Flytta över bolån till ny bostad – Säkerhetsbyte

Flytta över lån till ny bostad – Säkerhetsbyte

Om du har bundna lån på din bostad kommer det med största sannolikhet att kosta extra om du vill lösa dessa i förtid, innan bindningstiden har löpt ut. Kostnaden för att lösa lån i förtid kallas för ränteskillnadsersättning och den tas ut av banken. Ränteskillnadsersättningen kan bli väldigt dyr om du har bundit lånen i en lång tid framöver.

Exempel:
Du har ett lån på 2 miljoner kr som har 1 år kvar av bindningstiden och det är bundet till 1,5% i ränta. Om du vill förtidslösa det lånet, dvs lösa lånet idag så kommer det att kosta dig ca 7 700 kr i ränteskillnadsersättning.

Din bank hjälper dig med att räkna ut beloppet du är tvungen att betala i ränteskillnadsersättning om du skall lösa dina bundna lån i förtid. Att räkna ut den själv är lite för komplicerat för att göra det själv.

Flytta lånet till ny bostad – undvik ränteskillnadsersättningen

Om du i samband med att du säljer din bostad köper en annan så kan du göra något som heter säkerhetsbyte. Det innebär att du flyttar över de bundna lån som du har på din befintliga bostad till den nya bostaden/säkerheten för att slippa lösa ett bundet lån. Du måste alltså ha en ersättningsbostad som lånen kan flyttas över på.

Ett säkerhetsbyte gör att du slipper kostnader för lösen av bundna lån och du behåller samma ränta och villkor för lånet eftersom lånet nu ligger på den nya säkerheten/bostaden.

💡 Planerar du att köpa bostad?
Helst skall du ha ett lånelöfte klart redan innan du går på visning. En hemsida som vi upplever är väldigt duktiga på lånelöften och erbjuder väldigt fördelaktiga räntor är Lånekoll.se. De kan även hjälpa dig med att förhandla ner räntan på befintliga lån.

Lånekoll jämför bolån och privatlån hos ett stort antal banker åt dig med en enda ansökan. Du får en lista med bankernas olika erbjudanden och du väljer själv om du vill acceptera något erbjudande eller inte. Det är helt gratis att använda tjänsten och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.

Vad krävs för att få flytta ett bundet bolån?

För att banken skall kunna flytta över dina bundna lån krävs det att du äger en ersättningsbostad som är värd tillräckligt mycket för att lånet skall kunna flyttas över. Det är din bank som avgör om du får flytta över lånet eller inte.

Tänk på att du måste få nycklarna (tillträda) din nya bostad INNAN du kan ha tillträde och lämna över nycklarna till din gamla bostad för att ett säkerhetsbyte skall kunna genomföras.

Frågor och svar

Går det att flytta över bundna lån till en ny bostad?

Ja, det kallas säkerhetsbyte. Det kräver bankens godkännande.

Går det att flytta över rörliga bolån till en ny bostad?

I teorin ja, men det görs aldrig eftersom det inte finns någon anledning till det.

Går det att flytta lån från en bostadsrätt till ett hus eller tvärt om?

Ja, det spelar ingen roll vilken typ av bostad det är så länge banken godkänner säkerhetsbytet.

Kostar det något att flytta över lån?

Nej, banken brukar inte ta något extra betalt för det.

💡 Planerar du att sälja en bostad?
Hittamäklare.se
hjälper dig att samla in offerter och jämföra de olika mäklarna som är aktiva i ditt område. Offerterna kan du sedan använda när du skall välja mäklare samt när du skall förhandla om arvodet med den mäklare du vill anlita. Det är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.

Joakim har studerat fastighetsförmedling på Högskolan i Väst under 3 års tid. Med ca 10 års erfarenhet som fastighetsmäklare vill nu Joakim via sina guider inom bostad förmedla kunskap till läsarna och hjälpa dem att fatta bättre beslut vid köp av ny bostad eller försäljning av befintlig.

