Hem Bostad Juridik Ägarlägenhet

Ägarlägenhet

Ägarlägenhet

Ägarlägenhet är ett relativt nytt sätt att äga sin bostad i Sverige. Den räknas som en boendeform sedan år 2009 och innebär kort uttryckt att du äger din egen lägenhet i ett flerbostadshus. Ägarlägenheter är så kallade tredimensionella fastigheter eller 3D-fastigheter. Hela byggnaden som lägenheten ligger i är uppdelad i tredimensionella fastigheter.

Skillnad mellan bostadsrätt & ägarlägenhet

Till skillnad från bostadsrätter, där bostadsrättsföreningen äger byggnaden och själva lägenheten och där köparen endast äger rätten att bo där, så innebär ägarlägenheten ett faktiskt ägande. Man äger lägenheten till 100%.

Bostadsrätt

Äger man en bostadsrätt äger man egentligen enbart rätten att nyttja lägenheten eftersom bostadsrättsföreningen står som faktisk ägare av lägenheten. Det här gör att bostadsrättsinnehavaren kan känna sig styrd och kontrollerad av bostadsrättsföreningen eftersom föreningen påverkar vad bostadsrättsinnehavaren bestämmer över. Dels kan bostadsrättsföreningen ha inflytande över hur lägenheten får hyras ut och dels kan du ha begränsat bestämmande över hur renoveringar får utföras. Det här kan förstås påverka trivseln negativt.

Om en bostadsrättsförening går i konkurs kan en bostadsrätt i värsta fall bli förverkad. Då står man där med bolånen kvar men utan lägenhet. Det kan bli katastrofalt. Detta är dock väldigt ovanligt men äger du en ägarlägenhet kan detta inte ske.

Ägarlägenhet

Ägarlägenheter räknas som fast egendom och som ägare har du en större frihet på flera plan. Du behöver inte längre ta hänsyn till några regler som satts upp av föreningen, vilket förenklar många aspekter av ägandet samtidigt som det känns skönt att verkligen äga din egen bostad. Att på fri hand kunna ha möjlighet att hyra ut din lägenhet på dina egna villkor är förstås en stor fördel. Du kan dessutom sälja ägarlägenheten till vem du vill utan att någon bostadsrättsförening lägger sig i.

Uthyrningen är ofta en potentiellt stor inkomstkälla för den som har en ägarlägenhet, där möjlighet finns att antingen hyra ut privat eller via eget företag. Det här är en vanlig källa till extrainkomst eller som investering i övriga Europa.

I videon förklarar EFN vad ägarlägenheter är på ett enkelt och pedagogiskt sätt.

💡 Nyhet! – Nu jämför Lendo även bolån & lånelöften!
Lendo.se kan du nu jämföra räntor och villkor på bolån & lånelöften hos flera olika banker med en enda ansökan. Du får en lista med bankernas olika erbjudanden och väljer själv om du vill acceptera ett erbjudande eller inte. Det är gratis och du förbinder dig inte till något när du ansöker.

Lendo kan även hjälpa till med att sänka räntan på dina befintliga bolån.

Betalar man någon månadsavgift?

Istället för att man betalar en månadsavgift till bostadsrättsföreningen betalar man en avgift till en samfällighetsförening som sköter yttre underhåll av fastigheten och sådant som bostadsrättsföreningen annars skulle skött så som uppvärmning osv.

Använder man lagfart och pantbrev?

Ja, precis som vid köp av vanliga fastigheter används lagfart och pantbrev. Det är kostnader som man måste ta med i beräkningen när man köper en ägarlägenhet.

Fördelar och nackdelar med ägarlägenheter

👍 Fördelar

  • Man äger lägenheten
  • Man har rätt att hyra ut hur mycket man vill
  • Företag kan äga
  • Lägenheten belastas inte av några lån utöver dina egna bolån

👎 Nackdelar

  • Man måste betala för lagfart och pantbrev
  • Priserna är oftast högre än för motsvarande bostadsrättslägenheter

💡 Nyhet! – Nu jämför Lendo även bolån & lånelöften!
Lendo.se kan du nu jämföra räntor och villkor på bolån & lånelöften hos flera olika banker med en enda ansökan. Du får en lista med bankernas olika erbjudanden och väljer själv om du vill acceptera ett erbjudande eller inte. Det är gratis och du förbinder dig inte till något när du ansöker.

Lendo kan även hjälpa till med att sänka räntan på dina befintliga bolån.

Hur skapas en ägarlägenhet?

