Sälja bostad privat – utan mäklare

22

Att sälja sin bostad privat, utan mäklare lockar många. Den stora vinsten är att man slipper mäklarens kostnad. Är det värt det? Den frågan skall man ställa sig först och främst. Det är en hel del arbete som krävs för att sälja sin egen bostad. För att få ut så mycket som möjligt i slutpris för sin bostad så krävs det en hel del förberedelser och mycket arbete.

Börja med att först jämföra mäklararvoden

Det kommer att kosta pengar att sälja din bostad även om du gör det helt själv.
Börja därför alltid med att göra en kostnadsfri ansökan om offerter på hemsidan HittaMäklare.se.
Du får då helt kostnadsfritt in ett antal offerter ifrån de mäklare som arbetar i din kommun.
Dessa offerter kan du sedan använda för att jämföra kostnaden för dig att sälja själv gentemot kostnaden att anlita en mäklare som gör allt arbete åt dig.
Du förbinder dig inte till något även om du fyller i dina uppgifter hos Hittamäklare.

Guide om du väljer att sälja bostaden privat

Steg 1. Renoveringar inför försäljning

Är det något i eller utanför bostaden som bör renoveras eller fixas till innan du säljer?
Bedöm om det är värt att göra investeringen eller inte. Det vill säga om du kommer att tjäna på att göra den eller om det är bättre att sälja bostaden i rådande skick. Detta kan du ringa en mäklare och fråga. Ibland kan mäklaren vilja göra ett kostnadsfritt hembesök för att kunna svara på sådana frågor.

Steg 2. Besiktiga bostaden innan försäljning

Skall du göra en så kallad förhandsbesiktning? Att besiktiga bostaden innan du säljer den kan ofta vara en bra idé om du säljer en friköpt bostad. Säljer du en bostadsrätt brukar det i regel inte behövas. En för besiktning gör att spekulanterna känner sig mer trygga när dom skall lägga bud på bostaden. Tanken med detta är att det skall leda till ett högre slutpris i slutändan.

Steg 3. Styling inför marknadsföring av bostaden

Skall du styla bostaden själv eller skall du anlita en firma som gör detta åt dig?
Om du stylar själv så kan det ändå vara värt att betala 1500kr – 2500kr för en konsultation av en stylist. Stylisten ger dig då tips och råd på hur du kan fixa till bostaden och vad som behöver köpas in för att skapa en bättre helhetskänsla kring bostaden.

Steg 4. Fotografering

Skall du fotografera själv eller skall du anlita en fotograf? Om du inte är en extremt duktig fotograf så bör du anlita ett proffs som hjälper dig. Bilderna är det som lockar flest spekulanter till din bostad.

Steg 5. Annonsering

Hur skall du annonsera ut din bostad?
De största hemsidorna för bostadsannonsering är exklusiva för mäklare.
Hemnet.se, blocket bostad osv kan endast användas av mäklare.
Du som privatperson kan annonsera ut ditt hus på Blocket.se, olika grupper på Facebook och du kan sätta upp lappar i mataffären. Detta är den största nackdelen med att sälja privat utan mäklare. Du når inte lika mycket spekulanter. Du löper alltid risken att få sämre betalt för din bostad om du säljer den själv och detta är en av anledningarna.
När du skriver din annons och din beskrivning av bostaden så är det viktigt att du heller dig till sanningen till 100%. Det kan annars bli dyrt i efterhand för dig då du riskerar att bli ersättningsskyldig till köparen om uppgifter inte stämmer.

Steg 6. Visning

Se till att städa ordentligt i bostaden så att det är rent och fräscht samt ordning och reda.
Undvik doftljus. Ge spekulanterna utrymme att titta själva på bostaden utan att du som säljare följer efter dom vart dom än går i bostaden. Var trevlig och hjälpsam och prata inte för mycket. Ge spekulanterna utrymme att ställa frågor och även att prata med sina familjemedlemmar eller kompisar som fljt med dom på visningen som stöd.
Att ställa fram någon skål med godis eller bjuda på något att tugga på är aldrig fel.
Blodsockernivån kan påverka människors humör, se till att ingen går runt och är tjurig på grund av lågt blodsocker.

