Hem Bostad Bostadspriser under 2021

Bostadspriser under 2021

294
bostadspriser
Bildkälla: https://www.maklarstatistik.se

Artikelns innehåll:
1. Historiska huspriser
2. Priser bostadsrätter (statistik & grafer)
3. Priser hus och fastigheter (statistik & grafer)
4. Vår prognos för bostadspriserna 2021
5. Videoklipp där EFN diskuterar bostadspriserna under 2021

Klicka för att gå direkt ner till önskad rubrik

Priserna på bostadsrätter och villor i Sverige ligger idag på väldigt höga nivåer om man jämför med historiska priser.

När man läser om bostadspriser och bostadsmarknaden på nätet så är 8 av 10 artiklar skrivna av en journalist som inte har någon direkt koll på varken priser eller bostadsmarknaden. Journalisten kontaktar därför en eller flera fastighetsmäklare, alternativt en VD/ägare på någon av de större mäklarbyråerna för att få deras bild av bostadsmarknaden och bostadspriserna. I 95 % av dessa artiklar säger mäklaren att det ser stabilt ut på bostadsmarknaden. ”Fortsatt god efterfrågan på bostäder” är en klyscha som ofta dyker upp.

Givetvis kan inte mäklarna säga det i tidningen om de tycker att det ser mörkt ut på marknaden. Det skulle försvåra mäklarnas försäljningar och det sänker i sin tur mäklarnas inkomster.

I denna artikel skall vi istället försöka ge en riktigt bild och prognos av bostadspriserna. Jag som skriver artikeln har tidigare arbetat som fastighetsmäklare i ca 10 år.

När jag började som mäklare var det trögt på marknaden. Man fick jaga in köpare till bostäderna eftersom ingen ville köpa. Men så kom bostadsfesten! Priserna steg kraftigt under ca 4-5 år (mellan ca 2012 och 2017) och helt plötsligt ville alla köpa bostäder. Folk började spekulera i begagnade och nyproducerade bostäder och tjänade enorma summor pengar. Man kunde köpa en bostad, för att sedan sälja den 1 år senare 30 % dyrare.

Ett extremt exempel som jag bevittnade själv var då en kund till mig gjorde 100 % i vinst på sin bostad på ett enda år 2012-2013 i en kommun nära Göteborg. Inga renoveringar genomfördes mellan köp och försäljning så det var enbart marknaden som justerat upp priset. Det var en riktigt bostadshausse helt enkelt. Förmodligen den kraftigaste haussen som vår generation någonsin kommer att uppleva. Den eldades på av rekordlåga räntor som bara blev lägre och lägre. Som vi alla vet så ger låga räntor låga kostnader på bolån. Det gör att priserna stiger på bostäder.

I bilden nedan ser ni den reala utvecklingen i huspriserna i Stockholm mellan 1957 och 2017. Reala huspriser = justerade för inflationen, dvs justerade för att den svenska kronan blir mindre och mindre värd med tiden.

Reala Bostadspriser genom tiderna
Bildkälla: Cornucopia

Ska du sälja din bostad rekommenderar vi att du först jämför mäklarna och deras arvoden på Hittamäklare.se.

Bostadsmarknaden och bostadspriser – läget just nu (uppdaterat 2021-06-24)

Bostadsrätter

Priserna på bostadsrätter gjorde en topp under hösten 2017 och började gå ner men sedan vände det och priserna lyckades återhämta sig under 2019. Corona gjorde att 2020 började svagt men nu har det tagit rejält fart igen och vi ser rekordnivåer i bostadspriserna nu under 2021.

Priserna för bostadsrätter har återigen gått upp till nya all-time-highs och just nu finns inga tecken på att stigningen skall avta (baserat på grafen och ränte-prognoserna). Bostadsspekulanter förväntar sig inte längre stigande räntor framöver på bolånen vilket gjort att marknaden har vänt upp rejält.

Just räntan, och framtidsförväntningarna på räntan, är det som påverkar bostadspriserna absolut mest i det långa loppet. Att tidningarna slutat att skriva om fallande priser gör även det att den allmänna oron på marknaden har försvunnit.

Det där extrema trycket i marknaden som fanns under 2012-2017 är tillbaka (framför allt på hus/villor) och det känns väldigt stabilt där ute på marknaden och det är gott om spekulanter på visningarna.

Snittpriser på bostadsrätter i Sverige (uppdaterad 2021-06-24) | Bildkälla Svensk Mäklarstatistik
Snittpriser på bostadsrätter i olika delar av Sverige (uppdaterad 2021-06-24) | Bildkälla Svensk Mäklarstatistik
Snittpriser på bostadsrätter i Sverige (uppdaterad 2021-06-24) | Bildkälla Svensk Mäklarstatistik

Villor och fastigheter

Priset på villor och fastigheter tuffar på som vanligt. Villorna når nya prisrekord hela tiden och är alltså dyrare nu än någonsin. Visningarna av villor är fortfarande välbesökta och budgivningarna går bra. Stabilt!

Snittpriser på villor i olika delar av Sverige i kr/kvm (uppdaterad 2021-06-24) | Bildkälla Svensk Mäklarstatistik
Snittpriser på villor i Sverige (uppdaterad 2021-03-05) | Bildkälla Svensk Mäklarstatistik
Snittpriser på villor i Sverige (uppdaterad 2021-06-24) | Bildkälla Svensk Mäklarstatistik

Prognos & förväntad utveckling under kommande 1-2 år

Nu, tack vare Corona så fick vi lite nya förutsättningar på bostadsmarknaden. Räntorna föll kraftigt och nya stimulanser trycktes ut i ekonomin. Fallande räntor är ju som sagt gynnsamt för bostadspriser.

