Hem Bostad Juridik Fel boyta – lägenhet & hus

Fel boyta – lägenhet & hus

Felangiven boyta i lägenhet och hus

När man köper en bostad står bostadens storlek angiven i objektsbeskrivningen. Denna uppgift måste vara korrekt annars kan det uppstå en tvist och köparen kan ha rätt till ersättning.

Artikelns innehåll:
1.
Säljaren är ansvarig för att uppgiften stämmer
2. Felaktig uppgift om boytan när man köper en bostad
3. Vad kan man göra om man misstänker att ytan inte stämmer efter köpet?
4. Uppmätning av boarea och biarea
5. Fel boyta i fastighetstaxering

Klicka för att gå direkt ner till önskad rubrik

Säljaren är ansvarig för att uppgiften stämmer

Det är säljaren som är ansvarig för att uppgiften om bostadens storlek är korrekt. Om man som säljare känner sig osäker på om den angivna storleken verkligen stämmer bör man göra en kontrollmätning av bostaden innan försäljningen. Det går inte alltid att förlita sig på uppgifter från bostadsrättsföreningen, från gamla mätningar eller ritningar.

Felaktig uppgift om boytan när man är köpare

Om den verkliga storleken är mindre än den vid köpet angivna ytan har man som köpare rätt att kräva ersättning av säljaren. Om avvikelsen är väldigt liten så har man däremot inte rätt till ersättning eftersom avvikelsen är för liten för att den skall påverka bostadens värde.

Exempel 1:
Bertil köper en lägenhet på 55 kvm. Det visar sig vid en kontrollmätning i efterhand att Bertils nya lägenhet endast är 54 kvm stor. Bertil har inte rätt till ersättning.

Exempel 2:
Stina köper ett hus som har en boarea på 200 kvm enligt objektsbeskrivningen. Vid en kontrollmätning i efterhand visar det sig att huset endast har en boarea på 180 kvm. Stina har sannolikt rätt till ersättning.

I videon ser du vad Magnus Bäckström på Mäklarsamfundet har att säga om saken.

Planerar du att sälja eller köpa en bostad inom det närmaste året?
Då kan vi rekommendera dessa två gratistjänster:

1. Hittamäklare.se – få hjälp med att samla in offerter & att jämföra mäklarna i det område där du bor. Offerterna kan du använda för att undvika att betala onödigt mycket för mäklaren.
2. Lendo.se – Nu kan man äntligen även jämföra bolån & lånelöften hos Lendo. Med en enda ansökan jämför du erbjudanden från flera olika banker & väljer själv om du vill acceptera något erbjudande eller inte.

Tjänsterna ovan är helt gratis att använda & du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.

Hur gör man om man misstänker i efterhand att den angivna storleken är felaktig?

Om du som köpare misstänker att den angivna storleken inte stämmer överens med verkligheten kan du genomföra en kontrollmätning och sedan kräva ersättning av säljaren för eventuella avvikelser.

1. Anlita en besiktningsman

Anlita en besiktningsman (till exempel Anticimex) som kontrollmäter bostaden och lämnar ett protokoll över mätningen. Detta dokument har du sedan som grund för ditt ersättningskrav.

2. Kontakta en mäklare eller en värderingsman

Anlita någon som hjälper dig med en värdering baserat på de nya uppgifterna. Du skall helt enkelt ta reda på hur mycket mindre bostaden är värd på grund av att den är mindre än vad som angivits.

Om du vill göra det enkelt för dig så kan du räkna ut kvadratmeterpriset för bostaden och sedan multiplicera det med antalet kvadratmeter som avvikelsen gäller. Detta sätt att räkna är väldigt förenklat och blir inte helt korrekt men det kan ge dig en fingervisning att basera ditt ersättningskrav på.

Exempel:
Om bostaden är 10 kvadratmeter mindre än vad som angivits och priset för bostaden var 8 000 kr per kvadratmeter så multiplicerar du 8 000 kr med 10 = 80 000 kr.

3. Skicka ett brev eller ett mail till säljaren

Skriv i brevet varför du vill ha ersättning och hur mycket du kräver. Bifoga även en kopia på kontrollmätningen och värderingen om du har en sådan.

4. Om säljaren vägrar betala

Då tvingas du stämma säljaren. Du kan få kostnadsfri rådgivning kring hur du kan gå vidare av Mäklarsamfundets kundombudsman som har telefonnummer: 08-83 22 66

Uppmätningen av boarea och biarea

Du kan anlita en besiktningsman, exempelvis Anticimex. De genomför mätningar av boarea och biarea för några tusenlappar.

