Hyra ut bostadsrätt

Hyra bostad

Det finns en del saker du bör tänka på när du ska hyra ut din bostadsrätt. Regler och lagar reglerar uthyrning av bostadsrätter. Lär dig de lagar och regler som gäller för uthyrning för att undvika att hamna i knipa eller agera fel ute på marknaden. Läs på om skatter, försäkringar osv. Vi tar upp det mesta som man behöver känna till vid uthyrning av bostadsrätt.

Gratis mall för hyreskontraktet

Om du känner att du klarar av att fylla i kontraktet själv så erbjuder vi en gratis mall för avtalet. Du kan välja mellan att ladda ner det som PDF eller Word-fil.

 • Ladda ner mall för hyreskontraktet (PDF-fil)
 • Ladda ner mall för hyreskontraktet (Word-fil)

Disclaimer: vi tar inget ansvar för de kostnadsfria juridiska mallar och avtal som publiceras. Använd dokumenten på eget ansvar.

Få hjälp med kontraktet för ca 395 kr
Juridiskadokument.nu köper du ett korrekt hyresavtal för ca 395 kr.
I priset ingår hjälp och support via telefon från Thorlunds juristbyrå med att fylla i avtalet korrekt. Det kan vara värt några hundralappar att få till avtalet juridiskt korrekt så att man undviker bekymmer i framtiden.

Hyra ut med eller utan möbler

Ska du hyra ut din bostad inredd, dvs med möbler och inredning. Tänk en gång extra på hur du känner kring att en eller flera människor lever i din lägenhet och nyttjar dina möbler. Tänk även på att din hyresgäst kan slita på lägenheten mer än vad du skulle göra. Det kan vara svårt att kräva ersättning för slitage i efterhand, då mycket faller under kategorin normalt slitage. Det kanske inte är värt att hyra ut bostaden överhuvudtaget ifall du har en fin nyrenoverad bostadsrätt.

Undvik bekymmer när du skall hyra ut
Om du hyr ut din bostad via Samtrygg.se får du hjälp med allt som har med uthyrningen att göra. Eftersom Samtrygg agerar mellanhand mellan dig och hyresgästen så kan de garantera att du får din hyra i tid, de hjälper dig med alla avtal och all juridik. Du får även en personlig hyreskonsulent som kan svara på alla dina frågor och du får hjälp med att hitta en bra hyresgäst. De hjälper dig även att beräkna vilken max-hyra hyra du kan ta ut.

Samtrygg erbjuder hyresgaranti, dvs de garanterar att den som hyr ut får sina pengar oavsett om hyresgästen betalar hyran eller inte.

Kika in på Samtrygg.se och se om deras tjänster är något för dig. Genom att använda en mellanhand kan du undvika massor med bekymmer när du hyr ut din bostad.

Vad är skälig hyra?

Reglerna för hyressättning vid egen bostad ändrades den 1 februari 2013.
Reglerna har nu givit hyresgästen och hyresmannen/hyresvärden lite mer frihet att själva komma fram till vad en skälig hyra ska vara. Kostnader som ska ligga med i hyran är slitage utav möbler, bredband, el, telefon och andra eventuella kostnader som ligger till bruk för bostaden.
Det finns ett riktmärke för hur mycket din uthyrning får avkasta.
Hyresvärden har enligt praxis rätt till en avkastningsränta på 4 %.
Riktlinjen utgår ifrån marknadsvärdet på bostaden * 4% + månadsavgiften.
Detta är som sagt ett riktmärke.
Dock finns det stora möjligheter att ta ut svängarna rejält här.
I dagens marknad är efterfrågan mycket hög på hyresbostäder. Du kan därför anpassa din hyra till efterfrågan på orten.

Räkneexempel med riktlinjen om 4% avkastningsränta:
Marknadsvärdet för lägenheten är satt till 2 miljoner kr.
Avgiften till föreningen är i detta exempel är satt till 2000 kr.
Kostnad för möblering och andra övriga kostnader som bredband mm sätts till 1500 kr. En uträkning kan se ut som följande:
(2.000.000kr x 0,04)/12 + 2.000 kr + 1.500 kr = 10.166 kr per månad

Läs mer om skälig hyra för hyresrätt och bostadsrätt

Kan hyresgästen kräva tillbaka pengar?