Om utvecklingen i ekonomin blir positiv nu under våren och sommaren bör det leda till svagt stigande bolåneräntor. Det i sin tur lär bromsa uppgången i bostadspriserna.

Blir stigningen i bolåneräntorna kraftigare än väntat är det inte omöjligt att bostadspriserna till och med kan gå ner några procent under kommande 6-12 månader.

Så länge räntan håller sig runt dessa låga nivåer eller stiger svagt och folk inte börjar tro på kraftigt stigande räntor så tror jag inte på några dramatiska rörelser på bostadsmarknaden under sommaren och hösten 2021.

YouTube video

I videon ovan går EFN igenom förutsättningarna för bostadsmarknaden under 2021.

Planerar du att köpa bostad?
Helst skall du ha ett lånelöfte klart redan innan du går på visning. En hemsida som vi upplever är väldigt duktiga på lånelöften och erbjuder väldigt fördelaktiga räntor är Lånekoll.se. De kan även hjälpa dig med att förhandla ner räntan på befintliga lån.

Lånekoll jämför bolån och privatlån hos upp till 30 st banker åt dig med en enda ansökan. Du får en lista med bankernas olika erbjudanden och du väljer själv om du vill acceptera något erbjudande eller inte. Det är helt gratis att använda den tjänst som Lånekoll.se erbjuder och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.

Bostadsbrist

Det har tidigare pratats om att en bostadsbrist trycker upp priserna på bostäder.
Det stämmer inte. Vart tog den bristen vägen under perioden 2017-2019? Hade alla hittat bostad under den perioden? Knappast! Det råder bostadsbrist men det är billiga hyresbostäder som det råder brist på, inte dyra bostadsrätter.

Faktorer som styr bostadspriserna:

 • Räntan (styr priserna långsiktigt)
 • Förväntar sig marknaden stigande eller sjunkande räntor framöver? Just nu förväntas stillastående eller kanske till och med sjunkande.
 • Stort överutbud på nyproducerade bostadsrätter.
 • Amorteringskraven som införts
 • Tidningarnas skriverier

OBS, Detta är endast min gissning/bedömning av marknaden.

Planerar du att sälja en bostad?
Hittamäklare.se
hjälper dig att samla in offerter och jämföra de olika mäklarna som är aktiva i ditt område. Offerterna kan du sedan använda när du skall välja mäklare samt när du skall förhandla om arvodet med den mäklare du vill anlita. Det är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.

Joakim har studerat fastighetsförmedling på Högskolan i Väst under 3 års tid. Med ca 10 års erfarenhet som fastighetsmäklare vill nu Joakim via sina guider inom bostad förmedla kunskap till läsarna och hjälpa dem att fatta bättre beslut vid köp av ny bostad eller försäljning av befintlig. Han har även sen tidig ålder haft ett stort intresse för både aktier, fonder och andra typer av investeringar. Målsättningen är att öka läsarnas kunskaper inom ekonomi genom att dela med sig av tips och erfarenheter inom privatekonomi, investeringar, förtagande och sparande.

294 KOMMENTARER

 1. Det ni skriver i inledningen är något jag ofta tänkt när jag läst en intetsägande artikel där mäklare intervjuas om bostadspriser:

  ”Givetvis kan inte mäklarna säga det i tidningen om de tycker att det ser mörkt ut på marknaden. Det skulle försvåra mäklarnas försäljningar och det sänker i sin tur mäklarnas inkomster.”

  Men två månader senare klickar jag förmodligen igen på en länk till en artikel om bostadspriser som också den är uppbyggd på samma intetsägande sätt med intervjuer av mäklare. För bostadspriser engagerar och leder till klick (förr kanske lösnummerförsäljning).

  • Hej Lars

   Ja det ligger något i det där.
   Eftersom bostadsmarknaden i 99 fall av 100 är stabil så har ju mäklarna/mäklarcheferna i princip alltid rätt när de svarar med den där klyschan i tidningsintervjun.

   Jag har själv märkt att mäklarna och mäklarcheferna inte beskriver läget på bostadsmarknaden på samma sätt när de intervjuas av tidningen som när de pratar med kollegor eller vänner.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 2. Hej,
  Tack för er bra sida!
  Vet ni hur vi, som ska komma i bostadsmarknaden, kommer att bli påverkad i augusti efter att amorteringskraven löper ut?

  • Hej Anna.

   Jag antar att menar att amorteringskravet återinförs?
   Man kommer då bli tvungen att amortera på bolån igen.
   Någon annan påverkan kan jag inte tänka mig att det har.

   Mvh admin på Ekonomifokus
   Mvh admin på Ekonomifokus

 3. Hej!

  Är 25 år och funderar på att köpa en mindre bostadsrätt och slå mig ner i staden jag jobbat och hyrt i i 2 års tid. Tidshorisonten är cirka 3-5 år då det ju är lite osäkrare vilka jobberbjudanden och andra livshändelser som kan inträffa de närmaste åren. Men åtminstone 3 år kommer jag med stor sannolikhet att bo här. Tycker du att den tidshorisonten är för kort eller åtminstone lagom för att våga sig på ett köp?

  Jag vill dels köpa för att min nuvarande hyreslägenhet är lite dyr i förhållande till vad jag får och det är ju klart att jag i slutändan vill kunna gå plus eller plus minus noll. D.v.s att jag kunnat bo till högre standard för samma peng under de kommande åren.

  Vad är din ärliga åsikt?

  • Hej Mathias.

