Bostadspriser under 2023

bostadspriser
Bildkälla: https://www.maklarstatistik.se

Artikelns innehåll:
1. Läget på bostadsmarknaden just nu
2. Priser bostadsrätter just nu (statistik & grafer)
3. Priser hus och fastigheter just nu (statistik & grafer)
4. Prognos för bostadspriserna 2023
5. Historiska bostadspriser (statistik & grafer)

Klicka för att gå direkt ner till önskad rubrik

När man läser om bostadspriser och bostadsmarknaden på nätet så är 8 av 10 artiklar skrivna av en journalist som inte har någon direkt koll på varken priser eller bostadsmarknaden. Journalisten kontaktar därför en eller flera fastighetsmäklare, alternativt en VD/ägare på någon av de större mäklarbyråerna för att få deras bild av bostadsmarknaden och bostadspriserna. I 95 % av dessa artiklar säger mäklaren att ”det ser stabilt ut på bostadsmarknaden”. ”Fortsatt god efterfrågan på bostäder” är en annan klyscha som ofta dyker upp.

Givetvis kan inte mäklarna säga i tidningen om de tycker att det ser mörkt ut på marknaden. Det skulle försvåra mäklarnas försäljningar och det försämrar i sin tur mäklarnas möjligheter att tjäna pengar.

I denna artikel skall vi istället försöka ge en riktigt bild och prognos av bostadspriserna.

Bostadsmarknaden och bostadspriser – läget just nu (uppdaterat 2023-05-10)

Bostadspriserna har vänt ner från all-time-high-nivåerna vi såg under 2022. Inflationen tog fart under början av 2022 vilket tryckte upp boräntorna snabbt från rekordlåga nivåer. Det gjorde att bostadspriserna vek ner rejält.

Just räntan, och framtidsförväntningarna på räntan, är det som påverkar bostadspriserna allra mest på kort och medellång sikt. Om marknaden tror på stigande räntor framöver kommer bostadspriserna sannolikt att fortsätta ner. Skulle räntan fortsätta stiga kraftigt, som den gjort sedan början av 2022, kommer bostadspriserna med största sannolikhet att gå ner ännu mer. Hur mycket det i så fall skulle gå ner beror förmodligen på hur snabbt och kraftigt räntorna stiger.

Men, med stor sannolikhet har uppgången i inflationen nu ebbat ut och ränteuppgången stannar av. Om räntorna fortsätter att ligga kvar runt dagens nivåer bör vi inte se några dramatiska rörelser på bostadsmarknaden under 2023. Det vore rimligt med totalt 10 – 20 % ner från toppnivåerna men mycket större rörelser än så ser jag inte som särskilt sannolikt (om inget oväntat händer).

I skrivande stund är bostadsrättspriserna ner 10,02 % medan villapriserna är ner 13,40 % från sina all-time-high-toppar i mars respektive april enligt statistiken.

Säljarna och köparna på bostadsmarknaden verkar nu närma sig en balans. Säljarna har accepterat de nya lägre prisnivåerna vilket leder till att fler affärer går i lås. Det tyder på att bostadspriserna håller på att stabilisera sig, om inget oväntat inträffar.

Anders Borgs prognos för bolåneräntorna

Vår förre finansminister sade i en intervju i Framgångspodden att han tror att de rörliga räntorna på bolån kommer att gå nedåt igen under 2023. Vi på Ekonomifokus.se delar denna tro.

🔗 Se nuvarande bolåneräntor och bankernas olika prognoser för räntan under kommande år

Bostadsrätter

Bostadsrätter priser och statistik

Priserna på bostadsrätter:
I mars 2022 kan vi se att den uppåtgående trenden bröts och vi har nu en lång nedgångsfas i bostadsrättspriserna. I december 2022 bottnade priserna och har sedan dess gått uppåt i några månader. Kommer uppgången hålla i sig eller kommer det vika nedåt igen?

