Tillträde bostad – Vad är normalt och rimligt

12

Tillträdet är det moment då köparen, säljaren och mäklaren träffas på banken eller på mäklarens kontor. På tillträdet lämnas nycklarna och viktiga dokument över till köparen och slutköpeskillingen betalas till säljaren.

När man säljer eller köper en bostad så måste man bestämma vilket datum som tillträdet skall gå av stapeln. Detta datum måste vara bestämt innan man skriver ett kontrakt. Det gäller både för hus och lägenheter. Datumet går att ändra i efterhand men det krävs då att båda parter är överens om ändringen. Ändrar man datum för tillträde så bör man se till att båda parter godkänner det skriftligt. För att överenskommelsen skall vara juridisk bindande så krävs det att den finns skriftligt. E-post räknas som skriftligt och är juridisk bindande.

Normal tid mellan kontrakt och tillträde

Hur lång tid det är mellan kontraktsskrivningen och tillträdet är helt fritt att förhandla om för köparen och säljaren. Ibland kan det dröja ett år från och med att kontraktet skrivs till dess att tillträdet genomförs. Det finns dock tidintervaller som är mer normala än andra.

Vanliga/normala tidsintervaller för kontraktsskrivning till tillträde

Hus3-5 månader
Lägenhet1-4 månader

 

Det absolut vanligaste är att man har 3 månader från kontraktsskrivningen till tillträdesdagen. Det beror på att en hyreslägenhet normalt sett har 3 månaders uppsägningstid. Det innebär att de flesta som skall lämna en hyresrätt och flyta till sin nyköpta bostad önskar 3 månader till tillträde.

Mäklaren kan vara till hjälp

När du säljer din bostad så kan du antingen anlita en bra eller en dålig mäklare.
En bra mäklare kan förhandla med köparen så att du får ett tillträdesdatum som passar dig. Ett passande tillträdesdatum kan innebära många sparade tusenlappar i dubbel boendekostnad. För att välja ut en bra mäklare och slippa betala för mycket för tjänsten så kan du använda hemsidan Hittamäklare.se. Den hjälper dig helt kostnadsfritt att samla in offerter från de olika mäklarna som är aktiva i ditt område/kommun. Offerterna kan du sedan använda när du förhandlar om arvodet och även när du skall välja mäklare.
Hittamäklare.se kan du även se omdömen på de olika mäklarna vilket underlättar ditt framtida val av mäklare. Du förbinder dig inte till något när du fyller i dina uppgifter på Hittamäklare och tjänsten är helt gratis.

 

12 KOMMENTARER

 1. Hej Ekonomifokus.
  Tack för en bra artikel.

  Jag har budgivning på mitt hus nu och deadline är imorgon.
  Som det ser ut nu kommer budgivaren som vinner att ha ett bud på 10.000kr över den andra budgivaren.

  Problemet är att vinnaren inte kan flytta in förrän om 3 månader.
  Den förlorande budgivaren kan flytta in/tillträda om 1 månad.

  Huset står tomt så det kostar mig ca 7500kr varje månad som det står tomt.
  Borde jag välja budgivaren som kommer tvåa i bufgivningen?

  • Hej Klaus.

   Man vill helst välja budgivaren som vinner budgivningen för att undvika problem.
   Jag hade valt vinnaren i budgivningen även om jag förlorade några tusenlappar på det.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 2. Hej,

  Märkligt. Det är alltid upp till säljaren vem han/hon vill sälja till oavsett vem som har högsta budet. Vad är det för problem som kan uppstå menar du?
  Som jag ser det förlorar Klaus pengar på att följa ditt råd.

  Mvh Fredrik

  • Hej Fredrik.

   Enligt min erfarenhet blir det oftast bäst att välja vinnaren i budgivningen trots att det kostar några tusenlappar extra för säljaren i detta fall.
   När man ringer nummer två i budgivningen och förklarar att säljaren inte vill sälja till nummer 1 uppstår det ofta misstankar om att något inte gått rätt till i budgivningen.
   Man ökar risken kraftigt för att det skall bli strul i affären.

   Du har helt rätt i teorin i det du säger. Det är inga konstigheter egentligen, som säljer får man välja nummer två om man hellre vill det.
   Men eftersom man har med människor att göra (och det finns så väldigt mycket svårhanterliga människor där ute) så tar man en stor risk om man vänder sig till nummer två istället.
   Budgivare nummer två tror ofta att det är säljaren kompis som är budgivare nummer 1 osv osv. Misstankar om fusk helt enkelt.

   Denna bedömning gör jag efter att ha ansvarat för ca 300 budgivningar.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 3. Hej! Vad kan det vara för ”viktiga dokument” som ska lämnas över vid tillträdet till en br? Minns inte att jag fick några när jag tillträdde min lägenhet?
  Mvh
  Nyfiken

  • Hej Linn.

   Våtrumsintyg, garantibevis på vitvaror, instruktionsböcker osv är några exempel på dokument som lämnas över på tillträdet om de finns.

   mvh admin på Ekonomifokus

 4. Hej! Vi sålde vårt hus i oktober 2018. Handpenning betalades som vi behövde som handpenning till vårt nya hus som ska byggas och vara klart i slutet 2019. Tillträdet till vårt gamla hus sker 3 juli 2019 och först då får vi ju hela betalningen. Ska försäljningen redovisas på 2018 års deklaration? Det är ju inte möjligt för oss att betala in vinstskatten förrän vi fått betalt. Hur gör man då?

  • Hej Ola.

   Ja det är kontraktsdatum som gäller.
   Affären skall deklareras i den deklaration som dimper ner i brevlådan nu under våren 2019.

   Men du kan vara lugn. Skatten behöver du inte betala in på ditt skattekonto förrän senast 12 november 2019.

   Mvh admin på EKonomifokus

 5. Hej,

  Lånelöftet som banken utfärdar är ju giltigt i max 6 mån. Hur hanterar man det om tiden mellan kontraktsrivning och tillträde är mer än 6 mån?

  Om tiden innan tillträde är lång kan mycket hända, tex värdet på bostaden kan sjunka, räntan gå upp, skador på huset/lägenheten, etc.

  Mvh,
  Anna

  • Hej Anna.

   Lånelöftet gäller bara i 6 månader så du kan inte vara helt säker på att du får låna pengarna när 6 månader har passerat.
   Där har man ju ett litet problem om man köper något med långt fram till tillträde.

   Mvh admin på EKonomifokus

 6. Hej!
  Vad gäller när mäklaren och säljaren ändrar inflyttningsdatum och mäklaren glömmer att meddela köparen?
  Idag är det inflyttningsdatum 190801 men mäklaren och säljaren har ändrat till 190924 Kontrakt är skrivet med inflyttningsdag 190801.

  • Hej Ing-Mari.

   Man kan inte flytta datumet för tillträde utan att båda parter är överens om det.
   Det skall även ske skriftligt för att det skall vara juridiskt bindande.

   Om säljaren inte följer det som är skriftligt avtalat begår säljaren ett avtalsbrott och blir ersättningsskyldig.

   Mvh admin på EKonomifokus

Ställ en fråga

Please enter your comment!
Please enter your name here