För det första ska en skriftlig ansökan skickas in till Lantmäteriet, som sedan genomför en lantmäteriförrättning. Det här är viktigt för att avgöra gällande gränser mellan lägenheten i fråga och det som anses vara gemensam egendom. När de gemensamma ytorna klargjorts har man samtidigt identifierat det som samfälligheten kommer ansvara för. Samfälligheten är något som utgörs av samtliga ägarlägenheter tillsammans inom ett givet område och fungerar som en sorts förening. Varje samfällighet har en uppsättning regler som måste följas och är något som upprättas i samråd med alla ägare till lägenheterna. Trots denna reglering är ägarna inte lika styrda som i exempelvis en bostadsrättsförening; snarare handlar det om ordningsregler som finns till för allas trevnad. Det kan gälla regler kring misskötsel, uthyrning av den egna bostaden, etc.

Samfälligheten hanterar även nödvändigheter såsom vatten, vägar, garage, yttre underhåll, underhåll av gemensamma ytor med mera.

Trots de uppenbara fördelarna med ägarlägenheter har det inte riktigt tagit fart i Sverige ännu. En anledning till detta kan vara att den här ägandeformen inte fått tillräckligt mycket publicitet så att många inte vet att den ens existerar. Ibland tar det tid innan nya koncept till fullo lyckas ta sig in på marknaden.

Det här måste vara uppfyllt för att kunna bilda ägarlägenheter

Den som är nyfiken på det här med ägarlägenheter bör känna till de krav som finns för att den formen av ägande ska kunna bli verklighet. Till att börja med fungerar det mindre bra med befintliga hyres- eller bostadsrätter, eftersom reglerna säger att lägenheten i detta fall inte får ha utnyttjats som bostad under de senaste åtta åren. Med andra ord är ägandelägenheter mer lämpade för nyproduktion eller vid ombyggnad av ytor som inte sedan tidigare har använts till boende, t.ex. lager, kontor och vindsvåningar. Det får heller inte finnas enbart en ägarlägenhet i en fastighet tillsammans med exempelvis hyresrätter; reglerna kräver tre sammanhållna ägarlägenheter för att konceptet ska kunna vara möjligt.

Ägarlägenheten måste också ges rätt förutsättningar att användas som den är tänkt. Det här innebär att det måste finnas tillgång till vatten, el, tak, avlopp och liknande samt lämpligt tillträde till lägenheten genom att det exempelvis finns trapphus. Det kan låta självklart, men samtidigt är det här bra att tydliggöra för alla parter – om inte annat som en checklista över självklarheterna. Dessutom ska en ägarlägenhet användas som en enda bostad och inte delas upp i två eller flera. Om en person önskar fler bostäder får denna istället köpa flera ägarlägenheter. Tänk också på att du som köpare av ägarlägenheter, precis som vid köp av vanliga fastigheter, måste söka lagfart för varje lägenhet du äger.

Varför infördes ägarlägenheter?

Tanken bakom införandet av ägarlägenheter var att skapa en större bredd på bostadsmarknaden i jakt på att minska bostadsbristen. På så sätt fanns möjlighet för privatpersoner att bli sina egna hyresvärdar samtidigt som det skapade uppdrag åt byggföretagen. Det går också att konvertera lägenheter som idag är hyresrätter till ägarlägenheter, antingen i en hel fastighet eller delar av den. Ägarlägenheter har inneburit ett ökat byggande, särskilt i andra europeiska länder där det hittills varit ett större intresse för den här boendeformen än i Sverige. En privatperson kan om intresse finns köpa en lägenhet enbart i syfte att hyra ut den om så skulle önskas, vilket innebär en form av investering. Tack vare regelverket för ägarlägenheter är detta fullt möjligt, till skillnad från i fallet med en bostadsrätt eller hyresrätt som är begränsande i en mycket större utsträckning.

💡 Planerar du att sälja en bostad?
Hittamäklare.se
hjälper dig att samla in offerter och jämföra de olika mäklarna som är aktiva i ditt område. Offerterna kan du sedan använda när du skall välja mäklare samt när du skall förhandla om arvodet med den mäklare du vill anlita. Det är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.

28 KOMMENTARER

  1. Vi har ägarlägenhet som vi hyr ut. Vill avtala bort besittningsskydd.
    Fråga A. Gäller samma regler som för enfamiljshus?
    Fråga B. Påverkas detta av att vi även äger en bostadsrätt som vi hyr ut?

    • Hej Sergio.

      Ägarlägenheter kan man äga hur många man vill. Där är reglerna samma som för vanliga fastigheter, dvs det finns inget som hindrar en från att äga flera.

      mvh admin på Ekonomifokus

  2. Hej,
    Skulle vilja få kontakt med någon som sköter ekonomin i en samfällighetsförening som förvaltar Ägarlägenheter.
    Av den anledningen att jag själv gör det, med funderingar kring momsredovisning och deklarationer.
    Och därför vill bolla lite frågor hur andra ser på skötseln ekonomin i Samf föreningen.

  3. Hej, har min nuvarande hyresvärd på min hyresrätt nåt att säga till om ifall jag köper en ägarlägenhet? Har för avsikt att bo kvar i hyresrätten.
    Mvh
    Peter

    • Hej Alex.