Steg 7. Budgivning

Mäklarna har egna system för budgivning. Oftast sköts budgivningen via sms hos mäklarna idag. Som privat säljare bör du sköta budgivningen via telefonen. Ring alla intressenter och presentera alla bud som kommer in till samtliga budgivare. Ett bra system är att du skickar ut varje bud som du får in via sms till samtliga budgivare. Anteckna sedan alla bud på en lista med namn och telefonnummer till budgivaren. Detta gör att budgivarna kan känna sig trygga. Glöm ej att kolla upp så att budgivarna har lånelöfte hos banken när dom lägger sitt första bud.

Steg 8. Skriva kontrakt

På nätet finns det färdiga mallar för kontrakt att ladda ner för den som vill sälja privat utan mäklare. Det finns både gratis och även de som kostar pengar. Se till att få ett korrekt. Lägg in alla villkor som du och köparen kommer överens om. Bifoga en beskrivning av bostaden till kontraktet.

Steg 9. Lämna över nycklarna, flytta och få betalt

På den överenskomna dagen för tillträde bör ni boka in ett tillträde hos köparens bank.
Banken hjälper er sedan att föra över pengarna och lösa eventuella lån som du har på bostaden. Innan ni ses på banken skall du ha städat och tömt bostaden på alla dina personliga tillhörigheter. Var extremt noga med flyttstädningen. Ett tips är att anlita en städfirma som genomför flyttstädningen. Med RUT-avdraget så blir det oftast inte så dyrt.
Töm också alla utrymmen såsom förråd osv.

Är det värt besväret?

Efter att ha läst denna artikel så inser du säkert att det kommer att bli en hel del jobb för dig om du väljer att sälja din bostad själv.
Hämta in lite offerter så att du kan ställa arbetsinsatsen emot kostnaden för att låta en mäklare göra jobbet. Undersök om det är värt det. Utnyttja den kostnadsfria och förbehållsfria hemsidan Hittamäklare.se


Warning: file_get_contents(https://maklaren.ekonomifokus.se/categories.json): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 503 Service Unavailable in /home/ekonomifokus/public_html/wp-content/themes/Newspaper/loop-single.php on line 478

Fråga mäklaren

Nyhet! Ska du köpa eller sälja bostad?

Nu kan du få svar med hjälp av vår "Fråga mäklaren" tjänst.
Alla frågor besvaras av en mäklare.

Just nu finns det 0 besvarade frågor.

Ställ en fråga direkt

22 KOMMENTARER

 1. Jag har funderat på att testa den där tjänsten hos Hittamäklare.se som ni rekommenderar ovan.
  Är det 100% säkert att den inte kostar något?

  • Hej Snåljim.
   Det stämmer. Det kostar ingenting att använda Hittamäklare.se. Det fungerar som så att mäklarna betalar för tjänsten.
   När någon person gör en ansökan till Hittamäklare så får mäklarna i den kommunen betala till HIttamäklare för att få kundens kontaktuppgiter.
   På detta sätt tjänar Hittamäklare sina pengar. Detta gör att det blir helt gratis för dig som privatperson och användare av tjänsten.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 2. Finns det några studier eller liknande som visar på att det är värt att anlita en mäklare vs att sälja bostaden själv utan mäklare?
  Mäklarna tar ju bra betalt och hela tanekn är väl att det i slutändad skall bli en plusaffär?

  • Hej Jojje.
   Ja det finns studier (som jag tyvärr inte har någon källa till) som tyder på att man i snitt får 10%-15% bättre betalt för sin bostad om man säljer med en duktig mäklare. Oftast så känner sig spekulanterna tryggare med att göra en affär som går vi en mäklare och kan då oftast tänka sig att betala bättre för bostaden. Mäklare har även tillgång till spekulanter som han/hon kan bjuda in till visningen. Fler spekulanter på visningen brukar oftast leda till ett högre slutpris.

   Om du valt rätt mäklare så är den personen expert på bostäder, bostadsmarknaden och bostadsspekulanter.
   Med den expertisen kan mäklaren få spekulanterna att känna sig bekväma med att lägga ytterligare bud på bostaden.

   Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej Simon.
   Ja det är en hel del arbete att sälja sin egen bostad.
   Den tid som man lägger på försäljningen kan ibland vara bättre att lägga på något annat.
   Ofta är det bättre att anlita ett proffs för att både slippa allt arbete men även att undvika de juridiska fallgropar som man riskerar att falla i om man inte har järnkoll på lagar och regler.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 3. Hej.
  När man ska sälja utan mäklare. Hur lång tid brukar det ta från det att man lägger ut bostaden på annons fram till det att man har sålt bostaden? Är det olika på hus och lägenheter?

