Hyra ut bostadsrätt

Hyra bostad

Det finns regler och lagar att följa när du ska hyra ut din bostadsrätt. Lär dig de lagar och regler som gäller för uthyrning för att undvika att hamna i knipa eller agera fel ute på marknaden. Läs på om skatter, försäkringar osv. I denna artikel tar vi upp det mesta som man behöver känna till vid uthyrning av bostadsrätt.

Artikelns innehåll:
1. Gratis hyresavtal – mall

2. Tillstånd för uthyrning krävs oftast
3. Skäl för uthyrningen krävs + lista med olika skäl
4. När kan bostadsrättsföreningen neka mig att hyra ut?
5. Hyra ut med eller utan möbler
6. Skälig hyra
7. Uppsägningstid
8. Skatt


Klicka för att gå direkt ner till önskad rubrik

Gratis hyreskontrakt bostadsrätt

Om du känner att du klarar av att fylla i hyreskontraktet själv erbjuder vi en gratis mall för avtalet. Du kan välja mellan att ladda ner det som PDF eller Word-fil.

 • Ladda ner mall för hyreskontraktet (PDF-fil)
 • Ladda ner mall för hyreskontraktet (Word-fil)

Disclaimer: vi tar inget ansvar för de kostnadsfria juridiska mallar och avtal som publiceras. Använd dokumenten på eget ansvar.

Avtals-mall + hjälp att fylla i det korrekt
På Juridiskadokument.nu kan du köpa en färdig avtalsmall för uthyrning av bostad. Den kostar bara några hundralappar och då ingår hjälp att fylla i avtalet korrekt. Det kan vara värt några hundringar att få ett juridiskt korrekt avtal så att du slipper problem i efterhand.

Tillstånd att hyra ut

I de flesta fall står det i bostadsrättsföreningens stadgar att du måste få ett godkännande av din bostadsrättsförening innan du kan hyra ut din bostadsrätt. Du behöver dock inte söka tillstånd att hyra ut ifall du skall ha en inneboende och samtidigt bo kvar i bostaden.

Skäl att hyra ut bostadsrätt

Enligt Bostadsrättslagen behöver du inte uppge några ”särskilda” skäl till att hyra ut bostadsrätten. Det ska enligt domstol.se räcka att enbart ha ”skäl” att hyra ut.

Nedanstående skäl bör godkännas av din bostadsrättsförening.

 • Testa att bo sambo med sin partner (vanligaste skälet)
 • Uthyrning till en närstående person
 • Du har rätt att hyra ut en lägenhet som senare ska användas vid pensionering
 • Marknadsläget på bostadsmarknaden gör att bostadsrätten är svårsåld
 • Studier eller arbete på annan ort
 • Militärtjänstgöring
 • Att du p.g.a. ålder eller sjukdom måste vistas under vård
 • Fängelsevistelse
 • Utlandstjänstgöring

När kan bostadsrättsföreningen neka dig

 • Att bostadsrätten hyrs ut i enbart vinstsyfte
 • Att hyresgästen inte är lämplig p.g.a. negativa referenser

Du kan överklaga ett beslut hos Hyresnämnden ifall din bostadsrättsförening har sagt nej till uthyrning och du känner att det är på felaktiga grunder.

Du kan överklaga ett beslut hos Hyresnämnden ifall din bostadsrättsförening har sagt nej till uthyrning och du känner att det är på felaktiga grunder.

