Vad fastighetsmäklare gör & vad de tjänar i lön

vad gör en mäklare

De allra flesta vet vad en fastighetsmäklare är men det är inte alla som har koll på exakt vad en mäklare gör och vad som krävs för att får jobba som mäklare. Den allmänna tron är att en fastighetsmäklare har några visningar och sedan inkasserar en stor provision för några timmars arbete. Det är långt ifrån verkligheten.

En mäklare har ett stort ansvar och myndigheter som granskar deras arbete vilket gör att lagar och regler måste följas. Regelboken är lång och den lag som styr mäklarna heter fastighetsmäklarlagen.

Utöver fastighetsmäklarlagen så måste en mäklare följa något som kallas för god fastighetsmäklar-sed. Det är ytterligare en ”regelbok” som styr hur mäklare skall uppträda och hur de skall sköta sitt jobb. Det krävs en högskoleutbildning (ett visst antal högskolepoäng) för att få arbeta som fastighetsmäklare. Alla aktiva mäklare måste vara registrerade och betala en årsavgift för att få vara licensierade.

Artikelns innehåll:
1.
Vad gör en mäklare?
2. Vad tjänar en mäklare?
3. Utbildningskrav & övriga krav
4. Konkurrensen mellan mäklare
5. Arbetstider

Klicka för att gå direkt ner till önskad rubrik

Vad gör en mäklare?

En fastighetsmäklare är som en spindel i nätet. Han/hon har kontakt med bostadsspekulanter och bostadssäljare. Målet är att få dessa två parter att komma överens om pris och villkor i en bostadsaffär. När mäklaren lyckas få köpare och säljare att komma överens så byter bostaden ägare.

En fastighetsmäklare kan och får sälja både friköpta hus, fastigheter och bostadsrätter. Mäklaren förväntas vara expert på bostadsmarknaden och hur en försäljning av en bostad går till. Denna expertis hjälper bostadssäljare att få så mycket betalt som möjligt för sin bostad. Den hjälper även en bostadsköpare att känna sig trygga i sitt köp.

Uppgiften att få köpare och säljare att komma överens kan utföras på olika sätt och med olika mycket skicklighet av mäklaren. Det är där de olika mäklarna skiljer sig åt. En mäklare utför följande moment i en bostadsförmedling:

I videon går EFN igenom vad en fastighetsmäklare gör

Ska du sälja din bostad rekommenderar vi att du först jämför mäklarna och deras arvoden på Hittamäklare.se.

Lön & snittlön fastighetsmäklare

Statistiken i denna graf kommer från SCB (statistiska centralbyrån).

Snittlön Fastighetsmäklare

 • Män 2021: 44400/mån
 • Kvinnor 2021: 39300/mån
 • Medel 2021: 41800/mån

Fastighetsmäklare tjänar i snitt runt 41 800 kr kr i månaden innan skatt 2022 enligt SCB. De som tjänar mycket mindre slutar i regel som mäklare och byter bransch.

En framgångsrik mäklare kan normalt tjäna 60 000 kr i månaden upp till 200 000 kr i månaden konsekvent under sina bästa år.

De allra flesta mäklare jobbar helt utan någon fast lön, de får istället enbart provisions-lön, dvs en lön som baseras på hur mycket provision de drar in till mäklarfirman. Det innebär alltså att en mäklare som inte säljer några bostäder får 0 kr i lön.

Mäklarna får normalt behålla ca 23-30% i lön av alla intäkter som de drar in till mäklarföretaget.

Exempel:
En mäklare som tar 40 000 kr ink moms i provision av en kund får behålla ca 8 000 kr i lön före skatt (om man räknar på 25%). Resterande belopp går till mäklarfirman och skall täcka upp kostnader för kontor, marknadsföring osv.

En mäklare som säljer 4 st bostäder på en månad och därmed drar in 160 000 kr ink moms i intäkter till mäklarfirman får alltså en månadslön på 36 000 kr den månaden före skatt.

 • Mäklaren får behålla ca 23-30% av indragen provision i lön.
 • En mäklare säljer i snitt ca 30-50 st bostadsrätter per år eller ca 25-30 st hus per år.
 • De bästa mäklarna i Sverige tjänar 150 000 - 200 000 kr per månad innan skatt under sina bästa år.
 • Snittlönen i branschen för en mäklare är ca 40 100 kr per månad innan skatt.
 • De absolut sämsta mäklarna tjänar 0 kr i månaden och byter oftast bransch snabbt.

💡 Planerar du att sälja en bostad?
Hittamäklare.se
hjälper dig att samla in offerter och jämföra de olika mäklarna som är aktiva i ditt område. Offerterna kan du sedan använda när du skall välja mäklare samt när du skall förhandla om arvodet med den mäklare du vill anlita. Det är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.

Utbildning och krav på mäklare

En mäklare måste gå en högskoleutbildning och det krävs ett visst antal olika högskolepoäng för att godkännas och bli registrerad fastighetsmäklare. Om man inte är registrerad mäklare så är det olagligt att förmedla bostäder och agera fastighetsmäklare. Fastighetsmäklare är alltså en skyddad titel.