Du kan även läsa mäklarsamfundets broschyr som visar hur man mäter upp en bostad.

Fel boyta i fastighetstaxering

Om en fastighet förändras skall detta rapporteras in till Skatteverket. Då görs en ny taxering.
Om man inte rapporterar in det finns risk att man begår skattebrott.

Planerar du att sälja eller köpa en bostad inom det närmaste året?
Då kan vi rekommendera dessa två gratistjänster:

1. Hittamäklare.se – få hjälp med att samla in offerter & att jämföra mäklarna i det område där du bor. Offerterna kan du använda för att undvika att betala onödigt mycket för mäklaren.
2. Lendo.se – Nu kan man äntligen även jämföra bolån & lånelöften hos Lendo. Med en enda ansökan jämför du erbjudanden från flera olika banker & väljer själv om du vill acceptera något erbjudande eller inte.

Tjänsterna ovan är helt gratis att använda & du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.

Vanliga frågor och svar

Omfattas bostadens area av undersökningsplikten?

Nej, vanligtvis skall köparen inte behöva ifrågasätta den i objektsbeskrivningen angivna arean. Detta har hovrätten fastställt i en dom där köparna beviljades prisavdrag/ersättning på 170 000 kr på grund av att bostaden var mindre än vad som angivits i objektsbeskrivningen.

Måste säljaren mäta upp bostaden innan försäljning?

Nej, även om man misstänker att den är mindre än vad som angivits i ritningar, taxeringsuppgifter, uppgifter från bostadsrättsföreningen eller liknande behöver man inte göra en kontrollmätning som säljare. Däremot riskerar man att behöva betala ersättning i efterhand till köparen om denne upptäcker avvikelsen.

Vad händer om bostaden är större än vad som angivits?

Då händer ingenting. Då är det bara att gratulera köparen som i sin tur kan marknadsföra bostaden med den nya, större arean vid en framtida försäljning.

Hur mäter man sin bostad?

I artikeln kan du läsa Mäklarsamfundets broschyr som visar hur man mäter upp en bostad.

40 KOMMENTARER

  1. Hej!
    Hur räknar man ut km2 pris på en biyta i relation till km2 pris på boytan. Biytan borde rimligen ha ett lägre km2 pris tänker jag..?

    • Hej Madeleine.

      Det går inte att säga eftersom alla ytor skiljer sig åt. 30 kvm biyta i ett garage är exempelvis mer värt än 30 kvm biyta oinredd vind.
      Man får göra en bedömning av värdet på den specifika ytan.

      mvh admin på Ekonomifokus

  2. Hej! Ska nu sälja huset som vid tidigare
    taxering upgivit en boyta på 129 kvadrat.
    Vid en ny mätning visade det en yta på
    175 kvadrat. Vid den tidigare mätningen
    som jag gjorde själv måste jag ha missupp-
    fattat mätningsreglerna. Ska jag meddela
    skatteverket innan försälning?
    Kommer jag att bli ersättningsskyldig
    retroaktivt och med hur mycket?
    Vänligen Jan

    • Hej Jan.

      Om det är du som mätt upp den tidigare och skickat in felakitga uppgifter kan jag tänka mig att du behöver rapportera in det. jag är inte helt säker dock. Du får nog ringa skatteverket och fråga.

      Mvh admin på EKonomifokus

  3. Hej
    Jag undrar om man kan bli skyldig att betala om boytan är fel på taxeringsvärdet. Det står att boytan är 109 kvadratmeter men jag tror att det är 125 kvadratmeter. Mvh Anna

    • Hej Anna.

      Nej, inte om fet är fel yta anmäld sedan tidigare. Däremot är man skyldig att anmäla om fastigheten förändras.

      Mvh admin på Ekonomifokus

  4. Hej,

    Jag misstänkte att vår villa hade fel uppgifter när vi köpte den, men jag brydde mig inte så mycket då det var fel åt ”rätt håll” , nu har jag med hjälp mätt och fått nya uppgifter.

    Den hos lantmäteriet registrerade boarean är 115 kvm, vid mätning var det 161 kvm.

    Jag hade tänkt att anmäla det till mitt försäkringsbolag, men finns det någon anledning att anmäla det till Skatteverket, jag antar att den tidigare ägaren inte mätt pga av taxeringsvärdet?

    Det nuvarande är ca 2,5 M

    • Hej David.

