Bostadspriser under 2020 – 2021

bostadspriser
Bildkälla: https://www.maklarstatistik.se

Snittpriset på en bostadsrätt i Sverige ligger idag på 40 334 kr per kvadratmeter. Det är väldigt högt om man jämför med historiska priser.

När man läser om bostadspriser och bostadsmarknaden på nätet så är 8 av 10 artiklar skrivna av en journalist som inte har någon direkt koll på varken priser eller bostadsmarknaden. Journalisten kontaktar därför en eller flera fastighetsmäklare, alternativt en VD/ägare på någon av de större mäklarbyråerna för att få deras bild av bostadsmarknaden och bostadspriserna. I 95 % av dessa artiklar säger mäklaren att det ser stabilt ut på bostadsmarknaden. ”Fortsatt god efterfrågan på bostäder” är en klyscha som ofta dyker upp. Givetvis kan inte mäklarna säga hur de verkligen ser på marknaden och priserna om de tycker att det ser mörkt ut på marknaden. Det skulle försvåra mäklarnas försäljningar och det sänker i sin tur mäklarnas inkomster.

Snittpris (senaste 3 mån) för bostadsrätter i Sverige

40 334 kr/kvm

Vi skall i denna artikel istället försöka ge en riktigt bild av bostadspriserna.
Jag som skriver artikeln arbetar som mäklare och har gjort det i ca 10 år.
När jag började som mäklare var det trögt på marknaden. Man fick jaga in köpare till bostäderna. Ingen ville köpa. Men så kom bostadsfesten!
Priserna steg kraftigt under ca 4-5 år (mellan ca 2012 och 2017) och helt plötsligt ville alla köpa bostäder. Folk började spekulera i begagnade och nyproducerade bostäder och tjänade enorma summor pengar. Man kunde köpa en bostad, för att sedan sälja den 1 år senare för ett 30 % högre pris.

Ett extremt exempel som jag bevittnade själv var då en kund till mig gjorde 100 % i vinst på sin bostad på ett enda år 2012-2013 i en kommun nära Göteborg. Det var en riktigt bostadshausse helt enkelt. Förmodligen den kraftigaste haussen som vår generation någonsin kommer att se. Den eldades på av rekordlåga räntor som bara blev lägre och lägre. Som vi alla vet så ger låga räntor låga kostnader på bolån. Det gör att priserna stiger på bostäder.

Ska du sälja din bostad rekommenderar vi att du först jämför mäklarna och deras arvoden på Hittamäklare.se.

Bostadsmarknaden och bostadspriser – läget just nu (uppdaterat 2020-09-04)

Priserna på bostadsrätter gjorde en topp under hösten 2017 och började gå ner men lyckades sedan återhämta sig under 2019 för att marginellt göra en ny topp.
Bostadsrättspriserna gjorde alltså nya rekord under 2019. Sedan dess har det varit lite trögare på marknaden och priserna har gått ner på de flesta håll på grund av Covid-19. Marknaden ser dock ut att återhämta sig bra igen och ser stabil ut i nuläget. Just nu ser vi en svag dragning uppåt i priserna på bostadsrätter och vi börjar närma oss toppnivåerna igen.

Spekulanterna förväntar sig inte längre stigande räntor framöver på bolånen vilket gjort att marknaden har stabiliserats och vänt upp. Just räntan är det som påverkar bostadspriserna absolut mest. Att tidningarna slutat att skriva om fallande priser gör även det att den allmänna oron på marknaden har försvunnit.

Som mäklare märker man att antalet spekulanter minskat från 15-20 spekulanter per visning ner till 5-10 st spekulanter per visning på bostadsrätterna. Dessutom är det ofta svårare att få in bud efter visningarna. Det där riktiga trycket i marknaden som fanns under 2012-2017 är borta och marknaden är nu lite mer ”normal”.

Priset på villor och fastigheter står sig bättre än bostadsrätter. Det beror förmodligen på att överutbudet på bostadsrätter (på grund av mycket nyproduktion) har påverkat bostadsrätternas priser negativt. Villorna når nya prisrekord hela tiden och är alltså dyrare nu än någonsin. Visningarna av villor är fortfarande välbesökta och budgivningarna går bra.

Bostadsbrist

Det har tidigare pratats om att en bostadsbrist trycker upp priserna på bostäder.
Det stämmer inte. Vart tog den bristen vägen under perioden 2017-2019? Hade alla hittat bostad under den perioden? Knappast! Det råder bostadsbrist men det är billiga hyresbostäder som det råder brist på, inte dyra bostadsrätter.