 • Det krävs minst 2 års högskoleutbildning på heltid
 • Man måste vara en redbar person och får ej ha näringsförbud
 • Krav på minst 10 veckors praktik under utbildningen
 • Alla fastighetsmäklares arbete granskas av fastighetsmäklarinspektionen
 • Det finns tydliga lagar och regler kring hur en mäklare skall utföra sitt arbete
 • Krav på att mäklaren har en ansvarsförsäkring i sitt arbete
 • En årlig avgift på 3250 kr måste betalas av alla mäklare till FMI

Konkurrens i mäklarbranschen

Som mäklare märker man snabbt hur hård konkurrens det är i branschen. Alla mäklarbyråer och mäklare, gamla som nya slåss med näbbar och klor om alla de försäljningar som görs under varje år. Den hårda konkurrensen gör att alla dåliga mäklare rensas bort och de bra blir kvar.

Tack vare marknadens lönesystem så rensas de mäklare som inte levereras bort ganska snabbt. Statistiken visar att 50% av alla mäklare avregistrerar sig efter 8 år och att utvecklingen är relativt linjär från och med första året. Att de avregistrerar sig innebär att de alltså slutat arbeta som mäklare och bytt jobb.

Tabellen visar ungefär hur stor andel av alla mäklare som avregistrerar sig som mäklare efter x-antal år.

Konkurrens mellan enskilda mäklare
Eftersom mäklarfirmorna erbjuder väldigt liknande tjänster så konkurrerar mäklarna istället på individnivå. Där avgör erfarenhet, personlighet och/eller arvodet vilken mäklare som vinner försäljningsuppdraget.

Tips - Kolla hur arbetsmarknaden ser ut för den typ av yrke du vill arbeta inom. På jobb.nu kan du hitta lediga jobb i hela Sverige

Ska du sälja din bostad rekommenderar vi att du först jämför mäklarna och deras arvoden på Hittamäklare.se.

Arbetstider

Om man vill bli en framgångsrik mäklare behöver man jobba när alla andra är lediga. Bostadsspekulanterna behöver vara lediga för att kunna gå på visningar och bostadssäljarna behöver vara lediga för att kunna ta emot mäklaren på värderingsmöte, bostadsfotografering osv. Detta gör att det ofta blir mycket helg- och kvällsarbete för fastighetsmäklare.

Ju mer pengar man vill tjäna desto mer kvällar och helger måste man vara beredd att arbeta.

Om man inte är ute efter att tjäna maximalt med pengar är det dock möjligt att skapa sig en ganska behaglig mäklarvardag. Det finns många exempel på mäklare som i princip aldrig arbetar på helger, men det blir i princip omöjligt att vara ledig både kvällar och helger.

Om man inte är ute efter att tjäna maximalt med pengar skulle en vardag kunna se ut enligt följande:

 • 09:30 - 10:00 kommer man in på kontoret.
 • 10:00 - 16:00 Under dagen arbetar man med avstämningar, administrativt arbete, ringer kunder, håller budgivningar osv. Man brukar även kunna få till ett och annat kundmöte under dagtid.
 • 16:30 kundmöte hemma hos en potentiell bostadssäljare som inte kunde ta mötet under dagtid.
 • 17:45 visning
 • 18:30 gå hem

Vissa dagar har man varken visning eller kundmöte på eftermiddagen/kvällen och då kan man gå hem vid 17:00 exempelvis.

Den mäklare som vill tjäna mycket pengar kommer behöva gå på fler kundmöten och ha fler visningar vilket gör att mäklaren måste planera in flera sådana på kvällar och helger.

Skillnad beroende på om man säljer hus eller bostadsrätter

När man säljer hus behöver det vara ljust ute på visningarna. Det innebär att det blir extra mycket helgvisningar för den mäklare som säljer mycket hus. En mäklare som endast säljer bostadsrätter brukar ofta kunna undvika helgvisningar genom att planera in visningarna på eftermiddagar och kvällar istället. Vissa bostadssäljare kräver dock helgvisningar och då kommer man inte undan.

Att vara mäklare är en livsstil

Arbetstiderna är väldigt flexibla när man arbetar som mäklare. Man styr och planerar sina dagar helt själv. Är du duktig på att planera kan du lägga upp dagarna väldigt bra.

Som mäklare arbetar man ofta även när man egentligen är ledig. Man svarar på SMS, telefonsamtal och mail. Detta kan vara stressande för många eftersom det gör att man aldrig känner sig helt ledig.

Det är helt enkelt en livsstil att vara mäklare. Man går inte bara till jobbet mellan kl 07-16 och all tid utöver det är fritid. Istället blir jobbet som en del av livet och man bär det med sig dygnet runt.

Joakim har studerat fastighetsförmedling på Högskolan i Väst under 3 års tid. Med ca 10 års erfarenhet som fastighetsmäklare vill nu Joakim via sina guider inom bostad förmedla kunskap till läsarna och hjälpa dem att fatta bättre beslut vid köp av ny bostad eller försäljning av befintlig.

90 KOMMENTARER

 1. Hej,
  Jag flyttade till Sverige för 2 år sedan, jag har en bakgrund inom medieförsäljning men har funderat på att göra karriär som Fastighetsmäklare ett tag. Jag lär mig svenska men är inte flytande ännu. Med den universitetsutbildning som behövs och att lära mig svenska tror jag att det kan ta mig 4 år innan jag börjar tjäna en bra lön. Jag är i 30-årsåldern med två små barn. 1) Jag undrar om det finns fler som jag som framgångsrikt arbetar som Fastighetsmäklare? 2) Tycker du att det är rimligt att ge mig själv 4 år för att få en bra lön? 3) Känner du till andra som inte pratade svenska och sedan lärt sig språket och jobbar som Fastighetsmäklare?