      Du kommer inte få någon skillnad i fastighetsskatt om du anmäler det till skatteverket eftersom du redan når upp till maxtaket. Men jag kan inte se någon mening med att uppdatera storleken hos Skatteverket. Jag hade inte gjort det, man vet ju aldrig, skattereglerna kan ju ändras i framtiden till din nackdel.

      Mvh admin på Ekonomifokus

  5. Om ex. en gillestuga + förråd endast kan nås utifrån då räknas inte detta som biarea.
    Men om det finns en dörr till dessa utrymmen via ett badrum (bastudörren) dvs att man först måste gå in i badrummet och sedan till ex. gillestugan då kan man väl inte räkna gillestugan/förråd/hobbyrum ens som biarea? Det bör väl vara i direkt anslutning till boarean.

  6. Hej, Vad baserar du din bedömning på gällande att en friskrivning kring att ”bo o biarea ska mätas upp av köparen själv” inte bör räknas som en friskrivning?
    Tack på förhand.

    • Hej Shqipe.

      Jag har inget rättsfall eller liknande att hänvisa till.
      Mitt antagande baserar jag enbart på min egen magkänsla.

      Mvh admin på Ekonomifokus

  7. Hej,
    Vi har köpt ett hus med boarea 210 kvm o 0 kvm enligt köpekontraktet. Ett år senare vid en ny energideklaration pga solceller, så upptäcker energiexperten att huset är 179 boarea o 4 biarea.
    Vi reklamera till säljarna direkt och hållt på med tvisten i 1,5 år nu.
    Motpart menar att vi har en fördjupad undersökningsplikt då vi borde sett att det fanns fel när det stod 0 biarea och skulle ha mätt upp huset vid köpet. Kan det stämma att köpare av huset ska gå runt och mäta? Ni skriver i artikeln att det är säljarens ansvar att lämna korrekta ytor. Vilken källa kan jag stycka det ifrån?

    Tack på förhand!

    • Hej Henrik.

      Säljaren är skyldig att lämna korrekta uppgifter om storleken. Lämnas felaktiga uppgifter kan köparen ha rätt till ersättning om avvikelsen är stor nog. Det skulle jag nog bedöma att den är i ert fall.
      Du som köpare skall kunna lita på att säljarens uppgifter stämmer och därför är säljaren skyldig att lämna korrekta uppgifter.

      Som källa kan du kika på videon i artikeln. I videon ser du vad Magnus Bäckström på Mäklarsamfundet har att säga om saken.

      Mvh admin på Ekonomifokus

  8. Hej!
    Jag har precis flyttat in i mitt hus och såg i tidningen att huset var 105 kvm. På pappret vi fick på visning och på deras hemsida står det 130 kvm + 14 bi area.
    När jag nu kollar igenom dokumenten vi fick vi överlämning av nycklar och på skrivning av huset står det 105 kvm.

    Vad bör man göra här?
    Är det mitt fel att jag inte läst på dom dokument jag fick i slutet?
    Har mäklaren gjort fel med att gå ut med att huset är större än vad det är?
    Kan det ha påverkat husets utgångspris?

    • Hej Andreas.

      Jag är inte helt säker men jag tror tyvärr att du inte kan göra så mycket om du signerat dokumenten där det står att huset är 105 kvm.
      Du kan ringa mäklarsamfundets kundombudsman om du vill ha kostnadsfri rådgivning.
      Telefon: 08-83 22 66

      Mvh admin på Ekonomifokus

  9. Hej,
    Den 20 maj 2020 sålde jag en bostadsrätt där vi var osäkra på exakt boarea. Mäklaren anlitade en som mätte och kom fram till att lägenheten var 97 kvm, vilket den såldes som.
    Nu har bostadsrättsföreningen mätt om lägenheten och då blev det 95 kvm.
    De som köpte lägenheten vill nu ha prisnedsättning och skadestånd. Jag undrar om de har rätt till det då mäklaren hade auktoriserad mätningsfirma och vi sålde med mätningsbevis som stöd för angiven area.
    Tack på förhand

    • Hej Anne.

      Köparen kan ha rätt till ersättning men då bör du i din tur kunna kräva ersättning av firman som mätt upp bostaden åt dig.
      Jag är dock inte säker på att 2 kvm är tillräckligt på en så stor lägenhet för att köparen skall få rätt till ersättning.

