Fast och lös egendom

22
Fast och lös egendom

Fast egendom regleras i lagrummet jordabalken. Där finns bestämmelser för vad som är fast egendom, vad som är tillbehör till fastighet och byggnad och därmed ingår i den fasta egendomen.

Fast egendom är jord och fast egendom indelas i fastigheter.

Allt annat som inte är fast egendom eller tillbehör till denna är att betrakta som lös egendom. Vid en försäljning kan det vara svårt att veta vad man får ta med sig från bostaden efter att den är såld. Det kan vara svårt att avgöra vilken egendom som säljaren har rätt att ta med sig och vilken egendom som skall lämnas kvar.

Exempel:
Köparen tillträder sin bostad och märker att säljaren har tagit med sig sandlådan som stod i trädgården på visningen. Här kan det vara svårt att avgöra ifall det hör till fastigheten/bostadsrätten eller om det är säljarens egendom att ta med till nya bostaden. I detta fall har köparen rätt att kräva tillbaka sandlådan då det definieras som ett byggnadstillbehör.

I denna artikel går vi egendom vad som gäller vid fast egendom, lös egendom, byggnadstillbehör osv.

Skillnaden på fast och lös egendom

Du kan i jordabalken hitta exempel och bestämmelser på vad som är fast och lös egendom. Om inga andra kontrakt har skrivits så får både köpare och säljare rätta sig efter dessa regler. Låt oss ta exemplet med sandlådan igen som kan vara en svår egendom att tolka. Denna bör plockas bort innan visningen och ej synas i annonsen. I annat fall måste kontrakt skrivas mellan köpare och säljare om sandlådan skall plockas med av säljaren. Detta kan tyckas vara småsaker men det har förekommit tvister över mindre saker så var noggrann vid en försäljning eller överlåtelse.
Allt som jordabalken inte tar upp som fast egendom eller tillbehör blir på så sätt lös egendom som vi nämner ovan.

Gränsfall och när egendom inte finns med i jordabalken

Det kommer alltid finnas fall där man inte kan avgöra ifall det är ett tillbehör till fast egendom eller ifall det faktiskt är lös egendom. I dessa fall bör alltid en skriftlig överenskommelser upprättas.
Ett exempel på gränsfall kan vara när det finns en dekoder till parabolen.
Även en kompletterande egendom som extra kylskåp och frys kan vara gränsfall.

Byggnadstillbehör

Här kan allt tyckas vara självklara saker att man låter vara kvar vid en flytt. Men det finns alltid folk som kan missuppfatta även dessa saker. Inom byggnadstillbehör räknas saker som badrumsskåp, persienner, duschkabin, braskamin, spisfläkt, mangel, badkar, brandlarm mm. Ett exempel som ofta misstolkas är hatthyllan. Hatthyllan är ett tillbehör som många gånger skruvas ner inför flytten. Den skall sitta kvar ifall inget annat har avtalats.

Fastighetstillbehör

Till fastighetstillbehör räknas egendom som tillförts till fastigheten för stadigvarande bruk. Detta är en term inom fastighetsrätten som förenklar processen att bedöma ifall egendomen tillhör fastigheten eller ej.
Här hittar vi saker utomhus i trädgården eller på fastigheten som anses vara tillbehör till fast egendom och ska lämnas kvar av säljaren. Några exempel är soptunna, flaggstång, torkvinda, sandlåda, oljetank, stängsel, boj, solur mm.

Fast och lös egendom bostadsrätt

Bostadsrätter är till skillnad från fastigheter en lös egendom.
Anledningen till att det är en lös egendom är att du endast köper
nyttjanderätten/rätten att nyttja bostaden. Du måste helt enkelt skilja på själva bostadsrätten/rätten och den fysiska bostaden.
I folkmun tror de flesta att bostadsrätten är samma sak som själva bostaden.
Vid köp av en bostadsrätt och annan lös egendom gäller köplagen och konsumentköplagen istället för Jordabalken som styr vid köp/sälj av fast egendom.
Det är inte samma formkrav för kontrakt och dokumentation vid en försäljning av en bostadsrätt som det är vid en försäljning av fast egendom.

Går du i säljtankar och har funderingar kring fast och lös egendom?

