Man får hyra ut sin bostadsrätt så länge man får uthyrningen godkänd av bostadsrättsföreningens styrelse. Huruvida styrelsens godkännande krävs står i föreningens stadgar. I vissa föreningar står det inget om uthyrning i stadgarna och då är det fritt fram att hyra ut bostadsrätten.
När man hyr ut sin bostadsrätt måste hyran vara skälig, man skall deklarera hyresintäkterna och betala skatt på en del av intäkterna. Det finns särskilda regler för uppsägningstid, besittningsrätt osv. Läs mer om detta och mycket mer i artikeln.
Artikelns innehåll:
1. Gratis hyresavtal – mall
2. Tillstånd för uthyrning krävs vanligtvis
3. Skäl för uthyrningen kan krävas + lista med olika skäl
4. När kan bostadsrättsföreningen neka uthyrning?
5. Hyra ut med eller utan möbler
6. Skälig hyra
7. Uppsägningstid
8. Skatt
9. Besittningsrätt
10. Hur länge får man hyra ut?
Klicka för att gå direkt ner till önskad rubrik
Gratis hyreskontrakt bostadsrätt
Om du känner att du klarar av att fylla i hyreskontraktet själv erbjuder vi en gratis mall för avtalet. Du kan välja mellan att ladda ner det som PDF eller Word-fil.
Mall för hyresavtalet – bostadsrätt
– Mall i PDF-format
– Mall i Word-format
Disclaimer: vi tar inget ansvar för de kostnadsfria juridiska mallar och avtal som publiceras. Använd dokumenten på eget ansvar.
Avtals-mall + hjälp att fylla i det korrekt
På Juridiskadokument.nu kan du köpa en färdig avtalsmall för uthyrning av bostad. Den kostar bara några hundralappar och då ingår hjälp att fylla i avtalet korrekt. Det kan vara värt några hundringar att få ett juridiskt korrekt avtal så att du slipper problem i efterhand.
Tillstånd krävs för att hyra ut
I de flesta fall står det i bostadsrättsföreningens stadgar att du måste få ett godkännande av styrelsen i din bostadsrättsförening innan du kan hyra ut din bostadsrätt. Du skall skicka in en skriftlig ansökan om uthyrning till styrelsen och få ett skriftligt svar.
Om styrelsen nekar din ansökan kan du överklaga beslutet till Hyresnämnden ifall du anser att du har goda skäl för uthyrningen. Du ansöker då om att få hyra ut din bostadsrätt på Hyresnämnden.se.
Du behöver däremot inte söka tillstånd att hyra ut ifall du bara ska ta in en inneboende och samtidigt bo kvar i bostaden.
Skäl att hyra ut bostadsrätt
Enligt Bostadsrättslagen behöver du inte uppge några ”särskilda” skäl till att hyra ut bostadsrätten. Det ska enligt domstol.se räcka att enbart ha ”skäl” att hyra ut.
Nedanstående skäl bör godkännas av din bostadsrättsförening.
- Testa att bo sambo med sin partner (vanligaste skälet)
- Uthyrning till en närstående person
- Du har rätt att hyra ut en lägenhet som senare ska användas vid pensionering
- Marknadsläget på bostadsmarknaden gör att bostadsrätten är svårsåld
- Studier eller arbete på annan ort
- Militärtjänstgöring
- Att du p.g.a. ålder eller sjukdom måste vistas under vård
- Fängelsevistelse
- Utlandstjänstgöring
När kan bostadsrättsföreningen neka dig
- Om bostadsrätten hyrs ut i enbart vinstsyfte
- Om hyresgästen inte är lämplig p.g.a. negativa referenser
Du kan överklaga ett beslut hos Hyresnämnden ifall din bostadsrättsförening har sagt nej till uthyrning och du känner att det är på felaktiga grunder.
Slipp alla bekymmer | Hyr ut via Samtrygg
- 12 månaders hyresgaranti från Samtrygg
- Välj hyresnivå och behåll hela hyran själv
- Hyresgästen bekostar Samtryggs avgift på 15%
- Andrahandsförsäkring, avtal & juridisk hjälp
- Hyresgästerna är kontrollerade
- Öppna konto & annonsera gratis utan förbindelse
Hyra ut med eller utan möbler
Ska du hyra ut din bostad inredd, dvs med möbler och inredning. Tänk en gång extra på hur du känner kring att en eller flera människor lever i din lägenhet och nyttjar dina möbler. Tänk även på att din hyresgäst kan slita på lägenheten mer än vad du skulle göra. Det kan vara svårt att kräva ersättning för slitage i efterhand, då mycket faller under kategorin normalt slitage. Det kanske inte är värt att hyra ut bostaden överhuvudtaget ifall du har en fin nyrenoverad bostadsrätt.
