Skälig hyra – hyresrätt, bostadsrätt och villa

Skälig hyra

Det finns lagar och regler som avgör hur mycket man får ta ut i hyra vid andrahandsuthyrning. Reglerna skiljer sig mellan ägda bostäder och hyresbostäder. Är det en hyresrätt som skall hyras ut i andra hand skiljer sig reglerna alltså mot om det är en villa eller bostadsrätt som skall hyras ut. Nedan går vi igenom skillnaderna.

Längre ner i artikeln hittar du kalkylatorerna som räknar ut en skälig hyra vid andrahandsuthyrning åt dig.

Skälig hyra – andrahandsuthyrning av bostadsrätt och villa

Sedan vintern 2013 är det lättare att ta ut en högre hyra för egen bostad. Tidigare skulle hyran motsvara bruksvärdet för bostaden men så är det inte längre. Privatuthyrningslagen reglerar också skälig hyra för hus, radhus, villa eller ett enkelt rum i ett boende som du äger. Hyran ska ändå vara skälig och det innebär att den inte får överstiga summan av de kostnader du har för kapital och drift.

Kapitalkostnad – Kapitalkostnaden är den årliga avkastningsräntan på bostadens
marknadsvärde. Det här brukar vara 4 %. Om det finns ett kapital bundet i bostaden finns rätten till den årliga avkastningsräntan. Räntan är hypotetisk och gäller oavsett om du har lån på bostaden eller inte.

Driftkostnad – Driftkostnaderna är utgifter för el, vatten, avgiften till bostadsrättsföreningen, internet, parkering och andra kostnader som kan tillkomma. Det går också att lägga till en avgift för slitage av möblerna i bostaden. Om du äger mer än en bostad och vill hyra ut fler kan reglerna se annorlunda ut. Det kan till exempel vara så att du följer den friare privatuthyrningslagen för uthyrningen av din villa men hyreslagen för uthyrningen av en sommarstuga.

För att räkna ut en skälig hyra för en villa eller bostadsrätt räknar du enligt följande:

 1. Kapitalkostnad = bostadens marknadsvärde * 0.04.
 2. Driftskostnad = övriga kostnader och driftkostnader + eventuell månadsavgift till bostadsrättsföreningen = driftkostnad.
 3. Plussa sedan ihop kapitalkostnaden och driftkostnaden.
  Om lägenheten skall hyras ut möblerad tar du din framräknade totalsumma och multiplicerar med 1.15.

Eller så använder du kalkylatorn som vi byggt.Observera att kalkylatorn räknar ut en ungefärlig skälig hyra. Räknar man på detta sätt så bör man kunna känna sig hyfsat säker på att man inte överstiger gränsen för en skälig hyra. Vi kan dock inte garantera att hyresnämnden gör samma bedömning.

Få hjälp med kontraktet för ca 395 kr
Juridiskadokument.nu köper du ett korrekt hyresavtal för ca 395 kr.
I priset ingår hjälp och support via telefon från Thorlunds juristbyrå med att fylla i avtalet korrekt. Det kan vara värt några hundralappar att få till avtalet juridiskt korrekt så att man undviker bekymmer i framtiden.

Skälig hyra för hyresrätt som hyrs ut i andra hand

Om du hyr en hyresrätt som du vill hyra ut i andra hand får du endast ta ut samma hyra som du betalar. Du kan lägga på lite på hyran om det är så att hyresrätten är möblerad eller om det finns andra förmåner.Påslag för möbler

Det finns ingen tydlig svensk lag för hur mycket du får lägga på för möbler vid en andrahandsuthyrning. Det finns dock en norm och den säger att 10-15 % extra påslag på hyran är skäligt då bostaden är fullt möblerad.

Övriga påslag

Du får också öka hyran för tjänster som tv, internet, el, gas, parkering och mer. Om förmånen kan kopplas till lägenheten är det tillåtet att ta ut mer hyra för den.

Uthyrning av rum i villa, bostadsrätt eller hyresrätt.

Om ett rum skall hyras ut till en inneboende skall samma uträkning göras som vi nämnt ovan. Sedan skall man räkna ut hur stor del av bostaden som den inneboende nyttjar. Den inneboende skall alltså endast betala hyra för den del av bostaden som den inneboende faktiskt nyttjar. Använd kalkylatorerna för att räkna ut en skälig hyra för HELA bostaden och dela sedan den kostnaden med den andel av bostaden som den inneboende nyttjar.

Exempel:
En inneboende nyttjar ca 60% av bostadens yta (ett sovrum, köket och badrummet).
Om hela bostaden hade hyrts ut så hade den totala kostnaden varit 10 000 kr. En skälig hyra för denna hyresgäst är då 10 000 * 0,6 = 6000 kr.

