag så länge det går. Det finns väldigt sällan anledning till att vilja säga upp ett uppdrag.

   I ditt fall finns det ju dock en rimlig anledning. Om du skall skriva på ett uppsägningsavtal så skall du först se till att det inte kan leda till att du blir ersättningsskyldig för något.
   Du kan se i det förmedlingsuppdrag/uppdragsavtal som du skrivit med din mäklare ifall det kan leda till ersättningsskyldighet men du kan även dubbelkolla med din mäklare.
   Be mäklaren att skicka ett mail till dig och bekräfta att uppsägningen inte kan leda till att du blir ersättningsskyldig för något.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 13. Hej
  Min dotter o hennes kille köpte en lägenhet i kallhäll.Mäklaren stressade på att de skulle skriva kontrakt ganska snabbt.Glada att få flytta hemifrån gjorde de det!När de nu flyttat in är allt kaos,Inget fall i badrummet mot brunn,golvet sviktar,fönster går ej att ställa upp med handtag,persienner hänger på trekvart,elkontakter saknas i några rum(enbart 2 sladdar som sticker ut i hål,jätte lyhört där de hör grannarna samtala o bebis jollra,silvertejp itoastol till spolfunktionen….alltså vad ska vi göra??de är så ledsna o besvikna!

  • Hej Sussi.

   Detta går ej att skylla på mäklaren.
   Din dotter och hennes kille har slarvat i sin plikt att undersöka vad det är de köper.
   Som köpare av en bostad måste man titta ordentligt och undersöka bostaden innan man köper den.
   Det är precis på samma sätt som när man köper en begagnad bil. Man kan inte i efterhand klaga på att det är en repa i lacken eller att en lampa inte fungerar om felen fanns där vid köpet.

   Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej Charlotte.

   Nej, mäklare har inte tystnadsplikt.
   Däremot skall de enligt lag följa något som heter god fastighetsmäklar-sed och det innefattar att man inte pratar om sina kunders ekonomiska situation osv med andra.

   Mvh admin på EKonomifokus

 14. Vi har haft en mäklare som pratat om att vi försöker blåsa hen…. vad säger man om detta.
  Har väl aldrig haft en tanke på det, känner oss jätteledsna över o få höra sånt, mår skitdåligt av det.

 15. Mäklaren har pratat om att vi försöker blåsa hen på pengar o det för att vi sagt bort uppdragsavtalet, tror att vi sålt det utan hen. Jag kallar det smutskastning.

 16. Hejsan!

  Jag har köpt en lägenhet med stor terass. Problemet är att dom bygger en mindre byggnad(elcentralen för lägenheterna kanske?!) precis 3 meter ifrån balkongen. Detta har aldrig nämnts och visas inte heller på ritningarna på hemsidan. Kan jag göra något åt detta?

  • Hej Nils.

   Jättesvårt att svara på. Det beror på om den blockerar din utsikt eller minskar antalet soltimmar på din terrass.
   Jag har tyvärr inget bättre svar än så att erbjuda.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 17. Hej, tittar regelbundet på Hemnet och ser ofta att en mäklare sätter ett lågt utgångspris och att när priset sedan budats en bit över så ändrar han sitt utgångspris. Misstänker att han vill dölja att det gått 20-30% över han utgångspris för registreras sedan när det väl är sålt.
  Är detta ok, finns det någon som kontrollerar att mäklarna inte manipulerar köparna. detta händer rätt ofta med just en mäklare.

  • Hej Maria.

   Det där fenomenet har jag aldrig hört talas om.
   Om en mäklare ändrar priset på en bostad på Hemnet så kommer det en liten ruta som visar att priset är höjt eller sänkt samt med hur många procent. Det är inte okej att göra så som du nämner och de som granskar och håller koll är fastighetsmäklarinspektionen.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 18. Hej! jag har skrivit på kontrakt på en bostadsrätt. Mäklaren har marknadsfört en lägenhet på en specifik adress men sedan sålt en lägenhet på en helt annan adress till mig. .
  Mäklaren lägger nämligen ut en annons för adressen 31A på hemmet men skriver att huset är nr 20. Hus nr 20 har adressen 31B. Kan det vara ett omedvetet misstag? På tidigare annonser, 31A (nr 19) har annonserats med utropspriset 4 995 000 medan 31B (nr 20) med utropspriset 4 600 000, alltså en signifikant skillnad i pris. Anledningen till prisskillnaden kan vara att det precis intill entrén till 31B (nr 20) ligger två enrumslägenheter.