Om uthyraren och hyresgästen är oense om hyresnivån kan denna prövas i hyresnämnden. Ingånget hyresavtal gäller. Hyresgästen kan få tillbaka hyra retroaktivt för upp till 24 månader om hyresnämnden skulle bedöma den som för hög.

Uppsägning

Hyresgästen får säga upp hyresavtalet med en kalendermånads uppsägningstid.
I praktiken gäller: sägs avtalet upp 15 april så slutar det att gälla 31 maj. Även bostadsrättshavaren kan säga upp hyresavtalet men då gäller tre kalendermånaders uppsägningstid.

Skatt vid uthyrning av bostadsrätt

Uthyraren får dra månadsavgiften till föreningen samt även 40.000 kr/år från de intäkter som uthyraren får från uthyrningen. Överskottet räknas som skattepliktig inkomst av kapital och skall därför tas upp i deklarationen och beskattas med 30%.

Samtrygg

Glöm ej att kika in på Samtrygg.se och se vad hemsidan kan erbjuda dig när du skall hyra ut din bostad och vilka trygghetslösningar de erbjuder.

Få hjälp med kontraktet för ca 395 kr
Juridiskadokument.nu köper du ett korrekt hyresavtal för ca 395 kr.
I priset ingår hjälp och support via telefon från Thorlunds juristbyrå med att fylla i avtalet korrekt. Det kan vara värt några hundralappar att få till avtalet juridiskt korrekt så att man undviker bekymmer i framtiden.

32 KOMMENTARER

 1. Hej,
  Jag och min hustru hyr ut vår br under sex månader. Bostadsrättsföreningen har godkänt och kontrakt är upprättat. Hyresgästen vill mantalsskriva sig där. Min fru påstår att det kan innebära problem för oss. Besittningsrätt osv. Det kan väl knappast vara något problem för oss med det?

  • Hej Per.

   Nej det är inga konstigheter.
   Er hyresgäst kan inte få besittningsrätt (sålänge ni inte hyr ut flera bostadsrätter samtidigt).

   Mvh admin på Ekonomifokus

 2. Hej!
  Har en medlem i min BRF som har fått lov att hyra ut sin lägenhet i andra hand under juni-aug. Detta på grund av studier och arbete på annan ort (dock inom pendlingstid). Nu ser vi att hon är här ett par dagar i veckan då hon säger att hon bor hos grannen. Hon använder vår tvättstuga mm. Är detta helt ok att göra så här? Hon sa att hon nu flyttat in hos grannen en våning under men arbetar ca 1 timmas resväg från orten. Vore tacksam för svar då vi i styrelsen undrar hur vi ska hantera detta.
  Hälsningar
  Marie

 3. Hej Andreas.

  Jag tycker ni borde uppdatera er text som påstår att 4% är praxis. Det blir lite missvisande. Lagen säger ”ett par procent över” referensräntan (som har legat 0% sedan 2015). I rättsfall har hyresnämnden dömt att ”ett par” innebär 2% och inget annat.

  Mvh //Erik

  • Hej Erik.

   Tack, du har helt rätt.
   Vi kör dock vidare på 4% tills dess att vi kan se ett fall då hyresnämnden dömt att det är för mycket.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 4. Hej
  Mitt aktiebolag har förvärvat en brf-lägenhet för uthyrning i andra hand och tillstånd finns. Fastigheten är ny men det har varit entreprenörer i fastigheten efter inflyttning. Olyckligtvis har en entreprenör orsakat en vattenskada vilket gör att min lägenhet måste tömmas och mina hyresgäster måste flytta ut under tiden för arbetet med att iordningställa. Vi har ett standardavtal avseende andrahandsuthyrningen och det saknas riktlinjer för hyresreglering om lägenheten är obebodd. Min fråga är hur man generellt hanterar denna typ av situation när tredje part har orsakat skadan. Deras försäkringsbolag ersätter enbart för skäliga kostnader utöver den hyra som de betalar till bolaget.
  Mvh Jan-Åke Östlund

  • Hej Jan-Åke.