Oskälig hyra

Det är mycket viktigt att ta reda på vad som kan räknas in i en skälig hyra. Det går nämligen att anmäla den som hyr ut för oskäliga hyror. Om du tar ut för mycket hyra och detta anmäls kan du bli återbetalningsskyldig i upp till 2 år retroaktivt och gäller det en hyresrätt kan du även bli av med ditt hyreskontrakt utan varning.

Den som hyr en lägenhet som kan anses ha en oskälig hyra kan anmäla detta till Hyresnämnden. Har du tur så kan du få tillbaka delar av den hyra du betalat.

Nyligen blev det dessutom olagligt att hyra ut en hyresrätt utan godkännande från hyresvärden och att ta ut en oskäligt hög hyra. Straffet kan bli böter eller fängelse i högst två år.

Undvik bekymmer när du skall hyra ut
Om du hyr ut din bostad via Samtrygg.se får du hjälp med allt som har med uthyrningen att göra. Eftersom Samtrygg agerar mellanhand mellan dig och hyresgästen så kan de garantera att du får din hyra i tid, de hjälper dig med alla avtal och all juridik. Du får även en personlig hyreskonsulent som kan svara på alla dina frågor och du får hjälp med att hitta en bra hyresgäst. De hjälper dig även att beräkna vilken max-hyra hyra du kan ta ut.

Samtrygg erbjuder hyresgaranti, dvs de garanterar att den som hyr ut får sina pengar oavsett om hyresgästen betalar hyran eller inte.

Kika in på Samtrygg.se och se om deras tjänster är något för dig. Genom att använda en mellanhand kan du undvika massor med bekymmer när du hyr ut din bostad.

Skälig hyra när man hyr i första hand

Reglerna för skälig hyra skiljer sig åt när man beräknar skälig hyra på en första- eller andrahandsuthyrning. När du hyr i första hand så hyr du vanligtvis av ett bostadsbolag eller en bostadsrättsförening och då gäller helt andra regler än om du hyr i andra hand. Den skäliga hyran för förstahandskontrakt på en hyresrätt beaktar två viktiga punkter:

Bruksvärdet
En skälig hyra för hyresrätt ska representera det som beskrivs som bruksvärde. Bruksvärdet styrs av:

 • Lägenhetens storlek
 • Planlösning
 • Hur modern bostaden är
 • Läget i bostadshuset
 • Reparationsstandard
 • Fördelar som hiss och sopnedkast
 • Om det finns tvättstuga i samma hus
 • Närhet till kommunikationer

Likvärdiga bostäder
Hyran kan också påverkas av det som kallas för likvärdiga bostäder. Här ser du på lägenheter som finns i samma område och som har samma egenskaper. För att jämförelsen ska bli relevant ska lägenheterna bland annat ha samma:

 • Storlek och planlösning
 • Modernitetsgrad
 • Läge i huset (våning)
 • Ljudisolering
 • Behov av reparationer
 • Funktioner som hiss, tvättstuga och sopnedkast
 • Parkering eller garage
 • Fastighetsservice

Det går att ange en mindre lägenhet som jämförelselägenhet då den har en bättre planlösning. Det går att kvitta andra egenskaper mot varandra när man jämför lägenheter för att komma fram till skälig hyra. På så vis kan en lägenhet som ligger på femte våningen och är utan hiss men har sopnedkast och långa tvätt tider ha samma bruksvärde som lägenheten som ligger på en lägre våning men är utan tvättstuga.

Om du känner dig osäker på om din hyresvärd tar ut en oskäligt hög hyra kan du alltså jämföra med andra likvärdiga bostäder i området för att avgöra om din hyra ligger för högt eller inte.

Få hjälp med kontraktet för ca 395 kr
Juridiskadokument.nu köper du ett korrekt hyresavtal för ca 395 kr.
I priset ingår hjälp och support via telefon från Thorlunds juristbyrå med att fylla i avtalet korrekt. Det kan vara värt några hundralappar att få till avtalet juridiskt korrekt så att man undviker bekymmer i framtiden.

82 KOMMENTARER

 1. Hej!
  Jag och min sambo hur ett hus.
  Huset är på 104 kvadratmeter med tillhörande trädgård.
  Han som hyr ut köpte huset för 760 000.
  Vi betalar 9200:- i månaden sen tillkommer elen på mellan 1000-2500 varje månad då huset är el uppvärmt så betalar vi ju både värme och el själv inkl hyran då på 9200 så runt 11 000 / månad betalar vi.
  Betalar vi för mycket i hyra??

  • Hej My.

   Du får använda kalkylatorn i artikeln så kan du räkna ut en ungefärlig skälig hyra.
   Jag har tyvärr inte tid att räkna åt alla.

   Mvh admin på EKonomifokus

 2. Hej jag hyr i andrahand en bostadsrätt på 29 kvm för 9500kr exklusiv el som jag betalar själv när jag flytra in i agusti såg jag att dom hade lagt upp el likadan lägenhet till salu för 1200000 och månads avgiften ligger på 1800kr jag fick den delvis möblerad så dåbtill min fråga hur mycket är en skälig hyra? Och när jag säger delvis möblerad är det en hatthyla i halen och en soffa och tv bänk som står i källaren

  • Hej gabriel.

