Hem Bostad Sälja bostad utan mäklare

Sälja bostad utan mäklare

46
Sälja utan mäklare

Att sälja sin bostad privat, utan mäklare lockar många. Den stora vinsten är att man slipper mäklarens kostnad. Den stora förlusten är att man får göra allt jobb själv och att statistiken visar att mäklare får ut ett högre slutpris än privatpersoner som säljer själva. En rapport från värderingsdata visar att en fastighetsmäklare får ut i snitt 26% högre slutpris än en privatsäljare.

Om du redan har en färdig köpare till bostaden kan du istället läsa vår artikel om: Att sälja bostad till kompis, släkting eller familjemedlem.

Denna guide består av 10 steg:
1. Värdera bostaden
2. Renovera innan försäljningen?
3. Besiktiga bostaden innan försäljning?
4. Styling inför foto och visningar
5. Fotografering
6. Annonsering och marknadsföring av bostaden
7. Visningar
8. Budgivningen
9. Skriva kontrakt med köparen
10. Tillträde, betalningar och lämna över nycklarna
Extra info: Fördelar och nackdelar med att sälja själv, utan mäklare

Klicka för att gå direkt ner till önskat steg

Börja med att jämföra mäklararvoden
Det kommer att kosta pengar att sälja din bostad även om du gör det helt själv.
Börja därför alltid med att göra en kostnadsfri ansökan på hemsidan Hittamäklare.se. Du får då hjälp med att samla in offerter och att jämföra de mäklare som arbetar i din kommun. Offerterna kan du sedan använda för att jämföra kostnaden för dig att sälja själv gentemot kostnaden att anlita en mäklare som gör allt arbete åt dig. Du förbinder dig inte till något när du fyller i dina uppgifter hos Hittamäklare

Guide – sälja hus eller lägenhet utan fastighetsmäklare

Tillbaka

1. Värdera bostaden

Bjud hem en eller flera mäklare på en kostnadsfri värdering. Mäklarna ger dig en uppskattning av vad bostaden är värd, tips om värdehöjande renoveringar osv helt gratis. Mäklarna gör detta för att de hoppas på att få sälja bostaden. Du bestämmer själv om du vill anlita en mäklare eller inte och de blir inte sura om du väljer att sälja själv istället. Låtsas som att du fortfarande funderar på om du skall anlita en mäklare eller inte så slipper du definitivt sura miner.

Tillbaka
Joakim har studerat fastighetsförmedling på Högskolan i Väst under 3 års tid. Med ca 10 års erfarenhet som fastighetsmäklare vill nu Joakim via sina guider inom bostad förmedla kunskap till läsarna och hjälpa dem att fatta bättre beslut vid köp av ny bostad eller försäljning av befintlig. Han har även sen tidig ålder haft ett stort intresse för både aktier, fonder och andra typer av investeringar. Målsättningen är att öka läsarnas kunskaper inom ekonomi genom att dela med sig av tips och erfarenheter inom privatekonomi, investeringar, förtagande och sparande.

46 KOMMENTARER

 1. Tyvärr har jag kännedom till 2 tilfellen där samröra mellan mäklare och köpare har varit til nackdel för säljare. Och kommer värkligen säljarens ärliga uppgifter fram till köparen? Fastighetsmäklaren ser gärna att säljaren inte finns tilhands vid visnigar, till eksempel!

  • Hej Knut.

   Generellt sett, ja. Men det finns givetvis dåliga mäklare också.
   Det är därför det är så viktigt att välja rätt.

   Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej James.

   Om du sålt/köpt via mäklare så löser mäklaren allt sådant.
   Då behöver du bara kontakta din bank och meddela att du köpt eller sålt bostaden.

   Om du köp/sålt privat utan mäklare så måste ni boka in ett tillträde med banken.
   På tillträdet skall ett köpebrev signeras och sedan skickas in till inskrivningsmyndigheten så att de kan registrera vem/vilka de nya lagfarna ägarna är.
   Man kan även ansöka om lagfart med köpekontraktet om man inte vill använda sig av ett köpebrev.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 2. När vi skulle utföra en del rot-projekt på villan för ca 12 år sedan behövde vi utöka lånen. Banken krävde att vi anlitade en värderingsman från en ackrediterad firma (som enbart arbetade med fastighetsvärderingar).