  • Hej Macciato.
   Tack för din kommentar på denna artikel om att sälja utan mäklare.
   När du annonserar ut en lägenhet så bör du ha visningarna ca 14 dagar senare.
   Budgivningen startar du dagen efter sista visningen och du bör då kunna ha bostaden såld ca 16-20 dagar efter det att du lagt ut annonsen.

   När du skall sälja ditt hus utan mäklare så gäller samma förutsättningar med skillnaden att köparen ofta vill besiktiga huset efter det att man har skrivit ett kontrakt. Det innebär att köparen oftast får 1 vecka extra på sig att besiktiga huset. Köpet blir då bindande efter ca 25-30 dagar efter det att du lagt ut en annons för huset.

   Mvh admin på EKonomifokus

 4. Ungefär hur mycket brukar mäklares arvode ligga på, vid försäljning av villor i Linköpings kommun? Stämmer det att de brukar ha progression på arvodet, eller vad man ska säga, så att ju högre slutpris över utgångspris desto mer tjänar de på det? Alltså om fastigheten säljs för mellan t.ex. 0-10% över utgångspris så får mäklaren en viss procentsats av det och om den säljs för 10-20% över utgång så stiger mäklarens procent? Jag är inte en eventuell säljare utan en eventuell köpare.

  • Hej Emelie.
   Jag kan inte bostadspriserna i Linköping tyvärr men enligt svensk mäklarstatistik ligger villa-priserna strax under 30.000 kr per kvadratmeter i Linköping.
   En villa på 120 kvm kostar då i snitt 3,6 miljoner kronor.

   Ett rimligt mäklararvode/provision för snittvillan skulle jag säga är från 75.000 kr upp till 120.000 kr.
   Jag kan tänka mig att många mäklare lämnar en offert på 2,5% i provision på en sådan villa vilket blir ca 90.000 kr.

   Det stämmer som du säger att många kunder väljer en så kallad steg-provision.
   Om man använder villan ovan så skulle en steg-provision kunna se ut ungefär så här:
   2% på köpeskillingen upp till 3.600.000 kr + 10% på eventuell del av köpeskillingen som överstiger 3.600.000 kr.
   Detta alternativ är som du säger progressivt.

   Jag har aldrig hört talas om att man räknar med % över vissa nivåer så som du nämner. Det låter krångligt. Man brukar normalt sett ha fasta nivåer i kronor räknat där procentsatsen i provisionen ändras.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 5. Hej!
  Om man ska låna till sin bostad godkänner bankerna att man inte använder mäklare? D v s kan det vara ett krav från bankerna att köpet måste gå via mäklare?

  • Hej Anna.
   Normalt sett brukar inte banken ha invändningar mot att köpa privat, utan att någon mäklare är inblandad.
   Vissa banker har däremot sina egna regler så hör med banken vad de har för krav.
   Om man köper utan mäklare brukar banken bara behöva göra en lite grundligare undersökning kring bostaden och dess marknadsvärde.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 6. Hej.
  Tack för denna artikel. Den hjälpte mig väldigt mycket. Jag skall sälja min bostad privat utan mäklare och hade vissa delar av processen som jag inte riktigt hade förstått. Jag väljer att sälja privat för att undvika mäklararvodet såklart.
  Det ska bli både kul och spännande men jag inser att det kommer innebära ökat ansvar och arbete.

  Jag kommer annonsera min lägenhet på Blocket bostad och även via Facebook.
  Vi får se hur detta går och om jag lyckas få ut ett bra slutpris.

  • Hej Polly.
   Lycka till med din försäljning. Hoppas att du får ut ett riktigt högt slutpris!

   Mvh admin på Ekonomifokus

 7. Hej, Jag ska sälja min bostadsrätt privat då jag haft turen att direkt hitta en köpare som dessutom är en släkting.

  Vi har kommit överrens om pris och vi är båda väldigt flexibla gällande tillträdesdag. Han har ett godkänt lånelöfte.

  I detta fall har jag svårt att motivera mig själv till att betala ett mäklararvode på 2-3%. Där av vill jag göra det själv.

  Vilka risker finns det med att sälja bostadsrätten privat, utan mäklare?

