Ångra bostadsaffär – Häva avtalet

207

Att ångra sig innan ett avtal är skrivet i en bostadsaffär

Innan dess att ett avtal är skrivet så är inte en bostadsaffär juridiskt bindande.
Muntliga avtal är inte bindande i bostadsaffärer.
Som köpare eller säljare kan du alltid ångra dig och du har ångerrätt om inget kontrakt är signerat. Så fort ett kontrakt är underskrivet av båda parter är bostadsaffären bindande så länge det inte finns några villkor i avtalet som ändrar på detta.

Ångra en bostadsaffär efter att kontraktet skrivits

När ett avtal är skrivet kan köpare och säljare inte längre ångra sig utan påföljder så länge det inte skrivits in några villkor i avtalet som ger köpare eller säljare rätten att häva köpet. Ett exempel på ett sådant villkor är ett villkor om besiktning. Köparen äger då rätten att dra sig ur affären inom en angiven tid.

Ångra köpet av en bostad som köpare

Om du som köpare ångrar ditt bostadsköp så kan du välja att häva det.
Häver du köpet så kommer du att bli ersättningsskyldig till säljaren, dvs du får betala ersättning till säljare. Säljaren kommer då att genomföra en ny försäljning av bostaden och du som köpare blir skyldig att betala samtliga extra kostnader som säljaren får på grund av detta.

Detta kan bli väldigt dyrt då du som köpare får betala alla de extra kostnaderna som tillkommer för mäklare, ev styling, städning, förlorad arbetsinkomst, resekostnader för säljare osv. Den största förlusten kan dock uppstå om bostaden säljs för ett lägre pris än vad den gjorde då du köpte den. Du blir då tvungen att ersätta säljaren för mellanskillnaden, dvs den summan som säljaren förlorar på att bostaden säljs billigare än vid första tillfället.

Fullfölj köpet och sälj bostaden vidare själv

Eftersom det kan innebära enorma kostnader för köparen att häva avtalet så brukar man istället välja att genomföra köpet och istället sälja om bostaden så fort man får nycklarna. Säljs då bostaden dyrare än vid det första tillfället så får man ju behålla den vinsten.
Det får du inte om du väljer att häva köpet.
Om du fullföljer affären och sedan säljer bostaden vidare har du även full kontroll på försäljningsprocessen och kan styra så att den blir så bra som möjligt.

Se till att anlita en riktigt duktig mäklare så ökar du dina chanser att gå plus på affären.
Använd den kostnadsfria hemsidan Hittamäklare.se. Tjänsten hjäper dig att jämföra de bästa mäklarna och samla in offerter från de olika mäklarna som är aktiva i din kommun.
Du förbinder dig inte till något när du fyller i dina uppgifter och tjänsten är helt gratis.

Om du som köpare väljer att fullfölja köpet så rekommenderar vi dig även att läsa vår sälja bostadsguide här på Ekonomifokus. Denna guide ger dig förutsättningar för att göra en riktigt bra affär och kanske till och med tjäna pengar på ditt ångrade köp i slutändan.

Som köpare får du en lista med namn och telefonnummer på de som deltog i budgivningen på bostaden som du köpt. Kanske är någon av de andra budgivarna som förlorade budgivningen intresserade av att köpa bostaden av dig. Det kan vara värt ett försök och det kan spara dig mycket pengar och tid.

Ångra försäljningen av bostaden som säljare

Som säljare har man inte samma möjlighet att häva försäljningen av bostaden.
Köparen kan begära ”fullgörelse” och då har du som säljare ingen rätt att ångra dig.
Du måste då genomföra affären enligt avtalet oavsett du vill eller inte.
Vägrar du så kommer du att bli utkastad av kronofogden och polisen till slut.

Om köparen går med på din hävning så kan du få betala skadestånd till din köpare för kostnader som uppstått för köpare på grund av hävningen.
Exempel på kostnader som kan uppkomma är kostnad för dubbelt boende, kostnad för förvaring av möbler, förlorad arbetsinkomst osv.

Vad händer med handpenningen vid hävning av avtalet

Många tror att handpenningen tillfaller säljaren i sin helhet om köpare väljer att ångra köpet eller liknande. Detta är fel. Det stämmer att handpenningen används för att reglera ett eventuellt skadestånd men ibland kanske inte handpenningen räcker till för att täcka skadeståndsbeloppet. Ibland kan handpenningen vara större än beloppet som skall betalas i skadestånd.

Handpenningen används för att reglera skadeståndet men om handpenningen är för liten måste den som bryter mot avtalet skjuta till extra pengar för att täcka hela skadeståndsbeloppet. Om handpenningen är större än skadeståndsbeloppet skall säljaren återbetala överskjutande belopp till köparen. Det gäller även om säljaren redan fått handpenningen utbetald till sitt konto.

Du tjänar på att fullfölja om du har möjlighet

Återigen, om du har möjlighet att fullfölja köpet och sedan sälja bostaden vidare så tjänar du absolut mest på det alternativet. Du får full kontroll över processen och får behålla eventuellt överskott. Använd Hittamäklare.se för at samla in offerter från mäklarna i ditt område/kommun. Offerterna kan du sedan använda för att undvika att betala för mycket vid förhandling av provisionen med den mäklaren du tänkt anlita.

207 KOMMENTARER

  • Hej G.
   Sålänge inga papper är skrivna så kan du alltid dra dig ur utan att förlora några pengar.
   Det krävs alltid ett skriftligt kontrakt för att ett köp av en fastighet eller en bostadsrätt skall vara juridiskt bindande.
   Underligt att du satt in en handpenning innan några papper är skrivna. Man skall egentligen aldrig sätta in några pengar innan man har skrivit kontrakt och ett depositionsavtal.

   Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej Andreas. Jag behöver hjälp hur går jag till väga om köpekontrakt är undertecknad och den är bindande. ( säljare fick handpenning för en månad sedan) På tillträdesdagen hade vi bestämde möte med mäklare och banken klockan 14. Jag fick samtal från säljare 13:50 att han har ångrat köpet och mäklare fick meddelande 13:50 att han inte kan komma. Med andra ord så har han inte hävd köpet. Nu vill mäklare boka en till möte fast jag vet att säljare kommer inte dyka upp. Vilka möjligheter har jag nu? Vad är det bästa jag kan göra. Jag vill köpa huset men de vill inte säga. Behöver jag anlita advokat? Kommer detta hamna på rättegång eller går det ordnar på något annat sätt. Tack på förhand. Mvh

   • Hej Ana.

    Säljaren kan inte ångra försäljningen. Säljaren begår kontraktsbrott när han inte lämnar över bostaden till dig på avtalat datum.
    Om det krävs så kommer kronofogden till slut att köra ut säljaren.
    Tyvärr måste det då gå via tingsrätten så du får nog ta kontakt med en jurist och få hjälp med hur du skall gå vidare.

    Börja med att kontakta Mäklarsamfundets kundombudsman för kostnadsfri rådgivning.
    Telefon: 08-83 22 66

    Mvh admin på EKonomifokus

 1. Om vi skrivit kontrakt men inte skickat några pengar ännu. Jan vi häva kontraktet då? Då det är 3 månader kvar tills inträdesdagen. De har bara gått 4 dagarsedan vi skrev kontrakt! Mvh Eleonore

  • Hej Eleonore.
   Nej, när ni har skrivit ett kontrakt är detta bindande om ni inte har skrivit in en klausul i kontraktet som ändrar på detta.
   Ett exempel på en sådan klausul är en besiktningsklausul.
   Köpet är annars bindande från och med att kontraktet skrivs på. Ni kan inte välja att inte betala in handpenningen, det blir då ett kontraktsbrott och det kommer att bli mycket dyrare för er än att genomföra köpet.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 2. Hej
  Finns det någon mall för vad som ska ingå i hävning om köparen ej betalar köpeskillingen på den avtalade dagen
  Mvh
  Patrik

  • Hej Patrik.
   Det som måste ingå är en hävningsförklaring.
   Skriv ungefär såhär:
   Härmed häver vi (ensidigt?)överlåtelseavtalet som vi ingick datum________________ för bostaden________________________.
   Hävningen görs på grund av att köparen ej fullgjort betalningen av köpeskillingen på tillträdesdagen.
   Sedan behöver du/ni skriva under hävningen.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 3. Vi har skrivit under ”Avtal om erlagd handpenning” och även erlagt handpenning (10%) för en lgh i en så kallad ”Kooperativ Hyresrättsförening”. Vi har inte tecknat kontrakt/avtal för lägenheten som sådan då det görs först tre månader innan inflyttning och då även resterande del av upplåtelseavgiften ska betalas. Vi har ännu inte fått något bekräftat inflyttningsdatum.

  Vi har undertecknat vissa tillval på utrustning som i några av valen innebär en kostnad för oss som också ska betalas i samband med slutkontraktet.

  I ”avtalet om erlagd handpenning” står det att vi har rätt att häva avtalet men att en ”skälig summa för vidare försäljning av lgh” då kan behållas av fastighetsägaren. I vad grundar sig det skäliga beloppet och vad kan vi som konsumenter hävda som motvikt till det de eventuellt säger?

