Räntetak – ett alternativ till att binda räntan

Räntetak

Om du har bolån kan du välja mellan att binda räntan eller om du skall ha rörlig ränta. Det finns dock ett tredje alternativ, nämligen räntetak. Ett räntetak innebär att räntan är rörlig men att den inte kan stiga över en specifik nivå under räntetakets avtalstid.

Vad är ett räntetak?

Ett räntetak innebär att du får ett tak på din rörliga ränta. Din ränta kan inte stiga över det taket helt enkelt. Du bestämmer själv hur lång tid ditt räntetak skall gälla. Du kan välja 2, 3 och 5 år men även längre tidsintervall finns. För detta taket betalar du en premie, dvs ett påslag på din ränta. Ett räntetak kan ses som en typ av försäkring mot höjda räntor.

En normal premie för ett räntetak är idag ca 0,3-0,6 %, dvs 30-60 räntepunkter.

💡 Planerar du att köpa bostad?
Helst skall du ha ett lånelöfte klart redan innan du går på visning. En hemsida som vi upplever är väldigt duktiga på lånelöften och erbjuder väldigt fördelaktiga räntor är Lånekoll.se. De kan även hjälpa dig med att förhandla ner räntan på befintliga lån.

Lånekoll jämför bolån och privatlån hos ett stort antal banker åt dig med en enda ansökan. Du får en lista med bankernas olika erbjudanden och du väljer själv om du vill acceptera något erbjudande eller inte. Det är helt gratis att använda tjänsten och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.

👎 Nackdelar

För att banken skall gå med på att sätta ett räntetak och där med minska din risk så kräver banken en premie på din rörliga ränta. Om du idag betalar 1,5% i rörlig ränta och väljer att teckna ett räntetak så kommer banken att vilja ha ett påslag på din rörliga ränta. En normal nivå idag är ett påslag på 0,3 – 0,6 % som vi nämner ovan.

Om du har 1,5 % i ränta idag innebär det att din nya ränta skulle bli 1,8 – 2,1 % istället under den tid som du har ditt räntetak. om räntan går ner går även din ränta gå ner såklart. Den kan dock aldrig stiga över räntetaket % under takets löptid.

Att lösa lånet i förtid innebär en kostnad

En annan nackdel är att du får betala hela premien om du löser ditt lån i förtid. När du tecknar ett räntetak så kräver banken att du betalar en premie. Denna premie har banken räknat in som en inkomst och därför måste du betala hela den totala premien om du löser lånet i förtid. Om du tex tecknar ett räntetak på 5 år så kan det bli betydliga summor som det kostar att lösa lånet i förtid.

Exempel:
0,3 % X ditt lån X den tid som är kvar på ditt räntetak.

👍 Fördelar

Du minskar din risk mot höjda räntor. Om räntorna stiger så kan du lugnt luta dig tillbaka och betala din ränta som då motsvarar räntetaket. Om räntan går ner så går även din ränta ner.

Om du har en ränterabatt

Om du har en rabatt på din bolåneränta så räknas den av innan premien läggs på vid teckning av ett räntetak.

💡 Planerar du att sälja en bostad?
Hittamäklare.se
hjälper dig att samla in offerter och jämföra de olika mäklarna som är aktiva i ditt område. Offerterna kan du sedan använda när du skall välja mäklare samt när du skall förhandla om arvodet med den mäklare du vill anlita. Det är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.

Joakim har studerat fastighetsförmedling på Högskolan i Väst under 3 års tid. Med ca 10 års erfarenhet som fastighetsmäklare vill nu Joakim via sina guider inom bostad förmedla kunskap till läsarna och hjälpa dem att fatta bättre beslut vid köp av ny bostad eller försäljning av befintlig.

6 KOMMENTARER

 1. Hej!
  Räntetakspremien är ju avdragsgill.
  Är de uppgifterna med till Skatteverket från banken eller får man sköta avdraget själv till deklarationen?
  Var nånstans i deklarationen gör man isåfall detta?
  Tacksam för svar!
  Thommy

  • Hej Tommy.

   Alla banker skickar in uppgifterna till skatteverket så dessa uppgifter är förtryckta.
   De ligger som ränteutgifter.

   Mvh admin på EKonomifokus

 2. Hej,

  Jag undrar, om jag väljer ränta med räntetak. Betala jag en extra premie för att ha den tryggheten?
  Eller hur funkar det? Tacksam för svar 🙂

  • Hej Sofie.

   Jag precis. Du betalar en sorts premie för att slippa risken.
   Premien läggs som ett påslag på din ränta.

   Mvh admin på Ekonomifokus

  • Tips
   1. Hittamäklare.se - Jämför mäklarna och deras offerter
   2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

 3. Intressant!
  Tusen tack för detta tips. Jag hade ingen aning om att det fanns något som heter räntetak.
  Jag trodde att man bara hade rörliga räntor eller bundna räntor att välja på.
  Jag har 100% rörliga räntor då jag har läst att det historiskt är det billigaste alternativet.
  Jag har dock förstått att man kan spara mycket pengar på att binda sina lån vid rätt tillfälle.
  Detta med räntetak ger ju ytterligare ett verktyg för att kunna spara pengar och hålla nere kostnaderna för sina bolån. Vad tror ni som är experter om räntorna och ränteutvecklingen under 2017, 2018 och 2019?

  • Hej Bolånetorsk.
   Det är tyvärr väldigt få som känner till att räntetak finns. På ett sätt är det nog ganska bra eftersom många förmodligen skulle använda sig av räntetaket vid helt fel tillfällen. Precis som du säger så kan man spara stora pengar om man är skicklig och binder sina lån vid rätt tidpunkt.

   Gällande räntorna framöver så ser det ut som om att dom börjat peka uppåt. Förmodligen kommer räntorna att stiga ganska långsamt. En kraftig höjning av räntorna skulle sätta stora köppar i hjulen i svensk ekonomi i detta läget. Med tanke på den höga belåningsgrad som vi svenskar har så kommer även små höjningar att dämpa konsumtionen kraftigt. Det är dock inflationen som styr så skulle det bli rally i inflationen så kommer det att krävas räntehöjningar. Det är dock inte troligt med rally i inflationen så jag tror att man kan förvänta sig smyghöjningar av räntan framöver som inte kommer att påverka marknaden kraftigt i första läget.

   Mvh admin på Ekonomifokus

Ställ en fråga eller skriv en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här