Det är möjligt att få ett bolån beviljat trots att man inte har en fast anställning. Idag finns det många banker och långivare som är villiga att erbjuda bolån till människor med deltidsanställning, visstidsanställning osv.
Två snabba tips till dig som söker bolån men inte har fast anställning:
- Be om ett intyg från chefen som styrker din inkomst. Intyget skickar du till banken tillsammans med din ansökan.
- Skriv ett personligt brev där du förklarar din situation och varför din inkomst är stabil trots att du inte har fast anställning.
Artikelns innehåll:
1. Banker som erbjuder lån till människor utan fast anställning
2. Timanställd / visstidsanställd
3. Så kan du förbereda dig inför mötet med banken
4. Medlåntagare
Klicka för att gå direkt ner till önskad rubrik
Banker som erbjuder bolån till människor utan fast anställning
Det är möjligt att få bolån hos storbankerna Swedbank, Nordea, Handelsbanken, SBAB osv men de är hårdare i sin bedömning är vissa andra banker. Det finns banker som är nischade mot att erbjuda bolån till människor med eget företag, visstidsanställning, timanställning, projektanställning osv. Här är några exempel:
- Svea ekonomi
- Marginalen bank
- Bluestep
- Nordax
Tre av bankerna ovan är anslutna till Lånekoll.se. Där skickar du in en ansökan och får sedan erbjudanden om bolån från flera olika banker. Det är helt gratis att ansöka och du förbinder dig inte till något när du skickar in en ansökan hos Lånekoll.
Timanställd / visstidsanställning
Att arbeta som vikarie, frilansare eller timanställd har blivit allt mer vanligt. Tittar man på statistiken är dessa anställningsformer vanligt förekommande och det betyder att massor av människor inte skulle ha möjlighet att få ett bolån beviljat om allt hängde på anställningsformen.
Att ansöka om ett bolån utan fast anställning är idag lika enkelt som att ansöka om vilket annat lån som helst. I första hand tittar inte banken på vad det är för anställningsform som du har, utan de är mer intresserade av att försäkra sig om att du har en tillräckligt bra inkomst och en bra kreditvärdighet så att du kan betala tillbaka lånet.
Du kan tyvärr räkna med att du kan få betala en lite högre ränta på ditt bolån än du hade fått göra om du hade en fast anställning.
Möte med banken – så kan du förbereda dig
För att du ska kunna få ett bolån beviljat utan en fast anställning kan du i vissa fall behöva förhandla med banken eller långivaren. Inför ditt förhandlingsmöte är det viktigt att du är förbered och att du har skapat dig kunskap om låneformens alla aspekter. Här nedan kan du ta del av våra bästa tips inför mötet.
- Se till att skapa en tydlig budget för hur mycket bostaden och din bostadsaffär kommer att kosta. På så sätt vet du hur mycket pengar som du behöver ansöka om.
- Fundera på om det finns möjlighet för dig att ansöka om ett lägre belopp än bostadens kostnad och finansiera resterande del med sparkapital eller liknande.
- Visa för långivaren eller banken att du har en plan på hur du ska finansiera kontantinsatsen. Kontantinsatsen är vanligtvis av 15 % av bostadens totala kostnad. Det är vanligt att banken vill ha information om hur du tänkt gå tillväga.
- Visa banken att du har en tydlig bild över hur du ska kunna hantera de månatliga betalningarna. Gör en kalkyl som du kan visa upp och som sammanställer alla dina levnadskostnader och hur de ska gå hand i hand med återbetalning av bolånet.
- Se till att du har alla dokument klara till ert möte. Det kan till exempelvis vara dokument som anställningsvillkor, förväntade inkomster, besparingar eller eventuell annan säkerhet för lånet.
Obs! Våga söka dig till mer än en långivare. Det är inte ovanligt att man får en mycket högre ränta om man inte har en fast anställning, men du ska inte nöja dig med det första erbjudandet. Använd dig av en jämförelsesajt eller vänd dig till flera banker och långivare för att se vilken som erbjuder dig det bästa bolånet.
💡 Tips! – Jämför bolån & lånelöften!
På Lånekoll.se kan du nu jämföra räntor och villkor på bolån & lånelöften hos flera olika banker med en enda ansökan. Du får en lista med bankernas olika erbjudanden och väljer själv om du vill acceptera ett erbjudande eller inte. Det är gratis och du förbinder dig inte till något när du ansöker.
Lånekoll kan även hjälpa till med att sänka räntan på dina befintliga bolån.
