Fastighetsbeteckning & ägaruppgifter – Hitta din egen & någon annans

Fastighetsbeteckning

En fastighet är ett markområde som är avgränsat med fastighetsgränser. Fastighetsbeteckningen är den unika beteckning/namn som varje enskild fastighet har.

Det är myndigheten Lantmäteriet som har hand om Sveriges register över fastighetsbeteckningar. I Lantmäteriets register finns fastighetsinformation, ekonomiska uppgifter, tex uppgifter om taxeringsvärde och ägarinformation för varje fastighet.

Exempel på hur en fastighetsbeteckning kan se ut:
– Stockholm Skoftebyn 1:36

Stockholm = namnet på området
Skoftebyn = namnet på trakten
Siffran 1 = blocknummer
Siffran 36 = enhetsnummer

Fastigheten i exemplet ovan är sannolikt en av många avstyckade fastigheter från ursprungsfastigheten Stockholm Skoftebyn 1.

Hitta fastighetsbeteckning & ägaruppgifter

Du kan logga in med e-legitimation på Lantmateriet.se och se uppgifter och information kring de fastigheter du själv äger.
Lantmäteriet har även en tjänst som heter ”vem äger fastigheten” där du loggar in med e-legitimation och kan ta reda på vem som är registrerad ägare av fastigheten.

Kontakta lantmäteriet eller titta i dina papper

1. Det absolut säkraste sättet att ta fram rätt uppgifterna på är genom att kontakta Lantmäteriet och be om uppgifterna.
2. Din fastighetsbeteckning finns i ditt köpekontrakt och i dina lånehandlingar du fått av banken.

Sök upp beteckningen via karta på nätet

Steg
1. Gå in på Hitta.se
2. Sök upp den stad/kommun & fastighet på kartan som du vill ta reda på beteckningen för.
3. Klicka längst ner till vänster på ”tomter” så kan du se alla olika fastigheter i området.
4. Klicka på den fastighet du vill ta reda på beteckningen för. (se bild nedan)

Till höger ser du beteckningen på den fastighet som är markerad

💡 Planerar du att sälja en bostad?
Hittamäklare.se
hjälper dig att samla in offerter och jämföra de olika mäklarna som är aktiva i ditt område. Offerterna kan du sedan använda när du skall välja mäklare samt när du skall förhandla om arvodet med den mäklare du vill anlita. Det är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.

Fastighetsbeteckning bostadsrätt & lägenhet

En bostadsrätt har ingen egen fastighetsbeteckning. Bostadsrätter benämns istället med bostadsrättsföreningens namn och bostadsrättens lägenhetsnummer.

Exempel på en lägenhetsbeteckning för en bostadsrätt:
– Lägenhet nr 6 i Brf Snipan

Själva bostadsrättsföreningen har däremot en fastighetsbeteckning och den hittar du i förvaltningsberättelsen i föreningens årsredovisning.

Ägarlägenhet

Ägarlägenheter räknas som fastigheter (3D fastigheter) och de har därför en fastighetsbeteckning precis som vanliga fastigheter.

💡 Planerar du att köpa bostad?
Helst skall du ha ett lånelöfte klart redan innan du går på visning. En hemsida som vi upplever är väldigt duktiga på lånelöften och erbjuder väldigt fördelaktiga räntor är Lånekoll.se. De kan även hjälpa dig med att förhandla ner räntan på befintliga lån.

Lånekoll jämför bolån och privatlån hos ett stort antal banker åt dig med en enda ansökan. Du får en lista med bankernas olika erbjudanden och du väljer själv om du vill acceptera något erbjudande eller inte. Det är helt gratis att använda tjänsten och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.

Frågor och svar

Hur hittar jag fastighetsbeteckningen för en fastighet jag äger?

Logga in på Lantmateriet.se med din e-legitimation

Hur hittar jag fastighetsbeteckningen för en fastighet jag INTE äger?

I artikeln finns en guide över hur du hittar fastighetsbeteckningen med hjälp av hemsidan Hitta.se

Joakim har studerat fastighetsförmedling på Högskolan i Väst under 3 års tid. Med ca 10 års erfarenhet som fastighetsmäklare vill nu Joakim via sina guider inom bostad förmedla kunskap till läsarna och hjälpa dem att fatta bättre beslut vid köp av ny bostad eller försäljning av befintlig.

Ställ en fråga eller skriv en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här