Artikelns innehåll:
Om du köpt, sålt eller varit spekulant på en bostad som förmedlas av en mäklare som gjort fel så finns det flera olika saker du kan göra. Vad man väljer att göra beror på vilken typ av fel och hur allvarligt felet är. Kanske känner du dig bara besviken och vill klaga på mäklarens agerande eller så vill du rent av kräva skadestånd/ersättning av mäklaren.
- Läs även vår artikel: Mäklarens ansvar och skyldigheter
Fastighetsmäklaren missköter sig
Om du endast är missnöjd och vill klaga på mäklaren så skall du vända dig till fastighetsmäklarinspektionen (FMI). Fastighetsmäklarinspektionens uppgift är att granska Sveriges verksamma fastighetsmäklare. Dit vänder du dig och framför dina klagomål. FMI kommer då att avgöra om det finns skäl nog att granska mäklaren. Om FMI väljer att granska mäklaren kan något av följande utfall ske:
- Anmälan avskrivs – FMI anser inte att det föreligger något fel från mäklarens sida.
- Erinran – Mäklaren får en tillsägelse
- Varning – Mäklaren får en varning och en prick i FMI:s register
- Avregistrering – Mäklaren avregistreras och får inte arbeta som mäklare under en tid.
För en fastighetsmäklare är det inte roligt att bli granskad av nämnden. Det är psykiskt pressande och en prick i registret vill man inte ha som mäklare. Än mindre vill man ha en avregistrering som gör att man som mäklare får söka nytt jobb.
Det kan därför vara värt att anmäla en mäklare som missköter sig trots att det inte finns någon direkt vinning för dig som privatperson. Du kanske kan rädda någon annan människa från att råka ut för en dålig mäklare. Av samma anledning skall man inte heller anmäla fastighetsmäklare till FMI för struntsaker. Fundera igenom ditt beslut noga innan du anmäler. I de allra flesta fall har inte mäklaren agerat felaktigt med avsikt.
💡 Planerar du att köpa bostad?
Helst skall du ha ett lånelöfte klart redan innan du går på visning. En hemsida som vi upplever är väldigt duktiga på lånelöften och erbjuder väldigt fördelaktiga räntor är Compricer.se. De kan även hjälpa dig med att förhandla ner räntan på befintliga lån.
Compricer jämför bolån och privatlån hos upp till 35 st banker åt dig med en enda ansökan. Du får en lista med bankernas olika erbjudanden och du väljer själv om du vill acceptera något erbjudande eller inte. Det är helt gratis att använda tjänsten och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.
Kontakta Mäklarsamfundets kundombudsman
Börja med att kontakta Mäklarsamfundet. De erbjuder kostnadsfri juridisk vägledning via sin kundombudsman på telefon. Ring telefonnummer 08-83 22 66 för att få hjälp med hur du skall gå vidare samt få hjälp med att ta reda på om du har rätt till ersättning eller inte.
Kontakta fastighetsmäklarinspektionen
FMI kan hjälpa dig att avgöra om mäklaren har agerat fel eller inte. De har egna jurister som kan alla lagar och regler kring bostadsförsäljningar.
Kräva ersättning eller skadestånd
Om du råkat ut för en ekonomisk skada på grund av fastighetsmäklaren så kan du kräva skadestånd/ersättning. Ett exempel på hur mäklaren kan ha orsakat dig en ekonomisk skada är om mäklaren har lovat dig något som sedan inte stämmer. Mäklaren kanske har lovat dig som köpare av en bostad att det går att slipa parkettgolvet i vardagsrummet. Om parkettgolvet inte går att slipa så har mäklaren gjort utfästelser som inte stämmer och du kan kräva ersättning.
Mäklarna har ansvarsförsäkringar som i de flesta fall träder in och betalar ut ersättning när mäklarna gjort fel och blir dömda att betala ersättning.
Kontakta FRN – Fastighetsmarknadens reklamationsnämnd
FRN är en branschnämnd som främst prövar tvister mellan konsumenter och fastighetsmäklare. Tvisten kan gälla ett krav på skadestånd eller nedsättning av provisionen.
