Ränteavdrag bolån

2

Räntekostnader/ränteutgifter är avdragsgilla i Sverige om du är privatperson.
Detta gäller räntekostnader för bolån, privatlån, billån osv. Ränteavdraget är från början ett verktyg för att stimulera ekonomin i Sverige och innebär att privatpersoner får rabatt på den ränta som man betalar för sina lån. Rabatten betalas/subventioneras av staten.
Ränteavdraget är idag 30%. Det innebär att staten betalar tillbaka 30% av dina räntekostnader som du betalar. Detta görs en gång per år om du inte väljer att jämka dina räntekostnader. Längre ner i artikeln kan du läsa om att jämka räntekostnader.

Ränteavdrag i deklarationen

Varje år fyller du i din deklaration. Du fyller då i hur mycket du har betalat i räntor under hela året i din deklaration. Dina räntekostnader är oftast förtryckta i deklarationen eftersom din bank eller ditt kreditinstitut redan har rapporterat in dina räntekostnader till Skatteverket. Räntekostnader kvittas sedan mot eventuella ränteinkomster och därefter görs ränteavdraget på 30%. Det är alltså på räntenettot som ditt avdrag görs.
Dina räntekostnader måste uppgå totalt till minst 1000 kr per år för att du skall kunna göra ränteavdrag.

21% i ränteavdrag på allt över 100 000 kr

Avdraget på 30% gäller fram tills ditt räntenetto överstiger 100 000 kr. När ditt räntenetto överstiger den summan så blir ränteavdraget endast 21% på det som överstiger 100 00 kr.

Exempel:
Du har 220 000 kr i räntekostnader men endast 20 000 kr i ränteinkomster.
Ditt räntenetto blir då 200 000 kr. Av dessa får du tillbaka 30 000 kr på de första hundra tusen kronorna. På allt som överstiger får du endast tillbaka 21 000 kr.

Fördela ränteavdraget mellan flera bostadsägare

Om ni är två som äger en bostad ihop men en part äger mer än den andre så kan det vara värt att justera detta hos banken ifall den största ägaren kliver över gränsen på 100 000 kr i räntekostnader/räntenetto. Kontakta banken och säg att ni vill öka ert totala gemensamma ränteavdrag för ert bolån så hjälper er bank till med resten.

Jämka ränteavdraget

Om du vill så kan du välja att jämka avdraget för dina räntekostnader. Det innebär att du får tillbaka ditt ränteavdrag varje månad istället för en gång per år.

För jämkning fyller du i Skatteverkets blankett SKV 4302 (ändring av preliminär A-skatt). Skatteverket kontaktar dig sedan med ett beslut som du lämnar in till din arbetsgivare. Arbetsgivaren kommer då att dra av mindre i skatt på din lön varje månad.

Ränta och ränteavdrag

Ränteavdrag i all ära. Du kan se till att spara ännu mer pengar varje år genom att inte betala för mycket i ränta för dina bolån. Det finns en hemsida som hjälper dig att förhandla ner räntan på dina nuvarande bolån. Lyckas dom så är det kanon, misslyckas dom så har du inte förlorat någonting eftersom tjänsten är helt gratis.mittbolån
Hemsidan heter Mittbolån.se. Att fylla i sina uppgifter på hemsidan är helt gratis och du förbinder dig inte till något.  Du kan välja att förhandla om dina befintliga lån eller ansöka om ett lånelöfte för köp av en ny bostad.

2 KOMMENTARER

 1. Tack för denna artikel om ränteavdrag bolån. Jag fick svar på mina frågor som jag hade kring ränteavdraget.

  Tror ni att ränteavdraget kommer finnas kvar nu under 2017, 2018, 2019 och framåt?

  • Hej Jojjekim.
   Kul att vi kunde hjälpte till.
   Vi tror att ränteavdraget tids nog kommer att fasas ut. Man kan inte avveckla ränteavdraget utan man måste sakta men säkert fasa ut det för att det inte skall påverka den Svenska ekonomin för mycket. Under kommande år tror vi dock inte att det kommer hända så mycket. Nuvarande politiker vågar inte röra ränteavdraget då det skulle sänka deras opinionssiffror.

   Mvh admin på Ekonomifokus

Ställ en fråga till oss

Använd dig av formuläret nedan.

Please enter your comment!
Please enter your name here