Ränteavdrag – bolån, privatlån, sms-lån, billån osv

Ränteavdrag

Räntekostnader är avdragsgilla i Sverige om du är privatperson. Lite förenklat innebär det att Skatteverket ger tillbaka en del av alla räntekostnader du betalat under året. Ränteavdraget gäller på samma sätt för alla typer av lån såsom bolån, privatlån, billån, sms-lån osv.

Ränteavdraget kallas ofta även för räntebidrag och ränteavdraget är från början ett verktyg som infördes för att stimulera ekonomin i Sverige.

Hur fungerar och beräknas ränteavdraget?

Ränteavdraget innebär att privatpersoner får rabatt på den ränta de betalar för sina lån. Rabatten betalas/subventioneras av staten. Pengarna betalas tillbaka en gång per år i samband med din deklaration (om du inte väljer att jämka dina räntekostnader). Längre ner i artikeln kan du läsa om att jämka räntekostnader.

Dina räntekostnader är oftast förtryckta i deklarationen eftersom din bank eller ditt kreditinstitut redan har rapporterat in dina räntekostnader till Skatteverket.

Dina räntekostnader måste uppgå till minst 1 000 kr per år för att du skall kunna göra ränteavdrag.

1. Räkna ut ditt räntenetto

Räntekostnader kvittas mot eventuella ränteinkomster och andra kapitalinkomster, exempelvis aktieutdelningar Om du tar dina räntekostnader minus ränteinkomster och kapitalinkomster har du räknat fram ditt räntenetto. Om du har betalat mer i räntor än du tjänat under året görs ränteavdraget. Det är alltså på räntenettot som ditt ränteavdrag görs.

2. Räkna ut ditt ränteavdrag

Om du betalt mer i räntekostnader än du tjänat i ränteintäkter och andra kapitalinkomster får du tillbaka 30 % av ditt räntenetto upp till 100 000 kr. Om du har ett räntenetto som överstiger 100 000 kr får du tillbaka 21 % av den del som överstiger 100 000 kr. Du får tillbaka pengarna via din deklaration.

Exempel
Dina räntekostnader totalt för alla dina lån under året: 150 000 kr
Dina ränteinkomster på dina sparpengar under året: 50 000 kr
Räntenetto: 100 000 kr
Ränteavdrag: 30%
Pengar att få tillbaka på skatten: 30 000 kr

21 % i ränteavdrag på allt över 100 000 kr

Avdraget på 30% gäller upp till ett räntenetto på 100 000 kr. Om ditt räntenetto överstiger den summan så får du ränteavdrag på 21 % på den del av räntenettot som överstiger 100 000 kr.

Exempel:
Du har 220 000 kr i räntekostnader men endast 20 000 kr i ränteinkomster.
Ditt räntenetto blir då 200 000 kr. Av dessa får du tillbaka 30 000 kr på de första hundra tusen kronorna. På den del av räntenettot som överstiger får du tillbaka 21 000 kr.
Du får alltså tillbaka 51 000 kr totalt.

Obs, kalkylatorn fungerar endast för den som har räntekostnader upp till 100 000 kr.

Jämför bankerna & få den lägsta räntan på ditt bolån, lånelöfte eller privatlån
På Lånekoll.se kan du söka lånelöfte samt jämföra räntor på bolån och privatlån hos ett stort antal olika banker med en enda ansökan och kreditupplysning. Lånekoll presenterar bankernas erbjudanden för dig på en lista så att du kan välja själv om du vill acceptera något erbjudanden eller inte.

Lånekoll kan även hjälpa dig att få ner räntan på dina befintliga bo- och privatlån. Du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan och det är helt gratis.

Fördela ränteavdraget mellan flera bostadsägare

Om ni är två som äger en bostad ihop men en part äger mer än den andre så kan det vara värt att justera detta hos banken om den största ägaren kliver över gränsen på 100 000 kr i räntekostnader/räntenetto. Kontakta banken och säg att ni vill öka ert totala gemensamma ränteavdrag för ert bolån så hjälper er bank till med resten.

