Fast eller rörlig ränta – Bör man binda räntan 2021?

Bunden eller rörlig ränta

Artikelns innehåll:
1. Vad innebär det att binda räntan?
2. När bör man binda?
3. Vår prognos för räntan 2021
4. Vilken bindningstid bör man välja?
5. Vad är bäst, rörlig eller bunden ränta?
6. Räkna på skillnaden i månadskostnad för olika bindningstider

Klicka för att gå direkt ner till önskad rubrik

Ett ständigt återkommande ämne i fikarummet på jobbet är diskussionen om räntan. Skall räntan gå upp? Skall räntan gå ner? Skall man binda lånet eller skall man behålla det rörligt? Vad som är rätt/fel beror på vad man har för tro på räntan framöver.

 • Rörlig ränta = räntan rör sig upp och ner fritt (den ändras var 3:e månad).
 • Bunden ränta = Räntan är fast, dvs räntan är densamma under x antal år.

Den allmänna åsikten är att man alltid skall ha rörlig ränta. Det beror på att man de senaste 20-30 åren har sparat pengar på att välja rörlig ränta. Räntorna har nämligen bara gått ner och ner i Sverige. Men är det alltid bäst att ha rörlig ränta då? Svar nej. Du kan spara mycket pengar på att binda räntan vid rätt tidpunkt och med rätt bindningstid.

 • Räntan på ett privatlån (lån utan säkerhet) idag är vanligtvis runt 4-5%.
 • Räntan på ett rörligt bolån är idag vanligtvis runt 1,5%
 • Räntan på 5 års bundet bolån är idag vanligtvis runt 1,5%

Vår prognos för räntan år 2021 hittar du längre ner i artikeln

Vad innebär det att binda räntan?

När du binder räntan så bestämmer du tillsammans med banken en fast nivå på räntan som du förbinder sig att betala under en viss tid. Det vanligaste är att du binder räntan på någon av följande bindningstider:

 • 1 år
 • 2 år
 • 3 år
 • 5 år
 • 10 år

Det innebär att du skriver ett avtal med banken om att du skall betala till exempel 1,5% i ränta på lånet under kommande 5 år. Om räntan gå upp eller ner under de 5 åren spelar ingen roll, din ränta är densamma oavsett. Om du istället har rörlig ränta så blir ditt lån dyrare om räntan går upp och billigare om räntan går ner.

Vanligtvis är den bundna räntan högre än den rörliga räntan. Det beror på att du som låntagare betalar en liten premie för den tryggheten som bundna räntor innebär. Om räntan stiger kraftigt kan du ju faktiskt sova lugn om natten eftersom din räntenivå är bunden/fast.

Du kan välja att bara binda endast en del av dina lån och du kan binda delar av lånet på olika bindningstider.

Exempel på hur man kan fördela sitt bolån:

 • 100 % av lånet har rörlig ränta
 • 100 % av lånet är bundet på 10 år
 • 50 % av lånet har rörlig ränta, resterande 50 % är bundet på 5 år
 • 30 % av lånet har rörlig ränta, 50 % har räntan bunden på 1 år & de sista 20 % har räntan bunden på 10 år

Jämför bankerna & få den lägsta räntan på ditt bolån, lånelöfte eller privatlån
På hemsidan Lånekoll.se kan du söka lånelöfte samt jämföra räntor både på bolån och privatlån kostnadsfritt. Lånekoll jämför upp till 30 st olika banker med en enda ansökan och en enda kreditupplysning. De presenterar sedan bankernas erbjudanden för dig på en lista så att du kan välja själv om du vill acceptera något av dessa erbjudanden eller inte.

Lånekoll kan även hjälpa dig att få ner räntan på dina befintliga bo- och privatlån. De har tidigare lyckats få ner kunders räntor till 1,09% i vissa fall. Du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan och det är helt gratis.

När bör man binda räntan?

Bör man då binda räntan eller ej? Det är den stora frågan. Svaret på den frågan beror på vad du har för syn på räntans utveckling framöver. Om du tror på:

 • Stigande räntor under kommande år = bind räntan
 • Sjunkande räntor under kommande år = behåll rörlig ränta
 • Stillastående räntor under kommande år = behåll rörlig ränta

Fördelar (Y) & nackdelar (X) med bunden ränta:

Y Du kan sova gott om natten vetandes att dina räntekostnader inte riskerar att skena iväg
Y Om räntan stiger så att den rörliga räntan blir högre än din bundna ränta så sparar du pengar
X Rörlig ränta har varit billigare historiskt över tid
X Om den rörliga räntan är lägre än den du bundit din ränta på så förlorar du pengar varje år
X Om du vill lösa ett bundet lån innan bindningstiden löpt ut kan det bli dyrt (läs vår artikel om ränteskillnadsersättning)

Ska du sälja din bostad rekommenderar vi att du först jämför mäklarna och deras arvoden på Mäklarofferter.se.

