Försäkring mot dolda fel i bostad

Dolda fel-försäkring

En dolda fel försäkring tecknas av säljaren och täcker eventuella ersättningskrav som köparen har på grund av vissa dolda fel som dyker upp i efterhand. Om ett dolt fel dyker upp och köparen kräver ersättning träder alltså försäkringen in och täcker upp för skadan (så länge felet inte är undantaget i försäkringens villkor). Vanligtvis kräver försäkringsbolaget att du gör en besiktning av bostaden för att du skall kunna teckna en försäkring mot dolda fel.

Artikelns innehåll:
1. Vad är ett dolt fel?
2. Försäkringens pris
3. Vad täcker försäkringen?
4. Vad täcker INTE försäkringen?
5. Försäkringsbolagets bedömning av felet


Klicka för att gå direkt ner till önskad rubrik

Vad är ett dolt fel

Ett dolt fel är ett fel som inte går att upptäcka eller förvänta sig vid en vanlig besiktning. Om ett dolt fel upptäcks är säljaren ansvarig för felet och tvingas ersätta köparen för dolda fel som dyker upp i efterhand.

Som köpare av ett hus hus kan man kräva ersättning för dolda fel i upp till 10 år efter köpet. Som köpare av bostadsrätt kan man kräva ersättning för fel i upp till 2 år från köpet.

 • Fastighet/hus = 10 år
 • Bostadsrätt = 2 år

Försäkringens pris

Kostnader för försäkringen:
Fastighet/hus = ca 7 000 – 10 000 kr
Bostadsrätt = ca 5 000 kr
Självrisk = 0 – 15 000 kr (beroende på försäkringsbolag)

Försäkringens kostnad är avdragsgill när du deklarerar försäljningen av bostaden.

Som vi nämner tidigare kräver försäkringsbolaget vanligtvis att du besiktigar bostaden innan du kan teckna en försäkring mot dolda fel. En besiktning av en bostadsrätt kostar vanligtvis ca 3500 kr och en besiktning av ett hus kostar runt 8 000 kr.

Försäkringen kan man köpa via de flesta besiktningsmän och mäklare. Anticimex erbjuder denna försäkring bland annat. När du tecknar försäkringen får du välja vilket maxbelopp som försäkringen täcker. Standard brukar vara att den täcker skador upp till 1 500 000 kr. Ju större försäkringsbelopp du väljer desto dyrare blir försäkringen.

Ska du sälja din bostad rekommenderar vi att du först jämför mäklarna och deras arvoden på Hittamäklare.se.

Vad täcker försäkringen?

Försäkringen täcker fel som inte går att upptäcka vid en besiktning, dvs dolda fel. Den täcker dock långt ifrån ALLA dolda fel. Det är framför allt bostadsbyggnadens konstruktion den täcker.

Försäkringsbolaget företräder säljaren om det uppstår en tvist med köparen som går till domstol. Om domstolen anser att säljaren skall ersätta köparen för det dolda felet träder alltså försäkringen in och täcker upp för kostnaderna.

Exempel på fel som täcks:

 • Skadedjur i väggarna
 • Mögelskador
 • Fuktskador

Vad täcker INTE försäkringen?

Det finns väldigt många undantag där försäkringen inte täcker. I försäkringsavtalet står det exakt vad som täcks och vad som inte täcks. läs igenom avtalet noga så att du vet vad som gäller innan du tecknar.

Några exempel på vad försäkringen INTE täcker vanligtvis:

 • Fel som understiger 0,2 prisbasbelopp (9660 kr år 2022)
 • Värmeinstallation
 • Vatteninstallationer
 • Pool
 • Vattnets kvalitet och kvantitet
 • El-installationer
 • Sanitet
 • Vitvaror
 • Ventilation
 • Radon
 • Asbest
 • Eldstad och skorsten
 • Tomtmark
 • Garage
 • Övriga byggnader
 • Fel eller potentiella fel som står noterade i besiktningsprotokollet
  exempel: Om det står i besiktningsprotokollet att bostaden har en putsad enstegsfasad och att det är en riskkonstruktion så kommer inte försäkringen att täcka en eventuell skada på grund av detta.
 • Fel eller följdskada som säljaren avsiktligt har undanhållit eller gett felaktig/missvisande uppgift om.
 • Utfästelser från säljaren

Försäkringsbolagets bedömning av det dolda felet

Försäkringsbolaget kan ofta neka ersättning på grund av egna villkor i försäkringsavtalet. Det betyder inte att du som köpare inte har rätt till ersättning. Nöj dig inte med försäkringsbolagets bedömning, kontakta en egen jurist. Även om försäkringen inte täcker kan du ha rätt till ersättning av säljaren.

När försäkringsbolaget säger nej till ersättning så kommer även säljaren sannolikt att neka dig som köpare ersättning. Acceptera inte det om du anser att du har rätt. Kontakta en jurist som hjälper dig att se om du har rätt till ersättning eller inte.

Frågor och svar

Täcker en dolda fel försäkring ALLA fel?

Nej, långt ifrån, endast dolda fel som ryms inom försäkringens villkor täcks.

Vad kostar en dolda fel försäkring?

Se våra exempelpriser i artikeln

Vad täcker / täcker inte försäkringen?

Se våra listor i artikeln

Är kostnaden avdragsgill?

Ja

💡 Planerar du att sälja en bostad?
Hittamäklare.se
hjälper dig att samla in offerter och jämföra de olika mäklarna som är aktiva i ditt område. Offerterna kan du sedan använda när du skall välja mäklare samt när du skall förhandla om arvodet med den mäklare du vill anlita. Det är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.

Joakim har studerat fastighetsförmedling på Högskolan i Väst under 3 års tid. Med ca 10 års erfarenhet som fastighetsmäklare vill nu Joakim via sina guider inom bostad förmedla kunskap till läsarna och hjälpa dem att fatta bättre beslut vid köp av ny bostad eller försäljning av befintlig.

2 KOMMENTARER

 1. Har sålt ett hus från 60 talet. Har bott själv i huset i 1,5 halvt år och nu har jag sålt det. Nya köparen vill hävda dolt fel på ett fönster i badrummet vid duschen som enligt dom är murket. Jag har själv inte upptäckt detta och informerade köparen om att jag hade en plan på att renovera badrummet då detta har fått en uppfräschning någon gång runt 1990. Fönstret är original sedan 1960 alltså innan min tid. Jag hade en besiktning när jag köpte huset för snart 2 år sedan och fick ingen anmärkning på fönstret. Nya köparen valde att inte besiktiga huset. Nu vill dom kräva mig på renoveringen. Hur gäller lagen här ?

  • Hej Lisa.

   Det är inte ett dolt fel om köparen kan förvänta sig att fönstret är dåligt pg ålder eller skick.
   Du säger att fönstret är från 1960 så i min öron låter det som att köparen hade kunnat förvänta sig att fönstret var i dåligt skick när köpet genomfördes och att det därmed inte kan räknas som ett dolt fel.
   Om det inte räknas som ett dolt fel så är du inte skyldig att ersätta.

   Mvh admin på Ekonomifokus

Ställ en fråga eller skriv en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här