⬇️ Bostadsrättsprisernas nedgång från toppen i mars till idag är 10,02 %

Bostadsrätter priser 2023
Snittpriser på bostadsrätter i Sverige | Bildkälla Svensk Mäklarstatistik
Bostadsrättspriser i olika delar av sverige 2023
Snittpriser på bostadsrätter i olika delar av Sverige | Bildkälla Svensk Mäklarstatistik
Svenska priser på bostadsrätter till och med mars -23
Snittpriser på bostadsrätter i Sverige | Bildkälla Svensk Mäklarstatistik

Planerar du att sälja eller köpa en bostad inom det närmaste året?
Då kan vi rekommendera dessa två gratistjänster:
1. Hittamäklare.se – få hjälp med att samla in offerter & att jämföra mäklarna i det område där du bor. Offerterna kan du använda för att undvika att betala onödigt mycket för mäklaren.
2. Lånekoll.se – jämför räntor på lånelöften, bolån & privatlån hos ett stort antal banker med en enda ansökan.

Tjänsterna ovan är helt gratis att använda och du förbinder dig inte till något när du skickar in en ansökan.

Hus / villor / fastigheter

Priser på villor i sverige

Priser på villor och fastigheter steg fram till april 2022 där toppen i villapriserna sattes. Under våren vände det ner och sedan dess har det gått stabilt nedåt fram till december 2022 då priserna bottnat. Är denna botten permanent eller bara tillfällig?

⬇️ Villaprisernas nedgång från toppen i april 2022 till idag är 13,40 %

Priser på villor i Sverige 2023
Snittpriser på villor i Sverige | Bildkälla Svensk Mäklarstatistik

💡 K/T = bostadens pris / taxeringsvärdet

Villapriser i olika delar av sverige 2023
Snittpriser på villor i olika delar av Sverige i kr/kvm | Bildkälla Svensk Mäklarstatistik
Villapriser utveckling 3 och 12 månader
Snittpriser på villor i Sverige | Bildkälla Svensk Mäklarstatistik

Prognos för bostadspriserna under kommande 1-2 år

Bolåneräntornas kraftiga uppgång har satt press på bostadspriserna. Men nu verkar det som att köparna och säljarna verkar börja mötas på nuvarande prisnivåer vilket indikerar att bostadspriserna kan ha stabiliserats. De mäklare jag talat med vittnar om att det går att få sålt bostäderna så länge säljarna har rimliga prisförväntningar. Det står alltså inte helt still.

Om uppgången i bolåneräntorna har stannat av, vilket det mesta tyder på, så tror vi att bostadspriserna kommer att röra sig sidledes under 2023. Men, om boräntorna, och förväntningarna på boräntorna fortsätter att stiga mer än väntat så kommer det att fortsätta pressa ner priserna. Hur mycket skall priserna i så fall gå ner? Det beror främst på hur högt boräntorna går och hur snabbt de stiger men skulle uppgången i boräntorna ha stannat av här skulle 10-20 % ner i bostadspriserna från toppnivåerna vara rimlig enligt oss.

Mest sannolikt ser vi att ränteuppgången stannat av och att bostadspriserna är på väg att börja stabilisera sig. 5-10 % ner ytterligare från nuvarande nivåer är möjligt men för större nedgångar än så tror vi att det krävs någon ny stor negativ händelse som får bostadspriserna att gå ner kraftigt.

Andras prognoser för 2023-2024

⬇️ SBAB:s prognos är att bostadspriserna kommer att fortsätta ner under våren och försommaren. Detta enligt deras pressmeddelande 2023-05-02

⬇️ Danske bank tror på fortsatta nedgångar i bostadspriserna under kommande månader. De tror att botten ännu inte är satt och att vi kommer se nya prisnedgångar. Detta enligt deras senaste utgåva av Danske banks boprisindikator 2023-04-28

⬇️ Handelsbanken tror att priserna kommer gå ner totalt ca 20% från toppen enligt deras senaste fastighetsrapport 2023-03-22

➡️ I nyhetsmorgon diskuterades bostadspriserna. Där tror privatekonomen Americo Fernandez att priserna bottnar under sommaren 2023 enligt en intervju 2023-02-05.