   Det är juridik som är utanför mitt kunskapsområde tyvärr.

   Mvh admin på Ekonomifokus

  • Tips
   1. Mäklarofferter.se - Jämför mäklarna och deras offerter
   2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

  • Hej,
   Vi har ansökt om tillstånd för andrahandsuthyrning, men inte fått svar på flera månader trots flera påminnelser. Om styrelsen struntar i att svara/väljer att inte svara, anses det då som att man saknar tillstånd för andrahandsuthyrningen?

   Med vänlig hälsning
   David

   • Hej David.

    Tyvärr är vissa styrelser slarviga med behandlingen av ansökningar.
    Jag är dock inte 100% säker på vad som gäller för just ansökningar om andrahandsuthyrning så tyvärr kan jag inte svara på din fråga.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej. Hur lång tid har bostadsföreningen på sig att ge beslut om uthyrning beviljas eller inte? Om det är tidsbegränsat, vad är reglerna efter detta?

   • Hej Johan.

    Det brukar ta upp till 4 veckor eftersom ansökan skall behandlas på nästa styrelsemöte.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej
   Jag & frugan funderar på att hyra ut vår bostadsrätt i 6 månader , bostadsrätt värderas till 3 milj , vår tanke är en hyra på 15000 /M , är det skäligt .

   Ska bo utomlands i 6 månader , pga sjukdom .

   Mvh Micke

   • Hej Mikael.

    Använd vår kalkylator som finns i artikeln så kan du räkna ut om det är skäligt eller inte.

    Mvh admin på EKonomifokus

  • Hej!
   Jag ska hyra min bostadsrätt i andra hand, pga jobb och flytt till annan ort. Jag har hittat en hyresgäst som är spansk medborgare och jobbar som konsult åt ett företag i Sverige i 1 år (reko kille och seriöst svenskt företag). Hans önskan är att det svenska företaget står på andrahandskontraktet, då han inte har svenskt personnummer m.m. Min fråga är; finns det några lagar/regler som säger att min bostadsrättförening kan neka juridisk person som min hyresgäst?

   När jag kontaktat styrelsen hävdar de att; om för många juriska personer bor i föreningen kan de få ofördelaktiga skatteregler.. Oklart vilken lag styrelsen menar, men som jag har läst, antar jag att det handlar om äkta vs oäkta föreningar, då 60% behöver vara privat personer för att räknas som en äkta brf.

   Min följdfråga blir då; påverkas dessa skatteregler av uthyrning i andra hand? Jurdiska personen äger ju ej lägenheten, det är fortfarande jag som står som ägare. Finns det andra lagar/regler som reglerar detta, jag hittar inga liknande ”fall”.

   Tacksam för svar.

   • Hej Anders.

    Nej föreningens skatteregler förändras inte om du hyr ut till en privatperson eller en juridisk person (ett företag).
    Det styrs inte av andrahands-hyresgäster.
    Däremot kan föreningen neka dig att hyra ut till ett företag om de vill. Föreningen bestämmer när det handlar om andrahandsuthyrning så länge det står i stadgarna. De behöver då inte heller ha någon anledning till varför de nekar.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej,
   Finns det någon regel på hur länge man ska vänta för att hyra ut sin bostadsrätt efter att man köpt det?

   mvh
   Gustavo

  • Tips
   1. Mäklarofferter.se - Jämför mäklarna och deras offerter
   2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

  • Min dotter hyr en bostadsrätt i andra hand i Sthlm. Man har nu i förening beslutat höja hyran med 4%. Bör kontraktet då skrivas om? Bostadens ägare tycker det räcker med muntlig överenskommelse. När hon flyttade in märkte hon att gasugnen inte fungerar. Måste hon själv stå för reparation av denna? Står inget i kontraktet om sådant.

   • Hej Anette.

    Ja det är alltid bäst att skriva ett litet tilläggsavtal om att hyran höjs.
    Om inget annat är avtalet så är det hyresvärden/bostadens ägare som skall stå för reparationer/byta av vitvaror.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej!
   Vad gäller om hyresgästen som jag skrivit kontrakt med kommer fyra dagar innan i flytt och har ändrat sig. Är det en månads uppsägningstid då oxå?

