Hem Bostad Köpa bostad Bostadsbubbla

Bostadsbubbla

6

Bostadsbubbla = när priserna på bostäder har gått upp så mycket på kort tid att ett litet bakslag kan göra så att bostadsmarknaden kraschar ihop totalt. Det som oftast spräcker en bostadsbubbla är stigande räntor eller kraftigt ökande arbetslöshet.

Har vi en bubbla 2021 i Sverige?

Finns det en bostadsbubbla på den svenska marknaden 2021?
Det är otroligt svårt att säga, men förmodligen är svaret nej. Att priserna har gått upp så mycket som de gjort under de senaste åren beror på rekordlåga räntor.

Om man zoomar ut lite så har bostadspriserna tidigare följt löneutvecklingen i Sverige under de senaste 100 åren. På senare år har löneutvecklingen stått still medan bostadspriserna har stigit kraftigt.

Betyder det att det bildats en bubbla? Det är svårt att säga men något som är uppenbart är att svenskar nuförtiden väljer att prioritera bostaden före allt annat. Man är helt enkelt beredd att spendera en större del av sin inkomst på sitt boende än tidigare. Hur den nya prisnivån bör ligga i förhållande till löneutvecklingen är svårt att säga.

Något som däremot är möjligt att säga är att räntorna styr bostadspriserna. Eller ännu mer korrekt är att säga att bostadsobligationen styr bostadspriserna. Bostadsobligationen styr nämligen räntan på bolån.

Låga räntor ger höga bostadspriser och vice versa

YouTube video

I klippet ovan förklarar EFN vad en bostadsbubbla är (klippet är från 2016)

Ska du sälja din bostad rekommenderar vi att du först jämför mäklarna och deras arvoden på Hittamäklare.se.

Vad kan spräcka en eventuell bostadsbubbla

Det som kan göra att bostadspriserna går ner kraftigt i Sverige är högre räntor på bolånen. Så länge räntorna i Sverige är rekordlåga kommer bostadspriserna med stor sannolikhet att ligga kvar runt rekordnivåer. Mindre nedgångar på 10-20% kan komma ändå, på grund av till exempel en svagare konjunktur eller psykologiska aspekter såsom när tidningar skriver negativt om bostadspriserna osv. Men en stor krasch kräver högre räntor. Med en stor krasch menar jag nedgångar på 30-90% nedgång i priserna.

Högre räntor gör att boendekostnaderna stiger. Folk är inte beredda att, och kan inte betala hur mycket som helst för att bo. Det betyder att om räntekostnaderna blir högre krävs det att man betalar ett lägre pris för sin bostad för att den totala boendekostnaden skall gå ihop för familjen.

 • Räntan på ett privatlån (lån utan säkerhet) idag är vanligtvis runt 4-5%.
 • Räntan på ett rörligt bolån är idag vanligtvis runt 1,5%
 • Räntan på 5 års bundet bolån är idag vanligtvis runt 1,5%

Värsta möjliga scenario

På tidigt 90-tal rasade priserna ner till 0 i vissa fall. Dvs bostadspriserna i vissa delar av landet föll med 100%. De som hade köpt sin bostad fick se den bli helt värdelös och tvingade ibland att ge bort den. Dessa bostäder som du kunde köpa för 0 kr på tidigt 90-tal kostar idag flera miljoner kronor. Kommer detta hända igen?
Förmodligen inte. Det är åtminstone inget man skall spekulera i för då kommer man att bli en förlorare på bostadsmarknaden.

Summering

Man kan aldrig säga med säkerhet vart bostadspriserna skall ta vägen.
När det dyker upp en oförutsedd händelse, en så kallad ”svart svan” som får bostadsmarknaden att krascha så är det nästan omöjligt att förutse. Inte ens experterna lyckas. Det är ingen ide för vanliga människor att försöka förutspå marknaden. Se istället till att inte köpa en för dyr bostad. Köp en bostad som du vet med 110% säkerhet att du kommer ha råd att ha kvar även dom det värsta händer. Du skall ha råd att behålla bostaden även om du förlorar jobbet. Då ligger du på den säkra sidan.

