Bilderna på bostaden skall locka spekulanter att vilja komma på visning. Det är mycket viktigt att bilderna blir bra eftersom det leder till ett högre slutpris. Se till att göra ditt absolut yttersta för att göra din bostad så fin som möjligt och förbered ordentligt så att bilderna blir så bra som möjligt.
Mäklarfirmorna arbetar med professionella fotografer. Om din mäklare inte arbetar med professionella fotografer bör du byta mäklare direkt. Innan du väljer vilken mäklare du vill anlita bör du studera mäklarens bilder och bedöma om de är bra eller inte. Bilderna är så pass viktiga att fina bilder bör väga tungt vid valet av mäklare.
Artikelns innehåll:
1. Guide & checklista inför fotograferingen
2. Drönarbilder och video på bostaden
3. Trender inom bostadsfoto just nu
Klicka för att gå direkt ner till önskad rubrik
Guide & checklista inför fotograferingen
En fotograf fotograferar din bostad från de bästa vinklarna och med den optimala ljussättningen. Idag har fotograferna även drönare som fotograferar din bostad från alla möjliga vinklar så slarva inte med förberedelserna om du vill ha fina bilder.
En fotografering av en bostad tar vanligtvis mellan 45-90 minuter.
1. Börja i god tid
Det tar tid att städa och styla bostaden inför fotograferingen. Se därför till att vara ute i väldigt god tid och planera så att du inte missat något.
Det är också viktigt att vara klar med alla förberedelser innan fotografen kommer. Då skapar du arbetsro åt fotografen och ni kan gemensamt gå igenom bostaden i lugn och ro och diskutera vilka bilder som skall tas. Då har ni även gott om tid på er att hjälpas åt med att göra justeringar på större möbler, exempelvis någon fåtölj eller soffa, om fotografen har några invändningar.
Vanligtvis är även mäklaren med vid fotograferingen.
💡 Planerar du att sälja en bostad?
Hittamäklare.se hjälper dig att samla in offerter och jämföra de olika mäklarna som är aktiva i ditt område. Offerterna kan du sedan använda när du skall välja mäklare samt när du skall förhandla om arvodet med den mäklare du vill anlita. Det är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.
2. Städa ordentligt inför fotograferingen
Det jobb du lägger ner på städningen inför fotograferingen kommer du även ha nytta av inför visningarna. Se till att städa så noga du bara kan och torka av alla ytor. Putsa alla fönster och alla ytskikt mycket noga. Kameran är inte förlåtande, allt syns så vad extremt noggrann, speciellt med fönster, kakel och andra blanka ytor.
Som tur är kan fotograferna redigera bort vissa fläckar om du missat lite men försök att få det så rent och fint som möjligt.
- Putsa alla fönster
- Putsa alla ytskikt och blanka ytor
- Dammsug överallt och under alla möbler
3. Göm undan allt som syns som inte skall komma med i bild
De flesta bilder tas med kameran ca 1 meter ovanför marken och bilderna tas ofta från rummets dörröppning. Sladdar och andra prylar under soffor och sängar kan lätt synas i bild. Se därför till att rensa bort allt som är under dina möbler så att det inte kommer med i bild.
Göm router, dvd spelare osv så gott det går. Allt som inte är snyggt och som gör rummet finare skall gömmas undan.
- Göm undan alla prylar som inte är snygga och som inte tillför något
- Göm undan tandborstar, hygienartiklar och liknande
4. Tips till dig som vill styla själv inför fotograferingen
Välj om du vill genomföra stylingen själv eller om du vill anlita en stylist. Känner du att du har bra koll på vad som behöver göras och vill göra allt själv kan du använda checklistan nedan. Där går vi igenom allt om hur du stylar själv och vi går igenom, rum för rum, hur du skall tänka när du stylar och fixar iordning bostaden inför en fotografering.
Checklista inför fotografering – rum för rum
Denna checklista visar vad du skall tänka på inför fotograferingen, rum för rum.
Hela bostaden
- Rensa bort gamla växter som inte är fräscha och byt ut dem mot nya växter och blommor.
- Städa efter husdjur och plocka bort husdjurens saker, exempelvis sandlådor, leksaker och matskålar. Husdjur ska helst inte vara kvar i bostaden under visningen. Det är många som är allergiska mot djur som kan få en mindre positiv bild av bostaden om djur finns.
- Putsa alla fönster och speglar. Om du har fönster eller speglar som är trasiga, byt ut eller ta bort.