Faktorer som styr bostadspriserna:

 • Räntan (styr priserna långsiktigt)
 • Förväntar sig marknaden stigande eller sjunkande räntor framöver? Just nu förväntas stillastående eller kanske till och med sjunkande.
 • Stort överutbud på nyproducerade bostadsrätter.
 • Amorteringskraven som införts
 • Tidningarnas skriverier

Prognos & förväntad utveckling under kommande 1-2 år

Nu, tack vare corona så har vi lite nya förutsättningar på bostadsmarknaden. Räntorna föll kraftigt och nya stimulanser trycks ut i ekonomin. Detta är gynnsamt för tillgångspriser. Bostäder lär därför stå relativt still under kommande år. Möjligtvis med svag dragning uppåt.

Så länge räntan håller sig runt dagens låga nivåer och folk inte börjar tro på stigande räntor så tror jag inte på några dramatiska rörelser på bostadsmarknaden. Om långtidsarbetslösheten mot förmodan skulle förbli hög även efter Corona så kan det påverka bostadsmarknaden negativt och det kan göra att priserna justeras ner med 5-15%. Arbetslösheten ser dock ut att gå åt rätt håll så förhoppningsvis ser vi fortsatt svag uppgång eller stillastående priser framöver.

OBS, Detta är endast min gissning/bedömning av marknaden.

Sälja?

Äger du en bostad idag som du planerar att sälja?

Använd den helt kostnadsfria hemsidan Hittamäklare.se för att samla in offerter och för att jämföra de olika mäklarna som är aktiva i just ditt område. Genom att göra en gratis ansökan så får du offerter från mäklaren och väljer sedan själv om du vill anlita någon av mäklarna. Du kan även använda offerterna till din fördel när du förhandlar om arvodet med mäklarna.
Du förbinder dig inte till något när du använder Hittamäklare.se och det är som sagt helt gratis.

Om du vill köpa bostad

Om du ändå vill eller måste köpa en bostad så kan du åtminstone se till att få riktigt låga räntor på bolånet. Hemsidan Lånekoll.se jämför upp till ca 30 st banker för att ordna de lägsta räntorna till sina kunder. Ända ner till 1,09 % har de lyckats ordna i vissa fall.

Ansök om lånelöfte eller jämför dina befintliga lån helt kostnadsfritt hos Lånekoll.se. Det kostar inget att gör a en ansökan och du förbinder dig inte till något när du ansöker.

Före detta fastighetsmäklare med mångårig erfarenhet av yrket och branschen. Besitter även djupgående kunskaper inom börs, aktier och investeringar.

234 KOMMENTARER

 1. Först och främst vill jag säga att jag jobbat och varit registrerad mäklare innan och efter fastighetskrisen hösten 1992 och fram till 2015.
  Min fråga är hur man ska kunna bygga nya bostäder som vanligt folk ska ha råd att bo i utan att avgifter/ hyror tar större delen av inkomsterna.
  För människor med höga inkomster och bra utbildning är det knappast några problem varken i lågkonjunktur eller högkonjunktur. Dagens nya regering är ju dessutom helt bakbunden genom att de knappast kommer få igenom några lättnader för svaga hushåll.
  Höjda räntor, minskade avdrag och höjda amorteringskrav kommer ju medverka till att förstärka lågkonjunkturen. Samtidigt som motsatta åtgärder inte är möjligt i ett sv världens mest skuldsatta hushållsekonomier. Fundera på detta och ge mig ett svar.

  • Hej Karl-Gustav.

   Ja du det är en bra fråga.
   Jag har tyvärr inget bra svar på den.

   Mvh admin på Ekonomifokus

   • Hej!
    Jag tänker på att köpa lägenhet i Södermalm i Stockholm och hitta en lägenhet på byggnaden byggd 1949 låg skuld förening med 2 tusen hyran/mån men exakt nära SÖS för 3,7 million 51 km. Frågan kommer jag att jobba på sjh och behöver bostad om jag köper en bostad med hyran 5 tusen eller hyra med 12 tusen? Dina råd !
    Tack på förhand!

    • Hej Banaz.

     Jag vet inte med säkerhet vad som är rätt eller fel.
     Men jag tycker att:
     – Om du tänkt äga lägenheten i minst 5 år så tycker jag att du kan köpa.
     – Om du endast planerar att äga lägenheten i 1-2 år så tycker jag istället att du skall hyra en lägenhet.