Vår prognos för räntan år 2021

Nu under 2021 har vi ett lite speciellt läge i svensk ekonomi. Allt var frid och fröjd innan Corona-viruset och räntorna såg ut att stiga sakta men säkert från rekordlåga nivåer, precis så som riksbanken önskade. Sedan kom Corona och räntorna kollapsade igen. Nu är räntorna extremt låga igen och de flesta får en rörlig ränta på runt 1,5% på sina bolån.

Det mesta tyder på att räntorna kommer att stå still under kommande 2-3 år. Riksbanken är livrädd att de skall sänka den svenska ekonomin om de börjar höjda styrräntan. Så länge arbetslösheten är hög och ekonomin inte tar fart ordentligt så kommer räntorna att förbli såhär låga.

Vilken bindningstid skall man välja?

Om du vill binda räntan så är det mycket viktigt att välja rätt tidpunkt att binda den på samt att välja rätt bindningstid. Räntan följer vanligtvis konjunkturen. När konjunkturen är på topp så är räntan oftast hög och vice versa. En konjunkturcykel vara normalt i 5-7 år. Det innebär att en lågkonjunktur efterföljs vanligtvis av 5-7 års stigande konjunktur och stigande räntor. Man skall därför undvika att binda räntan i en högkonjunktur. När lågkonjunkturen kommer så faller räntorna. Då vill man sitta med rörliga räntor så att man får ta del av nedgången.

Det kan vara skönt att veta exakt vad man kommer att få betala under de kommande åren och den tryggheten kan vara ett argument för att binda sina räntor. Man sover bättre om natten helt enkelt.

Måste man binda hela lånet?

De allra flesta väljer att binda en del av sina lån. Man binder kanske 60% av sina lån med olika löptider för att jämna ut topparna och dalarna i sina räntekostnader. Det gör att man kan undvika att få plötsliga kraftiga höjningar på sina räntekostnader.
Man kan binda en del av sina lån på 3 år och en annan del av lånen på 5 år. Det gör att det hela blir stabilt och bra.

Bundna lån kostar extra att lösa vid försäljning eller byte av bank

Om du har bundit ett lån och vill sälja din bostad eller byta bank under tiden lånet fortfarande är bundet så kostar det pengar, ibland mycket pengar. Denna kostnad kallas för ränteskillnadsersättning.

När du binder räntan så skriver du ett avtal med banken och banken vill därför ha betalt om du vill bryta avtalet och lösa lånet innan bindningstiden löpt ut. Det kan bli riktigt dyrt så undvik att binda räntor om du inte vet om du skall bo kvar i din bostad en längre tid. Kontakta din bank om du vill veta vad det kostar att lösa ditt lån innan bindningstiden löpt ut.

Flytta bundna lån till ny bostad

Om du har bundna lån och vill flytta så kan du ibland flytta över lånen till den nya bostaden. Det kallas att byta säkerhet för lånen, dvs du flyttar över lånen till en annan säkerhet. För att kunna göra det måste du köpa en bostadsrätt eller ett hus som du kan flytta lånen till.

Kontakta din bank för att undersöka möjligheterna att flytta bundna lån. Du kan spara mycket pengar om du slipper förtidslösa bundna bolån.

Rörlig eller bunden – Vad är bäst?

Historiskt så har rörlig ränta varit billigast över tid. Det betyder dock inte att det alltid är bäst att ha rörlig ränta. Man kan lite förenklat säg att rörlig ränta är bäst när räntorna går ner eller står still. Bunden ränta är bäst när räntorna går upp.

Räkna på skillnaden i månadskostnad för olika bindningstider

Med vår kalkylator kan du lägga in flera olika räntor och räkna på hur stor skillnaden blir i räntekostnad för lån med olika bindningstider.

I tabellen har vi lagt in listräntor från ett par banker. De visar den ränta som visar upp på sin hemsida för olika bindningstider. Använd kalkylatorn för att se hur stor skillnad det blir i månadskostnad beroende på vilken bindningstid du väljer.