  Värderingsmannen gick igenom både husets konstruktion, skicket, biytor, trädgård etc. samt alla handlingar mycket grundlig. Hen lämnade sedan en skriftlig värdering av huset före och efter tillbyggnaden, vilket banken tog del av och accepterade.

  Många mäklare erbjuder numera kostnadsfri värdering av villor.
  Hur ställer sig bankerna till deras värderingar?
  (med tanke på att mäklarna i första hand är säljare)

  Niklas W

  • Hej Niklas.

   De kostnadsfria värderingarna är oftast bara muntliga och de kan du inte använda hos banken.
   Skall du ha en skriftlig värdering av en mäklare som du kan använda hos banken får du vanligtvis betala för den

   De flesta banker använder sig av och godkänner mäklarnas värderingar.

   Mvh admin på EKonomifokus

 3. Hej

  Jag har köpt ett hus privat. Säljaren var desperat av någon anledning och sålde därför till ett pris som han senare inte var nöjd med skulle det visa sig.
  Vi var överens om köpeskillingen på dagen för skrivning av köpekontrakt men det blev ett fel när det skrevs ut och det fattades en text om att säljaren åtog sig att utföra vissa renoveringar före tillträde.
  Vi skrev ändå på, hade en muntlig överenskommelse om vad som skulle utföras, och handpenning betalades.
  En dryg vecka senare hör säljaren av sig och vill skriva kontraktet en gång till eftersom han påstår det gamla kontraktet var ogiltigt då det inte var bevittnat (jag tyckte det lät logiskt men har i efterhand förstått att det var giltigt även utan vittnen).
  Jag åker till säljaren som visar kontraktet som nu även ändrats så texten som saknades har lagts till. Däremot har säljaren även lagt till en text om friskrivning från dolda fel eftersom han anser att huset säljs under marknadsvärde. Jag blir mer eller mindre övertygad att jag måste skriva på då det gamla kontraktet var ogiltigt enligt säljaren och jag ville inte förlora min handpenning.
  Dock så finns det inte heller denna dag några vittnen närvarande utan de ”vittnen” som skrivit under att dom bevittnat skrev på vid ett tidigare tillfälle och är inte med vid kontraktskrivningen.

  Har jag gjort bort mig som skrev på kontraktet en gång till eller kan jag hänvisa att det första kontraktet är det som gäller då vi aldrig hävt det mellan skrivningarna och handpenningen erlades i samband med första kontraktskrivningen?
  Är det andra kontraktet ens giltigt när det står falska vittnen? Eftersom det egentligen inte krävs vittnen vid köpekontrakt kanske det inte spelar roll att vittnena inte fanns på plats i verkligheten?

  Bör jag påpeka detta för någon före köpebrev skrivs? Banken ska sköta lagfarten men dom bryr sig som jag förstår det inte vad som står i köpekontraktet utan är bara intresserade av köpebrevet?

  Om inga dolda fel uppstår så kommer det aldrig ligga något intresse i att skapa en onödig konflikt med säljaren.
  Så jag vill helst inte informera säljaren om det skulle vara så att det första kontraktet som vi skrev är det juridiskt bindande avtalet som ligger till grund för affären. Säljaren får gärna tro att det är det andra kontraktet som gäller även om det skulle visa sig inte stämma.
  Först den dagen ett dolt fel uppstår skulle det kunna bli aktuellt att informera om hur det eventuellt ligger till.

  MVH Leif

  • Hej Leif.

   Vittnen behövs ej så det spelar ingen som helst roll.
   Jag vet tyvärr inte vad som gäller när man skriver på två st olika kontrakt för köp av ett hus utan att först ha hävt det första.
   Jag tror att det är det första avtalet som gäller och att det andra blir ogiltigt eftersom man inte kan sälja ett hus två gånger.
   Jag är dock inte 100% säker så du får kontakta en jurist med din fråga.

   mvh admin på EKonomifokus

 4. Hej!
  Jag har fått problem. Min Make. Han är boende på ett hem för dementa och har ärvt bostadsrätt och hus samt en halv tomt ihop med en kusin. Och kapital samt trippel av möblemang osv. Jag är dessutom hemsjukvårdad och sitter i rullstol och kan inte själv hantera försäljning, packning osv. Vi har en generalfullmakt skriven sedan 2015 där det står att jag får sälja hans fastigheter osv. Men nu står också att fastighetsbeteckningar osv. skall stå på fullmakten. Det vill jag minnas INTE stod så då vi skrev med vittnen.

