Taxeringsvärde är ett fastighetsvärde som ligger till grund för beräkning av fastighetsskatten/fastighetsavgiften. Taxeringsvärdet bestäms och räknas fram av Skatteverket. Är fastigheten bebyggd består taxeringsvärdet av ett tomtvärde och ett byggnadsvärde.
Artikelns innehåll:
1. Så beräknas taxeringsvärdet
2. Hitta taxeringsvärdet
3. Taxeringsvärde för bostadsrätt & bostadsrättsförening
Klicka för att gå direkt ner till önskad rubrik
Så beräknas taxeringsvärdet
Taxeringsvärdet beräknas genom att Skatteverket tar 2 år gamla uppgifter över bostadsförsäljningar som skett i ett visst område. Dessa uppgifter använder man för att räkna fram ett index/en prisnivå för det specifika området. Med hjälp av det indexet sätter de ett taxeringsvärde på de olika fastigheterna som finns i området. Det ger ett underlag till Skatteverket som de använder för att beräkna fastighetsskatten/fastighetsavgiften för områdets alla fastigheter och hus.
Tanken är att taxeringsvärdet skall motsvara 75 % av marknadsvärdet men det ger väldigt sällan en korrekt bild av det nuvarande marknadsvärdet på fastigheter.
I videon ovan går EFN igenom vad taxeringsvärde är och hur det beräknas.
Planerar du att sälja eller köpa en bostad inom det närmaste året?
Då kan vi rekommendera dessa två gratistjänster:
1. Hittamäklare.se – få hjälp med att samla in offerter & att jämföra mäklarna i det område där du bor. Offerterna kan du använda för att undvika att betala onödigt mycket för mäklaren.
2. Zensum.se – Jämför räntor & villkor på bolån & lånelöften hos Zensum. Med en enda ansökan jämför du erbjudanden från flera olika banker & väljer själv om du vill acceptera något erbjudande eller inte.
Tjänsterna ovan är helt gratis att använda & du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.
”Taxeringsvärdet fungerar som underlag för fastighetsavgift/fastighetsskatt”
Det är komplicerat att beräkna sitt taxeringsvärde. Man måste då förstå hela processen kring hur Skatteverket räknar fram taxeringsvärden. Att räkna ut sin fastighetsskatt och fastighetsavgift är däremot väldigt enkelt. Du kan använda vår smidiga kalkylator:
🔗 Läs vår djupgående artikel om: Fastighetskatt & fastighetsavgift
Taxeringsvärdet används även vid:
- Försäkringsersättningar – Om det blir skador på ditt hus eller fastighet kan taxeringsvärdet användas som underlag av försäkringsbolaget när de beräknar storleken på ersättningen.
- Fastighetsvärderingar – Taxeringsvärdet kan ibland användas vid värderingar av fastigheter
- Beräkningar av lån – Taxeringsvärdet kan användas av banker och andra om ett lån ska tas eller läggas om, samt om en kreditupplysning skall tas.
- Underlag vid exempelvis friköp av tomträtter
Ändra taxeringsvärde
Om det finns en särskild anledning till att justera taxeringsvärdet kan du ansöka om att få det justerat hos Skatteverket.
Sök & hitta taxeringsvärdet
Om du vill se taxeringsvärdet för en fastighet kan du besöka Skatteverkets tjänst och söka på den fastighet vars taxeringsvärde du vill se. Du måste ha fastighetsbeteckningen för att kunna söka.
Hitta fastighetsbeteckningen – steg för steg:
1. Gå in på Hitta.se
2. Sök upp önskad stad/kommun & fastighet på kartan.
3. Klicka längst ner till vänster på ”tomter” för att se alla olika fastigheter i området.
4. Klicka på den fastighet du vill ta reda på beteckningen för. (se bild nedan)
Taxeringsvärde bostadsrätt
Bostadsrätter har inget eget taxeringsvärde. Istället är det bostadsrättsföreningens fastighet som har ett taxeringsvärde. Det är därmed föreningen som betalar fastighetsskatten.
Bostadsrättsföreningens taxeringsvärde
Om bostadsrättsföreningen äger en eller flera fastigheter så har varje fastighet har ett eget taxeringsvärde. Dessa taxeringsvärden brukar stå med i årsredovisningen. Bostadsrättsföreningen betalar fastighetsskatt/fastighetsavgift som baseras på taxeringsvärdet.
