Förhandla & pruta på bolånet

Förhandla och pruta på bolån

I denna artikel skall vi gå igenom hur du kan förhandla om och förbättra ränta & villkor på ditt bolån. Vi ger värdefulla tips och lär dig vilka argument du ska använda mot din bank för att pruta på bolånet och därmed spara pengar.

Artikelns innehåll:
1. Sex konkreta tips på hur du prutar ner räntan
2. Få hjälp med förhandlingen
3. Videoklipp med tips på hur du prutar


Klicka för att gå direkt ner till önskad rubrik

6 tips på hur du prutar ner räntan på bostadslånet

1. Begär ut ett amorteringsunderlag – ett smart drag

Om du kontaktar din bank och ber om att få ut ett amorteringsunderlag kommer din befintliga bank tro att du är på väg att byta bank. Din bank kommer då göra allt den kan för att behålla dig som kund. Din bankkontakt kommer med stor sannolikhet erbjuda dig en lägre ränta för att försöka behålla dig som kund.

Amorteringsunderlag är ett dokument som visar villkoren för ditt lån. När man skall flytta sitt bolån kräver den nya banken ett amorteringsunderlag från din befintliga bank. Du lurar då banken att tro att du är på väg att flytta ditt bolån till en annan bank genom att begära ut ett amorteringsunderlag.

2. Kontakta flera banker och samla in offerter

Kontakta och samla in offerter från flera olika banker. Antingen ringer du runt eller så besöker du bankernas hemsidor och ansöker om lån för att se vilken ränta de kan erbjuda. Det är gratis att ansöka och du binder dig inte till att ta lånet om du blir godkänd. Du kan även använda Lånekoll.se som jämför flera banker åt dig med en enda ansökan.

Detta gör du för att ha ett antal olika erbjudanden att jämföra. Offerterna har du även nytta av när du pratar med banken.

3. Förstå grunderna

Ju fegare du är i förhandlingen desto mer tjänar banken på dig. Du måste helt bortse från alla känslor och stå på dig i förhandlingen med banken. Var tuff!

Din bank vill behålla dig som kund. Den vill absolut inte släppa iväg dig till en konkurrent. Alla andra banker vill värva dig som ny kund och är beredda att bjuda till ordentligt för att du skall byta bank.

När bankmannen suckar djupt och säger att du precis fått möjliga lägsta ränta på ditt bolån så finns det alltid lite utrymme kvar för prutning. Var tuff och hota med att du fått många bra erbjudanden från andra banker. Spela ut bankerna mot varandra.

4. Är du en stabil kund för banken?

Ju mindre lån och ju högre inkomst du har desto säkrare är du som kund. Två stycken mått som de använder är din belåningsgrad och din skuld. Banken gör alltid en riskbedömning av varje kund för att avgöra hur stabil ekonomi kunden har.

 • Skuldkvot: bolånets storlek i förhållande till din inkomst
 • Belåningsgrad: bolånets storlek i förhållande till bostadens marknadsvärde

Om det var längesedan du värderade om din bostad kan du kanske värdera upp den och sänka din belåningsgrad. Om du kan sänka din belåningsgrad brukar du även kunna sänka din ränta.

Om du har fått nytt jobb med högre lön så kan du även använda det för att förhandla ner din ränta. Du får ju då en lägre skuldkvot vilket gör dig till en mer stabil kund.

5. Samla allt hos samma bank

Om du kan samla dina konton, kreditkort, lån osv på samma bank brukar du kunna få en betydligt lägre ränta på ditt bolån. Bankerna älskar kunder som samlar allt på samma ställe så att de får full koll på din ekonomi och kan tjäna pengar på dig via alla övriga tjänster du då har via banken.

6. Kolla upp listränta och snittränta hos bankerna

På bankernas hemsida kan du se deras listränta och snittränta. Dessa nivåer är bra att ha koll på när du pratar med banken. Målet när du förhandlar bör alltid vara att ligga under både snitträntan och listräntan.

 • Listränta = den ränta som banken listar på sin hemsida, dvs den högsta räntan du kan få.
 • Snittränta = snittet på alla bankens befintliga kunders bolåneränta.

I skrivande stund ser några av bankernas list- och snitträntor ut såhär:

BankListräntaSnittränta
Nordea bankRörlig 5,59 %
2 år: 4,74 %
5 år: 4,29 %
Rörlig 4,17 %
2 år: 4,50 %
5 år: 4,06 %
Danske bankRörlig 4,85 %
2 år: 5,09 %
5 år: 4,76 %
Rörlig 3,90 %
2 år: 4,66 %
5 år: 4,34 %
Skandia bankRörlig 4,79 %
2 år: 5,49 %
5 år: 5,10 %
Rörlig 3,88 %
2 år: 4,57 %
5 år: 4,18 %
SBAB bankRörlig: 4,67 %
2 år: 4,91 %
5 år: 4,61 %
Rörlig: 3,87 %
2 år: 4,66 %
5 år: 4,35 %
SEB bankRörlig 5,49 %
2 år: 4,24 %
5 år: 4,49 %
Rörlig 4,01 %
2 år: 4,25 %
5 år: 4,08 %
SwedbankRörlig 5,14 %
2 år: 4,79 %
5 år: 4,39 %
Rörlig 4,12 %
2 år: 4,29 %
5 år: 3,80 %
LänsförsäkringarRörlig 5,14 %
2 år: 4,84 %
5 år: 4,44 %
Rörlig 4,03 %
2 år: 4,46 %
5 år: 4,09 %
HandelsbankenRörlig 5,44 %
2 år: 4,74 %
5 år: 4,38 %
Rörlig 3,93 %
2 år: 4,52 %
5 år: 4,07 %
ICA bankenRörlig 4,54 %
2 år: 5,24 %
5 år: 4,97 %
Rörlig 3,86 %
2 år: saknas
5 år: saknas
Uppdaterad: 2023-05-10

Jämför bankerna & få den lägsta räntan på ditt bolån, lånelöfte eller privatlån
På Lånekoll.se kan du söka lånelöfte samt jämföra räntor på bolån och privatlån hos ett stort antal olika banker med en enda ansökan och kreditupplysning. Lånekoll presenterar bankernas erbjudanden för dig på en lista så att du kan välja själv om du vill acceptera något erbjudanden eller inte.

Lånekoll kan även hjälpa dig att få ner räntan på dina befintliga bo- och privatlån. Du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan och det är helt gratis.

Mer djupgående om listränta

Listränta är den ränta som marknadsförs ut mot kund. På bankernas hemsida kan du se vilken listränta de erbjuder för tillfället. På listräntorna ser du vad du får för ränta på rörligt 3-månaders lån och även vad bankerna erbjuder för ränta på bundna lån. Listräntan ska du dock inte nöja dig med som kund eftersom listräntan är den högsta bolåneräntan som banken ger till sina kunder.

Mer djupgående om snittränta

Idag tvingas bankerna lägga upp kundernas genomsnittliga ränta. Detta är något som bankerna har tvingats göra under en lång tid men trots detta vet många svenskar inte vad snittränta är. Du borde fråga dig själv om du förtjänar att ha en sämre ränta än vad den genomsnittliga bolånetagaren har. Vi tycker istället att du bör sikta på att hamna på en räntenivå som är lägre än snitträntan. Snitträntan använder du bara som en måttstock till vart man ska börja pruta.

I klippet ovan ger Claes Hemberg sina bästa tips på hur du kan pruta ner räntan på bolånet.

Få gratis hjälp med förhandlingen av bolånet

För många kan det kännas jobbigt att pruta och förhandla. Om du känner så kan du sluta läsa nu och istället testa den kostnadsfria tjänsten Lånekoll.se. Du skickar in uppgifter gällande din bostad och din privatekonomi. Lånekoll Jämför sedan flera olika bankers erbjudanden och presenterar deras erbjudanden för dig på en lista. De hjälper dig helt enkelt att pruta på räntan.

Du kan använda denna tjänst helt gratis på både nya och gamla bolån och privatlån. Du förbinder dig inte till något när du fyller i dina uppgifter och skickar in en ansökan.

I klippet ger EFN tips på hur man prutar på bolånet

Som vi nämner ovan kan du testa Lånekoll.se helt gratis och se vilken ränta de kan ordna fram åt dig. Lånekoll fungerar både för nya och gamla bolån och privatlån.

Joakim har studerat fastighetsförmedling på Högskolan i Väst under 3 års tid. Med ca 10 års erfarenhet som fastighetsmäklare vill nu Joakim via sina guider inom bostad förmedla kunskap till läsarna och hjälpa dem att fatta bättre beslut vid köp av ny bostad eller försäljning av befintlig.

2 KOMMENTARER

 1. Tack för denna artikel.
  Jag skulle förhandla om mitt bolån hos banken men är ganska blyg och dålig på att prata i min egen sak.

  Jag testade mittbolån och de lyckades förhandla ner min ränta väsentligt på mitt lån. Jag sparar ca 2600kr varje år på denna sänkning.

  Nu är det dags för min fru att ringa banken å försöka sänka sina räntor. Hon skall testa att göra det själv först och sedan se vad mittbolån kan lösa åt henne. Det skall bli spännande att se skillnaden på hur en privatperson kan förhandla lånen i jämförelse med mittbolån.se

  • Hej Ulf.
   Kul att du delar med dig av dina erfarenheter kring att pruta på boräntan.
   Hoppas att det går bra för din fru när även hon skall försöka omförhandla lånen. Återkom gärna med en ny kommentar om hur det hela slutade, och ifall hon lyckades själv eller om hon också valde mittbolåns tjänst.

   Mvh admin på Ekonomifokus

Ställ en fråga eller skriv en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här