      Jag är inte helt säker på vad som gäller i detta fall så mitt tips är att du ringer mäklarsamfundets kundombudsman så får du kostnadsfri rådgivning:
      Telefon: 08-83 22 66

      mvh admin på Ekonomifokus

  10. Hej! Köpte en ny villa för 4 år sedan med 2 lägenheter där det framgick i objektbeskrivningen att boytan tillsammans var 114 kvm men jag har
    Nu upptäckt att boytan är c:a 106 kvm och alltså en skillnad på 8 kvm.
    Finns det möjlighet att begära ersättning från säljaren. Kvm priset på 114 kvm var då 35500:-.
    Med vänlig hälsning,
    Håkan

    • Hej Håkan.

      En väsentligt felaktig boyta ger rätt till ersättning men det skall reklameras till säljaren inom skälig tid.
      Jag är inte helt säker på vad som räknas som skälig tid i detta fall.

      Ring mäklarsamfundets kundombudsman så får du kostnadsfri rådgivning.
      Telefon: 08-83 22 66

      Mvh admin på Ekonomifokus

  11. Hej!
    Jag har för 1 år sen köpt en bostadsrätt på 39 kvm och fick då ett mätbevis på att lägenheten är 39 kvm. När jag sen låter byta golv säger hantverkaren att den omöjligt kan vara 39 kvm.
    Jag anlitar ett certifierat företag som mäter upp lägenheten till 37 kvm.
    Skillnaden i försäljningspriset för lägenheten är 207693:-.
    Är det något jag kan mejla säljaren och få en justering av priset?

    • Hej Maria.

      Jag är osäker på om 2 kvm räcker för att kunna få ersättning.
      Jag föreslår att du ringer mäklarsamfundets kundombudsman och diskuterar ärendet. Det är gratis.
      Telefon: 08-83 22 66

      Mvh admin på Ekonomifokus

    • Hej jaques.

      Skatteverket skriver:

      Om vinden är oinredd:
      ”Till biyta räknas även ett utrymme som är inrättat så att möjligheten att använda det under vissa delar av året är begränsad (t.ex. inglasad veranda/altan eller oinredd vind).”

      Om vinden är inredd för att bo i:
      Del av vinden med minst 190 cm i takhöjd och 60 cm i bredd = boyta
      Resterande golvyta = biyta.

      Mvh admin på Ekonomifokus

  12. Hej, vi har precis köpt en kolonilott och i beskrivningen står det att den är ca 30 kvm och att källan är föreningens information.
    Nu när vi har hälsat på grannar mm så har det känts som att deras stugor är större men de hävdar att de är ca 30 kvm. Vi mätte då vår egen stuga o det visade sig att den endast är 21,33 kvm.
    Är det något som vi kan överklaga och få en justering av priset? Har vi den rätten eller gäller andra regler bara för att det är en kolonilott?

    • Hej Åsa.

      Jag är inte så insatt i kolonilotter så jag vågar inte svara på vad som gäller där tyvärr.

      Mvh admin på Ekonomifokus

  13. Vad innebär nedanstående paragraf? Kan jag föreslå på stämman att en del av årsavgiften baseras på faktiska förbrukningskostnader ?
    § 4 Insats och årsavgift
    Styrelsen fastställer insats och årsavgift för varje lägenhet. Om en insats ska ändras
    måste alltid beslut fattas av en föreningsstämma.
    Årsavgiften för en lägenhet beräknas så att den, i förhållande till lägenhetens insats,
    kommer att bära sin del av föreningens kostnader, samt amorteringar och avsättning
    till fonder. Årsavgiften betalas månadsvis och i förskott senast den sista vardagen
    före varje ny månads början.
    Styrelsen kan besluta att den del av årsavgiften som avser ersättning för varje
    lägenhets värme, varmvatten, elektrisk ström, renhållning eller konsumtionsvatten
    kan beräknas efter förbrukning eller yta.

    Helena

    • Hej Helena.

      Ja, som jag tolkar det kan du föreslå det men styrelsen måste i så fall rösta igenom det.

      Mvh admin på Ekonomifokus

  14. Jag har efter 3 år fått veta att min boyta är 55 kvadrat och inte 66 som uppgivits vid köpet. Kan jag ställa krav på att min andel i föreningen minskas eller måste jag betala för 1o kvadrat luft?/helena

    • Hej Helena.

      Det beror på om din andel är beräknad på boyta eller inte.
      Du får kolla med föreningen om andelstalet baseras på boyta eller något annat så som bostadsrättens insats vid bildningen av föreningen.