  Färdigställandet av aktuell lägenhet är summa summarum försenad med MINST åtta månader och är inte längre ett tänkbart alternativ för oss. Senaste budet är att inflyttning tidigast kan ske 15 februari 2018. Första budet var juni 2017…

  Tacksam för goda råd och/eller faktiska regler vid dylika situationer.
  Mvh Magdalena

  • Hej Magdalena.
   Just Kooperativa hyresrätter är ett ämne som jag måste erkänna att jag inte har någon djupare kunskap om.
   Jag kan tänka mig att hävning inte skall vara några problem men att det såklart kan innebära kostnader för er.

   Ordet ”skälig” som ofta används inom juridiken ställer ofta till det. Vad skäligt innebär varierar från fall till fall.
   Jag kan tänka mig att det innebär att de vill att ni täcker eventuella extra kostnader som uppstår på grund av att det krävs en ny försäljning och eventuellt kostnader för de tillval som ni gjort.
   Tyvärr kan jag tänka mig att det står i avtalet att ni inte har rätt att häva eller kräva skadestånd pga förseningar. De brukar vara duktiga på att avtala bort sådant.
   Det enda som jag kan tänka mig är att ni skulle kunna motsätta er kostnader ifall kostnaderna är just oskäligt höga men jag tror risken är väldigt liten att de kräver en oskälig summa.

   Som jag nämner ovan så är jag inte särskilt insatt i Kooperativa hyresrätter och de avtal som används där men jag tror tyvärr att ni inte har så mycket att säga till om där.
   Avtalet som ni skrivit under är nog väldigt väl genomarbetat och lämnar inga luckor för er som köpare.
   Lycka till och hoppas att allt löser sig bra för er!

   Mvh admin på Ekonomifokus

   • Tack för ditt svar!

    Vi fick själva igår med egna ögon se lägenheten i dess nuvarande skick (finns dokumenterat med foton) och den är långt ifrån färdigställd. Det är bara urblåsta utrymmen där man bara kan ana tänkt planlösning. Inga av våra tillval finns liksom på plats vilket för oss borde innebära att eventuella inköpta ”extra” material vi valt som fastighetsägarna inte vill använda kan återlämnas till leverantör.

    En annan faktor som talar till vår favör borde vara att vi i så fall bryter avtalet i så god tid (vi pratar ju varsel med minst 4,5 månad) att en försäljningsprocedur för dem inte brinner så att säga.

    Tänker jag rätt?

    mvh Magdalena

 4. Hej sålde lägenhet ochfick handpening och skribit på avtal att köpeskillnad ska betalas på tillträdes dagen .Kan jag ångra köpet som säljare

  • Hej Dole.
   Du kan tyvärr inte ångra köpet.
   Om du väljer att häva köpet så kommer det att bli väldigt dyrt för dig.
   Du kommer då att få betala alla försäljningskostnader för en extra försäljning, mellanskillnaden ifall bostaden säljs för en lägre summa än den du köpte för samt eventuellt andra kostnader som säljaren fått på grund av din hävning.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 5. Hej. Vi har lånelöfte, har skrivit ett kontrakt och har satt depositionen i mäklarens medelkontot. Vad händer om banken inte ge oss ett bolån pga något problem?

  • Hej Aya.
   Eftersom ni har fått ett lånelöfte så innebär det att banken har lovat att låna ut pengar till er.
   Det finns dock vissa förutsättningar som kan göra att banken nekar er lånet även om ni fått ett lånelöfte.

   Om det skulle uppstå något problem under tiden och ni inte kan betala och tillträda bostaden så kommer ni att begå avtalsbrott.
   Det innebär att bostaden kommer att säljas om på öppna marknaden och ni kommer att bli ersättningsskyldiga för alla försäljningskostnader såsom mäklararvode osv.
   Ni kommer även att behöva betala mellanskillnaden ifall bostaden skulle säljas billigare denna gången än när ni köpte.

   Undvik att hamna i den situationen.Det kan bli väldigt dyrt!

   Mvh admin på Ekonomifokus

 6. Hej,

  Jag köpte en nyproduktion för ett år sedan. Betalade handpenning när vi skrev kontrakt. Nu är det dags att betala köpeskillingen.
  När vi skrev kontrakt då fanns ingen ekonomiska plan. Nu när ekonomiska plan är framme så ser man att föreningens belåning per kvm är väldig hög (16000 kr/kvm) och det gör att jag kan inte få lån med bara 15% kontantinsats utan måste lägga 25% istället.
  Kan det vara grund för att häva köpet? Tror inte att jag kommer att kunna få fram 25% i kontant för att fullfölja köpet. Får man en betalningsanmärkning för avtalsbrott?

  Tack

  • Hej.
   När du skriver kontrakt (jag antar att du menar förhandsavtal) innan det finns en ekonomisk plan så reserverar bygg bolaget oftast för eventuella förändringar i den ekonomiska planen.
   Förändringarna får dock inte vara så stora så att månadsavgiften höjs ”väsentligt”. Tyvärr tror jag att du är skyldig att genomföra köpet.
   Det du bör göra är att du bör vända dig till olika banker och se om någon annan bank kan hjälpa dig med finansieringen.
   Alla banker har olika krav.

   Du får ingen betalningsanmärkning bara av själva kontraktsbrottet. Om du däremot inte kan betala den ersättningen som byggbolaget kräver vid kontraktsbrottet så kan du få en betalningsanmärkning.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 7. Hej
  Står i dilemmat med att köpt en nyproduktion. Status nedan.
  Bokning Klart 10000kr
  Förhandsavtal klart 100000kr
  Upplåtelseavtal ej klart 10%
  Tillträde ej klart

  Vill nu hoppa av denna affär, för att annars kommer vi behöva sälja nuvarande bostad till 15% minus pga marknaden.

  Är det möjligt?

  • Hej Daniel.
   Marknaden är tyvärr inte så rolig just nu.
   När förhandsavtalet är skrivet så är affären bindande. Du är tyvärr skyldig att genomföra köpet.
   Tipset är att ringa till byggbolaget eller mäklaren som har hand om försäljningarna av lägenheterna.
   Det kan ju vara så att de har personer som står i kö och att de kan lösa det på ett smidigt sätt.
   Hoppas att det går bra för dig!

   Mvh admin på Ekonomifokus

 8. Hej!
  Vi sålde vår gamla lgh nyligen, alla papper är skrivna och pengarna är överförda, men nu vill köparen häva köpet (2 månader senare) pga att han tycker att det är för lyhört, han var där på visning och sedan efter visningen för att granska lägenheten. Har han rätt att göra det ? Vad är det för lagar som gäller?

  • Hej Maria.
   Köparen har definitivt ingen rätt att häva köpet.
   Det är köparens egna skyldighet att undersöka lyhördheten innan köpet ifall det är viktigt för honom/henne.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 9. Hej!

  Vi har skrivit på kontrakt för köp av ett hus för ca en månad sedan och har betalat handpenningen. Tillträde om ca 2 mån.
  I helgen hade vi en genomgång med säljaren kring vad som är bra att veta inför inflytt (hur saker och ting fungerar, vad det finns för växter i trädgården osv). Då berättade han även att det finns asbest i källartaket. Det är ingenting som har tagits upp i annonsen/på visning och inte heller i besiktningsprotollet. Det ingår inte i besiktningen att se efter om det finns asbest i huset. Men borde inte säljaren ha berättat till mäklare och besiktningsman om detta? Hade vi vetat det så hade vi kanske inte köpt huset eller i varje fall inte betalat så mycket som vi har gjort. Kan detta vara en anledning för att häva köpet eller ta ner priset på huset? Tack på förhand för svar!

  Mvh,
  P

  • Hej P.
   Tyvärr räknas inte asbest som ett fel enligt de uppgifter jag fått vilket gör att en säljare inte behöver uppge det.
   Det faller således inom er undersökningsplikt.
   Efter att ha rekat lite så tror jag tyvärr inte det är något ni kan göra i efterhand åt detta eller någon ersättning att få.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 10. Hej!
  Vi har nyss skrivit kontrakt och ska betala handpenningen inom några dagar. Dock misstänker vi att lägenheten är mindre än vad som angetts i informationen! tror det rör sig som mellan 3-6 kvadratmeter. Har man rätt att som köpare få ersättning då?

  • Hej Johanna.

   Man kan göra en uppmätning i efterhand och om den verkliga storleken avviker väsentligt från den i objektsbeskrivningen angivna storleken så kan man kräva ersättning.
   Vad som räknas som väsentligt är dock en fråga som inte går att svara på. Jag tror att allt över 2% i avvikelse borde kunna vara en grund för ersättning.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 11. Hej,
  Vi har nu för några veckor före tillträdet fått veta att huset som vi köpt kommer inte att kunna ha en utedörr från tvättstugan (= groventré). Detta har upptäckts först nu. Förslaget är att ersätta dörren med ett fönster.

  Vi tycker självklart att detta är väldigt tråkigt men vad har vi för rättigheter och möjligheter att få kompensation?

  Vi anser och tror att detta kommer bland annat att påverka framtida försäljningspriset.

  Tacksam för vägledning.

  • Hej Ville.
   Det borde anses som en större förändring och bör ge dig kompensation.
   Mindre ändringar kan man behöva ”stå ut med” som köpare men är förändringen tillräckligt stor så brukar det utgå ersättning.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 12. Hej. Vi har sålt vår bostadsrätt. Handpenning är erlagd och köparna godkända av vår förening.
  Köparna har dock problem att få sålt sin lägenhet, om banken nekar de lån pga de ännu ej fått sålt sin lägenhet och de inte kan fullfölja köpet, vad kan jag realistiskt räkna med att få för ersättning?

