Ångra bostadsaffär – Häva avtalet

213

Att ångra sig innan ett avtal är skrivet i en bostadsaffär

Innan dess att ett avtal är skrivet så är inte en bostadsaffär juridiskt bindande.
Muntliga avtal är inte bindande i bostadsaffärer.
Som köpare eller säljare kan du alltid ångra dig och du har ångerrätt om inget kontrakt är signerat. Så fort ett kontrakt är underskrivet av båda parter är bostadsaffären bindande så länge det inte finns några villkor i avtalet som ändrar på detta.

Ångra en bostadsaffär efter att kontraktet skrivits

När ett avtal är skrivet kan köpare och säljare inte längre ångra sig utan påföljder så länge det inte skrivits in några villkor i avtalet som ger köpare eller säljare rätten att häva köpet. Ett exempel på ett sådant villkor är ett villkor om besiktning. Köparen äger då rätten att dra sig ur affären inom en angiven tid.

Ångra köpet av en bostad som köpare

Om du som köpare ångrar ditt bostadsköp så kan du välja att häva det.
Häver du köpet så kommer du att bli ersättningsskyldig till säljaren, dvs du får betala ersättning till säljare. Säljaren kommer då att genomföra en ny försäljning av bostaden och du som köpare blir skyldig att betala samtliga extra kostnader som säljaren får på grund av detta.

Detta kan bli väldigt dyrt då du som köpare får betala alla de extra kostnaderna som tillkommer för mäklare, ev styling, städning, förlorad arbetsinkomst, resekostnader för säljare osv. Den största förlusten kan dock uppstå om bostaden säljs för ett lägre pris än vad den gjorde då du köpte den. Du blir då tvungen att ersätta säljaren för mellanskillnaden, dvs den summan som säljaren förlorar på att bostaden säljs billigare än vid första tillfället.

Fullfölj köpet och sälj bostaden vidare själv

Eftersom det kan innebära enorma kostnader för köparen att häva avtalet så brukar man istället välja att genomföra köpet och istället sälja om bostaden så fort man får nycklarna. Säljs då bostaden dyrare än vid det första tillfället så får man ju behålla den vinsten.
Det får du inte om du väljer att häva köpet.
Om du fullföljer affären och sedan säljer bostaden vidare har du även full kontroll på försäljningsprocessen och kan styra så att den blir så bra som möjligt.

Se till att anlita en riktigt duktig mäklare så ökar du dina chanser att gå plus på affären.
Använd den kostnadsfria hemsidan Hittamäklare.se. Tjänsten hjäper dig att jämföra de bästa mäklarna och samla in offerter från de olika mäklarna som är aktiva i din kommun.
Du förbinder dig inte till något när du fyller i dina uppgifter och tjänsten är helt gratis.

Om du som köpare väljer att fullfölja köpet så rekommenderar vi dig även att läsa vår sälja bostadsguide här på Ekonomifokus. Denna guide ger dig förutsättningar för att göra en riktigt bra affär och kanske till och med tjäna pengar på ditt ångrade köp i slutändan.

Som köpare får du en lista med namn och telefonnummer på de som deltog i budgivningen på bostaden som du köpt. Kanske är någon av de andra budgivarna som förlorade budgivningen intresserade av att köpa bostaden av dig. Det kan vara värt ett försök och det kan spara dig mycket pengar och tid.

Ångra försäljningen av bostaden som säljare

Som säljare har man inte samma möjlighet att häva försäljningen av bostaden.
Köparen kan begära “fullgörelse” och då har du som säljare ingen rätt att ångra dig.
Du måste då genomföra affären enligt avtalet oavsett du vill eller inte.
Vägrar du så kommer du att bli utkastad av kronofogden och polisen till slut.

Om köparen går med på din hävning så kan du få betala skadestånd till din köpare för kostnader som uppstått för köpare på grund av hävningen.
Exempel på kostnader som kan uppkomma är kostnad för dubbelt boende, kostnad för förvaring av möbler, förlorad arbetsinkomst osv.

Vad händer med handpenningen vid hävning av avtalet

Många tror att handpenningen tillfaller säljaren i sin helhet om köpare väljer att ångra köpet eller liknande. Detta är fel. Det stämmer att handpenningen används för att reglera ett eventuellt skadestånd men ibland kanske inte handpenningen räcker till för att täcka skadeståndsbeloppet. Ibland kan handpenningen vara större än beloppet som skall betalas i skadestånd.