- Fruktskålar med fina frukter eller dylikt t ex citron, chili, avokado kan utgöra fin dekoration.
- Ta bort alla personliga fotografier osv. Spekulanterna skall inte känna att det är någon annans bostad, de skall känna att det är deras framtida bostad.
- Sätt i ljus och värmeljus i alla ljusstakar samt lägg fram en tändare ifall fotografen glömt sin.
Kök
- Ta bort alla magneter och lappar från kylskåpet.
- Diska och ställ undan all disk, kastruller, sladdar, vispar och elektroniska prylar i köket. Allt som inte gör köket finare skall plockas bort.
- Kryddväxter i köket, exempelvis på köksbänken, kan höja intrycket av köket.
- Tillsätt gärna lite färg till köket genom en skål med frukt eller snittblommor på bord eller köksbänk.
- Ta bort handdukar, disktrasor, grytlappar och förkläden som inte höjer intrycket av köket.
Hall
- Se till att golvet och alla hörn är rena. Moppa golvet och ha en ren dörrmatta.
- Ta bort alla kläder, jackor, halsdukar, mössor, hattar, vantar och skor. Spara någon enstaka jacka och skor så att det inte ser för tomt ut.
Badrum, WC
- Ta bort tandborstar, flaskor, burkar osv. Allt som inte höjer intrycket av badrummet skall bort. Om det är en riktigt snygg flaska exempelvis kan den vara kvar om den tillför något.
- Se till att ha rena handdukar och mattor.
- Gör rent speglar och fönster.
- Göm undan eventuella tvättmedelspaket och sköljmedel.
- Göm undan eventuell smutstvätt. Lämna ingen korg med kläder i.
Vardagsrummet
- Dölj eller ta bort sladdar.
- Ta bort personliga bilder och tavlor.
- Gör rent gardiner, persienner eller rullgardiner. Se även till att dra upp persienner och gardiner så att ljuset kommer in.
- Ställ fram växter eller blommor.
- Tänd eventuell eldstad eller brasa om det finns.
- Organisera bokhyllor och ta bort sådant som inte höjer intrycket av vardagsrummet.
Sovrum
- Bädda sängarna, helst med överkast.
- Kläder och smutstvätt göms undan.
Barnrum
- Organisera leksaker, hyllor sov. Ta bort personliga bilder och fotografier. Det gör inget att det syns att det är ett barnrum och ett barnrum har leksaker. Se till att allt ligger snyggt och prydligt på sin plats.
Arbetsrum
- Organiserade så mycket som möjligt. Göm undan eller ta bort sladdar, lösa papper och töm papperskorgen. Se till att rummet upplevs som luftigt och rymligt.
- Ta bort personliga diplom, foton och tavlor.
Källare & vind
- Städa, organisera, släng skräp, rensa och gör dessa utrymmen så luftiga, ljusa och rymliga som det bara går.
- Se till att bilderna kan visa hur rymligt utrymmet verkligen är.
- Se till att belysning och lampor fungerar.
Förråd och garage
- Städa, organisera, släng skräp, rensa och gör dessa utrymmen så luftiga, ljusa och rymliga som möjligt.
- Se till att bilderna kan visa hur rymligt utrymmet verkligen är.
- Se till att lampor och belysning fungerar.
Trädgården & tomten
- Städa, kratta och rensa.
- Plantera lite blommor och buskar vid behov som höjer intrycket av bostaden.
- Klipp gräset och gör fint i trädgården.
Balkong, terrass eller altan
- Man vill att det skall se ut att vara mysigt och härligt att sitta på balkongen, terrassen eller altanen. Gör allt du kan för att skapa känslan att det ser lockande att sitta där.
- Ställ upp utomhusmöbler och ställ fram blommor och/eller ljus på borden. Piffa upp möblerna med en dyna, filt eller sittkudde.
5. Anlita hjälp om du inte har kunskapen att styla själv
Har du inte järnkoll bör du bjuda hem en stylist på en konsultation. Stylisten går då runt i bostaden med dig och påtalar vad som behöver göras för att optimera bostaden för att kunna ta bra bilder.
Många mäklare erbjuder en konsultation med en stylist gratis men det är inte alla som gör det. Då kan du behöva betala 1000 – 1500 kronor för en konsultation. Det kan det dock vara värt.
Ibland kan man bli ”hemmablind” och behöva hjälp med lite inspiration för hur man kan styla bostaden för att få så fina bilder som möjligt.
