Flyttstädning – checklista, guide & kostnad

Flyttstädning checklista

Att göra en flyttstädning kräver kunskap och innefattar många arbetstimmar. Att anlita en städfirma för flyttstädningen kostar oftast inte så mycket som man kan tro tack vare RUT-avdraget (50% av kostnaden för städningen betalar staten). Jämför priser hos några olika städfirmor och utnyttja ditt RUT-avdrag för att hålla nere kostnaden om du väljer att anlita en städfirma.

Artikelns innehåll:
1.
Måste man flyttstäda?
2. Vad kostar det att anlita en städfirma?
3. Hur man flyttstädar bostadens olika rum – Guide & informationsvideo
4. Vad händer om man slarvar med flyttstädningen?

Klicka för att gå direkt ner till önskad rubrik

Måste man flyttstäda?

I de flesta fall måste städningen utföras enligt det avtal du signerat oavsett om det gäller en villa, en bostadsrätt eller en hyresrätt.

Som säljare av en bostad kan du försöka förhandla bort ansvaret för flyttstädningen om du vill. Du kan erbjuda köparen en snabbare inflyttning eller prisavdrag för att slippa städningen. Det är dock lika enkelt att anlita en duktig städfirma och det blir oftast billigare för dig än att krångla med avtalet.

Om du ska flytta ifrån en hyresrätt finns det sällan några möjligheter att komma undan flyttstädningen.

Kostnad anlita städfirma för flyttstäd

Att anlita en städfirma kostar vanligtvis mellan 30 – 60 kr per kvadratmeter efter rut-avdraget. Om du betalar städfirman per timme är en vanlig timtaxa mellan 150 – 200 kr per timme.

Bostadens storlekca pris efter rut-avdraget
35 kvm1 050 – 2 100 kr
55 kvm1 650 – 3 300 kr
80 kvm2 400 – 4 800 kr
120 kvm3 600 – 7 200 kr

Kostnaden för städfirman är INTE avdragsgill när du säljer bostaden. Det är endast RUT-avdraget du kan nyttja för denna tjänst.

Guide & checklista för flyttstädning

I videon ovan går KAB fastigheter igenom och förklarar på ett bra sätt hur du skall flyttstäda en bostad, rum för rum.

💡 Jämför offerter från städfirmor & flyttfirmor

Dorunner.se skickar du in en ansökan och får offerter från flera olika städfirmor eller flyttfirmor. Du får offerterna presenterade i en lista och väljer själv om du vill anlita någon av firmorna som lämnar offert eller inte. Du förbinder dig inte till något när du ansöker och tjänsten är helt gratis.

Påbörja städningen

Du bör påbörja flyttstädningen ett par dagar innan flytten ifall du själv tänker utföra den. Att städa dagen innan ökar risken för att städningen blir dålig och att det blir stressigt. Hela denna process kommer att gå smidigt ifall du läser vår guide över hur du lyckas med flyttstädningen. Vi går igenom smarta tips som gör det hela enklare.

Badrum

Denna del av flyttstädningen är väldigt tidskrävande och är därför bra att börja med.
Här finns mycket kalk i ett badrum. Det krävs ofta mycket arbete med puts av fogar, klinker och kakel. Ett tips är att köpa bra borstar och rengöringsmedel som är avkalkande. Några viktiga delar att tänka på i badrummet är:

 • Handfat – Rengör på, under och ovanför. Plocka isär vattenlåset som sitter ihop med avloppsrören och rengör detta. Detta är en viktig del att göra för att slippa stopp i avloppet.
 • Putsa speglar och glasdörrar till dusch. Använd fönsterputs och skrapa för bästa resultat.
 • Badrumsskåp ska tömmas och tvättas rent inuti. Kolla också att eventuella lampor inte är trasiga.
 • Badkar och dusch kräver ofta mycket puts och rengöring. Se till att lyfta bort eventuella sidor på badkaret och rengör under. Se även till att rengöra sidorna och glöm inte golvbrunnen.
 • Golvbrunnen är en klassisk del som många glömmer bort att rengöra.
 • Toaletten ska noga rengöras runt om och inuti. Plocka även isär toalettsitsen och rengör.