     Mvh admin på Ekonomifokus

 2. Kan du hålla med om att Malmö är ett undantag? stigande bostadspriser har varit ett stort problem över hela landet men Malmö har varit under rimliga nivåer. Du kan få 3:a 75 KVM i centrala Malmö för runt 24000 kvmpris, om du inte letar i Malmös exklusivaste områden självklart.

  • Hej Robert.

   Jag hävdar att marknaden är effektiv. Dvs prissättningen i hela områden är korrekta baserat på rådande utbud och efterfrågan.
   Därför anser jag att man inte kan säga att Malmö är ett undantag.
   Malmö har stigit så mycket som det förtjänat på samma sätt som Stockholm och Göteborg.
   Anledningen till att Stockholm och Göteborg är dyrare är för att efterfrågan är högre där.

   Mvh admin på EKonomifokus

 3. Hej jag har funderat på att bygga nytt hus. Men grumlar över priserna. Hur ser det ut på ny byggen kan man vänta sig en pris nedgång även i den kategorin om exempelvis nått eller så.

  / Romeo

  • Hej Romeo.

   I nuläget är det dyrt att bygga eftersom det är svårt för byggbolagen att få tag i personal.
   Det råder högkonjunktur och låg ränta samtidigt vilket eldar på bostadsbyggandet.
   Jag tror att byggkostnaderna kommer att sjunka framöver om räntan stiger och/eller konjunkturen viker ner.
   Byggbolagen ser inte ut att ha jättegoda tider framöver vilket borde kunna pressa priserna lite på nybyggnationen.

   Mvh admin på EKonomifokus

  • Hej! Jag har en liten lägenhet och vill köpa en större. Sälja först och köpa sedan. Båda lägenheterna ligger i Stockholms innerstad. Jag planerar att bo i den nya större lägenheten länge, men det innebär också ett större lån. Är det en god idé att göra det nu? Tacksam för svar snart.
   Vänliga hälsningar
   Pia

 4. Tack for en bra artikel!
  Vi funderar pa att salja vart hus till sommaren eller eventuellt vanta till nasta var. Vad tror du om priserna, tror du det star still eller hade du salt nu i sommar?
  Huset ligger utanfor Lund.

  Tusen tack!

  • Hej Pernilla.

   Jag hade nog sålt nu i sommar för att vara på säkra sidan.
   Man vet ju aldrig vad som händer framöver men att priset på ert hus skall stiga fram till sommaren 2020 ser jag inte som särskilt sannolikt.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 5. Tack Andreas, Men tror du att det finns chans att det stannar pa samma?
  Vi hyr ut det sa vi far inkomst under tiden 🙂
  Tack pa forhand.

  • Hej igen Pernilla.

   Jag är övertygad om att det hänger på räntorna.
   Stillastående ränta så kommer priserna på villorna stå kvar på dagens nivåer.
   Höjda räntor så kommer priserna att gå ner.

   Mvh admin på EKonomiofkus

 6. Hej,
  Jag funderar på att flytta från min relativt billiga hyresrätt och istället köpa en bostadsrätt i Göteborg. Jag måste inte flytta, men tänkte att det är en bra investering på långsikt att äga sitt boende. Det låter dock på artikeln som om detta kanske inte längre stämmer? MVH Susanna

  • Hej Susanna.

   Jag sitter i exakt samma sits som dig.
   Att äga sin bostad är alltid en god investering på sikt.
   Jag tror dock att man kan komma in på betydligt lägre nivåer om 2-3 år vilket gör att jag avvaktar med att köpa.
   Jag tror att vi med billiga hyresrätter kommer att bli vinnarna under kommande 2-3 år.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 7. Hej,
  Jag hamnar ofta i diskussioner med personer 1 eller 2 generationer över mig angående det här med att äga sin bostad. Jag själv är 28 år och är i tanken om att snart köpa en bostad men har börjat fundera på om alla dessa ”råd” man får av 50+, 70+ personer är helt relevanta för oss. Min erfarenhet är att ett bostadsköp ofta har varit en mycket lönsam affär (alltså att boendepriserna har stigit många miljoner under tiden de har ägt sina bostäder vilket ofta handlar om 20-30 års tid). Min förståelse är att eftersom att vi idag kan låna pengar till väldigt låg ränta så är det möjligt att köpa boenden som är dyra men vi borde ju snart nå en gräns där vi faktiskt inte har råd längre (eftersom att löneutvecklingen knappast följer bostadspriserna). Vad är din bild av framtida bostadprisutveckling? Kan man verkligen se på ett bostadsköp som en vinstaffär eller långsiktigt sparande liknande man kunde för 20/30 år sedan? Inser att detta är en svår fråga med många faktorer som spelar in, men vore kul att få någon annans syn på det hela!
  Vänligen,
  Linda

  • Hej Linda.