55 KOMMENTARER

 1. Hej!
  Om jag flyttar mitt lån med befintliga villkor till en nyköpt bostad av samma standard som min nuvarande, kan banken ge mig högre amorteringskrav för nya bostaden? Eller gäller de gamla villkoren även hur många procent jag behöver amortera?

  • Hej Malin.

   Det beror på värdet på den nya bostaden. Om din belåningsgrad blir högre på den nya bostaden så kan det innebära att du måste amortera mer ifall du kliver över gränserna för amorteringskravet.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 2. Hej. Vad händer med det bundna lånet när det är överfört till det nya huset,behöver man fortsätta att betala av lånet eller står det kvar tills man säljer den nya bostaden?

  • Hej Christer.

   Samma villkor gäller som tidigare. Amorteringskravet kan dock ändras om belåningsgraden blir högre eller lägre på den nya bostaden.

   Mvh admin på Ekonomifokus

  • Tips
   1. Hittamäklare.se - Jämför mäklarna och deras offerter
   2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

 3. Hej
  Jag och min fd sambo äger en gemensam fastighet som skall säljas. Vi har ett gemensamt lån. Vi flyttar ut den 25 maj och fastigheten säljs den 1 juni. Jag har gjort ett säkerhetsbyte på halva lånet. Hur regleras detta på försäljningsdagen? Min fd sambo har inte gjort något säkerhetsbyte.

  Mvh Stefan

  • Hej Stefan.

   jag vet inte exakt hur det löses av banken tyvärr. Du får nog fråga din bank om det.

   mvh admin på Ekonomifokus

 4. Hej!
  Jag funderar på att köpa en ny, större lägenhet i framtiden. Jag är dock osäker på om jag kommer ha fast jobb då. Kan man flytta över sitt bolån om man köper en ny lägenhet? Eller måste lånet lösas? För blir det löst kan jag ju inte få något nytt om jag inte har fast jobb?
  Mvh

  • Hej Elin.

   Det är din bank som avgör om lånet kan flyttas så du måste fråga din bank.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 5. Hej,

  Jag har lån på 1 mille och om jag säljer min bostad på 5 miljoner och köper en ny bostad på säg 3 miljoner. Kan jag då ta med lånet från min nuvarande bostad på 1 miljon eller måste jag betala tillbaks 1 miljon till banken?

  • Hej Leif.

   Det är din bank som avgör det men sannolikt kan du flytta med dig lånet.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 6. Tjena. Jag har ett bundetlån på min lägenhet och jag har flyttat till min flickväns lägenhet. Jag undrar om man kan gör ett säkerhets byte till hennes lägenhet om jag säljer min för vi har funderingar på att köpa hus?
  Mvh Martin Hedén

 7. Hej!

  Jag bor i en bostadsrätt idag värd ca 5 mkr, lån ca 3,8 mkr. Har bolånet på Danske Bank, bundet på 1 år. Om jag säljer lägenheten och köper en billigare lägenhet, kan jag flytta med lånet då utan att banken krånglar?

  Jag hade inte fått ett nytt bolån idag då jag är arbetslös, men vad gäller i detta fall? Någon som vet?

  Har läst att säkerhetsbyte ”oftast går bra att göra” men blir osäker då jag som sagt inte kan ta upp ett nytt bolån på annan bank pga min arbetssituation.

  Mvh Pär

  • Hej Pär.

   Det är endast din bank som kan svara på den frågan.
   Du får helt enkelt kontakta din bank och fråga om du kan flytta lånet till en ny bostad.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 8. Hej,

  Om vi idag har bundna bolån på befintlig bostad på 4 mnkr, och köper en ny bostad för 3,5 mnkr – kan vi då göra ett säkerhetsbyte som täcker hela köpesumman på den nya bostaden (dvs 3,5 mnkr) och endast betala ränteskillnadsersättning för de 0,5 mnkr som ”blir över” och måste lösas?

  Eller gäller fortfarande att 15% av köpeskillingen för den nya bostaden ska betalas kontant?

  • Hej Mikael.