BankRörlig (3 mån)1 år2 år5 år10 år
SBAB1,69 %1,59 %1,49 %1,54 %1,99 %
SEB2,39 %1,74 %1,69 %1,64 %2,39 %
Uppdaterad 2021-03-04

Låga räntekostnader är nyckeln

Alla vill ha så låga räntekostnader som möjligt. Det finns roligare saker att använda sina pengar till än att betala räntekostnader. På hemsidan Lånekoll.se kan du helt kostnadsfritt söka lånelöfte, ansöka om bolån och privatlån och även se om Lånekoll kan förhandla ner räntan på dina befintliga bolån.

Hemsidan jämför upp till 30 st banker på en och samma ansökan från dig och presenterar sedan bankernas erbjudanden för dig. Du väljer själv om du vill acceptera något av dessa erbjudanden eller inte. Lånekoll har tidigare lyckats ordna ner till 1,09% i ränta åt vissa kunder. Du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan hos Lånekoll.se och det är helt gratis.

45 KOMMENTARER

 1. Hej!

  Superbra sida med välformulerad information – perfekt för mig som tyvärr har noll koll på allt som har att göra med ekonomi. Har nu precis köpt min första lägenhet (!) och ska därför även signa upp för mitt första lån nånsin!

  Har givetvis läst vad du skrivit om rörlig va bunden ränta etc och säkerhetsaspekter och billighetsaspekter men min undran är lite varför bankrådgivaren jag pratat med nyligen genast föreslår att dela upp lånet i TRE delar? Ex en rörlig och två bundna fast på olika tid. Skulle det vara mycket bättre än att dela på två ex?

  Även en fundering på om det är stor skillnad på totala summan på lånet om man vänder sig till mindre banker än de stora typ seb Swedbank och Nordea ex? Ska kanske lägga till att jag har garanterat lån från två banker redan men funderar på hur många jag bör jämföra med..!

  Tack för en superbra sida!

  • Hej Malin.

   1. Det blir en stabilare kostnad om man delar upp det på 2,3 eller 4 lån och binder på olika tidsintervall. När bindningstiden för ett lån löper ut skall det ju förhandlas om och då kan räntan ha förändrats. Om du då har bundit en stor del av ditt lån på en och samma bindningstid så kan dina räntekostnader stiga eller falla kraftigt. Man får mer stabilitet i kostnaden med flera olika lån som är bundna på olika längd som sagt.

   2. Räntekostnaden baseras inte på storleken på banken. Den beror ju på hur hög ränta du blir erbjuden av banken. Hur hög ränta du blir erbjuden av banken baseras inte heller på storleken på banken.
   Jämför minst 3 st olika banker.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 2. Hej!

  Vi har precis fått ett lån på 3,3 mil och har fått valet 1,49 med bunden ränta (3 år) och 1,64 rörlig. Vi kommer troligtvis bo där flera år så tiden är inget problem. Då det är så osäkra tider så hade det känts bra att ha bunden ränta, men samtidigt är en del av mig orolig att räntorna kommer stiga/ha stigit då de 3 åren löper ut. Hur ser du på kommande prognoser, något tips eller rekommendation på vad man borde tänka på?

  • Hej Alexandra.

   Jag har tyvärr ingen rekommendation där. Men om du känner dig osäker så kanske du kan binda 50% av lånet och låta resterande vara rörligt.
   Då får du lite mer trygghet i att räntekostnaderna inte kommer att skena.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 3. Hej,

  Grymt informativ och bra sida! 🙂
  Fundering, 3-mån räntan (dvs rörlig?) ligger idag på 2,39% listpris utan rabatt på Nordea.
  5 års bunden ränta ligger på 1,69% listpris.
  Så rörlig ränta är mao en bra bit högre än bunden. Lite ovanligt om man tittar historiskt.
  Vi har förvisso en ganska bra rabatt på på vårt idag rörliga lån och hamnar på 1,45%.
  Hur resonerar bankerna? Får man i regel samma rabatt på bunden ränta? I så fall hamnar man ju en bra bit under 1% ränta om man skulle binda på 5-år.

  För övrigt så erbjuder skandiabanken 1,14% rörlig eller fast utan förhandlingar osv.

  Hur ska man tänka? 🙂

  • Hej Mathias.

   Jag vågar inte svara på vilken rabatt du kan få på de olika bindingstiderna tyvärr.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 4. Hej!