Handpenningen används för att reglera skadeståndet men om handpenningen är för liten måste den som bryter mot avtalet skjuta till extra pengar för att täcka hela skadeståndsbeloppet. Om handpenningen är större än skadeståndsbeloppet skall säljaren återbetala överskjutande belopp till köparen. Det gäller även om säljaren redan fått handpenningen utbetald till sitt konto.

Du tjänar på att fullfölja om du har möjlighet

Återigen, om du har möjlighet att fullfölja köpet och sedan sälja bostaden vidare så tjänar du absolut mest på det alternativet. Du får full kontroll över processen och får behålla eventuellt överskott. Använd Hittamäklare.se för at samla in offerter från mäklarna i ditt område/kommun. Offerterna kan du sedan använda för att undvika att betala för mycket vid förhandling av provisionen med den mäklaren du tänkt anlita.

213 KOMMENTARER

  • Hej G.
   Sålänge inga papper är skrivna så kan du alltid dra dig ur utan att förlora några pengar.
   Det krävs alltid ett skriftligt kontrakt för att ett köp av en fastighet eller en bostadsrätt skall vara juridiskt bindande.
   Underligt att du satt in en handpenning innan några papper är skrivna. Man skall egentligen aldrig sätta in några pengar innan man har skrivit kontrakt och ett depositionsavtal.

   Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej Andreas. Jag behöver hjälp hur går jag till väga om köpekontrakt är undertecknad och den är bindande. ( säljare fick handpenning för en månad sedan) På tillträdesdagen hade vi bestämde möte med mäklare och banken klockan 14. Jag fick samtal från säljare 13:50 att han har ångrat köpet och mäklare fick meddelande 13:50 att han inte kan komma. Med andra ord så har han inte hävd köpet. Nu vill mäklare boka en till möte fast jag vet att säljare kommer inte dyka upp. Vilka möjligheter har jag nu? Vad är det bästa jag kan göra. Jag vill köpa huset men de vill inte säga. Behöver jag anlita advokat? Kommer detta hamna på rättegång eller går det ordnar på något annat sätt. Tack på förhand. Mvh

   • Hej Ana.

    Säljaren kan inte ångra försäljningen. Säljaren begår kontraktsbrott när han inte lämnar över bostaden till dig på avtalat datum.
    Om det krävs så kommer kronofogden till slut att köra ut säljaren.
    Tyvärr måste det då gå via tingsrätten så du får nog ta kontakt med en jurist och få hjälp med hur du skall gå vidare.

    Börja med att kontakta Mäklarsamfundets kundombudsman för kostnadsfri rådgivning.
    Telefon: 08-83 22 66

    Mvh admin på EKonomifokus

 1. Om vi skrivit kontrakt men inte skickat några pengar ännu. Jan vi häva kontraktet då? Då det är 3 månader kvar tills inträdesdagen. De har bara gått 4 dagarsedan vi skrev kontrakt! Mvh Eleonore

  • Hej Eleonore.
   Nej, när ni har skrivit ett kontrakt är detta bindande om ni inte har skrivit in en klausul i kontraktet som ändrar på detta.
   Ett exempel på en sådan klausul är en besiktningsklausul.
   Köpet är annars bindande från och med att kontraktet skrivs på. Ni kan inte välja att inte betala in handpenningen, det blir då ett kontraktsbrott och det kommer att bli mycket dyrare för er än att genomföra köpet.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 2. Hej
  Finns det någon mall för vad som ska ingå i hävning om köparen ej betalar köpeskillingen på den avtalade dagen
  Mvh
  Patrik

  • Hej Patrik.
   Det som måste ingå är en hävningsförklaring.
   Skriv ungefär såhär:
   Härmed häver vi (ensidigt?)överlåtelseavtalet som vi ingick datum________________ för bostaden________________________.
   Hävningen görs på grund av att köparen ej fullgjort betalningen av köpeskillingen på tillträdesdagen.
   Sedan behöver du/ni skriva under hävningen.

   Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej!

   Jag och min ex-man säljer vårt hus till hans son. Kontrakt är skrivet. Nu har en schism uppstått och min ex-man hotar att häva köpet (i maskopi med sonen). Kan han göra det? Halva huset är min enskilda egendom.