⤴️ Hemnets analytiker Erik Holmberg tror på stabilisering och potentiellt att priserna kan vända upp under 2023 enligt en intervju 2022-12-09.

➡️ 83% av mäklarna i Mäklarpanelen på Fastighetsbyrån tror att bostadspriserna bottnar under våren 2023. Majoriteten tror på stillastående priser under året enligt en artikel på fastighetsvarlden.se 2022-12-19.

⤴️ SEB:s chefsekonom Jens Magnusson tror att bostadspriserna bottnar under våren 2023 och potentiellt vänder upp senare under året enligt en intervju 2022-11-02.

I videon ovan från 2022-09-23 pratar SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist om bostadspriserna

💡 Planerar du att sälja en bostad?
Hittamäklare.se
hjälper dig att samla in offerter och jämföra de olika mäklarna som är aktiva i ditt område. Offerterna kan du sedan använda när du skall välja mäklare samt när du skall förhandla om arvodet med den mäklare du vill anlita. Det är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.

Historiska bostadspriser

Sedan den stora bostadskrisen i början på 90-talet har bostadspriserna gått kraftigt uppåt. I graferna nedan kan du se hur priserna för bostadsrätter och villor rört sig under de senaste 25-30 åren.

Prisuppgång från 1996 till 2022:

Bostadsrätter: 783 %
Villor: 400 %
Fritidshus: 547 %

Historiska bostadspriser - bostadsrätter
Historiska bostadspriser - villor / hus
Historiska bostadspriser - fritidshus

Inflationsjusterad prisutveckling

I bilden nedan ser ni den reala utvecklingen i huspriserna i Stockholm mellan 1957 och 2017. Reala huspriser = justerade för inflationen, dvs justerade för att den svenska kronan blir mindre och mindre värd med tiden.

Reala Bostadspriser genom tiderna
Bildkälla: Cornucopia

Varför har priserna gått upp så mycket de senaste åren?

En anledning är att människor är beredda att lägga en större del av sin disponibla inkomst på boendet. Den största anledningen är dock räntor. Räntorna har bara gått ner och ner under de senaste 30 åren och det har eldat på bostadsmarknaden. Kom ihåg, låga räntor ger höga priser.

ÅrBolåneränta – 3 månaders rörlig ränta
1985ca 15%
1995ca 13%
2005ca 4%
2021ca 1,5%
2022ca 2-4%
2023ca 4-5 %

Bostadsbrist

Det har tidigare pratats om att bostadsbristen trycker upp priserna på bostäder. Det råder bostadsbrist men det är framför allt billiga hyresbostäder som det råder brist på, inte dyra bostadsrätter.

Faktorer som styr bostadspriserna:

  • Räntan & förväntningar på räntan (styr priserna på kort och medellång sikt)
  • Stigande inkomster (styr priserna på lång sikt)
  • Amorteringskraven som införts
  • Tidningarnas skriverier (styr priserna på kort sikt)

OBS, Detta är endast min gissning/bedömning av marknaden och priserna.

💡 Planerar du att köpa bostad?
Helst skall du ha ett lånelöfte klart redan innan du går på visning. En hemsida som vi upplever är väldigt duktiga på lånelöften och erbjuder väldigt fördelaktiga räntor är Lånekoll.se. De kan även hjälpa dig med att förhandla ner räntan på befintliga lån.

Lånekoll jämför bolån och privatlån hos ett stort antal banker åt dig med en enda ansökan. Du får en lista med bankernas olika erbjudanden och du väljer själv om du vill acceptera något erbjudande eller inte. Det är helt gratis att använda tjänsten och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.

