Förhandla om bolån – sänka boendekostnaden

Förhandla om bolån

I denna artikel skall vi gå igenom hur man kan förhandla om och förbättra villkoren sina nuvarande bolån. Vi lär dig vilka argument du ska använda mot din bank för att pruta på bolånet och därmed spara pengar. Många svenskar tycker det är jobbigt att pressa sin bank och förhandla men i slutändan är det ändå din plånbok och dina pengar det handlar om. Du behöver förstå att banken kan sänka räntan trots att de sagt att detta är den absolut lägsta räntan på ditt lån. Att noggrant studera bolånemarknaden och skriva upp goda argument till varför du ska ha en bättre deal är viktigt för att sedan lyckas förhandla bolånet på bästa sätt.

Hjälp med förhandling av bolån

För många kan processen med att förhandla om bolån vara jobbig. Om du känner så kan du sluta läsa nu och istället testa den kostnadsfria tjänsten Lånekoll.se. Du skickar in uppgifter gällande din bostad och din privatekonomi. Lånekoll Jämför sedan ca 30 st olika bankers erbjudanden och presenterar bankernas erbjudanden för dig på en lista. De hjälper dig helt enkelt att pruta på räntan. Tidigare har de lyckats ordna 1,09% i ränta åt vissa kunder.

Du kan använda denna tjänst helt gratis på både nya och gamla bolån och privatlån. Du förbinder dig inte till något när du fyller i dina uppgifter på Lånekoll.se och gör en ansökan.

Banken vill tjäna pengar på dig

En viktigt faktor i processen med att pruta på räntan är att förstå att din bankman är en säljare som vill tjäna pengar på dig. Banken tjänar mer pengar ju fegare du är!
Du måste helt bortse från alla känslor och stå på dig i förhandlingen med banken.
De kommer att vilja behålla dig som kund hellre än att släppa iväg dig till en konkurrent. Glöm inte att det finns utrymme till ytterligare en sänkning när bankmannen suckar djupt och säger att du precis fått möjliga lägsta ränta på ditt bolån. Var tuff och säg att du då istället funderar på att byta bank.

Listränta

Listränta är den ränta som marknadsförs ut mot kund. På bankernas hemsida kan du se vilken listränta de erbjuder för tillfället. På listräntorna ser du vad du får för ränta på rörligt 3-månaders lån och även vad bankerna erbjuder för ränta på bundna lån. Listräntan ska du dock inte nöja dig med som kund. Listräntan är den högsta bolåneräntan som banken ger till sina kunder. Läs mer om det första steget i att pruta på bolånet med hjälp av snittränta här nedanför.

Snittränta

Idag tvingas bankerna lägga upp kundernas genomsnittliga ränta. Detta är något som bankerna har tvingats göra under en lång tid men trots detta vet många svenskar inte vad snittränta är. Du borde fråga dig själv om du ska ha en sämre ränta än vad den genomsnittliga bolånetagaren har. Vi tycker dock inte att vi ska lägga ribban på denna låga nivån. Nu ska vi leta efter mer möjligheter till att pruta ner räntan. Snitträntan använder vi som en måttstock till vart man ska börja pruta.

Beräkna din kostnad för boendet inklusive lån

Pris på boende:
kr
Kontantinsats:
kr
Du måste ha minst 15% i kontantinsats!
Ränta:
%
Driftkostnad:
kr
Månadsavgift:
kr

Det finns en extra regel som infördes under 2018. Den som lånar mer än 4,5 gånger sin årsinkomst (brutto) måste amortera ytterligare 1 procent av lånets totala storlek per år

Månadskostnad

6 188 kr

Belåningsgrad 80%
Lånebelopp: 2 000 000 kr
Ränta: %
Amortering: 3 333 kr
Räntekostnad: 1 855 kr
Driftkostnad: 0 kr
Månadsavgift: 0 kr

Få hjälp

Som vi nämner ovan kan du testa Lånekoll.se helt gratis och se vilken ränta de kan ordna fram åt dig. Lånekoll fungerar både för nya och gamla bolån och privatlån.

Före detta fastighetsmäklare med mångårig erfarenhet av yrket och branschen. Besitter även djupgående kunskaper inom börs, aktier och investeringar.

2 KOMMENTARER

 1. Tack för denna artikel.
  Jag skulle förhandla om mitt bolån hos banken men är ganska blyg och dålig på att prata i min egen sak.

  Jag testade mittbolån och de lyckades förhandla ner min ränta väsentligt på mitt lån. Jag sparar ca 2600kr varje år på denna sänkning.

  Nu är det dags för min fru att ringa banken å försöka sänka sina räntor. Hon skall testa att göra det själv först och sedan se vad mittbolån kan lösa åt henne. Det skall bli spännande att se skillnaden på hur en privatperson kan förhandla lånen i jämförelse med mittbolån.se

  • Hej Ulf.
   Kul att du delar med dig av dina erfarenheter kring att pruta på boräntan.
   Hoppas att det går bra för din fru när även hon skall försöka omförhandla lånen. Återkom gärna med en ny kommentar om hur det hela slutade, och ifall hon lyckades själv eller om hon också valde mittbolåns tjänst.

   Mvh admin på Ekonomifokus

Ställ en fråga

Please enter your comment!
Please enter your name here