   • Hej Ewa.

    Ett kontrakt kan endast hävas utan påföljder om alla parter är överens.
    Din underskrift krävs för att avtalet skall kunna hävas om du är delägare.

    mvh admin på Ekonomifokus

 3. Vi har skrivit under “Avtal om erlagd handpenning” och även erlagt handpenning (10%) för en lgh i en så kallad “Kooperativ Hyresrättsförening”. Vi har inte tecknat kontrakt/avtal för lägenheten som sådan då det görs först tre månader innan inflyttning och då även resterande del av upplåtelseavgiften ska betalas. Vi har ännu inte fått något bekräftat inflyttningsdatum.

  Vi har undertecknat vissa tillval på utrustning som i några av valen innebär en kostnad för oss som också ska betalas i samband med slutkontraktet.

  I “avtalet om erlagd handpenning” står det att vi har rätt att häva avtalet men att en “skälig summa för vidare försäljning av lgh” då kan behållas av fastighetsägaren. I vad grundar sig det skäliga beloppet och vad kan vi som konsumenter hävda som motvikt till det de eventuellt säger?

  Färdigställandet av aktuell lägenhet är summa summarum försenad med MINST åtta månader och är inte längre ett tänkbart alternativ för oss. Senaste budet är att inflyttning tidigast kan ske 15 februari 2018. Första budet var juni 2017…

  Tacksam för goda råd och/eller faktiska regler vid dylika situationer.
  Mvh Magdalena

  • Hej Magdalena.
   Just Kooperativa hyresrätter är ett ämne som jag måste erkänna att jag inte har någon djupare kunskap om.
   Jag kan tänka mig att hävning inte skall vara några problem men att det såklart kan innebära kostnader för er.

   Ordet “skälig” som ofta används inom juridiken ställer ofta till det. Vad skäligt innebär varierar från fall till fall.
   Jag kan tänka mig att det innebär att de vill att ni täcker eventuella extra kostnader som uppstår på grund av att det krävs en ny försäljning och eventuellt kostnader för de tillval som ni gjort.
   Tyvärr kan jag tänka mig att det står i avtalet att ni inte har rätt att häva eller kräva skadestånd pga förseningar. De brukar vara duktiga på att avtala bort sådant.
   Det enda som jag kan tänka mig är att ni skulle kunna motsätta er kostnader ifall kostnaderna är just oskäligt höga men jag tror risken är väldigt liten att de kräver en oskälig summa.

   Som jag nämner ovan så är jag inte särskilt insatt i Kooperativa hyresrätter och de avtal som används där men jag tror tyvärr att ni inte har så mycket att säga till om där.
   Avtalet som ni skrivit under är nog väldigt väl genomarbetat och lämnar inga luckor för er som köpare.
   Lycka till och hoppas att allt löser sig bra för er!

   Mvh admin på Ekonomifokus

   • Tack för ditt svar!

    Vi fick själva igår med egna ögon se lägenheten i dess nuvarande skick (finns dokumenterat med foton) och den är långt ifrån färdigställd. Det är bara urblåsta utrymmen där man bara kan ana tänkt planlösning. Inga av våra tillval finns liksom på plats vilket för oss borde innebära att eventuella inköpta “extra” material vi valt som fastighetsägarna inte vill använda kan återlämnas till leverantör.

    En annan faktor som talar till vår favör borde vara att vi i så fall bryter avtalet i så god tid (vi pratar ju varsel med minst 4,5 månad) att en försäljningsprocedur för dem inte brinner så att säga.

    Tänker jag rätt?

    mvh Magdalena

 4. Hej sålde lägenhet ochfick handpening och skribit på avtal att köpeskillnad ska betalas på tillträdes dagen .Kan jag ångra köpet som säljare

  • Hej Dole.
   Du kan tyvärr inte ångra köpet.
   Om du väljer att häva köpet så kommer det att bli väldigt dyrt för dig.
   Du kommer då att få betala alla försäljningskostnader för en extra försäljning, mellanskillnaden ifall bostaden säljs för en lägre summa än den du köpte för samt eventuellt andra kostnader som säljaren fått på grund av din hävning.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 5. Hej. Vi har lånelöfte, har skrivit ett kontrakt och har satt depositionen i mäklarens medelkontot. Vad händer om banken inte ge oss ett bolån pga något problem?