Om du hyr ut bostaden möblerad har du rätt att göra ett påslag på på hyran. 15% får du lägga på om bostaden hyrs ut fullt möblerad.
Vad är skälig hyra?
Det finns ett riktmärke för hur mycket hyra man får ta ut när man hyr ut sin bostadsrätt.
Kapitalkostnaden + driftkostnaden = skälig hyra
- Kapitalkostnaden: bostadsrättens marknadsvärde * avkastningsräntan
- Driftkostnaden: månadsavgiften till föreningen + el, vatten, internet, parkering, extra påslag för möbler och ev övriga kostnader.
Räkneexempel med 4% i avkastningsränta:
– Marknadsvärdet för lägenheten uppskattas till 2 000 000 kr.
– Avgiften till bostadsrättsföreningen är i detta exempel 2 000 kr/mån.
– Kostnad för andra övriga kostnader som bredband mm sätts till 1500 kr.
En uträkning kan se ut som följande:
(2.000.000kr x 0,04)/12 + 2.000 kr + 1.500 kr = 10.166 kr per månad
Räkna ut skälig hyra med samtryggs kalkylator
Då kan hyresgästen gå via Hyresnämnden och tvinga igenom en sänkning av hyran.
Kan hyresgästen kräva tillbaka pengar vid oskälig hyra?
Om uthyraren och hyresgästen är oense om hyresnivån kan denna prövas i hyresnämnden. Hyresgästen kan få hyran nedsatt men kan inte få tillbaka överhyra retroaktivt när det gäller hyra av bostadsrätt eller hus. Möjligheten att få tillbaka överhyra i retroaktivt gäller endast hyresrätter.
Orimlighyra.se hjälper dig att få tillbaka pengarna du har rätt till
Skicka in en ansökan på orimlighyra.se så hjälper de dig att bedöma om du har rätt att få tillbaka pengar för oskälig hyra. Du får svar inom 24 timmar och får pengarna utbetalda till ditt konto inom 48 timmar om de bedömer att du har rätt att få tillbaka en del av hyran.
Hyra ut bostadsrätt i andra hand
Det är vanligt förekommande att man pratar om att hyra ut bostadsrätt i andra hand. Detta begrepp är dock fel. En andrahandsuthyrning sker först ifall din hyresgäst hyr ut bostadsrätten i sin tur. Det samma gäller vid uthyrning av hus, villa och fritidshus. Om du har hyresrätt som du hyr ut, då är det korrekt att använda benämningen andrahandsuthyrning.
- Läs vår artikel om: hyra ut hyresrätt i andra hand
Uppsägning av hyresavtalet
Hyresgästen har rätt att när som helst säga upp hyresavtalet med en kalendermånads uppsägningstid.
Även hyresvärden kan säga upp hyresavtalet när som helst men då gäller tre kalendermånaders uppsägningstid.
Kalendermånad innebär att man räknar med månadsskiftet. Säger en hyresgäst upp avtalet den 15:e januari så gäller alltså uppsägningstiden fram till och med sista februari.
Om annan uppsägningstid är avtalad är hyresgästen inte bunden till den ifall den lagstadgade uppsägningstiden är mer fördelaktig för hyresgästen.
Skatt vid uthyrning av bostadsrätt
Uthyraren får dra månadsavgiften till bostadsrättsföreningen plus 40 000 kr/år från de intäkter som uthyraren får från uthyrningen. Överskottet räknas som skattepliktig inkomst av kapital och skall därför tas upp i deklarationen och beskattas med 30%.
Smarta tips
Glöm ej att kika in på Samtrygg.se och se vad hemsidan kan erbjuda dig när du skall hyra ut din bostad och vilka trygghetslösningar de erbjuder.
Avtals-mall + hjälp att fylla i det korrekt
På Juridiskadokument.nu kan du köpa en färdig avtalsmall för uthyrning av bostad. Den kostar bara några hundralappar och då ingår hjälp att fylla i avtalet korrekt. Det kan vara värt några hundringar att få ett juridiskt korrekt avtal så att du slipper problem i efterhand.
Hyra ut bostadsrätten till närstående
Det är samma regler som gäller vi uthyrning till närstående som vid uthyrning till icke närstående.
Besittningsrätt / besittningsskydd
Hyresgästen kan inte få besittningsrätt om hyresvärden endast hyr ut 1 st bostad. Om hyresvärden hyr ut fler än en bostad kan hyresgäst nummer 2,3,4 osv få en viss besittningsrätt.