  Jag har pratat med olika banker och de erbjuder mig runt 1,7% rörlig och runt 1,4% bunden. Alltså, bunden är billigare än rörlig! Jag trodde inte sådant kunde hända. Jag antar det är något speciellt nu att vi är i, som du säger, ett speciellt läge.

  Jag tog rörlig när jag hade bolån tidigare för att jag hade uppfattat att den bundna räntan är den som banken förutsäga är den de ska tjäna mer pengar på, så rörlig brukar vara billigare i långsiktet. Men nu att bunden är faktiskt billigare får jag tänka om. Jag misstänker att bankerna erbjuder billiga bundna räntor för att de tror att räntorna kommer gå ner ännu mer, så det är bra att ta rörlig så man kan njuta av räntesänkningen som banken verkar tro kommer hända?

  • Hej Adele.

   Historiskt sett har rörlig ränta varit billigast och det ligger nog något i det du säger. Det finns ju dock fina möjligheter att spara pengar om man binder räntan vid rätt tillfälle och räntorna går upp.
   Jag tycker du skall dela upp lånet och ha en del rörligt och en del bundet. Det är dock endast du själv som kan svara på vad som är rätt för dig eftersom det är din ekonomi det handlar om.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 5. Hej!
  Vi har precis köpt radhus och står inför valet att binda lånet som är på 3 milj med 81% belåningsgrad.
  Vi har valet att binda ränta under 1,3 och 5 år och på räntan 1,44% för alla tre bindningstider. Rörlig ränta är 1,39%. Vi är helt oerfarna i fråga då det är vår första husköp och banken erbjuder inte rådgivning.
  Vi planerar bo i många år i det nya huset så det känns tryggt att binda hela lånet i 5 år och ha samma månadskostnad under längre period.
  Jag är dock inne på att eventuellt dela upp lånet och ha en del på rörlig ränta och eventuellt binda vid ett senare tillfälle om ränta skulle gå ner. Dock är min man inte på samma tankebana som jag. Vår bank kommer släppa ny räntesats i november så vi måste välja snabbt för att säkerställa ränta på 1,44 %. Bank i fråga är Skandiabanken.
  Ska vi våga chansa att binda en del av lånet på rörlig ränta samt har du nån bra argument jag Kan lägga fram till min man Ang dela upp dela upp lånet för han tror nämligen vi kommer Inte få bättre ränta än 1,44%.

  Tack i förhand!
  EK

  • Hej Ek.

   Eftersom ni delar upp lånet på olika bindningstider så känns det ju inte så dumt att binda det på 1,3 och 5 år.
   Jag har svårt att hitta ett argument för att inte binda men det är lika svårt att hitta ett argument för att binda eftersom jag inte tror på stigande räntor under kommande 1-2 år.

   Jag tror att det kommer bli ungefär lika bra oavsett hur ni väljer att göra. Skillnaden blir nog minimal.

   Mvh admin på Ekonomifokus

  • Tips
   1. Mäklarofferter.se - Jämför mäklarna och deras offerter
   2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

  • Hej!
   Vi har bindningstid på vår boränta 1,7 i 3 år med Sparbanken och det går ut snart. Jag har pratat med de för att förnya avtalet och de erbjuder oss på 1,59, MEN vi har fått en erbjudande av Landshypotek Bank på 1,18 i 3 år bindningstid.
   Hur kan ni rekommendera oss, är ni snälla:
   Om Landshypotek Bank?
   Skall binda hela min ränta på 3 år(vi tänker inte sälja huset nu)?
   Att dela lånet hälften bunden och hälften rörlig ränta?
   Tack på förhand

   • Hej Mohammad.

    Jag kan tyvärr inte ge några direkt råd om vad du skall göra. Det måste du själv avgöra eftersom det bara är du själv som känner till din personliga ekonomi och dina förutsättningar.
    Tänk på att om du binder hela lånet på 3 år så kanske räntan är väldigt hög om 3 år när bindningstiden löper ut. Då kan du bli sittande med väldigt hög ränta på dina lån.
    Det är ofta tryggare att binda delar av lånet på olika bindningstider så att man inte får en chock om räntorna är höga när bindningstiden löper ut.

