Bolån utan fast anställning

Bolån utan fast anställning

Många tror att det inte är möjligt att få ett bolån beviljat om man inte har en fast anställning. Orsaken till detta beror helt enkelt på hur marknaden och kraven för bolån såg ut förr. Tiderna har dock förändrats och idag finns det många banker och långivare som är villiga att erbjuda ett bostadslån, även om det inte finns någon fast anställning.

Räkna på dina möjligheter till bolån

Hemsidan Lånekoll.se hjälper dig att räkna ut om dina ekonomiska förutsättningar räcker till för att ta ett bolån. Du förbinder dig inte till något, det är helt gratis och det tar dig endast ett par minuter att fylla i en ansökan hos Lånekoll.se.

Eftersom de jämför upp till 30 st olika banker så brukar de kunna erbjuda riktigt låga räntor till sina kunder. De har tidigare lyckats ordna räntor ända ner till 1,09 % i vissa fall.

Timanställd / visstidsanställning

Att arbeta som vikarie, frilansare eller timanställd har blivit allt mer vanligt. Tittar man på statistiken är dessa anställningsformer faktiskt de vanligaste och det betyder att hundratusentals människor inte skulle ha möjlighet att få ett bolån beviljat om allt hängde på anställningsformen. Att ansöka om ett bolån utan fast anställning är idag lika enkelt som att ansöka om vilket annat lån som helst. I första hand tittar inte banken på vad det är för anställningsform som du har, utan de är mer intresserade av att försäkra sig om att du har en bra kreditvärdighet och kan betala tillbaka lånet.

Möte med långivaren – så kan du förbereda dig

För att du ska kunna få ett bolån beviljat utan en fast anställning kan du i vissa fall behöva förhandla med banken eller långivaren. Inför ditt förhandlingsmöte är det viktigt att du är förbered och att du har skapat dig kunskap om låneformens alla aspekter. Här nedan kan du ta del av våra bästa tips inför mötet.

  • Se till att skapa en tydlig budget för hur mycket bostaden och din bostadsaffär kommer att kosta. På så sätt vet du hur mycket pengar som du behöver ansöka om.
  • Fundera på om det finns möjlighet för dig att ansöka om ett lägre belopp än bostadens kostnad och finansiera resterande del med sparkapital eller liknande.
  • Visa för långivaren eller banken att du har en plan på hur du ska finansiera kontantinsatsen. Kontantinsatsen består vanligtvis av 15 % av bostadens totala kostnad. Det är vanligt att banken vill ha information om hur du tänkt gå tillväga.
  • Visa banken att du har en tydlig bild över hur du ska kunna hantera de månatliga betalningarna. Gör en kalkyl som du kan visa upp och som sammanställer alla dina levnadskostnader och hur de ska gå hand i hand med återbetalning av bolånet.
  • Se till att du har alla dokument klara till ert möte. Det kan till exempelvis vara dokument som anställningsvillkor, förväntade inkomster, besparingar eller eventuell annan säkerhet.

Obs! Våga söka dig till mer än en långivare. Det är inte ovanligt att man får en mycket högre ränta om man inte har en fast anställning, men du ska inte nöja dig med det första erbjudandet. Använd dig av en jämförelsesajt eller vänd dig till flera banker och långivare för att se vilken som erbjuder dig det bästa bolånet.

Medsökande

Vet du med dig att din ekonomi är bra och kommer att hålla kan du försöka få till bättre villkor med en medsökande. Här är det rekommenderat att du då väljer en medsökande som har en fast anställning. Observera att du aldrig får ange en medsökande utan dennas samtycke.

Hur resonerar banken?

Som tidigare nämnt är det alltså din återbetalningsförmåga som banken är mest intresserad av. Det finns flera faktorer som banken kommer att titta på och vi ska inte sticka under stol med att din anställningsform kommer vara en av dessa. Det betyder däremot inte att du får avslag direkt. Det finns sätt som du kan uppvisa att din kreditvärdighet och betalningsförmåga är god, även om du inte har en fast anställning.

Om du inte har en fast anställning måste du kunna bevisa för banken att du kommer klara av de månatliga betalningarna. Inte bara nu, utan även i framtiden. Genom att kunna uppvisa ett bra sparande eller sparande i finansiella instrument kan du öka möjligheten att få bolånet beviljat. Ett sparande visar inte bara för banken att din ekonomi är god, utan även att du är ansvarsfull med dina pengar.

Låneskydd

Innan du tar ett bolån är det viktigt att du verkligen funderar på om ansökan är nödvändig eller inte. Anledningen till det är inte för att bespara banken tid eller pengar, utan för att rå om din egen ekonomi och låna så ansvarsfullt som möjligt. Titta på hur din ekonomi ser ut idag och försök att ha en så realistisk uppfattning som du bara kan. Hur kommer din ekonomi att se ut i framtiden och kommer du verkligen att kunna hantera de utgifter som kommer med ett bolån?

Ett bolån är ett lån och pengarna ska alltid betalas tillbaka. Känner du dig osäker bör du avstå från att ta ett bolån utan fast anställning. Ett alternativ till en större försäkran är att du tecknar ett låneskydd om ditt bolån blir beviljat. Ett låneskydd fungerar som en försäkring som hjälper dig med lånet om du skulle drabbas av en sjukdom eller om du skulle bli av med ditt arbete.

Få hjälp

Som vi nämner ovan kan du får hjälp med att räkna på dina möjligheter. Hemsidan Lånekoll.se hjälper dig att räkna ut om dina ekonomiska förutsättningar räcker till för att ta ett bolån. Du förbinder dig inte till något, det är helt gratis och det tar dig endast ett par minuter att fylla i en ansökan hos Lånekoll.se.

Eftersom de jämför upp till 30 st olika banker så brukar de kunna erbjuda riktigt låga räntor till sina kunder. De har tidigare lyckats ordna räntor ända ner till 1,09 % i vissa fall.

Ställ en fråga

Please enter your comment!
Please enter your name here