  (Finns det banker som kan låna ut pengar till de utan att först ha sålt sin lägenhet typ överbryggningslån 2-3 mån borde ju göra susen?)

  Marknaden har förändrats till det sämre sedan vi sålde, det blir svårt att sälja om min bostadsrätt till samma pris.

  Med vänlig hälsning,
  Robin

  • Hej Robin.
   Din köpare blir skyldig att ersätta dig för ALLT.
   Om de ej kan köpa lägenheten så kommer du att få sälja om den på öppna marknaden.
   Din köpare kommer då att få betala mellanskillnaden ifall bostaden säljs billigare.
   Köparen kommer även att få betala dina kostnader för eventuell styling, mäklararvode osv.
   Lagen är uppbyggd så att du inte skall förlora pengar på att någon annan klantar sig.

   Alla banker erbjuder överbryggningslån ifall de givit ett lånelöfte.
   Om dina köpare inte får ett brygglån/överbryggningslån av sin bank så har banken inte tidigare lämnat ett lånelöfte utan försäljningsvillkor till dem. De borde därför inte ha köpt din bostadsrätt utan att ha med ett så kallat försäljningsvillkor i kontraktet.

   Hur som helst. Du skall inte förlora några pengar på att dina köpare gjort bort sig.

   Mvh admin på Ekonomifokus

   • Precis så har jag det Nu…. Köparen har Villkorat lånelöfte får inte sålt sitt…. Jag Väntar! Fyra Månader blir Trött. Ingen Handpennig ligger ute med pengar för Styling medmera….hur kan jag göra?

    • Hej Anita.

     Om inte handpenningen betalas i tid så är det ett kontraktsbrott.
     Det blir svårt för dig att häva köpet innan tillträdet om ni inte skrivit in det i avtalet att du har rätt att ensidigt häva avtalet i det fall att handpenningen inte betalas i tid.
     Du kan driva process mot köparen redan nu men det är betydligt enklare för dig att vänta till tillträdet. Om köparen inte tillträder så kan du häva affären, sälja om bostaden och sedan kräva ersättning.

     Mvh admin på Ekonomifokus

 13. Hej,
  Har köpt en villa. Betalt handpenning. Vill dock dra mig ur. Har funnit en annan köpare (till ett lägre pris). Har kontaktat säljaren som godtar detta. Jag står för mellanskillnaden. Jag vill inte fullfölja köpet lagfart mm. Hur går jag tillväga.

  • Hej Sören.
   Du och din säljare måste upprätta ett hävningsavtal.
   Avtalet skall beskriva precis vad ni kommer överens om och vilka ersättningar som skall utgå.
   Så fort det hävningsavtalet är signerat av båda parter så är köpet hävt och säljaren kan sälja huset till någon annan om han/hon vill.
   handpenningen skall därmed betalas tillbaka till dig.
   Ni kan använda handpenningen för att reglera eventuella ersättningar.

   Om ni använt en mäklare så är ett tips att kontakta mäklarsamfundet för kostnadsfri rågivning.
   https://www.maklarsamfundet.se/kopa-och-salja-bostad

   Mvh admin på EKonomifokus

 14. Hej.
  Vi skulle sälja vår lägenhet och köpa två egna pga skiljsmässa. Vi hittade de ville ha och skrev avtal men nu kan inte mäklaren sälja vår lägenhet för de pengar som erfodras för att kunna lägga in hela köpesumman på de två andra lägenheterna. Lånelöftet är klart men de pengar vår mäklare nu säger sig kunna få för vår lägenhet är mindre än kostnaderna. Vi beräknade hela affären på den lägsta summa mäklaren trodde vi skulle kunna få för lägenheten men nu får vi inte ens det enligt mäklaren om några alls. Hur mycket skadestånd till säljarna kan det röra sig om? Det är samma firma som ombesörjde köpet av de två nya lägenheerna som säljer våran.

  • Hej Jassa.

   Ni har alltså köpt två nya lägenheter med bindande avtal och ni får nu inte sålt er gamla lägenhet för det pris som ni behöver.
   Ni blir tvungna att häva ett eller båda köpen av de nya lägenheterna.
   Tyvärr har inte mäklaren något ansvar här. Det är ni själva som är 100% ansvariga.

   I artikeln här som du skrivit kommentaren på så står det vilka kostnader som man får betala om man häver ett köp (dubbla mäklararvoden kanske ni kan slippa om mäklaren är snäll).

   Huvudtanken är att de säljare som ni köpte lägenheterna av inte skall förlora något på att ni bryter kontraktet.
   Det betyder att ni skall ersätta för alla kostnader och förluster som säljaren får pga ert kontraktsbrott.
   Man säljer om lägenheten/lägenheterna och ni blir skyldiga att ersätta säljaren för mellanskillnaden ifall det nya priset blir lägre än vad ni köpte för.

   Om ni har otur kan det handla om flera hundra tusen kr i skadestånd men om ni har tur kan det bli 0 kr i skadestånd. Det beror ju på hur det går när man säljer om lägenheterna.

   Läs gärna artikeln igen och återkom om du har fler funderingar.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 15. Hej,
  Vi började med att sälja boendet(brf), har skrivit kontrakt och fått inbetald handpenning. Därefter köpte vi hus, och där har vi skrivit kontrakt och betalat handpenning. Om 2 månader är det tänkt att vi ska flytta till huset. Om våra köpare inte lyckas sälja sin lägenhet, och därmed inte kan fullfölja avtalet och flytta in vårat nuvarande boende, kan vi då stämma dom på den summa vi drabbas av, om vi inte kan flytta till huset? Att vi behåller handpenning plus stämning på den summa vi förlorar på betald handpenning för huset plus utgift för besiktning?

  Jag tänker bara ”worst case scenario” här, om något sådant skulle uppstå. Skulle bli enklare för alla om dom ändå fick överta vår brf och sen sälja den omedelbart. Men så kanske inte bank resonerar? Jag känner att vi gjort allt i rätt ordning här, och dessutom sålt till ett högt pris, och köpt hus med prutning. Skulle vara snopet om allt skulle gå fel ändå?

  • Hej Richard.

   Ni har gjort allt rätt. Det är er köpare som kommer att ta hela den ekonomiska smällen.
   Ni har rätt att få alla era kostnader samt förluster täckta av er köpare.
   Kontrakten och lagen är utformade så att man inte skall förlora några pengar på att motparten klantar sig.
   Handpenningen som köparen betalt in kommer att användas helt eller delvis till att betala ersättningen till er beroende på hur stor ersättningen/skadeståndet blir till slut.

   Om ni har tur kan bankerna hjälpa er med lån så att båda affärerna går igenom. Det vore det enklaste.
   Men har ni otur så får era köpare inget lån och den affären går tillbaka. Då riskerar även ni att husaffären inte går igenom om banken inte ger er det lånet.

   Vi ser mer och mer ärenden av denna typ idag nu när bostadspriserna vänt ner. Det är många som köper ny bostad och räknar för högt på sin gamla. Trist att ni ska behöva få en massa problem på grund av att andra människor är klantiga när ni skött era affärer på rätt sätt.

   Mvh admin på EKonomifokus

 16. Hej! En bekant tittade på ett hus i höstas och la ett bud som säljaren godkände. Köparen som la budet, mäklaren och säljaren kom överens om att köparen skulle sälja sitt hus först innan köp och papper skulle skrivas på. Nu är köparens hus sålt och mäklaren får inget svar från säljarna om inflyttningsdatum. Mäklaren har ringt flera gånger men de svarar bara att de inte vet. Min fråga är hur länge säljarna kan få hålla på så att det inte kan bestämma någe inflyttningsdatum? För när det är bestämt så ska de skriva papper.

  • Hej Annica.

   Skrevs det ett kontrakt på det första huset?
   Isåfall skall det stå ett datum för tillträde i kontraktet och det datumet gäller.

   Om man inte skrev kontrakt så har man inget avtal. Muntliga avtal gäller ej vid bostadsaffärer.
   Det innebär att säljaren av det första huset kan vänta precis hur länge den vill med att lämna besked om inflyttningsdatum.
   Säljaren kan rent av strunta i att sälja huset om den inte vill.

   Mvh admin på EKonomifokus

 17. Hej.
  Vi har just sålt våran villa, trodde vi. Köpekontraktet underskrivet av både köpare och säljare. Köparna satte in handpenningen på mäklarens konto och hade 2 veckor på sig att genomföra besiktning.
  Efter en godkänd (!) besiktning drog sig köparna ur affären utan specifik anledning och mäklaren återbetalade handpenningen direkt till köparna.
  Nu står vi alldeles häpna och har ett hus som måste sättas ut på marknade IGEN (inte det bästa) och dubbla boendekostnader…
  Har allt verkligen gått rätt till, kan vi begära ersättning/skadestånd?

  • Hej Pillan.

   Tyvärr är det exakt så det fungerar.
   Om en köpare har 2 veckor på sig att besiktiga huset så innebär det i princip 2 veckors öppet köp.
   Det behöver inte dyka upp några fel på besiktningen för att köparna skall kunna dra sig ur.

   Det beror på att mäklarsamfundet har gått ut och sagt till alla mäklarna att man skall skriva besiktningsklausulen på det sättet.
   Det kallas för en öppen besiktningsklausul.
   Ni kan inte begära någon ersättning om det inte stod något om ersättning i klausulen.