  • Hej Carl.
   Det finns inga direkta risker.
   Det är viktigt att se till att köparen har finansieringen ordnad via ett lånelöfte.
   Det kan vara en god ide för dig att be köparen att visa upp ett skriftligt lånelöfte innan ni skriver kontrakt om du inte litar fullt ut på din köpare.
   Annars är det inga konstigheter om ni har ett ordentligt överlåtelseavtal/kontrakt som får med allt. HSB.se har bra överlåtelseavtal på sin hemsida.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 8. Nu när bostadspriserna går neråt. Är det då klokt att sälja huset/lägenheten själv utan mäklare?
  Det är ju inte lika kul att betala kostnaden för en fastighetsmäklare när man inte tjänar så mycket som man hade förväntat sig på bostaden.

  • Hej Icki.

   Jag tycker det är fel att tänka så.
   Jag tycker istället att man skall tänka i värde på bostaden man skall sälja.
   Skall man sälja en bostad som är värd över 600.000 kr bör man anlita en fastighetsmäklare.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 9. Hej.
  Jag undrar om det är skillnad på att sälja hus eller lägenhet utan mäklare nu när bostadspriserna går neråt?
  Tidigare har de ju stigit hela tiden vilket gör att det blir en liten annan process med försäljningen.

  Mvh Ronny S

  • Hej Ronny.
   Det stämmer att det blir en liten annorlunda process när priserna är fallande.
   Du bör dock genomföra försäljningen på samma sätt och du bör överväga att anlita en mäklare.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 10. Hejsan!
  Jag håller på att gå igenom rutinerna för försäljning av en äldre villa som har varit mina föräldrars bostad under hela deras liv.
  Det jag vill inflika är: att efter talat med fastighetsmäklare om både värdering, annonseringar, försäljning och deras arvoden m.m konstaterar jag följande:
  Först höll jag på att ramla av stolen när jag fick höra deras första krav på arvode. När jag ville pruta och sa att visning skötte jag själv sänkte de priset med 10 000 kr. vilket även det var alldeles för högt.
  Deras arvoden i förhållande till vad de utför är helt orimliga och står inte på långt när i proportion till deras antaganden. Jag har själv arbetat som konsult inom byggkonstruktion, så jag påstår mig i alla fall ha lite erfarenhet och bakgrund.
  Det är bara att ta deras begärda arvode och bena upp det i vad kostnaderna finns så ser man vart det bär iväg.
  Dra sedan av omkostnader för ev. besiktning, avtalsskrivning, som görs av extern jurist på bank, samt ev. annonser i tidningar och liknande. Ta sedan resten och dela med normalt konsultarvode hos motsvarande.

  Ex. enligt tidigare inlägg ovan. Arvode till mäklare: 90 000 kr. avdrag för omkostnader, fotografering, ev. jurist, besiktning m.m: anta väldigt högt räknat ung. 25 000 kr. Kvar blir 65 000 kr.
  Dela 65 000 kr med arvode på låt säga 1000 kr/h. Kvar blir 65 timmars arbete för mäklaren.
  Alltså heltid 8 timmar heldagars arbete i 8 dagar enbart arbete för den fastigheten!
  Det är ju så i normalfallet som konsulter, jurister, företag, hantverkare och övriga sätter sina arvoden!
  Mäklarna som jag talat med har en benägenhet att framhäva sin fantastiska förträfflighet, experter på allt var gäller hus och försäljning och hur mycket tid de lägger ner, samt sina otroligt höga och omfattande omkostnader, som de inte kan specificera själva vid mi förfrågan.
  Naturligtvis skall mäklarna ha betalt för sina tjänster, men de skall stå i proportion till vad de utför och vilken tid som de lägger ner i sitt arbete. (Som en väldigt liten bagatell kan nämnas att annonsen på hemnet får säljaren betala, men mäklare får i sin tur betalt från hemnet för att de satt ut annonsen där!)
  Kontentan är att jag kommer att själv sälja fastigheten som jag genom arv blev ägare till.
  Jag har gärna betalat för deras tjänster om det varit rimliga arvoden! men min tillit på mäklarna ligger väldigt lågt.
  Med vänlig hälsning
  Walle

  • Hej Walle.

   Jag förstår ditt resonemang även om jag inte håller med dig.
   Enligt undersökningar så får mäklare ut i snitt 10% högre slutpris på sina försäljningar än vad privatpersoner får som säljer sina egna bostäder utan mäklare.
   Lycka till med din försäljning.

   Mvh admin på Ekonomifokus

Ställ en fråga

Använd dig av formuläret eller testa våran tjänst Fråga mäklaren.

Please enter your comment!
Please enter your name here