   Det låter som att du betalt en för hög hyra.
   Hade jag varit du så hade jag anmält ärendet. Det gör du HÄR.
   Det kan kanske trilla in många tusenlappar där eftersom du kan få tillbaka en del av den hyra du betalt (retroaktivt) i upp till två år bakåt i tiden.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 3. Hej
  Jag skulle hyra en lägenhet på 65kvm och den har 3 rum och ett kök. Värme och el ingår .Den har inget renovera unde många år.lägenheten har kylskåp,spis,tvättmaskin, Det är en gammal lägenhet i tierp .jag vet inte hur mycket är marknadsvärdet. Vad är den skäliga hyran för den lägenheten.
  Tack på för hand

  • Hej Roya.

   Om det är en bostadsrätt och du inte vet marknadsvärdet så går det inte räkna ut den skäliga hyran.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 4. Hej.
  Jag har hittat ett hus som jag eventuellt ska hyra.
  Men jag funderar på om hyran är skälig, dom vill ha 6900:- i kallhyra för ett hus på landsbygden på 112 kvadratmeter, 4 rum och kök? Om jag minns rätt så har ägarna köpt huset för strax över miljonen.
  Jag ska betala alla avgifter som tillkommer, el, vatten, vägavgift, försäkring m.m.
  Jag har försökt att räkna så som det står i artikeln men förstår inte riktigt hur man gör.

  Tacksam för svar 🙂

  • Hej Malin.

   Om marknadsvärdet idag är 1 miljon kronor så är 6900 kr förmodligen en lite för hög hyra.
   Runt 3500 kr bör vara en rimlig hyra om alla driftkostnader ligger separat.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 5. Hej. Fråga vid inneboende. Hyresvärd bor högst upp centralt i ca 50 kvm, 2 rum plus kök, badrum samt förråd och hyr ut till inneboende större delen av rummet med balkong, garderober, möblerat. Kan hyresvärd då ta ca 4500 i hyra om inneboende inte har något emot det? Det borde väl inte räknas som oskälig hyra? Eller måste man sänka den något med hänsyn till vad hyresvärd betalar i hyra för hyresrätten. (Antar det hade varit annorlunda om det hade varit bostadsrätt)

  • Hej Tess.

   Jo det kan räknas som oskälig hyra ifall du räknat fel.
   Du skall räkna ut ungefär hur stor del (i procent) av lägenheten som hyresgästen använder.
   Du skall sedan räkna ut hur stor del av hyra och driftskostnader som den procentsatsen motsvarar. Då får du fram den skäliga hyran.
   Om du hyr ut möblerat kan du göra påslag precis som vanligt.

   Exempel:
   En inneboende använder 25% av lägenheten. Skälig hyra är då 25% av den hyra och driftkostnader som uthyraren själv betalar.

   Mvh admin på EKonomifokus

  • Tips
   1. Mäklarofferter.se - Jämför mäklarna och deras offerter
   2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

  • Hej,

   Jag tänkte hyra ut min bostadsrätt i på Lidingö. Den är på 142 kvadratmeter och värderad till 7,4 miljoner. Månadskostnaden är 5200 kronor och jag tänkte hyra ut den möblerad. Vad är en skälig hyra? Jag förstår inte vilken procentsats jag ska använda för referensränta då Riksbanken ligger på 0%. Kan jag bli återbetalningsskyldig om jag tar för hög hyra?

   Tacksam för svar.

   • Hej Olle.

    Ja du kan bli återbetalningsskyldig för överhyror i upp till två år tillbaka i tiden.
    Jag vågar inte svara på vilken ränta man skall räkna på idag men 4% verkar fungerar fortfarande enligt den info jag har.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej! Tack för en bra artikel.

   Vi bor i stockholm och hyr ut en bostadsrätt i andrahand. Vi ska flytta till annan ort och funderar på att hyra ut vår nuvarande bostadsrätt några månader också. Därmed skulle vi i ca. 1 år hyra ut två bostadsrätter och jag förstår det som att hyreslagen då ska gälla för en av lägenheterna.

   Kan man själv välja vilken av bostadsrätterna som ska räknas enligt hyreslagen?

   Hur räknar man ut en ”skälig hyra” enligt hyreslagen på en bostadsrätt? Hyresrätterna i området är dyra per månad. Vi betalar ju inte lika mycket per månad eftersom det är en bostadsrätt. Finns det möjlighet att göra något påslag för att möta hyresmarknaden i området?

   Tacksam för det input du kan ge!

   • Hej Mia.

    jag är tyvärr osäker på vad som gäller i det fall då man hyr ut flera bostäder så jag kan tyvärr inte svara på din fråga.