En liten anekdot om rallyt i bostadspriserna mellan 2012 – 2017

Jag som skriver artikeln har tidigare arbetat som fastighetsmäklare i ca 10 år. När jag började som mäklare var det trögt på marknaden. Man fick jaga in köpare till bostäderna eftersom ingen ville köpa. Men så kom bostadsfesten! Priserna steg kraftigt under ca 4-5 år (mellan ca 2012 och 2017) och helt plötsligt ville alla köpa bostäder. Folk började spekulera i begagnade och nyproducerade bostäder och tjänade enorma pengar. Man kunde köpa en bostad, för att sedan sälja den 1 år senare 30 % dyrare.

Ett extremt exempel som jag bevittnade själv var då en kund till mig gjorde 100 % i vinst på sin bostad på ett enda år 2012-2013 i en kommun nära Göteborg. Inga renoveringar genomfördes mellan köp och försäljning så det var enbart marknaden som justerat upp priset. Det var en riktigt bostadshausse helt enkelt. Förmodligen den kraftigaste haussen som vår generation någonsin kommer att uppleva. Den eldades på av rekordlåga räntor som bara blev lägre och lägre. Som vi alla vet så ger låga räntor låga kostnader på bolån. Det gör att priserna stiger på bostäder.

Joakim har studerat fastighetsförmedling på Högskolan i Väst under 3 års tid. Med ca 10 års erfarenhet som fastighetsmäklare vill nu Joakim via sina guider inom bostad förmedla kunskap till läsarna och hjälpa dem att fatta bättre beslut vid köp av ny bostad eller försäljning av befintlig.

351 KOMMENTARER

  1. Hej vilken bra sida du har skapat. Får jag bolla med dig?

    Jag har precis sålt en bostadsrätt i Stockholms innerstad. Främst för att jag vill ”downshifta”, nu när barnen flugit ut.

    Jag har ingen brådska att köpa nytt eftersom jag har en partner som jag kan bo billigt hos. Och att ha några millar på banken när sparräntorna är OK skadar inte heller.

    Men hur länge kan jag vänta? Hur länge skulle du vänta?

    Priserna på Södermalm (där jag alltid bott och vill fortsätta att bo) känns helt slumpmässiga just nu. En del lägenheter drar iväg i galna budgivningar, andra får inte ett enda bud.

    Jag tänker: man kan hitta en bra lägenhet just nu, om man vågar gå emot strömmen. Men det kan också bli en ny liten dipp i höst så det kanske är ännu bättre att vänta.

    Tänker jag fel? Hur tänker du?

    • Hej Emma.

      Det är omöjligt för mig att sia om vart bostadspriserna skall ta vägen inom de närmsta åren så jag vågar inte ge dig några råd kring när du skall köpa.
      Däremot bör du ju köpa en ny bostad inom 2 år så att du kan göra uppskov på hela eller delar av vinstskatten.

      Tänk även på att sparräntan du får just nu är betydligt lägre än inflationen så du förlorar köpkraft varje år när du bara har pengarna liggande på ett sparkonto. Bostäder (realtillgångar) är vanligtvis ett bra inflationsskydd över tid.

      Mvh admin på Ekonomifokus

  2. Varför skulle priserna enbart sjunka 20% och sedan ”stabiliseras”? Räntorna har stigit med 300-400%, ett lån på 5 mille kostar idag ca 17000/mån före avdrag jämfört med för ett år sedan då det kostade ca 6000/mån. Hur är det då rimligt att tro att en kåk för 6 mille skulle sälja för 5? De flesta som uttalar sig om en stabiliserad marknad är just mäklare. Sanningen är att vi vet ingenting om hur länge räntorna kommer ligga på dessa nivåer och det finns heller ingenting som talar för att det ens är färdighöjt. I USA ligger styrräntan på 5% och det är först då man börjar se inflationen vika, i Sverige stiger den fortfarande. 6 milles kåkarna ska ner till 3 innan det börjar bli rimligt igen. Vänta tills alla lån ska förnyas, då kommer inne säljarna längre ha råd att vänta ut sitt önskepris. /Calle

    • Hej Calle.

