Fel boyta – lägenhet & hus

När man köper en bostad står bostadens storlek angiven i objektsbeskrivningen. Denna uppgift måste vara korrekt annars kan det uppstå en tvist mellan köpare och säljare.

Säljaren är ansvarig för uppgiften

Det är säljaren som är ansvarig för att denna uppgift är korrekt så om man som säljare känner sig osäker på om storleken verkligen stämmer bör man göra en kontrollmätning av bostaden innan försäljningen. Det går inte alltid att förlita sig blint på uppgifter från bostadsrättsföreningen, från gamla mätningar eller ritningar.

Felaktig uppgift om boytan när man är köpare

Det är inte alltid den angivna boarean/boytan stämmer överens med verkligheten när man köper bostad. Om den verkliga storleken är mindre än den vid köpet angivna ytan så har man som köpare rätt att kräva ersättning av säljaren. Om avvikelsen är väldigt liten så har man oftast inte rätt till ersättning eftersom det förmodligen inte påverkat priset.

Exempel 1:
Bertil köper en lägenhet på 55 kvm. Det visar sig vid en kontrollmätning i efterhand att Bertils nya lägenhet endast är 54 kvm stor. Bertil har inte rätt till ersättning.

Exempel 2:
Stina köper ett hus som har en boarea på 200 kvm enligt objektsbeskrivningen. Vid en kontrollmätning i efterhand visar det sig att huset endast har en boarea på 180 kvm. Stina har rätt till ersättning.

Ska du sälja din bostad rekommenderar vi att du först jämför mäklarna och deras arvoden på Mäklarofferter.se.

I videon ser du vad Magnus Bäckström på Mäklarsamfundet har att säga om saken.

Hur gör man om man misstänker i efterhand att den angivna storleken är felaktig?

Om du som köpare misstänker att den angivna storleken inte stämmer överens med verkligheten får du genomföra en kontrollmätning och sedan kräva ersättning av säljaren för eventuella avvikelser.

1. Anlita en besiktningsman
(till exempel Anticimex) som kontrollmäter bostaden och lämnar ett protokoll över mätningen. Detta dokument har du sedan som grund för ditt ersättningskrav.

2. Kontakta en mäklare eller en värderingsman
som hjälper dig med en värdering baserat på de nya uppgifterna. Du skall helt enkelt ta reda på hur mycket mindre bostaden är värd på grund av att den är mindre än vad som angivits.

Om du vill göra det enkelt för dig så kan du räkna ut kvadratmeterpriset för bostaden och sedan multiplicera det med antalet kvadratmeter som avvikelsen gäller. Detta sätt att räkna är väldigt förenklat och blir inte helt korrekt men det kan ge dig en fingervisning att basera ditt ersättningskrav på.

Exempel:
Om bostaden är 10 kvadratmeter mindre än vad som angivits och priset för bostaden var 8 000 kr per kvadratmeter så multiplicerar du 8 000 kr med 10 = 80 000 kr.


3. Skicka ett brev eller ett mail till säljaren
där du skriver varför du vill ha ersättning och hur mycket du kräver. Bifoga även en kopia på kontrollmätningen och värderingen om du har en sådan.

4. Om säljaren vägrar betala
så får du stämma säljaren. Du kan få kostnadsfri rådgivning kring hur du kan gå vidare av Mäklarsamfundets kundombudsman som har telefonnummer: 08-83 22 66

Betala inte onödigt mycket för mäklaren

Hemsidan Mäklarofferter.se hjälper dig att samla in offerter och att jämföra de olika mäklarna som är aktiva i ditt område. Dessa offerter kan du sedan nyttja när du skall förhandla om arvodet med den mäklare du vill anlita. Det är helt gratis att använda Mäklarofferter.se och man förbinder sig inte till något när man fyller i en ansökan.

Fixa lånelöfte innan eller efter visning

Innan du går på visning bör du ha ett lånelöfte klart.
En hemsida som kan ordna riktigt låga räntor och är snabba med lånelöften är Lånekoll.se. Tack vare att de jämför upp till 30 st banker brukar Lånekoll enligt vår erfarenhet kunna erbjuda riktigt låga räntor till sina kunder både på bolån och privatlån. De kan ordna räntor ända ner till 1,09 % på bolån.

När du gör en ansökan om lånelöfte på Lånekoll.se så förbinder du dig inte till att ta ett lån. Du ber endast hemsidan att räkna på om din ekonomi räcker till för att låna till ett eventuellt bostadsköp. Att ansöka om ett lånelöfte är helt gratis och man förbinder sig inte till något.

4 KOMMENTARER

 1. Hej,

  vid fel boarea i en fastighet skall värdet beräknas enligt husets andel av det totala värdet enligt taxeringsuppgifter.
  Det kan inte vara så att om köpeskillingen är ex. 3 miljoner så beräknas värdet rakt av utan att ta dra av tomtvärdet. Eller?

  • Hej Peter.

   Om det är en väldigt stor eller dyr tomt inkluderat så måste man, som du säger ta hänsyn till det.
   Exakt hur man skall räkna då vågar jag inte svara på.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 2. Hej,

  Jag har en fråga kring felaktig boarea i en bostadsrätt:

  I många objektbeskrivningar (som biläggs köpeavtalet) framgår det en exakt uppgift om boarean, exempelvis ”Boarea 50 kvm”. Men något jag har upptäckt är att det i samma handling ofta finns standardiserade skrivningar som lyder något liknande ”Köparen är medveten om att bostaden köps i befintligt skick och uppmanas att undersöka bostaden. Köparen uppmanas att kontrollera bostadens bo- och biarea om denna är viktig för köparen.”

  Min fråga är helt enkelt vad en sådan skrivning har för innebörd för en köpares möjligheter att kräva ersättning om boarean visar sig vara mindre? Kommer skrivningen att ses som en slags friskrivningsklausul eller liknande?

  Tack på förhand.

  • Hej Erik.

   Jag är inte 100% säker men jag tror att den skrivningen INTE fungerar som en friskrivning.
   Jag diskuterade detta precis med 2 st andra mäklare och de trodde inte heller att det räknas som en friskrivning.

   Min bedömning är att du som köpare ändå har rätt att kräva ersättning ifall den verkliga boarean skiljer sig rejält från den marknadsförda.

   Mvh admin på EKonomifokus

Ställ en fråga

Please enter your comment!
Please enter your name here