Om du går i tankarna att sälja din bostadsrätt eller fastighet och har ytterligare funderingar kring vad som gäller när du skall sälja kan du använda hemsidan Hittamäklare.se.
Där får du helt kostnadsfritt hjälp med att jämföra offerter mellan de bästa mäklarna i ditt område. Du förbinder dig inte till något när du fyller i dina uppgifter hos Hittamäklare och tjänsten är helt gratis. Var sedan noga med vilken mäklare du väljer. En påläst mäklare kan enkelt svara på dina frågor kring ämnet.

Vill du läsa mer så kan du här läsa igenom hela jordabalken hos Lagen.nu

22 KOMMENTARER

 1. Hej!
  Vi har precis köpt en bostadsrätt. På balkongen finns ett trägolv lagt med sammansatta plattor.
  I kontraktet står det inget om golvet men golvet finns med i objektbeskrivningen ”Balkong ca 6,5 kvm i västerläge med trätrall på golvet”. Min fråga är om säljaren har rätt att plocka bort golvet under ovanstående förutsättningar??

  • Hej Leif.
   Golvet skall ingå i köpet.
   Det står med i objektsbeskrivningen som ligger som en bilaga till kontraktet.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 2. Hej, vi sålt en bostadsrätt, men innan överlåtelse efter avtalet blev kyl och frys trasig. Vad är det som gäller. Köparen kommer inte överens med våran lösningar. Vem fattar sista beslut? vad är det som rättvis lösningar?

  • Hej Kuna.
   Först och främst skall man utgå ifrån åldern på vitvaran.
   Frågan man skall ställa sig är: Är vitvaran så gammal så att man som köpare kan förvänta sig att den kan gå sönder när som helst?
   Det finns ingen begränsning i ålder angiven men rimligt är att räkna med att en vitvara håller i 5-10 år.
   Om vitvaran är äldre än 10 år så kan du som köpare förvänta dig att vitvaran kan gå sönder och kan därför inte kräva ersättning om den gör det.
   Om vitvaran är yngre än 5 år så kan du definitivt kräva ersättning.
   Det du kan kräva är att få en likvärdig vitvara installerad i bostaden alternativt att du får pengar motsvarande värdet på vitvaran.
   Du kan alltså inte kräva en helt ny vitvara om den som satt i bostaden vid köpet var begagnad.

   Om ni inte kommer överens så krävs det att du stämmer säljaren i tingsrätten.
   Tyvärr är det väldigt krångligt och kan bli dyrt.

   Mvh admin på Ekonomifokus.

 3. Vi äger en bostadsrättslägenhet som köptes för 1,5 år sedan för 820000 kr. Det finns lån på 410000 kr. Vi avser ge sonen lägenheten mot att han övertar lånet på 410000 kr. Hur skall man göra överlåtelsen? Vilka dokument behövs för detta? Föreningen har godkänt honom och han bör redan i lägenheten. Vad gäller avseende marknadsvärde för det har sålts en liknande lägenhet i föreningen för 1410000 kr och är det något som påverkar att vi måste betala skatt fastän vi inte får någon vinst eller blir det sonens ansvar att skatta vid sin framtida försäljning? Vänliga hälsningar Eva Sandell

  • Hej Eva.
   Ge bort lägenheten som en gåva.
   Då behövs ett gåvobrev istället för ett överlåtelseavtal/kontrakt.
   Ni behöver även ansöka att sonen skall bli medlem i bostadsrättsföreningen.
   Föreningen behöver då en kopia på gåvobrevet samt en ansökan om medlemskap.

   När detta är klart så kontaktar ni bara er bank som hjälper er med flytten av lånet.
   Ni behöver inte betala någon skatt. Sonen övertar ert inköpspris så när han säljer lägenheten i framtiden så får han betala vinstskatten istället.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 4. Hej!

  Vi har sålt vår lägenhet. Bär vi köpte lägenheten satt det en hylla med klädstång uppsatt på väggen i klädkammaren. Vi har under tiden vi bott i lägenheten satt upp en annan hylla (sparat den som satt från början) i klädkammaren. Vi hade tänkte ta med det hyllsystemet och sätta upp den som var från början när vi nu flyttar.
  Vad gäller? Får vi ta med det hyllsystemet som vi har köpt själva och satt upp?

