Bolån & privatlån som egenföretagare

Bolån och privatlån som egenföretagare

Som egenföretagare är det inte självklart att få teckna bolån eller privatlån. Banken behöver ta hänsyn till både din privata ekonomi och företagets ekonomi. Du kommer behöva bevisa att ekonomin är stabil och att ditt företag har råd att betala ut lön till dig varje månad.

Din privata ekonomi

Din privata ekonomi

Till att börja med gäller alltid samma förutsättningar som för en privatperson. Du kommer behöva visa upp grundläggande saker som:

 • Personuppgifter
 • Uppgifter om inkomster och utgifter
 • Övriga skulder
 • Tillgångar
 • Eventuella försäkringar, tex inkomstförsäkring

Det vill säga det vanligaste som alla banker kräver när de ska låna ut pengar till en person. Är du egenföretagare så stannar det inte här, utan du behöver också redovisa företagets ekonomi på ett bra sätt.

Företagets ekonomi

Företagets ekonomi

Företagets ekonomi är av intresse för banken då det har direkt påverkan på din personliga ekonomi. Banken kräver ofta att du:

 • Visar upp ett revisionsintyg från en revisor som gått igenom företagets ekonomi (kostar oftast 1500 – 2000 kr)
 • Visar upp att företaget har en stabil ekonomi och är lönsamt (du skall kunna visa att företaget löpande har råd att betala ut din lön)
 • Är öppen och bemöter bankens frågor med förtroende
 • Svarar på frågorna ”Vad gör du om företaget går i konkurs?” & ”Är du med i A-kassan?”

💡 Planerar du att köpa bostad?
Helst skall du ha ett lånelöfte klart redan innan du går på visning. En hemsida som vi upplever är väldigt duktiga på lånelöften och erbjuder väldigt fördelaktiga räntor är Lånekoll.se. De kan även hjälpa dig med att förhandla ner räntan på befintliga lån.

Lånekoll jämför bolån och privatlån hos ett stort antal banker åt dig med en enda ansökan. Du får en lista med bankernas olika erbjudanden och du väljer själv om du vill acceptera något erbjudande eller inte. Det är helt gratis att använda tjänsten och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.

Visa upp tidigare lönsamhet

Framtiden är alltid svår att sia om. Det är därför banken tittar på befintliga intäkter och inte förhoppningar om framtida intäkter. Banken vill se att tidigare år har varit lönsamma. Lönsamheten kan du visa upp på flera sätt. Banken vill oftast ha årsredovisningen för ett par år tillbaka och gärna underlag på att du kunnat ta ut en stabil lön.

Stabil ekonomi

Årsredovisningen visar hur varje år har sett ut, men inte hur inkomster och utgifter har fördelats under ett år. Har du möjlighet är det bra att visa hur inkomsterna har fördelats under året. Att det varje månad är en jämn ström av pengar som både går in och ut från kontot.

Var säker på din sak

När banken ställer frågor är det viktigt att vara påläst och visa ett förtroende. Sitter du och inte vet när de ställer frågor om företagets ekonomi kan det uppfattas som att du inte riktigt har koll. Ta dig därför tid innan mötet och gå igenom räkenskaperna och var påläst för att kunna visa upp att du har kunskap om ditt eget företag.

Vad gör du om företaget går i konkurs?

Hur stabilt ett företag än är kan oförutsedda händelser ske och företaget behöver försättas i konkurs. Vad händer med din ekonomi då? Har du en bra utbildning sedan tidigare är det bra att lyfta liksom olika försäkringar, bevis på att du är med i A-kassan och liknande. Det är en vanlig fråga från banken och fast tanken inte är uppmuntrande är det viktigt att tänka igenom ordentligt.

Vägen till att få ett lån

Det första steget att ta för att få ett lån är att ansöka om ett lånelöfte. När ansökan är inskickad börjar bankens arbete med och gå igenom din ekonomi för att kunna ge ett preliminärt besked.

Samla ihop information

Samla ihop underlag som du vet att banken kommer att fråga efter. Har du all information iordning kan det gå snabbare att få lånet beviljat. Det gäller allt från att se över din privata ekonomi till att ha årsredovisning och annan information samlad på samma ställe. Ett tips är att kontakta banken och dubbelkolla vad de brukar fråga efter då det kan skilja något mellan varje bank.

Våga förhandla

Blir du beviljad ett lån ska du inte vara rädd att förhandla om räntan trots att du är egenföretagare. I Sverige finns över 1,2 miljoner småföretag vilket innebär att du är långt ifrån ensam. Våga pressa banken för att garanterat få den bästa räntan. De vill ha dig som kund och har oftast en viss marginal att förhandla med.

Låg ränta är extremt viktigt – pressa bankerna

Det är av största vikt att du jämför bankerna och deras räntor innan du väljer vilket bank du skall låna pengar av. Lånekoll.se jämför ett stort antal banker med en och samma ansökan åt dig både för bolån för privatlån.

Det är helt gratis att göra en ansökan hos Lånekoll och du förbinder dig inte till något när du skickar in dina uppgifter.

Joakim har studerat fastighetsförmedling på Högskolan i Väst under 3 års tid. Med ca 10 års erfarenhet som fastighetsmäklare vill nu Joakim via sina guider inom bostad förmedla kunskap till läsarna och hjälpa dem att fatta bättre beslut vid köp av ny bostad eller försäljning av befintlig.

8 KOMMENTARER

 1. Tyvärr tänker inte banken likadant. Pratade med en kvinna som inte kunde förklara så jag förstår!
  Hon pratade om hyra, drift…
  Sa att jag ska ju sälja det jag har, men vi kom ingen vart.😡😡😡

  • Hej Susanne.

   Nej tyvärr är bankerna ofta krångliga och har svårt att sätta sig in i egenföretagarens ekonomi.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 2. Hej!
  Hur bedömer banker ens inkomst från en enskild firma när man söker bolån? Ser de till resultat, eller tar de hänsyn till skatt osv?
  Moa

  • Hej Moa.

   Det är svårt att svara på för mig tyvärr.
   Jag tror de gör en helhetsbedömning.

   Mvh admin på Ekonomifokus

  • Tips
   1. Hittamäklare.se - Jämför mäklarna och deras offerter
   2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

 3. Hej har en pension får ut 21500kr i handen varje månad.och ett aktiebolag som jag har pengar i tar i nuläget inte ut någon lön.fick avslag på ett lånelöfte pga att de bara räknade på min pension.om jag tar ut lön varje månad kommer detta då att räknas med när jag söker ett nytt lånelöfte Med vänlig hälsning Ove Johanson

  • Hej Ove.

   Ja om du tar ut lön ur bolaget så kommer de att räkna med den inkomsten också.
   Tyvärr är bankerna usla på att göra bedömningar av egenföretagare när de räknar på lånelöften.
   Det är väldigt konstigt att du skall tvingas att ta ut lön ur bolaget även om du egentligen inte behöver det, men det är tyvärr så bankerna fungerar.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 4. Bor i bostadsrätt (värderad till 1400 000 kr)med kallhya på ca4000 kr, med el och lån blir det ca 7000kr/månad. Lån på 230 000kr
  Tänkte att köpa hus, för att få ner boendekostnader.
  Jag tänker- lån, så boendekostnader blir 4500kr
  Har företag, som går bra, men känner att jag vill kunna spara lite

Ställ en fråga eller skriv en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här