  • Hej Jessica.

   1. Ja det finns många föräldrar i 30 års åldern som skolat om sig till mäklare och gjort det bra.
   2. Ja det är rimligt men då måste du vara beredd att jobba väldigt hårt och mycket.
   3. Nja, jag känner till en norsk kvinna som jobbar som fastighetsmäklare i Sverige och hon pratar långt ifrån flytande svenska. Men jag tror inte att det är några problem att bli mäklare och tala med brytning så länge folk förstår vad du säger.

   Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej Sosa.

   Man brukar använda sin egen bil. Man brukar inte få milersättning men när man använder sin egen bil i tjänsten får man dra av 25 kr per mil när man deklarerar. Det blir lite plåster på såren iallafall.

   Mvh admin på Ekonomifokus

  • Tips
   1. Hittamäklare.se - Jämför mäklarna och deras offerter
   2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

 2. Har en fråga, går just nu i 8:an. Vilket gymnasium kommer hjälpa mig mest om jag vill bli fastighetsmäklare

  • Hej Emilio.

   Det spelar ingen roll så länge du får med alla de kurser som krävs för att komma in på utbildningen.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 3. Hej, jag undrar bara på ett ungefär hur många det är som utbildar sig till mäklare varje år i Sverige?

 4. Hej! Hur blir man franchisetagare inom mäklar branschen hos en befintlig mäklarfirma? Är det något man får köpa sig eller blir man anställd som det?

  • Hej OE.

   Man brukar få eller få köpa franchiserätten.
   Det beror på vilket varumärke och vilket område det gäller.

   Det är dock inte vem som helst som kan bli franchisetagare. Man måste bli godkänd.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 5. Hej!

  Jag är lite sugen på att plugga till mäklare. Men funderar lite över hur de funkar med utbildningen. Om jag får en mäklarfirman att stå för min utbildning, behöver jag då ha grundämnena?

 6. Hej! Jag undrar om man endast måste sälja hus om man går mäklar utbildningen? Eller kan man sälja industrier,butiker osv

  • Hej Erik.

   Nej du kan även jobba med kommersiella fastigheter (butiker och industrier exempelvis) om du hellre vill det.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 7. Får man alla sina pengar i slutet av månaden som en vanlig lön eller kan man välja att ta ut pengar närsom? låt säga att jag sålde några hus och behöver pengar, kan jag då ta ut de? och isåfall är det smartare att ta ut mycket samtidigt för att minska skatt? går bara i 8an och är nyfiken på att vara mäklare.

  • Hej Erik.

   Nej du kan bara ta ut lön en gång per månad (vanligtvis den 25:e).
   De bostäder du säljer i maj får du lön för den 25:e juni exempelvis.

   Du kan dock välja att spara lön om du vill jämna ut inkomsten under året så att du får en jämnare skatt.
   Om du säljer jättemycket en månad så kan det vara bra att spara en del av den lönen och ta ut den under en månad då du säljer väldigt lite.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 8. Hej!

  Jag har en fråga kring arvodet/provisionen en mäklare tar.

  Vi säger att en mäklare tar 2,5% i arvode för att sälja en lägenhet som värderas till 1,5m.
  Det vill säga 37,5k.

  Får mäklaren hela denna summa i lön eller går en viss del till byrån?
  Frågan är kort och gott, hur stor del av arvodet får mäklaren i faktisk lön?

  Tack!

  • Hej Cashisking.

   Normalt går ca 23-30 % av arvodet till mäklaren. Resterande går till byrån.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 9. Tack för svar och här kommer ännu mer frågor.
  Har läst på en del om mäklare och inte läst så mycket positivt om det. Behöver man jaga varje objekt? Trodde mer att personer sökte sig till firman och sedan valde mäklare. Om man hela tiden måste ringa och jaga alla objekt så förstår man att så många inte vill jobba kvar.

  Jag har även läst om att jobba som mäklarassistent. Tjänsten jag såg behövde man ingen utbildning för att bli det och en fast lön. Jag ser dock nästan aldrig tjänster som det ute på nätet. Alla tjänster är att dom söker mäklare. Finns mäklarassistenter alla firmor? Eller är det bara vissa som har det? Såg att det även finns utbildning till det men den kostar 45.000kr vilket inte känns värt. Finns ju massa gratis utbildningar inom annat. Hur är bästa sättet att gå till väga om man vill jobba med detta tror du? Eller är det annars bättre att utbilda sig till mäklare och sedan gå till mäklarassistent när man märker att pengarna inte kommer in och vill ha trygghet i sin vardag?

  • Hej Sara.

   De första åren måste man jaga.
   När man jobbat i någrta år blir det enklare och enklare.
   Då har man återkommande kunder, rekommendationer osv som ger nya affärer.

   Mäklarassistent är ett bra och roligt jobb.
   Man behöver ingen utbildning för att få jobb som det.
   Jag tycker du skall börja som mäklarassistent och jobba med det ett tag så du lär dig hur branschen fungerar, sedan kan du utbilda dig till mäklare om du fortfarande vill det.