   • Hej Elin.

    Nu hänger jag inte riktigt med.
    Kan du utveckla din situation och fråga lite?

    Mvh admin på EKonomifokus

  • Hej!
   Undrade bara ifall man hyr ut från o med t ex Juni, september osv får man fortfarande dra av 40k per 2018 även om man inte hyrt ut alla 12 månader, tacksam för svar.

  • Jag är ordf i en brf i Skellefteå. Vi har en br-innehavare som hyr ut sin bostad till ett ungt par med barn. Förhållandet har pågått i snart två år. Br-innehavaren bor ihop med äldre man på annan ort. Hon har inte upprättat något andrahandskontrakt med den unga familjen. Inga problem föreligger med de andrahandsboendet.
   Är medveten om att förhållandet icke är regelmässigt men finns någon annan nackdel med situationen ?

   • Hej Lars.

    Nej det finns inga problem.
    Det är ni i föreningen som avgör om ni vill låta uthyrningen fortsätta.
    Jag antar att det står i era stadgar att föreningen skall godkänna eventuell andrahandsuthyrning men det finns inga problem så länge styrelsen är ok med uthyrningen.
    Det är ägaren av lägenheten som är ansvarig för att allt sköts och att hyresgästen sköter det som skall skötas.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej,
   Har ni någon referens till ”Hyresvärden har rätt till en avkastningsränta på 4 %”?

   Hos hyresnämnden står att läsa ”Enligt förarbetena till lagen är avkastningsräntan skälig om den ligger ett par procent över riksbankens referensränta”. Det bör kanske tolkas som ett par procentenheter över referensräntan (ett par procent blir ju inte mycket). Således 1.5% i dagsläget.

   Regeringens faktablad från januari 2013 använder 4% som skälig avkastningsränta i sitt räkneexempel, och det är den enda referens till internets vitt citerade ”praxis på 4%” jag kan hitta. Men vid den tidpunkten låg referensräntan på 1%. Det skulle innebära att ”ett par procent över riksbankens referensränta” kan tolkas som tre procentenheter. Således 2.5 % avkastningsränta i dagsläget.

   Så frågan blir; skulle en avkastningsränta på 4% i dagsläget hålla vid prövning i hyresnämnden?
   Vänligen,
   Eric

   • Hej Eric.

    Det stämmer som du säger att det inte finns en exakt nivå som gäller för avkastningen.
    Jag är övertygad om att 4 % skulle hålla vid en prövning idag då det i min värld borde räknas som skäligt.
    Det är dock ett påstående som jag inte kan backa upp med något tidigare fall eller liknande.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Tips
   1. Mäklarofferter.se - Jämför mäklarna och deras offerter
   2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

  • På tre månader har vår andrahandsuthyrda bostadsrätt förvandlats till en vandaliserad pundarkvart. Lgh, nyren för tre månader sedan, är totalförstörd. Hyran som skulle betalas den 27/7 har inte betalats.

   Grovt avtalsbrott föreligger?
   Jag vill ha ut hyresgästen på en gång, idag, för att få stopp på ödeläggelsen.
   Hur gör jag. Polis, socialtjänst och kronofogde är kontaktade. Polis och soc har ”inga resurser” att hjälpa till. Kronofogden återkopplar idag

   • Hej Bo.
    Jag lider med dig!
    Det är inte roligt när man får en riktigt usel hyresgäst.
    Tyvärr kan det nog bli svårt att bli av med hyresgästen direkt.
    Att hyran inte är betald är tyvärr inget grovt avtalsbrott. Du måste lämna en påminnelse och så vidare.
    Det enda som jag ser att du kan göra är att säga upp avtalet och låta uppsägningstiden löpa ut (Om inte hyresgästen är medgörlig och självmant går med på att flytta ut).
    Skador och obetalda hyror får du kräva i efterhand.
    Om inte hyresgästen vill betala får du stämma honom/henne.
    Tipset är ändå att konsultera en jurist som är expert på hyresfrågor.

    Mvh admin på Ekonomifokus

Ställ en fråga

Please enter your comment!
Please enter your name here