Bolån utan fast anställning

Bolån utan fast anställning

Många tror att det inte är möjligt att få ett bolån beviljat om man inte har en fast anställning. Orsaken till detta beror helt enkelt på hur marknaden och kraven för bolån såg ut förr. Tiderna har dock förändrats och idag finns det många banker och långivare som är villiga att erbjuda ett bolån, även om det inte finns någon fast anställning.

Artikelns innehåll:
1.
Timanställd / visstidsanställd
2. Så kan du förbereda dig inför mötet med banken
3. Medsökande

Klicka för att gå direkt ner till önskad rubrik

Timanställd / visstidsanställning

Att arbeta som vikarie, frilansare eller timanställd har blivit allt mer vanligt. Tittar man på statistiken är dessa anställningsformer faktiskt de vanligaste och det betyder att hundratusentals människor inte skulle ha möjlighet att få ett bolån beviljat om allt hängde på anställningsformen.

Att ansöka om ett bolån utan fast anställning är idag lika enkelt som att ansöka om vilket annat lån som helst. I första hand tittar inte banken på vad det är för anställningsform som du har, utan de är mer intresserade av att försäkra sig om att du har en bra kreditvärdighet och kan betala tillbaka lånet.

Du kan tyvärr räkna med att du kan få betala en lite högre ränta på ditt bolån än du hade fått göra om du hade en fast anställning. Idag är dock räntorna väldigt låga ändå så du får räkna på det och se om det är värt det för dig.

Räkna på dina möjligheter till bolån
Hemsidan Lånekoll.se hjälper dig att räkna ut om dina ekonomiska förutsättningar räcker till för att ta ett bolån. Du förbinder dig inte till något, det är helt gratis och det tar dig endast ett par minuter att fylla i en ansökan.

Eftersom de jämför erbjudanden från flera olika banker så brukar de kunna erbjuda riktigt låga räntor till sina kunder.

Möte med banken – så kan du förbereda dig

För att du ska kunna få ett bolån beviljat utan en fast anställning kan du i vissa fall behöva förhandla med banken eller långivaren. Inför ditt förhandlingsmöte är det viktigt att du är förbered och att du har skapat dig kunskap om låneformens alla aspekter. Här nedan kan du ta del av våra bästa tips inför mötet.

 • Se till att skapa en tydlig budget för hur mycket bostaden och din bostadsaffär kommer att kosta. På så sätt vet du hur mycket pengar som du behöver ansöka om.
 • Fundera på om det finns möjlighet för dig att ansöka om ett lägre belopp än bostadens kostnad och finansiera resterande del med sparkapital eller liknande.
 • Visa för långivaren eller banken att du har en plan på hur du ska finansiera kontantinsatsen. Kontantinsatsen är vanligtvis av 15 % av bostadens totala kostnad. Det är vanligt att banken vill ha information om hur du tänkt gå tillväga.
 • Visa banken att du har en tydlig bild över hur du ska kunna hantera de månatliga betalningarna. Gör en kalkyl som du kan visa upp och som sammanställer alla dina levnadskostnader och hur de ska gå hand i hand med återbetalning av bolånet.
 • Se till att du har alla dokument klara till ert möte. Det kan till exempelvis vara dokument som anställningsvillkor, förväntade inkomster, besparingar eller eventuell annan säkerhet för lånet.

Obs! Våga söka dig till mer än en långivare. Det är inte ovanligt att man får en mycket högre ränta om man inte har en fast anställning, men du ska inte nöja dig med det första erbjudandet. Använd dig av en jämförelsesajt eller vänd dig till flera banker och långivare för att se vilken som erbjuder dig det bästa bolånet.

Medsökande

Vet du med dig att din ekonomi är bra och kommer att hålla kan du försöka få till bättre villkor med en medsökande. Här är det rekommenderat att du då väljer en medsökande som har en fast anställning. Observera att du aldrig får ange en medsökande utan dennas samtycke.

Hur resonerar banken?