   Det är bara att kontakta alla de olika mäklarkontoren som finns runt om där du bor och skicka in en jobbansökan.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 10. Hejsan. Går i tankar om att byta karriär och mäklare är något som intresserar mig. Men får väldigt mycket olika reaktioner/tankar om detta jobbet från andra. Så har lite frågor som jag hoppas att få svar på!

  Kan Mäklaren välja sitt arvode eller väljer firman det?

  Finns det någon mäklarfirman som erbjuder grundlön? Att plugga först och sedan kanske inte hitta fastigheter att sälja direkt resulterar ju isåfall att man står helt utan lön Annars. Svårt att klara hyran då.

  Finns det mäklarfirmor som har tidigare tider? Som en morgonmänniska känns det mindre lockande att börja klockan 9-10.

  Hur vanligt är det att man behöver jobba kväll? Skulle man kunna ha en lön på ca 30-35000kr brutto om man jobbar vanlig tid på vardagar och sedan en dag varannan helg? Eller krävs det mer?

  Läste det du skrev om Semesterersättningen. Är det då 12% på det du tjärnar på hela året? Så har man tjänat ca 250.000kr på ett år får man då 30.000kr brutto?

  • Hej Sara.

   1. Mäklaren väljer sin provision men många mäklarfirmor har prislistor med ungefärliga nivåer som de vill att man skall hålla sig till.

   2. Man får nästan alltid en grundlön i början, vanligtvis runt 20-25 000 kr per månad i 3 till 12 månader.

   3. Du får jobba vilka tider du vill. Vill du börja tidigare på morgonen så är det fritt fram.

   4. Du kan absolut klara den lönen utan att jobba kvällar om du istället kör visningar på lördagar eller söndagar.
   Tänk på att köpare och säljare oftast jobbar på vardagarna så kontraktsskrivningar och visningar brukar man oftast behöva köra på sena eftermiddagar, kvällar eller helgdagar.

   5. Det stämmer. 12% på det man fått i lön under de senaste 12 månaderna.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 11. Hej! Jag sitter och funderar ganska hårt på att bli fastighetsmäklare! Jag ser att man kan få jobba mycket kvällar! Jag har lite frågor! Hur är det med semester och ledighet? Är det ett slitsamt jobb? Är det ett måste att jobba helger? Om jag går utbildningen men inte vill jobba med att sälja fastigheter finns det någon väg? Om jag går den i Norge kan jag jobba i Sverige? Hur många hus ska man sälja i veckan? Hur många vecko timmar måste man lägga ner för att tjäna bra? Måste man jobba mer än 40 timmar i veckan?

  • Hej Theo.

   Jag svarade på din förra kommentar.
   Kika bland kommentarerna i artikeln så ser du svaret på din förra kommentar.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 12. Hej! Jag sitter och funderar ganska mycket på mäklare och har några frågor! Har man ledigt som vanligt folk? Hur är det med föräldrar ledigt? Är lönen detsamma om du säljer 6 hus som 3 hus i månaden? Har man lön när man är ledig? Hur ser en arbetsdag ut? Är det slitsamt?

  • Hej Theodor.

   1. Som mäklare får du 12% av den provisionslön du tjänat under året i semesterersättning.
   Sedan får du själv välja hur många veckors semester du vill ta.
   2. Föräldraledighet fungerar på samma sätt som för andra fastantställda.
   3. Lönen baseras på den provision du drar in. Ju fler bostäder du säljer och ju mer du lyckas ta betalt i provision av kunderna för varje försäljning desto mer tjänar du alltså.
   4. Se svaret på första frågan.
   5. Det väljer du själv. Mäklarna planerar sina egna dagar. De flesta jobbar 9-18 på vardagar plus lite visningar på helger.
   6. Det väljer du själv. Vill du tjäna mycket pengar måste du slita. Är du nöjd med 30 000 kr i månadslön behöver du inte slita särskilt mycket.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 13. Hej Andreas!
  Kan man endast ta mäklarlicens om man är Clean på belastningsregistret? Jag har nämligen lite gammalt skit som jag blev dömd för när jag var 18 år gammal. Är idag 24 och det går ut om 4 år! ( 10 år på belastningsregistret) har pratat med FEI.se men dom vägrar svara på min fråga.. ” dom vet inte ”

  • Hej Adrian.

   Jag vet inte heller tyvärr.
   Du får nog ringa eller maila till fastighetsmäklarinspektionen (fmi.se) och fråga.
   Det är dom som hanterar mäklarlicenserna.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 14. Hej

  Jag går ur ekonomiprogrammet (gymnasium) nu i sommar och har några funderingar kring detta med att utbilda sig till mäklare.

  Jag har sett att antagningspoängen med gymnasiebetyg på fastighetsmäklarprogrammet i Gävle ligger strax under det jag tror att jag kommer att gå ut med. Kan jag söka med dessa eller är det något mer dom kollar på? Isåfall vad?

  Om vi säger att jag utbildar mig till en mäklare, är det stor skillnad på 2 och 3 års utbildningen på det man lär sig och chanserna att få jobb där man vill?

  Och om jag skulle välja att avsluta min karriär efter bara något år för att det går så dåligt, finns det då andra möjligheter till jobb att välja mellan efter att jag nu gått denna fastighetsmäklar utbildning? Alltså finns något annat yrke man får behörighet till av mäklarutbildningen? Som också lönar sig med tanke på att jag ändå pluggat 2-3 år.

  Grym blogg förresten!

  • Hej Mäklare elit.