   Mvh admin på EKonomifokus

 18. Hej!
  Vi har köpt ett hus, skrivit kontrakt och betalat handpenning. Objektet beskrivs med ”En härlig helt insynsskyddad trädgård…” men nu har jag av en slump hittat att fastigheten ligger med i ett ärende där de har överklagat att det skall byggas hus nära uppe på berget som kommer att påverka insynen. Dessa hus kommer att få byggas om inte ärendet överklagas igen till någon överdomstol. Överklagas det inte så träder liggande dom i kraft om 9 dagar.
  Borde vi inte fått denna information av mäklaren då detta påverkar husets värde eller borde vi tagit reda på detta själva. Får vi skyla oss själva eller har vi ett case mot mäklaren/säljaren?

 19. Hej.
  jag skrev på ett ett förhandskontrakt för nyproduktion som skulle vara färdigt kvartal 1 2018,
  men nu får jag information att dom är sena och kommer bli färdiga kvartal 2 istället,
  har jag rätt att häva kontraktet??

  mvh

  • Hej Bob.

   tyvärr brukar byggfirmorna i princip alltid friskriva sig från förseningar i kontrakten som de skriver med er kunder.
   Kika i de kontrakt som ni skrivit med byggbolaget vad som gäller.
   Tyvärr tror jag att svaret är nej även i ert fall. Ni har nog ingen rätt att häva av den anledningen.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 20. Hej!
  Vilka avtal gäller kring en bostadsrätt . Alltså om köparen inte fått lånelöfte av banken men ändå har skrivit på kontrakt med köparen. Kan köparen backa undan och häva köpet eller är köparen fortfarande ersättningsskyldig ?
  Mvh

  • Hej R.
   Man kan aldrig dra sig ur ett avtal utan att bli ersättningsskyldig om det inte finns en paragraf i kontraktet som säger något annat.
   Om det inte finns en paragraf där det står att köparen har rätt att dra sig ur om han/hon inte får lån så blir köparen ersättningsskyldig.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 21. Hej!

  Min far var mitt i köpet av en lägenhet när han hastigt gick bort. Avtalet var skrivet och handpenning var betald, men överlåtelse, slutbetslning och tillträde hade inte hunnit ske. Dödsboet har inte medel nog att fullfölja affären då långivarna inte ställer ut lån till ett dödsbo och är därmed tvingat att bryta avtalet.
  Vad är det som gäller i det här fallet?
  Kommer dödsboet bli skadeståndsskyldigt för säljarens ev. merkostnader, eller är det ett ursäktligt avtalsbrott (force majeure) då det är ett oförutsett dödsfall som ligger till grund för avtalsbrottet?
  Vad händer med den redan utbetalade handpenningen i detta fall?

  • Hej Joakim.

   Tyvärr är dödsboet skyldigt att genomföra affären. Om inte finansieringen går att ordna så blir det ett kontraktsbrott precis som du säger.
   Dödsboet blir ersättningsskyldigt gentemot köparen precis som vid ett vanligt kontraktsbrott.
   Ett dödsfall räknas INTE som ”force majeure” utan huvudregeln är att ett dödsbo alltid måste träda in i, och fullfölja affärer som den avlidne har påbörjat.

   Handpenningen kommer att användas för att reglera ersättning/skadestånd. Om det blir pengar över när ersättningen är betald så får dödsboet tillbaka det överskjutande beloppet. Om det saknas pengar för att täcka ersättningen/skadeståndet får dödsboet skjuta till ytterligare pengar utöver handpenningen för att täcka kostnaderna.

   Mvh admin på Ekonomifokus

   • Hej Andreas och tack för ditt svar.

    Jag förstår att dödsboet träder in och är skyldigt att genomföra affären.
    Om jag förstår det hela rätt så är det som kommer ske att säljaren kommer att häva köpet p.g.a. av utebliven betalning och kräva skadestånd för de merkostnader som uppstått p.g.a. den uteblivna betalningen (ex. mäklararvode, bolåneräntor, avgifter till föreningen och ev. avvikelse i köpeskillingen när lägenheten säljs om.
    Om vi läser i KöpL §51 om påföljderna vid köparens avtalsbrott så framgår det att säljaren mycket riktigt har rätt till detta. Om vi dock läser i KöpL $57 första stycket (som avser skadeståndet specifikt) så står det att läsa att:
    ”57 § Säljaren har rätt till ersättning för den skada han lider genom köparens dröjsmål med betalningen, om inte köparen visar att dröjsmålet beror på lag, avbrott i den allmänna samfärdseln eller betalningsförmedlingen eller annat liknande hinder som köparen inte skäligen kunde förväntas ha räknat med vid köpet och vars följder han inte heller skäligen kunde ha undvikit eller övervunnit.”
    Hur skall detta tolkas?
    Då anledningen till skadestånd beror på att att banken som tidigare beviljat lån dragit sig ur i samband med dödsfallet, vilket inte hade skett om döden inte kommit emellan, något som inte var att förvänta eller som kunde undvikits och ännu mindre kan övervinnas.

    Tolkar jag denna lagtext korrekt om jag utläser att rätten till skadestånd förfaller under omständigheterna, eller är det en feltolkning?
    Det kanske t.o.m. finns praxis eller tidigare domar inom samma område?

    Mvh
    Joakim

    • Du tolkar den inte korrekt tyvärr.
     Jag har själv varit med om en affär i verkliga livet där detta hände. Köparen avled då mellan kontrakt och tillträde.
     Banken ville inte längre låna ut pengar och dödsboet skulle då behöva begå kontraktsbrott.
     I det fallet gick dödsbo-delägarna in med pengar och löste allt men det är ju inte möjligt om dödsbodelägarna inte har ekonomi till det.

     Efter samtal med mäklarsamfundets jurister så fick jag klart för mig att det inte finns några tvivel.
     Dödsboet kommer att begå avtalsbrott och bli ersättningsskyldigt.

     Dröjsmål som du nämner ovan är inte samma sak som utebliven betalning.
     Alltså, paragrafen som du nämner ovan gäller endast vid dröjsmål och inte vid utebliven betalning.
     Dröjsmål = köpeskillingen betalas men vid ett senare tillfälle än det avtalade tillträdesdatumet.

     Mvh admin på EKonomifokus

 22. Jag har sålt en bostadsrätt med fel kvm..står 37 kvm och den är 33 kvm. Vems felet är har ingen betydelse. Föreningen mitt eller mäklarens.
  Vi har skrivit på kontraktet men handpenningen är inte betald än. Vad kan jag som säljare göra. Blir jag tvingad att gå ner i pris…eller betala nåt…jag visste inte detta i förväg.

  • Hej Birgitta.

   Om köparen upptäcker detta så kan de kräva ersättning av dig.
   Som säljare är det bäst att hålla tyst och hoppas att det inte upptäcks.
   Upptäcks det så kommer du att bli ersättningsskyldig till köparen.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 23. Hej!

  Har man rätt att häva ett köp pga att man inte kan få en korrekt lagfart? För det hänger på säljsidan att få fram papper som bevisar att en gammal bodelning gick rätt till och ex-frun har fått sin del i fastigheten innan. Ex-frun vill inte skriva på några papper som skulle hjälpa oss få lagfarten. Köpet är gjort genom mäklare som hävdar att de hade ingen anledning att misstro säljaren och gå vidare och kontrollera förfoganderätten ytterligare fastän de visste han hade varit gift.
  Hur lång tid kan det ta att få ett köp hävt om säljaren motsätter sig att betala tillbaka?
  Med vänlig hälsning Anna

  • Hej Darin.

   Tyvärr brukar det stå i avtalen att det är tillåtet med förseningar i projektet och att du som köpare inte kan kräva ersättning pga förseningar.
   Svaret är alltså att i 99 av 100 fall kan du inte komma ur ditt förhandsavtal.

   Mvh admin på EKonomifokus

 24. Hej!
  Jag tog över min och min ex-sambo´s lägenhet och i samband med detta skrev vi ett överlåtelseavtal där jag betalar henne 160tkr förl ägenheten. Problemet är att i den kalkyl som både mäklare och bank gjorde drog de av vinstskatten innan de kom fram till summan 160tkr. Nu visar det sig att mitt ex kommer behöva skatta på dessa 160 tusen. Så min fråga är kan man bryta ett sådant avtal om båda parter är med på det och istället skriva ett bodelningsavtal? Vilket var det man tydligen skulle gjort men som alla vi vart i kontakt med under proccessen glömt nämna (mäklare, banker, förening osv).

  • Hej Rickard.

   När båda parter är överens kan man alltid häva avtal.
   Det är bara att skriva ett återgångsavtal så är det hävt.
   Inga konstigheter.

   Mvh admin på Ekonomifokus

    • Hej Louise.

     Det är ganska enkelt.
     Återgångsavtalet skall innehålla köparna och säljarnas namn och personuppgifter samt hur stor ägarandel de köpte och sålde var av bostaden.
     Exempel: Köpare: Fredrik karlsson 880615-2065 andel 1/1
     Säljare: Benny bengtsson 900613-2130 andel 1/1.

     Sedan kan man skriva ungefär såhär:
     Överlåtelseavtalet/köpeavtalet som skrevs mellan parterna den (datum) skall i sin helhet återgå på grund av (anledning).

     Samtliga parter skall sedan underteckna avtalet och alla bör få varsitt original av återgångsavtalet.
     Sedan har avtalet återgått.