   Det är helt omöjligt att säga vad som är rätt eller fel om man ser till bostadspriserna eftersom jag inte vet vart de kommer stå om 3 år.
   Om du har en god ekonomi och bra marginaler tycker jag att du skall köpa en bostadsrätt om du är sugen på det och det ger dig lägre boendekostnader.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 4. Hej,
  Jag sitter på en bostadsrätt och är sugen på att köpa villa, ska man avvakta nu? Känns som att det är villorna som rusar och bostadsrätterna står still. Känns som att det är en reell riska att man betalar överpriser?

  • Hej Jenny.

   Det stämmer att villorna är hetare än bostadsrätter i nuläget.
   Huruvida det kommer ändra sig inom överskådlig tid vågar jag inte svara på.
   Det är näst intill omöjligt att tajma marknaden perfekt så jag tycker inte du skall fokusera på marknadens rörelser.
   Vill du köpa ett hus och har ekonomi med goda marginaler för det så tycker jag att du skall köra på.

   mvh admin på Ekonomifokus

 5. Hej,
  Jag är mitt i processen av att sälja min lilla nyproduktions 2:a i Telefonplan som jag köpte 2017.
  Jag är väldigt intresserad av att köpa i Hagastaden, och har kollat en del på nyproduktionen Legera som Besqab bygger. De har en 2:a på 41 kvm för 3.845.000 kr som jag vill köpa. Jag känner mig osäker då det är en nyproduktion och inflytt är Q3 2023 och marknaden kan ha blivit mycket lägre då och jag kan då ha fått mer för pengarna. Men samtidigt är jag rädd att priserna även kan vara mycket högre då.. Vad hade du gjort i denna situation?
  Tack för din hjälp!

  • Hej Kimiya.

   Det kan endast du avgöra.
   Det är omöjligt för mig att svara på vart du skall bo och vad du skall prioritera.

   Så länge du har ordentligt ekonomiska marginaler tycker jag att du skall välja att bo i den bostad du känner för mest.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 6. Hej

  Jag är intresserad av att köpa min första bostadsrätt, min ekonomi tillåter max lån upp till 3 000 000kr eftersom handpenningen räcker inte till mer.
  Min fråga är, vad är bäst, att köpa ngt för det jag har råd med, bara för att komma in i marknaden nu trots att jag kanske inte kommer vara nöjd med bostaden, eller vänta ett eller två år för att spara mer pengar och köpa den bostaden jag kommer att trivas i.
  Jag är rädd att priserna går upp mycket om jag väntar.
  Eller om jag köper nu så kanske priserna går ner och då är jag fast i en lgh som jag inte trivs i.

  PS. Jag kan spara ca 200k mer per år. Och jag har inte bråttom att flytta i dagsläget från min hyresrätt.

  Tack!

  • Hej benjamin.

   Det är omöjligt för mig att svara på vad som är rätt för dig.
   Det enda råd jag kan ge dig är att du inte skall köpa en alldeles för dyr bostad så att du riskerar att bli tvungen att sälja den om räntorna stiger kraftigt eller liknande.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 7. Hej Joakim,

  Jag är intresserad av en lägenhet som är helt renoverad trea (79 m²) som tidigare varit två lägenheter (44 m² och 35 m²). Den är superfin med två balkonger. Priset ligger på 1 795 000 kr och avgiften är 5 802 kr/mån. Bostadsrättföreningen äger marken och dess ekonomi ser ut så här:

  Lån: 24 127 300 kr
  Belåning per kvadratmeter: 3 707 kr/m²
  Avgifter: 868 kr/m² per år
  Sparande: 234 kr/m²

  Jag vet att avgifen är hög men med tanke att den varit två lägenheter förut är den fortfarande hög? Jag skulle jättegärna veta din åsikt. Är den en bra köp om man kollar på föreningens ekonomi? Skulle vara tacksam om du kunde besvara mina frågor.

  Mvh

  Benjamin

  • Hej Benjamin.

   Föreningens ekonomi ser väldigt bra ut.
   Månadsavgiften är ju inte orimligt hög så där ser jag inte heller några konstigheter.

   Om du har möjlighet att dela upp lägenheten igen till två separata igen i framtiden kan du säkert göra dig en rejäl hacka på det om du skulle vilja.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 8. Hej Admin,

  Bostadsrättsföreningar som ökar hyran med 5 %,
  är det relativt vanligt (per år)?
  samt vart kan man vända sig för mer info/kunskap om sådana regleringar och ändringar mm? ( tänker lagrum, riktlinjer etc).
  Tack,
  mvh Armand

  • Hej Armand.

   5% är inget konstigt om det är under en kortare period på några år.
   Om man behöver höja med 5% per år varje år under lång tid så bör man kolla upp vad det beror på.

   Jag vet inte vart du kan söka mer info tyvärr.
   jag har själv lärt mig om detta under mina år som mäklare och minns inte vart jag fått informationen från exakt.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 9. Vad tror du om priserna på lite kortare sikt 2-3 år. Jag funderar att investera i en bostad nu för att skydda mina sparande pengar mot kommande inflation. Men vet inte att det bli bra idee.

  • Hej Fari.

   Det är svårt att spekulera i bostadspriser på 2-3 års sikt. Mycket kan hända under tiden.
   Jag tror på ganska stillastående priser under kommande 2-3 år om jag måste gissa.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 10. Hej!

  Vad tror du om priserna på lite längre sikt, säg 5-10 år?
  Oroar mig en del för hur ungdomar ska ha råd med bostad med denna utveckling

  Mvh
  Rikard

  • Hej Rickard.

   Det kan hända jättemycket på 5-10 år i ekonomin så en gissning från mig är inte särskilt värdefull.
   Men om jag måste gissa så tror jag att priserna gått upp på 10 års sikt.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 11. Hej!
  Jag är på jakt efter en lägenhet, jag har varit på visning och gav bud till lägenheten men det va även en annan som var lika intressant och gav högre bud och vann men nu efter två dagar ringde mäklaren och sa köparen ångrade sig och ville inte lägenheten, mäklaren frågade om jag är fortfarande intresserad? Måste tillägga att lägenhetens pris stigade ganska mycket från utgångspriset.
  Vad ska jag göra?