   Kontantinsatsen måste in så ni kan maximalt flytta med er 85% av 3 500 000 kr, dvs 2 975 000 kr.
   Ni kommer alltså få betala ränteskillnadsersättning på de 1 025 000 kr som ”blir över”.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 9. Hej, vi ska sälja vårat hus och undrar om det går/finns möjlighet att sälja huset, lösa bolånen och en massa blancolån och krediter av vinsten så vi blir skuldfria för att sedan köpa ett nytt hus och ta ett helt nytt bolån för det nya huset i vår bank (bolånet vi har idag har vi i en annan bank). Det är just alla blancolån och den helt sjukt höga månadskostnad vi betalar för dom som vi vill få bort och det kan vi få genom vinsten när vi säljer huset.

  • Hej Viktoria.

   Ja det går utmärkt.
   Tänk på att om ni har bundna bolån så kommer ni bli tvungna att betala ränteskillnadsersättning om ni löser dom i förtid.
   Er bank kan hjälpa er att räkna ut hur stor ränteskillnadsersättningen skulle bli isåfall.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 10. Hej!
  Kan huset säljas innan bostadslånet slutförs?
  Hur detta görs i förhållande till lagen och banken

  • Hej Merfat.

   Vad menar du med att ”bostadslånet slutförs”?
   jag förstår inte riktigt frågan.

   mvh admin på Ekonomifokus

 11. Hej!

  Vi ska sälja vår lägenhet och köpa nytt på varsit håll.

  Vi räknar med att tjänat ca 400 000 per person och jag behöver göra ett uppskov för jag studerar och går på CSN ( så det inte syns hos dem ).
  Jag räknar med att köpa en ny lägenhet för ca 2,5 miljoner och gå in med ca 800 000.
  Får jag göra uppskov på hela min vinst ?

 12. Jag har bra lån (ca. 1 %, 2 månaders rörlig kopplade till reporänta) som jag vill ta med till en ny bostad. Brukar banker godkänna att man tar med sig lån till ny bostad ?

  • Hej Roland.

   Rörliga lån brukar man inte flytta.
   Men om du fått dessa villkor på din bostad så borde du kunna få samma eller liknande villkor på din nya bostad.
   Det som kan sätta käppar i hjulen är om du har en högre belåningsgrad på din nya bostad. Då kanske du inte kan få samma låga ränta.

   Mvh admin på EKonomiokfus

 13. Hej
  Jag vill sälja min bostadsrätt innan bindningstid har löpt ut. Vill alltså sälja innan ny köp. Kan jag fortfarande göra ett säkerhetsbyte?

  • Hej Claudia.

   Endast banken kan svara på om de godkänner ett säkerhetsbyte i ditt fall.

   Mvh admin på EKonomifokus

 14. Hej Andreas,

  Vi har precis sålt en bostadsrätt. 2 Oktober sker frånträdandet. Våra lån är bundna till 15e sept och vi tänker att vi binder om dem till rörligt fram till 2 oktober.

  Nu kommer vi till frågan, vi tittar på att köpa en ny bostadrätt med inflytt 29e september. Kan vi tillfälligt stå med två ägande av bostäder och hur länge? Kommer det kosta oss något? Dubbla amorteringar?

  Vår tanke är att flytta över och binda om våra bolån med samma bolånsgivare. Men, under X antal dagar måste vi stå på två bostadsrättskontrakt.

  • Hej Sara.

   Det är bara att ringa din bank och prata med dom. Det brukar alltid lösa sig bra men räkna med dubbla boendekostnader under den tid ni äger två bostäder samtidigt. Möjligtvis kan ni slippa en del av amorteringen under just den tiden.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 15. Hej!

  Jag och min partner har båda fast jobb och lånelöfte för att köpa hus. Om vi vill köpa nytt efter något/några år och en av våra anställningar har förändrats till tex visstidsanställning. Kan vi ändå ta med vårt lån vi redan har till nästa bostad eller görs ansökan om?

  • Hej Erika.

   Banken gör en ny bedömning varje gång.
   Det brukar oftast gå bra om inga drastiska förändringar har skett.

   Mvh admin på EKonomifokus

  • Hej Anita.