Slipp alla bekymmer | Hyr ut via Samtrygg

samtrygg logo
 • 12 månaders hyresgaranti från Samtrygg
 • Välj hyresnivå och behåll hela hyran själv
 • Hyresgästen bekostar Samtryggs avgift på 15%
 • Andrahandsförsäkring, avtal & juridisk hjälp
 • Hyresgästerna är kontrollerade
 • Öppna konto & annonsera gratis utan förbindelse

Hyra ut med eller utan möbler

Ska du hyra ut din bostad inredd, dvs med möbler och inredning. Tänk en gång extra på hur du känner kring att en eller flera människor lever i din lägenhet och nyttjar dina möbler. Tänk även på att din hyresgäst kan slita på lägenheten mer än vad du skulle göra. Det kan vara svårt att kräva ersättning för slitage i efterhand, då mycket faller under kategorin normalt slitage. Det kanske inte är värt att hyra ut bostaden överhuvudtaget ifall du har en fin nyrenoverad bostadsrätt.

Om du hyr ut bostaden möblerad har du rätt att göra ett påslag på på hyran. 15% får du lägga på om bostaden hyrs ut fullt möblerad.

Vad är skälig hyra?

Det finns ett riktmärke för hur mycket hyra man får ta ut när man hyr ut sin bostadsrätt.

Kapitalkostnaden + driftkostnaden = skälig hyra

 • Kapitalkostnaden: bostadsrättens marknadsvärde * 4% (kallas även för avkastningsränta)
 • Driftkostnaden: månadsavgiften till föreningen + el, vatten, internet, parkering, extra påslag för möbler och ev övriga kostnader.

Räkneexempel med 4% i avkastningsränta:
– Marknadsvärdet för lägenheten är satt till 2 miljoner kr.
– Avgiften till föreningen är i detta exempel är satt till 2000 kr.
– Kostnad för möblering och andra övriga kostnader som bredband mm sätts till 1500 kr.
En uträkning kan se ut som följande:
(2.000.000kr x 0,04)/12 + 2.000 kr + 1.500 kr = 10.166 kr per månad

Räkna ut skälig hyra med samtryggs kalkylator

Välj typ av bostad
Nyhet! Nu upp till 12 månaders hyresgaranti vid uthyrning genom Samtrygg. Dessutom kostnadsfri annonsering och verifierade hyresgäster
I samarbete med

Kan hyresgästen kräva tillbaka pengar vid oskälig hyra?

Om uthyraren och hyresgästen är oense om hyresnivån kan denna prövas i hyresnämnden. Hyresgästen kan få hyran nedsatt men kan inte få tillbaka överhyra retroaktivt när det gäller hyra av bostadsrätt eller hus. Möjligheten att få tillbaka överhyra i retroaktivt gäller endast hyresrätter.

Orimlighyra.se hjälper dig att få tillbaka pengarna du har rätt till
Skicka in en ansökan på orimlighyra.se så hjälper de dig att bedöma om du har rätt att få tillbaka pengar för oskälig hyra. Du får svar inom 24 timmar och får pengarna utbetalda till ditt konto inom 48 timmar om de bedömer att du har rätt att få tillbaka en del av hyran.

Hyra ut bostadsrätt – Ett andrahandskontrakt?

Det är vanligt förekommande att man pratar om att hyra ut bostadsrätt i andra hand. Detta begrepp är dock fel. En andrahandsuthyrning sker först ifall din hyresgäst hyr ut bostadsrätten i sin tur. Det samma gäller vid uthyrning av hus, villa och fritidshus. Om du har hyresrätt som du hyr ut, då är det korrekt att använda benämningen andrahandsuthyrning.

Uppsägning

Hyresgästen får säga upp hyresavtalet med en kalendermånads uppsägningstid.
Även bostadsrättshavaren kan säga upp hyresavtalet men då gäller tre kalendermånaders uppsägningstid.

Kalendermånad innebär att man räknar med månadsskiftet. Säger en hyresgäst upp avtalet den 15:e januari så gäller alltså uppsägningstiden fram till och med sista februari.

Skatt vid uthyrning av bostadsrätt

Uthyraren får dra månadsavgiften till bostadsrättsföreningen plus 40 000 kr/år från de intäkter som uthyraren får från uthyrningen. Överskottet räknas som skattepliktig inkomst av kapital och skall därför tas upp i deklarationen och beskattas med 30%.