    Mvh admin på EKonomifokus

  • Hej!
   Vad skulle ni säga är en skälig hyra för en villa på 120m² 4rok som ska hyras ut möblerad i 4-6 månader?
   Bostadens marknadsvärde är cirka 500 000 och med en driftskostnad på ca 4000kr/mån.

   Varför jag frågar är för att kalkylatorn säger 6500 kr/månad, och då alltså inkl drift. JAg tycker det låter lite lågt? VAd tycker ni?

   • Hej Lotta.

    Du får räkna ut det själv med hjälp av informationen i artikeln.
    De regler som gäller är de som står i artikeln.

    Eftersom du har ett såpass lågt marknadsvärde kan du inte ta ut någon hög hyra.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej
   Äger en hyresfastighet med 6 stycken lägenheter i. Hyr ut dessa lägenheter med första handskontrakt och har nu fått en förfrågan ifrån ett rekryteringsbolag som vill hyra en av lägenheterna till en anställd. Fått förfrågan om att hyra ut den möblerad. Hur mycket påslag på hyran kan man göra för möblemanget? Behöver i sådana fall införskaffa alla möbler då detta är första gången det hyrs ut på dessa premisser.

   • Hej Miriam.

    Jag vet inte vad som gäller när man är hyresvärd tyvärr.
    När en privatperson hyr ut i andra hand får man lägga på 10-15% för möbler.

    Mvh admin på EKonomifokus

  • Jag fick en notis från detta forum och läste lite för skojs skull.
   Jag blir alldeles chockad över hur olika priser det är beroende på ort.
   Jag köpte en 140m2 1,5-plansvilla byggt 74 inklusive varmbonat garage på 150m2 och 1600m2 tomt i centralt lugnt läge på mindre ort för 870k.
   Hur 17 har man råd att amortera på ett lån på flera miljoner och dessutom avgifter???
   (35m2-villan jag skulle få hyra för 3900+ drift känner jag fortfarande var ett skämt på den orten och den standarden)

   Mvh Peter numera lycklig husägare.

  • Hej!
   Jag har en hästgård på landet utanför Falkenberg i Halland. Huset är 150 m2, samt stall m 4 hästboxar, paddock, mark/hagar på ca 5 ha. Jag tar 6500kr/mån exkl drift. Jag skulle vilja höja hyran, är det skäligt? Gården är värd ca 2,5 milj. Gäller kalkylatorn som du hänvisar till i hela landet och oavsett hur mkt tomt/mark som ingår? El hur ska jag tänka?

   • Hej Camilla.

    Ja du kan använda kalkylatorn oavsett vart i Sverige huset ligger.
    Använd kalkylatorn så får du fram en ungefärlig skälig hyra.

    6500 kr i månaden låter väldigt lågt för den bostaden.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej!
   Går i funderingar att hyra ut mitt hus. Har gjort en kalkyl som säger att en skälig hyra ligger mellan 11000 och 15000. Huset är 160 kvm 8 rum och driftkostnaden är cirka 2500 i månaden. Den skall hyras ut fullt möblerad.
   Skall man hyra ut exklusive driftkostnader? Nästa fråga är: Är det inte lite dyrt att hyra ut vi säger för ovanstående belopp om även driftkostnader skall betalas utöver?
   För mig låter inte det skäligt??
   Tacksam för svar =)
   MVH
   Olivera

   • Hej Olivera.

    I artikeln och kalkylatorn räknar vi inklusive driftkostnader.
    Det låter inte oskäligt med 11-15.000 kr/mån för en villa på 160 kvm.

    mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej,
   Vi har en lägenhet i Älvsjö torg och är nyfikna på vad en skälig hyra kan vara hos oss.
   Lägenheten är belägen mitt på torget och är vägg i vägg med pendeltågsstationen.
   Marknadsvärde 3 000 000
   Månadsavgift 3800kr ingår bredband och bas tv kanaler.
   Driftkostnad ca. 600kr månaden.
   Hyrs ut möblerad.

   • Hej Jonas.

    I artikeln står det hur du räknar och det finns kalkylatorer som hjälper dig att räkna.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Tips
   1. Mäklarofferter.se - Jämför mäklarna och deras offerter
   2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

  • Hej,

   Vad skulle en skälig hyra för en bostadsrättslägenhet som är en tvåa på 56Kvm vid Brommaplan vara? Den hyrs ut möblerad, marknadsvärdet är 2.500.000, driftkostnader om 6-700:- och en avgift till brf på 3872:-.

   Som jag tolkar det kan jag inte räkna med kostnad för amortering och ränta på lån, utan man räknar istället med den årliga avkastningen?

   Stämmer det att 13-14.000 skulle vara en skälig hyra att ta?

   • Hej Yasmine.

    Ja precis, när jag knappar in de siffror du nämner så landar den skäliga hyran på ca 13.000 kr om den hyrs ut utan möbler.