Som tidigare nämnt är det alltså din återbetalningsförmåga som banken är mest intresserad av. Det finns flera faktorer som banken kommer att titta på och vi ska inte sticka under stol med att din anställningsform kommer vara en av dessa. Det betyder däremot inte att du får avslag direkt. Det finns sätt som du kan uppvisa att din kreditvärdighet och betalningsförmåga är god, även om du inte har en fast anställning.

Om du inte har en fast anställning måste du kunna bevisa för banken att du kommer klara av de månatliga betalningarna. Inte bara nu, utan även i framtiden. Genom att kunna uppvisa ett bra sparande eller sparande i finansiella instrument kan du öka möjligheten att få bolånet beviljat. Ett sparande visar inte bara för banken att din ekonomi är god, utan även att du är ansvarsfull med dina pengar.

Låneskydd

Innan du tar ett bolån är det viktigt att du verkligen funderar på om ansökan är nödvändig eller inte. Anledningen till det är inte för att bespara banken tid eller pengar, utan för att rå om din egen ekonomi och låna så ansvarsfullt som möjligt. Titta på hur din ekonomi ser ut idag och försök att ha en så realistisk uppfattning som du bara kan. Hur kommer din ekonomi att se ut i framtiden och kommer du verkligen att kunna hantera de utgifter som kommer med ett bolån?

Ett bolån är ett lån och pengarna ska alltid betalas tillbaka. Känner du dig osäker bör du avstå från att ta ett bolån utan fast anställning. Ett alternativ till en större försäkran är att du tecknar ett låneskydd om ditt bolån blir beviljat. Ett låneskydd fungerar som en försäkring som hjälper dig med lånet om du skulle drabbas av en sjukdom eller om du skulle bli av med ditt arbete.

Få hjälp

Som vi nämner ovan kan du får hjälp från Lånekoll med att räkna på dina möjligheter att få bolån.

Joakim har studerat fastighetsförmedling på Högskolan i Väst under 3 års tid. Med ca 10 års erfarenhet som fastighetsmäklare vill nu Joakim via sina guider inom bostad förmedla kunskap till läsarna och hjälpa dem att fatta bättre beslut vid köp av ny bostad eller försäljning av befintlig.

2 KOMMENTARER

 1. Hej Joakim. Jag har en liten fråga om vart du hade vänt dig om du suttit i samma sits. Är 30 år gammal med en behovs anställning. Jag har sedan studenten jobbat heltid i hela mitt liv och alltid varit tillsvidareanställd genom hela mitt yrkesliv. Har ägt 2 bostadsrätter och sålt båda dessa med vinst betalat av banklån för dessa osv. I februari 2020 snart ett år sedan började jag på ett annat jobb i samband med en flytt från Stockholm till Malmö. Jag är behovsanställd med ungefär 150 h i månaden. Resterande är A kassan. För första gången i mitt liv får jag inte ett lån pga anställnings avtalet. Har varit i kontakt med min bank Handelsbanken men även andra banker. Swedbank och Länsförsäkringar. Behovstjänsten trots stabil inkomst klirrar inte bra i deras öron. Tyvärr är min fästmö också behovsanställd. Inom samma företag vilket än mer ger minus hos min bank. Som 30 åring bor jag nu hos farsan som jag flyttade hemifrån ifrån när jag var 20. Med min fästmö. Så situationen är inte guld och gröna ängar. Vi vill köpa något men jag vill inte kontakta fler banker med risk för att få en sämre kreditvärdighet eller UC score vad det nu kallas. Mitt företag tycker om mig och skickar mig ständigt på nya utbildningar. Tyvärr anställs alla på behov till en början utan undantag för detta företag i Malmö. (Säkerhets branschen). Lönen är bra, allt är bra förutom själva anställningen. Och vi vill kunna köpa något eget. Har du något tips, någon idé om vart jag skulle kunna vända mig eller det är helt kört .? Med vänliga hälsningar Max

  • Hej Max.

   Det ni kan göra är att vända er till SveaEkonomi.se till exempel.
   Där kan man få bolån trots att man inte har fast anställning. De brukar dock bli lite högre räntor på lånen då.

   Du kan ju kika och se vad de kan erbjuda.
   Länken jag lagt in i texten går direkt till deras sida för bolån.

   mvh admin på Ekonomifokus

Ställ en fråga eller skriv en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här