  Hur hanterar jag detta moment?

  Och hur gör man med det praktiska i alltihop, kan mäklaren ev. axla bördan? Bort med allt bohag.

  Egentligen är maken inte ansedd ännu för ej frisk på papper vilket innebär väl att han kan signera själv eller? Fönstret är öppet så att säga. Men inte för alltid så klart. Är det något hinder att jag låter transportera dokument mellan maken och mig för påskrift? Via posten eller skickebud.

  Den halva sjötomten är ett problem i sig då den andre är påstridig och vill ha gratis. Den måste delas men utan det är den vårt ansvar helt. Den andre bryr sig inte och låter allt på hans sida förfalla. Vilket påverkar köpeskillingen. Kan mäklare detta också, juridiken kring delning?

  Sorry för alla krångliga frågor
  MVH Inge

  • Hej Ingegerd.

   Jag kan tyvärr inte hjälpa dig med din fråga.
   Du får kontakta en jurist.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 5. Hej! Står i begrepp att sälja mitt hus som jag har ägt i 15 år. Betalade år 2003 1 miljon kr för huset. Under åren har jag lagt ned ca 1,5 miljoner i renovering och underhåll. Huset är från 1870-tal och är beläget vid en sjö med del i hamn för ev båt. Finns även två servitut för jordvärmeanläggning samt vattenkälla i skogen. Detta vatten kan kopplas in då vatten i gemensam brunn är i låga nivåer. Kan tänka mig ett försäljningspris på 5 miljoner kr.Är detta orimligt? Vet ju att det beror på köparen. Skulle även kunna tänka mig att uppsöka utländsk marknad. Vad blir ev. mäklararvode i detta fall? Kristina

  • Hej Kristina,

   Värderingen av ditt hus har jag ingen aning om. Det får du kontakta en eller flera mäklare för att få en värdering på.
   Mäklararvodet för ett hus på 5 miljoner ligger oftast runt 90-120.000 kr.

   mvh admin på Ekonomifokus

 6. Hej

  Vi holder på at sälja vår bostadsrätt och vi har en mäklare. Men om vi nu hitta en person utan om mäklaren som vil köpa vår lägenhet får vi då sälja privat ?

  • Hej Kim.

   Det beror på. Om mäklaren har ensamrätt i sitt förmedlingsuppdrag så kan ni inte sälja bostaden och slippa betala mäklaren.
   Om mäklaren INTE har ensamrätt så kan ni göra det. Det står i förmedlingsuppdraget/uppdragsavtalet som ni skrivit med mäklaren.

   Mvh admin på EKonomifokus

 7. Hej
  jag funderar på att sälja mitt föräldrahem och till en släkting. Var vänder jag mig till att få någon sorts värdering av vad huset kan vara värt? Kan man anlita mäklare på orten att göra det? Banker?

  • Hej Ann-Katrine.

   Ta hem två till tre olika mäklare som gör en värdering på bostaden.
   Dra sedan ett snitt på de värderingar du fått och använd det värdet.
   Det blir mest rättvist.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 8. Hej, jag har påbörjat en försäljning av min bostadsrätt och har tänkt sälja privat. Vi har skrivit papper och hon har betalat handpenning samt papper är inskickade till föreningen för godkännande. Nu hävdar hennes bank att de inte godkänner köp utan mäklare och att det ligger på mig att ordna med mäklare som då skriver nya kontrakt och gör en koll på att det inte finns lån på bostaden (det finns inga). Jag kan inte förstå hur detta kan ligga på mig utan känner att hon borde ha kollat med sin bank innan hon skrev på att hennes lånelöfte även gällde försäljning utan mäklare. Vad kan jag göra? Måste jag anlita mäklare eller är detta mer ”säljarens problem”? Mäklaren säger att de kan fixa papper för 15 000 men det innebär också att jag behöver ta ledigt en extra dag vilket blir några tusen till i kostnad som jag inte tycker att jag ska stå för.