    Mvh admin på EKonomifokus

  • Om jag tolkar ert sätt att räkna fram hyran för ett radhus så räknar ni med att el, värme och sophämtning ingår i hyran. Skattereglerna med chablonavdrag på 40000:- och 20% för rörliga utgifter pekar på samma sak. Har jag förstått rätt?

  • Hej
   I Arboga på lundsborgsesplanaden, så ’renoveras’ det. Denna rustades för två år sedan. Efter renovering så rasar kontakterna ut från väggen. Trots påtryckningar så gör man inget, utan hyresgästerna får själva laga detta. Två soptunnor på 4 trappuppgångar, med 6-8 lägenheter i varje uppgång. Böter om man ställer bredvid, vilket orsakar sopberg i lägenheten.
   Tre rum på 72 kvm kostar idag 8800 och ska höjas med 2%. Drift 4-500:-/mån
   Är det en skälig hyra för detta område

  • Hej, jag sitter i styrelsen i en sommarstuguförening. På området finns en stuga på 40 kvm (2 rum och kök) som föreningen äger och hyr ut. Stugan har enklare standard (dusch och fritidstoalett/mulltoa), men är fullt användbar året runt. Stugorna i området har ett snitt-marknadsvärde på ca 1 miljon kronor. Vi diskuterar nu vad en skälig årshyra (”kallhyra”) är, tacksam för vägledning.

   Mvh
   Magnus

  • Hej!

   Det står i artikeln att avskatsnibgsräntan på bostadens marknadsvärde brukar ligga på 4%.

   Finns det någon källa på vad den ligger på någonstans?

   Kan inte inte någon siffra i lagen om uthyrning av egen bostad (2012:978)

   Mvh

   • Hej Johan.

    Den skall vara ”skälig” enligt lagen.
    I tidigare fall har 4 % ansetts som skäligt och används därför av de allra flesta när skälig hyra skall beräknas.
    Det finns dock ingen exakt nivå som gäller.

    Mvh admin på EKonomifokus

  • Tips
   1. Mäklarofferter.se - Jämför mäklarna och deras offerter
   2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

  • Hej!
   Jag har en lägenhet som är på 75kvm, 25min från stockholm city, nyproduktion som ligger på ca12600kr i fast hyra med driftkostnader på ca 900kr

   Jag har ett rum över (möblerat) på 8kvm och undrar då hur mycket ungefär som jag bör lägga detta rum på om jag skulle införskaffa en inneboende? Med tanke på delade utrymmen som är på ca 50kvm?

   • Hej Shehed.

    Du räknar ut den skäliga hyran som vanligt i vår kalkylator. Sedan multiplicerar du den summan med ungefär så många % av bostaden som hyresgästen kommer att nyttja.
    Det svåra är att bedöma hur stor del av lägenheten som hyresgästen nyttjar. Hade det varit min lägenhet så hade jag nog räknat med att hyresgästen nyttjar någonstans runt 30-40 % av bostaden.

    Mvh admin på EKonomifokus

  • Hej!
   Jag ser att ni i er kalkylator för uthyrning av hyresrätt lägger på 15% även på driftkostnaderna om den är möblerad. Stämmer det? Ska kostnader för t.ex. el, bredband och parkering öka med 15% för att lägenheten är möblerad? Har ni gjort en miss? Skulle ni kunna hänvisa till en källa för att det är så man ska räkna?

   Tack på förhand!

   • Hej Fredrik.

    Tack för info. Det var fel i kalkylatorerna där.
    Påslaget skall inte läggas på drift och övriga kostnader.
    Det är korrigerat nu.

    Mvh admin på EKonomifokus

  • Tips
   1. Mäklarofferter.se - Jämför mäklarna och deras offerter
   2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

  • Hej,
   jag hyr källarplanet (omgjort till lägenhet) i en villa med egen ingång. Ytan är 42 kvm.
   Delvis möblerad.
   Vad är skälig hyra för det anser ni?
   Villaområde i sthlms förort.

   • Hej Maria.

    Om du läser artikeln så ser du att det inte går att svara på din fråga med de uppgifterna du lämnar.

    Mvh admin på EKonomifokus

  • Hej!

   Jag har en hyresrätt som jag betalar 4500kr för. Hyresrätten har endast haft en hyreshöjning på 15 år och andra lägenheter i området med samma antal kvadrat och med liknande standard ligger på 5000-5500kr (min förstahandshyra och bruksvärdesnivån skiljer alltså en del).
   Är det då okej att jag lägger på 500kr extra på det ordinarie priset vid uthyrning i andrahand?

   • Hej Carl.

    När man hyr ut sin hyresrätt i andra hand skall man ta ut samma hyra som man själv betalar.
    Jag tror inte att du får göra ett påslag på 500 kr utan anledning.

    mvh admin på EKonomifokus

  • Hej!
   Jag och min sambo hyr en liten stuga av en privat hyresvärd
   Min fråga:
   Är det skäligt av hyresvärden att begära 8000kr/månad för en stuga på 3 rok och 40kvm boyta?