  • Hej Aya.
   Eftersom ni har fått ett lånelöfte så innebär det att banken har lovat att låna ut pengar till er.
   Det finns dock vissa förutsättningar som kan göra att banken nekar er lånet även om ni fått ett lånelöfte.

   Om det skulle uppstå något problem under tiden och ni inte kan betala och tillträda bostaden så kommer ni att begå avtalsbrott.
   Det innebär att bostaden kommer att säljas om på öppna marknaden och ni kommer att bli ersättningsskyldiga för alla försäljningskostnader såsom mäklararvode osv.
   Ni kommer även att behöva betala mellanskillnaden ifall bostaden skulle säljas billigare denna gången än när ni köpte.

   Undvik att hamna i den situationen.Det kan bli väldigt dyrt!

   Mvh admin på Ekonomifokus

 6. Hej,

  Jag köpte en nyproduktion för ett år sedan. Betalade handpenning när vi skrev kontrakt. Nu är det dags att betala köpeskillingen.
  När vi skrev kontrakt då fanns ingen ekonomiska plan. Nu när ekonomiska plan är framme så ser man att föreningens belåning per kvm är väldig hög (16000 kr/kvm) och det gör att jag kan inte få lån med bara 15% kontantinsats utan måste lägga 25% istället.
  Kan det vara grund för att häva köpet? Tror inte att jag kommer att kunna få fram 25% i kontant för att fullfölja köpet. Får man en betalningsanmärkning för avtalsbrott?

  Tack

  • Hej.
   När du skriver kontrakt (jag antar att du menar förhandsavtal) innan det finns en ekonomisk plan så reserverar bygg bolaget oftast för eventuella förändringar i den ekonomiska planen.
   Förändringarna får dock inte vara så stora så att månadsavgiften höjs “väsentligt”. Tyvärr tror jag att du är skyldig att genomföra köpet.
   Det du bör göra är att du bör vända dig till olika banker och se om någon annan bank kan hjälpa dig med finansieringen.
   Alla banker har olika krav.

   Du får ingen betalningsanmärkning bara av själva kontraktsbrottet. Om du däremot inte kan betala den ersättningen som byggbolaget kräver vid kontraktsbrottet så kan du få en betalningsanmärkning.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 7. Hej
  Står i dilemmat med att köpt en nyproduktion. Status nedan.
  Bokning Klart 10000kr
  Förhandsavtal klart 100000kr
  Upplåtelseavtal ej klart 10%
  Tillträde ej klart

  Vill nu hoppa av denna affär, för att annars kommer vi behöva sälja nuvarande bostad till 15% minus pga marknaden.

  Är det möjligt?

  • Hej Daniel.
   Marknaden är tyvärr inte så rolig just nu.
   När förhandsavtalet är skrivet så är affären bindande. Du är tyvärr skyldig att genomföra köpet.
   Tipset är att ringa till byggbolaget eller mäklaren som har hand om försäljningarna av lägenheterna.
   Det kan ju vara så att de har personer som står i kö och att de kan lösa det på ett smidigt sätt.
   Hoppas att det går bra för dig!

   Mvh admin på Ekonomifokus

 8. Hej!
  Vi sålde vår gamla lgh nyligen, alla papper är skrivna och pengarna är överförda, men nu vill köparen häva köpet (2 månader senare) pga att han tycker att det är för lyhört, han var där på visning och sedan efter visningen för att granska lägenheten. Har han rätt att göra det ? Vad är det för lagar som gäller?

  • Hej Maria.
   Köparen har definitivt ingen rätt att häva köpet.
   Det är köparens egna skyldighet att undersöka lyhördheten innan köpet ifall det är viktigt för honom/henne.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 9. Hej!

  Vi har skrivit på kontrakt för köp av ett hus för ca en månad sedan och har betalat handpenningen. Tillträde om ca 2 mån.
  I helgen hade vi en genomgång med säljaren kring vad som är bra att veta inför inflytt (hur saker och ting fungerar, vad det finns för växter i trädgården osv). Då berättade han även att det finns asbest i källartaket. Det är ingenting som har tagits upp i annonsen/på visning och inte heller i besiktningsprotollet. Det ingår inte i besiktningen att se efter om det finns asbest i huset. Men borde inte säljaren ha berättat till mäklare och besiktningsman om detta? Hade vi vetat det så hade vi kanske inte köpt huset eller i varje fall inte betalat så mycket som vi har gjort. Kan detta vara en anledning för att häva köpet eller ta ner priset på huset? Tack på förhand för svar!