  • Hej Johanna.

   Din köpare är bunden av avtalet som ni har skrivit (om ni har skrivit ett avtal redan).
   Om köparens bank kräver att en mäklare upprättar alla papper och avtal är det köparen som får ordna med det.
   Om köparen inte lyckas ordna finansieringen så är det ju köparen som begår kontraktsbrott.
   Du som säljare är alltså inte skyldig att göra något för att lösa situationen, det är din köpare som måste lösa detta för att inte begå avtalsbrott.
   Antingen får hon byta bank eller så får hon anlita en mäklare som upprättar kontrakt som hennes nuvarande bank godkänner.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 9. Men om man redan har en köpare, har förstått att hus måste energideklareras i dag?
  Kan man göra detta själv då? Känns onödigt att betala 20-30 tusen om man har köpare vilket vi fått offert på.

  • Hej Åsa.

   En energideklaration kostar endast runt 2.500 kr för den enklaste varianten som behövs.
   Du behöver inte ha någon avancerad vid en försäljning utan den enklaste budgetvarianten räcker.

   Mvh admin på EKonomifokus

 10. Hej. Jag kommer att sälja min 1:a i centrala Göteborg under de kommande två åren.
  Jag undrar om det är värt att göra en homestyling av lägenheten inför försäljningen?
  Stylingen skulle kosta 15.000 kr.
  Min lägenhet är värd ca 2,5 miljoner kr.

  • Hej Anna-Karin.

   Ja du borde absolut styla lägenheten.
   Du skall såklart ta hem stylisten på ett möte först så får hon/han göra en bedömning av din lägenhet.
   Men om de anser att det bör göras så är det pengar väl investerade.
   Ett möte eller en så kallad konsultation brukar ingå i mäklarens arvode. Det skall du inte behöva betala för.

   Mvh Ekonomifokus

 11. Håller med Valle
  Mäklar arvoden oftast totalt orimliga och står sällan ii proportion vad de utför. Mäklaren arbetar med hjälp av mallar de har och anlitar fasta avtalade tjänster men sällan pro.fotografer utan gör detta själva med hjälp av någon kunnig på mäklarbyrån. De säljer flertal objekt under samma tidsduration och kan ibland lägga dessa objekt tex vid visning bara minuter efter vartandra. Detta gör många tidsvinster för mäklarna som de sedan debiterar styckvis till båda eller flera säljare. Mäklarna har stora rabbater hos tidningar och mediaföretag ca 60% rabatt mot andra mindre annonsörer. Vid fotografering används sk mäklarlins som ”gör” utrymmen ”större” mao faktist inte visar en ärlig bild av vad som fotograferas vilket inte är riktigt seriöst. Så hur ärligt visar de objektet egentligen då många objekt är fullständigt felaktigt värderade antingen för högt eller för lågt. I båda fallen gör det att de kan bli svårsålda och säljaren missnöjd i slutänden. Om objekt blir svårsålt kan de bli tvunget att sänkas vilket gör det ibland än mer svårsålt då det kan anses dåligt köp. Eller så är de undervärderade med lågt utrop och många bud men kanske då säljs för billigt i alla fall. Allt beroende om vad säljaren känner vid tillfället och påtryckningar från mäklaren då denne ej vill lägga mer tid. Känner personer som efter ett tag insett att huset varit helt felvärderat och sålts för billigt eftersom mäklaren pressat säljaren på att kränga fastigheten. Detta är något som säljaren kan uppleva ett bra tag efter försäljningen och då är det kört. Köparen idag är inte så lättlurad utan har ofta varit på många visningar och ser var de kan göra ”klipp”. Så jag tror inte det minsta på att man får ut mer av fastigheten om man anlitar en mäklare utan faktiskt tvärt om. Det är lättare att lura en säljare än en köpare helt klart. Om man säljer privat så fungerar Blocket mycket bra då där finns även de objekt som mäklarna säljer så det är mycket spekulanter där. Många kan då bli intresserade och kanske lägga snabbt bud då de tror att de kan göra klipp. Så får man många bud kan det vara aktuellt att då ändra till ett högre fast köp nu fast pris och då få ut vad man anser vara vad man är nöjd med. Innan du kommer igång att sälja är det mycket bra att tala med dina grannar, arbetskamrater, folk du känner eller folk du träffar på gym. affärer osv då de är riktigt bra info spridare ge dem ditt mob.nr . Ofta har grannar intresserade släktingar vänner som vill flytta nära dem osv. Som privat säljare är du inte under köplagen utan under avtalslagen och det regleras av vad du kommer överens om vid själva försäljningstillfället då kontraktet skrives och pengarna byter ägare inte vad som du angett tidigare. Ett kontrakt kan innehålla vad som helst inom lagens ramar om båda parter är införstådda, normal begåvade, läskunniga och godkänner eller frånskriver sig ansvar. Ingen skillnad mot att sälja vad som helst, då köparen har skyldighet att kontrollera vad han köper och är införstådd med kontraktet.
  När man använder sig av banken för att föra över pengar och lösa lån så har banken inget ansvar för vad som står i kontraktet mer än vad som gäller lånen och vem som fysiskt äger fastigheten.