Kök

 • Köket är ett rum som ska rengöras från golv till tak med tanke på allt mat-os som ofta fastnar på väggar, skåp och tak i köket. Städa alltid uppifrån och ner i ett kök. Du får mycket damm och smuts från skåpen.
 • Töm och dammsug rent i skåpen. Tvätta sedan rent ovanpå, inuti och på utsidan.
 • Spraya ugnsrengöring i både micro och ugn och tillhörande galler och plåtar. Här kan man få vänta i ca 12 timmar för medlet att verka. Det finns också ugnar som har rengöringsprogram. Drag även ut ugnen och rengör bakom.
 • Kyl och frys ska avfrostas och rengöras. Här kan du räkna med ca 1-2 timmars arbete ifall du har en smutsig kyl och frys. Drag även fram kylen och rengör bakom.
 • Köksfläkt och dess filter ska rengöras. Ett tips är att lägga de flottiga filtren i hett vatten ihop med diskmedel i ett par timmar.
 • Du ska också rengöra eventuella ventiler till fläkten och dess rör.
 • Plocka bort socklar och dammsug och tvätta golvet under köket.

Sovrum och vardagsrum

Här kommer vi till de generella sakerna som ska rengöras och städas i varje rum.

 • Alla rutor ska putsas både inuti, utanför och på insidan.
 • Fönsterbrädor ska torkas av och element ska rengöras runt om.
 • Fäll ner eventuella gardiner och persienner och tvätta av dessa.
 • Alla ytor som är målade ska torkas av. Detta gäller tak likväl som väggar.
 • Dammsug och tvätta av snickerier och lister.
 • Avsluta alltid din städning med golven.
 • Spikar och gamla krokar till tavlor ska även avlägsnas från väggar.
 • Gardinstänger kan sitta kvar ifall du avtalat detta med köparen. Dessa brukar vara uppskattat att de sitter kvar.

Tvättstuga

 • Tvättmaskin ska rengöras från gamla tvättmedelsrester och ludd. Dra fram maskinen och rengör bakom. Det finns ofta en massa ludd och damm bakom tvättmaskinen.
 • Torkskåp ska göras rent invändigt och bakom.
 • Även i tvättstugan ska eventuella golvbrunnar och ventiler rengöras.
 • I övrigt ska detta rum städas på samma sätt som andra rum.

Balkong, tomt och trädgård

 • På balkong och altan skall eventuell markis rullas ut och rengöras.
 • På balkonger i en lägenhet kan en viss större mån av damm vara acceptabelt då detta är utomhus. Men det ska dock ändå vara rent och snyggt. Gränsen här är inte lätt att sätta. Men det är sällan någon får klagomål på balkongen.
 • Trädgården skall vara rensad ifrån saker som inte hör dit. Gammalt byggavfall och annat skrot ska vara undanröjt. Här finns inga direkta regler på hur en korrekt städning ska vara utförd. Men klipp gräs och buskar och låt det se prydligt ut.
 • Sopa gångar och plocka bort gamla grenar och kvistar. Allt behöver inte bli perfekt, men lite ordning och reda får det vara i trädgården innan man lämnar över den.

Slutligen

Har du andra rum eller utrymmen som ska rengöras? Då gäller ovanstående regler likt de andra rummen. I princip ska varje detalj rengöras för att en flyttstädning ska räknas som korrekt utförd.

💡 Jämför offerter från städfirmor & flyttfirmor

Dorunner.se skickar du in en ansökan och får offerter från flera olika städfirmor eller flyttfirmor. Du får offerterna presenterade i en lista och väljer själv om du vill anlita någon av firmorna som lämnar offert eller inte. Du förbinder dig inte till något när du ansöker och tjänsten är helt gratis.

Vad händer om man inte städar ordentligt innan flytt?