  Mvh,
  P

  • Hej P.
   Tyvärr räknas inte asbest som ett fel enligt de uppgifter jag fått vilket gör att en säljare inte behöver uppge det.
   Det faller således inom er undersökningsplikt.
   Efter att ha rekat lite så tror jag tyvärr inte det är något ni kan göra i efterhand åt detta eller någon ersättning att få.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 10. Hej!
  Vi har nyss skrivit kontrakt och ska betala handpenningen inom några dagar. Dock misstänker vi att lägenheten är mindre än vad som angetts i informationen! tror det rör sig som mellan 3-6 kvadratmeter. Har man rätt att som köpare få ersättning då?

  • Hej Johanna.

   Man kan göra en uppmätning i efterhand och om den verkliga storleken avviker väsentligt från den i objektsbeskrivningen angivna storleken så kan man kräva ersättning.
   Vad som räknas som väsentligt är dock en fråga som inte går att svara på. Jag tror att allt över 2% i avvikelse borde kunna vara en grund för ersättning.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 11. Hej,
  Vi har nu för några veckor före tillträdet fått veta att huset som vi köpt kommer inte att kunna ha en utedörr från tvättstugan (= groventré). Detta har upptäckts först nu. Förslaget är att ersätta dörren med ett fönster.

  Vi tycker självklart att detta är väldigt tråkigt men vad har vi för rättigheter och möjligheter att få kompensation?

  Vi anser och tror att detta kommer bland annat att påverka framtida försäljningspriset.

  Tacksam för vägledning.

  • Hej Ville.
   Det borde anses som en större förändring och bör ge dig kompensation.
   Mindre ändringar kan man behöva “stå ut med” som köpare men är förändringen tillräckligt stor så brukar det utgå ersättning.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 12. Hej. Vi har sålt vår bostadsrätt. Handpenning är erlagd och köparna godkända av vår förening.
  Köparna har dock problem att få sålt sin lägenhet, om banken nekar de lån pga de ännu ej fått sålt sin lägenhet och de inte kan fullfölja köpet, vad kan jag realistiskt räkna med att få för ersättning?

  (Finns det banker som kan låna ut pengar till de utan att först ha sålt sin lägenhet typ överbryggningslån 2-3 mån borde ju göra susen?)

  Marknaden har förändrats till det sämre sedan vi sålde, det blir svårt att sälja om min bostadsrätt till samma pris.

  Med vänlig hälsning,
  Robin

  • Hej Robin.
   Din köpare blir skyldig att ersätta dig för ALLT.
   Om de ej kan köpa lägenheten så kommer du att få sälja om den på öppna marknaden.
   Din köpare kommer då att få betala mellanskillnaden ifall bostaden säljs billigare.
   Köparen kommer även att få betala dina kostnader för eventuell styling, mäklararvode osv.
   Lagen är uppbyggd så att du inte skall förlora pengar på att någon annan klantar sig.

   Alla banker erbjuder överbryggningslån ifall de givit ett lånelöfte.
   Om dina köpare inte får ett brygglån/överbryggningslån av sin bank så har banken inte tidigare lämnat ett lånelöfte utan försäljningsvillkor till dem. De borde därför inte ha köpt din bostadsrätt utan att ha med ett så kallat försäljningsvillkor i kontraktet.

   Hur som helst. Du skall inte förlora några pengar på att dina köpare gjort bort sig.

   Mvh admin på Ekonomifokus

   • Precis så har jag det Nu…. Köparen har Villkorat lånelöfte får inte sålt sitt…. Jag Väntar! Fyra Månader blir Trött. Ingen Handpennig ligger ute med pengar för Styling medmera….hur kan jag göra?

    • Hej Anita.

     Om inte handpenningen betalas i tid så är det ett kontraktsbrott.
     Det blir svårt för dig att häva köpet innan tillträdet om ni inte skrivit in det i avtalet att du har rätt att ensidigt häva avtalet i det fall att handpenningen inte betalas i tid.
     Du kan driva process mot köparen redan nu men det är betydligt enklare för dig att vänta till tillträdet. Om köparen inte tillträder så kan du häva affären, sälja om bostaden och sedan kräva ersättning.