      Mvh admin på Ekonomifokus

  15. Hej, 2016 köpte jag ett hus på Österlen, gulligt med övervåning med snedtak mm. I mäklarens prospekt var boarean 75 kvm. Det står även på bostadstaxeringen 75 kvm. Nu ska jag sälja huset och har anlitat en besiktningsman för energideklaration. När han gick runt började han mäta på arean, och takhöjd på ovanvåningen. Det visade sig att ovanvåningen inte får räkna någon boarea alls. Det beror på att den delen av taket som är 190cm underskrider 60 cms bredd. Så nu hamnar boarean på 44 kvm istället för 75. Även om man räknar på golvarean hamnar man på 66kvm istället för 75. Det står ingenstans om fridkrivningsklausul eller tveksamheter gällande boarea. Ska inte en erfaren mäklare från ett stort mäklarkontor kunna detta? Mäklaren har säkert sålt många sådana hus på Österlen och många hus liknar mitt. Min nya mäklare är mycket noggran med detta och jag vill sälja huset med korrekt information. En besikningsman mätet ju vanligtvis inte boarean. Hur går jag vidare? Det borde vara läge för fortbildning för mäklare (jag har talat med flera mäklsre som inte kan detta) mvh Ann Kristin

    • Hej Ann-Kristin.

      Det är inte mäklaren som gjort fel.
      Mäklaren tar bara den uppgiften han/hon får av säljaren och förmedlar den.
      Det är säljaren som är ansvarig för att uppgiften är korrekt.

      Förmodligen har du rätt till prisavdrag, dvs ersättning från den du köpte bostaden av.
      Felaktig boarea är ett fel i bostaden och du har ”skälig tid” på dig att kräva ersättning för fel när du köper en bostad.
      Kontakta mäklarsamfundets kundombudsman så får du kostnadsfri rådgivning:
      Telefon: 08-83 22 66

      Mvh admin på Ekonomifokus

  16. For my case, I’m a villa buyer, the inspection company which hired by seller provided house size as part of house contract I signed with seller, the same person from inspection company today did 2nd measurement due to we feel villa Boarea is less than contract size. then he admit that they made mistake in first inspection, actual size of Villa is 5% less than contract data. The inspector give me a phone number of company , ask me to contact . I will try contact them tomorrow. But I’m not 100% sure how much I should complain for my loss, it is reasonable if I claim for 5% of house contract value return ?

    • Hello Bing.

      Im not sure if 5% is enough.
      You can call mäklarsamfundets kundombudsman for free advise:
      Telefon: 08-83 22 66

      Mvh admin på Ekonomifokus

  17. Hej!

    Vad kan man göra om man upptäcker 6 år efter köpet att lägenheten är 16 m2 mindre än det står i köpeskontraktet? Varje m2 var värd då 80 000kr.
    Tacksam för svar!

    • Hej Lena.

      Ingenting.
      Du skulle ha upptäckt det inom 2 år för att kunna kräva ersättning.

      Mvh admin på Ekonomifokus

  18. Hej,

    vid fel boarea i en fastighet skall värdet beräknas enligt husets andel av det totala värdet enligt taxeringsuppgifter.
    Det kan inte vara så att om köpeskillingen är ex. 3 miljoner så beräknas värdet rakt av utan att ta dra av tomtvärdet. Eller?

    • Hej Peter.

      Om det är en väldigt stor eller dyr tomt inkluderat så måste man, som du säger ta hänsyn till det.
      Exakt hur man skall räkna då vågar jag inte svara på.

      Mvh admin på Ekonomifokus

  19. Hej,

    Jag har en fråga kring felaktig boarea i en bostadsrätt:

    I många objektbeskrivningar (som biläggs köpeavtalet) framgår det en exakt uppgift om boarean, exempelvis ”Boarea 50 kvm”. Men något jag har upptäckt är att det i samma handling ofta finns standardiserade skrivningar som lyder något liknande ”Köparen är medveten om att bostaden köps i befintligt skick och uppmanas att undersöka bostaden. Köparen uppmanas att kontrollera bostadens bo- och biarea om denna är viktig för köparen.”

    Min fråga är helt enkelt vad en sådan skrivning har för innebörd för en köpares möjligheter att kräva ersättning om boarean visar sig vara mindre? Kommer skrivningen att ses som en slags friskrivningsklausul eller liknande?

    Tack på förhand.

    • Hej Erik.

      Jag är inte 100% säker men jag tror att den skrivningen INTE fungerar som en friskrivning.
      Jag diskuterade detta precis med 2 st andra mäklare och de trodde inte heller att det räknas som en friskrivning.

      Min bedömning är att du som köpare ändå har rätt att kräva ersättning ifall den verkliga boarean skiljer sig rejält från den marknadsförda.

      Mvh admin på EKonomifokus

Ställ en fråga eller skriv en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här