  • Hej Irina.

   Mäklarnas arvoden baseras inte på hur mycket tid eller pengar de lägger på en försäljning.
   De baseras på utbud och efterfrågan. Bostadssäljare i Sverige är beredda att betala dagens provsionsnivåer.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 12. Hejsan!
  Jag håller på att gå igenom rutinerna för försäljning av en äldre villa som har varit mina föräldrars bostad under hela deras liv.
  Det jag vill inflika är: att efter talat med fastighetsmäklare om både värdering, annonseringar, försäljning och deras arvoden m.m konstaterar jag följande:
  Först höll jag på att ramla av stolen när jag fick höra deras första krav på arvode. När jag ville pruta och sa att visning skötte jag själv sänkte de priset med 10 000 kr. vilket även det var alldeles för högt.
  Deras arvoden i förhållande till vad de utför är helt orimliga och står inte på långt när i proportion till deras antaganden. Jag har själv arbetat som konsult inom byggkonstruktion, så jag påstår mig i alla fall ha lite erfarenhet och bakgrund.
  Det är bara att ta deras begärda arvode och bena upp det i vad kostnaderna finns så ser man vart det bär iväg.
  Dra sedan av omkostnader för ev. besiktning, avtalsskrivning, som görs av extern jurist på bank, samt ev. annonser i tidningar och liknande. Ta sedan resten och dela med normalt konsultarvode hos motsvarande.

  Ex. enligt tidigare inlägg ovan. Arvode till mäklare: 90 000 kr. avdrag för omkostnader, fotografering, ev. jurist, besiktning m.m: anta väldigt högt räknat ung. 25 000 kr. Kvar blir 65 000 kr.
  Dela 65 000 kr med arvode på låt säga 1000 kr/h. Kvar blir 65 timmars arbete för mäklaren.
  Alltså heltid 8 timmar heldagars arbete i 8 dagar enbart arbete för den fastigheten!
  Det är ju så i normalfallet som konsulter, jurister, företag, hantverkare och övriga sätter sina arvoden!
  Mäklarna som jag talat med har en benägenhet att framhäva sin fantastiska förträfflighet, experter på allt var gäller hus och försäljning och hur mycket tid de lägger ner, samt sina otroligt höga och omfattande omkostnader, som de inte kan specificera själva vid mi förfrågan.
  Naturligtvis skall mäklarna ha betalt för sina tjänster, men de skall stå i proportion till vad de utför och vilken tid som de lägger ner i sitt arbete. (Som en väldigt liten bagatell kan nämnas att annonsen på hemnet får säljaren betala, men mäklare får i sin tur betalt från hemnet för att de satt ut annonsen där!)
  Kontentan är att jag kommer att själv sälja fastigheten som jag genom arv blev ägare till.
  Jag har gärna betalat för deras tjänster om det varit rimliga arvoden! men min tillit på mäklarna ligger väldigt lågt.
  Med vänlig hälsning
  Walle

  • Hej Walle.