   Du tänker nog rätt tror jag.
   Bara för att bostadspriserna har utvecklats bra i 30 år betyder inte det att de kommer att göra det under kommande 10 år.
   Det stämmer att det är bra att äga sin bostad på lång sikt men på kort och mellanlång sikt kan det vara en dålig affär om man har otur.
   I Japan tog det till exempel 20 år för de som köpte bostad på toppen under sent 80-tal och tidigt 90-tal innan de fick tillbaka pengarna, dvs gick plus minus noll på sin investering.

   Jag tror inte att svenska bostäder kommer att vara en bra investering under kommande 5 år.
   Jag tror alltså att man kommer att kunna kliva in på bostadsmarknaden på betydligt lägre nivåer inom några år.

   Mvh admin på EKonomifokus

 8. Hej,

  Tack för en lärorik sida!
  Jag har en fråga till dig om bostadsköp. Jag är student och tar CSN-lån, jag funderar på att köpa en lägenhet med 85%-bolån med mina föräldrar som borgenärer. Jag förstår att marknaden är osäker och att många tror den kommer gå ner framöver, men är det trots allt inte ekonomiskt fördelaktigt att köpa en lägenhet så tidigt som möjligt och amortera ner under åren?
  Jag kommer studera i 5 år framöver och om jag bor kvar i min hyresrätt så kommer jag ju lägga ca 50 000/år i hyra som ”kastas i sjön”?

  Tack på förhand!

  • Om du hyr en lägenhet för 50.000 kr per år kommer du att ha förlorat 250.000 kr i boendekostnader på 5 år.
   Om du istället köper en bostadsrätt som har en månadsavgift på 2500 kr så har du betalat 30.000 kr per år i månadsavgifter.
   Det blir 150.000 kr på 5 år.
   Utöver det tillkommer räntekostnaden. Om vi leker med tanken att du köper en bostadsrätt för 1.000.000 kr.
   Då får du en räntekostnad på ca 9100 kr per år (räknat med en boränta på 1,3% och ränteavdraget inräknat) allt annat lika.

   Din totala boendekostnad för bostadsrätten blir då 39.100 kr per år.
   Det blir 195.500 kr på 5 år.
   Detta innebär att du bott billigare i din bostadsrätt. Men om priset på din bostadsrätt sjunker med ca 5% så ligger du ungefär på +-0.
   Går bostadspriserna ner med 10% så har du bott billigare i hyresrätten.

   Det hela mynnar ut i din tro på bostadspriserna och utvecklingen i räntan.
   Om du tror på lägre bostadspriser och högre räntor så kommer du att bo billigare i din hyresrätt.
   Om du inte tror på sjunkande priser och stigande räntor så kommer du att bo billigare i din bostadsrätt.

   Det finns en del andra parametrar att ta hänsyn till såsom eventuella förlustavdrag om du säljer bostaden med förlust, försäljningskostnader osv men du förstår hela tankesättet. Går priserna ner så blir det väldigt snabbt stora summor som man förlorar på sin bostadsrätt.

   Jag säger inte vad som är rätt eller fel för det kan man aldrig veta. Jag väljer dock själv att bo kvar i min hyresrätt ett tag till.

   Mvh admin på Ekonomifokus

   • Skall man inte tänka in inflation i kalkylen också? Om vi håller 2% inflation under 5 år ger det att 1000000kr är då värt ca 900.000kr.

    • Hej Martin.

     Bostäder fungerar bra som ett skydd mot inflation.
     Jag förstår inte riktigt din fråga så du får gärna utveckla.

     Mvh admin på EKonomifokus

 9. Vad ska vi göra?
  Vi är en familj med 3 barn, bor i Lund där det inte är jättelätt att få tag i en bostad ( hyresrätt).
  Vi har en villa som vi byggt och i genomsnitt kommer vi väl tjäna 2 mil om vi säljer.
  Jag vill sälja pga bostadsmarknaden är lite osäker men samtidigt bo kvar i området för barnens skull. Men som jag skrev är det inga hyreslägenheter i området som är lediga, finns knappt några 4 rok.. Men jag vill ju såklart tjäna en slant på mitt hus.
  Ska jag verkligen sälja nu? Eller är det ok att man avvaktar? Och om man då avvaktar är risken att man inte får lika nycket för huset sen?