     Mvh admin på EKonomifokus

 25. Hej!
  Har skrivit kontrakt på en bostadsrätt inklusive handpenning som mäklaren håller på.
  Nu kan inte säljaren hålla tillträdesdagen.
  Vad gör jag? ska jag skriva på och vänta med resterande betalning?
  Städningen är ju heller inte gjord.
  Har jag rätt att dra mig ur eller få ersättning?

  • Hej Elez.

   Du har rätt till ersättning för samtliga ekonomiska förluster som du gör på grund av detta kontraktsbrott.
   Om du till exempel måste bo på hotell eller liknande på grund av detta så är det ett exempel på en ekonomisk förlust.

   Mitt tips är att skriva ett kravbrev med hur mycket du vill ha i ersättning på grund av detta kontraktsbrott och lämna det till säljaren.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 26. Hej!

  Vi har köpt en lägenhet för ungefär 18 månader sen och fick redan på efter ett år att förrådet som ingick i köpet inte tillhör till lägenheten. Säljaren tycker att han har inte gjort något fel men vi har underlag från styrelsen där det framgår att genom en ombyggnad i källaren har lägenheten blivit av med förrådet.
  Problem nummer 2 är att det fanns en tvist i föreningen förut som vid försäljningen vi har blivit upplyst om och att det inte kommer påverka oss i framtiden. Medlemmarna behövde då göra en kapitaltillskott till föreningen att föreningen inte gick konkurs samt att man kunde sen sälja sitt lägenhet. Nu vill vår säljare plötslig ha tillbaks pengarna som han betalade in till föreningen. Vi tänkte att häva köpet i det här fallet om vi inte kan lösa det utan pengar!
  Är det möjligt efter en så lång tid man har köpt lägenheten?

  • Hej Tatjana.

   Gällande förrådet så har ni rätt att kräva ersättning om det var så att ni blev lovade att ett förråd ingår.
   om ni har det skriftligt så är det inga konstigheter. Om ni endast fått löftet muntlig kommer ni förmodligen inte lyckas få någon ersättning.

   Gällande kapitaltillskottet kan man normalt inte kräva att få tillbaka det som säljare. Det låter konstigt.
   Det är dock en alldeles för avancerad fråga för att jag skall kunna svara på den här tyvärr.
   Kontakta mäklarsamfundets kundombudsman för kostnadsfri rådgivning: Telefon: 08-83 22 66

   Mvh admin på Ekonomifokus

 27. Hej
  Jag och mitt Ex köpte en nyproduktion förra året. Vi har båda skrivit på ett kontrakt. (Tillträde nu i Juni!)Vi har hittills bara betalat 150 000kr! Nu är det så vi ska gå skilda vägar. Ska vi fortsätta köpet och sälja sen och förlora pengar? (Om man kollar på vad dom lägger ut de andra lägenheterna så är det inte det vi köpte den för) Eller kan vi häva köpet nu och inte bli av med alltför mycket mer pengar?

  • Hej Linus.

   Om ni har skrivit under ett upplåtelseavtal eller ett förhandsavtal så kan ni inte häva köpet utan att det kan bli väldigt dyrt för er.
   Ni riskerar då att få betala för mellanskillnaden om lägenheten säljs billigare än det pris ni köpte den samt att ni får betala för alla försäljningskostnader (ev mäklararvode osv). Mitt tips är att kontakta bolaget som ni köpt lägenheten av och fråga vad de kan erbjuda er för lösning.
   Om de inte har ett bra erbjudande så bör ni genomföra köpet och sälja lägenheten när ni får nycklarna.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 28. Hej . Vi skrev ny bostadkontrakt men vi kunde inte sälja nuvarande bostad . Finns ingenting på köpekontraktet angående nuvarande bostad och vi fick inte nästa bolån självklart . Säljarna vill att vi betala skadestånd . Är det korrekt?
  Peter&Kamila

  • Hej Peter.

   Det stämmer att ni får betala skadestånd/ersättning till säljarna om ni bryter kontraktet.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 29. Mäklare manipulerade oss och vi sålde inte nuvarande bostad . Om vi stämmer mäklare har vi nåt chans att tillbaka pengar från skadestånd ?

 30. Hur mycket kan man få i skadestånd om köparen häver köpte. De har betalat 165000 i handpenning och nu får de inte lån. Tillträde skulle vara 27/3 alltså mindre än två veckor från nu. Är handpenningen ett riktmärke eller kan det vara så att jag måste betala tillbaka handpenningen? Jag har köpt en bil för den då jag räknade med dessa pengar.
  Vill veta ungefär hur mycket man kan få i skadestånd, utöver omkostnader, även om mäklaren lyckas sälja lägenheten snabbt.

  • Hej Anna.

   Det går inte att svara på hur mycket du får i ersättning.
   Du får ersättning för alla ekonomiska förluster som du gjort på grund av detta kontraktsbrott.
   Tanken är att du inte skall förlora några pengar på att köparen inte fullföljt sin del i avtalet.
   Du får ersättning för eventuell mellanskillnad i slutpris, eventuella dubbla boendekostnader, dubbla mäklararvoden osv.

   Bilen kan du tyvärr inte blanda in i ekvationen och handpenningen används för att reglera ersättningen men den påverkar inte hur stor/liten ersättningen blir.
   Handpenningen är inte ett riktmärke alltså.

   mvh admin på Ekonomifokus

 31. Hej Andreas,
  vi sålde en nyproducerad BR, mäklaren har gjort fel och skrivit i överlåtelseavtalet att tillträdesdagen den 20 Mars, men igentligen köparen kan tillträda Lägenheten först den 20:e april ( vilket vi har informerat mäklaren om innan köpet dock så skrev han ändå fel). vi upptäckte felet innan vi skrev på avtalet, men mäklaren lovade oss att kunna rätta till och att vi skulle skriva på ett tilläggs avtal.

  köparen uttnytjar situationen nu och kräver att vi ska betala honom skådestånd. vi kom överens om att vi ska hyra en lägenhet åt honom i samma ort, under en månad, tills lägenhetn är klar för inflyttning, och köparen gick med på det. Dock Mäklaren säger att vi kan inte skriva ett överenskommelseavtal där det framgår att köparen måste fullgöra köpet.

  Enligt mäklaren att köparen kan inte längre begära köpets återgång en månad inna tillträdes dagen, stämmer detta? Vi är rädda att vi hyr lägenheten åt honom, men att han ändå vägrar fullgöra köpet.
  Mvh Antoine

  • Hej Antoione.

   Köparen kan inte begära köpets återgång så ni behöver inget extra avtal.
   Om köparen skulle vilja dra sig ur affären nu så blir han ersättningsskyldig gentemot er och det kan bli extremt dyrt för honom.
   Köparen är bunden till köpet.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 32. Hej. Jag äger ensam ett bolag. Bolaget har köpt vårt hus som ägdes av mig och min man. Bolaget kunde vid tillträdet inte betala hela summan om 6 Mkr och har som skuld kvar att betala 1,6 till mig och min man. I köpebrevet står att vi har mottagit 6Mkr, men baken intygar att vi inte har fått 6 Mkr. Vi har även inte skrivit på skuldebrev därför finns inte möjlighet att kräva tillbaka det obetalda summan och dessutom har bolaget inte tillräckligt medel att betala skulden. Kan vi stämma bolaget och kräva hävning av köpeavtalet. Affären sked juni 217. Tacksam för svar

  • Hej Nasrin.

   Jag är tyvärr för dåligt insatt i fastighetsaffärer med företag.
   Jag kan inte hjälpa er med denna fråga tyvärr.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 33. Hej,
  Vi har sålt vår lägenhet och vi vill ångra försäljningen ,kan man häva avtalet om man kommer överens med köparen? vad behöver vi tänka?.

  • Hej Elias.

   Man kan alltid häva avtal om båda parter är överens om det.
   Ni skriver då ett återgångsavtal som båda parter skriver under.
   Ni behöver då tänka på att det bör stå med i ert återgångsavtal ifall det är någon ersättning som skall betalas eller liknande.
   Glöm ej att även meddela föreningen om denna återgång.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 34. Hej!
  Vi vågade inte fullfölja budgivningen på vårt drömhus då vi inte sålt vårt boende vid den tidpunkten. Nu har vi sålt med god vinst och har efter mycket letande fortfarande inte hittat något hus som kan mäta sig med det vi gick miste om. Vi överväger att kontakta mäklaren för drömhuset och be denne förmedla att vi vill köpa huset för 300 000 över deras vinnande bud. Med lite tur kanske dem inte har sålt ännu och går med på en enkel vinst (vi vet att de inte tillträtt drömhuset ännu).
  Det känns väldigt osvenskt att göra såhär men OM det skulle gå vägen, hur skulle förfarandet gå till rent juridiskt?

  • Hej Fredrik.