   Gällande antagningen så antar jag att det är betyg eller högskoleprovet de går på. Det var det på min tid iallafall.

   Gällande 2 eller 3 års utbildning spelar det ingen som helst roll om du skall arbeta som mäklare. Det är väl i så fall om du skulle vilja byta bransch någon gång som det skulle kunna vara till nytt att läsa 3 år.

   Gällande din sista fråga så kan din utbildning lämpa sig för rätt många olika typer av jobb.
   Exempel:
   – Jobba på bank
   – Jobba på olika typer av bostadsbolag
   – De flesta jobb där det inte krävs en yrkesspecifik utbildning, till exempel sjuksköterska.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 15. Tjena!
  Jag undrar ifall konkurrensen är annorlunda mellan de som är fastighetsmäklare gällande tillexempel bostäder gent emot de som förmedlar skogsfastigheter?

  Mvh
  Andreas

  • Hej Andreas.

   Jag vet faktiskt inte hur konkurrensen är bland mäklare av skogsfastigheter.
   Det är mycket färre mäklare som jobbar med skogsfastigheter och provisionerna är höga men det finns ju också väldigt mycket färre skogsfastigheter än vanliga bostäder.
   Jag vet dock inte hur duktiga de mäklarna är som arbetar med skogsfastigheter. Oftast är det äldre män med många års erfarenhet som mäklar skogsfastigheter.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 16. Hej
  Jag går i 9an och ska snart välja program. Funderar på att bli en mäklare men många säger att när man är en mäklare så slutar man oftast efter 1-2 år. Jag förstår inte varför slutar 25-50% efter 2 år. De har ju utbildat sig i flera år varför ska de ge upp allting? 😃😃

  • Hej Ali.

   De slutar för att de är lata eller för att de inte trivs med den typen av yrke.
   Om du är beredd att anstränga dig så kommer du att lyckas som mäklare och tjäna bra med pengar.
   Det är bara upp till dig själv.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 17. Hej

  Jag går i 9an och funderar på att bli en mäklare. Jag har dock inte så mycket koll på vad en mäklare gör. Jag vet att du ska försöka sälja hus till olika personer men det ser enkelt ut. Är det så enkelt som det ser ut eller är det svårare att locka folk? Hur stor chans har jag att bli en mäklare från och med nu. Jag går i årskurs 9.😀

  • Hej Ali.

   Det är inte särskilt komplicerat egentligen.
   En mäklare hjälper folk att sälja sina bostäder. Är man en normalbegåvad person så klarar man av det jobbet utan problem.

   Du har alla möjligheter att bli en framgångsrik mäklare. Det är bara upp till dig själv hur mycket du är beredd att anstränga dig.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 18. Anser du att det är rimligt att mäklarens arvode baseras på slutpris på bostaden?
  Mäklaren jag anlitade tog olika arvoden utefter en lista med prisintervall på bostaden.

  /Bengt

  • Hej Bengt.

   Alla alternativ är bra förutom de dåliga.
   Det absolut vanligaste är att mäklarens arvode är en procentsats på slutpriset.
   Arvodet blir alltså högre ju högre slutpriset blir.

   Så mitt svar är ja, det är rimligt och dessutom det normala.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 19. Hur räknar ni ut snittlönen? Känns som 30-35 K är ett ganska stort intervall. Och hur räknar ni ut topplönerna? Även där 50 -200 K är stor spridning.

  • Hej Fredrik.

   Vi räknar inte ut dom.
   30-35 000 kr i snittlön hörde jag någon gång för ett par år sedan på en föreläsning.
   Topplönerna baserar jag på egen erfarenhet där jag sett vad kollegor och konkurrenter tjänat.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 20. Hej! Tack för en bra artikel. Jag funderar på att sadla om till mäklare och denna lösning gav väldigt många bra svar.
  Hur många timmar jobbar i snitt en mäklare? Måste man jobba 60-80-timmarveckor eller kan man vara ambitiös men endast jobba 40 timmar? Anledningen till att jag frågar är pga familjesituationen med små barn. Det är ju en del att ta hänsyn till om man ska sadla om mitt i livet.
  Tack på förhand.

  • Hej Maria.

   Du väljer det själv.
   Det går utmärkt att jobba 40 timmar per vecka men då kommer du förmodligen inte att tjäna de stora pengarna.
   Det blir svårt att jobba 07-16 men du kan, om du jobbar väldigt smart jobba 09-18.

   Det hela beror helt enkelt på vilken ambitionsnivå du har.
   Vill du tjäna 40-50 000 kr per månad eller mer så lär du inte klara dig på 40 timmar per vecka, iallafall inte under de första 5-6 åren.

   Fördelen med mäklaryrket för småbarnsföräldrar är att man kan styra arbetstiderna själv. Om du har en partner så kan ni alltså planera så att du arbetar rätt tider så att livet går ihop.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 21. Hej!

  Om man vill arbeta som mäklare inom finans (aktier/fonder), vad krävs det då för utbildning?

  Hur mycket arbete menar du med hårt arbete för att tjäna den stora lönen? Och är det personlighet och kunskap som spelar störst roll gällande framgången i yrket?

  Mvh
  Johan

  • Hej Johan.

   Jag vågar inte svara på vad som gäller för finans. Det har jag dålig koll på.