      Ja, en ägarlägenhet är som en fastighet men med skillnaden att den är tredimensionell i begränsningen.
      Det betyder att du betalar stämpelskatt när du söker lagfart och om du tar ut nya pantbrev.

      Mvh admin på Ekonomifokus

  4. Hej jag undrar när jag söker ett lån till en äganderätts lägenhet så finns det bara möjlighet att söka hus,bostadsrätt eller fritidshus. Under villken flik skall jag söka om jag nu vill ansöka om ett lån till en äganderätts lägenhet? En fråga till varför vill vissa banker inte låna ut pengar till äganderätts lägenheter. Är köp av dessa boendeformer ammorteringsfria i 5 år om det är nyproduktioner så som bostadrätter är. Tack
    Mvh

    • Hej Miro.

      Jag vet inte svaret på dina frågor tyvärr.
      Du får nog ställa den till banken istället.

      Mvh admin på Ekonomifokus

  5. Hej,

    Jag har köpt mig en nyproducerad ägarlägenhet i Stockholm som jag kommer att få tillgång till om en vecka. Jag avser att hyra ut den möblerad och privat dvs. jag har inget företag som jag kommer att hyra ut den genom. Vidare tänker jag att hyra ut den som en andrahandskontrakt. Då jag kommer att hyra ut den jag undrar hur reglerna avseende besittningsrätt och skälig hyra ser ut för ägarlägenheter.

    Är jag begränsad med att sätta hyresnivån enligt en skälig hyra uträkning (finns en formel för detta tydligen) eller har jag möjlighet att sätta vilken hyra jag vill? Jag vill hyra ut den till företag för att ta mer i hyra.

    Avseende besittningsrätt, behöver jag avtala bort detta? Om jag skriver en andrahandskontrakt, gäller besittningsrätten eller behöver jag avtala bort det?

    Tacksam för svar!

    Vänligen,
    Messay

    • Hej Messay.

      Eftersom det är en andrahandsuthyrning så kan inte din hyresgäst får besittningsrätt (om du inte äger flera bostäder som du hyr ut).
      Du behöver alltså inte avtala bort det men du kan ju skriva med det ändå så att det blir övertydligt.

      Du måste sätta en skälig hyra oavsett om du hyr ut till företag eller privatperson.

      Mvh admin på Ekonomifokus

  6. Hej Peter
    Vi har en fastighet som vi haft som lägenhets hotell
    Nu har vi gjort om det till 2 stora lägenheter samt 2 mindre som vi tänk göra om till en
    fastigheten ägs i ett bolag
    så min fråga är,går det att göra om till ägarlägenheter eftersom jag och min bror i var sin och vi funderar på att sälja fastigheten eller på något sätt göra om den så kan man själv välja hur man vill göra
    MVH Patrik

  7. Hej!
    Min fastighet beskatta som hyreshusenhet men vill ompröva till småhusenhet.
    Vill bara vet vad är det skillnad mellan hyreshusenhet och småhusenhet som taxeringsvärdet?
    Med vänlig hälsning

  8. I grund och botten beskattas en ägarlägenhet på samma sätt som ett småhus, men taxeringsvärdet beräknas utifrån en fiktiv hyresintäkt. Storleken på fastighetsavgiften beräknas sen med hjälp av taxeringsvärdet men kan precis som för småhus aldrig bli högre än takbeloppet, som är 8 049 kronor för inkomståret 2019 (deklarationen 2020). Takbeloppet är indexbundet och följer den årliga förändringen av inkomstbasbeloppet.

    För att stimulera bostadsbyggande är småhus, bostadshyreshus och ägarlägenheter med värdeår (nybyggnadsår) 2012 eller senare helt befriade från avgift i 15 år.

  9. Intressant! Synd att det fortfarande inte byggs mycket av denna typ av lägenheter och sällan i attraktiva områden typ i centrum eller vid havet och sjö. Jag följer under längre tid på Hemnet ägarlägenheter i Göteborg, men det är inte mycket som erbjuds, bara bostadsrätter och enstaka nybyggda ägarlägenheter i Hisingen. Jätte synd!

    • I grund och botten beskattas en ägarlägenhet på samma sätt som ett småhus, men taxeringsvärdet beräknas utifrån en fiktiv hyresintäkt. Storleken på fastighetsavgiften beräknas sen med hjälp av taxeringsvärdet men kan precis som för småhus aldrig bli högre än takbeloppet, som är 8 049 kronor för inkomståret 2019 (deklarationen 2020). Takbeloppet är indexbundet och följer den årliga förändringen av inkomstbasbeloppet.

      För att stimulera bostadsbyggande är småhus, bostadshyreshus och ägarlägenheter med värdeår (nybyggnadsår) 2012 eller senare helt befriade från avgift i 15 år.

Ställ en fråga eller skriv en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här