    Prata med din bankkontakt så kan du säkert få bra tips på lämpliga bindningstider.

    mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej,
   Jag ska köpa ut min sambo ur vårt gemensamma hem och kommer därför lägga om alla lån. Sammanlagt 2,25 milj. Rekommenderar du att man delar upp lånet på 2 eller 3 delar? Jag är lite trygghetsnarkoman så kommer troligtvis välja bunden ränta i olika år, men osäker på hur många delar som är bäst att dela upp lånet i. Tack på förhand!

   • Hej Isabell.

    Prata med din bank så kan dom hjälpa dig att fördela lånet på bästa möjliga sätt som passar dig.
    Det är svårt för mig som inte har insyn i din ekonomi att ge några bra råd.

    mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej!
   Jag har ett bolån på 550000kr på Handelsbank. Har patat med dem och de rekommenderar mig att ha bunden i 3 år på 1,7 ränta och vet inte hur mycket ska erbudjer mig om jag tar rörligt ränta. Vi har ingen pkan att sälja inom kort år. Hör mycket att det bäst är att man dela lånet och ha båda rörlig och unden ränta. Vet inte vilka är bra för att ha låg ränta. Vad tycker du om att dela lånet?
   Annan fråga, jag tänkte amontera 550kr per månad och om jag har råd är det bra att betala double alltså 1000kr, alltså är det bra att försöka amontera mer? Tack så mycket

   • Hej Melli.

    Ja om du vill kunna känna dig lugn så kan du ju binda en del av lånet men det är bara du själv som kan avgöra om det är rätt eller fel för dig.
    Jag tycker absolut att det är bra att amortera extra alternativt starta ett sparkonto där du sparar extra pengar och investerar i fonder eller aktier.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej!
   Står inför valet att binda lånet som är på nästan 5 milj med 85% belåningsgrad. Funderar på att välja 8 år med 1,6%. Visst kan man idag få en lägre räntesats med både 1 och 3 år, men vi tänker att chansen inte är stor att vi får en lika låg ränta efter ett resp. tre år. En lägre räntesats vinner vi på i början men så fort räntan går upp lite förlorar vi på det under de resterande åren. Vi har precis köpt så vi tror inte att vi kommer vilja sälja inom 8 år. Tänker vi helt fel? Är det bättre att tex ta ett år i taget och hoppas att räntan under 8 år inte går upp så pass mycket successivt att det till slut blir mer jämfört med 1,6% som vi kan få nu?

   • Hej Lila.

    1,6 % är en väldigt låg boränta om man kikar historiskt.
    Om du vet med dig att du inte kommer sälja bostaden inom de kommande 8 åren så är bindning ett bra alternativ om du vill kunna sova gott om natten.
    Visst, du kan få lite lägre ränta om du binder på 1-3 år men då kommer du inte kunna vara lika lugn i 8 år.

    Om du känner dig kluven så kanske du kan köra några olika bindningstider på olika delar av lånet.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej Andreas,

   Funderar på vad man tjänar på att ha en rörlig ränta i detta läge? Det kan ju knappast bli mycket lägre ränta än vad de är i dagsläget?

   Min teori är att jag vill binda hela min ränta och inte ha något rörligt 2-3 år framåt då det är så länge jag planerar att bo i den bostad jag precis köpt.

   Är det något som jag missar eller varför skulle jag ta rörligt om jag känner mig säker på att jag vill bo där jag bor kommande 2-3 år.

   Mvh

   Lukas

   • Hej Lukas.

    Normalt sett är den rörliga räntan lägre än bunden ränta. Du betalar ju en premie för tryggheten i en bunden ränta.
    Om man tror att räntan skall stå still eller bli lite lägre så brukar det alltså vara billigare med rörlig.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Tips
   1. Mäklarofferter.se - Jämför mäklarna och deras offerter
   2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

  • Hej, jag ska förhandla min ränta på torsdag. Är pensionär, bolån 256.000, lägenheten värd ca 2 miljoner. Nu 1,79% 3 månader med räntetak. Bör jag välja 3 månader eller binda och i så fall: hur många år är rimligt?

   • Hej Yvonne.

    Det kan jag tyvärr inte svara på, det måste du avgöra själv vad som passar dig.
    Med tanke på hur lite lån du har så spelar det nog ingen större roll vad du väljer.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej!
   Ska förhandla om räntan och har haft en rörlig ränta på 1,90. Blivit erbjuden 1,26 på ett 3-årigt fast lån.
   Jag är inte nöjd med det, utan vill förhandla ner räntan mer.
   Min fråga; hur mycket mer kan jag gå ner? Jag skulle vilja få ner den till 1,10, verkar det rimligt?
   Vi har varit stadiga kunder i ca 20 år i banken och alltid varit skötsamma.

