Bostadsbubbla

2
Bostadsbubbla

Bostadsbubbla = när priserna på bostäder har gått upp så extremt mycket att ett litet bakslag kan göra så att bostadsmarknaden kraschar ihop totalt.

Finns det en bostadsbubbla?
Det är otroligt svårt att säga, men förmodligen inte. Att priserna har gått upp så mycket som de gjort under de senaste åren beror på rekordlåga räntor. Om man zoomar ut lite så har bostadspriserna tidigare följt löneutvecklingen i Sverige under de senaste 100 åren. Nu de senaste åren har löneutvecklingen stått still medan bostadspriserna har stigit kraftigt. Betyder det att det bildats en bubbla? Det är svårt att säga men något som är uppenbart är att svenskar nuförtiden väljer att prioritera bostaden före allt annat. Man är helt enkelt beredd att spendera en större del av sin inkomst på sitt boende än tidigare. Hur den nya prisnivån bör ligga i förhållande till löneutvecklingen är svårt att säga.

Något som däremot är möjligt att säga är att räntorna styr bostadspriserna. Eller ännu mer korrekt är att säga att bostadsobligationen styr bostadspriserna. Bostadsobligationen sätter räntan på bolån.

Låga räntor ger höga bostadspriser och vice versa

Vad kan spräcka en eventuell bostadsbubbla

Det som kan göra att bostadspriserna går ner kraftigt i Sverige är högre räntor på bolånen. Så länge räntorna i Sverige är rekordlåga kommer bostadspriserna att ligga kvar runt rekordnivåer. Mindre nedgångar på 10-20% kan komma ändå, på grund av till exempel en svagare konjunktur eller psykologiska aspekter såsom när tidningar skriver negativt om bostadspriserna osv. Men en stor krasch kräver högre räntor. Med en stor krasch menar jag nedgångar på 30-90% nedgång i priserna.

Högre räntor gör att boendekostnaden stiger. Folk är inte beredda att, och kan inte betala hur mycket som helst för att bo. Det betyder att om räntekostnaderna blir högre krävs det att man betalar ett lägre pris för sin bostad för att den totala boendekostnaden skall gå ihop för familjen.

Värsta möjliga scenario

På tidigt 90-tal rasade priserna ner till 0 i vissa fall. Dvs bostadspriserna i vissa delar av landet föll med 100%. De som hade köpt sin bostad fick se den bli helt värdelös och tvingade ibland att ge bort den. Dessa bostäder som du kunde köpa för 0 kr på tidigt 90-tal kostar idag flera miljoner kronor. Kommer detta hända igen?
Förmodligen inte. Det är åtminstone inget man skall spekulera i för då kommer man att bli en förlorare på bostadsmarknaden.

Summering

Man kan aldrig säga med säkerhet vart bostadspriserna skall ta vägen.
När det dyker upp en oförutsedd händelse, en så kallad “svart svan” som får bostadsmarknaden att krascha så är det nästan omöjligt att förutse. Inte ens experterna lyckas. Det är ingen ide för vanliga människor att försöka förutspå marknaden. Se istället till att inte köpa en för dyr bostad. Köp en bostad som du vet med 110% säkerhet att du kommer ha råd att ha kvar även dom det värsta händer. Du skall ha råd att behålla bostaden även om du förlorar jobbet. Då ligger du på den säkra sidan. Bostadsmarknaden återhämtar alltid stora prisfall och oftast går det fort upp igen efter ett prisfall. Så länge man inte tvingas att sälja på låga nivåer så kan man lugnt bo kvar och invänta en återhämtning i priserna. På lång sikt stiger alltid bostadspriserna, eftersom det ekonomiska systemet är uppbyggt på det sätt som det är.

Ansök om lånelöfte och jämför räntor på bolån och privatlån gratis hos ca 30 st banker med Consector.se.

Skall du sälja bostad?

Undvik att betala onödigt mycket för mäklartjänsten. Hittamäklare.se hjälper dig att jämföra och att samla in offerter från de olika mäklarna som är aktiva i ditt område. Offerterna kan du sedan använda när du skall välja mäklare samt när du skall förhandla om arvodet med den mäklare du vill anlita.
Det är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan hos Hittamäklare.se

2 KOMMENTARER

Ställ en fråga

Please enter your comment!
Please enter your name here