     Mvh admin på Ekonomifokus

 13. Hej,
  Har köpt en villa. Betalt handpenning. Vill dock dra mig ur. Har funnit en annan köpare (till ett lägre pris). Har kontaktat säljaren som godtar detta. Jag står för mellanskillnaden. Jag vill inte fullfölja köpet lagfart mm. Hur går jag tillväga.

  • Hej Sören.
   Du och din säljare måste upprätta ett hävningsavtal.
   Avtalet skall beskriva precis vad ni kommer överens om och vilka ersättningar som skall utgå.
   Så fort det hävningsavtalet är signerat av båda parter så är köpet hävt och säljaren kan sälja huset till någon annan om han/hon vill.
   handpenningen skall därmed betalas tillbaka till dig.
   Ni kan använda handpenningen för att reglera eventuella ersättningar.

   Om ni använt en mäklare så är ett tips att kontakta mäklarsamfundet för kostnadsfri rågivning.
   https://www.maklarsamfundet.se/kopa-och-salja-bostad

   Mvh admin på EKonomifokus

 14. Hej.
  Vi skulle sälja vår lägenhet och köpa två egna pga skiljsmässa. Vi hittade de ville ha och skrev avtal men nu kan inte mäklaren sälja vår lägenhet för de pengar som erfodras för att kunna lägga in hela köpesumman på de två andra lägenheterna. Lånelöftet är klart men de pengar vår mäklare nu säger sig kunna få för vår lägenhet är mindre än kostnaderna. Vi beräknade hela affären på den lägsta summa mäklaren trodde vi skulle kunna få för lägenheten men nu får vi inte ens det enligt mäklaren om några alls. Hur mycket skadestånd till säljarna kan det röra sig om? Det är samma firma som ombesörjde köpet av de två nya lägenheerna som säljer våran.

  • Hej Jassa.

   Ni har alltså köpt två nya lägenheter med bindande avtal och ni får nu inte sålt er gamla lägenhet för det pris som ni behöver.
   Ni blir tvungna att häva ett eller båda köpen av de nya lägenheterna.
   Tyvärr har inte mäklaren något ansvar här. Det är ni själva som är 100% ansvariga.

   I artikeln här som du skrivit kommentaren på så står det vilka kostnader som man får betala om man häver ett köp (dubbla mäklararvoden kanske ni kan slippa om mäklaren är snäll).

   Huvudtanken är att de säljare som ni köpte lägenheterna av inte skall förlora något på att ni bryter kontraktet.
   Det betyder att ni skall ersätta för alla kostnader och förluster som säljaren får pga ert kontraktsbrott.
   Man säljer om lägenheten/lägenheterna och ni blir skyldiga att ersätta säljaren för mellanskillnaden ifall det nya priset blir lägre än vad ni köpte för.

   Om ni har otur kan det handla om flera hundra tusen kr i skadestånd men om ni har tur kan det bli 0 kr i skadestånd. Det beror ju på hur det går när man säljer om lägenheterna.

   Läs gärna artikeln igen och återkom om du har fler funderingar.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 15. Hej,
  Vi började med att sälja boendet(brf), har skrivit kontrakt och fått inbetald handpenning. Därefter köpte vi hus, och där har vi skrivit kontrakt och betalat handpenning. Om 2 månader är det tänkt att vi ska flytta till huset. Om våra köpare inte lyckas sälja sin lägenhet, och därmed inte kan fullfölja avtalet och flytta in vårat nuvarande boende, kan vi då stämma dom på den summa vi drabbas av, om vi inte kan flytta till huset? Att vi behåller handpenning plus stämning på den summa vi förlorar på betald handpenning för huset plus utgift för besiktning?

  Jag tänker bara “worst case scenario” här, om något sådant skulle uppstå. Skulle bli enklare för alla om dom ändå fick överta vår brf och sen sälja den omedelbart. Men så kanske inte bank resonerar? Jag känner att vi gjort allt i rätt ordning här, och dessutom sålt till ett högt pris, och köpt hus med prutning. Skulle vara snopet om allt skulle gå fel ändå?

  • Hej Richard.