   • Hej Carl.

    Om du läser artikeln så förstår du att jag inte kan svara på din fråga med endast storleken på bostaden och på hyran.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej, tänker hyra ut min hyresrätt sk andrahandsuthyrning april 2020 till mars 2021., hyra inkl parkering bredband tv comhem bas exl el 5811 månaden, tänkte ta ut 7000 månaden möblerad, är det skäligt? Hur kommer uppgifter om hyra till skatteverket? jag får ju inga inkomstuppgifter via skatteverket om hyran? var hämtar skatteverket mina eventuella inkomster från andrahandsuthyrningen? förbryllad!!!!!

   • Hej Lars-Åke.

    Om det är skäligt eller inte får du räkna ut själv. Jag har tyvärr inte tid att räkna åt alla.
    Du förväntas deklarera dina hyresintäkter varje år i din deklaration. Den vägen får skatteverket uppgifterna.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej Andreas, tack för svar. Om jag räknar på det så hamnar jag på att vi kan ta en hyra på 12000 för huset, men om det är meningen att drift ska ingå i det så går vi plus minus noll. Är det också så att man ska betala skatt på hyresintäkter som överstiger 40’ / år? Då går vi ju minus. Min dröm deal är att vi tar 15’ i hyra, hyresgäst betalar försäkring, drift efter egen förbrukning, och vi betalar underhåll och lån.

   • Hej igen Marita.

    Det är omöjligt att ni går back om ni inte har väldigt höga boräntor (4% eller högre). Om du går back enligt beräkningarna så har du fyllt i siffrorna fel.
    Du skall ju fylla i alla driftskostnader och kapitalkostnader, gör du det så kommer de med i beräkningarna.

    Det stämmer att ni skall skatt på alla hyresintäkter över 40.000 kr.

    Ni kan ju chansa och ta 15.000 kr plus drift i hyra.
    Det värsta som kan hända är att hyresgästen vänder sig till hyresnämnden och anklagar er för att ha oskälig hyra.
    Om hyresgästen får rätt kommer ni få betala tillbaka den överskjutande delen (den oskäliga delen av hyran) för upp till 12-månader bakåt i tiden (förutsatt att ni hyrt ut under ett helt år).

    Hyresnämnden har marginaler så det är inte säkert att de anser att 15.000 kr är oskäligt.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Tips
   1. Mäklarofferter.se - Jämför mäklarna och deras offerter
   2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

  • Hej, vi skulle vilja testa att bo i hyreslägenhet i stan och samtidigt hyra ut vårat hus. Hyran på hyreslägenheten är 12 000 kr per månad. Marknadsvärdet på vårat hus är 2,7 miljoner, driftskostnad per månad är ca 3500, lånekostnader vi betalar varje månad är ca 6000. Är det så att man inte gör någon vinst på att hyra ut sitt hus dvs betalar hyresgäst enbart det vi själva skulle ha betalat?tack!

   • Hej Marita.

    Ni kan absolut göra vinst men ni kan inte hyra ut hur dyrt som helst eftersom ni riskerar att det räknas som oskälig hyra.
    Beräkna ungefär hur dyrt ni kan hyra ut huset och sedan får ni bedöma om det är värt det eller inte.

    Mvh admin på EKonomifokus

  • Hjälp.. vart ska jag vända mig..
   Jag hyr en andrahandslägenhet för 22000kr i månaden. -personen som har första handskontrakt betalar 10000kr i månaden ..

   Den är på 70 kvm 3 rum kök ligger i Solna centrum.
   I detta har jag bott i 1 år..

   Hjälp.. återbetalning till mig? Och vart kan jag vända mig för att få hjälp med detta..

  • Enligt artikel/länken 2 så skulle hyran i mitt fall hamna mellan 1600 och 1900:-/månad.
   Nu spelar det inte längre någon roll eftersom jag flyttade ut direkt pga flertal andra brister utöver det rejält slitna skicket.
   Mvh Peter

  • Tips
   1. Mäklarofferter.se - Jämför mäklarna och deras offerter
   2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

  • Hej!

   Jag och min kille vill hyra ut hans hus, då vi ska flytta ihop. Det är en villa på 65kvadratmeter. Sjöutsikt, 3 rum o kök, Tomt 2834kvm, pris 570000kr. Driftkostnader varierar varje månad för el mm, ca 2000kr, öppen spis. Finns en liten stuga på tomten, även en orenoverad övervåning som inte räknas med. Finns en vedbod. Ligger i Jämtland. För själva huset betalas 2500kr varje månad av lånet.

   Vi har tänkt på 5000kr exk. driftkostnader såsom el mm då man förbrukar olika beroende på väder ute mm. Är det rimligt eller hur räknar ni? När vi använder kalkulatorn får vi ca 5000kr men antar att driftkostnaderna är inkluderade i den hyran.