  Vid visningstillfället var husen ej numrerade och ej markerade med adress. Visningen skedde i visningshuset 25A (nr 7). Alltså var det helt omöjligt för mig att veta vilket av parhusen var nr 19 och vilket var nr 20. Mäklaren var inte heller villig att ställa upp på en privat visning där vi eventuellt hade kunnat reda ut detta.

  Trots det hade jag fullt förtroende för dig och gick med på priset (4 995 000) samt skulle skriva på. Som tur beviljar banken inte lånet och inget kontrakt skrivs. Jag får ett nytt lånelöfte och lägger därefter ett lägre bud på 4 600 000 och efter vidare diskussioner går du/säljaren med på 4 650 000 relativt snabbt. Det är inte förrän i efterhand vi skrev kontraktet som jag upptäcker att det egentligen står 31B nr 20 och inte 31A nr 19 och vad skillnaden mellan husen innebär. En stor miss från min sida då jag hela tiden trodde att det var huset med adressen 31A så som det angavs i annonsen, som hade värdet 4 995 000.

  Genom att skriva fel adress har mäklaren alltså försökt sälja hus 31B nr 20 till värdet av hus 31A nr 19. När det inte går igenom, så får mäklaren det att se ut som att säljaren har gått med på en prissänkning på hela 345 000 och jag får huset till priset 4 650 000 när det huset i själva verket hade ett fast pris på 4 600 000 som ingen annan köpare var villig att betala (huset varit uppe för försäljning ett par gånger). Så att inte nog med att jag betalade det priset som säljaren krävde, mäklarenfick mig att betala 50 000 extra. En väldigt bra affär för dig/säljaren men jag känner mig grundlurad och vilseledd.

  • Hej.

   Detta var lite för invecklat för att jag skall kunna hjälpa dig.
   Ring till Magnus som är mäklarsamfundets kundombudsman 08-83 22 66.
   Han ger dig kostnadsfri juridisk rådgivning.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 19. Hej.

  Får man lov att som mäklare använda sin partner till att hålla visningar och dessutom använda sin partner som assistent o svara i kontakt telefonen när mäklare är iväg på resor?

 20. Hej,
  Jag har frågor gällande vad man kan förvänta sig av mäklare samt hur byte av mäklare/mäklarfirman kan ske. Jag är i väldigt missnöjd med min nuvarande mäklare då han gjort ett flertal saker som jag inte tycker är okej. Bland annat skrev han en objektsbeskrivning med felaktig hyra, fel information om vad som fanns i närområdet (skrev service som inte hade funnits på 2 år), avstånd med tåg stämde inte, han skrev att bostaden inte var pantsatt när jag tydligt sagt att den var det med mera. Därutöver har han varit väldigt bristande på att uppdatera mig om hur det går med min lägenhet och jag har själv fått kontakta honom för att fråga. Han har då haft ny info men inte delgett den tidigare. Senaste gången visning var återkopplade han inte till mig dagen efter för att delge hur det gick utan istället lade han upp en ny visningstid utan att bekräfta detta med mig. Han har helt struntat i att svara på vissa av mina mail samt skickat mail till mig som skulle till någon av hans kollegor. Därutöver har han lagt upp annonsen som mäklartips först 3 veckor efter det att den publicerades. Är detta vanligt förekommande? Har jag för höga krav på hur en mäklare ska vara?
  Vårt avtal går ut om några månader. Om jag skulle vilja byta mäklarfirman har jag då möjlighet att använda mig av de bilder som tagits eller tillhör de dem?
  Hemskt tacksam för svar!

  • Hej Anna.

   Du skall absolut ha höga krav på mäklaren.
   Om han/hon beter sig på det sätt som du beskriver så bör du byta direkt.
   Det finns så många grymt duktiga mäklare där ute så du bör inte nöja dig med en dålig.

   Du kan utan kostnad säga upp avtalet med mäklaren om det står så i förmedlingsuppdraget. I ett standardavtal står det alltid att man kan säga upp avtalet och att mäklaren då inte har rätt till någon ersättning. Bilderna tillhör tyvärr mäklaren men du kan ju fråga om det finns möjlighet för den nya mäklaren som du anlitar att köpa bilderna av mäklarfirman som tagit bilderna.
   Isåfall slipper ju den nya mäklaren ta nya bilder och köper istället bilderna av mäklare nummer 1.

   Mvh admin på Ekonomifokus

   • FEL. Bilderna tillhör inte mäklaren/mäklarfirman och får därför inte köpas av mäklaren/mäklarfirman för nästa annons. Den ekonomiska rätten sitter fotografen som tog bilderna på och är den man kontaktar för att få köpa rätten att använda bilderna till ny annons. Detta är ett stort problem att mäklare säljer vidare bilder dom själva inte äger den ekonomiska rätten till. Låter detta konstigt? Google it 🙂