Hem Bostad Ränteskillnadsersättning vid lösen av bundet bolån

Ränteskillnadsersättning vid lösen av bundet bolån

3
Ränteskillnadsersättning bolån

Du har bolån och du har valt att binda räntan. Av någon anledning behöver/vill du sälja innan dess att lånets bindningstid har löpt ut. Då tillkommer det oftast en kostnad för detta som kallas för ränteskillnadsersättning. I denna artikeln skall vi gå igenom vad det är och hur mycket det kan kosta dig.

Du kan slippa ränteskillnadsersättningen om du gör ett så kallat säkerhetsbyte, dvs flyttar över bundna lån till en ny bostad. Läs mer om detta i vår artikel: Säkerhetsbyte bolån.

Vad är ränteskillnadsersättning

När du binder ditt lån så har banken räknat in detta som en framtida inkomst och om du då löser lånet tidigare så kommer banken att förlora dessa framtida intäkter. Banken har då rätt att ta ut en ränteskillnadsersättning. Du har alltid rätt lösa lånet när du vill enligt konsumentkreditlagen.

Exempel nummer 1:
Lånets storlek: 2 miljoner kr
Bindningstid kvar: 1 år
Ränta som lånet är bundet till: 1,5 %
Kostnad om lånet förtidslöses, dvs löses idag: ca 10 700 kr i ränteskillnadsersättning.

Exempel nummer 2:
Lånets storlek: 1 miljon kr
Bindningstid kvar: 3 år
Ränta som lånet är bundet till: 2 %
Kostnad om lånet förtidslöses, dvs löses idag: ca 27 100 kr i ränteskillnadsersättning.

Ränteskillnadsersättningen räknas som ränta vilket gör att den är avdragsgill i deklarationen som en räntekostnad. Kostnaden läggs då som en kapitalkostnad i den del av deklarationen där du deklarerar dina inkomster och kostnader av kapital.

Jämför bankerna & få den lägsta räntan på ditt bolån, lånelöfte eller privatlån
På hemsidan Lånekoll.se kan du söka lånelöfte samt jämföra räntor både på bolån och privatlån kostnadsfritt. Lånekoll jämför upp till 30 st olika banker med en enda ansökan och kreditupplysning. De presenterar sedan bankernas erbjudanden för dig på en lista så att du kan välja själv om du vill acceptera något av dessa erbjudanden eller inte.

Lånekoll kan även hjälpa dig att få ner räntan på dina befintliga bo- och privatlån. De har tidigare lyckats få ner kunders räntor till 1,09% i vissa fall. Du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan och det är helt gratis.

Hur beräknas ränteskillnadsersättning

Beräkningen för ränteskillnaden styrs av finansinspektionen och konsumentkreditlagen. Tyvärr är det svårt att beräkna denna avgift och många är ovetande över hur detta går till. Avgiften styrs av ditt lånade belopp vid tillfället du skall lösa lånet, den återstående bindningstiden, räntan på ditt lån samt en jämförelseränta (räntan på statsskuldsväxlar och statsobligationer). Hos konsumenternas.se kan du hitta ett verktyg för att beräkna ränteskillnadsersättning.

Kan jag göra avdrag i min deklaration för ränteskillnadsersättning?

Ja, din ränteskillnadsersättning är en räntekostnad som är avdragsgill. Man brukar dock få skriva in detta själv i deklarationen då bankerna sällan skickar dessa uppgifter till Skatteverket.

Finns det möjlighet att slippa ränteskillnadsersättning?

Ja, du kan slippa betala ränteskillnadsersättning ifall du flyttar med dig dina bolån till en ny bostad. Kolla med din bank ifall de kan acceptera att du gör ett säkerhetsbyte.

Hur mycket kostar det i ränteskillnadsersättning att lösa lån i förtid?

Se våra exempel i artikeln.

Planerar du att sälja en bostad?
Hittamäklare.se
hjälper dig att samla in offerter och jämföra de olika mäklarna som är aktiva i ditt område. Offerterna kan du sedan använda när du skall välja mäklare samt när du skall förhandla om arvodet med den mäklare du vill anlita. Det är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.

Joakim har studerat fastighetsförmedling på Högskolan i Väst under 3 års tid. Med ca 10 års erfarenhet som fastighetsmäklare vill nu Joakim via sina guider inom bostad förmedla kunskap till läsarna och hjälpa dem att fatta bättre beslut vid köp av ny bostad eller försäljning av befintlig. Han har även sen tidig ålder haft ett stort intresse för både aktier, fonder och andra typer av investeringar. Målsättningen är att öka läsarnas kunskaper inom ekonomi genom att dela med sig av tips och erfarenheter inom privatekonomi, investeringar, förtagande och sparande.

3 KOMMENTARER

  1. Om man förstår NPV (nuvärdesmetoden) så är det inte SÅ svårt: det är A) summan av nuvärdena av ränta och amorteringar som uteblir samt B) nuvärdet av resterande del av lånet då bindningstiden löper ut, subtraherat C) nuvarande lån.

    Det är diskonteringsräntan som de inte garanterar i framtiden utan bygger på prognoser.

    Man bör också observera är att de räknar på dagar (istället för tex månader).

Ställ en fråga eller skriv en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här