Steg 1 – kräv ersättning av mäklaren direkt
Kontakta mäklaren direkt via mail eller brev. Specificera vad det är du vill ha ersättning för, varför du vill ha ersättning samt hur mycket du vil ha. Oftast inser mäklaren om han/hon har agerat fel och ersätter skadan om det handlar om mindre summor.
Steg 2 – om du är säljare av en bostad. Vänd dig till FRN
Är du säljare och är missnöjd med mäklaren du anlitat, vill ha sänkt provision eller skadestånd? Vänd dig till FRN.
Steg 3 – stämma mäklaren och kräva ersättning via tingsrätten
Detta är det absolut sista steget att ta. Det kan bli kostsamt att driva en process mot en fastighetsmäklare. Ta därför en rejäl funderare och diskutera med en kunnig jurist om det är värt det. Det är sällan värt allt arbete med att stämma mäklaren om det endast gäller några tusenlappar. Mäklarfirmorna har dessutom duktiga jurister bakom sig så det gäller att du har kött på benen om du skall ge dig in i denna strid.
💡 Planerar du att sälja en bostad?
Hittamäklare.se hjälper dig att samla in offerter och jämföra de olika mäklarna som är aktiva i ditt område. Offerterna kan du sedan använda när du skall välja mäklare samt när du skall förhandla om arvodet med den mäklare du vill anlita. Det är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.
Jag har något som jag inte finner någon klarhet för vem som bär ansvaret för felaktigheter.
Köper ett större hus i dagsläget Samma mäklare anlitas för att sälja vårat.
Det är visning. Vi skriver avtal med de nya köparna. Ska påpeka att det är ett par tyskar som ska köpa vårat hus.
De får en tidsfrist fram till månadens slut. Handpenningen ska betalas in den 30:maj.
Vår mäklare frågar om köparna kan få några extra dagar på sig för att de (tyskarna) inte kan få fram handpenningen. Vilket jag tycker inte är ok.
Anledningen till detta är på grund av att de som skulle köpa tyskarnas hus drog sig tillbaka, och tyskarnas som skulle köpa mitt hus, vilket leder till att deras bank inte låter dem köpa ett hus innan de har fått sitt hus sålt.
Vår mäklare, i mitt tycke , gjorde fel redan vid påskrivning av kontraktet var att inte ta rätt dokumentation på vilka de är. De hade endast id kort i Tyskland. (Inget pass).
De kollade aldrig om de hade ett lånelöfte. Dessutom så får de 3 veckor för att betala handpenningslånet.
Så nu sitter jag och min sambo här med 2 hus kanske. Samt lån + handpenninglån. Som ska betalas, huset är inte ute på försäljning.
Bägge köparna samt mäklaren anser jag har gjort fel.
Men vem bär det yttersta ansvaret till avtalsbrott om det visar sig att köparna inte kan genomföra husköpet.
Ingen handpenning för huset har vi inte heller fått
Hej patrik.
Jag vågar inte riktigt svara på om mäklaren har gjort fel i detta läget.
Jag föreslår att du ringer mäklarsamfundets kundombudsman så får du kostnadsfri juridisk rådgivning.
Telefon: 08-83 22 66
mvh admin på ekonomifokus
Tips
1. Hittamäklare.se - Jämför mäklarna och deras offerter
2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån
Hej,
Precis köpt min första bostad och i annonsen så stor det trevlig kvällssol och balkong i söderläge.
Bott där i ca 3v nu och fortfarande ingen sol (bara morgonen fram till 9/10) samt balkongen inte är i söderläge utan mer Nord Öst/öst läge.
Vad ska jag göra? Är detta upp till mig att kolla även fast jag inte varit där under tiden solen ska vara där? Eller ska jag skriva till mäklaren och nämna att jag är missnöjd över detta?
Hej Daniel.
En sådan utfästelse brukar man kunna ha rätt till ersättning för om den är felaktig.
Mitt råd är att du ringer mäklarsamfundets kundombudsman så får du kostnadsfri rådgivning.
Telefon: 08-83 22 66
mvh admin på Ekonomifokus