Hur länge får man hyra ut?
Det är fritt fram att hyra ut hur länge som helst så länge man får tillstånd från bostadsrättsföreningens styrelse eller från hyresnämnden. Det normala är dock att man får hyra ut i max 1 år.
Hyra ut ett rum i bostadsrätten
Det är fritt fram att hyra ut ett rum eller en del av bostadsrätten. Att ta in en inneboende kräver inget tillstånd från bostadsrättsföreningen och styrelsen kan inte neka dig att ha inneboende. Du måste bo i bostaden permanent för att det skall räknas som en inneboende och inte en vanlig uthyrning.
Vanliga frågor och svar
Det finns inget tak på hur mycket man får tjäna men det finns regler för hur mycket hyra man får ta. Läs mer om skälig hyra i artikeln.
När man hyr ut sin bostadsrätt måste hyran vara skälig. Vad som räknas som skälig hyra kan du läsa i artikeln.
Så länge som bostadsrättsföreningens styrelse eller Hyresnämnden godkänner uthyrningen.
Schablonavdraget är på 40 000 kr men utöver det får man även räkna bort månadsavgiften till bostadsrättsföreningen. De går alltså inte att svara på exakt hur mycket man kan hyra ut sin bostadsrätt skattefritt.
Om det står i föreningens stadgar att det krävs tillstånd för uthyrning måste ansökan göras till föreningens styrelse. De flesta bostadsrättsföreningar nekar uthyrning via airbnb.
Om det inte står något om uthyrning i stadgarna är det fritt fram att hyra ut via airbnb.
Hej!
En detaljfråga om uppsägning av hyreskontrakt.
Jag har en bostadsrätt som jag hyr ut i 2:a hand (med föreningens tillstånd). Det har pågått i omgångar (6 månaders förlängningar) i några år.
Nu vill hyresgästen säga upp kontraktet. Fick meddelande 8:e maj 2024. Hyresgästen menar att avtalet då upphör 6 juni 2024. Jag menar att det borde vara månadsskiftet efter att 1 månad har gått, alltså 30 juni 2024.
Vem har rätt?
Så här står det i vårt kontrakt som vi upprättat tillsammans (under rubrik hyrestid och uppsägning):
Fr o m 2024-01-01 T o m 2024-06-30 med 1 månads ömsesidig uppsägningstid. Vid utebliven förlängning förlängs avtalet med — månader/gång.
Jag tolkar det som att det handlar om hela kalendermånader.
Vad tycker ni?
Hej Bengt.
Din hyresgäst har 1 månads uppsägningstid.
Du som hyresvärd har 3 månaders uppsägningstid.
Det stämmer som du säger att det är månadsskiftet som gäller, dvs 30 juni 2024 i ditt fall.
Detta enligt lagen om uthyrning av egen bostad.
Mvh admin på Ekonomifokus
Tack för svaret!
Läget är nu att hyresgästen väljer att inte betala för den på kontraktet avslutande juni månad. Antar att jag då först skickar en påminnelse i mail. Sedan ska jag väl skicka kravet till kronofogden? Eller kanske Hyresnämnden? Eller kanske anlita Inkassobolag? Vad kan rekommenderas i detta fall?
Mvh Bengt
Tips
1. Hittamäklare.se - Jämför mäklarna och deras offerter
2. Zensum.se - Hitta lägsta bolåneäntan
Hej,
Jag och min hustru hyr ut vår br under sex månader. Bostadsrättsföreningen har godkänt och kontrakt är upprättat. Hyresgästen vill mantalsskriva sig där. Min fru påstår att det kan innebära problem för oss. Besittningsrätt osv. Det kan väl knappast vara något problem för oss med det?
Hej Per.
Nej det är inga konstigheter.
Er hyresgäst kan inte få besittningsrätt (sålänge ni inte hyr ut flera bostadsrätter samtidigt).
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej!
Har en medlem i min BRF som har fått lov att hyra ut sin lägenhet i andra hand under juni-aug. Detta på grund av studier och arbete på annan ort (dock inom pendlingstid). Nu ser vi att hon är här ett par dagar i veckan då hon säger att hon bor hos grannen. Hon använder vår tvättstuga mm. Är detta helt ok att göra så här? Hon sa att hon nu flyttat in hos grannen en våning under men arbetar ca 1 timmas resväg från orten. Vore tacksam för svar då vi i styrelsen undrar hur vi ska hantera detta.
Hälsningar
Marie
Hej Marie.
Det vet jag tyvärr inte.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej Andreas.