   Eftersom du i så fall köper det nya huset 300.000 kr dyrare än vad de tidigare köparna köper för så måste hela affären gå till på det vanliga viset.
   De måste tillträda bostaden först och sedan kan ni skriva ett nytt köpekontrakt där ni köper bostaden 300.000 kr dyrare.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 35. Hej, jag har sålt en tomt. Kontrakt är skrivet och betalning är satt samma datum som tillträdesdag. Affären är villkorad med ett positivt förhandsbesked från byggnadsnämnden. Köparna har lagt handpenning. Positivt förhandsbesked har erhållits men ingen betalning har erlagts från köparna. Det har nu gått ca 2,5 veckor sedan förhandsbeskedet beviljades men inga pengar finns i syne. Köparna hänvisar till bilagor till förhandsbeskedet som de vill kontrollera innan de betalar. Jag ser affären som slutförd och att full betalning skall erläggas omedelbart. Vad är rimligt att vänta på pengarna? Kan köparna dra sig ur med hänvisning till bilagor till förhandsbeskedet (något som inte nämns i avtalet)? Vad vore att betrakta som skälig ersättning för en eventuell försening på några veckor? Jag drar mig helst inte ur affären utan vill se den fullföljd, vilken instans vänder man sig till om de skulle försöka dra sig ur, är det tingsrätten? Dessutom, finns det någon anledning att mäklaren inte omedelbart betalar ut den handpenning som erlagts.

   • Hej, för två månader sen skrev jag och min sambo ett förhandsavtal på en nyproduktion som låg 2 år fram i tiden. Några dagar senare krävde byggföretaget ytterligare dokument (bevis för att vi hade handpenningen på 15% liggandes på ett konto) vilket vi inte hade och var ett krav som inte framkom varken skriftligt eller muntligt, vilket gjorde att byggfirman inte kunde gå vidare till en förskottsbetalning såvida detta krav inte kunde uppfyllas. Därför valde vi att hoppa av då vi inte kunde uppfylla de nyss tillkomna kraven. Mäklaren sa då att papper på att avtalet annulerats skulle skickas hem. Något sådant har inte skett. Bör man göra något mer från vår sida? Har inte hört från varken mäklaren eller byggföretaget sen dess, men hur mycket på den säkra sidan bör man va för att det inte ska dyka upp något oväntat i framtiden? Till 99% har förmodligen varken mäklaren eller byggföretaget ägnat mer tid åt det då det inte fanns något att hämta och förmodligen bara slängt förhandsavtalet i papperskorgen. Kan det slå tillbaka på något sätt?

    • Hej Kalle.

     Ja om ni har skrivit under ett förhandsavtal måste ni se till att få det skriftligt att avtalet upphör att gälla.
     Eftersom ett förhandsavtal är bindande kan ni bli skyldiga att genomföra köpet om ni inte har några bevis på att köpet är ”hävt”.

     Mvh admin på Ekonomifokus

    • Om en köpare inte fullgör sina skyldigheter enligt ert avtal bör du först och främst skriva ett kravbrev.
     Dvs du skriver ett brev eller e-post till köparen med vilken ekonomisk kompensation du kräver på grund av att de brutit mot ert avtal.
     Om de vägrar betala får du gå via tingsrätten för att få dina pengar om du vet att du har rätten på din sida.

     Mvh admin på Ekonomifokus

 36. Hej. Min mor har skrivit på ett förhandskontrakt på en nybyggd lägenhet och detta gjorde hon utan att ha ett bolånelöfte. Jag vill hjälpa henne häva köpet som skrevs för några dagar eftersom hon lär aldrig få det beloppet beviljat från banken. Får säljaren sälja en bostad på 3 miljoner där köparen inte uppvisar ett bolånelöfte?

  • Hej Vera.

   Enligt lagen finns det inget som hindrar säljaren att sälja en bostad till någon utan lånelöfte.
   Byggbolagen brukar dock alltid kräva att köparen har ett lånelöfte så det låter konstigt.

   Om din mor är snurrig och har gjort detta av misstag borde du kunna häva detta köp och hävda att hon inte visste vad hon gjorde.
   Om hon inte är snurrig utan är klar i huvudet så är avtalet tyvärr bindande och ert hopp ligger då till att byggfirman är schysst och går med på att bryta avtalet.

   mvh admin på EKonomifokus

 37. Hej
  Vi tänker köpa en nyproducerad lägenhet och i avtalet står att bokningsvagiften återbetalas om kunden inte kallas till kotraktskrivning inom en viss angiven tid eller om ”likviden för bostadsrätten är väsentligt högre än den preliminära likviden som angivits i avtalet”
  Min fråga är hur mycket denna skumma kan vara på en preliminärsumma på 3145000?

  Hälsningar
  George

  • Hej George.

   Ordet ”väsentligt” inom juridiken ställer alltid till med problem. Det finns helt enkelt inget givet svar.
   Om jag får gissa så tror jag ändå att väsentligt i detta fall bör handla om ca 10% i prisskillnad.
   Dvs om priset ökar till 3.459.500 kr eller mer så bör det anses som väsentligt.
   I dagens marknad borde inte priser på en nyproducerad bostad stiga, snarare sjunka med tanke på hur svårsåld nyproduktionen är på vissa håll.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 38. Hej,
  En ny BR köpt, kontraktet skrivet och handpenningen erlagt. (Fått lånelöfte från banken i god tid innan) Men jag får inte min nuvarande BR sålt, har gjort allt jag kunnat- mäklaren hade sju visningar på en månad, körde med olika priser och diverse strategier, det hjälpte inte ( samma mäklare som tydligen hade gjort en övervärding och uppfattade inte att marknaden svängt så kraftigt och så snabbt, mar-apr 2018). Har varit i kontakt med banken om brygglån, fick nej för svar- de vill se ett säljkontrakt först. Är desperat då jag vill inte begå avtalsbrott och betala skadestånd men kanske blir så illa tvungen, vad ska/ vad mer kan jag göra? Byta mäklarfirman? Tacksam för förslag//

  • Hej Azra.

   Ja det du kan göra är att byta mäklarfirma för att snabbt kunna få ut en ny annons med nya bilder som hamnar högst upp på Hemnet.
   Säg till mäklaren att sänka utgångspriset drastiskt och hoppas på att det blir en bra budgivning.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 39. Hej.
  Jag har sålt ett hus efter budgivning, och skrivit kontrakt där köpets fullbordan och bestånd nu är uppfyllt enligt min mäklare. Handpenning är utbetald till mig minus arvodet som mäklaren tog av hanpenningen. Hela köpesumman har också betalats in på mäklarens konto. Köparen kräver nu en stor prissänkning pga att han tycker att skicket på huset har ändrats. Vilket det inte har. Och huset är sålt med friskrivningsklausul om det har någon betydelse. Köparen vägrar nu att komma till överlåtelse möten som mäklaren satt upp vid flera tillfällen.
  Jag är nu rekomendread att skaffa juridisk hjälp för att få någon lösning på denna situation vilket kommer att kosta en hel del pengar. Mäklaren kan inte göra något då hon inte kan ta någons sida i affären.

  Är min enda chans att skaffa advokat eller finns det någon enklare väg?
  Köparen går det inte att prata med han är fast besluten om en rejäl rabatt.

  • Hej Karl.

   Som det låter så är ditt avtal bindande och köparen har ej rätt till reducerat pris.
   Om köparen inte fullgör sina skyldigheter och dyker upp på tillträdet så begår han avtalsbrott.
   Vid avtalsbrott har du rätt till full ersättning för dina kostnader och eventuella förluster.
   Tanken är att du inte skall förlora en krona på att köparen begår avtalsbrott.

   Du bör ta kontakt med en jurist och få hjälp att gå vidare.
   Ett tips är att kontakta Magnus på mäklarsamfundets juridik för kostnadsfri juridisk rådgivning. Han kan tipsa dig om hur du går vidare.

   Magnus, kundombudsman på mäklarsamfundet:
   Telefon: 08-83 22 66

   Telefontider:
   Måndag 09.00-12.00, samt 17.00-19.00
   Tisdag-torsdag 09.00-12.00
   (undantag kan förekomma)

   Mvh admin på Ekonomifokus

 40. Hej!
  Jag har köpt en bostadsrätt förrän sälja min bostadsrätt och 3 månader kvar tills inträdesdagen men jag undrar att om den köpare som ska köpa våran kan inte bekosta till mig då jag kan inte överföra den till säljaren ,måste jag betala förlust till säljaren? Finns någonting lösningen ?
  Även banken sade att dessa pengar som jag ska få av min bostaden måste vara i bank konton 3 veckor innan inträdesdagen.:(
  Hjälp

  • Hej Helhel.

   Oftast brukar banken hjälpa till ändå med ett tillfälligt lån. De brukar nästan aldrig lämna en kund i sticket.
   Ifall banken mot förmodan skulle vägra att hjälpa dig med ett tillfälligt lån finns det tyvärr inget annat du kan göra än att prata med andra banker och se ifall de kan hjälpa dig.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 41. Hej,
  Vi har köpt en villa och betalt handpenning. Tyvärr vårt ”lätt sålda” hus är inte än sold och vi har en månad kvar till tillträde i nyköpta huset (24/8). Vi har 1,5 månad kvar men vad kan man göra om vi kan inte sälja vårt hus t.o.m. 24/8? Vi vill köpa huset och inte blir förlorad med handpenning! Kan vi få hjälp från banken?

  • Hej Jules.

   Banken brukar nästan alltid hjälpa till i dessa lägen.
   Även om banken innan har krävt att ni måste sålt er gamla bostad innan ni tillträder den nya så brukar banken i 99 fall av 100 ändå hjälpa till när det väl gäller.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 42. Hej!

  När vi skrev avtal för vår nuvarande lägenhet så skulle vi ha ytterdörrar med fönster samt en fläkt som är helt olik den vi fick när vi flyttade in. Den nuvarande är högljudd, väldigt ful och inte alls i den design som utlovades vid avtalsskrivning. Har vi någon rätt till ersättning för detta, eller är det byggbolagets skyldighet att leverera det man lovat enligt avtal?