Jämka ränteavdraget

Om du vill så kan du välja att jämka avdraget för dina räntekostnader. Det innebär att du får tillbaka ditt ränteavdrag varje månad istället för en gång per år. För jämkning fyller du i Skatteverkets blankett SKV 4302 (ändring av preliminär A-skatt). Skatteverket kontaktar dig sedan med ett beslut som du lämnar in till din arbetsgivare. Arbetsgivaren kommer då att dra av mindre i skatt på din lön varje månad.

Joakim har studerat fastighetsförmedling på Högskolan i Väst under 3 års tid. Med ca 10 års erfarenhet som fastighetsmäklare vill nu Joakim via sina guider inom bostad förmedla kunskap till läsarna och hjälpa dem att fatta bättre beslut vid köp av ny bostad eller försäljning av befintlig.

12 KOMMENTARER

  1. Hej! Om den enda intäkt jag har i Sverige är en hyresintäkt pà 84000 kronor, och jag har en räntekostnad (inga andra kapitalkostnader/intäkter) pà 66000 kronor, är det dà rätt att tänka att jag fàr tillbaka avdraget pà kapitalunderskottet som en utbetalning?
    Kapitalskatt fràn hyresintäkter: 8160kr efter schablonavdrag
    Skatteavdrag pà kapitalunderskott: 19800kr
    Tillbaka pà skatten: 11640kr
    Beloppen är inte viktiga, det är principen jag är ute efter.
    Tack pà förhand!
    Sofia

    • Hej Sofia.

      Nej du behöver ha betalat skatt för inkomst av tjänst, alternativt betalat fastighetsskatt exempelvis för att kunna nyttja den möjliga skattereduktion du får från ränteavdraget.
      Skattereduktionen som uppstått pga ränteavdraget kan alltså endast användas som avdrag mot annan skatt (exempelvis skatt för inkomst av tjänst).

      Mvh admin på Ekonomifokus

    • Hej Rostfri blandare.

      Tack för din input. Det är kul att kunna hjälpa till.

      Mvh admin på Ekonomifokus

    • Tips
      1. Hittamäklare.se - Jämför mäklarna och deras offerter
      2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

  2. hej! hur gör man ränteavdrag ? görs det automatiskt när man deklarerar eller måste man göra det på ett speciellt sätt ?

    tack för svar!

    • Hej Daniel.

      Det står nästan alltid förtryckt i deklarationen eftersom bankerna rapporterar till skatteverket.
      Om dina räntekostnader inte är förtryckta i din deklaration får du nog kontakta skatteverket och be om hjälp.

      Mvh admin på Ekonomifokus

  3. Hej, jag har olika privata lån( sms, Blanco lån..) men jag har inte gjort nån ränteavdrag förra året.kan man göra det efteråt?
    Mvh Emil

    • Hej Toti.

      Ja du kan göra ränteavdrag i upp till 5 år tillbaka i tiden.
      Om du skall ändra i en gammal deklaration måste du begära ändring av deklarationen.

      Ring skatteverket och fråga hur du går till väga.

      Mvh admin på EKonomifokus

  4. Hej. Kan man omfördela räntor på billån? Lånet är enbart mitt fast vi är gift. Lite oklart vad som menes med batalningsansvarig – det är min fru jo indirekt också. Frun kör i bilen även om den er ”min”. Bolån fördelar vi såklart.

    • Hej Kasper.

      Jag är osäker på det faktiskt.
      Du får helt enkelt ringa banken/långivaren och fråga.

      Mvh admin på Ekonomifokus

  5. Tack för denna artikel om ränteavdrag bolån. Jag fick svar på mina frågor som jag hade kring ränteavdraget.

    Tror ni att ränteavdraget kommer finnas kvar nu under 2017, 2018, 2019 och framåt?

    • Hej Jojjekim.
      Kul att vi kunde hjälpte till.
      Vi tror att ränteavdraget tids nog kommer att fasas ut. Man kan inte avveckla ränteavdraget utan man måste sakta men säkert fasa ut det för att det inte skall påverka den Svenska ekonomin för mycket. Under kommande år tror vi dock inte att det kommer hända så mycket. Nuvarande politiker vågar inte röra ränteavdraget då det skulle sänka deras opinionssiffror.

      Mvh admin på Ekonomifokus

Ställ en fråga eller skriv en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här