Fotograferingen – sälja bostad

Fotografering av bostad inför försäljning

Bilderna på bostaden skall locka spekulanter som tittar på annonsen att vilja komma på visning. Det är mycket viktigt att bilderna blir bra eftersom det leder till ett högre slutpris. Se till att göra ditt absolut yttersta för att göra din bostad så fin som möjligt och förbered ordentligt så att bilderna blir så bra som möjligt.

Mäklarfirmorna arbetar idag med professionella fotografer. Om din mäklare inte arbetar med professionella fotografer bör du byta mäklare direkt. Innan du väljer vilken mäklare du vill anlita bör du studera mäklarens bilder och bedöma om bilderna är bra eller inte. Bilderna är så pass viktiga att fina bilder bör väga tungt vid valet av mäklare.

Artikelns innehåll:
1. Guide & checklista inför fotograferingen
2. Drönarbilder och video på bostaden
3. Trender inom bostadsfoto just nu


Klicka för att gå direkt ner till önskad rubrik

Guide & checklista inför fotograferingen

En fotograf kommer och fotograferar din bostad från dess bästa vinklar och med den optimala ljussättningen. Idag har fotograferna även drönare som fotograferar din bostad från alla möjliga vinklar så slarva inte med förberedelserna om du vill ha fina bilder.

En fotografering tar vanligtvis mellan 45-90 minuter.

1. Var ute i god tid

Det tar tid att städa och styla bostaden inför fotograferingen. Se därför till att vara ute i väldigt god tid och planera så att du inte missat något.

Det är också viktigt att vara klar med alla förberedelser innan fotografen kommer. Då skapar du arbetsro åt fotografen och ni kan gemensamt gå igenom bostaden i lugn och ro och diskutera vilka bilder som skall tas. Då har ni även gott om tid på er att hjälpas åt med att göra justeringar på större möbler, exempelvis någon fåtölj eller soffa, om fotografen har några invändningar.

Oftast är även mäklaren med vid fotograferingen.

2. Städa ordentligt

Det jobb du lägger ner på städningen inför fotograferingen kommer du även ha nytta av inför visningarna. Se till att städa så noga du bara kan och torka av alla ytor. Putsa alla fönster och alla ytskikt mycket noga. Kameran är inte förlåtande, allt syns så vad extremt noggrann, speciellt med fönster, kakel och andra blanka ytor.

Som tur är kan mäklarna redigera bort vissa fläckar om du missat lite men det är inte alla fläckar som går att redigera bort.

  • Putsa alla fönster
  • Putsa alla ytskikt och blanka ytor
  • Dammsug överallt och under alla möbler

3. Göm undan allt som syns som inte skall komma med i bild

De flesta bilder tas med kameran ca 1 meter ovanför marken och bilderna tas ofta från rummets dörröppning. Sladdar och andra prylar under soffor och sängar kan lätt synas i bild. Se därför till att rensa bort allt som är under dina möbler så att det inte kommer med i bild.

Göm router, dvd spelare osv så gott det går. Allt som inte är snyggt och som gör rummet finare skall gömmas undan.

  • Göm undan alla prylar som inte är snygga och som inte tillför något
  • Göm undan tandborstar, hygienartiklar och liknande

4. Styla själv inför fotograferingen

Välj om du vill genomföra stylingen själv eller om du vill anlita en stylist. Känner du att du har bra koll på vad som behöver göras och vill göra allt själv har vi skrivit en komplett guide. Där går vi igenom allt om hur du stylar själv och vi går igenom, rum för rum, hur du skall tänka när du stylar och fixar iordning bostaden inför en försäljning.

3. Ta hjälp om du inte har kunskapen själv

Har du inte järnkoll bör du bjuda hem en stylist på en konsultation. Stylisten går då runt i bostaden med dig och påtalar vad som behöver göras för att optimera bostaden för att kunna ta bra bilder.

Många mäklare erbjuder en konsultation med en stylist gratis men det är inte alla som gör det. Då kan du behöva betala 1000 – 1500 kronor för en konsultation. Det kan det dock vara värt.

