Fastighetsbeteckning – Info & hur man hittar den

Fastighetsbeteckning

Fastighetsbeteckning är namnet på en fastighet. Lantmäteriet är myndigheten som har hand om Sveriges fastighetsbeteckningar. I registret finns fastighetsinformation, ekonomiska uppgifter, tex uppgifter om taxeringsvärden och ägarinformation.

Du kan logga in med e-legitimation på https://www.lantmateriet.se/sv/fastigheter/fastighetsinformation/ och se uppgifter och information kring de fastigheter du själv äger.

Lantmäteriet har även en tjänst som heter ”vem äger fastigheten” där du loggar in med e-legitimation och kan ta reda på vem som är registrerad ägare av fastigheten. Det tjänsten hittar du på:
https://www.lantmateriet.se/sv/Fastigheter/vem-ager-fastigheten/

Exempel på hur en fastighetsbeteckning kan se ut:
– Skoftebyn 1:36

Skoftenbyn är namnet på trakten. 1 är blocknumret och 36 är enhetsnumret.

Hitta fastighetsbeteckning

Steg 1.
Gå in på Hitta.se

Steg 2.
Sök upp den stad/kommun och fastighet på kartan som du vill ta reda på beteckningen för.

Steg 3.
Klicka längst ner till vänster på ”tomter” så kan du se alla olika fastigheter i området.

Steg 4.
Klicka på den fastighet du vill ta reda på beteckningen för. (se bild nedan)

Fastighetsbeteckning bostadsrätt

En bostadsrätt har ingen egen fastighetsbeteckning. Bostadsrätter benämns istället med bostadsrättsföreningens namn och bostadsrättens lägenhetsnummer. Läs mer här på Ekonomifokus om just lägenhetsnummer.

Bostadsrättsföreningen har däremot en fastighetsbeteckning och den hittar du i förvaltningsberättelsen i föreningens årsredovisning.

Undvik att betala onödigt mycket för mäklaren

Jämför alltid mäklarna och samla in offerter från flera olika. På Mäklarofferter.se kan du jämföra mäklarna där du bor, samla in offerter och välja den bästa mäklaren. Offerterna kan du nyttja till din fördel när du skall förhandla om arvodet med den mäklare du vill välja. Det är helt gratis att göra en ansökan hos Mäklarofferter.se och du förbinder dig inte till något.

Skall du köpa bostad?

Innan du går på visning eller lägger ett förhandsbud måste du ha ett lånelöfte klart. En hemsida som kan ordna riktigt låga räntor och är snabba med lånelöften är Lånekoll.se. Tack vare att de jämför upp till 30 st banker brukar Lånekoll enligt vår erfarenhet kunna erbjuda riktigt låga räntor till sina kunder både på bolån och privatlån. De har tidigare ordnat räntor ända ner till 1,09 % på bolån åt vissa kunder.

När du gör en ansökan om lånelöfte på Lånekoll.se så förbinder du dig inte till att ta ett lån. Du ber endast hemsidan att räkna på om din ekonomi räcker till för att låna till ett eventuellt bostadsköp samt att du får erbjudanden från bankerna. Att ansöka om ett lånelöfte är helt gratis och man förbinder sig inte till något.

Ställ en fråga

Please enter your comment!
Please enter your name here