Inför fotograferingen – sälja bostad

Sälja bostad forografering

Mäklarfirmorna arbetar idag med professionella fotografer. Om din mäklare inte arbetar med professionella fotografer bör du byta mäklare direkt. Fotografen kommer och fotograferar din bostad från dess bästa vinklar och med den optimala ljussättningen.

Bilder på bostaden är extremt viktiga

Bilderna skall locka spekulanter som tittar på annonsen att vilja komma och titta på bostaden. Det är mycket viktigt att bilderna blir fina och bra. Det är ju bilderna som de flesta tittar på när dom surfar på Hemnet.se osv. Se därför till att göra ditt absolut yttersta för att göra din bostad så fin som möjligt och förbered för att bilderna skall bli så bra som möjligt. Ibland kan man bli ”hemmablind” och behöva hjälp med lite inspiration för hur man kan ändra i bostaden för att få så fina bilder som möjligt.

Ska du sälja din bostad rekommenderar vi att du först jämför mäklarna och deras arvoden på Mäklarofferter.se.

Styling av bostad inför fotografering

Man kan då välja att anlita en stylingfirma. Firman kommer då hem på ett besök och tillsammans går ni igenom bostaden. Stylisten lämnar sedan en offert på vad den firman skulle ta för att ”styla” ditt hem inför fotograferingen. Stylingen kan komma i olika varianter beroende på hur mycket som stylisten anser att det behöver göras. Har du väldigt fint hemma och bra inredning så kanske stylisten inte behöver ta dit några prylar från sitt egna lager. Har du en helt tom lägenhet så kanske stylisten rekommenderar att dom skall inreda hela bostaden med sina prylar. Normalt sett brukar det bli något mitt i mellan. Stylisten kör dit lite av sina prylar och kommer hem för att styla din bostad. Man blandar då sina egna saker med stylistens. Om man anlitar en stylist och denne tar med sig prylar så hyr man dom prylarna under hela försäljningens gång. Normalt är att man får låna prylarna i 8-12 veckor. Precis som alla andra branscher så skiljer sig priserna mellan olika stylingfirmor.

Kostnad för att anlita en stylist till bostad

  • En helt tom bostad på 60 kvm som skall inredas totalt av stylisten: Räkna med 20.000 kr och upp emot 30.000 kr
  • En bostad på 60 kvm där du har alla de stora möblerna så som bord, soffa, säng osv: Räkna med 8.000 kr och upp emot mot 15.000 kr
  • En bostad på 60 kvm där inga prylar skall hyras men stylisten kommer och möblerar om och ”piffar”: Räkna med 2.500 kr och upp emot 5.000 kr

För dig som säljare är det verkligen värt att lägga ner tid och pengar på att fixa i ordning bostaden innan fotograferingen. Fina bilder och en fin bostad kommer att trissa upp slutpriset vid försäljningen.

Som vi nämner tidigare i artikeln så erbjuder oftast mäklaren ett kostnadsfritt besök av en stylist som de samarbetar med.

Välj en den bästa mäklaren med den bästa fotografen

Fotograferingen är extremt viktig. Bra bilder leder till fler spekulanter. Fler spekulanter leder till en bättre budgivning. Se till att välja den mäklare som du tror kan hantera alla moment i en bostadsaffär på bästa möjliga vis. Använd hemsidan Mäklarofferter.se för att samla in offerter och för att jämföra de mäklare som är aktiva där du bor. Offerterna kan du sedan använda när du skall välja mäklare samt när du skall förhandla om arvodet. Tjänsten som Mäklarofferter.se erbjuder är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du fyller i dina uppgifter.

Om du inte redan läst vår guide för hur du skall välja den bästa mäklaren så kan du göra det på steg 2 i vår sälja bostad guide. Du kan också gå vidare till steg 5 i vår guide där vi går igenom processen att annonsera ut sin bostad på Hemnet.se.

Ställ en fråga

Please enter your comment!
Please enter your name here