  • Hej, jag har just förhandlat om mitt bolån från rörligt 1,90 till bundet i ett år på 1,32. Har ännu inte skrivit på avtalet och undrar nu om jag gjort fel. Borde jag behålla rörligt med erbjudande på 1,40

   • Hej Siv.

    Ett års bundet är ju väldigt kort tid så det spelar ju ingen större roll så länge du inte planerar att flytta inom det närmaste året.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej igen Andreas! och tack för dina svar. det här varit mycket hjälpsamt. jag har kollat med andra banker och verkar som att jag kan få bättre erbjudande från Hypoteket. Fast ränta 1 år på 1.15%. Det är en stor skillnad mot Nordeas erbjudande 1.81%. jag har läst om Hypoteket.
   det känns dock för bra för att vara sant. Även att låna hos bolåneinstitut känns mindre stabilt eller pålitligt än att ha sitt lånet kvar på banken.
   Kan du säga nåt om Hypoteket? Finns det några för-eller nackdelar med att flytta sitt bolån samt Hypoteket.
   Tack på förhand för svar!
   DH

  • Hej Andreas!
   Jag har lånat 2,1 på SEB med 1,44% ränta och valde binda hela lånen på tre år! Har skrivit på avtalet och får lånen om några dagar. Tror du att jag borde behålla en del av lånen rörlig? Är det försent att ångra avtalet? Efter att man fick lånen kan man flytta den till en annan bank med lägre ränta om man hittar bättre villkor?

   Hälsningar
   Maryam

   • Hej Maryam.

    Jag vågar inte svara på vad som är rätt eller fel eftersom jag inte kan veta säkert vart räntan kommer stå om 3 år.
    Du har ju dock fått en låg ränta på ditt lån så det är ju positivt.
    Det är vanligt att man bara binder en del av sina lån så att man har lite manövreringsutrymme ifall räntan skulle börja stiga om ett par år (vilket inget tyder på att den kommer göra idag).

    Jag tror inte att du kan ångra dig nu eftersom du signerat avtalen men jag är inte säker, du får fråga din bank.
    Om du vill flytta bundna bolån till en annan bank så kan det bli väldigt dyrt eftersom du förmodligen kommer tvingas att betala ränteskillnadsersättning.
    Det är alltså inget jag rekommenderar.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Tips
   1. Mäklarofferter.se - Jämför mäklarna och deras offerter
   2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

  • Stor tack för ditt svar! Jag ska prata med banken igen. Hur kan jag argumentera för att få lägre rörlig ränta?
   Med vänliga hälsningar DH

   • Hej igen DH.

    Du kan säga att du fått bättre erbjudanden från andra banker och planerar att byta bank om du inte kan få lägre räntor.

    Mvh admin på EKonomifokus

  • Hej! jag har ett bolån på 935 600 kr på Nordea. Jag har haft en bunden ränta på hela lånet i 5 år. avtalet går ut i dagarna. jag har ett ensamt hushåll. Har även sparkonto och lönekonto på Nordea. jag står inför att bestämma mig hur jag ha ha det framöver: binda räntan igen eller låta det vara rörligt. Fick följande erbjudande från banken (inkl. rabatt):
   bunden 3 år 1.81 %
   rörlig 2.16 %
   i dagens situation vet ej vad är smartast att välja. är oerfaren i frågan. För tillfälle har ingen avsikt att flytta men vem vet. Pga att mitt lån är gammalt kan jag amortera 570 kr per mån. Tack på förhand för alla tips och råd!
   Med vänlig hälsning D

   • Hej DH.

    2,16% är en hög rörlig ränta.
    Du borde kunna få betydligt lägre än så. De flesta jag talat med det senaste har fått runt 1,5% i rörlig ränta och de har haft betydligt mycket högre lån än dig.

    Som det ser ut nu så kommer räntorna att vara låga under en ganska lång tid framöver. Man kan aldrig vara säker dock.
    Ett alternativ kanske är att köra hälften bundet och hälften rörligt. Då får du en lite tryggare tillvaro.

    Mvh admin på EKonomifokus

  • Hej igen, ja det var en klurig fråga. Jag skickade en fråga till Consector.se och talade med en tjej som just uppgav att idag har SBAB sänkt sina räntor?? Med tanke på att SBAB är statlig:
   verkliga bra räntor, den lägsta ligger på 1,04 1 år.