Bostadsmarknaden återhämtar alltid stora prisfall och oftast går det fort upp igen efter ett prisfall. Så länge du inte tvingas att sälja på låga nivåer så kan du lugnt bo kvar och invänta en återhämtning i priserna. På lång sikt stiger alltid bostadspriserna eftersom det ekonomiska systemet är uppbyggt på det sätt som det är.

Planerar du att sälja en bostad?
Hittamäklare.se
hjälper dig att samla in offerter och jämföra de olika mäklarna som är aktiva i ditt område. Offerterna kan du sedan använda när du skall välja mäklare samt när du skall förhandla om arvodet med den mäklare du vill anlita. Det är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.

Planerar du att köpa bostad?
Helst skall du ha ett lånelöfte klart redan innan du går på visning. En hemsida som vi upplever är väldigt duktiga på lånelöften och erbjuder väldigt fördelaktiga räntor är Lånekoll.se. De kan även hjälpa dig med att förhandla ner räntan på befintliga lån.

Lånekoll jämför bolån och privatlån hos upp till 30 st banker åt dig med en enda ansökan. Du får en lista med bankernas olika erbjudanden och du väljer själv om du vill accepterar något erbjudande eller inte. Det är helt gratis att använda den tjänst som Lånekoll.se erbjuder och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.

Joakim har studerat fastighetsförmedling på Högskolan i Väst under 3 års tid. Med ca 10 års erfarenhet som fastighetsmäklare vill nu Joakim via sina guider inom bostad förmedla kunskap till läsarna och hjälpa dem att fatta bättre beslut vid köp av ny bostad eller försäljning av befintlig. Han har även sen tidig ålder haft ett stort intresse för både aktier, fonder och andra typer av investeringar. Målsättningen är att öka läsarnas kunskaper inom ekonomi genom att dela med sig av tips och erfarenheter inom privatekonomi, investeringar, förtagande och sparande.

6 KOMMENTARER

 1. Är inte många villiga att betala högra priser på grund av att man tror att priserna kommer öka så man köper inte bara av nödvändighet utan även spekulation.
  Är inte en anledning till att räntan är låg samma anledning att bankerna ser det som en sker investering eftersom man tror på en prisökning i femtiden vilket betyder att det är säkert att låna ut från bankens sida.

  Med andra ord bygger hela vår bostadsmarknad på spekulationer och skulle andra delar av den svenska ekonomin går sämre låt oss säga att vi hamnar i lågkonjunktur eller att allt fler kommuner får betydligt sämre ekonomi kunna orsaka en dominoeffekt där vi ser en kraftig pris nedgång.
  De kan även vara sociala och inte nödvändigtvis ekonomiska faktorer som kan leda till ett minskat förtroende hos utländska långivare.

  • Hej Karl.

   Räntan på bolån är låg för att styrräntan är låg.
   Styrräntan är låg för att stimulera ekonomin.
   Den låga räntan bidrar till att bostadspriserna stiger.
   Bankerna baserar inte sina räntor på hur bostadspriserna rör sig (även om bostadspriserna spelar in i riksbankens bedömning när de sätter styrräntan).

   Det köps absolut en del bostäder på spekulation men jag tror att andelen som köper på spekulation har minskat kraftigt under 2018-2019.
   En lågkonjunktur skulle absolut kunna trigga ett prisras i bostäder men den låga räntan skulle hålla emot nedgångarna ganska mycket.
   Det skulle krävas en väldigt djup lågkonjunktur för att priserna skall rasa ordentligt (vad jag tror).

   Mvh admin på Ekonomifokus

 2. Hej! Kan du ge ett råd om när eller hur jag ska köpa ett hus med tanke på den instabila bostadsmarknaden och att riksbanken har högt mycket av räntorna när man ska ta ett bostad lån

  • Hej Jasem

   Nej det kan jag inte tyvärr.
   Du får avgöra själv vad du tror om marknaden och hur gärna du vill ha ett hus.
   Det är bara du som känner till dina ekonomiska förutsättningar.

   Gällande räntorna så ser det ut som att de kommer fortsätta att vara låga under ganska lång tid framöver.
   Man kan aldrig vara säker på det dock.

   Mvh admin på Ekonomifokus

Ställ en fråga eller skriv en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här