Energideklaration

Energideklaration

När en bostad ska säljas måste det finnas en energideklaration (undantaget fritidshus) som talar om hur energieffektiv bostaden är. Det här gäller både bostadsrätter och friköpta bostäder men vem som har ansvaret för att upprätta en energideklarationen skiljer sig åt. Om du ska sälja din bostad är det viktigt att du är medveten om de regler som gäller för denna deklaration.

Om du säljer ett hus skall du som säljare upprätta en energideklaration om det inte redan finns en som är max 10 år gammal. Bor du i en bostadsrätt är det bostadsrättsföreningen är skyldiga att upprätta en energideklaration.

Skall du sälja?
Betalar inte onödigt mycket för mäklaren.
Mäklarofferter.se kan du enkelt fylla i dina uppgifter och sedan få hjälp att samla in offerter och att jämföra de olika mäklarna i ditt område. Du kan använda offerterna för att jämföra mäklarna och även när du skall förhandla om mäklararvodet med den mäklare du vill anlita. Du förbinder dig inte till någonting när du fyller i dina uppgifter hos Mäklarofferter.se och det är helt gratis.

Målet med energideklaration

Tanken bakom energideklarationer är mycket god. Syftet är nämligen att det ska bli lättare att jämföra olika bostäders energieffektivitet. Detta oavsett var i landet de finns. Samtidigt är den här typen av deklaration till för att göra det mer fördelaktigt att välja miljövänliga energilösningar.

En energideklaration upprättas

Energideklarationer upprättas av experter på energi. Det ska vara en oberoende energiexpert som är certifierad och som får uppdraget av den som äger bostaden. Det är expertens ansvar att deklarationen skrivs på rätt sätt. Energideklarationen kommer sedan att registreras med Boverket.

Ditt ansvar

Som ägare av bostad är det alltså inte ditt ansvar att deklarationen skrivs på rätt sätt. Men du måste se till att det finns en giltig energideklaration då du vill sälja bostaden. När den väl är upprättad kommer den att gälla i tio år.

Några viktiga punkter att beakta är:

 • Om du har en energideklaration då du annonserar om din bostad för försäljning ska information om bostadens energiprestanda vara med i marknadsföring. Det här bör din mäklare kunna ta hand om. Om du säljer själv får du inte missa denna regel.
 • När det kommer spekulanter för att se på din bostad ska du kunna visa upp energideklarationen för bostaden.
 • Det är också viktigt att du ger deklarationen för bostadens energiförbruk till den som till sist köper bostaden.

Det är du som säljer bostad som har ansvar för att en energideklaration upprättas. Om du inte tar hand om deklarationen kan Bolagsverket kräva att du gör det. Om du ändå inte upprättar deklarationen kan vite utdömas.

Den som köper din bostad har rätt att upprätta en energideklaration på din bekostnad upp till 6 månader efter köpet. Om det inte finns någon energideklaration har du alltså ansvaret för att den skapas ett halvår efter att du säljer bostaden.

När du säljer bostadsrätt

Då du ska sälja en bostadsrätt skiljer sig reglerna för energideklarationer en aning från då du till exempel säljer en villa. Det är bostadsrättsföreningen som har ansvaret för att en energideklaration upprättas inför försäljning.

Det är mycket ovanligt att föreningar inte har denna deklaration redo att användas av medlemmar som vill sälja sina bostadsrätter. Men om deklarationen saknas är det alltså ägaren av byggnaden och inte du som äger en bostadsrätt som måste se till att den skapas.

Kom bara ihåg att det är du som säljer som måste se till att energideklarationen finns med i annonser för bostaden. Dessutom är det ditt ansvar att de som kommer och ser på bostaden får ta del av energideklarationen.

Om det mot förmodan skulle fattas en energideklaration vid försäljning av bostadsrätt kan köparen inte upprätta en på säljarens bekostnad.

Planerar du att köpa bostad?

Om du skall köpa en ny bostad bör du alltid jämföra bankernas olika erbjudanden innan du väljer bank. Lånekoll.se hjälper dig med detta gratis. Du gör en ansökan och får en lista med erbjudanden från olika banker. Du väljer själv om du vill nappa på något erbjudanden eller inte. Du förbinder dig inte till något när du ansöker och det är helt gratis.

2 KOMMENTARER

 1. Har haft mitt hus i 45 år och skall sälja
  Fråga
  Får man göra skatteavdrag om man under denna perioden installerat braskamin två gånger
  Första installerades 1990 och ersattes med en ny 2014

  • Hej Anders.

   Ja, den första kaminen blir en ny till och ombyggnad.

   Den andra kan du också dra av som en ny till och ombyggnad om den är mer effektiv och bättre än den första.
   Om den är likvärdig med den första så är det en vanlig ”renovering” vilket gör att den faller under 5 års gränsen.

   Läs mer här om: Vad man får dra av i deklarationen vid försäljning av bostad.

   Mvh admin på EKonomifokus

Ställ en fråga

Please enter your comment!
Please enter your name here