Ränteskillnadsersättning vid försäljning

1
Ränteskillnadsersättning

Om du har ett lån där du valt att binda räntan som du av någon anledning behöver/vill sälja innan dess att bindningstiden har löpt ut så tillkommer det oftast en kostnad för detta. Denna kostnad kallas för ränteskillnadsersättning. Du kan slippa denna kostnad om du gör ett så kallat säkerhetsbyte. Säkerhetsbyte kan du läsa mer om HÄR.

Vad är ränteskillnadsersättning

När du binder ditt lån så har banken räknat in detta som en framtida inkomst och om du då löser lånet tidigare så kommer banken att förlora dessa framtida intäkter.

Banken har då rätt att ta ut den så kallade ränteskillnadsersättningen.
Du har alltid rätt lösa lånet när du vill enligt konsumentkreditlagen.

Hur beräknas ränteskillnadsersättning

Beräkningen för ränteskillnaden styrs av finansinspektionen och konsumentkreditlagen.
Tyvärr är det svårt att beräkna denna avgift och många är ovetande över hur detta går till. Avgiften styrs av ditt lånade belopp vid tillfället du skall lösa lånet, den återstående bindningstiden, räntan på ditt lån samt en jämförelseränta (räntan på statsskuldsväxlar och stadsobligationer).

Hej,

Gå du i tankarna på att sälja din bostad nu eller inom en en rimlig framtid?

Använd Hittamäklare.se för att kostnadsfritt samla in offerter från mäklarna som är aktiva i ditt område. Offerterna kan du sedan nyttja för att undvika att betala onödigt mycket för mäklartjänsten. Tjänsten som Hittamäklare.se erbjuder är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.

Stäng

1 KOMMENTAR

Ställ en fråga till oss

Använd dig av formuläret nedan.

Please enter your comment!
Please enter your name here