Det går utmärkt att ta bolån som egenföretagare men banken kräver mer underlag vid låneansökan. Banken behöver ta hänsyn till både din privata ekonomi och företagets ekonomi. Du kommer behöva bevisa att ekonomin är stabil och att ditt företag har råd att betala ut lön till dig varje månad.
Artikelns innehåll:
1. Din privata ekonomi
2. Företagets ekonomi
3. Tips som förbättrar företagarens möjligheter till bolån
4. Sök lånelöfte
5. Medlåntagare
6. Privatlån eller bolån istället för företagslån
Klicka för att gå direkt ner till önskad rubrik
Din privata ekonomi
Till att börja med gäller alltid samma förutsättningar som för en privatperson som ansöker om bolån. Du kommer behöva visa upp grundläggande saker som:
- Personuppgifter
- Uppgifter om alla dina inkomster och utgifter
- Övriga skulder
- Tillgångar
- Eventuella försäkringar, tex inkomstförsäkring
Det vill säga det vanligaste som alla banker kräver när de ska låna ut pengar till en person. Är du egenföretagare så stannar det inte här, utan du behöver också redovisa företagets ekonomi på ett bra sätt.
Företagets ekonomi
Företagets ekonomi är av intresse för banken då det har direkt påverkan på din personliga ekonomi. Banken kräver ofta att du:
- Visar upp ett revisionsintyg från en revisor som gått igenom företagets ekonomi (kostar oftast 1500 – 2000 kr)
- Visar upp att företaget har en stabil ekonomi och är lönsamt (du skall kunna visa att företaget löpande har råd att betala ut din lön och eventuell utdelning)
- Är öppen och bemöter bankens frågor med förtroende
- Svarar på frågorna ”Vad gör du om företaget går i konkurs?” & ”Är du med i A-kassan?”
💡 Tips! – Jämför bolån & lånelöften!
På Zensum.se kan du nu jämföra räntor och villkor på bolån & lånelöften hos flera olika banker med en enda ansökan. Du får en lista med bankernas olika erbjudanden och väljer själv om du vill acceptera ett erbjudande eller inte. Det är gratis och du förbinder dig inte till något när du ansöker.
Zensum kan även hjälpa till med att sänka räntan på dina befintliga bolån.
Tidigare års lönsamhet är viktigare än framtiden
Framtiden är alltid svår att sia om. Det är därför banken tittar på befintliga intäkter och inte förhoppningar om framtida intäkter. Banken vill se att tidigare år har varit lönsamma. Lönsamheten kan du visa upp på flera sätt. Banken vill oftast ha årsredovisningen för ett par år tillbaka och gärna underlag på att du kunnat ta ut en stabil lön
Årsredovisning
Årsredovisningen visar hur varje år har sett ut, men inte hur inkomster och utgifter har fördelats under ett år. Har du möjlighet är det bra att visa hur inkomsterna har fördelats under året. Att det varje månad är en jämn ström av pengar som både går in och ut från kontot.
Ha koll på företagets ekonomi
När banken ställer frågor är det viktigt att vara påläst och visa ett förtroende. Sitter du och inte vet när de ställer frågor om företagets ekonomi kan det uppfattas som att du inte riktigt har koll. Ta dig därför tid innan mötet och gå igenom räkenskaperna och var påläst för att kunna visa upp att du har kunskap om ditt eget företag.
Vad gör du om företaget går i konkurs?
Hur stabilt ett företag än är kan oförutsedda händelser ske och företaget behöver försättas i konkurs. Vad händer med din ekonomi då? Har du en bra utbildning sedan tidigare är det bra att lyfta liksom olika försäkringar, bevis på att du är med i A-kassan och liknande. Det är en vanlig fråga från banken och fast tanken inte är uppmuntrande är det viktigt att tänka igenom ordentligt.
Tips som förbättrar företagarens möjligheter till bolån
- Ta ut en så hög och jämn lön som möjligt från företaget.
- Ta ut en jämn nivå på aktieutdelningar så att banken ser att det är varaktigt möjligt att fortsätta med utdelningsnivån. Observera att utdelningar inte väger lika tungt som en stabil lön.
- Visa upp ett intyg från en revisor som säger att företagets ekonomi sannolikt räcker till för att fortsätta att betala ut din lön och utdelningar framöver.
- Om du avser att starta eget företag och säga upp dig från ditt gamla jobb, ta bolånet innan du säger upp dig.
- Om du nyss sagt upp dig från en anställning för att bedriva samma typ av verksamhet i ditt nya aktiebolag kan du visa detta för banken. Det kan tolkas som att du endast ”flyttat din befintliga verksamhet till ditt nya aktiebolag”.
- Ha sparkapital i banken där du ansöker om bolån, det kan öka dina möjligheter.
- Försök att hitta en bra bankkontakt. Dina vänner eller bekanta kanske kan tipsa dig om någon bra?
Sök lånelöfte som egenföretagare
Det första steget att ta för att få ett lån är att ansöka om ett lånelöfte. När ansökan är inskickad börjar bankens arbete med och gå igenom din ekonomi för att kunna ge ett preliminärt besked.
Samla ihop information
Samla ihop underlag som du vet att banken kommer att fråga efter. Har du all information iordning kan det gå snabbare att få lånet beviljat. Det gäller allt från att se över din privata ekonomi till att ha årsredovisning och annan information samlad på samma ställe. Ett tips är att kontakta banken och dubbelkolla vad de brukar fråga efter då det kan skilja något mellan varje bank.
Våga förhandla
Blir du beviljad ett lån ska du inte vara rädd att förhandla om räntan trots att du är egenföretagare. I Sverige finns över 1,2 miljoner småföretag vilket innebär att du är långt ifrån ensam. Våga pressa banken för att garanterat få den bästa räntan. De vill ha dig som kund och har oftast en viss marginal att förhandla med.