  Hälsningar
  Nadia

  • Hej Nadia.

   Du har tre st alternativ:

   1. Tacka ja till att köpa den för ditt senaste bud
   2. Lägga ett nytt, lägre bud som du kan tänka dig att köpa bostaden för
   3. Tacka nej.

   Eftersom den andra budgivaren dragit sig ur så är det fritt fram för dig att förhandla med säljaren.
   Du måste inte stå fast vid dina tidigare bud utan kan vara tuff och lägga ett lägre bud om du vill.

   mvh admin på Ekonomifokus

 12. Hej!

  Har en bostadsrätt som jag köpte 2001 och har bott där i nu 20 år. Jag och min sambo vill flytta ihop och har hittat en fin 3:a i Hammarbysjöstad. Frågan är ska jag hyra ut min bostadsrätt 1 år eller sälja?

  Vill sälja på toppen för att kunna göra så bra vinst som möjligt, om jag förstår sambolagen rätt är den beräknad på max 3 år och min förening tillåter bara 2 år max uthyrning under en 5 års period.

  Du får gärna komma med rådgivning till mig, då jag är väldigt kluven i frågan. Samtidigt vill vi ju bo på prov kan ju hända att det inte funkar.

  Med Jonas

  • Hej Jonas.

   Jag tycker du skall hyra ut den under tiden du testar att vara sambo så att du har den kvar om ni ångrar er.

   Huruvida bostadspriserna kommer att gå upp eller ner under kommande år blir en ren gissning från min sida eftersom det är extremt svårt att förutspå.
   Jag tror dock på svagt stigande eller stillastående priser under kommande år.

   Det där med att sambolagen är beräknad på 3 år förstår jag inte vad du menar.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 13. Hej!
  Tack för denna grymma sida!

  Jag och min familj bor trångt i en hyresrätt på söder och skulle vilja flytta till en villa. Tyvärr så har pandemin lett till att en av oss är permitterad vilket kommer göra det svårt att låna till en villa med de skenande priserna. Ska vi fortsätta bo kvar/byta till större hyresrätt något år till och fortsätta spara till en villa eller köpa en större bostadsrätt (som vi just nu har råd med) för att sedan framgent köpa villa?

  Med vänlig hälsning,

  Emil

  • Hej Emil.

   Det är omöjligt för mig att svara på vad som är rätt för er.
   Det enda jag kan säga är att ni skall vara noga med att ha bra ekonomiska marginaler när ni köper hus så att ni inte hamnar i en tråkig sits och tvingas sälja huset till ett lågt pris vid en eventuell kris eller oväntad händelse.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 14. Jag ska få en hyresrätt i stan snart då jag redan sålde min 4a i sjöstad med förlust för ca 500k. Jag ska aldrig köpa dessa nyproduktion lägenhet i förort i mittliv. Jag undrar om det är rättid att skaffa en villa nu eller stanna kvar med hyresrätt till nästa år? När pandemin är slut, ska vi förväntar oss en pris krasch från villorna? Tack.

  • Hej C300fan.

   Jag förväntar mig ingen krasch så länge räntorna är så låga som de är nu och arbetslösheten inte skenar.
   Om det är rätt tid att köpa villa nu eller inte vågar jag inte svara på.

   Jag tycker inte att du skall försöka förutspå priser, köp hus om du behöver ett hus och se till att ha bra marginaler i din ekonomi.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 15. Hej!
  Vi har sålt våran bostadsrätt i Liljeholmen gick med förlust på 45000 kr.
  Men vi är nöjda. Men till saken är vi har kollat på villa/radhus nu sen November och priserna i Österåker/Vallentuna steg nästan med 500 tusen.
  Frågan är tycker du man ska köpa nu eller vänta till 2021?
  Våran budget är runt 4 Miljoner.
  Mvh Simon

  • Hej Simon.

   Jag vågar inte svara på vad som är rätt eller fel där men det blir kanske svårt att hinna köpa någon innan 2021.
   Jag tycker inte ni skall stressköpa något bara för att priserna ser ut att gå upp. Se till att hitta rätt bostad istället.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 16. Hej,
  Vi är ett par i Göteborg som vunnit en online kö enligt mäklaren som mellan 3000 personer intresserade vara med, men bara 1/3 del är sålda bara 1-2 rum o kök sålda.
  Vi är intresserade för en 47 km en 2.a i centrala delen av Göteborg en nyproduktion som ska vara bygg klara i mitten av år 2023.
  priset är 3730 000kr. I det kritiska läget med pandemin våg 2-3 som börjat.
  med tanke på läget är det en större risk idag köpa än typ för 1-2 år sedan?
  Tackar i förtid för rådet.
  Hälsningar
  Aslan

  • Hej Aslan.

   Nej jag skulle inte säga att risken är högre idag än för 1-2 år sedan.
   Nu verkar ju räntorna förbli låga under en längre tid framöver och det är bra för bostadspriserna.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 17. Jag är orolig för föreningens ekonomi, kanske att det kommer att bli avgiftshöjningar i vår. Jag funderar på att sälja nu med inflyttning långt fram så att jag hinner köpa en annan lägenhet i en mer stabil förening. Nackdelen med det är att om priserna stiger så gör jag en dålig affär iom att jag säljer nu (billigt) och köper om ett halvår (dyrt). Jag vet inte hur jag ska tänka. Svårt för dig att råda men önskar ändå din kommentar. Intresset på min bostad nu är inte så stor. Tack!