   • Hej Malin.

    Vi räknar enligt den informationen och kalkylatorn som vi har i artikeln.
    Får du fram ca 5000 kr i kalkylatorn och du har använt den rätt så kan du utgå ifrån att det är en ungefärlig skälig hyra.
    Om du har fyllt i driftskostnader i kalkylatorn så är de medräknade, annars inte.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej,

   Vi har inom kort en nybyggd 2:a 49kvm med en årsavgift på 37000kr, insats på 2057000 som vi funderar på att hyra ut i andra hand under en längre period. Vad kan tänkas vara en skälig hyra för att täcka våra omkostnbader + litet överskott för repfond.

   Finns det något bra standarskontrakt att använda sig utav vid uthyrning i andra hand?

   Tack på förhand!
   Hanna

   Vänligen
   Hanna

    • Tack Andreas,

     Har fyllt i uppgifterna gällande skälig hyra och får då fram att kapitalkostnaden för bostaden är 6857kr per månad och en ungefärlig skälig hyra på 10557 kr/månad vilket jag tycker låter högt för en liten tvåa, eller?

     • Hej igen Hanna.

      Det beror ju på hur dyr tvåan är och i detta fall kostar den över 2 miljoner så det skall nog stämma ganska väl.
      Kapitalkostnaden blir ju väldigt hög när lägenheten är dyr, oavsett hur stor den är.

      Mvh admin på Ekonomifokus

  • Andreas. Så 11,7% av marknadsvärde är normalt?
   Enligt eran kalkylator borde der vara 1733:-/Månad, men jag ville få det bekräftat.
   Känner mig fortfarande något förvirrad.
   Mvh Peter

   • Hej igen Peter.

    Med hänsyn till typ av bostad och storlek så tycker jag inte det låter oskäligt alls.
    Men det är bara min bedömning. Hyresnämnden kanske gör en annan.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Jag vill hyra en pytteliten omöblerad villa på 40 kvadratmeter + ”sovloft” på vinden som jag inte kan gå raklång utom precis mitt i mellan takstolarna med mina 186cm.
   Huset är byggt på 50talet och mycket lite rustat.
   Köket är rustat men med gammal ugn/spis med järnplattor, kombinerad kyl/frys, ingen diskmaskin.
   Tvättmaskin med stora rostskador (ser motbjudande ut).
   Direktverkande el och vedkamin.
   Jag skulle gissa på marknadsvärde på högst 400000 (inklusive uthus och gäststuga som inte ingår i hyran) delvis pga lågintressant område.
   Jag känner att 3900/månad +el och drift är högt, men har ingen erfarenhet av att hyra (har alltid ägt mina hus)

   • Hej Peter.

    Jag tror absolut inte att 3900 kr räknas som oskäligt för ett hus på 40 kvm.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej,

   Har en 2:a på 55kvm som är värderad för 1800000. Driftkostnaden ligger på 500:- och avgiften 3414. Vi kommer hyra ut möblerat i 6-12 månader. Vad skulle en skälig hyra va?

   • Hejsan Erika.

    Du får räkna själv.
    Jag hinner tyvärr inte räkna ut allas hyror.

    Mvh amdin på EKonomifokus

  • Hej!
   Vad är skälig hyra för en källarvåning (med badrum, kök och två rum) på 100 kvm i en villa i Uppsala som är värderad till 4,5 milj kr och en driftavgift på 4000 kr/mån?
   Och kan man utöver detta även hyra ut ett attefallshus på tomtem? Och hur mycket kan man ta ut i hyra för det?
   Tack på förhand
   Ali

   • Hej Ali.

    Det får du räkna ut själv.
    Jag har tyvärr inte tid att sitta och räkna ut allas hyror.

    Mvh admin på EKonomifokus

  • Tips
   1. Mäklarofferter.se - Jämför mäklarna och deras offerter
   2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

  • Hej
   Har en fråga…
   Vi ska hyra ut övervåningen i ett 2 familjshus vi köpt. Huset kostade 1250000. Vi ska bo i lägenheten under. Ytan blir 87 m2 per lägenhet. Uppvärmningen per år är 30.000 per år för hela huset. Badrum helt nytt även köket. Tvättstuga i källaren. Hushållsel och uppvärmning fiber kommer ingå i hyran…enligt våra beräkningar så borde vi kunna ta ca 6500/ mån. Samhälle 8 km utanför medelstor stad.

  • Hej!
   Jag ska få en lgh 2a på 52kvm. Det är lyhört och liten balkong. Andra våningen och väg precis utanför.

   Lgh är nyrenoverad fått diskmaskin,
   då det varit en brand i lgh så renovera dom allt i lgh. Min hyresvärd ska nu sätta hyran.