Låg ränta är viktigt – pressa bankerna
Det är av största vikt att du jämför bankerna och deras räntor innan du väljer vilket bank du skall låna pengar av. Zensum.se jämför ett stort antal banker åt dig med en och samma ansökan.
Det är helt gratis att göra en ansökan och du förbinder dig inte till något när du skickar in dina uppgifter.
Medlåntagare
Om du har svårt att få lån kan en medlåntagare vara ett bra alternativ. En medlåntagare är en familjemedlem, vän eller släkting som står med som betalningsansvarig för lånet. Om du inte kan betala tillbaka lånet kan banken kräva pengarna av medlåntagaren istället. En medlåntagare gör att banken har mer säkerhet och sannolikheten att lånet beviljas ökar.
Om en medlåntagare används rekommenderar vi att ett ordentligt regressavtal skrivs så att medlåntagaren kan kräva tillbaka pengarna av låntagaren om medlåntagaren tvingas kliva in och betala på lånet.
💡 Att gå in som medlånatagare kallas ofta även för ”att gå i borgen”
Privatlån eller bolån istället för företagslån
Om ditt företag behöver låna pengar är det ofta billigare att låna pengarna privat och sedan låna ut dom till ditt företag. Företaget betalar då ränta och amorteringar till dig och du betalar i din tur ränta och amorteringar till banken.
Banken kräver vanligtvis att både du privat OCH företaget går in som säkerhet för lånet. Trots detta är det vanligtvis högre ränta på företagslån än på privatlån och bolån.
Lånar du ut pengar till ditt företag får du ta ut marknadsmässig ränta. Den är ofta högre än den ränta du som privatperson betalar för privatlånet eller bolånet. Detta gör att denna lösning inte bara blir billigare, det är också en lösning som gör at du får ut pengar ur bolaget till en betydligt lägre beskattning (30%) än om du hade tagit ut pengarna som lön.
💡 Tips! – Jämför bolån & lånelöften!
På Zensum.se kan du nu jämföra räntor och villkor på bolån & lånelöften hos flera olika banker med en enda ansökan. Du får en lista med bankernas olika erbjudanden och väljer själv om du vill acceptera ett erbjudande eller inte. Det är gratis och du förbinder dig inte till något när du ansöker.
Zensum kan även hjälpa till med att sänka räntan på dina befintliga bolån.
Vanliga frågor och svar
Ja, det går utmärkt. Banken kommer vilja gå igenom både din privatekonomi och företagets ekonomi. Läs mer om detta i artikeln.
Det är betydligt svårare att få ett lån beviljat om företaget är nystartat eftersom banken inte har några konkreta siffror att utgå ifrån när de bedömer företagets ekonomi. I regel brukar det krävas att det finns minst 1 st årsredovisning som banken kan utgå ifrån.
Några exempel på banker som inte är lika hårda i sin bedömning är Svea.com, Bluestep.se och Marginalen.se.
Det går till på samma sätt som för alla andra. Man skickar in en vanlig ansökan och sedan kommer banken att be om kompletteringar med uppgifter om företagets ekonomi. Använd en bolåneförmedlare för att söka lånelöfte hos flera olika banken med endast en enda ansökan och en enda kreditupplysning.
Hej
Om jag ska anställa personer till mitt företag, behöver jag göra ett lån för att starta och utbetala till dem eller behövs inte utom man gör det efter man får jobbet, alltså efter man börjat få kunderna. Hur ser banken då ekonomin på själva företag ? eller ens ekonomin? förstår du min fråga?:)
Mvh
Hej Susan.
Nej jag förstår tyvärr inte din fråga.
Mvh admin på Ekonomifokus
Tips
1. Hittamäklare.se - Jämför mäklarna och deras offerter
2. Zensum.se - Hitta lägsta bolåneäntan
Tyvärr tänker inte banken likadant. Pratade med en kvinna som inte kunde förklara så jag förstår!
Hon pratade om hyra, drift…
Sa att jag ska ju sälja det jag har, men vi kom ingen vart.😡😡😡
Hej Susanne.
Nej tyvärr är bankerna ofta krångliga och har svårt att sätta sig in i egenföretagarens ekonomi.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej!
Hur bedömer banker ens inkomst från en enskild firma när man söker bolån? Ser de till resultat, eller tar de hänsyn till skatt osv?
Moa
Hej Moa.
Det är svårt att svara på för mig tyvärr.
Jag tror de gör en helhetsbedömning.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej har en pension får ut 21500kr i handen varje månad.och ett aktiebolag som jag har pengar i tar i nuläget inte ut någon lön.fick avslag på ett lånelöfte pga att de bara räknade på min pension.om jag tar ut lön varje månad kommer detta då att räknas med när jag söker ett nytt lånelöfte Med vänlig hälsning Ove Johanson
Hej Ove.
Ja om du tar ut lön ur bolaget så kommer de att räkna med den inkomsten också.
Tyvärr är bankerna usla på att göra bedömningar av egenföretagare när de räknar på lånelöften.
Det är väldigt konstigt att du skall tvingas att ta ut lön ur bolaget även om du egentligen inte behöver det, men det är tyvärr så bankerna fungerar.
Mvh admin på Ekonomifokus
Bor i bostadsrätt (värderad till 1400 000 kr)med kallhya på ca4000 kr, med el och lån blir det ca 7000kr/månad. Lån på 230 000kr
Tänkte att köpa hus, för att få ner boendekostnader.
Jag tänker- lån, så boendekostnader blir 4500kr
Har företag, som går bra, men känner att jag vill kunna spara lite
Hej Susanne.
Det gör du nog rätt i.
Mvh admin på EKonomifokus