Bolån & privatlån som egenföretagare

Bolån och privatlån som egenföretagare

Som egenföretagare är det inte självklart att få teckna bolån eller privatlån. Banken behöver ta hänsyn till både din privata ekonomi och företagets ekonomi. Du kommer behöva bevisa att ekonomin är stabil och det finns en inkomst till bolaget varje månad. Vad är viktigt att tänka på för att få låna pengar från banken?

Din privata ekonomi

Till att börja med gäller alltid samma förutsättningar som för en privatperson. Du kommer behöva visa upp grundläggande saker som:

 • Personuppgifter
 • Uppgifter om inkomster och utgifter
 • Övriga skulder
 • Tillgångar
 • Eventuella försäkringar, tex inkomstförsäkring

Det vill säga det vanligaste som alla banker kräver när de ska låna ut pengar till en person. Är du egenföretagare så stannar det inte här, utan du behöver också redovisa företagets ekonomi på ett bra sätt.

Företagets ekonomi

Företagets ekonomi är av intresse för banken då det har direkt påverkan på din personliga ekonomi. Banken kräver ofta att du:

 • Visar upp ett revisionsintyg från en revisor som gått igenom företagets ekonomi (kostar oftast 1500 – 2000 kr)
 • Visar upp att företaget har en stabil ekonomi och är lönsamt (du skall kunna visa att företaget löpande har råd att betala ut din lön)
 • Är öppen och bemöt bankens frågor med förtroende
 • Svarar på frågorna ”Vad gör du om företaget går i konkurs?” & ”Är du med i A-kassan?”

Visa upp tidigare lönsamhet

Vad som händer i framtiden kan ingen förutspå vilket är anledningen till att banken inte är intresserad av vilka inkomster du räknar med att ha. Det som de däremot vill se är att tidigare år har varit lönsamma. Lönsamheten kan du visa upp på flera sätt. Banken vill oftast ha årsredovisningen för ett par år tillbaka och gärna underlag på att du kunnat ta ut en stabil lön.

Stabil ekonomi

Årsredovisningen visar hur varje år har sett ut, men inte hur inkomster och utgifter har fördelats under ett år. Har du möjlighet är det bra att visa hur inkomsterna har fördelats under året. Att det varje månad är en jämn ström av pengar som både går in och ut från kontot.

Var säker på din sak

När banken ställer frågor är det viktigt att vara påläst och visa ett förtroende. Sitter du och inte vet när de ställer frågor om företagets ekonomi kan det uppfattas som att du inte riktigt har koll. Ta dig därför tid innan mötet och gå igenom räkenskaperna och var påläst för att kunna visa upp att du har kunskap om ditt eget företag.

Vad gör du om företaget går i konkurs?

Hur stabilt ett företag än är kan oförutsedda händelser ske och företaget behöver försättas i konkurs. Vad händer med din ekonomi då? Har du en bra utbildning sedan tidigare är det bra att lyfta liksom olika försäkringar, bevis på att du är med i A-kassan och liknande. Det är en vanlig fråga från banken och fast tanken inte är uppmuntrande är det viktigt att tänka igenom ordentligt.

Vägen till att få ett lån

Det första steget att ta för att få ett lån är att ansöka om ett lånelöfte. När ansökan är inskickad börjar bankens arbete med och gå igenom din ekonomi för att kunna ge ett preliminärt besked.

Samla ihop information

Samla ihop underlag som du vet att banken kommer att fråga efter. Har du all information iordning kan det gå snabbare att få lånet beviljat. Det gäller allt från att se över din privata ekonomi till att ha årsredovisning och annan information samlad på samma ställe. Ett tips är att kontakta banken och dubbelkolla vad de brukar fråga efter då det kan skilja något mellan varje bank.

Våga förhandla

Blir du beviljad ett lån ska du inte vara rädd att förhandla om räntan trots att du är egenföretagare. I Sverige finns över 1,2 miljoner småföretag vilket innebär att du är långt ifrån ensam. Våga pressa banken för att garanterat få den bästa räntan. De vill ha dig som kund och har oftast en viss marginal att förhandla med.

Låg ränta är extremt viktigt – pressa bankerna

Det är av största vikt att du jämför bankerna och deras räntor innan du väljer vilket bank du skall låna pengar av. Lånekoll.se jämför upp till 30 st banker med en och samma ansökan åt dig både för bolån för privatlån. Tidigare har Lånekoll lyckats ordna 1,09% i boränta åt vissa av sina kunder.

Det är helt gratis att göra en ansökan hos Lånekoll.se och du förbinder dig inte till något när du skickar in dina uppgifter.

Räkna ut hur mycket ett lån kostar dig varje månad med och utan amorteringen med hjälp av våra smidiga kalkyaltorer som räknar ut alla kostnader och amorteringar åt dig.
->Länk till kalkylator för Bolån och boendekostnad
->Länk till kalkylator för privatlån och övriga lån

6 KOMMENTARER

 1. Hej!
  Hur bedömer banker ens inkomst från en enskild firma när man söker bolån? Ser de till resultat, eller tar de hänsyn till skatt osv?
  Moa

  • Hej Moa.

   Det är svårt att svara på för mig tyvärr.
   Jag tror de gör en helhetsbedömning.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 2. Hej har en pension får ut 21500kr i handen varje månad.och ett aktiebolag som jag har pengar i tar i nuläget inte ut någon lön.fick avslag på ett lånelöfte pga att de bara räknade på min pension.om jag tar ut lön varje månad kommer detta då att räknas med när jag söker ett nytt lånelöfte Med vänlig hälsning Ove Johanson

  • Hej Ove.

   Ja om du tar ut lön ur bolaget så kommer de att räkna med den inkomsten också.
   Tyvärr är bankerna usla på att göra bedömningar av egenföretagare när de räknar på lånelöften.
   Det är väldigt konstigt att du skall tvingas att ta ut lön ur bolaget även om du egentligen inte behöver det, men det är tyvärr så bankerna fungerar.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 3. Bor i bostadsrätt (värderad till 1400 000 kr)med kallhya på ca4000 kr, med el och lån blir det ca 7000kr/månad. Lån på 230 000kr
  Tänkte att köpa hus, för att få ner boendekostnader.
  Jag tänker- lån, så boendekostnader blir 4500kr
  Har företag, som går bra, men känner att jag vill kunna spara lite

Ställ en fråga

Please enter your comment!
Please enter your name here