Regressavtal

Regressavtal

Vid ett lån från banken är alla som står på lånet solidariskt ansvariga för att det återbetalas. Det spelar ingen roll om du står som låntagare eller medlåntagare, banken kan kräva att lånet betalas åter från er båda. Om huvudlåntagaren inte betalar blir du som medlåntagare ansvarig för att betala. Ett regressavtal är ett avtal som reglerar villkoren mellan huvudlåntagaren och medlåntagaren.

Exempel:
Kalle och Lisa har ett bolån ihop och de har skrivit ett regressavtal som säger att de är ansvariga för 50% var av bolånet. Kalle förlorar jobbet och banken kräver då att Lisa betalar även Kalles del av lånet. Tack vare regressrätten (som Lisa har tack vare regressavtalet) så kan Lisa i efterhand kräva Kalle på dessa pengar som hon tvingats betala för honom.

Gratis mall – regressavtal

Ladda ner vår mall för regressavtalet helt gratis:
– Ladda ner mall som PDF
– Ladda ner mall som Word-fil

Disclaimer: vi tar inget ansvar för de kostnadsfria juridiska mallar och avtal som publiceras. Använd dokumenten på eget ansvar.

Om du är osäker på hur avtalet skall fyllas i kan du köpa ett juridiskt korrekt regressavtal på Juridiskadokument.nu för några hundralappar och då ingår hjälp med att fylla i avtalet korrekt.

Avtalet ger en trygghet för medlåntagare

Står du som medlåntagare på ett lån är det viktigt att ta hänsyn till din egen säkerhet. Skulle huvudlåntagaren inte betala kan banken kräva att du betalar då ni båda är solidariskt betalningsansvariga. Det betyder att du är skyldig att betala. Ni kan skriva ett regressavtal som reglerar vad som händer om medlåntagaren behöver träda in och betala på lånet.

Få tillbaka pengar av huvudlåntagaren

I ett regressavtal reglerar ni betalningsvillkoren mellan er som privatpersoner. Huvudlåntagaren har av någon anledning inte betalat sin del av skulden, banken kräver istället dig på pengarna. Tack vare att ni skrivit ett regressavtal kan du i din tur kräva pengar direkt från den andra personen. Alla former av avtal är alltid juridiskt bindande.

Reglera återbetalning i regressavtal

Regressavtal kan justera när och hur en återbetalning ska göras. I avtalet kan ni ha kommit överens om avbetalningsplaner, vilket datum i månaden betalningen ska ske och andra detaljer som ni kommer överens om.

Upprättande av regressavtal

Upprätta ett regressavtal innan eller senast i samband med att ni skriver på lånet. Skriver ni regressavtal i förväg undviker ni konflikter. Att komma överens innan det uppstår problem är alltid klokt då ekonomiska frågor kan vara ett väldigt känsligt ämne och grunden till många konflikter.

Betala för ett bra regressavtal

Att skriva ett ett bra avtal är inte enkelt. Anlita en jurist eller köp ett färdigt avtal för att vara säker på att det kommer att skydda dig. Jurister kan lagen och kan hjälpa till att utforma ett avtal som ni kan luta er mot. Det är väl investerade pengar om avtalet behöver användas och en trygghet oavsett vad som händer rent ekonomiskt.

Skillnaden mellan skuldebrev och regressavtal

Det är vanligt att blanda ihop begreppen skuldebrev och regressavtal. Ett skuldebrev reglerar skulden mellan två personer om den ene lånat pengar direkt av den andre. Regressavtal visar betalningsansvaret då det finns två låntagare på ett och samma lån. Alltså två skilda saker.

Situationer där regressavtal används

Det finns situationer där regressavtal är mer frekvent förekommande än andra. Vi kommer därför att ta upp tre situationer som exempel.

1. Föräldrar står med på lånet till barnets första bostad.
Alla föräldrar vill sitt barns bästa och att hjälpa dom köpa sin första bostad är en av dessa tillfällen. Ett regressavtal kan då vara bra att skriva.

2. Den gemensamma bostaden belånas som säkerhet till ena partens egna företag.
Ett företagslån är inte alltid lätt att få och ibland kan det krävas säkerhet i form av egna medel för att banken ska bevilja ett lån. Parten med företaget bör då vara ansvarig för kostnaderna för lånet. Här kan regressavtalet behöva kompletteras med andra avtal, exempelvis uppdatera äktenskapsförorden.

Som vi nämner ovan, ta hjälp om du känner dig osäker.
Om du är osäker på hur avtalet skall fyllas i kan du köpa ett juridiskt korrekt regressavtal på Juridiskadokument.nu för några hundralappar kr och då ingår hjälp med att fylla i avtalet korrekt.

Vad betyder regress?

Det betyder återgång

Joakim har studerat fastighetsförmedling på Högskolan i Väst under 3 års tid. Med ca 10 års erfarenhet som fastighetsmäklare vill nu Joakim via sina guider inom bostad förmedla kunskap till läsarna och hjälpa dem att fatta bättre beslut vid köp av ny bostad eller försäljning av befintlig.

2 KOMMENTARER

 1. Hej,
  Min kille vill ta ett privatlån för att betala av sina krediter o andra smålån, en såkallad ihopbakslån med bättre ränta osv. Jättebra idé. Men såklart när man har äventyrat med lån o krediter för mycket och kreditvärdigheten har blivit lägre så behöver han medlånetagare. Jag vill inte ställa upp för det utan något skydd, så läste jag om regressavtalet man kan skriva mellan parterna. Det kommer vara hans lån o han ska betala av det, MEN jag litar inte på någon när det gäller pengar och det kommer att ta många år för att betala av lånet, det hinner hända massa under den tiden, vi kanske gör slut eller något annat händer, jag vill inte betala hans lån om han i framtiden skulle bli arg o få för sig några dumheter, man vet aldrig. Hoppas Ni förstår vad jag menar. DÄRFÖR undrar jag om detta regressavtal som Ni erbjuder här kommer att skydda mig mot eventuella stridigheter. Eller hur ska jag gå till väga?
  Tack i förhand!!

  • Hej Merit.

   Regressavtalet hjälper dig ja.
   Skulle din kille slarva med betalningarna blir du betalningsskyldig.
   Du kan med hjälp av regressavtalet kräva tillbaka pengarna du tvingats betala genom att stämma honom i tingsrätten.

   Det kommer alltså inte vara smärtfritt för dig så jag tycker inte att du skall ge dig in i det där om jag ska vara helt ärlig.

   Mvh admin på Ekonomifokus

Ställ en fråga eller skriv en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här