När en bostad säljs skall det finnas en giltig energideklaration som inte är äldre än 10 år. Det är säljaren som är ansvarig för att det finns en energideklaration som lämnas över till köparen.
Artikelns innehåll:
1. Vad är en energideklaration?
2. Vad kostar den?
3. När måste den upprättas?
4. Vad händer om den saknas vid försäljningen?
Klicka för att gå direkt ner till önskad rubrik
Vad är en energideklaration?
En energideklaration är ett dokument som visar hur mycket energi som används i en byggnad. Anledningen till varför man gör en energideklaration är för att du som äger byggnaden tydligt ska kunna se hur mycket energi som går åt och utifrån det effektivisera byggnadens energianvändning. Deklarationen gör det även lätt att jämföra energianvändningen i olika bostäder. Det är ägaren till byggnaden som ansvarar för att en energideklaration finns eller utförs.
I en energideklaration ingår bland annat uppgifter som:
- Energianvändning för bostaden
- Hur stor area som blir uppvärmd
- Vilket värmesystem bodstaden har
- Energiprestanda
- Om radonmätning är gjord och i så fall vilket värde som uppmätts
- Förslag på åtgärder för att minska energianvändningen
I videon ovan går Appsson igenom hur en energideklaration går till.
💡 Planerar du att sälja en bostad?
Hittamäklare.se hjälper dig att samla in offerter och jämföra de olika mäklarna som är aktiva i ditt område. Offerterna kan du sedan använda när du skall välja mäklare samt när du skall förhandla om arvodet med den mäklare du vill anlita. Det är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.
Energideklarationens pris
Priset för att upprätta en energideklaration varierar beroende på vilken kommun du bor i samt vilken typ av bostad det gäller. Priserna kan även variera kraftigt beroende på vilket besiktningsföretag du väljer att anlita. Anticimex erbjuder till exempel energideklarationer av villor för ca 4500 kr men om du letar så kan du hitta företag som gör din energideklaration för strax över 2000 kr.
En del företag erbjuder fast pris och andra företag erbjuder rörligt pris. Jämför olika företag för att se vad som passar bäst för just dig och din bostad.
När det är ett hus som säljs är det säljaren som bekostar energideklarationen. Är det en bostadsrätt som säljs är det bostadsrättsföreningen som bekostar den.
Kostnaden är avdragsgill
Kostnaden för energideklarationen är avdragsgill i deklarationen när du deklarerar försäljningen.
En energideklaration upprättas av en expert
För att få fram de uppgifter som ska ingå i en energideklaration för en byggnad görs först en besiktning av byggnaden. Besiktningen tar vanligtvis 30-60 minuter och den måste utföras av en certifierad expert som anlitas av ägaren till byggnaden. Uppgifterna registreras sedan hos Boverket och sammanställs till en energideklaration.
När måste en energideklaration upprättas?
Det finns tillfällen då en energideklaration måste finnas för en byggnad. Om du till exempel står som ägare till en villa som du vill sälja måste det enligt lag finnas en energideklaration för din bostad innan en försäljning sker. Energideklarationen får vid försäljningstillfället inte vara mer än tio år gammal. Kravet på energideklaration och vem som ansvarar för att den finns varierar beroende på vad för byggnad och typ av boende du äger.
Hus, friköpta radhus och ägarlägenheter
Står du som ägare till bostaden är det du som är ansvarig för att det ska finnas energideklaration vid försäljningstillfället. Deklarationen behöver vara giltig och ska finnas tillgänglig för spekulanter samt ges vidare till köparen av bostaden. Detta gäller oavsett om du äger ett hus, friköpt radhus eller en ägarlägenhet.
Bostadsrätt
Äger du en bostadsrätt är det inte du som ansvarar för att en giltig energideklaration finns, utan ansvaret ligger då hos bostadsrättsföreningen. Du som säljare ansvarar däremot för att energideklarationen finns tillgänglig för köparen av din bostadsrätt samt att energiklassen presenteras i annonsen.
🔗 Läs mer om bostadsrättsföreningens ansvar
Fritidshus
Har du ett fritidshus som du använder mindre än fyra månader per år eller som har en energianvändning på maximalt 25 procent av en helårsförbrukning behöver det inte finns en energideklaration. Ingen får stå skriven på ditt fritidshus under det senaste året innan du säljer det.
Giltighetstid på en energideklaration
En energideklaration är giltig i tio år och efter det ska en ny deklaration upprättas. Äger du en villa eller ett radhus behöver du dock inte upprätta en ny energideklaration förrän du ska sälja din bostad. Trots att inte finns något krav kan det ändå vara bra för dig att få utfört en energideklaration även fast du inte tänkt sälja din bostad eftersom du då får reda på energianvändningen i din bostad och kan vidta åtgärder för att minska den.
Konsekvenser vid utebliven energideklaration
Vid försäljning av hus har köparen rätt att kräva att en giltig energideklaration finns vid försäljningstillfället. Om du som säljare, efter uppmaning av köparen ändå inte har upprättat en deklaration kan köparen välja att själv anlita ett besiktningsföretag. Besiktningen måste då ske inom sex månader efter tillträdet och köparen kan därefter kräva att du som säljare bekostar den.
Detta kan bli onödigt dyrt för dig då du inte har möjlighet att välja vilket företag som ska utföra besiktningen. Det gäller dock inte vid försäljning av bostadsrätt då det är bostadsrättsföreningen som ansvarar för att en giltig energideklaration finns, inte du.
💡 Planerar du att köpa bostad?
Helst skall du ha ett lånelöfte klart redan innan du går på visning. En hemsida som vi upplever är väldigt duktiga på lånelöften och erbjuder väldigt fördelaktiga räntor är Lånekoll.se. De kan även hjälpa dig med att förhandla ner räntan på befintliga lån.
Lånekoll jämför bolån och privatlån hos ett stort antal banker åt dig med en enda ansökan. Du får en lista med bankernas olika erbjudanden och du väljer själv om du vill acceptera något erbjudande eller inte. Det är helt gratis att använda tjänsten och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.