   Ni har gjort allt rätt. Det är er köpare som kommer att ta hela den ekonomiska smällen.
   Ni har rätt att få alla era kostnader samt förluster täckta av er köpare.
   Kontrakten och lagen är utformade så att man inte skall förlora några pengar på att motparten klantar sig.
   Handpenningen som köparen betalt in kommer att användas helt eller delvis till att betala ersättningen till er beroende på hur stor ersättningen/skadeståndet blir till slut.

   Om ni har tur kan bankerna hjälpa er med lån så att båda affärerna går igenom. Det vore det enklaste.
   Men har ni otur så får era köpare inget lån och den affären går tillbaka. Då riskerar även ni att husaffären inte går igenom om banken inte ger er det lånet.

   Vi ser mer och mer ärenden av denna typ idag nu när bostadspriserna vänt ner. Det är många som köper ny bostad och räknar för högt på sin gamla. Trist att ni ska behöva få en massa problem på grund av att andra människor är klantiga när ni skött era affärer på rätt sätt.

   Mvh admin på EKonomifokus

 16. Hej! En bekant tittade på ett hus i höstas och la ett bud som säljaren godkände. Köparen som la budet, mäklaren och säljaren kom överens om att köparen skulle sälja sitt hus först innan köp och papper skulle skrivas på. Nu är köparens hus sålt och mäklaren får inget svar från säljarna om inflyttningsdatum. Mäklaren har ringt flera gånger men de svarar bara att de inte vet. Min fråga är hur länge säljarna kan få hålla på så att det inte kan bestämma någe inflyttningsdatum? För när det är bestämt så ska de skriva papper.

  • Hej Annica.

   Skrevs det ett kontrakt på det första huset?
   Isåfall skall det stå ett datum för tillträde i kontraktet och det datumet gäller.

   Om man inte skrev kontrakt så har man inget avtal. Muntliga avtal gäller ej vid bostadsaffärer.
   Det innebär att säljaren av det första huset kan vänta precis hur länge den vill med att lämna besked om inflyttningsdatum.
   Säljaren kan rent av strunta i att sälja huset om den inte vill.

   Mvh admin på EKonomifokus

 17. Hej.
  Vi har just sålt våran villa, trodde vi. Köpekontraktet underskrivet av både köpare och säljare. Köparna satte in handpenningen på mäklarens konto och hade 2 veckor på sig att genomföra besiktning.
  Efter en godkänd (!) besiktning drog sig köparna ur affären utan specifik anledning och mäklaren återbetalade handpenningen direkt till köparna.
  Nu står vi alldeles häpna och har ett hus som måste sättas ut på marknade IGEN (inte det bästa) och dubbla boendekostnader…
  Har allt verkligen gått rätt till, kan vi begära ersättning/skadestånd?

  • Hej Pillan.

   Tyvärr är det exakt så det fungerar.
   Om en köpare har 2 veckor på sig att besiktiga huset så innebär det i princip 2 veckors öppet köp.
   Det behöver inte dyka upp några fel på besiktningen för att köparna skall kunna dra sig ur.

   Det beror på att mäklarsamfundet har gått ut och sagt till alla mäklarna att man skall skriva besiktningsklausulen på det sättet.
   Det kallas för en öppen besiktningsklausul.
   Ni kan inte begära någon ersättning om det inte stod något om ersättning i klausulen.

   Mvh admin på EKonomifokus

 18. Hej!
  Vi har köpt ett hus, skrivit kontrakt och betalat handpenning. Objektet beskrivs med “En härlig helt insynsskyddad trädgård…” men nu har jag av en slump hittat att fastigheten ligger med i ett ärende där de har överklagat att det skall byggas hus nära uppe på berget som kommer att påverka insynen. Dessa hus kommer att få byggas om inte ärendet överklagas igen till någon överdomstol. Överklagas det inte så träder liggande dom i kraft om 9 dagar.
  Borde vi inte fått denna information av mäklaren då detta påverkar husets värde eller borde vi tagit reda på detta själva. Får vi skyla oss själva eller har vi ett case mot mäklaren/säljaren?

 19. Hej.
  jag skrev på ett ett förhandskontrakt för nyproduktion som skulle vara färdigt kvartal 1 2018,
  men nu får jag information att dom är sena och kommer bli färdiga kvartal 2 istället,
  har jag rätt att häva kontraktet??

  mvh