Smarta tips

Glöm ej att kika in på Samtrygg.se och se vad hemsidan kan erbjuda dig när du skall hyra ut din bostad och vilka trygghetslösningar de erbjuder.

Avtals-mall + hjälp att fylla i det korrekt
På Juridiskadokument.nu kan du köpa en färdig avtalsmall för uthyrning av bostad. Den kostar bara några hundralappar och då ingår hjälp att fylla i avtalet korrekt. Det kan vara värt några hundringar att få ett juridiskt korrekt avtal så att du slipper problem i efterhand.

Källhänvisning;

Joakim har studerat fastighetsförmedling på Högskolan i Väst under 3 års tid. Med ca 10 års erfarenhet som fastighetsmäklare vill nu Joakim via sina guider inom bostad förmedla kunskap till läsarna och hjälpa dem att fatta bättre beslut vid köp av ny bostad eller försäljning av befintlig.

32 KOMMENTARER

 1. Hej,
  Jag och min hustru hyr ut vår br under sex månader. Bostadsrättsföreningen har godkänt och kontrakt är upprättat. Hyresgästen vill mantalsskriva sig där. Min fru påstår att det kan innebära problem för oss. Besittningsrätt osv. Det kan väl knappast vara något problem för oss med det?

  • Hej Per.

   Nej det är inga konstigheter.
   Er hyresgäst kan inte få besittningsrätt (sålänge ni inte hyr ut flera bostadsrätter samtidigt).

   Mvh admin på Ekonomifokus

 2. Hej!
  Har en medlem i min BRF som har fått lov att hyra ut sin lägenhet i andra hand under juni-aug. Detta på grund av studier och arbete på annan ort (dock inom pendlingstid). Nu ser vi att hon är här ett par dagar i veckan då hon säger att hon bor hos grannen. Hon använder vår tvättstuga mm. Är detta helt ok att göra så här? Hon sa att hon nu flyttat in hos grannen en våning under men arbetar ca 1 timmas resväg från orten. Vore tacksam för svar då vi i styrelsen undrar hur vi ska hantera detta.
  Hälsningar
  Marie

  • Tips
   1. Hittamäklare.se - Jämför mäklarna och deras offerter
   2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

 3. Hej Andreas.

  Jag tycker ni borde uppdatera er text som påstår att 4% är praxis. Det blir lite missvisande. Lagen säger ”ett par procent över” referensräntan (som har legat 0% sedan 2015). I rättsfall har hyresnämnden dömt att ”ett par” innebär 2% och inget annat.

  Mvh //Erik

  • Hej Erik.

   Tack, du har helt rätt.
   Vi kör dock vidare på 4% tills dess att vi kan se ett fall då hyresnämnden dömt att det är för mycket.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 4. Hej
  Mitt aktiebolag har förvärvat en brf-lägenhet för uthyrning i andra hand och tillstånd finns. Fastigheten är ny men det har varit entreprenörer i fastigheten efter inflyttning. Olyckligtvis har en entreprenör orsakat en vattenskada vilket gör att min lägenhet måste tömmas och mina hyresgäster måste flytta ut under tiden för arbetet med att iordningställa. Vi har ett standardavtal avseende andrahandsuthyrningen och det saknas riktlinjer för hyresreglering om lägenheten är obebodd. Min fråga är hur man generellt hanterar denna typ av situation när tredje part har orsakat skadan. Deras försäkringsbolag ersätter enbart för skäliga kostnader utöver den hyra som de betalar till bolaget.
  Mvh Jan-Åke Östlund

  • Hej Jan-Åke.

   Det är juridik som är utanför mitt kunskapsområde tyvärr.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 5. Hej,
  Vi har ansökt om tillstånd för andrahandsuthyrning, men inte fått svar på flera månader trots flera påminnelser. Om styrelsen struntar i att svara/väljer att inte svara, anses det då som att man saknar tillstånd för andrahandsuthyrningen?