      Där satte du huvudet på spiken:
      ”Sanningen är att vi vet ingenting om hur länge räntorna kommer ligga på dessa nivåer”
      Just därför är det näst intill omöjligt att göra träffsäkra prognoser, ingen vet hur det kommer bli. Men marknaden vill ha prognoser, därav publicerar vi på prognoser på vår hemsida.

      Den som lever får se.

      Mvh admin på Ekonomifokus

    • Tips
      1. Hittamäklare.se - Jämför mäklarna och deras offerter
      2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

  3. Hur ser du på produktionskostnadens påverkan av bostadspriser? Jag tänker att om byggpriser stiger ordentligt som det gjort borde det kunna hålla uppe priserna (eller åtminstone hålla dem från att falla allt för mycket) genom minskat utbud och ökad efterfrågan? Vad jag förstår stannar nyproduktionen rejält nu ett par år framöver.

    mvh

    • Hej Ramin.

      Ja det påverkar såklart men hur och hur mycket vågar jag inte spekulera om.

      Mvh admin på Ekonomifokus

  4. Hej Joakim,

    Tack för väldigt bra blogg!

    Jag undrar om du tycker att priserna redan lagt sig nu (10 oktober). Eller det dröjer ända längre innan statistiken börjar visa rejäl prisfall.

    Jag har just nu, efter 1.5-års letande, äntligen hittat ett hus jag gillar och vill köpa. Säljaren har redan köpt nytt och behöver sälja snarast. Efter första visningen i somras var det nästan sålt, varpå budgivaren drog sig. Säljaren gick då ner i pris med 10% och fortsatte med visningar under september. Nu i helgen var 4:e visningen. Intresserade spekulanter finns, men några bud har det inte kommit in.

    Jag hoppas helst att priset faller ytterligare 5-10% men det låter ju för mycket att förvänta att personen tar emot, rent psykologiskt och emotionellt. Undrar om jag ska lägga bud ändå, och i så fall hur lågt bör det bli. Att erbjuda -10% på nuvarander (tedan reducerat) pris låter som rena skambudet. Men i fallande marknad vill
    jag inte riskera att låsa in mig i vad kan bli 10 år framöver om priserna fortsätter falla. Hur förhandlar man köpet i ett sådant läge?
    Är det bättre att avvakta tills nån annan lägger första budet?

    • Hej Loretta.

      Det är endast du som kan avgöra vad du skall göra i denna situationen.
      Det är du som måste känna efter hur gärna du vill ha huset och efter det lägga det bud du känner är lämpligt.
      Jag kan inte erbjuda någon hjälp i denna fråga efter jag är för dåligt insatt.

      I dagens marknad kan man vara extra tuff med buden eftersom det är köparens marknad. Nu om någonsin finns det fina lägen att lägga skambud men som vanligt så riskerar man att förarga säljaren om man lägger skambud.

      Mvh admin på Ekonomifokus

  5. Hej!

    Det är bra med artiklar som denna som visar på de senaste årens bostadsspekulation som blåst upp en bubbla. Var med på 90-talet och min centrala lägenhet på Kungsholmen föll med 50%.

    Uppfattningen att bostaden är en bombsäker investering som bara stiger och att det spelar ingen roll om räntan är 5, 10 eller 14,25% har skapat en farlig situation och som individ kan man sätta sig i en rejäl och svår skuldfälla. Tror att det behövs konkreta räkneexempel och att man tydligt visar hur lite man får kvar i plånboken om bostaden tar 70-80% av lönen.