   Så frågan är, vad som kommer att händer

  • Tips
   1. Mäklarofferter.se - Jämför mäklarna och deras offerter
   2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

  • Hej,
   Dags att förnya våra lån 3 milj. Har fått erbjudande från HB på 1.45 rörligt och bundet i 1-3 år. Hör på radion och nyheter att vi är på väg in i en lågkonjunktur hur kommer den att påverka räntorna??

   • Hej Annelie.

    I nuläget har riksbanken en prognos där de avser att höja räntan inom kort medan många banker spår att så inte kommer att bli fallet.
    Vem man skall tro på vet jag inte. Båda riksbanken och övriga aktörer har haft fel om räntebanan väldigt ofta.
    Jag tror just nu på stillastående räntor i 1-2 år till men det är bara min gissning.

    Jag vågar inte råda om vad som är rätt eller fel just nu men känner man sig osäker kan man ju alltid binda hälften av sina lån och köra andra hälften rörligt.
    Då får man mindre svängningar i sina räntekostnader.

  • Godmorgon.
   Har en bostadsrätt lån på 1 125 000 rörlig ränta på Danske Bank.
   Tänkte gå och prata med dem om bunden ränta.
   Hur kan jag göra så att få en så lågt bunden ränta i 3-5 år??
   Vet inte hur mkt dem kommer att erbjuda mig bunden ränta
   eller vad tycker du om att dela lånet och ha både rörligt och bunden??
   Tack i förväg.

   • Hej Nazifa.

    Det kan vara bra att binda en del av lånet om man vill ha stabila ränteutgifter.
    Det du kan göra är att du kan höra dig för med andra banker och se vad de kan erbjuda dig i ränta på bundna lån.
    Sedan kan du pressa din egen bank och berätta vilka erbjudanden du fått av andra banker.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hêj. Jag undrar hur vi kan få ner vår ränta till så låg ränta som 1.27 %. Vi har köpt parhus, äganderätt. Och vi hhar inflyttning om 3 månader så banken behöver inte vara klart förrens om 3 månader. Vi har fått erbjudande om:
   bunden 3 år : 1,40 %
   bunden 5 år: 1,55 %
   Tycker det är mycket..

   • Hej Anna.

    Det är inte säkert att ni kan få ner räntan så mycket.
    Bankerna gör individuella bedömning på varje person som ansöker om lån.
    Ju stabilare ekonomi och ju större marginaler man har desto lägre ränta kan man få.
    Ni får helt enkelt jämföra och pressa bankerna så mycket som möjligt så får ni se vad ni kan få som lägst.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej igen Andreas!

   Vi ska nu köpa en villa och har fått erbjudande av banken på:
   3 år 1,22%
   5 år 1,72%
   3 mån 1,27%
   Liksom i Olles fall ger de oss en lägre ränta om vi binder lånet i 3 år jämfört med rörlig ränta? Räknar man med att räntorna ska sjunka ytterligare framöver? Jag har fått för mig att man spår tvärtom generellt i nuläget. Har du någon idé över hur du hade valt med dessa erbjudande om du känner att du skulle klara av en höjd rörlig ränta?

   • Hej Andreas.

    Jag tror inte på sjunkande räntor. Jag tror på stigande eller stillastående boräntor under kommande 2-3 år.
    Jag hade nog bundit en del på 3 år och haft en del rörligt.

    Mvh admin på EKonomifokus

  • Rörlig ränta 1.75, handelsbank.
   Vi vill ha samma bank, trivs med den, blir erbjuden 1.45 3år bunden.
   Tror ni att sänkning kommer ske på rörliga räntan?
   Lån 3mil ger en besparing (förutsatt oförändrad rörlig) på 10000/år.
   Måste ju anses fördelaktigt?

   Mvh skåne

   • Hej Olle.

    Att gissa räntor är såklart otroligt svårt.
    Jag tror dock inte på någon större räntenedgång under kommande 2-3 år.
    1,45 är bra. Jag tycker dock att du skall undersöka vad andra banker kan erbjuda.
    Gör en ansökan och testa och se vad Lånekoll.se kan erbjuda dig från deras samarbetsbanker. Det kostar inget att testa.

    Mvh admin på Ekonomifokus

Ställ en fråga

Please enter your comment!
Please enter your name here