  • Hej Linus.

   Om du är orolig för föreningens ekonomi så tycker jag absolut att du skall sälja bostadsrätten så snabbt som möjligt.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 18. Hej, Hur är uppfattningen (din/branchens) av dagens läge vad gäller prisnivåer på lgh i relativt centrala GBg – de med låg/ganska låg månadsavgift? Det är ju ofta förekommande i Sthlm med låga avgifter men ganska ovanligt i Gbg och jag undrar om (läs: har en oklar känsla av) att priserna på dessa rel. sällsynta objekt i Gbg ibland blir överdrivet höga. Hur ska man räkna, hur mkt är det egentligen att tjäna på en låg avgift, var går brytpunkten för ”lönsamhet” i förhållande till m2-priset på bostadsrätten? Hur mkt räknar proffsen upp ett pris när månadsavgiften är låg?

  • Hej Astrid.

   Det är omöjligt att svara på eftersom det inte går att svara på hur stor del av priset som beror på den låga månadsavgiften.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 19. Hej Joakim,

  Hur tycker du att det kommer att bli marknaden i Januari? Jag började att sälja min lägenhet (en 2a) men det gick inte upp så mycket på budgivningen så jag tänkte ta bort annonsen och lägger upp den igen på Januari. Tycker du att det är bra ide? Nu finns många lägenheter ute och det känns att köparen har många val att välja på så de försöker att köpa lägenheter med låg pris!

  Hälsningar
  Wiola

  • Hej Wiola.

   Ja om du inte fick det du ville ha så är det nog en god ide att vänta till januari.
   Hur marknaden är då vågar jag inte sia om men förmodligen är den ungefär som den är nu. Möjligtvis att det finns lite fler köpare ute på marknaden i januari.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 20. Hej Joakim,

  Jag köpte en lägenhet 2017 när priset var max. I oktober sålde jag den med förlust.
  Just nu vet jag inte om hur kommer att marknaden blir. Tycker du att priserna kommer att gå ner i kommande månader ? isf kan jag avvakta med köpet och hyra istället.

  Hälsningar,
  Raha

  • Hej Raha.

   Min gissning är stillastående eller stigande priser men det är endast min gissning.
   Jag tycker inte du skall basera ditt boende på gissningar. Om du vill köpa en bostad tycker jag du skall köpa en bostad så länge du har bra marginaler i din ekonomi.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 21. Hej,
  Jag har tänkt lite gällande nyproduktion. När bestäms priset på dessa? Jag tänker att bestäms priset på bostaden ett år innan försäljning och områdets värde ökar då borde automatiskt lägenheten vara ”undervärderade” eller höjer byggbolagen priserna i efterhand?

  Jag funderar på att köpa en nyproducerad lägenhet av GBJ. Priset är antingen 1525` eller 1545` beroende på våning. Tycker du att det är strategiskt bättre att betala dessa 20` extra för att vara på högsta våning? Hur viktigt är det vilken våning som väljs? För mig spelar det ingen roll men jag tänker på den dagens som lägenheten ska säljas.

  I området har den billigast tvåan sålts för 1585`och den dyraste för 1685` skillnaden mellan dessa och den jag funderar på att köpa är att de har inglasad balkong samt att dessa är 4 kvadratmeter mindre.
  Så därför känner jag mig fundersam, varför sätter GBJ inte ett högre pris? Är det den inglasade balkongen som avgör värdet?

  Behöver man tänka mindre om man köper nyproduktion av kända byggbolag för jag tänker att dessa brukar planera bra. Finns det några byggbolag som du tycker är extra pålitliga?

  • Hej N.S

   Byggbolagen ger inte bort några gratispengar med flit.
   Priserna bestäms därför väldigt nära inpå försäljningsstart så det finns sällan ”gratisluncher” där.
   Ibland sker dock felprissättningar vilket man kan nyttja om man är skicklig och har koll på marknaden.

   Jag tycker absolut att du skall lägga till pengar och köpa en våning högre upp.
   Överst är ju väldigt mycket bättre än näst överst. 20k var billigt för ett våningsplan upp tycker jag.

   Jag vågar inte svara på varför priset är lägre i just detta fall men inglasad balkong kan absolut vara en anledning.
   Ibland kan man som sagt göra fynd så det kan ju vara så att du enkelt kan sälja din lägenhet dyrare när den är klar, det är svårt att säga om man inte kan bostadspriserna extremt väl där lägenheterna ligger.

   Jag tycker att de flesta byggbolag är bra idag som jag stött på. Jag gillar JM men tycker de flesta är bra som sagt. var lite försiktig om det är väldigt små bolag bara. Är det medelstora och stora byggbolag så bör du kunna känna dig trygg.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 22. Hej Joakim

  Jag undrar en sak som förbryllat mig ett tag nu, jag äger en fastighet i ett stugområde som ha ett taxeringsvärde på 350kkr (mark 68 – byggnad 282kkr) som jag köpt för 150kkr 2018
  eftersom jag är snickare så har jag renoverat på egen hand under dom senaste åren för eget kapital, jag har nu fått en värdering av lokal mäklare på 1,8 miljoner och blir nu osäker på hur skatteverket ser på detta och vilka ev kostnader det kan medföra, jag har en belåning på huset på 400kkr och är till 99% färdigrenoverad.

  vilka är mina skyldigheter. Tacksam för svar
  Mvh Roger

  • Hej Roger.