    Det som borde lyftas upp idag hösten 2022 är de framtida avgiftshöjningar pga uppvärmning och föreningarnas ökade lånekostnader. Min uppfattning som medbesökare på ett antal visningar är att säljaren är otydlig här. Visst är det svårt att gissa – men på marginalen slår en avgiftshöjning på 25-40% hårt!

    • Hej Sten.

      Tack för din input. Det ligger nog mycket i det du säger.

      Mvh admin på Ekonomifokus

  6. Hej Monika.

    Det är tyvärr ingen statistik vi kan erbjuda och jag vet inte hellr vart du kan hitta den.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  7. Inflationen ligger väl runt 9% i nuläget, och i den mån som löner följer inflationen så kan man väl förvänta sig att kunder också kommer ha ökad köpkraft. Men läget är alltså så att räntan har stigit snabbare än inflationen?

    • Hej Elias.

      Jag förstår inte riktigt din fråga.

      1. I nuläget följer inte löneutvecklingen inflationen. Lönerna har inte stigit med samma siffror som inflationen. Det innebär att den så kallade reallöneutvecklingen är negativ och att svenskarnas köpkraft minskar.
      2. Inflationen har stigit väldigt mycket mer och snabbare än räntan.

      Mvh admin på Ekonomifokus

  8. Hej!
    Tack för en bra artikel. Jag bor i hyresrätt med min sambo i centrala Stockholm i första hand med en hyra på 8000kr/månad och ser möjligheten att köpa en bostadsrätt på 60m2 nu där vi bor 3-5 år.

    Min fråga är, ska vi ha is i magen och vänta in ett större prisfall? Då vi bor i hyresrätt så har vi möjligheten att vänta men vet också att det är väldigt svårt att timea botten.

    Tack för hjälpen!

    • Hej Karl.

      Jag tror att man skall vänta 3-12 månader åtminstone så att prisnedgångarna hinner visa sig ordentligt i statistiken.
      Det är dock bara min gissning.

      Mvh admin på Ekonomifokus

  9. Jag var en av dem ivriga köparna som spenderade en större andel av min sparkassa för att köpa en bostadsrätt 2 RoK i hjärtat av Solna kommun. Där har priserna gått upp ca 700% sedan millenieskiftet bla pga närheten till Stockholms innerstad. Jag köpte på all-time high. Nu är nedgången i genomsnitt ca 10%.

    Förvisso ett mycket attraktivt område där priserna sett över längre tid gått upp. Men nu går priserna ned. Tror du man kan förvänta sig att detta prisfall och korrektionen vi ser ni så småningom kommer hämta sig tillbaka till dessa all-time-high nivåer (och kanske ännu mer)? Kan det dröja 10 år tror du? Jag är inte särskild orolig då läget är superattraktivt men det vore ju trist att förlora en del av handpenningen om aktuellt boprisfallet (-10-20%) blir bestående.

    Tacksam för din reflektion ifrågan, även om jag förstår att det är svårt att förutsäga marknaden hade jag gärna velat veta din (hypotetiska) framtidsbild om lägenheter i storstadsregioner.

    Mvh

    • Hej meiwand.

      Ja men tanke på hur det ekonomiska systemet är uppbyggt så kommer prisnivåerna att nå nya all-time-highs igen. Det är bara en tidsfråga.
      Jag har inte en aning om hur lång tid det tar innan topp-nivåerna nås igen, det beror helt på hur inflation, räntor, politik och arbetsmarknad utvecklas under kommande år.

      Jag tror att det krävs bolåneräntor ner mot 1 – 1,5 % igen inom de närmsta 5 åren för att vi skall se nya toppnivåer i bostadspriserna igen under samma period. Men om räntorna håller sig kvar runt dagens nivåer under en längre tid så tror jag att det kan ta 5-10 år innan vi ser nya all-time-highs i bostadspriserna.