   Det är personligheten och arbetsmoralen som är det absolut viktigaste för att bli framgångsrik i mäklaryrket.
   Om du vill tjäna de riktigt stora pengarna får du vara beredd att jobba 10-12 timmar per dag, 6 dagar i veckan.
   De flesta mäklare orkar inte ligga på den absoluta toppen i mer än några år eftersom det kräver så mycket arbete.

   Nöjer du dig med en normal lön på 35 000 – 40 000 kr/mån brutto kan du klara dig på att arbeta i princip vanliga arbetsdagar ( 8 timmar, 5 dagar i veckan) ifall du arbetar smart och effektivt.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 22. Hej!

  Om det står i papperna vid husvisning att panelerna (trähus) är bytta till 70% men att vi drygt ett år senare märker att så inte är fallet, vad gör vi? Räknas det som dolda fel, fel information från mäklare eller säljare och kan vi få ersättning för detta? Vi har räknat in att inte behöva byta panelerna på ett tag trots allt men behöver nu tänka om och lägga kostnad på detta. Vad Kan och ska vi göra?

  • Hej Madeleine.

   Det är säljaren ni skall kräva på ersättning. Ni kan inte kräva mäklaren på ersättning eftersom det är säljaren som är ansvarig för dessa uppgifter.
   Skriv ett mail eller ett brev till säljaren vad ni vill ha i ersättning och varför ni vill ha ersättning.
   Se till att begära en rimlig summa. Kräver ni för mycket så ökar risken att säljaren vägrar betala.

   Om säljaren vägrar betala får ni avgöra om det är värt att stämma säljaren eller inte för att få er ersättning.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 23. Hej!

  Jag ska börja studera till fastighetsmäklare men är lite orolig över dagen man skaffar familj angående arbetstiderna. Hur ser en vanlig arbetsdag ut? Är det mycket kvälls och helgjobb? Har även hört att det är svårt att få jobb efter man är klar utbildad? Är det lätt att få jobb på olika mäklarfirmor?

  • Hej Student.

   Nej det är lätt att få jobb. De flesta stora kedjorna arbetar hårt för att få tag i nya ambitiösa mäklare.
   Du kan välja själv hur dina dagar skall se ut. Om du är ute efter att tjäna de riktigt stora pengarna så kommer du dock behöva jobba vissa helger och kvällar.
   Nöjer du dig med en Svensson-lön så kan du komma undan med att arbeta mellan kl 09-17 eller kl 09-18 de dagar du har eftermiddagsvisningar.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 24. Hej!, Vilken linje och vilken utbildning ska man gå på för att bli just mäklare, jag går i 9an just nu och funderar rätt mycket på att bli mäklare och vill veta just vilken utbildning som kan tas som ”bäst” inom yrket?

  • Hej Erna.

   Det spelar ingen roll vilken skola eller mäklarutbildning du väljer. Dina möjligheter till anställning är lika stora oavsett val eftersom mäklarfirmorna inte bryr sig om vilken skola du gått på, de bryr sig endast om din personlighet.

   Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej Erna.

   Det spelar ingen roll vilken skola eller mäklarutbildning du väljer. Dina möjligheter till anställning är de samma oavsett val eftersom mäklarfirmorna inte bryr sig om vilken skola du gått på, de bryr sig endast om din personlighet.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 25. Hej, jag undrar ifall man som mäklare kan sälja en bostad i ett annat område fast man arbetar i en firma som har fokus på ett annat område. Om tex en kund vill anlita dig som mäklare fast du arbetar i ett annat område, kan man som mäklare förmedla bostaden om man då är fastanställd i ett företag. Och hur funkar det om man har en egen fastighetsbyrå kan man förmedla bostäder i hela staden eller måste man hålla sig till ett visst område. Tack!

  • Hej STudent.

   Ja du får förmedla bostäder i hela Sverige.
   Vissa mäklarfirmor delar upp landet i olika distrikt och då brukar de vilja att du håller dig inom det distrikt du arbetar men enligt svensk lag får du sälja bostäder i hela landet.
   Anledningen till att man delar upp i distrikt är för att man vill vara specialist på ett visst område, det ger en del konkurrensfördelar.

   Om du startar en egen mäklarfirma kan du förmedla bostäder runt om i hela landet om du vill.

   mvh admin på EKonomifokus

  • Hej Liselott.

   Massor av olika inom försäkring och finans främst.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 26. Hej,
  Min svärmor håller på och ska sälja sitt hus, och vi blir inte kloka på mäklaren. De har ordnat fotografering och en visning, när hon önskade fler visningar fick hon till svar att hålla i dem själv, utan mäklarens närvaro. Vidare har det inkommit bud på huset, men mäklaren berättar inte beloppet för henne. Är detta ett ok beteende? Vi sitter förvisso på andrahands info, men i arvodet ingår väl att hålla i visningar och redovisa bud? Kan man hävda ett lägre arvvode? Vad har man för rättigheter när man inte tycker mäklaren gör sitt bästa för sin klient? Mvh Annika

  • Hej Annika.

   Ja det låter konstigt.
   Ring mäklaren och fråga själv istället.
   Det låter som att din svärmor har missuppfattat det hela.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 27. Hej,
  Jag har en vännina som skall sälja en tomt. Jag har också en annan vännina som är intresserad av att köpa denna tomt. Säljareoch jag är överese om att jag skall få en provison (i fall det blir affär) på att jag förmedlar denna kontakt. Köparens bankjurist kan senare hjälpa till med själva genomförande affären. Kan jag skriva ett avtal med säljar-vänninan att jag har rätt till en provision i fall köpet går igenom? Kan jag därmed agera ”amatör-mäklare”/kontaktförmedlare utan ha en licens?