Så fungerar det att anlita en stylist
Väljer du att anlita en stylist så kommer stylisten på hembesök och tillsammans går ni igenom bostaden rum för rum. Stylisten lämnar sedan en offert på vad den firman skulle ta för att ”styla” ditt hem inför fotograferingen. Stylingen kan komma i olika varianter beroende på hur mycket som stylisten anser att det behöver göras. Har du väldigt fint hemma och bra inredning så kanske stylisten inte behöver ta dit några prylar från sitt egna lager och då blir det billigare.
Har du en helt tom bostad så kanske stylisten rekommenderar att dom skall inreda hela bostaden med sina prylar. Normalt sett brukar det bli något mitt i mellan. Stylisten kör dit lite av sina prylar och blandar de med dina befintliga.
Om man anlitar en stylist och denne tar med sig prylar så hyr man de prylarna under hela försäljningens gång. Normalt är att man hyr prylarna i 8-12 veckor. Precis som alla andra branscher så skiljer sig priserna mellan olika stylister så det kan vara bra att jämföra offerter innan man väljer.
- Läs även vår artikel om: Homestyling – priser och info
- Läs även vår artikel om: Styla själv inför försäljning
💡 Planerar du att sälja en bostad?
Hittamäklare.se hjälper dig att samla in offerter och jämföra de olika mäklarna som är aktiva i ditt område. Offerterna kan du sedan använda när du skall välja mäklare samt när du skall förhandla om arvodet med den mäklare du vill anlita. Det är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.
Drönarbilder & video på bostaden
Drönarbilder:
Nuförtiden är det många mäklare som tar bilder på bostaden med drönare. Det blir väldigt fina bilder så det bör du efterfråga när du säljer. Du betalar mycket pengar för mäklarens tjänster så drönarbilder bör ingå.
Video:
Vissa mäklare erbjuder filmer från bostaden. Detta brukar vara uppskattat bland spekulanter så det bör du efterfråga. Bilderna är dock allra viktigast så ditt val av mäklare bör inte hänga på om du får en video eller inte.
Trender inom fotograferingen av bostäder
Vidvinkel används mindre:
Nuförtiden använder mäklarna inte lika mycket vidvinkel vid forograferingen.
Hur man vill fota ändrar sig med tiden:
För några år sedan skulle man ha så lite prylar som möjligt framme och alla bilder togs från sidan. Dessutom hade man skarpa färger i bilderna. Idag vill man ha mer prylar framme, bilderna tas oftare rakt på och man tonar ner färgerna i bilderna. Trenderna svänger snabbt så prata med en mäklare eller en stylist för att ta reda på vad som gäller just nu. Du kan även studera Hemnet för att samla på dig inspiration.
Vad kostar en fotografering av en bostad?
Fotograferingen ingår vanligtvis i mäklararvodet. Kostnaden för en fotografering är ca 2 000 -2 500 kr. Priset skiljer sig åt beroende på hur stor bostad du vill fotografera. Kostnader tillkommer om du vill ha kvällsbilder, drönarbilder osv.
Frågor och svar
Vanligtvis 45-90 minuter
Läs vår artikel, där går vi igenom allt du behöver tänka på och erbjuder en bra checklista.
Vanligtvis betalar mäklaren. Det ingår alltså i mäklararvodet.
Ja, men inte alla mäklare. Vissa väljer att inte vara med på grund av tidsbrist eller andra orsaker. Mäklaren behövs egentligen inte vid detta moment.
Ja det kan skilja sig väldigt mycket åt. Innan du väljer mäklare bör du kolla på Hemnet och se vilka mäklare som tar de bästa bilderna.
Ja, fotografen kan redigera bort fläckar och annat i bilderna. Däremot får man inte redigera bort skador och annat i bilderna så att man lurar spekulanterna.
Ja helst. Smutsiga fönster går att redigera i bildbehandlingsprogrammet men det är bäst att ha rena fönster vid fotograferingen.
💡 Planerar du att sälja en bostad?
Hittamäklare.se hjälper dig att samla in offerter och jämföra de olika mäklarna som är aktiva i ditt område. Offerterna kan du sedan använda när du skall välja mäklare samt när du skall förhandla om arvodet med den mäklare du vill anlita. Det är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.
Läs även våra artiklar:
- Sälja hus – komplett guide
- Sälja bostadsrätt / lägenhet – komplett guide
- Hur lång tid tar det att sälja ett hus eller en lägenhet?
- Sälja hus och lägenhet utan mäklare