   Jag förstår ditt resonemang även om jag inte håller med dig.
   Enligt undersökningar så får mäklare ut i snitt 10% högre slutpris på sina försäljningar än vad privatpersoner får som säljer sina egna bostäder utan mäklare.
   Lycka till med din försäljning.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 13. Hej.
  Jag undrar om det är skillnad på att sälja hus eller lägenhet utan mäklare nu när bostadspriserna går neråt?
  Tidigare har de ju stigit hela tiden vilket gör att det blir en liten annan process med försäljningen.

  Mvh Ronny S

  • Hej Ronny.
   Det stämmer att det blir en liten annorlunda process när priserna är fallande.
   Du bör dock genomföra försäljningen på samma sätt och du bör överväga att anlita en mäklare.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 14. Nu när bostadspriserna går neråt. Är det då klokt att sälja huset/lägenheten själv utan mäklare?
  Det är ju inte lika kul att betala kostnaden för en fastighetsmäklare när man inte tjänar så mycket som man hade förväntat sig på bostaden.

  • Hej Icki.

   Jag tycker det är fel att tänka så.
   Jag tycker istället att man skall tänka i värde på bostaden man skall sälja.
   Skall man sälja en bostad som är värd över 600.000 kr bör man anlita en fastighetsmäklare.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 15. Hej, Jag ska sälja min bostadsrätt privat då jag haft turen att direkt hitta en köpare som dessutom är en släkting.

  Vi har kommit överrens om pris och vi är båda väldigt flexibla gällande tillträdesdag. Han har ett godkänt lånelöfte.

  I detta fall har jag svårt att motivera mig själv till att betala ett mäklararvode på 2-3%. Där av vill jag göra det själv.

  Vilka risker finns det med att sälja bostadsrätten privat, utan mäklare?

  • Hej Carl.
   Det finns inga direkta risker.
   Det är viktigt att se till att köparen har finansieringen ordnad via ett lånelöfte.
   Det kan vara en god ide för dig att be köparen att visa upp ett skriftligt lånelöfte innan ni skriver kontrakt om du inte litar fullt ut på din köpare.
   Annars är det inga konstigheter om ni har ett ordentligt överlåtelseavtal/kontrakt som får med allt. HSB.se har bra överlåtelseavtal på sin hemsida.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 16. Hej.
  Tack för denna artikel. Den hjälpte mig väldigt mycket. Jag skall sälja min bostad privat utan mäklare och hade vissa delar av processen som jag inte riktigt hade förstått. Jag väljer att sälja privat för att undvika mäklararvodet såklart.
  Det ska bli både kul och spännande men jag inser att det kommer innebära ökat ansvar och arbete.

  Jag kommer annonsera min lägenhet på Blocket bostad och även via Facebook.
  Vi får se hur detta går och om jag lyckas få ut ett bra slutpris.

  • Hej Polly.
   Lycka till med din försäljning. Hoppas att du får ut ett riktigt högt slutpris!

   Mvh admin på Ekonomifokus

 17. Hej!
  Om man ska låna till sin bostad godkänner bankerna att man inte använder mäklare? D v s kan det vara ett krav från bankerna att köpet måste gå via mäklare?

  • Hej Anna.
   Normalt sett brukar inte banken ha invändningar mot att köpa privat, utan att någon mäklare är inblandad.
   Vissa banker har däremot sina egna regler så hör med banken vad de har för krav.
   Om man köper utan mäklare brukar banken bara behöva göra en lite grundligare undersökning kring bostaden och dess marknadsvärde.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 18. Ungefär hur mycket brukar mäklares arvode ligga på, vid försäljning av villor i Linköpings kommun? Stämmer det att de brukar ha progression på arvodet, eller vad man ska säga, så att ju högre slutpris över utgångspris desto mer tjänar de på det? Alltså om fastigheten säljs för mellan t.ex. 0-10% över utgångspris så får mäklaren en viss procentsats av det och om den säljs för 10-20% över utgång så stiger mäklarens procent? Jag är inte en eventuell säljare utan en eventuell köpare.