💡 Planerar du att sälja en bostad?
Hittamäklare.se
hjälper dig att samla in offerter och jämföra de olika mäklarna som är aktiva i ditt område. Offerterna kan du sedan använda när du skall välja mäklare samt när du skall förhandla om arvodet med den mäklare du vill anlita. Det är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.

Bostadsrätt och hus

Du ingår vanligtvis ett avtal som säger att flyttstädning skall utföras. Det är vanligt att de som tillträder den nya bostaden efter dig inte blir nöjda med slutresultatet. Oftast beror det på slarv och dålig planering. Städning bör utföras 2-5 dagar innan nycklarna till bostaden skall lämnas över. Detta eftersom städfirmorna oftast har 10 dagars garanti på städningen.

Som köpare av en bostad är det viktigt att göra rätt om man kommer till en bostad som är slarvigt städad. Man bör inte själv slutföra städningen och sedan kräva ersättning i efterhand. Bevisen är då bortstädade och köparen kan då oftast glömma sin ersättning.

Köparen ska i första hand kontakta säljaren och påpeka städningen. Säljaren har då rätt att åtgärda städningen inom skälig tid. Man bör alltså försöka lösa problemet redan här på ett enkelt sätt. Köparen måste i värsta fall anlita en städfirma för slutstädningen ifall säljaren vägrar att åtgärda detta. Köparen får sedan kräva ersättning av säljaren för ofullständig flyttstädning.

Hyresrätt

Är det en hyresrätt så skall man som nyinflyttad kontakta hyresvärden direkt och klaga på flyttstädningen. Tag bilder med en kamera och maila till hyresvärden. En huvudregel då du väljer att städa bostaden själv och inte anlita en städfirma är: Städa bostaden så väl som du själv hade krävt ifall det var du som skulle flytta in.

Slarvar du med flyttstädningen riskerar du att åka på att betala ersättning.

Joakim har studerat fastighetsförmedling på Högskolan i Väst under 3 års tid. Med ca 10 års erfarenhet som fastighetsmäklare vill nu Joakim via sina guider inom bostad förmedla kunskap till läsarna och hjälpa dem att fatta bättre beslut vid köp av ny bostad eller försäljning av befintlig.

10 KOMMENTARER

 1. Hej vi har flyttat till en bostadsrätt som är dåligt städad. Säljaren vill inte betala för städning för mer än en timme men det kommer säker ta fler timmar. Har jag rätt att ta in städfirma och är då säljaren skyldig att betala för den städning rent juridiskt?

  • Hej SM

   Ja du har rätt att göra det men om säljaren vägrar betala kommer du inte få några pengar eftersom det inte är värt jobbet för dig att stämma säljaren i tingsrätten för några hundralappar/någon tusenlapp.
   Hade jag varit du så hade jag tagit in en städfirma som städar och sedan tagit emot ersättningen för 1 timmes städning av säljaren.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 2. Hej! Vi håller på med ett dödsbo och bostadsrätten är i mycket dåligt skick och behöver rivas ut och renoveras av dem nya ägarna. Lönar det sig ändå att ha en städfirma? Eller behöver man i detta fallet inte städa så noga? / cecilia

  • hej Cecilia.

   Den skall städas precis lika noggrant oavsett om det är en sunkig lägenhet eller en fin lägenhet sålänge ni inte kommer överens om något annat med köparen.

   mvh admin på Ekonomifokus

  • Tips
   1. Hittamäklare.se - Jämför mäklarna och deras offerter
   2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

 3. Vi ska flytta till hus med heltäckningsmatta i sovrummet. Den lades in i höstas och säljaren har inte för avsikt att köra matt tvätt på den. Är det ok eller inte?

 4. Hur många tim ska man räkna att en enrummare på 25 kvm inkl köksvrå och badrum kräver i flyttstäd?

  • Hej Lind.

   Det vågar jag inte svara på.
   Ta in offerter från flera olika städfirmor så får du bättre grepp om beräknad tidsåtgång.

   Mvh admin på Ekonomifokus

Ställ en fråga eller skriv en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här