  Med vänlig hälsning
  David

  • Hej David.

   Tyvärr är vissa styrelser slarviga med behandlingen av ansökningar.
   Jag är dock inte 100% säker på vad som gäller för just ansökningar om andrahandsuthyrning så tyvärr kan jag inte svara på din fråga.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 6. Hej. Hur lång tid har bostadsföreningen på sig att ge beslut om uthyrning beviljas eller inte? Om det är tidsbegränsat, vad är reglerna efter detta?

  • Hej Johan.

   Det brukar ta upp till 4 veckor eftersom ansökan skall behandlas på nästa styrelsemöte.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 7. Hej
  Jag & frugan funderar på att hyra ut vår bostadsrätt i 6 månader , bostadsrätt värderas till 3 milj , vår tanke är en hyra på 15000 /M , är det skäligt .

  Ska bo utomlands i 6 månader , pga sjukdom .

  Mvh Micke

  • Hej Mikael.

   Använd vår kalkylator som finns i artikeln så kan du räkna ut om det är skäligt eller inte.

   Mvh admin på EKonomifokus

 8. Hej!
  Jag ska hyra min bostadsrätt i andra hand, pga jobb och flytt till annan ort. Jag har hittat en hyresgäst som är spansk medborgare och jobbar som konsult åt ett företag i Sverige i 1 år (reko kille och seriöst svenskt företag). Hans önskan är att det svenska företaget står på andrahandskontraktet, då han inte har svenskt personnummer m.m. Min fråga är; finns det några lagar/regler som säger att min bostadsrättförening kan neka juridisk person som min hyresgäst?

  När jag kontaktat styrelsen hävdar de att; om för många juriska personer bor i föreningen kan de få ofördelaktiga skatteregler.. Oklart vilken lag styrelsen menar, men som jag har läst, antar jag att det handlar om äkta vs oäkta föreningar, då 60% behöver vara privat personer för att räknas som en äkta brf.

  Min följdfråga blir då; påverkas dessa skatteregler av uthyrning i andra hand? Jurdiska personen äger ju ej lägenheten, det är fortfarande jag som står som ägare. Finns det andra lagar/regler som reglerar detta, jag hittar inga liknande ”fall”.

  Tacksam för svar.

  • Hej Anders.

   Nej föreningens skatteregler förändras inte om du hyr ut till en privatperson eller en juridisk person (ett företag).
   Det styrs inte av andrahands-hyresgäster.
   Däremot kan föreningen neka dig att hyra ut till ett företag om de vill. Föreningen bestämmer när det handlar om andrahandsuthyrning så länge det står i stadgarna. De behöver då inte heller ha någon anledning till varför de nekar.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 9. Hej,
  Finns det någon regel på hur länge man ska vänta för att hyra ut sin bostadsrätt efter att man köpt det?

  mvh
  Gustavo

 10. Min dotter hyr en bostadsrätt i andra hand i Sthlm. Man har nu i förening beslutat höja hyran med 4%. Bör kontraktet då skrivas om? Bostadens ägare tycker det räcker med muntlig överenskommelse. När hon flyttade in märkte hon att gasugnen inte fungerar. Måste hon själv stå för reparation av denna? Står inget i kontraktet om sådant.

  • Hej Anette.

   Ja det är alltid bäst att skriva ett litet tilläggsavtal om att hyran höjs.
   Om inget annat är avtalet så är det hyresvärden/bostadens ägare som skall stå för reparationer/byta av vitvaror.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 11. Hej!
  Vad gäller om hyresgästen som jag skrivit kontrakt med kommer fyra dagar innan i flytt och har ändrat sig. Är det en månads uppsägningstid då oxå?

  • Hej Elin.

   Nu hänger jag inte riktigt med.
   Kan du utveckla din situation och fråga lite?

