Taxeringsvärde – fastigheter och hus

0
Taxeringsvärde hus och fastighet

Taxeringsvärde är ett “värde” som bestäms och beräknas av Skatteverket.
Är fastigheten bebyggd består taxeringsvärdet av ett tomtvärde och ett byggnadsvärde. Detta “värde” skall inte blandas ihop med marknadsvärde (vad fastigheten verkligen är värd). Taxeringsvärdet beräknas genom att Skatteverket tar 2 år gamla uppgifter för bostadsförsäljningar som skett i ett visst område. Dessa uppgifter använder man för att räkna fram ett index/en prisnivå för det specifika området. Med hjälp av det indexet sätter de sedan ett “värde” på de olika fastigheterna som finns i området.

Detta räknesätt ger alltså inte en korrekt bild av marknadsvärdet på de fastigheter som finns i området men det ger ett underlag till Skatteverket som de sedan kan använda för att beräkna fastighetsskatten och fastighetsavgiften för områdets alla fastigheter och hus.

“Taxeringsvärdet fungerar som underlag till fastighetsavgift och fastighetsskatt”

Enligt Skatteverket används även taxeringsvärdet även vid beräknar av:

  • Försäkringsersättningar – Om det blir skador på ditt hus eller fastighet kan taxeringsvärdet användas som underlag av försäkringsbolaget när de beräknar storleken på ersättningen.
  • Fastighetsvärderingar – Taxeringsvärdet kan användas vid värderingar av fastigheter
  • Beräkningar av lån – Taxeringsvärdet kan användas av banker och andra om ett lån ska tas eller läggas om, samt om en kreditupplysning skall tas.

Tanken med taxeringsvärdet är att det skall motsvara ungefär 75 % av fastighetens marknadsvärde men det stämmer dåligt. Vår erfarenhet är att taxeringsvärdet endast egentligen är av intresse vid beräkning av fastighetsskatten och fastighetsavgiften.

Beräkna taxeringsvärde

Det är komplicerat att beräkna sitt taxeringsvärde. Du måste då förstå hela processen kring hur man räknar ut sitt taxeringsvärde. Vi kan dock inte se någon anledning till varför man skall lägga en massa tid och energi på det. Att räkna ut sin fastighetsskatt och fastighetsavgift är däremot väldigt enkelt. Du kan använda våra kalkylatorer här på ekonomifokus som gör jobbet åt dig.

Ändra taxeringsvärde

Om det finns en särskild anledning till att justera taxeringsvärdet kan du ansöka om att få justera det hos Skatteverket.

Skall du köpa bostad?

Om du skall köpa en bostad behöver du ett lånelöfte. Det är alltid prio 1 att skaffa sig ett lånelöfte innan man börjar kolla på bostäder. Hos Consector.se kan du söka lånelöfte hos ca 30 st olika banker med en enda kostnadsfri ansökan. Du fyller i dina uppgifter och får sedan listat alla olika erbjudanden från de olika bankerna. Sedan väljer du själv om du vill låna eller ej. Du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan hos Consector.se och det är helt gratis.

Skall du sälja bostad?

Undvik att betala onödigt mycket för mäklartjänsten. Hittamäklare.se hjälper dig att jämföra och att samla in offerter från de olika mäklarna som är aktiva i ditt område. Offerterna kan du sedan använda när du skall välja mäklare samt när du skall förhandla om arvodet med den mäklare du vill anlita.
Det är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan hos Hittamäklare.se

Ställ en fråga

Please enter your comment!
Please enter your name here