Regressrätt uppstår när en person betalat en skuld som helt eller delvis skulle ha betalats av någon annan.
Exempel 1:
Pelle och Stina har ett bolån ihop och de har skrivit ett regressavtal som säger att de är ansvariga för 50% var av bolånet. Pelle förlorar jobbet och Stina tvingas betala även Pelles del av lånet. Tack vare regressrätten (som de har på grund av regressavtalet) så kan Stina i efterhand kräva Pelle på dessa pengar som hon tvingats betala för honom.
Exempel 2:
Roger utsätts för ett brott och får ersättning av Brottsoffermyndigheten. Myndigheten betalar ut summan, men har regressrätt gentemot gärningsmannen som angripit Roger. Gärningsmannen är därför skyldig att återbetala pengarna till brottsoffermyndigheten enligt regressrätten.
En liknande situation uppstår vid exempelvis utbetalning av skadestånd enligt skadeståndslagen. Om det finns flera skadeståndsskyldiga parter och endast en av dem betalar skadeståndet är resterande parter skyldiga att återbetala en del av beloppet till den som betalt. Regressrätten kan alltså gälla när en enda part betalat en annan parts lån, men också när flera parter betalat för en eller flera personer.
Gratis mall – Regressavtal
Ladda ner vår mall för regressavtalet helt gratis:
– Ladda ner mall som PDF
– Ladda ner mall som Word-fil
Om du är osäker på hur avtalet skall fyllas i kan du köpa ett juridiskt korrekt regressavtal på Juridiskadokument.nu för några hundralappar och då ingår hjälp med att fylla i avtalet korrekt.
Disclaimer: vi tar inget ansvar för de kostnadsfria juridiska mallar och avtal som publiceras. Använd dokumenten på eget ansvar.
Vad krävs för att regressrätten ska gälla?
Enligt lag ska den som har regressrätt få summan som fastställts. Däremot är det inte alla skulder som medför regressrätt, och rätten är inte heller giltig hur länge som helst.
Om det handlar om privatpersoner krävs oftast ett regressavtal för att regressrätten skall finnas.
Hur gör man för att få tillbaka sina pengar med hjälp av regressrätten?
Om skulden inte betalas tillbaka kan man gå via Kronofogden och få skulden indriven.
Ansvar enligt lag
För att tala om regressrätt ska den betalande parten enligt lag eller avtal vara skyldig att betala en annan eller flera personers skuld. I en del situationer krävs det inget avtal, eftersom lagen är tillräcklig. Ett exempel på en sådan situation är bolagsmännen i ett handelsbolag, som har solidariskt betalningsansvar. Det innebär att samtliga är lika ansvariga för företagets skulder. Om företaget skulle ha en skuld som betalas av en av bolagsmännen är de andra skyldiga att betala en del av det totala beloppet till honom eller henne. Här krävs det inte att man upprättat ett avtal som fastställer det här, utan det är redan bestämt i lagen.
Avtalat betalningsansvar
Att betala en annan persons skulder medför inte nödvändigtvis regressrätt. För att det ska vara fallet krävs som nämnt ett juridiskt bindande avtal som fastslår att en eller flera personer ska betala en skuld för någon annans räkning. Det gäller exempelvis en borgensman, som åtar sig att gå i borgen för en närstående. Då ansvarar borgensmannen för skulden om gäldenären skulle få svårigheter med att betala i tid. Eftersom borgensmannen ingått avtal att vara borgensman är han eller hon skyldig att betala, men i bristen på avtal har man ingen regressrätt när man betalar någon annans skuld.
Den som betalar en närståendes eller väns skulder kan därför inte räkna med regressrätt, även om man är berättigad till att få tillbaka pengarna. Då handlar det istället om att kunna bevisa att man faktiskt lånat ut pengar eller att man betalat skulder som funnits på den andra personens namn. Man bör alltså inte förväxla regressrätt med rätten att få tillbaka utlånade pengar.
Preskriptionstid
Precis som många andra rättigheter gäller regressrätten under en begränsad tidsperiod. Det innebär att den som har regressrätt måste utnyttja rätten innan preskriptionstiden löpt ut, vilket vanligtvis är 10 år. I vissa fall, exempelvis mellan försäkringsgivare och försäkringstagare, är preskriptionstiden så kort som 3 år. För att vara på den säkra sidan bör man därför vara noga med att kolla upp vilken preskriptionstid som gäller i varje enskilt fall.
💡 Tips! – Jämför bolån & lånelöften!
På Lånekoll.se kan du nu jämföra räntor och villkor på bolån & lånelöften hos flera olika banker med en enda ansökan. Du får en lista med bankernas olika erbjudanden och väljer själv om du vill acceptera ett erbjudande eller inte. Det är gratis och du förbinder dig inte till något när du ansöker.
Lånekoll kan även hjälpa till med att sänka räntan på dina befintliga bolån.
Hej!
Jag har en dotter som tog ett lån tillsammans med sin sambo och far till hennes barn, dom tog ett lån för att betala några smålån, men mannen tog pengarna till sig själv och gjorde slut på dom på allt annat än lån, han betalade lånet några månader men sen sa han att han inte kunde längre, han har gått i personlig konkurs, därmed måste min dotter ta ett lån för att betala deras gemensamma lån, som antagligen gått till inkasso.
vad kan hon göra?
Var kan hon få för hjälp osv….
Med vänlig hälsning,
En orolig far
Hej Roger.
Jag känner tyvärr inte till någon lösning. Hon får bita i det sura äpplet och ta konsekvenserna av att hon tagit lån ihop med fel person.
Möjligtvis att hon i efterhand kan kräva tillbaka en del av pengarna från sambon i efterhand via regressrätten men finns det inga pengar blir det svårt.
Mvh admin på Ekonomifokus
Tips
1. Hittamäklare.se - Jämför mäklarna och deras offerter
2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften & bolån
Hej!
Jag blev övertalad av *en god vän* att borga för denne till ett lån på 100.000 kr. Hen har ett bra arbete sa denne så hen skulle göra avbetalningarna en gång i månaden i 48 månader. Efter att hen betalat de 2 första månaderna så slöt min *vän* att betala utan förklaringar så nu har jag en utgift på 3358 kr 80 öre i 46 månader att betala . Jag har redan betalat i 3 månader så det återstår 43 månader att betala för lånet om hen fortsätter låta bli att betala. Har du något tipps ? Jan-Olof
Hej Jan-Olof.
Nej det finns inte så mycket du kan göra tyvärr.
Det är bara att betala och lära dig av misstaget.
Mvh admin på Ekonomifokus
Jag befinner mig i en situation där min man har lämnat mig med kort varsel med kostnader som är gemensamma varav en stor del förfallit till inkasso och kronofogden. Med gemensamma menar jag elräkningar, parkeringsböter, fordonsskatt, barnomsorgsavgifter, hyra, uteblivna sjukhusbesök för barnen. Alla dessa räkningar stod i mitt namn och han har inte betalt en krona för dessa. Nu har jag betalat av allt själv. Kan jag göra ett regresskrav på honom då? Vi var tillsammans i 16 år och gifta sedan 2012.
Hej Veronica.
Jag vet inte riktigt hur det där fungerar tyvärr.
Mvh admin på Ekonomifokus