   Det beror på.
   Om du har väldigt lite lån kan banken godkänna att lånen blir blancolån istället för bolån.
   Dock får du högre räntor på lånen då.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 16. Hej,
  Vi har idag ett lån på 2.6 milj och planerar att köpa tomt och bygga hus. Att vi ska ha ett kreditiv till detta vet vi.
  Men frågan är vad som händer eller vad vi kan göra en dagen kreditivet på det nybyggda ska omvandlas till ett bolån och bostaden vi äger idag, den med 2,6 miljoner i lån på ska säljas.
  Som jag förstår det ska det gå att flytta över detta lån till den nya bostaden.
  1. Måste lånet vara bundet för att kunna flyttas eller går det även med ett rörligt 3 månaderslån?
  2. Hur påverkar det att 2.6 miljoner av ca 5 miljoner (nya husets kostnad) är lån som tillhör det gamla amorteringskraven och resten är med dagens krav. Alltså; räknas de gamla 2.6 miljonerna in under de reglerna att man bara får låna 4,5x hushållets årsinkomst. Eller är det så finurligt att det går att ta nytt lån på 2,4 miljoner för att nå upp till 5 miljoner och i vårt fall då klara 4,5x gränsen med god marginal och slippa extra amorteringskrav. Men tillsammans med vårt gamla 2,6 lån ändå ha råd med tomten och huset?
  Att vi sedan slänger in egna pengar för att klara vissa belåningsgrader osv är en annan sak oh de känner vi till.
  Med vänlig hälsning Johan

  • Hej Johan.

   Denna fråga blev lite för svår för mig tyvärr.
   Jag får tyvärr be dig att kontakta din bank istället. De hjälper dig med dessa frågor.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 17. Om man i samband med ett säkerhetsbyte får ett nytt avtal att skriva på av banken, med en en ny lägre räntesats, måste banken följa den nya räntesatsen då? Konstig fråga kanske men detta har hänt mig men istället för att debitera den nya angivna räntesatsen så vill de dra den gamla efter säkerhetsbytet. Kan jag hävda att jag ska ha den nya lägre som stod i Förhandsinformationen när jag skrev på?

  • Hej Erik.

   Om du flyttar ett bundet lån så är det den gamla räntan som gäller.
   När man binder ett lån så förbinder man sig till den räntan som står i avtalet under bindningstiden.

   Mvh admin på Ekonomifokus

   • OK. Vad hade då de nya villkor de gav mig när jag skrev på för funktion? Varför skickade de mig dem överhuvudtaget? Kan ett nytt påskrivet avtal vara ogiltigt på det sättet?

    Tack för svaren.

    Mvh,
    Eril

 18. Om jag säljer en villa för 5.000.000 efter alla avdrag och köper en bostadsrätt för 4.000.000 vad skulle jag då betala i skatt.

  • Hej Dan.

   Du får nog ta och läsa våra artiklar här på Ekonomifokus om att beräkna vinstskatt osv.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 19. Om jag hör en vinst på 700000kr o köper en villa till 2,5 milj kan jag överföra vinsten till den nya bostaden l skatta vid ett senare tillfälle mär villan säljs?

  • Hej Robert.

   Det beror på hur mycket din gamla bostad såldes för.
   Läs gärna vår artikel här på Ekonomifokus om just uppskov och hur det beräknas.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 20. Hej, vi väntar på nybyggt hus som ska börja byggas under sensommaren. Huset kommer stå klart i början av nästa år. Vi bor nu i bostadsrätt, vi har lån på 1 miljon och kommer få ca 2,5 miljoner för lägenheten. Kan vi flytta lånet vi har på lägenheten till det nya huset? Eftersom att det är ett nytt hus kommer vi ju behöva pantbrev för hela summan vi lånar. Vi gör ju en vinst på 1,5 miljon men vi hade tänkt skatta på vinsten direkt, är det dumt? Är det bättre att använda den 1,5 miljonen till kontantinsatsen direkt? Med sparade pengar kommer vi ha ca 2 miljoner i kontant insats, huset kommer få på 5 miljoner.

  • Hej Malin.