   Innan den va renoverad kostade den 4500kr.
   Vad tror du han skulle kunna höja hyran till?
   Får han ta ut vilken hyra han vill? För det blev ju ett försäkringsobjekt. Han hade aldrig renoverat hela om inte det brunnit.

   • Hej Jessica.

    Inte en aning faktiskt.
    Du får invänta och se vad hyran sätts till.
    sedan får du undersöka om den är rimlig.

    Mvh admin på EKonomiofkus

  • Hejsan,

   Vad skulle en skälig hyra vara på en 2a på 65 kvdm, möblerad med driftkostnader på 600kr mån och en hyra på ca 3000kr.
   Marknadsvärdet är 1150000.
   Jag hyr ut den just nu för 6000, bör jag sänka hyran?

   • Hej Maja.

    En skälig hyra för din bostadsrätt ligger mellan ca 6.000 och 7.000 kr enligt min beräkning.

    Mvh Admin på Ekonomifokus

  • Hej!
   Vad skulle du säga är en skälig hyra för en villa på 100m² 4rok som ska hyras ut möblerad i 9 månader?
   Bostadens värde är 2 500 000.
   Och med en driftskostnad på ca 2500kr/mån.

   • Hej Linnea.

    Baserat på det du skriver så skulle jag säga att en skälig hyra ligger på 11.000-13.000 kr per månad.
    Plus möbler 15% så är man uppe i 12.500 kr till 15.000 kr per månad i skälig hyra.
    Det är min bedömning iallafall.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej!

   Om jag och min sambo vill hyra ut vår bostadsrätt, vad är då en skälig hyra?
   Lägenheten är väldigt unik med 5 m i takhöjd, spiraltrappa, fräscht kök och toalett. Det räknas som en tvåa och är på ca 55 kvm. Hyran är på 2600 kr och vi fick den värderad till 1.850.000 kr förra veckan.
   Lånet kostar oss ca 5500 kr i månaden, vi har en parkering som kostar 300 kr/månad, och elkostnader på ca 200 kr/månad. Värme och vatten ingår. Vi vill gärna hyra ut den fullt möblerad med möbler som är ca 2 år gamla. Ungefär hur mycket skulle du säga är en skälig hyra? Mvh Julia

   • Hej Julia.

    En skälig hyra vore ungefär:
    Era kapitalkostnader: 1.850.000 kr gånger 2% i ränta (referensräntan + 2%) = 37 000 kr delat på 12 = 3083 kr/månad.
    Månadsavgift: 2600 kr/månad
    Driftskostnader: 200 kr/månad
    Totalt: 5883 kr

    Påslag parkering: 300 kr/månad
    påslag möblemang: 15% = 882 kr

    Totalt: 7065 kr.

    Min bedömning är att en skälig hyra ligger inom intervallet 7.000 kr – 8.000 kr per månad.

    Mvh Admin på EKonomifokus

  • Tips
   1. Mäklarofferter.se - Jämför mäklarna och deras offerter
   2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

  • Min fråga är kommer reglerna ändras from 1/10-19 gällande skälig hyra för hyra ut bostadsrätt?

   Frågan gäller beräknad skälig hyra 4300 kr/mån jämfört med samtrygg 7740 kr/mån – 10240 kr/mån skiljer sig mycket åt?
   Om skälig hyra är 4300 kr/mån så borde ca 9000 kr/mån betraktas som ockerhyra eller?

   Frågan gäller att hyra ut en uthyrningslägenhet på ca 25 kvm i en bostadsrätt på tot. 111 kvm dvs en fyra. Uthyrningslägenheten har separat ingång, mini-kök dvs kokvrå med spis ugn samt kyl och frys och dusch toalett samt ett sovrum. Får hyras ut utan tillåtelse från bostadsrättsförening. Övriga lägenheten ska stå tom tillsvidare.

   Skälig hyra:
   Kostandshyra: Referensränta 0% lägg på 3% och få rimlig avkastningsränta -> 3%
   Marknadsvärde 4.5 milj
   Ger 11 250 kr/mån
   Hyra 5700 kr/mån
   Drift el vatten ca 300 kr/mån
   Tot 17 250 kr/mån för 111 kvm hela lägenheten

   Kostnad för uthyrningsdel dvs andel 25/111 x 17250 = 3885 kr/mån
   Delvis möblerad 10% slitage blir 4274 kr/mån

   Göra jag beräkning på samtrygg.se får jag hyra på 7740 – 10 240 kr/mån.
   Adress Åkerbyvägen 84 Täby.

   Vad är det som gäller 2019-10-01 med den nya lagen?

   Hälsningar Fredrik

   • Hej Fredrik.

    När man hyr ut så får man inte ha några jättepåslag, då risker man att bli återbetalningsskyldig.
    7740 kr för 25 kvm låter som en alldeles för hög hyra.

    Mvh admin på EKonomifokus

Ställ en fråga

Please enter your comment!
Please enter your name here