I slutändan är det alltså bostadsrättsföreningens medlemmar som betalar fastighetsskatten eftersom den betalas med de pengar som föreningen får in i månadsavgifter och eventuella andra intäkter varje månad.
Planerar du att sälja eller köpa en bostad inom det närmaste året?
Då kan vi rekommendera dessa två gratistjänster:
1. Hittamäklare.se – få hjälp med att samla in offerter & att jämföra mäklarna i det område där du bor. Offerterna kan du använda för att undvika att betala onödigt mycket för mäklaren.
2. Zensum.se – Jämför räntor & villkor på bolån & lånelöften hos Zensum. Med en enda ansökan jämför du erbjudanden från flera olika banker & väljer själv om du vill acceptera något erbjudande eller inte.
Tjänsterna ovan är helt gratis att använda & du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.
Vanliga frågor och svar
Enskilda bostadsrättslägenheter och hyreslägenheter har inga egna taxeringsvärden. Istället har hela fastigheten ett taxeringsvärde. Däremot finns det något som heter ägarlägenheter och de har egna taxeringsvärden. Ägarlägenheter är relativt ovanliga i Sverige.
Taxeringsvärdet har två delar om fastigheten är bebyggd, ett byggnadsvärde och ett tomtvärde. Tomtvärdet är värdet på marken och byggnadsvärdet är värdet på själva byggnaden. Ägs både mark och byggnad av samma ägare räknas byggnadsvärde och tomtvärde ihop till ett enda taxeringsvärde. Ägaren betalar fastighetsskatt baserat på det taxeringsvärdet.
Ja, ett hus på ofri grund har ett eget taxeringsvärde som består av enbart byggnadsvärdet. Ägaren av huset betalar därmed fastighetsskatt baserat på byggnadsvärdet.
Marken har i sin tur ett eget taxeringsvärde som består enbart av tomtvärdet. Markägaren betalar därmed fastighetsskatt som baseras enbart på tomtvärdet.
I taxeringsbesked för vår bostadsrättsförening så specificeras värdet av marken som ett delvärde (≈40%) för fastighetens totala taxeringsvärde. Detta trots att marken inte är friköpt av bostadsrättsföreningen, utan vi ”hyr” marken via tomträttsavgäld. Och om vi inte faktiskt äger marken, känns det rätt märkligt att värdet på marken ändå räknas in i taxeringsvärdet för föreningens fastighet. Eller vad är resonemanget bakom att räkna in värdet av kommunens mark i taxeringsvärdet av föreningens fastighet?
Hej Martin.
Jag kan inte svara på din fråga tyvärr. Jag rekommenderar att du kontaktar Skatteverket och ställer frågan.
Mvh admin på Ekonomifokus
Tips
Betala inte onödigt mycket för mäklaren.
Jämför mäklarna & deras offerter på Hittamäklare.se🔗
Hej!
Jag tänker sälja min bostadsrätt till min dotter på marknadsvärde, men hur tar man reda på
marknadsvärde på en bostadsrätt som skatteverket godkänner?
Tacksam för svar!
Marcus
Hej Marcus.
Ni kan använda er av en mäklare för en värdering.
mvh admin på Ekonomifokus
Hej,
Villan såld sept 2019 med tillträde 14:de januari 2020 (och överföring av resterande köpeskilling).
Vem betalar fastighetskatt/avgift för år 2020. Är det säljaren och när vet säljaren hur mycket fastighetskatten/avgiften blev.? Kan man få något förhandsbesked?
Det kan ju bli åt andra hållet också, att köparen får betala hela året i sin skattedeklaration. Eller ?
Hej Jan-Olof.
Det är du som kommer få betala in skatten eftersom du är lagfaren ägare vid årsskiftet.
Kostnaden skall på tillträdet fördelas så att man endast står för den del då man äger bostaden.
Du skall alltså betala för de dagarna som är fram till den 14:e januari och köparen skall ersätta dig för resten på tillträdet.
Hur stor fastighetsavgift/fastighetsskatt du kommer få betala kan du kontakta skatteverket och ta reda på eller så kan du läsa vår artikel och räkna ut skatten med vår kalkylator.
Mvh admin på Ekonomiofokus