  • Hej KM.

   Om du har hus och familj tycker jag inte du skall försöka dig på att tajma marknaden.
   Det låter ju dessutom som om att du har en relativt låg belåning på huset.
   Du kommer att få betala en massa vinstskatt osv om du säljer. Det blir helt enkelt inte värt besväret om det inte kommer en jättekrasch på bostadsmarknaden.
   Mitt råd är: bo kvar i huset och strunta i priserna rör sig.

   Mvh admin på EKonomifokus

 10. Hej Kim !
  Jag förstår hur du tänker men ändå inte! Själv har jag alltid förlorat massor av pengar på mina hyreslägenheter. Jag har aldrig fått tillbaka en krona! Kommer man bara in på bostadsrättsmarknaden så med tiden o amorteringar får man ju ett billigare boende .. när jag sålt mina bostadsrätter så har jag alltid räknat på o fått tillbaka hela hyran. Räntan kommer aldrig o höjas så mycket att det skulle bli katastrofläge för landet. Inflation räknar jag med är 6 %. Inflation äter upp lånen oavsett. Är det billigare o köpa så får man kanske inte lika mycket för sin lägenhet eller hus men p andra sidan så skulle jag hellre sälja mitt hus till ett lägre pris o slippa höga budgivningar o rundor .. Jag rekommenderar alla att så fort dem kan köpa sig en bostadsrätt. Jag har lyssnat på människor år ut o år in om att de ska vänta köpa för priserna kommer o gå ner …. men det gör dem aldrig… de går upp minst 100000 varje år nästan …

 11. Hej,

  Vi har precis sålt vår lägenhet och söker större eftersom vi nu ska bli tre (i juli). Vi står mellan att köpa radhus eller hyra i 2 år för att avvakta lite och se hur priserna utvecklas. Vi får höra att det är ”bra” att sälja och köpa i samma marknad men vi har svårt att se utvecklingen av bostadspriser kommer utvecklas just nu.

  Radhus eller hyra i 2 år…

  • Hej Rinas.

   Jag tycker inte ni skall chansa och stå utanför marknaden i två år när ni har familjen.
   Jag tycker ni skall sälja och köpa på samma marknad eftersom ni redan är ”inne i marknaden”.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 12. Hej Andreas,
  Tack för din lärorik artikel. En smart analysering på bostadmarknaden som man kan få bättre åsikt på ämnet.
  Jag skulle vilja säga att det finns folk liksom mig som vet ingenting om det här marknadanalysen och de göra sina äffarer oavsett att veta exackt vad kommer att hända på framtiden. Jag skulle köpa en bostadrätt i stockholm län under de tre senaste månader men nästan alltid var många spekulanter därför fler av objekter fick säljas mellan 25-30% dyrare än utgångpriset och det påverker på andra sätt på marknaden utanför de fakturer som du har koll på med din analys.
  På andra sidan, jag är otur och kunde inte sälja min helt renoverade lägenhet i kronoberg län.
  Jag tror mäklaren jobbade inte bra och har påverkat negativ på affären. Nu jag vet inte vad ska jag göra. Det går inte och prova med en annan mäklare eftersom min lägenhet har redan blivit kände i en liten stad.
  Vad tycker du…vad kan jag göra nu att lösa problemet?
  Tack!

  • Hej Charly.

   Om du väntar några månader så kommer marknaden att ha glömt av din lägenhet.
   Då är det bara att byta mäklare och testa en ny försäljning. Dessutom brukar en prissänkning ge resultat.

   Mvh admin på EKonomifokus

 13. Hej,

  I mitten av 2017 separerade jag och min fru och jag blev då tvungen att köpa en bostadsrätt (3:a) och priserna var då på absoluta toppen. Min fru bodde kvar i vår hyreslägenhet (4:a) då detta var bäst för barnen. Nu har vi hittat tillbaka till varann och jag vill därför flytta dit igen.
  Mitt dilemma nu är att priserna sjunkt med ca 10% och jag vet inte om jag ska sälja eller hyra ut min bostad? Jag vill gärna bli av med den för att slippa bekymmer men samtidigt vill jag inte förlora så mycket pengar. Vad är era tankar kring detta?

  Tack på förhand!

  • Hej Henrik.