   Du har inga skyldigheter.
   Var tredje år räknar skatteverket fram nya taxeringsvärden.
   För din del är det en fördel om taxeringsvärdet är lågt (låg fastighetsavgift) så det finns ingen anledning för dig att rapportera in något till skatteverket.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 23. Hej Joakim,
  Vi har planerat att köpa en nyproduktion bostadsrätt som ligger på 3000000 (132kv/på 352kv tomt i Ljungsbro Linköping, Det är ett projekt från Panghus.). Vi undrar om priset är rimligt?
  avgiften är 5000 (kallhyra) tillkommer andra kostnader. Vi bor billigare idag tror du att värdet på bostaden ökar oavsett räntor?
  mvh
  Arash

  • Hej Arash.

   Det är tyvärr omöjligt för mig att svara på eftersom jag inte kan marknaden i Linköping.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 24. Hej, skulle uppskatta svar.
  Det är så att vi sitter på en nyproducerad bostadsrätt i Uppsala köpt för 3,1 miljoner, 4330kr/mån på 77kvm, 3rok på våning 4/5 och tillträdd i april tidigare i år.
  Vår familj har utökats och vi funderar hårt på om vi ska våga oss på en 4rok, 102kvm vån 4/4 på 4,5miljoner och 5400kr/mån i grannföreningen som ska byggstartas nu och inflyttas runt årsskiftet 21/22. Det är JM som är byggare av båda dessa lägenhetskomplex som delar innergård. 65 lägenheter på 1-4rok i den nya byggnaden i alla fall.
  Som du ser går priset/kvm från 40.194kr till 44.117, kanske beroende på att det är översta våningen i den senare? Medan årskostnad/kvm går ned till 635kr/kvm/år från 674kr/kvm/år.
  Utifrån detta, om vi har råd med en något höjd ränta, har du någon åsikt om detta egentligen är för dyrt eller för stor höjning av priset? Det ligger lite över snittet/kvm i området som kanske cirkulerar strax under 40.000 eller däromkring. Eller kan vi tänka långsiktigt och att den bör vara attraktiv med garage, översta våningen osv? Det hade ju varit roligt om den kostade 4.000.000 men man kan inte få allt..

  • Hej Andreas.

   Nej, om det kan jag tyvärr inte göra en vettig bedömning eftersom jag inte kan marknaden där du bor och inte känner till de bostäderna.
   Mitt tips är att fråga någon av mäklarna som jobbar på orten. De brukar vara behjälpliga så det är bara att välja ut någon av dem och slå en signal.

   Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej Marie.

   Jag har faktiskt aldrig stött på det själv.
   Jag tycker dock att det är lite tramsigt och ser inte riktigt meningen.
   Hade jag varit mäklare så hade jag rekommenderat säljaren att säga nej till dolda bud.

   mvh admin på Ekonomifokus

 25. Hej

  Jag och min sambo köpte Vår första parhus i Svedala. Månadsavgiften ligger på 7440 kr. Vi undrar om månadsavgiften är för hög? Vi är nöjda med vår bostad och kommer bo i den kanske för ett längre period. Kommer priset för bostadsrätter stiga om fem år?

  Tack på förhand
  Mustafa

  • Hej Mustafa,

   1. Det är omöjligt för mig att svara på om er avgift är för hög. Jag får även ställa en motfråga: För hög för vad då?

   2. Ingen vet tyvärr om bostadsrättspriserna kommer att stiga, sjunka eller stå still under de kommande 5 åren. Det blir lite meningslöst att jag skall gissa bostadspriser på 5 års sikt eftersom det kan hända massor under de 5 åren som ändrar förutsättningarna.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 26. Kompletterande svar till Isak:

  Vid köp av nyproduktion finns det mängder med saker att tänka på då är förenad med ett ekonomiskt risktagande. Jag skulle råda dig att läsa in föreningens årsredovisning: Hur har man finansierat tillgångssidan, dvs hur stor är skulderna? Vad har föreningen för skuldkvot (skuld i kr per kvadratmeter yta)? Föreningens soliditetakvot? Vilka intäkter har man räknat med? En hög skuldkvot (>10000 kr /kvm) kan indikera en skuldtyngd förening men behöver inte vara helt ovanligt för nybildade föreningar.

  Kolla även upp vad som händer om du inte skulle kunna fullfölja upplåtelseavtalet: det kan stå dig dyrt att dra dig undan ett avtal med skadestånsskyldighet osv.

  Kort och gott: ovanstående är bara några utav många punkter. Mitt tips är: prata med en mäklare och, faktiskt, prata med banken! Banken kan oftast svara på många frågor och dem kan komma med sin synpunkt på bostadsvärdering och allmän rådgivning kring din ekonomiska situation samt även kanske se över vilka villkor som finns i nyproduktionsavtal.

  Kom ihåg att det är med din ekonomi/lön som du ska betala din amortering och ränta, du måste själv ha den ekonomiska FÖRUTSÄTTNINGEN att kunna betala och en sund ekonomi innebär att du inte tvingas till att sälja din lägenhet om exempelvis räntorna stiger eller om du drabbas av arbetslöshet.

  mvh Meiwand

 27. Hej!

  Funderar på att köpa nyproduktion i Växjö. En lägenhet på 60 kvm som är inflyttningsklar årskiftet 21/22 där hyran ligger på 3700/månad. Finns det en risk att köpa denna typ av lägenhet? Vad är viktigt att tänka på innan köp? Hur vet man om lägenheten ligger rätt i pris?
  Mvh Isak

  • Hej Isak.

   För att veta om priset är rimligt måste man kunna priserna i det specifika området.
   Om du inte har bra koll så kan du ringa en mäklare som är aktiv i det området och fråga. De brukar inte ha något emot att hjälpa till med lite gratis rådgivning.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 28. Hej!

