Förhandla om bolån

2
förhandla bolån

I denna artikel skall vi gå igenom hur man kan förhandla om och förbättra villkoren sina nuvarande bolån. Vi lär dig vilka argument du ska använda mot din bank för att pruta på bolånet och därmed spara pengar. Många svenskar tycker det är jobbigt att pressa sin bank och förhandla men i slutändan är det ändå din plånbok och dina pengar det handlar om. Du behöver förstå att banken kan sänka räntan trots att de sagt att detta är den absolut lägsta räntan på ditt lån. Att noggrant studera bolånemarknaden och skriva upp goda argument till varför du ska ha en bättre deal är viktigt för att sedan lyckas förhandla bolånet på bästa sätt.

En viktigt faktor i processen med att pruta på räntan är att förstå att din bankman är en säljare som vill tjäna pengar på dig. Banken tjänar mer pengar ju fegare du är!
Du måste helt bortse från alla känslor och stå på dig i förhandlingen med banken.
De kommer att vilja behålla dig som kund hellre än att släppa iväg dig till en konkurrent. Glöm inte att det finns utrymme till ytterligare en sänkning när bankmannen suckar djupt och säger att du precis fått möjliga lägsta ränta på ditt bolån. Var tuff och säg att du då istället funderar på att byta bank.

Hjälp med förhandling av bolån

mitt bolanFör många kan processen med att förhandla bolån vara jobbig. Vissa känner att dom inte är bra på att förhandla och andra har inte tid att söka efter all information kring hur man ska göra. Om du känner så kan du sluta läsa nu och istället prova den kostnadsfria tjänsten Mittbolån.se. Snabbt och enkelt skriver du in dina uppgifter gällande bostad och privatekonomi. Mittbolån.se kommer sedan att jämföra olika bankers erbjudanden och efter detta hjälpa dig med att pruta på räntan. Det är enkelt, gratis och det kommer att kunna hjälpa dig att spara pengar. Du kan använda denna tjänst helt gratis på både nya och gamla bolån. Du förbinder dig inte till något när du fyller i dina uppgifter.

Listränta

Den ränta som marknadsförs ut mot kund. Du kan på bankens hemsida se vilken listränta de erbjuder för tillfället. Du kan på listräntorna se vad du får för ränta på rörligt
3-månaders lån och även vad bankerna erbjuder för ränta på bundna lån. Listräntan ska du dock inte nöja dig med som kund. Listräntan är den högsta bolåneräntan som banken ger till sina kunder.
Läs mer om det första steget i att pruta på bolånet med hjälp av snittränta här nedanför.

Snittränta

Idag tvingas bankerna lägga upp kundernas genomsnittliga ränta. Detta är något som bankerna har tvingats göra under en lång tid men trots detta vet många svenskar inte vad snittränta är. Du borde fråga dig själv om du ska ha en sämre ränta än vad den genomsnittliga bolånetagaren har. Vi tycker dock inte att vi ska lägga ribban på denna låga nivån. Nu ska vi leta efter mer möjligheter till att pruta ner räntan. Snitträntan använder vi som en måttstock till vart man ska börja pruta.

Snitträntor på bolån hos olika banker hittar du hos Compricer

2 KOMMENTARER

 1. Tack för denna artikel.
  Jag skulle förhandla om mitt bolån hos banken men är ganska blyg och dålig på att prata i min egen sak.

  Jag testade mittbolån och de lyckades förhandla ner min ränta väsentligt på mitt lån. Jag sparar ca 2600kr varje år på denna sänkning.

  Nu är det dags för min fru att ringa banken å försöka sänka sina räntor. Hon skall testa att göra det själv först och sedan se vad mittbolån kan lösa åt henne. Det skall bli spännande att se skillnaden på hur en privatperson kan förhandla lånen i jämförelse med mittbolån.se

  • Hej Ulf.
   Kul att du delar med dig av dina erfarenheter kring att pruta på boräntan.
   Hoppas att det går bra för din fru när även hon skall försöka omförhandla lånen. Återkom gärna med en ny kommentar om hur det hela slutade, och ifall hon lyckades själv eller om hon också valde mittbolåns tjänst.

   Mvh admin på Ekonomifokus

Ställ en fråga till oss

Använd dig av formuläret nedan.

Please enter your comment!
Please enter your name here