Lagfart är ett bevis på att du äger en specifik fastighet. Vid en överlåtelse av fast egendom (fastigheter) ansöker den nya ägaren om att bli registrerad som fastighetens lagfarna ägare i Lantmäteriets fastighetsregister. När registreringen är genomförd har den nya ägaren fått lagfart.
Artikelns innehåll:
1. Ansökan
2. Kostnad för lagfart
3. Lagfart för bostadsrätter
4. Dödsbolagfart
Klicka för att gå direkt ner till önskad rubrik
Ansökan
Det är lantmäteriet som hanterar lagfartsansökningar och fastighetsregistret.
Ansökan om lagfart skall skickas in till Lantmäteriet inom tre månader efter köpet och man skall bifoga köpebrevet eller köpekontraktet till ansökan. Banken och fastighetsmäklaren hjälper dig normalt med lagfartsansökan.
Det är viktigt att du skickar in ansökan om lagfart i tid, om du inte gör det kan säljaren sälja fastigheten till någon annan och den nya köparen kan då söka lagfart på fastigheten före dig vilket gör att du riskerar att förlora fastigheten.
Kostnad för lagfart
Kostnaden för lagfart är 1,5 % av fastighetens pris plus en administrativ avgift på 825 kronor. Om taxeringsvärdet är högre än priset beräknas lagfartskostnaden på taxeringsvärdet istället.
Kostnaden på 1,5% för lagfart är en så kallad stämpelskatt och den skall betalas tillsammans med den administrativa kostnaden när lagfartsansökan är behandlad (ca 4-8 veckor efter tillträdet).
Räkna ut
Fastighetens pris * 0,015 + 825 = lagfartskostnaden
Exempel: Köper du en fastighet för 1 miljon kronor betalar du 1,5% av 1 000 000 kr + 825 kr = 15 825 kr för lagfarten.
Bostadens pris | Stämpelskatt | Total lagfartskostnad |
---|---|---|
1 000 000 kr | 15 000 kr | 15 825 kr |
1 500 000 kr | 22 500 kr | 23 325 kr |
2 000 000 kr | 30 000 kr | 30 825 kr |
2 500 000 kr | 37 500 kr | 38 325 kr |
Låna till lagfart
Tänk på att du inte alltid kan baka in kostnaden för lagfart i ditt bolån. Pengarna till lagfarten måste du vanligtvis spara ihop utöver din kontantinsats alternativt låna pengarna som ett privatlån (om banken godkänner det)
💡 Tips! – Lånekoll jämför både bolån & privatlån.
På Lånekoll.se kan du jämföra både privatlån och bolån. Du kan söka lånelöfte samt jämföra räntor på bolån och privatlån hos ett stort antal olika banker med en enda ansökan och kreditupplysning. Lånekoll presenterar bankernas erbjudanden för dig på en lista så att du kan välja själv om du vill acceptera något erbjudanden eller inte.
Lånekoll kan även hjälpa dig att få ner räntan på dina befintliga bo- och privatlån. Du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan och det är helt gratis.
Lagfartskostnaden är avdragsgill vid en försäljning
När du säljer fastigheten får du göra avdrag för hela lagfartskostnaden när du deklarerar försäljningen. Genom att dra av kostanden för lagfart minskar du eventuell vinstskatt att betala alternativt ökar skatten du får tillbaka vid förlust.
🔗 Läs vår artikel: Beräkna vinst/förlust och skatt vid försäljning av bostad
🔗 Läs vår artikel: Avdragsgilla kostnader vid försäljning av bostad
Mindre lagfartskostnad vid arv och bodelning
Vid arv eller bodelning slipper man betala stämpelskatten. Man behöver då endast betala expeditionsavgiften på 825 kronor i lagfartskostnad. Banken brukar sköta lagfartsansökan men du kan även göra det själv på Lantmäteriet.se.
Lagfart för bostadsrätter
Lagfart används inte för bostadsrätter eftersom de räknas som lös egendom. Lagfart används endast för fast egendom (fastigheter). När man köper en bostadsrätt får man ingen lagfart, istället blir man inskriven i bostadsrättsföreningens lägenhetsregister som ägare.
Vissa föreningar tar ut en administrativ avgift för ägarbytet på 2,5% av prisbasbeloppet vid överlåtelser, dvs ca 1 300 – 1 450 kr (år 2023-2024).
Man slipper alltså kostnaderna för lagfart när man köper bostadsrätt.
Dödsbolagfart
Om en person som äger en fastighet dör så skall personens dödsbo ansöka om en så kallad dödsbolagfart. En bestyrkt kopia av bouppteckningen skall bifogas till ansökan om dödsbolagfart. Bouppteckningen måste vara registrerad hos Skatteverket och fastigheten måste stå med i bouppteckningen för att dödsbolagfart skall kunna erhållas.
Sammanfattning av lagfart
- Lagfart kostar 1,5% av bostadens pris + 825 kr
- Lagfartskostnaden gäller för fastigheter men inte bostadsrätter
- Man behöver endast betala expeditionsavgiften (825 kr) vid arv och bodelning
- Om taxeringsvärdet är högre än köpeskillingen beräknas lagfartskostnaden på taxeringsvärdet istället
- Ansökan om lagfart skall skickas in inom 3 månader efter köpet
- Lagfart används inte för bostadsrätter
Planerar du att sälja eller köpa en bostad inom det närmaste året?
Då kan vi rekommendera dessa två gratistjänster:
1. Hittamäklare.se – få hjälp med att samla in offerter & att jämföra mäklarna i det område där du bor. Offerterna kan du använda för att undvika att betala onödigt mycket för mäklaren.
2. Lånekoll.se – Jämför räntor & villkor på bolån & lånelöften hos Lånekoll. Med en enda ansökan jämför du erbjudanden från flera olika banker & väljer själv om du vill acceptera något erbjudande eller inte.
Tjänsterna ovan är helt gratis att använda & du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.
Vanliga frågor och svar
Ja.
Lagfartskostnaden betalar man 4-8 veckor efter tillträdet. Man får en betalnings-avi på posten.
Det tar vanligtvis 1-2 veckor från det att ansökan skickas in till att lagfarten är registread. Beskedet får du via post eller digital brevlåda (Kivra exempelvis) om du har en sådan.
Ja.
Ja, men man behöver inte betala någon stämpelskatt.
Ja, men man behöver inte betala någon stämpelskatt.
1,5% är stämpelskatten. Utöver den betalar man en administrativ avgift.
Söker man inte lagfart blir man inte registrerad som ägare och kan inte belåna fastigheten eller hämta in uppgifter om den andra sammanhang. Har man otur kan dessutom någon annan söka lagfart på fastigheten och bli registrerade som lagfarna ägare. Du riskerar alltså att förlora fastigheten om lagfart inte söks.
Den som övertar fastigheten eller en del av fastigheten.
Den som övertar fastigheten eller en del av fastigheten.