  • Hej Emelie.
   Jag kan inte bostadspriserna i Linköping tyvärr men enligt svensk mäklarstatistik ligger villa-priserna strax under 30.000 kr per kvadratmeter i Linköping.
   En villa på 120 kvm kostar då i snitt 3,6 miljoner kronor.

   Ett rimligt mäklararvode/provision för snittvillan skulle jag säga är från 75.000 kr upp till 120.000 kr.
   Jag kan tänka mig att många mäklare lämnar en offert på 2,5% i provision på en sådan villa vilket blir ca 90.000 kr.

   Det stämmer som du säger att många kunder väljer en så kallad steg-provision.
   Om man använder villan ovan så skulle en steg-provision kunna se ut ungefär så här:
   2% på köpeskillingen upp till 3.600.000 kr + 10% på eventuell del av köpeskillingen som överstiger 3.600.000 kr.
   Detta alternativ är som du säger progressivt.

   Jag har aldrig hört talas om att man räknar med % över vissa nivåer så som du nämner. Det låter krångligt. Man brukar normalt sett ha fasta nivåer i kronor räknat där procentsatsen i provisionen ändras.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 19. Hej.
  När man ska sälja utan mäklare. Hur lång tid brukar det ta från det att man lägger ut bostaden på annons fram till det att man har sålt bostaden? Är det olika på hus och lägenheter?

  • Hej Macciato.
   Tack för din kommentar på denna artikel om att sälja utan mäklare.
   När du annonserar ut en lägenhet så bör du ha visningarna ca 14 dagar senare.
   Budgivningen startar du dagen efter sista visningen och du bör då kunna ha bostaden såld ca 16-20 dagar efter det att du lagt ut annonsen.

   När du skall sälja ditt hus utan mäklare så gäller samma förutsättningar med skillnaden att köparen ofta vill besiktiga huset efter det att man har skrivit ett kontrakt. Det innebär att köparen oftast får 1 vecka extra på sig att besiktiga huset. Köpet blir då bindande efter ca 25-30 dagar efter det att du lagt ut en annons för huset.

   Mvh admin på EKonomifokus

  • Hej Simon.
   Ja det är en hel del arbete att sälja sin egen bostad.
   Den tid som man lägger på försäljningen kan ibland vara bättre att lägga på något annat.
   Ofta är det bättre att anlita ett proffs för att både slippa allt arbete men även att undvika de juridiska fallgropar som man riskerar att falla i om man inte har järnkoll på lagar och regler.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 20. Finns det några studier eller liknande som visar på att det är värt att anlita en mäklare vs att sälja bostaden själv utan mäklare?
  Mäklarna tar ju bra betalt och hela tanekn är väl att det i slutändad skall bli en plusaffär?

  • Hej Jojje.
   Ja det finns studier (som jag tyvärr inte har någon källa till) som tyder på att man i snitt får 10%-15% bättre betalt för sin bostad om man säljer med en duktig mäklare. Oftast så känner sig spekulanterna tryggare med att göra en affär som går vi en mäklare och kan då oftast tänka sig att betala bättre för bostaden. Mäklare har även tillgång till spekulanter som han/hon kan bjuda in till visningen. Fler spekulanter på visningen brukar oftast leda till ett högre slutpris.

   Om du valt rätt mäklare så är den personen expert på bostäder, bostadsmarknaden och bostadsspekulanter.
   Med den expertisen kan mäklaren få spekulanterna att känna sig bekväma med att lägga ytterligare bud på bostaden.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 21. Jag har funderat på att testa den där tjänsten hos Hittamäklare som ni rekommenderar ovan.
  Är det 100% säkert att den inte kostar något?

  • Hej Snåljim.
   Det stämmer. Det kostar ingenting att använda Hittamäklare.se. Det fungerar som så att mäklarna betalar för tjänsten.
   När någon person gör en ansökan till Hittamäklare så får mäklarna i den kommunen betala till Hittamäklare för att få kundens kontaktuppgiter.
   På detta sätt tjänar Hittamäklare sina pengar. Detta gör att det blir helt gratis för dig som privatperson och användare av tjänsten.

   Mvh admin på Ekonomifokus

Ställ en fråga eller skriv en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här