Jag tycker ni borde uppdatera er text som påstår att 4% är praxis. Det blir lite missvisande. Lagen säger ”ett par procent över” referensräntan (som har legat 0% sedan 2015). I rättsfall har hyresnämnden dömt att ”ett par” innebär 2% och inget annat.
Mvh //Erik
Hej Erik.
Tack, du har helt rätt.
Vi kör dock vidare på 4% tills dess att vi kan se ett fall då hyresnämnden dömt att det är för mycket.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej
Mitt aktiebolag har förvärvat en brf-lägenhet för uthyrning i andra hand och tillstånd finns. Fastigheten är ny men det har varit entreprenörer i fastigheten efter inflyttning. Olyckligtvis har en entreprenör orsakat en vattenskada vilket gör att min lägenhet måste tömmas och mina hyresgäster måste flytta ut under tiden för arbetet med att iordningställa. Vi har ett standardavtal avseende andrahandsuthyrningen och det saknas riktlinjer för hyresreglering om lägenheten är obebodd. Min fråga är hur man generellt hanterar denna typ av situation när tredje part har orsakat skadan. Deras försäkringsbolag ersätter enbart för skäliga kostnader utöver den hyra som de betalar till bolaget.
Mvh Jan-Åke Östlund
Hej Jan-Åke.
Det är juridik som är utanför mitt kunskapsområde tyvärr.
Mvh admin på Ekonomifokus
Tack. Och om det tar 3 månader? Vad har man rätt till då?
Hej igen Johan.
Det vet jag tyvärr inte.
mvh admin på EKonomifokus
Hej,
Vi har ansökt om tillstånd för andrahandsuthyrning, men inte fått svar på flera månader trots flera påminnelser. Om styrelsen struntar i att svara/väljer att inte svara, anses det då som att man saknar tillstånd för andrahandsuthyrningen?
Med vänlig hälsning
David
Hej David.
Tyvärr är vissa styrelser slarviga med behandlingen av ansökningar.
Jag är dock inte 100% säker på vad som gäller för just ansökningar om andrahandsuthyrning så tyvärr kan jag inte svara på din fråga.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej. Hur lång tid har bostadsföreningen på sig att ge beslut om uthyrning beviljas eller inte? Om det är tidsbegränsat, vad är reglerna efter detta?
Hej Johan.
Det brukar ta upp till 4 veckor eftersom ansökan skall behandlas på nästa styrelsemöte.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej
Jag & frugan funderar på att hyra ut vår bostadsrätt i 6 månader , bostadsrätt värderas till 3 milj , vår tanke är en hyra på 15000 /M , är det skäligt .
Ska bo utomlands i 6 månader , pga sjukdom .
Mvh Micke
Hej Mikael.
Använd vår kalkylator som finns i artikeln så kan du räkna ut om det är skäligt eller inte.
Mvh admin på EKonomifokus
Hej!
Jag ska hyra min bostadsrätt i andra hand, pga jobb och flytt till annan ort. Jag har hittat en hyresgäst som är spansk medborgare och jobbar som konsult åt ett företag i Sverige i 1 år (reko kille och seriöst svenskt företag). Hans önskan är att det svenska företaget står på andrahandskontraktet, då han inte har svenskt personnummer m.m. Min fråga är; finns det några lagar/regler som säger att min bostadsrättförening kan neka juridisk person som min hyresgäst?
När jag kontaktat styrelsen hävdar de att; om för många juriska personer bor i föreningen kan de få ofördelaktiga skatteregler.. Oklart vilken lag styrelsen menar, men som jag har läst, antar jag att det handlar om äkta vs oäkta föreningar, då 60% behöver vara privat personer för att räknas som en äkta brf.
Min följdfråga blir då; påverkas dessa skatteregler av uthyrning i andra hand? Jurdiska personen äger ju ej lägenheten, det är fortfarande jag som står som ägare. Finns det andra lagar/regler som reglerar detta, jag hittar inga liknande ”fall”.
Tacksam för svar.
Hej Anders.
Nej föreningens skatteregler förändras inte om du hyr ut till en privatperson eller en juridisk person (ett företag).
Det styrs inte av andrahands-hyresgäster.
Däremot kan föreningen neka dig att hyra ut till ett företag om de vill. Föreningen bestämmer när det handlar om andrahandsuthyrning så länge det står i stadgarna. De behöver då inte heller ha någon anledning till varför de nekar.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej,
Finns det någon regel på hur länge man ska vänta för att hyra ut sin bostadsrätt efter att man köpt det?
mvh
Gustavo
Hej Gustavo.
Nej.
