Räkna ut kostnaden / räntan för ett lån – kalkylatorer

Beräkna kostnad lån kalkylator

Våra kalkylatorer nedan hjälper dig att räkna ut kostnaden för ditt lån. De fungerar för alla typer av lån. Vi erbjuder dock en separat kalkylator för bolån.

Gå direkt ner till:
1. Förenklad kalkylator (räntekostnad per år & månad)
2. Kalkylator som beräknar den totala räntekostnaden under lånets löptid
3. Avancerad kalkylator (ink amorteringar)

Klicka för att gå direkt ner till önskad kalkylator

Förenklad kalkylator – lånekostnad/räntekostnad

Denna kalkylator är förenklad. I denna har vi inte tagit hänsyn till amorteringar. När du betalar av på lånet/amorterar varje månad så sjunker räntekostnaden successivt eftersom lånet blir mindre. Om du vill använda vår kalkylator som är mer avancerad och som även räknar med amortering hittar du den längre ner i artikeln.

Denna kalkylator är byggd för att snabbt visa kostnaden för ditt lån varje år både före och efter ränteavdraget. Ränteavdraget innebär att staten betalar tillbaka 30% av dina räntekostnader varje år när du deklarerat.

Jämför bankerna & få den lägsta räntan på ditt bolån, lånelöfte eller privatlån
På Lånekoll.se kan du söka lånelöfte samt jämföra räntor på bolån och privatlån hos ett stort antal olika banker med en enda ansökan och kreditupplysning. Lånekoll presenterar bankernas erbjudanden för dig på en lista så att du kan välja själv om du vill acceptera något erbjudanden eller inte.

Lånekoll kan även hjälpa dig att få ner räntan på dina befintliga bo- och privatlån. Du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan och det är helt gratis.

Total räntekostnad under lånets löptid

Denna kalkylator räknar ut hur mycket lånet kostar dig totalt i ränta under lånets löptid.

Avancerad kalkylator – lånekostnad/räntekostnad

Du kan välja att använda ”sliders” eller så kan du klicka fliken ”Exakta värden” på för att fylla i siffrorna manuellt.

Se vad ditt lån kommer att kosta totalt, per månad, kvartal eller år. Jämför rak amortering med annuitet och ladda ner ditt resultat.

1. Hur mycket skall du låna?

Lånebelopp:

Ränta:

Återbetalningstid: Kallas ibland också för löptid (max 30 år)

2. Typ av lån

3. Avbetalningsplan (Översiktlig, ej exakt)


Total lånekostnad (Ränta + lånebelopp):

Total räntekostnad:
Avbetalning av lån
Ränta kontra Amortering

Ovan visas en graf hur dina kostnader utvecklas under de år som du tar lånet. I vår lånekalkylator så ta vi hänsyn till om du har valt att återbetala lånet med rak amortering eller annnuitet så detta påverkar hur du mycket du totalt betalar tillbaka på ditt lån. Här ser du hur dina kostnader utvecklar sig totalt sett under de betalningstillfällen som du återbetalar lånet på.

* Scrolla höger i tabellen (gäller i mobilläget) för att se skuldsaldo

I den här kalkylatorn kan du beräkna dina totala lånekostnader. Du väljer i avdelning 1 & 2 det belopp du lånar, räntan, betalningsfrekvens, lånetyp och total återbetalningstid. Du väljer även om du betalar tillbaka lånet med rak amortering eller annuitet.

I avdelning 3 får du information från kalkylatorn om totala räntekostnader, totalt belopp med ränta och en tabell där du ser varje betalning. Kalkylatorn är förinställd på att du betalar på lånet en gång per månad men du kan ställa in om du vill betala mer sällan. Du kan även välja att skriva ut tabellen som pdf genom att klicka på knappen generera pdf.

  • Kalkylatorn tar inte hänsyn till att lån ofta kan bestå både av rak amortering och annuitet
  • Ränta för lån kan ofta förändras (rörliga ränta) pga av reporäntan. Kalkylatorn tar inte hänsyn till detta.

Förklaringar av fälten i den avancerade räknaren

Lånebelopp
Fyll i storleken på det lån du vill räkna på.

Ränta
Fyll i vilken ränta du vill räkna med. Antingen använder du den ränta du fått angiven eller så använder du den effektiva räntan. Effektiv ränta på ett lån är den ränta som du betalar inklusive eventuella avgifter. Alla banker är skyldiga att ange den effektiva räntan vilket gör att du kan hitta den på bankens hemsida eller i ditt lånelöfte.

Återbetalningstid
Hur länge skall du låna pengarna? Dvs om hur många år skall lånet vara helt återbetalt?

Typ av lån
Här väljer du om du skall räkna på ett annuitetslån (dvs annuitets-amortering) eller ett med rak amortering.
1. Rak amortering innebär att samma fasta belopp ska amorteras varje månad.
2. Annuitetslån innebär istället att den totala månadskostnaden hålls konstant, inte amorteringsbeloppet. Det betyder att amortering och ränta fördelas på ett sätt som gör att samma fasta summa ska betalas varje månad.

Om du vill läsa mer om amortering och hur de olika typerna fungerar så har vi skrivit en pedagogisk artikel om amortering här på Ekonomifokus.

Betalningsfrekvens
Välj hur ofta du skall betala in ränta och amortering på lånet. Det absolut vanligaste är att man betalar på lånet varje månad.

Avbetalningsplan
Kalkylatorn visar för dig med grafer och siffror hur dina betalningar kommer att se ut under de år som du har lånet. Du kan klicka på fliken ”Tabell & nedladdning” om du vill se graferna som siffror i en tabell istället. Dessa tabeller kan du enkelt ladda ner och skriva ut.

Jämför bankerna & få den lägsta räntan på ditt bolån, lånelöfte eller privatlån
På Lånekoll.se kan du söka lånelöfte samt jämföra räntor på bolån och privatlån hos ett stort antal olika banker med en enda ansökan och kreditupplysning. Lånekoll presenterar bankernas erbjudanden för dig på en lista så att du kan välja själv om du vill acceptera något erbjudanden eller inte.

Lånekoll kan även hjälpa dig att få ner räntan på dina befintliga bo- och privatlån. Du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan och det är helt gratis.