  Vi har precis sålt vår lägenhet i Enskede, Stockholm och försöker nu fånga ett radhus/villa i närområdet – men det är omöjligt! Nästan allt går upp 30%, även de hus som ser ut som stryk och knappt har en gräsmatta. På en visning i Älvsjö var det ca. 200 meter kö!? Vi köade i 40 minuter för ett hus som sen gick 40 procent över utgångspris. Det känns hopplöst.

  Tror du det lugnar sig till årsskiftet? Ska vi ha is i magen och vänta? Är husmarknaden på steroider?

  • Hej Malin

   Ja det verkar vara bra drag på den marknaden nu. Jag vågar inte gissa på hur det utvecklar sig framöver men jag tror inte att det lugnar sig så länge folk tror på stillastående rekordlåga räntor.
   Jag tror alltså att det krävs förväntningar på stigande räntor, en högre arbetslöshet eller någon ny insats (liknande amorteringskravet) från regeringen för att bromsa marknaden.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 29. Hej! Jag och min sambo letar större bostad i Stockholmsområdet. Vi har tidigare bestämt oss för att undvika nyproduktioner pga höga lån hos föreningen. Men nu har vi hittat ett radhus nära Stockholm i ett bra villaområde som är förvånansvärt billigt. Vi har en marginal på 700 000 kr om vi köper det, och skulle komma under en 70% belåningsgrad efter 2 år. Avgiften är ca 2000 kr lägre än andra lägenheter i den storleken, alltså har vi även en bra marginal där för eventuell höjning. Är det tillräckligt bra marginaler för att motivera ett köp av nyproduktion? Husen är redan byggda och inflyttade 2018-2019. Föreningen har drygt 1 milj/hushåll i lån. Vad är ditt utlåtande?

  • Hej Sofie.

   Så länge föreningen inte är alldeles för högt belånad så är det inga konstigheter att köpa nyproduktion.
   Läs denna: https://www.ekonomifokus.se/bostad/bostadsrattsforening/jamforaanalysera-bostadsrattsforeningar-bra-eller-dalig-brf

   Gällande er egen ekonomi: Det viktiga är att ni har råd att bo kvar i bostaden även om någon av er skulle bli av med jobbet eller liknande.
   Det är med era inkomster ni betalar ränta och amortering så det är förhållandet inkomst mot räntekostnader och amortering som är viktig.
   Om någon av er blir sjuk, blir av med jobbet eller liknande skall ni alltså inte tvingas sälja bostaden. Då har ni god marginal.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 30. Hej,
  Vi äger ett hus i Stockholm och vill byta till ett annat. Vad tror du om villapriserna vinter 2020-vår 2021? Kommer de fortsätta stiga så som de gör hösten 2020 eller är det ett tillfälligt uppgång?
  Mvh,
  Nina

  • Hej Nina.

   Jag tror att de kommer stå stilla alternativt stiga svagt så länge räntan är så låg som idag och att inte arbetslösheten förvärras.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 31. Hej Andreas, det är sannerligen mästerligt av dig att löpande svara på frågor som inkommer. Mina kunskaper har genast förbättrats pga denna sidan. Nu till frågan:

  Efter att ha gått igenom svaren här känns det som att man har åkt på en nitlott. Jag är nyexad och har i dagarna köpt en 2-rummare bostadsrätt (nyrenoverad 2018) i en av Stockholms ytterområden där bostadsrättpriserna gått upp tusenprocentigt under senaste 20-30 åren. Köpte bostadsrätten till relativt sett högre pris då det är nyrenoverades 2017. Budgivningen skjöt iväg till strax 1.9 milj kr (1.7 milj kostar en lgh i medelmåttigt skick).

  Nu syns i media skrivelser om att man befarar förvärrad arbetslöshet i Storstockholm i höst. Räntorna lär som tidigare prognotiserad vars oförändrande åtminstonde fram till 2023 (enl Riksbankens prognos)

  Vad är din bedömning: har man köpt en nitlott och kan vänta sig väsentlig prisfall om jag tänkte sälja om 5 år? Således lägenhet i ytter-förortsområde som jag kan tänka mig bo kvar i 5 år.

  Efter att ha gått igenom alla svaren här fick man nästintill en panikkänsla och lust att sälja min nyss köpta lägenhet innan väsentligt prisfall är ett faktum. Tacksam för din reflektion i frågan.

  • Hej Meiwand.

   Nej som det ser ut nu så kommer räntorna att förbli extremt låga i flera år framöver.
   Den höga arbetslösheten lär vara tillfällig och den ser ut att gå åt rätt håll.

   Så länge räntorna är såhär låga och långtidsarbetslösheten inte börjar öka kraftigt så tror jag inte på några stora prisfall.
   Som det ser ut nu så går ju bostadspriserna svagt uppåt i landet. Marknaden är oväntat stark faktiskt.

   Så länge du inte överbelånat dig så kan du förmodligen vara rätt lugn.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 32. Hej,

  tänker högt här.
  Från det man får höra runt om i samhället (Stockholms trakterna)
  är att priserna kommer att sjunka med tiden, en del säger 10 – 15 % , andra säger att med tanke på arbetslöshetsökningen och fortsättning av nuvarande situation kommer priserna att sjunka än mer.
  Går det att hitta mer konkret och trovärdig information från något annat håll?
  (annat än mäklare/försäljares tvivelaktiga optimism).
  tack,

  • Hej Arvand.

   Nej eftersom ingen vet så är det rena spekulationer.
   Min gissning är att markanden tar ett kliv nedåt på grund av den ökade arbetslösheten och den oro som den medför.
   Om det blir 10% eller 20% vågar jag inte gissa på.

   Mvh admin på EKonomifokus

 33. hej Jag skulle köpa ett villa hus men jag är lite orolig med Corona tiden.
  hur påverka Corona med priserna.

