Räntetak – ett alternativ till att binda räntan

2

Om du har bolån så står du förmodligen i valet och kvalet om du skall binda räntan nu eller om du skall köra vidare på rörlig ränta. Historiskt sett så har rörlig ränta varit det billigaste alternativet. När du binder räntan så kommer du att förlora på ditt beslut ifall räntan gå ner eller står still. Det finns dock ett annat alternativ till rörliga och bundna lån.

Vad är ett räntetak

Ett räntetak innebär att du får ett tak på din rörliga ränta. Det innebär att din ränta inte kan stiga över det taket. Du bestämmer själv hur lång tid ditt tak skall gälla. Du kan välja 2, 3 och 5 år men även längre tidsintervall finns. En normal nivå för ett räntetak är idag 2,46% i ränta. Det innebär att om du har ett räntetak så kan inte din bolåne-ränta stiga över 2,46%.
Ett räntetak kan ses som en typ av försäkring mot höjda räntor.

Nackdelar med räntetak

För att banken skall gå med på att sätta ett räntetak och där med minska din risk så kräver banken en premie på din rörliga ränta. Om du idag betalar 1,5% i rörlig ränta och väljer att teckna ett räntetak så kommer banken att vilja ha ett påslag på din rörliga ränta. En normal nivå idag är ett påslag på 0,36%. Det innebär att din ränta skulle bli 1,86% istället under den tid som du har ditt räntetak.

Att lösa lånet i förtid innebär en kostnad

En annan nackdel är att du får betala hela premien om du löser ditt lån i förtid. När du tecknar ett räntetak så kräver banken att du betalar en premie. Denna premie har banken räknat in som en inkomst och därför måste du betala hela den totala premien om du löser lånet i förtid. Om du tex tecknar ett räntetak på 5 år så kan det bli betydliga summor som det kostar att lösa lånet i förtid.
Exempel:
0,36% X ditt lån X den tid som är kvar på ditt räntetak.

Fördelar med räntetak

Du minskar din risk mot höjda räntor. Om räntorna stiger så kan du lugnt luta dig tillbaka och betala din ränta som då motsvarar räntetaket.
Om räntan går ner så går även din ränta ner.

Alla banker erbjuder inte sina kunder räntetak

Alla banker erbjuder inte räntetak till sina kunder.mittbolån
Använd den kostnadsfria hemsidan Mittbolån.se
och undersök de olika bankernas villkor. Där kan du även omförhandla dina befintliga bolån för att få bättre villkor och ränta. Tjänsten är helt gratis och man förbinder sig inte till någonting.

Om du har en ränterabatt

Om du har en rabatt på din ränta så räknas den av innan premien läggs på vid teckning av ett räntetak.


Warning: file_get_contents(https://maklaren.ekonomifokus.se/categories.json): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 503 Service Unavailable in /home/ekonomifokus/public_html/wp-content/themes/Newspaper/loop-single.php on line 478

Fråga mäklaren

Nyhet! Ska du köpa eller sälja bostad?

Nu kan du få svar med hjälp av vår "Fråga mäklaren" tjänst.
Alla frågor besvaras av en mäklare.

Just nu finns det 0 besvarade frågor.

Ställ en fråga direkt

2 KOMMENTARER

 1. Intressant!
  Tusen tack för detta tips. Jag hade ingen aning om att det fanns något som heter räntetak.
  Jag trodde att man bara hade rörliga räntor eller bundna räntor att välja på.
  Jag har 100% rörliga räntor då jag har läst att det historiskt är det billigaste alternativet.
  Jag har dock förstått att man kan spara mycket pengar på att binda sina lån vid rätt tillfälle.
  Detta med räntetak ger ju ytterligare ett verktyg för att kunna spara pengar och hålla nere kostnaderna för sina bolån. Vad tror ni som är experter om räntorna och ränteutvecklingen under 2017, 2018 och 2019?

  • Hej Bolånetorsk.
   Det är tyvärr väldigt få som känner till att räntetak finns. På ett sätt är det nog ganska bra eftersom många förmodligen skulle använda sig av räntetaket vid helt fel tillfällen. Precis som du säger så kan man spara stora pengar om man är skicklig och binder sina lån vid rätt tidpunkt.

   Gällande räntorna framöver så ser det ut som om att dom börjat peka uppåt. Förmodligen kommer räntorna att stiga ganska långsamt. En kraftig höjning av räntorna skulle sätta stora köppar i hjulen i svensk ekonomi i detta läget. Med tanke på den höga belåningsgrad som vi svenskar har så kommer även små höjningar att dämpa konsumtionen kraftigt. Det är dock inflationen som styr så skulle det bli rally i inflationen så kommer det att krävas räntehöjningar. Det är dock inte troligt med rally i inflationen så jag tror att man kan förvänta sig smyghöjningar av räntan framöver som inte kommer att påverka marknaden kraftigt i första läget.

   Mvh admin på Ekonomifokus

Ställ en fråga

Använd dig av formuläret eller testa våran tjänst Fråga mäklaren.

Please enter your comment!
Please enter your name here