   Det är din bank som avgör om du får flytta lånet så det är banken som du måste fråga detta.
   Gällande skatten så är det betydligt billigare idag att betala av skatten än att göra uppskov.
   Så länge bankräntan på bolån är under 3,25% så tjänar du på att låna pengar av banken istället för Skatteverket.

   Mvh admin på EKonomifokus

 21. Hej,
  Jag har köpt lägenhet för 2 år sedan, men jag behöver att köpa ny. Är det möjligt att göra säkerhetsbyte om jag arbetar inte nu och har A-kassa.

  • Hej Dinara.

   Tyvärr tror jag inte att banken kommer att ge dig lånelöfte för att köpa en ny bostad nu när du har A-kassa.
   Då kommer du inte att kunna köpa en ny bostad som du flyttar över lånen till.
   Kolla med din bank för säkerhetens skull.

   mvh admin på Ekonomifokus

 22. Hej.
  Skall köpa ett hus för 4milj med en kontantinsats på 2milj.
  Jag skall även senare i år sälja en hyresrätt som beräknas gå med 2,5milj i vinst. Försäljningspris 8,5milj.
  Kan man flytta in vinsten av den andra fösäljningen i det nya huset eller måste detta skattas separat?

  • Hej Henrik.

   Jag hoppas inte det är en hyresrätt som du skall sälja för 8,5 miljoner kr.
   Jag utgår ifrån att du syftar på en bostadsrätt.
   Eftersom din bostadsrätt säljs för 8,5 miljoner kr och ditt hur köps för 4 miljoner kr så är skillnaden för stor i pris på dessa bostäder vilket gör att du inte kan göra uppskov in i ditt nya hus. Du måste betala vinstskatten.

   Man räknar:
   Vinsten: 2,5 miljoner minus mellanskillnaden (8,5 milj – 4 milj = 4,5 miljoner).
   Som du ser är mellanskillnaden större än vinsten vilket innebär att du inte kan göra uppskov.

   Mvh admin på Ekonomifokus

   • Hej! Jag och min sambo äger en lägenhet värde 3,5 miljoner, därav kommer vi få ut 1350 000kr i vinst. Vi vill nu köpa en lägenhet av värdet 4 miljoner. Jag har precis börjat studera men min sambo är fastanställd. Vi har även 500 000kr sparade. Finns det då möjlighet att ha kvar sitt gamla lån även fast jag har börjat studera?

    • Hej Elisabet.

     Det är endast banken som kan svara på om de godkänner det eller inte.
     Bankerna brukar ju vara ganska restriktiva när man studerar.

     Mvh admin på Ekonomifokus

 23. Om man säljer sin bostad fore inflytt I den nya, kan man ändå göra ett säkerhetsbyte? Likvid från lägenhet 1 kan ju t.ex ligga som säkerhet.

  • Hej Lennart.
   Tyvärr så är jag inte 100% säker på detta svar men jag tror inte att det fungerar att göra ett säkerhetsbyte på det sättet som du beskriver.
   Dubbelkolla med din bank.

   Mvh admin på Ekonomifokus.

 24. Vi har köpt ett nytt hus innan försäljning av vårt nuvarande hus, nya huset kostar 5 Mio
  På det gamla har vi lån på 2 Mio. Räknar med vinst att kunna betala av på nys huset. Kan banken sätta sig emot detta??

  • Hej Sanna.
   Banken tittar på den inkomst som ni har tillsammans.
   De räknar sedan på om ni har råd att betala för båda bostäderna samtidigt OM det skulle bli så att ni inte får sålt er gamla bostad.
   Om de kommer fram till att era inkomster räcker till att driva runt båda bostäderna så kommer ni att få lån hos banken.
   Det absolut bästa är att prata med banken så att ni vet med 100% säkerhet att banken hjälper er.
   Det är bara att ringa er bank så hjälper den er att räkna ut om ni kan få ett lån.

   Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej Sofia.
   Det vågar jag tyvärr inte svara på.
   Jag tror att det görs en ny kreditupplysning eftersom det blir ett nytt ärende men jag är inte 100% säker.
   Där får du nog ringa till en bank och fråga.

   Mvh admin på Ekonomifokus

Ställ en fråga eller skriv en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här