  • Hej Meharit.

   Det är svårt att säga. Hittills har det inte påverkat så mycket men om arbetslösheten blir hög och långvarig så kommer det påverkar priserna negativt.

   Mvh admin på EKonomifokus

 34. Hej!
  Bor i en bostadsrätt i Stockholms innerstad och vill flytta till större. Funderar på att köpa nyproduktion. Kommer nog bo i den nya lägenheten i minst 3 år. Tycker du att det är en stor risk att köpa nyproduktion, med tanke på att de är lite dyrare? Jag är rädd att gå väldigt mycket back när jag säljer.

  • Hej Frida.

   Det är absolut en risk (iallafall om du drar på dig större lån) men så länge du har goda marginaler i din ekonomi så tycker jag inte att du behöver oroa dig.
   Om du inte har goda marginaler så tycker jag att du skall vara försiktig.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 35. Hej!

  Tack för en bra sida.
  Jag står snart i säljtagen ev en etta på Södermalm. Jag har pluggat klart och ska flytta tillbaka till västkusten. Den ena mäklaren säger det är bättre att sälja nu i juni pga av att fler och fler blir varslade och påverkade utav detta (Coronaviruset). Andra mäklare att det är bäst att sälja i juli pga att antagningsbeskedet kommer då, andra mäklare säger att marknaden inte påverkas av detta längre…Har du någon uppfattning om det hela?

  Jag vet att det är svårt att säga hur det ser ut om ett/två år då det gäller priserna på dessa lägenheter, men tror du att det blir en skillnad nu i och med Coronaviruset? Är det en bättre idé att hyra ut lägenheten ett halvår och sälja sen?

  Mvh Katarina

  • Hej Katarina.

   Jag tror inte det spelar någon jättestor roll om du väljer juni eller juli.
   Gällande Corona så tror jag det beror på hur stor varselvågen blir.
   Om varselvågen blir väldigt stor kommer det att påverka bostadspriserna negativt.
   Eftersom räntan är så låg och stimulanserna är kraftiga så tror jag dock att marknaden återhämtar sig ganska snabbt om det skulle blir prisfall.

   Mvh admin på EKonomifokus

 36. Hej igen!

  Jag tänkte göra en värsta-falls-scenario kalkyl för att se om jag kan klara ifall räntorna går upp mycket. Hur hög ränta tycker du skulle vara en rimlig värsta-falls-scenario?

  Mvh en tacksam fan

  • Hej Adele.

   Bankerna räknar oftast med 6-8 % i ränta när de räknar på lånelöften.

   Det är svårt att säga vad man skall räkna med eftersom räntan kan gå hur högt som helst i teorin.
   Det är inte så sannolikt att räntan går över 8% i nuläget men man kan aldrig vara 100% säker.

   Du kan ju räkna på 8-10% ränta så har du kalkylerat med lite större marginaler än vad banken räknar med.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 37. Hej,

  tack så mycket för informationen.
  Jag läste ovan att ni skrev angående köp av bostad,
  ”om man ska äga/bo i bostaden 1-2 år, är det bättre att hyra”/något i den stilen.
  Om man planerar att köpa en bostad (lägenhet i stockholm), äga och bo 1-2 år för att sedan uppgradera mm,
  är det stabilt/klokt/well-timed att köpa nu eller ska man sikta på hyresrätt?
  Tack på förhand,
  mvh
  Armand

  • Hej Armand.

   Om du avser att vara kvar i bostadsmarknaden så som du nämner så kan det säkert vara bra att köpa.
   Men se alltid till att ha stora marginaler så att du inte tvingas sälja om räntorna går upp kraftigt eller liknande.
   Om det är bra timing får framtiden avgöra.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 38. Hej!
  Här kommer kanske en omöjlig fråga, men vilken inverkan bedömer du att Coronavirusutbrottet kommer till att ha på villapriserna till sommaren och hösten 2020.
  MVH Nils

  • Hej Nils.

   Du har rätt, det är en omöjlig fråga att svara på.
   Min gissning är dock att viruset inte kommer att påverka priserna på bostäder märkbart.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 39. Hej,
  Vilken bra sida med väldigt bra insikter.
  Vi är i en fas där vi letat lägenhet i Göteborg under en tid (aktivt cirka 6 månader) det vi har lagt märke till att skillnaderna mellan utgångspriset och det ”faktiska” priset som säljarna vill ha är ganska signifikant skilda efter att vi pratat med mäklaren. Med andra ord, det sätts relativt ofta lockpriser som rusar iväg fort. Det har gjort det svårt för oss att avgöra om det är värt att vara med i budgivningar eftersom vårt lånelöfte är vad det är och veta på förhand vart slutpriset kommer att hamna. Att söka och kolla slutpriser på samma gata har heller inte hjälpt eftersom månaden den sålts har varit extremt avgörande. Har du några handfasta tips och råd hur man ska tänka när man pratar med mäklare och vart bostadsmarknaden i centrala Göteborg är på väg?

  • Hej Sara.

   Tyvärr förekommer det extremt mycket lockpriser där ute och det skiljer sig mellan mäklarna hur de arbetar.
   Mitt bästa tips är att du skall bli expert på priserna i de områden som du vill köpa bostad i.
   Om du följer marknaden och skapar dig en uppfattning om hur priserna i området ligger så kan du till slut se om utgångspriset på en bostad är realistiskt som slutpris eller om det är ett lockpris.

   Eftersom det varierar kraftigt mellan olika mäklare och olika bostäder så finns det tyvärr inget generellt bra tips på hur du skall tänka, förutom det jag nämner ovan.

   Mvh admin på Ekonomifokus

Ställ en fråga eller skriv en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här