Mvh admin på EKonomifokus
Min dotter hyr en bostadsrätt i andra hand i Sthlm. Man har nu i förening beslutat höja hyran med 4%. Bör kontraktet då skrivas om? Bostadens ägare tycker det räcker med muntlig överenskommelse. När hon flyttade in märkte hon att gasugnen inte fungerar. Måste hon själv stå för reparation av denna? Står inget i kontraktet om sådant.
Hej Anette.
Ja det är alltid bäst att skriva ett litet tilläggsavtal om att hyran höjs.
Om inget annat är avtalet så är det hyresvärden/bostadens ägare som skall stå för reparationer/byta av vitvaror.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej!
Vad gäller om hyresgästen som jag skrivit kontrakt med kommer fyra dagar innan i flytt och har ändrat sig. Är det en månads uppsägningstid då oxå?
Hej Elin.
Nu hänger jag inte riktigt med.
Kan du utveckla din situation och fråga lite?
Mvh admin på EKonomifokus
Hej!
Undrade bara ifall man hyr ut från o med t ex Juni, september osv får man fortfarande dra av 40k per 2018 även om man inte hyrt ut alla 12 månader, tacksam för svar.
Hej Johan.
Ja det gäller även för korttidsuthyrning.
Mvh admin på EKonomifokus
Jag är ordf i en brf i Skellefteå. Vi har en br-innehavare som hyr ut sin bostad till ett ungt par med barn. Förhållandet har pågått i snart två år. Br-innehavaren bor ihop med äldre man på annan ort. Hon har inte upprättat något andrahandskontrakt med den unga familjen. Inga problem föreligger med de andrahandsboendet.
Är medveten om att förhållandet icke är regelmässigt men finns någon annan nackdel med situationen ?
Hej Lars.
Nej det finns inga problem.
Det är ni i föreningen som avgör om ni vill låta uthyrningen fortsätta.
Jag antar att det står i era stadgar att föreningen skall godkänna eventuell andrahandsuthyrning men det finns inga problem så länge styrelsen är ok med uthyrningen.
Det är ägaren av lägenheten som är ansvarig för att allt sköts och att hyresgästen sköter det som skall skötas.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej,
Har ni någon referens till ”Hyresvärden har rätt till en avkastningsränta på 4 %”?
Hos hyresnämnden står att läsa ”Enligt förarbetena till lagen är avkastningsräntan skälig om den ligger ett par procent över riksbankens referensränta”. Det bör kanske tolkas som ett par procentenheter över referensräntan (ett par procent blir ju inte mycket). Således 1.5% i dagsläget.
Regeringens faktablad från januari 2013 använder 4% som skälig avkastningsränta i sitt räkneexempel, och det är den enda referens till internets vitt citerade ”praxis på 4%” jag kan hitta. Men vid den tidpunkten låg referensräntan på 1%. Det skulle innebära att ”ett par procent över riksbankens referensränta” kan tolkas som tre procentenheter. Således 2.5 % avkastningsränta i dagsläget.
Så frågan blir; skulle en avkastningsränta på 4% i dagsläget hålla vid prövning i hyresnämnden?
Vänligen,
Eric
Hej Eric.
Det stämmer som du säger att det inte finns en exakt nivå som gäller för avkastningen.
Jag är övertygad om att 4 % skulle hålla vid en prövning idag då det i min värld borde räknas som skäligt.
Det är dock ett påstående som jag inte kan backa upp med något tidigare fall eller liknande.
Mvh admin på Ekonomifokus
På tre månader har vår andrahandsuthyrda bostadsrätt förvandlats till en vandaliserad pundarkvart. Lgh, nyren för tre månader sedan, är totalförstörd. Hyran som skulle betalas den 27/7 har inte betalats.
Grovt avtalsbrott föreligger?
Jag vill ha ut hyresgästen på en gång, idag, för att få stopp på ödeläggelsen.
Hur gör jag. Polis, socialtjänst och kronofogde är kontaktade. Polis och soc har ”inga resurser” att hjälpa till. Kronofogden återkopplar idag
Hej Bo.
Jag lider med dig!
Det är inte roligt när man får en riktigt usel hyresgäst.
Tyvärr kan det nog bli svårt att bli av med hyresgästen direkt.
Att hyran inte är betald är tyvärr inget grovt avtalsbrott. Du måste lämna en påminnelse och så vidare.
Det enda som jag ser att du kan göra är att säga upp avtalet och låta uppsägningstiden löpa ut (Om inte hyresgästen är medgörlig och självmant går med på att flytta ut).
Skador och obetalda hyror får du kräva i efterhand.
Om inte hyresgästen vill betala får du stämma honom/henne.
Tipset är ändå att konsultera en jurist som är expert på hyresfrågor.
Mvh admin på Ekonomifokus