  Byggbolaget skyller på att leveransen blivit fel men att de haft tidsbrist och därför kört på de fläktarna. Och menar att de va tvungna att byta dörrar pga bullernivå. Dock så har samtliga grannhus de dörrar vi blev lovade i min förening.

  • Hej Palle.

   Givetvis skall ni ha det som ni betalat för och avtalat.
   Om inte byggbolaget kan leverera vad som är avtalat och betalt för borde ni får ersättning.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 43. Jag har sålt mitt hus. Kontrakt är skrivet, handpenning betald. Besiktnings var gjord innan huset gick till försäljning. Köparna gjorde en egen besiktning där inget nytt framkom. De enda anmärkningarna från besiktningarna är ett stuprör som bör förlängas (kostar ca 100kr) samt skvallerlåda till kylen (kostar typ 20kr?). Köparna vill nu häva köpet med hänvisning till att de inte var nöjda med besiktningen. Har jag några rättigheter här som säljare? Behålla handpenningen eller del av den?

  • Hej Carina.

   När man skriver in ett besiktningsvillkor i kontraktet så skriver man en viss tid som köparna har på sig att besiktiga huset.
   Oftast brukar det vara 2 veckor.
   Om den tiden har löpt ut så är det försent för köparna att ångra sig och att häva köpet.
   Om den tiden inte har löpt ut så har de full rätt att dra sig ur köpet och du har ingen rätt till ersättning (om inget annat är avtalat i kontraktet)

   Mvh admin på EKonomifokus

 44. Hej vi har lagt handpenning på en lgh i Spanien.i kontraktet står det tom 30 okt sedan förfaller det. Står oxå att säljaren skall betala dubbelt om de inte löser det. Säljaren har probl med dödscertifikst efter sin maka. När vi påbörjade processen var den redan igång enl mäklaren och det skulle gå fort , men nu fick vi mail om att det kan ta upp till ett år innan det är klart.de erbjöd oss å få tillbaka vår hanpenning men vi vill vänta, kan vi vänta tom datum på kontraktet förfaller och då få säljarens dubbla insats då kontraktet är brutet ? Mäklarn sa stt det inte gäller då det inte är dennes fel… ? Och de ej valde bryta,Men är ju dock kontraktsbrott ändå? Står inget annat i kontraktet heller. Samt så sa deras advokat det kunde ta upp till ett år att fixa sådant sertifikat till spanska.. nu är frågan om vi bör ta igen vår peng å söka annat/ eller ha is i magen och hoppas på det dubbla ?? Men varför säger mäklaren så? Och hela tiden sagt /säger- det kommer nog gå mkt fortare … blir orolig och arg då vi per muntligt sa att vi skulle få inflytt tidigt sen står de slutet på okt och nu sista budet -ett år!! Och vi har pengarna på banken som kostar oss… vad bör vi göra?
  Med vänlig hälsning, Angela

  • Hej Angela.

   Jag är dålig på hur det fungerar i Spanien men i Sverige skulle det varit ett solklart kontraktsbrott och ett allvarligt sådant.
   I Sverige hade ni kunnat häva köpet och kräva ersättning för alla ekonomiska förluster som ni gjort på grund av avtalsbrottet.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 45. Hej!
  Jag är säljare och tiden närmar sig att göra avtalet/slutbetalningen, men köparen varken pratat med banken eller mäklaren. Mäklaren ringer, men han svarar inte. Ovissheten är värst av allt!!!
  LAGFÖRSLAG
  1/ I vissa länder när köparen har betalat handpenningen, säljaren har 14 dagar på sig att godkänna köpet.
  (Handpenningen behöver inte vara 10%, utan minimum 5%)
  2/ Säljaren kan också häva köpet, men då betalar han dubbel handpenning till köparen.
  3/ När allting är klar (d.v.s. avtalet, sista utbetalningen), säljaren har 30 dagar på sig att överlämna
  lägenheten/huset till köparen.

  Det blir då rättvist till båda partner.

  Bästa hälsningar/Gabriella

  • Hej Gabriella.

   Tack för dina förslag.
   Jag håller dock inte med dig.
   Jag tycker rådande regler kring dessa moment fungerar utmärkt och tror inte att dina förslag skulle leda till något positivt.

   Allt fungerar felfritt om bägge parter är vettiga människor. Det är när någon eller båda parter är struliga människor som problem uppstår.
   Det kommer man aldrig ifrån. Inte heller med dina förslag.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 46. Vi skrev ett bokningsavtal med ett byggföretag och med klausul att vi kunde dra oss ut ur köpet om vi inte hade sålt vårt hus vi ägde.
  Vi hade både muntligt löfte och skrivna mail om att planlösning skulle ändras – med bla köksö på undervåning med indraget vatten. Vi upptäcker att bygget har dragit igång trots att det står i kontraktet att det inte startas fören vi betalt vissa kostnader. Vid upptäckten ser vi också att man missat att dra in vatten dit köksön ska vara placerad – det är alltså en gjuten platta. Nu meddelar vi detta till byggaren och han kan efter ett par dagar bekräfta att ett misstag skett. Samt att vi inte kan riva en vägg på övervåningen som avtalat – utan att en pelare kommer vara kvar. Nu ber vi att få bryta kontraktet i förväg pga detta, och även begär tillbaka avgiften på 100 000 kr – ska även nämna att vi fick ett löfte om överbryggningslån av banken vid denna tidpunkt om vi inte sålt bostaden till angivet datum.

  Byggare går med på att bryta kontraktet men vägrar återbetala avgifter. ”Lägger inte mer tid på er” är slutsvaret från dem.

  Vad har vi för rätt att få tillbaka pengarna då vi anser att byggaren inte leverera det hus vi beställt – Huset är nu sålt till annan köpare.

  • Hej Åsa.

   Jag tror tyvärr inte att ni har någon rätt att få tillbaka avgifterna.
   De anmärkningar som ni hade var egentligen inte stora nog för att bryta avtalet. Egentligen borde ni nog endast fått ersättning av byggbolaget för dessa anmärkningar samt att man rättat till det som gick att rätta till.
   I min värld är anmärkningarna inte tillräckligt stora för att ni skall kunna häva köpet rent juridiskt. Byggbolaget räknar det som att ni dragit er ur köpet på egen vilja och kommer därför inte få tillbaka avgifterna.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 47. Hej!

  Bor i en Villa som var nyproduktion när vi flyttade in.

  När vi flyttade in så uppkom det vissa brister i huset som inte har blivit åtgärdat än. Förra veckan upptäckte vi att det har kommit in massa dammlöss i huset och vi misstänker en läcka någonstans.

  Har vi rätt att häva köpet?

  Villan är såld av ett privat företag som har byggt huset själv med lösvirke.

  • Hej Jesper.

   Häva köpet kan ni inte göra.
   Köpte ni huset själva när ni ägde tomten? Isåfall är det byggfirman som får åtgärda på sin garanti.
   Köpte ni fastigheten med huset på så är det säljaren som ni får vända er emot och hävda att det var ett dolt fel. Om det nu kan klassas som ett dolt fel.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 48. Min son hade skrivit på ett kontrakt på en lägenhet och blivit godkänd och betalt in handpenningen. Han avlider 22 dagar efter åt. När han nyss betalt in handpenningen, vi ringer mäklaren och vill häva köpet. Mäklaren vägra häva köpet med dödsboens utan instället hotar dödsbo ägaren att dom kommer att stämma oss. Detta är två månader kvar innnan han skulle ha flyttat in i sin lägenhet. Säljaren säljer lägenheten utan att häva köpet med oss och vägrar betala åter handpenningen till oss. Dom menar på att vi har gjort ett kontrakts brott. Enligt paragraf 9. Där det står Avtalsbrott att det föreligger omelebar hävningsrätt om köparen är privatperson och kan hänvisa till sådana extraordinära omständigheter som inte skulle ha kunna undvikas även om alla rimliga åtgärder hade vidtagits.

  • Hej Marie.

   Tyvärr är lagen sådan att er sons dödsbo skall fullfölja köpet. Om dödsboet ej gör det så är det ett kontraktsbrott.
   Om dödsboet väljer att bryta kontraktet skall säljaren sälja om lägenheten och om säljaren har råkat ut för några ekonomiska förluster på grund av dödsboets kontraktsbrott så skall handpenningen i första hand användas för att reglera den summan som säljaren förlorar. Om Säljarens ekonomiska förlust bli större än handpenningen skall dödsboet betala även den del som överstiger handpenningen.
   Om de förlorar en mindre summa än handpenningen skall det överstigande beloppet återbetalas till dödsboet.

   Dock kan inte säljaren sälja vidare lägenheten innan ni givit ett skriftligt OK för det eller att tillträdesdagen har passerat och dödsboet brutit mot avtalet genom att inte slutbetala lägenheten.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 49. Hej!

  Vi har sålt våran bostadsrätt för ca ett år sedan och om ca en månad kommer tillträdesdagen för de nya ägarna. I konversation med de visade sig att de ha förväntat sig golvvärme (el) i båda två badrum, men i verkligheten finns det bara i en. Vi hittade faktiskt en sådan information i objektbeskrivningen. Vi vände oss till mäklare som sa att vi godkände objektbeskrivningen, men vi har inte sett precis denna objektbeskrivning tills vi skulle skriva på avtalet (då missade vi det). Tidigare hade vi godkänd objektbeskrivningen som de har skrivit på sin webbsida och vi har fått endast en länk till denna. Vi är nu ganska säkra på att det inte var så på denna webbsidan som vi har fått att godkänna från mäklaren. Tyvärr så har vi ingen bevis på detta och det verkar svårt att hitta innehållet av denna websida ( sidan är borttagen). Kan vi på något sätt kräva från mäklaren att han visar oss det som vi godkände? Eller är det kört?