  • Hej Pernilla.

   Nej det är olagligt att mäkla en fastighet utan att ha en mäklarlicens.

   Mvh admin på EKonomifokus

 28. Hej,
  Jag haft min lägenhet till försäljning i ca 1 månad och knappt någon som är intresserad. Känner mig sjukt stressad då jag måste sälja för få lös pengar till nya bostaden. Kontraktet är skrivet och önskar att jag inte hade köpt den pga jag var naiv och trodde lägenheten skulle bli såld. Min mäklare säger att jag inte ska vara orolig.

  Hur hur går det till, vi gick ut med lägre bud än andra runt omkring min lägenhet, kom 1 person dem 2 första veckorna. Nu har vi gått till accepterat pris.
  Vad är nästa steg och vilka krav kan jag ställa på mäklaren för han ska locka till sig köpare mer än 0-1 person per visning?

  Vill inte tappa tron på att det kommer lösa sig, men är så rädd för kontraktsbrott på nya bostaden att jag inget hopp.

  Vad kan jag göra mer än annonsera på sociala medier och köp & sälj sidor?

  Mvh orolig själ.

  • Hej Delia.

   Det finns tyvärr inget direkt du kan göra.
   Du får fortsätta med försäljningen och att försöka få bostaden såld. Det kommer säkert att lösa sig. Det brukar i princip alltid göra det till slut i dagens marknad.

   Du kan inte kräva något av mäklaren heller tyvärr, förutom att mäklaren gör så gott han/hon kan.
   Om du inte är nöjd med mäklaren så kan du alltid byta.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 29. Hej!
  Jag undrar vad dem flesta mäklarna tjänar som är ca 22 år och precis slutat högskolan. Vad brukar lönen vara under dem första 5 arbetsåren i snitt?

  • Hej Leo.

   Jag har haft kollegor som tjänade 70-80 000 kr per månad före skatt under sitt första och andra år.
   Jag har även haft kollegor som haft det tungt och inte riktigt lyckats så de har tjänat 20-25 000 kr per månad före skatt.

   Om du är beredd att slita hårt så kommer du att tjäna bra redan under 1:a eller 2:a året.
   Mäklaryrket är nog det yrket där du kan tjäna störst pengar snabbast om du är beredd att slita.

   Om jag skall försöka göra en generalisering så ligger nog de flesta mäklarna runt 30-35 000 kr per månad under sina första 1-3 år.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 30. Hej!
  Vi har hittat en lägenhet och var förste budgivare. Vi följde i budgivning och låg högst. Sedan skickade mäklaren ett sms att bostaden är såld till den andra budgivaren som bjöd exakt samma som vi.
  Min fråga är: är inte mäklaren skyldig att höra av sig till oss och informera oss att kunna fortsätta budgivningen?

  • Hej Susann.

   Nej, mäklaren kan göra på det viset om det är säljarens önskan. Mäklaren har alltså inte begått något juridisk fel.
   Tyvärr kan man ibland bli bortvald trots att man lagt högsta budet.

   Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej Jan.

   Det finns vanliga högskoleutbildningar (Gävle, Luleå, Trollhättan, KTH osv) och så finns det utbildningar som man betalar för, till exempel FEI som finns i Stockholm, Göteborg, Malmö, Alicante (Spanien) och på distans.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 31. Hej igen!
  Finns det fastighetsmäklare utbildningar som man kan gå på från ett par veckor upp till och med ett par månader för att lära sig allt man skulle lära sig om man gick på högskolan. Liksom privata utbildningar , även online utbildningar där jag är villig att betala mycket för, bara för slippa gå 2 eller 3 år på högskolan.

  • Hej igen Nasredin.

   Det finns utbildningar som man betalar för men de är 1-2 år.
   Det går inte att bli utbildad fastighetsmäklare på några veckor/månade i sverige.

   Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej igen Nasredin.

   Det finns utbildningar som man betalar för själv men även de är på 1-2 år.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 32. Hej! Behöver/måste jag på fastighetsmäklare utbildning på högskolan för att kunna köpa mark och bygga anläggning (t.ex ett hus,lägenheter) och hyra ut det?

 33. ”Statistiken visar att 25% av alla nyregistrerade mäklare slutar att arbeta som mäklare inom 1 år. Efter 2 år är det 50% som har slutat och bytt jobb.”

  Vart hittar ni denna statistik? Håller på att skriva en uppsats i ämnet och skulle därför gärna ta del av undersökning som gjorts.

  • Hej Blivande mäklare.

   Vi har tyvärr ingen källa för statistiken.
   Det var uppgifter som vi fick till oss när vi själva utbildade oss till mäklare för snart 10 år sedan.

   mvh admin på Ekonomifokus

 34. Hej!
  Om man som person är villig att arbeta till vilken gräns som helst med och är ambitiös för att vinna vad för roll spelar man i mäklarkonkurrensen med en sådan mentalitet?

  Vad för utbildningar hade du som admin av denna sida med din erfarenhet rekommenderat för att vara bland dem bästa?

  Två frågor men hoppas fortfarande du strävar efter att svara till din hela kapacitet.