  Hälsningar Anna

  • Hej Anna.
   Om ni inte avtalat något innan ni sålde lägenheten så skall hyllan sitta kvar.
   Ni får tyvärr inte sätta dit den gamla när ni lämnar över lägenheten till den nya ägaren.

   Det bästa är att ringa er köpare och förklara läget och fråga om det är okej att ni byter.
   Men det är köparen som bestämmer i det läget.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 5. Hej, vi har precis sålt en bostadsrätt och jag undrar vad som vi måste lämna till köparen gällande hallmöbler? Vi lämnar efter oss 2 stora garderober som vi köpt då inga garderober fanns på plats då vi köpte lägenheten men har köpt dyra hallmöbler som vi gärna vill ta med oss och fanns inga sådana när vi köpte den. I objektsbeskrivningen från mäklaren står endast garderoberna med och inga andra möbler eller lampor mm.

  Mvh Zanna

  • Hej Zanna.

   Det är egentligen bara hatthylla som är bostadstillbehör och skall lämnas kvar om inget annat avtalats.
   Andra möbler och lampor är säljarens och ni väljer själva om ni vill ta med dom eller inte.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 6. Hej!
  Jag har sålt min bostadsrätt och skulle vilja ta med mig en gardinskena (uppsatt i taket) när jag flyttar ut. För mig är det självklart att jag får ta med den men hittar ingen info om detta – är det tillåtet för mig att ta med den?
  Med vänlig hälsning, Lollo

  • Hej Lollo.

   Reglerna är inte självklara för sånt här tyvärr.
   Jag hade tagit med mig den om jag var du.

   Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej Kristina.

   Nej det måste den inte.
   En spis följer med bostaden vid en försäljning om inget annat har avtalats.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 7. Hej!
  I ett gåvobrev där mina föräldrar ger sitt hus till oss tre barn som gåva så står en text:
  ”…all på fastigheten befintlig lös egendom”….vad innebär det?

  • Hej Fia.

   Det borde betyda att alla prylar som finns på fastigheten såsom gräsklippare osv ingår i gåvan.

   Mvh admin på EKonomifokus

 8. Vår dotter och svärson har köpt hus.
  I objektsbeskrivningen står att frysskåp finns i källare, säljaren har tagit med sig detta. Parabolantenn som var monterad på yttervägg har säljaren tagit bort, han har även tagit med sig badrumsskåp som var monterade under vasken i båda badrummen. Säljaren har monterat ner en fast murad grill i trädgården.
  Det finns ingen anteckning i objektsbeskrivning att säljaren ämnar ta dessa saker med sig.
  Han har erbjudit sig att betala 2500 kronor som ersättning för alla dessa saker vilket vi inte anser är en rimlig summa.
  Hur ska vi gå vidare?

  • Hej Kirsten.

   Om du inte kommer överens med säljaren om ett belopp så är nästa steg att dra säljaren inför Tingsrätten.
   Tyvärr kommer det att kosta mer än det smakar så mitt tips är att ta de 2500 kronorna och vara nöjd med det.
   Du kanske kan få upp det till 3000 kr?
   Oavsett så är det inte värt för er att gå till Tingsrätten med detta och det är det enda du kan göra för att få mer pengar.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 9. Hej,
  Vi har köpt en lägenhet där det finns ett inbrottslarm installerat. Det nämns inte i objektbeskrivningen, vare sig att det finns eller att säljaren avser montera ner det och ta det med sig. Nu har vi fått erbjudande via mäklaren att köpa det för 5.000 SEK (nypris 16.000) annars tänker säljaren montera ner det och ta det med sig. Har de rätt att göra det, eller ingår det i köpet?
  mvh Åsa

  • Hej Åsa.

   Larm är byggnadstillbehör (om det inte är ett larm där utrustningen betalas via ett abonnemang) och skall egentligen därför ingå i köpet om inget annat har avtalats.

   Mvh admin på Ekonomifokus

Ställ en fråga till oss

Använd dig av formuläret nedan.

Please enter your comment!
Please enter your name here