   Endast du kan ta det beslutet.
   Om du tror på stigande priser framöver skall du såklart behålla lägenheten och hyra ut den.
   Om du tror på fallande priser så bör du förmodligen sälja lägenheten.

   Mvh admin på EKonomifokus

 14. Hej. Jag och mitt ex äger en bostadsrätt tillsammans, en 5a i Uppsala. Vi ska sälja så fort jag fått en hyreslgh.
  Priserna har gått ner ganska mkt i området. Tänker om det är bättre att bo kvar ett tag till eller sälja snarast? Är rädd att priserna går ner väldigt mkt mer, vad tror du?

 15. Det är inte bara i Sverige (särskild Stockholm och Göteborg) att man har haft en helt tokig utveckling på prisen på bostäder pga. låge räntor och väldigt lite krav på avmotering.

  Bara kolla Sydney, Melbourne, Toronto, Vancouver.. Just nu ser vi en nergång på bostadspriser i sydney som är ganska signifikant. Bara en fråga innan Canada drabbas också. Flera andra storstäder globalt har haft samma utveckling. Vi är ved att nå gränsen för vad ett globalt kredit marked (billiga penga) kan hantera.

  Detta kan bli en global snöbolls effekt. Det är inte bara bostadsmarknaden som är ”doppat”… Globale aktiemarknader har haft ”fest” pga ”cheap money”, men statsobligationer värde stämmer inte med verkligheten,, och pensionsfonde globalt kan drabbas också i nästa globala finanskris.

  Nästa kris kommer att bli mycket värre än 2008 krisen. VI har inte löst problemen som var orsakerna till krisen.

  • Hej Anders.

   Mycket riktigt.
   Det har eldats på ordentligt med låga räntor och stimulanser i nästan hela västvärlden. Det är ett experiment och vart det slutar återstår att se.

   Mvh admin Ekonomifokus

 16. Hej Åsa, du har rätt i att det varit så tidigare men nu har vinden vänt och räntorna kommer inte gå ner på mycket länge, har man köpt och sålt mellan typ 2005 och 2015 så har man i många fall om inte dom flesta gjort ett klipp men den tiden är förbi.

  • Ja det kunde man tro.. men jag går med vinst fortfarande…Sålde huset i okt 2019 och köpte en ny lägenhet som jag ville testa marknaden på nu i juli (under Corona tider) Jag skulle fått 600000 mer mot vad jag köpte den för i oktober 2019. Nu säljer jag den inte för det ska bli balkonger nästa år.

 17. Hej,

  Tror du det är en dum idé att köpa en bostadsrätt i Göteborg om man planerar att bo kvar där i ca 5 år? Tror du att man kommer att göra en vinst eller kan du tänka dig att priserna kommer sjunka ända fram tills dess?

  • Hej Karolina.

   Jättesvårt att gissa på 5 års sikt.
   Jag vågar tyvärr inte säga varken bu eller bä men jag tycker inte du skall fokusera för mycket på att göra en bra affär.
   Skaffa dig en lägenhet som du trivs i eftersom du ändå skall bo där i 5 år.

   Mvh admin på EKonomifokus

 18. Hej och tack för en intressant artikel. Jag bor i en stor och billig hyresrätt som jag vill bo kvar i och har just ärvt en bostadsrätt på 1,5 rum i Stockholms innerstad med en hyra på ca 1500 kr/mån. Den har inga lån.

  Jag undrar om du skulle rekommendera mig antingen att ha kvar lägenheten för att hyra ut i andra hand och därmed tjäna lite pengar på den eller sälja utan att köpa något nytt direkt och då vänta några år tills jag vill lägga in pengarna i ett villaköp.

  • Hej Lisa.

   Jag tycker du skall hyra ut den om du kan (och får för bostadsrättsföreningen)

   Mvh admin på EKonomifokus

 19. Hej, Andreas!
  Tack för dina tidigare svar, det är väldigt intressant att läsa dem, tillsammans med frågorna som folk ställer!
  Jag har en fråga angående köp av bodstad utan lån. Vi i familjen har nu möjlighet att köpa en bostad utan att låna pengar från banken,vilket gör att vi slipper allt som har med amortering och ränta att göra. Tror du att det är klokt att göra det i nuläget, eller skulle du ändå vänta ett tag och bo kvar i hyresrätt för 5000-6000kr i månaden? Jag tänker även på att det kanske ändå är en god investering, eftersom inflationen ändå kommer att äta upp en stor del av pengarna på sikt.