  Är tacksam över vilket fall som helst.

  • Hej Endrit.

   Hur hårt du är beredd att jobba är A & O i mäklarbranschen.
   Du måste såklart besitta lite social kompetens och du måste kunna vara trevlig, men är du beredd att satsa 110% så kan du tjäna grova pengar.

   Vilken utbildning du går spelar absolut ingen roll. Ingen mäklarfirma bryr sig om vilken utbildning eller skola du gått.
   De bryr sig endast om hur du är som person och om du verkar vara villig att anstränga dig.

   Du kan alltså välja vilken högskola eller utbildning du vill. Så länge du har rätt kurser och kan få din mäklarlicens så spelar det alltså ingen roll.
   Du kommer garanterat att få jobb som mäklare. Sedan är det helt upp till dig. Sliter du hårt så kommer pengarna att rulla in.

   Lycka till!

   Mvh admin på Ekonomifokus

 35. Hej Andreas, jag har en ganska så flummig fråga. Ska försöka vara utförlig. Som privatperson får man ju sälja sin bostadsrätt själv utan någon mäklare. Självklart blir det ju mer jobb att göra själv. Men enligt lag så måste man ha mäklarutbildning för att agera som mäklare annars kan man bli stämd. Det jag undrar är, kan jag som inte har mäklar utbildning agera som säljare för andra privat personer som vill sälja sin bostadsrätt. Alltså att jag sköter visningen och säljer lägenheten, men låter mäklarfirman sköta pappers arbetet. På så sätt sänker jag kostnaden då mäklarfirman inte behöver ta sin bonus på 45 tusen utan 15 tusen, eftersom de endast sköter pappersarbetet. För så som jag uppfattat det som är att man endast behöver utbildning för att sköta papperarbetet med avtal, själva försäljningen kan vem som helst göra. Hoppas jag förklarade tydligt. Tack för svar!

  • Hej Kewin.

   Du har fattat det rätt.
   Det är helt okej att du sköter försäljningen med visning, annonsering osv men att ni anlitar en mäklare för pappersarbetet.
   Det finns ju firman Hemverket som erbjuder i princip den tjänst som du nämner för runt 15.000 kr. Då får du ju även tillgång till Hemnet-annonseringen.

   Läs gärna vår guide här på Ekonomifokus som heter ”sälja bostad utan mäklare”.

   Mvh Admin på Ekonomifokus

 36. Har skrivit på och betala handpeningen på en bostadsrätt. Säljarna vill inte släppa in mig eller vissa mig området m.m innan tillträdet enligt min mäklare.
  Min undran är om det ingår eller faller på mäklaren att upprätta denna kontakt mellan oss innan eller är detta något jag själv ska lösa?

  Min undran

  • Hej Magnus.

   Om inte säljarna vill släppa in dig innan tillträdet så har du ingen rätt till det.
   Säljarna bestämmer alltså själva om de vill släppa in dig innan tillträde eller inte.

   Mvh admin på EKonomiofkus

 37. Hur mycket skatt betalar en mäklare som har gjord en vinst på 250.000SEK ?

  Hur funkar det? Finns det nån info som jag kan gå genom?

  Tack

  • Hej Nenad.

   Kan du utveckla din fråga lite?
   Menar du en anställd mäklare eller en mäklarfirma?
   Och vad menar du med vinst?

   Mvh admin på Ekonomifokus

    • Hej igen Nenad.

     Mäklare betalar vanlig skatt på lön precis som alla andra vanliga anställda.
     Om det är det som du syftar på med vinst.

     Mvh admin på Ekonomifokus

 38. Hej! Man brukar säga att provisionen brukar ligga på runt 4% för mäklare när man säljer hus. Om man då säljer ett hus för värdet 1 000 000kr – är det då 40 000kr som går till mäklaren eller är det runt 10 000kr till mäklaren som gäller och runt 30 000kr till mäklarfirman?

  Med vänlig hälsning,
  DG

  • Hej DG.

   Nej det brukar man inte säga. Det beror helt på bostadens pris (och några andra faktorer) om provisionen blir 4% eller något helt annat.

   Om en mäklare tar 40.000 kr inkl moms i provision för en försäljning så får mäklaren vanligtvis mellan 7.000 kr – 11.000 kr av de pengarna i lön inkl semesterersättning.
   Resterande går till mäklarfirman.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 39. Hej Camilla!
  Du har fullt rätt att kräva skadestånd pga att köparen hoppat av efter kontrakt skrivningen.
  Mäklaren kan absolut ge dig tips och råd till väga med det.

  Med vänlig hälsning,
  Blivande mäklare.

 40. Hejsan! Jag undrar om man kan ta hjälp
  Av mäklaren för att begära skadestånd i en husaffär där köparen hoppat av efter att kontraktet skrivits.

  • Hej Camilla.

   Mäklaren kan endast hjälpa till med att medla mellan dig och köparen eller hänvisa dig till en bra jurist. Mäklaren hjälper dig inte att upprätta kravbrev eller liknande.
   Bostaden skall säljas om för att du sedan skall veta hur stor ekonomisk förlust du gjort på grund av kontraktsbrottet.
   När du vet hur stor din förlust blir så får du ta en jurist till hjälp för att upprätta ett krav på ersättning/skadestånd mot köparen.

   Mvh admin på Ekonomifokus

Ställ en fråga eller skriv en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här