Kvar efter skatt & lösen av lån vid bostadsförsäljning

Kvar efter lösen av lån och skatt - kalkylator

Skall du sälja eller har sålt din bostadsrätt eller ditt hus och vill räkna ut hur mycket pengar du kommer att ha kvar i handen/plånboken efter du betalat eventuell vinstskatt och löst dina lån? Då kan du använda kalkylatorn nedan för att räkna ut hur mycket du får kvar netto, dvs efter skatt, lösen av lån och kostnader.

Kalkylator

💡 Planerar du att sälja en bostad?
Hittamäklare.se
hjälper dig att samla in offerter och jämföra de olika mäklarna som är aktiva i ditt område. Offerterna kan du sedan använda när du skall välja mäklare samt när du skall förhandla om arvodet med den mäklare du vill anlita. Det är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.

Så räknar man

För att kunna räkna ut hur mycket du får kvar efter skatt och lösen av lån måste du först räkna ut följande:

1. Räkna ut din skatt

Först och främst skall du räkna ut din skatt att betala eller få tillbaka. Om du sålt med vinst skall du betala en vinstskatt. Om du sålt med förlust så kommer du att få tillbaka en del av förlusten på skatten via förlustavdraget. Här på Ekonomifokus har vi byggt en kalkylator som räknar ut din vinst/förlust och skatt att betala eller få tillbaka.

🔗 Gå till kalkylatorn: Räkna ut vinst/förlust & skatt på bostadsförsäljning

2. Räkna ut hur mycket det kostar att lösa dina lån

Räkna ut hur mycket lån du har som skall lösas. Undersök om du har några bundna lån som kostar extra att lösa i förtid. Att förtidslösa bundna lån kan vara kostsamt så kontakta din bank och fråga hur stor den så kallade ränteskillnadsersättningen blir ifall du skall förtidslösa bundna lån.

3. Räkna ut hur mycket du har kvar efter lån och skatt

När du beräknat steg 1 och 2 är det dags att räkna ut hur mycket du får kvar i plånboken efter alla kostnader. Formeln du skall använda är:

+ Försäljningspris
+ Eventuell skatt att få tillbaka om du sålt bostaden med förlust
–  Eventuell vinstskatt att betala om du sålt bostaden med vinst
–  Försäljningskostnader (till exempel mäklararvode och homestyling)
–  Eventuella lån som skall lösas
= Kvar i plånboken efter alla kostnader

Exempel:
+ 2 000 000 kr (försäljningspris)
+ 0 kr (skatt att få tillbaka pga förlust)
– 220 000 kr (vinstskatt att betala pga vinst)
– 50 000 kr (försäljningskostnader)
– 1 400 000 kr (lån)
= 330 000 kr kvar i skattade pengar

Vad händer om det blir lån kvar?

Om pengarna från försäljningen inte räcker till att lösa lånen blir man sittande med en restskuld. restskulden är ett blancolån, dvs ett lån där banken inte har någon säkerhet för lånet. Det gör att räntan för ett sådant lån är högre än räntan på bolån.

Att sälja en bostad med förlust

Om man säljer en bostad med vinst ska man betala 22% i vinstskatt. Gör man en förlust på sin bostad får man ett förlustavdrag som man kan dra av mot andra typer av inkomster i deklarationen, exempelvis inkomst av tjänst eller andra kapitalinkomster.

Man kan lite förenklat säga att man får tillbaka en del av förlusten av Skatteverket. 50% av förlusten blir förlustavdraget.

På de första 100 000 kronorna av förlustavdraget får du en skattereduktion på 30%. Dvs du får tillbaka 30 000 kr på skatten för de första 100 000 kronorna.

På den del av förlustavdraget som överstiger 100 000 kr får du skattereduktion på 21%. Dvs du får tillbaka 21 000 kr på varje 100 000 kr som överstiger.

💡 Planerar du att sälja en bostad?
Hittamäklare.se
hjälper dig att samla in offerter och jämföra de olika mäklarna som är aktiva i ditt område. Offerterna kan du sedan använda när du skall välja mäklare samt när du skall förhandla om arvodet med den mäklare du vill anlita. Det är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.