   Mvh admin på EKonomifokus

 12. Hej!
  Undrade bara ifall man hyr ut från o med t ex Juni, september osv får man fortfarande dra av 40k per 2018 även om man inte hyrt ut alla 12 månader, tacksam för svar.

  • Hej Johan.

   Ja det gäller även för korttidsuthyrning.

   Mvh admin på EKonomifokus

 13. Jag är ordf i en brf i Skellefteå. Vi har en br-innehavare som hyr ut sin bostad till ett ungt par med barn. Förhållandet har pågått i snart två år. Br-innehavaren bor ihop med äldre man på annan ort. Hon har inte upprättat något andrahandskontrakt med den unga familjen. Inga problem föreligger med de andrahandsboendet.
  Är medveten om att förhållandet icke är regelmässigt men finns någon annan nackdel med situationen ?

  • Hej Lars.

   Nej det finns inga problem.
   Det är ni i föreningen som avgör om ni vill låta uthyrningen fortsätta.
   Jag antar att det står i era stadgar att föreningen skall godkänna eventuell andrahandsuthyrning men det finns inga problem så länge styrelsen är ok med uthyrningen.
   Det är ägaren av lägenheten som är ansvarig för att allt sköts och att hyresgästen sköter det som skall skötas.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 14. Hej,
  Har ni någon referens till ”Hyresvärden har rätt till en avkastningsränta på 4 %”?

  Hos hyresnämnden står att läsa ”Enligt förarbetena till lagen är avkastningsräntan skälig om den ligger ett par procent över riksbankens referensränta”. Det bör kanske tolkas som ett par procentenheter över referensräntan (ett par procent blir ju inte mycket). Således 1.5% i dagsläget.

  Regeringens faktablad från januari 2013 använder 4% som skälig avkastningsränta i sitt räkneexempel, och det är den enda referens till internets vitt citerade ”praxis på 4%” jag kan hitta. Men vid den tidpunkten låg referensräntan på 1%. Det skulle innebära att ”ett par procent över riksbankens referensränta” kan tolkas som tre procentenheter. Således 2.5 % avkastningsränta i dagsläget.

  Så frågan blir; skulle en avkastningsränta på 4% i dagsläget hålla vid prövning i hyresnämnden?
  Vänligen,
  Eric

  • Hej Eric.

   Det stämmer som du säger att det inte finns en exakt nivå som gäller för avkastningen.
   Jag är övertygad om att 4 % skulle hålla vid en prövning idag då det i min värld borde räknas som skäligt.
   Det är dock ett påstående som jag inte kan backa upp med något tidigare fall eller liknande.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 15. På tre månader har vår andrahandsuthyrda bostadsrätt förvandlats till en vandaliserad pundarkvart. Lgh, nyren för tre månader sedan, är totalförstörd. Hyran som skulle betalas den 27/7 har inte betalats.

  Grovt avtalsbrott föreligger?
  Jag vill ha ut hyresgästen på en gång, idag, för att få stopp på ödeläggelsen.
  Hur gör jag. Polis, socialtjänst och kronofogde är kontaktade. Polis och soc har ”inga resurser” att hjälpa till. Kronofogden återkopplar idag

  • Hej Bo.
   Jag lider med dig!
   Det är inte roligt när man får en riktigt usel hyresgäst.
   Tyvärr kan det nog bli svårt att bli av med hyresgästen direkt.
   Att hyran inte är betald är tyvärr inget grovt avtalsbrott. Du måste lämna en påminnelse och så vidare.
   Det enda som jag ser att du kan göra är att säga upp avtalet och låta uppsägningstiden löpa ut (Om inte hyresgästen är medgörlig och självmant går med på att flytta ut).
   Skador och obetalda hyror får du kräva i efterhand.
   Om inte hyresgästen vill betala får du stämma honom/henne.
   Tipset är ändå att konsultera en jurist som är expert på hyresfrågor.

   Mvh admin på Ekonomifokus

Ställ en fråga eller skriv en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här