Vad är en fastighet?

Fastighet

Vad är en fastighet?

En fastighet är INTE en byggnad. Det är en avgränsad bit mark eller vattenområde. Avgränsningarna som delar upp marken i fastigheter kallas för fastighetsgränser. Myndigheten som ansvarar för svenska fastighetsgränser heter Lantmäteriet.

Exempel på fastigheter
Massor av fastigheter på en fastighetskarta från Lantmäteriet

Fastighetstillbehör & byggnadstillbehör

  • Byggnader (exempelvis ett hus) och ledningar är exempel på fastighetstillbehör.
  • Spis, vitvaror och fast inredning (exempelvis hatthylla) är exempel på byggnadstillbehör.

Fastighetstillbehör och bostadstillbehör ingår i köpet när man köper en fastighet (om inget annat har avtalats).

Läs vår artikel om: Vad som ingår när man köper en fastighet. Där listar vi vad som räknas och vad som inte räknas som tillbehör till fastigheten.

💡 Planerar du att köpa bostad?
Helst skall du ha ett lånelöfte klart redan innan du går på visning. En hemsida som vi upplever är väldigt duktiga på lånelöften och erbjuder väldigt fördelaktiga räntor är Lånekoll.se. De kan även hjälpa dig med att förhandla ner räntan på befintliga lån.

Lånekoll jämför bolån och privatlån hos ett stort antal banker åt dig med en enda ansökan. Du får en lista med bankernas olika erbjudanden och du väljer själv om du vill acceptera något erbjudande eller inte. Det är helt gratis att använda tjänsten och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.

Är en fastighet alltid mark?

Det finns även så kallade 3D-fastigheter. Det är då byggnader som är uppdelade i fastigheter. En enskild lägenhet kan alltså vara en 3D-fastighet istället för att vara en bostadsrätt eller hyresrätt. Det är ovanligt i Sverige men vanligare utomlands.

Kostar det något att äga en fastighet?

Ja, man betalar en skatt varje år. Skatten heter fastighetsskatt/fastighetsavgift.

Kostar det något att byta ägare på en fastighet?

Ja, vid överlåtelse betalar man en lagfartsavgift. Vid arv och bodelning slipper man betala lagfartsavgiften.

💡 Planerar du att sälja en bostad?
Hittamäklare.se
hjälper dig att samla in offerter och jämföra de olika mäklarna som är aktiva i ditt område. Offerterna kan du sedan använda när du skall välja mäklare samt när du skall förhandla om arvodet med den mäklare du vill anlita. Det är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.

Joakim har studerat fastighetsförmedling på Högskolan i Väst under 3 års tid. Med ca 10 års erfarenhet som fastighetsmäklare vill nu Joakim via sina guider inom bostad förmedla kunskap till läsarna och hjälpa dem att fatta bättre beslut vid köp av ny bostad eller försäljning av befintlig.

Ställ en fråga eller skriv en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här