Medlåntagare / medsökande
Vet du med dig att din ekonomi är bra och kommer att hålla kan du försöka få till bättre villkor med en medsökande. Här är det rekommenderat att du då väljer en medsökande som har en fast anställning. Observera att du aldrig får ange en medsökande utan dennas samtycke.
Hur resonerar banken?
Som tidigare nämnt är det alltså din återbetalningsförmåga som banken är mest intresserad av. Det finns flera faktorer som banken kommer att titta på och vi ska inte sticka under stol med att din anställningsform kommer vara en av dessa. Det betyder däremot inte att du får avslag direkt. Det finns sätt som du kan uppvisa att din kreditvärdighet och betalningsförmåga är god, även om du inte har en fast anställning.
Om du inte har en fast anställning måste du kunna bevisa för banken att du kommer klara av de månatliga betalningarna. Inte bara nu, utan även i framtiden. Genom att kunna uppvisa ett bra sparande eller sparande i finansiella instrument kan du öka möjligheten att få bolånet beviljat. Ett sparande visar inte bara för banken att din ekonomi är god, utan även att du är ansvarsfull med dina pengar.
Låneskydd
Innan du tar ett bolån är det viktigt att du verkligen funderar på om ansökan är nödvändig eller inte. Anledningen till det är inte för att bespara banken tid eller pengar, utan för att rå om din egen ekonomi och låna så ansvarsfullt som möjligt. Titta på hur din ekonomi ser ut idag och försök att ha en så realistisk uppfattning som du bara kan. Hur kommer din ekonomi att se ut i framtiden och kommer du verkligen att kunna hantera de utgifter som kommer med ett bolån?
Ett bolån är ett lån och pengarna ska alltid betalas tillbaka. Känner du dig osäker bör du avstå från att ta ett bolån utan fast anställning. Ett alternativ till en större försäkran är att du tecknar ett låneskydd om ditt bolån blir beviljat. Ett låneskydd fungerar som en försäkring som hjälper dig med lånet om du skulle drabbas av en sjukdom eller om du skulle bli av med ditt arbete.
Få hjälp
Du kan få hjälp av Lånekoll.se med att räkna på dina möjligheter att få bolån. Det är kostnadsfritt och du förbinder dig inte till något när du skickar in en ansökan.
Hej Joakim. Jag har en liten fråga om vart du hade vänt dig om du suttit i samma sits. Är 30 år gammal med en behovs anställning. Jag har sedan studenten jobbat heltid i hela mitt liv och alltid varit tillsvidareanställd genom hela mitt yrkesliv. Har ägt 2 bostadsrätter och sålt båda dessa med vinst betalat av banklån för dessa osv. I februari 2020 snart ett år sedan började jag på ett annat jobb i samband med en flytt från Stockholm till Malmö. Jag är behovsanställd med ungefär 150 h i månaden. Resterande är A kassan. För första gången i mitt liv får jag inte ett lån pga anställnings avtalet. Har varit i kontakt med min bank Handelsbanken men även andra banker. Swedbank och Länsförsäkringar. Behovstjänsten trots stabil inkomst klirrar inte bra i deras öron. Tyvärr är min fästmö också behovsanställd. Inom samma företag vilket än mer ger minus hos min bank. Som 30 åring bor jag nu hos farsan som jag flyttade hemifrån ifrån när jag var 20. Med min fästmö. Så situationen är inte guld och gröna ängar. Vi vill köpa något men jag vill inte kontakta fler banker med risk för att få en sämre kreditvärdighet eller UC score vad det nu kallas. Mitt företag tycker om mig och skickar mig ständigt på nya utbildningar. Tyvärr anställs alla på behov till en början utan undantag för detta företag i Malmö. (Säkerhets branschen). Lönen är bra, allt är bra förutom själva anställningen. Och vi vill kunna köpa något eget. Har du något tips, någon idé om vart jag skulle kunna vända mig eller det är helt kört .? Med vänliga hälsningar Max
Hej Max.
Det ni kan göra är att vända er till SveaEkonomi till exempel.
Där kan man få bolån trots att man inte har fast anställning. De brukar dock bli lite högre räntor på lånen då.
Du kan ju kika och se vad de kan erbjuda.
Länken jag lagt in i texten går direkt till deras sida för bolån.
mvh admin på Ekonomifokus
Tips
1. Hittamäklare.se - Jämför mäklarna och deras offerter
2. Zensum.se - Hitta lägsta bolåneäntan