      Mvh admin på Ekonomifokus

  10. Hej bäste Joakim!

    Jag var en av dem ivriga köparna som spenderade en större andel av min sparkassa för att köpa en bostadsrätt 2 RoK i hjärtat av Solna kommun. Där har priserna gått upp ca 700% sedan millenieskiftet bla pga närheten till Stockholms innerstad. Jag köpte på all-time high. Nu är nedgången i genomsnitt ca 10%.

    Förvisso ett mycket attraktivt område där priserna sett över längre tid gått upp. Men nu går priserna ned. Tror du man kan förvänta sig att detta prisfall och korrektionen vi ser ni så småningom kommer hämta sig tillbaka till dessa all-time-high nivåer (och kanske ännu mer)? Kan det dröja 10 år tror du? Jag är inte särskild orolig då läget är superattraktivt men det vore ju trist att förlora en del av handpenningen om aktuellt boprisfallet (-10-20%) blir bestående.

    Tacksam för din reflektion ifrågan, även om jag förstår att det är svårt att förutsäga marknaden hade jag gärna velat veta din (hypotetiska) framtidsbild om lägenheter i storstadsregioner.

    Mvh
    Meiwand

  11. Hi Joakim,

    What a great article you wrote! Finally someone who actually knows the economics 🙂
    I’m a foreigner in Sweden. I right now live in a rental apartment with my sambo and we are considering buying an apartment in the middle of Stockholm.
    We are as you wrote in the article having ’is i magen’ and trying not to hurry until the beginning of next year thinking perhaps the housing price will go down even more by then.
    However I recently saw the news that CPI and PPI were turning downturn which can indicate the inflation peak out?
    I’m slightly worried if the inflation peakout will slow down or even pivot the interest rates hike? Then not sure if all this wait will not worth anymore?
    What do you think ?
    Would you advice us to wait a few more months still? 🙂

    Thank you very much for your amazing article and hopefully the reply on this comment 🙂

    • Hello Kiara.

      I would advice you to wait a few months. I think alot of sellers who didnt accept the bids they received before the summer will try to sell again now in august and september. Some of those sellers will be forced to accept the new price-levels and that will impact the housing-price statistics. Basically, i dont think the new lower price-levels is fully visible in the statistics yet.

      Also, i dont think the housingmarket will be that quick to respond to a inflation-peakout. I definitely do not see rising housingprices in the next 3-6 months.

      Im sorry for my english, its not perfect 🙂

      Mvh admin på Ekonomifokus

  12. Äntligen en saklig analys av marknaden. Precis som du själv påpekade är det väldigt märkligt hur media alltid ska ställs frågorna till mäklare – som bara mer eller mindre alltid har egenintresse och vill hålla fin fasad utåt för att själva tjäna pengar.

    Ränteavdraget är dock en grej som gärna kunde belysts lite i artikeln och dess påverkan att driva upp priserna ytterligare. Avsaknaden av behovet av avdrag då räntenivåerna varit löjligtlåga osv.

    • Hej Jonas.

      Tack för din input. Ja man borde nog ha passat på att fasa ut ränteavdraget under dessa år när räntan varit nära noll.
      Jag skall fundera på om jag kan skriva lite mer om vad som tryckt upp priserna över tid.

      Mvh admin på ekonomifokus

  13. Hej!!

    Grym artikel, saklig och givande. Blir student på högskola nu och planerar på flytta ut och köpa bostadsrätt i Stockholm. Ingen stress att flytta ut men vore skönt. Tror du det är lönlöst att vänta till höst/vinter för att se om priserna går ner? Eller TROR du det behövdes längre tidsram för att se skillnader på priserna?

    • Hej Herman.

      Jag tror det kan vara klokt att vänta några månader. Jag tror inte att prisnedgångarna slagit igenom fullt ut i statistiken ännu.
      Det är många säljare som vägrat acceptera ett lägre försäljningspris och därmed syns inte prisnedgångarna helt i statistiken ännu tror jag.

