Amorteringskravet – regler som gäller idag

0
Amorteringskravet regler

Hur mycket du skall amortera beräknas utifrån hur mycket du lånar i förhållande till både bostadens värde och hur mycket du tjänar, dvs din inkomst. Är ni två stycken personer som skall låna ihop så är det bara att lägga ihop era inkomster till en stor “gemensam inkomst”. Glöm inte att amortering är ett sparande och inte en kostnad.

Du kan beräkna belåningsgrad med vår kalkylator längre ner i artikeln.

Gällande regler 2019 & 2020 – amorteringskravet

  • Bolån som överstiger 70 procent av bostadens värde skall amorteras ner med minst 2 procent per år.
  • Bolån som ligger mellan 50-70 procent av bostadens värde skall amorteras ner med minst 1 procent per år.
  • Utöver detta finns det en extra regel som infördes under 2018. Den som lånar mer än 4,5 gånger sin årsinkomst (brutto) amortera ytterligare 1 procent av lånet.
Du tar lån påKrav på amorteringTotal amortering om du har lån över 4,5 x din bruttoårsinkomst
Över 70 % av bostadens värde2 %Minst 3 % (2%+1%)
Mellan 50-70 % av bostadens värde1 %Minst 2 % (1%+1%)
50 % eller mindre av bostadens värdeInget amorteringskravMinst 1 % (0%+1%)

Pressa bankerna och få den lägsta räntan på ditt bolån

För att få den lägsta möjliga räntan bör du pressa bankerna mot varandra.
Oavsett om du redan har bolån eller om avser att skaffa kan du göra en kostnadsfri ansökan hos Consector.se. Hemsidan hjälper dig att samla in ränte-erbjudanden ifrån ca 30 st olika banker. Du väljer sedan själv om du vill acceptera något av dessa erbjudanden eller inte. Consector har tidigare ordnat 1,09% i ränta åt vissa kunder. Det är helt gratis att göra en ansökan hos Consector.se och du förbinder dig inte till något.

Varför infördes amorteringskravet?

Amorteringskravet infördes för några år sedan för att stävja den kraftiga uppgången på bostadsmarknaden. Det var ett kontroversiellt beslut som hade många motståndare. Under år 2018 valde man att öka på amorteringskravet ytterligare med regeln som gör att man får amortera 1% extra om man har bolån som överstiger 4,5 gånger inkomsten. Om det beror på amorteringskravet eller inte är svårt att säga men bostadsmarknaden har hastigt stannat av och i de flesta städer har priserna gått ner 5-10% sedan toppen som vi såg år 2017 (i de flesta svenska städer).

Ställ en fråga

Please enter your comment!
Please enter your name here