Ibland kan man bli ”hemmablind” och behöva hjälp med lite inspiration för hur man kan styla bostaden för att få så fina bilder som möjligt.

Väljer du att anlita en stylist så kommer stylisten på hembesök och tillsammans går ni igenom bostaden rum för rum. Stylisten lämnar sedan en offert på vad den firman skulle ta för att ”styla” ditt hem inför fotograferingen. Stylingen kan komma i olika varianter beroende på hur mycket som stylisten anser att det behöver göras. Har du väldigt fint hemma och bra inredning så kanske stylisten inte behöver ta dit några prylar från sitt egna lager och då blir det billigare.

Har du en helt tom bostad så kanske stylisten rekommenderar att dom skall inreda hela bostaden med sina prylar. Normalt sett brukar det bli något mitt i mellan. Stylisten kör dit lite av sina prylar och blandar de med dina befintliga.

Om man anlitar en stylist och denne tar med sig prylar så hyr man de prylarna under hela försäljningens gång. Normalt är att man hyr prylarna i 8-12 veckor. Precis som alla andra branscher så skiljer sig priserna mellan olika stylister så det kan vara bra att jämföra offerter innan man väljer.

💡 Planerar du att sälja en bostad?
Hittamäklare.se
hjälper dig att samla in offerter och jämföra de olika mäklarna som är aktiva i ditt område. Offerterna kan du sedan använda när du skall välja mäklare samt när du skall förhandla om arvodet med den mäklare du vill anlita. Det är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.

Drönarbilder & video på bostaden

Drönarbilder:
Nuförtiden är det många mäklare som tar bilder på bostaden med drönare. Det blir väldigt fina bilder så det bör du efterfråga när du säljer. Du betalar mycket pengar för mäklarens tjänster så drönarbilder bör ingå.

Video:
Vissa mäklare erbjuder filmer från bostaden. Detta brukar vara uppskattat bland spekulanter så det bör du efterfråga. Bilderna är dock allra viktigast så ditt val av mäklare bör inte hänga på om du får en video eller inte.

Trender inom fotograferingen av bostäder

Vidvinkel används mindre:
Nuförtiden använder mäklarna inte lika mycket vidvinkel vid forograferingen.

Hur man vill fota ändrar sig med tiden:
För några år sedan skulle man ha så lite prylar som möjligt framme och alla bilder togs från sidan. Dessutom hade man skarpa färger i bilderna. Idag vill man ha mer prylar framme, bilderna tas oftare rakt på och man tonar ner färgerna i bilderna. Trenderna svänger snabbt så prata med en mäklare eller en stylist för att ta reda på vad som gäller just nu. Du kan även studera Hemnet för att samla på dig inspiration.

Frågor och svar

Hur lång tid tar en fotografering av en bostad?

Vanligtvis 45-90 minuter

Vad skall man tänka på inför en fotografering?

Läs vår artikel, där går vi igenom allt du behöver tänka på.

Vem betalar för fotografen?

Den betalar i princip alltid mäklaren

Medverkar mäklaren vid fotograferingen?

Ja, vanligtvis

Skiljer sig bilderna åt mellan olika mäklare?

Ja det kan skilja sig väldigt mycket åt. Innan du väljer mäklare bör du kolla på Hemnet och se vilka mäklare som tar de bästa bilderna.

Kan fotografen redigera bilder?

Ja, fotografen kan redigera bort fläckar och annat i bilderna. Däremot får man inte redigera bort skador och annat i bilderna så att man lurar spekulanterna.

💡 Planerar du att sälja en bostad?
Hittamäklare.se
hjälper dig att samla in offerter och jämföra de olika mäklarna som är aktiva i ditt område. Offerterna kan du sedan använda när du skall välja mäklare samt när du skall förhandla om arvodet med den mäklare du vill anlita. Det är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.

Joakim har studerat fastighetsförmedling på Högskolan i Väst under 3 års tid. Med ca 10 års erfarenhet som fastighetsmäklare vill nu Joakim via sina guider inom bostad förmedla kunskap till läsarna och hjälpa dem att fatta bättre beslut vid köp av ny bostad eller försäljning av befintlig.

Ställ en fråga eller skriv en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här