      Mvh admin på Ekonomifokus

  14. Jag bor utomlands och får inte hyra ut min lägenhet i sthlm längre. Borde jag sälja snabbt eller kanske låta den stå ett par år tom och hoppas på att marknaden vänder? Hur lång tid brukar det ta för bostadsmarknaden att vända?

    • Hej Sara.

      Det är omöjligt att svara på. Det kan ta flera år och då äter ju kostnaderna upp en stor del av värdet.
      Jag hade nog sålt bostaden direkt om jag inte skulle använda den själv och inte längre kan hyra ut den.

      Mvh admin på Ekonomifokus

  15. Är det helt fel att köpa en bostad nu och behålla den endast i två år? Tänker att risken kan vara stor att förlora kontantinsats som lagts in vid köp när jag behöver köper ny bostad maa ändrade behov om två år d.v.s juni 2024. Kommer alltså endast att bo i samma stad två år framåt och därefter flytta. Äger ingen bostad utan hur nu.

    • Hej Maria.

      Jag tycker inte det är en bra ide. Det är hög risk eftersom du inte vet hur marknaden kommer utveckla sig under kommande 2 år.
      Helst skall man ha en horisont på absolut minst 5 år enligt mig men det är inte ens säkert att det räcker.

      Mvh admin på ekonomifokus

  16. Hej!
    Jag har ett radhus i Malmö och vill sälja det och köper en villa. Hade ni rekommenderat mig att sälja det nu eller vänta till nästa år?
    Mvh
    Jermaine

    • Hej Jermaine.

      Det är omöjligt att säga om priserna idag är högre än de kommer att vara under nästa år men känner du dig orolig borde du kanske passa på och sälja nu direkt eller efter sommaren.

      Mvh admin på Ekonomifokus

  17. Hej!
    Vi har bokat en lägenhet i ett nybygge som inte är klart förrän i mars 2023 .
    När ska vi sälja ? Nu i höst eller till våren.
    Inflyttningen i nya lägenheten är i mitten på mars.
    Vänliga Hälsningar Inga

    • Hej Inga.

      Tidsmässigt borde det vara bäst att sälja i augusti/september om det är ett hus ni säljer.
      Är det en lägenhet ni säljer så kan ni nog vänta till oktober/november.

      Om ni är oroliga för att priserna skall gå ner kan ni ju försöka köra igång med försäljningen redan tidigt i augusti.

      mvh admin på Ekonomifokus

  18. Sent i livet hoppas jag förverkliga gårdsdrömmem
    Har spart ihop ett rejält kapital o talat med bank
    Vad tänker Du om denna typ av fastigheter?
    Vi tänker skog o mark
    Kunskap finns i familjen!

    • Hej Björg.

      Jag har ingen åsikt förutom att jag tycker att du skall följa din dröm och inte fokusera på bostadspriserna. Risken finns att priserna går upp ännu mer och att du då tvingas avstå från gården alternativt köpa den ännu dyrare.

      Mvh admin på Ekonomifokus

  19. Mycket bra artikel!!
    Har själv sålt och inte hunnit köpa ännu. Märker att budgivningarna har bromsat in och att fler objekt verkar svårsålda. Ser också att det sänks priser men förväntningarna hos säljarna är fortfarande väldigt höga jämför med för 1-2 år sedan…

    • Hej Carolina.

      Ja precis sådär ser det ut på många håll idag.

      Mvh admin på ekonomifokus

  20. Hej.

    Vi har en bostadsrätt nu som vi vill sälja och sen köpa hus.
    Är det läge att göra detta nu i år eller ska man vänta och isf hur länge?

    • Hej Joakim.

      Jag tycker inte att ni skall försöka tajma marknaden. Fokusera istället på att hitta ett hus som ni vill bo i långsiktigt så brukar det bli bra.

      Mvh admin på ekonomifokus

Ställ en fråga eller skriv en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här