  Hur som helst så måste vi lösa problem med köparna. Har köparen rätt att häva köpet på grund av fel info gällande golvvärme i den andra badrummet? ( vi bygger just nu hus så det skulle ställa oss i väldigt svår situation) Lägenheten är varm så vi ha egentligen aldrig behövd använda golvvärme i det andra badrummet. Eller blir det i så fall ersättning för köparen? Vet du kanske vilka summor kan detta handla om?

  • Hej Evelina.

   När ni signerade objektsbeskrivningen så är det ert ansvar att läsa igenom vad ni skriver under.
   Därför är det ni som kommer få ersätta köparen för den golvvärme som köparen blev lovad men ej fick.
   Hur stor summan blir är väldigt svårt att säga. Mitt tips är att kontakta Magnus Bäckström som är kundombudsman på mäklarsamfundet.
   Han ger er gratis juridisk rådgivning.

   https://www.maklarsamfundet.se/kopa-och-salja-bostad

   Mvh admin på Ekonomifokus

 50. Min dotter har blivit drabbad av ”lurendrejare”. Hon sålde sin bostadsrätt till en kvinna, fick handpenning och skrev även kvinnans kontrakt då hennes bank krävde det. 4 dagar innan avtalad inflytt så hoppar kvinnan av och bostadsrättsföreningens jurist vägrar hjälpa min dotter. Finns det något hon kan göra? Hon får ju idag betala både för bostadsrätten och sin nya hyresrätt, vilket inte kommer att gå ihop i längden.

  • Hej Carina.

   Jag förstår inte vad du menar med att din dotter skrev hennes kontrakt?
   Hur som helst så kan inte köparen ångra köpet ifall det är ett bindande köp.
   Om köparen ej genomför köpet begår hon ett avtalsbrott och skall betala ersättning för all ekonomisk skada som din dotter får pga kontraktsbrottet.
   Först och främst skall ni sälja om bostaden och sedan får kvinnan ersätta din dotter för alla eventuella förluster.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 51. Hej!

  Vi skrev på ett kontrakt i juli på ett nybygge som är inflytt vinter 2019 men vi har inte betalt något ännu.
  Kan man dra sig ur då?
  Eller tror du att det finns en chans att byta till en annan ägenhet i samma förening som byggs?

  Tack för svar.

  • Hej Linnea.

   Det beror på vilken typ av kontrakt ni har skrivit under.
   Om det är ett förhandsavtal eller ett upplåtelseavtal så kan ni ej dra er ur.
   Om det finns chans att byta till en annan lägenhet i huset får du ringa och fråga byggbolaget/mäklaren som hjälper byggbolaget att sälja lägenheterna.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 52. Hej
  Vi vill häva köpet på en bostadsrätt då köparen ej kan slutbetala.
  Hen har betalt handpenning på 77 000 men kan ej betala mer. Vi har gått med på att slutbetalningen kan skjutas på i tre månader. Nu vill hen skjuta på slutbetalningen mer. V i tycker att det räcker nu.
  Mäklaren skall ha sin provision hur det än blir, det står så i kontraktet. Vi tycker att vi redan har varit till mötesgående mot köparen. Hur blir det med handpenningen ?
  Mäklaren tycker att vi skall gå med på mer förlängning. Vi vet ej hur länge till detta då skulle vara. Han hotar med att vi annars måste betala tillbaka handpenningen.
  Med vänlig hälsning Kenneth

 53. Några förtydningar angående ovanstående :
  Hen dog innan tillträdesdagen. Dödsboet skulle fullfölja köpet, därför gick vi med på tre månaders förlängning. Nu vill dödsboet förlänga slutbetalningen ytterligare.
  Slutbetalning skulle ske idag. Vi fick reda på hos mäklaren, när slutbetalningen skulle ske, att man vill förlänga.
  Med vänlig hälsning Kenneth

 54. Hej igen
  Hen dog innan tillträdesdagen. Dödsboet övertog köpet, därför gick vi med på en förlängning.
  Vi fick reda på detta om ytterligare förlängning idag då slutbetalningen skulle ske hos mäklaren.
  Med vänlig hälsning Kenneth

 55. Hej igen
  Hen dog innan tillträdesdagen, därför gick vi med på förlängning. Dödsboet övertog köpet.
  Idag skulle slutbetalning ske. När vi är hos mäklaren får vi reda på att dödsboet önskar få ytterligare förlängning. Hur länge vet vi ej.
  Med vänlig hälsning Kenneth

 56. Komplettering : Tillträdesdag var 1/8, köparen dog 1/7. Vi gick med på 3 månaders förlängning, till igår 1/11. Någon slutbetalning skedde ej, då pengar saknas. Vi hävde avtalet muntligt igår med hänvisning till avtalsbrott, då några pengar ej betalades. Vi har meddelat Mäklaren att han skall upprätta en hävningsförklaring till köparen, detta vill ej Mäklaren. Hur skall vi göra ?
  Med vänlig hälsning Kenneth

  • Hej Kenneth.

   Ni har all rätt att häva köpet om ni vill och mäklaren kan ej motsätta sig det.
   Ni kommer då att sälja om bostaden och sedan skall dödsboet ersätta er för ALLA eventuella förluster och kostnader som detta medför.
   Dock kan det vara smidigare att förlänga tiden för slutbetalningen om ni bedömer att dödsboet kommer att kunna betala då.
   Dessutom är det ju mest schysst mot dödsboets delägare.
   Ni kan ju föreslå att ni accepterar att skjuta fram slutbetalningen mot att ni får en liten slant i ersättning av dödsboet?

   Mvh admin på Ekonomifokus

 57. Hej!
  Vi har sålt vår bostadsrätt men köparen har problem att sälja sin nuvarande bostad och vill skjuta på inflyttningen. De är beredda att betala våra merkostnader p.g.a. detta. Hur länge är det rimligt att skjuta upp inflyttningen innan eventuell ny försäljning bör ske.?

  • Hej Hans.

   Det får du som säljare bestämma helt själv om det inte är så att ni har ett försäljningsvillkor i ert avtal som ni skrivit.
   Om ni har ett försäljningsvillkor så får du komma överens med köparen om hur många extra veckor de behöver.

   Mvh admin på EKonomifokus

 58. Jag har just sålt min fars hus. Vi har skrivit kontrakt men inget pengar har betalats in än av köparen. Men jag känner att jag nog borde ha behållit huset, går ett kontrakt häva på nåt sätt ?
  Om tex köparen går med på det, går det då ?

  • Hej Harry.

   Ja, om köparen går med på det så kan ni häva avtalet utan några problem.
   Du kan inte häva avtalet om inte köparen accepterar. Då är du skyldig att fullfölja försäljningen.

   Mvh admin på EKonomifokus

 59. Hej, Vi vill inte ha huset mer, vi har skrivit kontrakt men har en besiktningsklausul, o efter besiktning vill vi backa köpet.

  Hur formulerar vi att köpets återgång.
  Måste även säljaren underteckna den, tänk om han vägrar träffas.

  • Hej Linda.

   En besiktningsklausul är i princip som ett öppet köp så ni kan dra er ur.
   Ni behöver egentligen inte formulera er på något speciellt sätt.

   tex ”Efter besiktning av fastigheten XXXXX väljer vi härmed att INTE fullfölja köpet av fastigheten. Vi vill därför att kontraktet som ingicks 2018-xx-xx skall återgå i sin helhet utan ersättning- eller skadeståndskrav från någondera av parterna”

   Mvh admin på Ekonomifokus

   • Hej, tack för svar.
    Måste brevet innehålla säljare och köparen personuppgifter samt andel 1/1 osv, eller räcker det att säljaren står högst upp, och våra personuppgifter längst ner i brevet tillsammans med våra underskrift.

    Ses sms som en skriftlig begäran?

 60. Hej igen, o tack för snabbt svar.

  Jag undrar även, behöver vi skriva något ovanför den text du skrev om ” efter besiktning… ”
  Typ,
  säljare: namn/persnr
  Köpare: våra namn osv..

  Eller räcker det med säljarens personuppgifter och så längst ner i brevet våra signaturer med namn och personnummer.

  Flera frågor
  Är sms en skriftlig begäran om återgång av köp?

 61. Hej, tack för svar.
  Måste brevet innehålla säljare och köparen personuppgifter samt andel 1/1 osv, eller räcker det att säljaren står högst upp, och våra personuppgifter längst ner i brevet tillsammans med våra underskrift.

  Ses sms som en skriftlig begäran?

 62. Hej

  Jag köpte lägenheten samt med förråd min lgh är i hus 3 men enligt avtalet och ritningar förråd ligger under hus 6 tyvärr bygg firman hade flyttat mitt förråd under annat hus som står inte med undertäcknad avtalet.

  Kan dom bestäms själv att flytta mitt förråd oavsett att det inte överens med avtalet ?

  • Hej Tomasz.

   Den frågan är jag tyvärr osäker på men jag tror att de har rätt att göra så.
   Ändringar av mindre karaktär får byggbolagen i princip alltid göra.
   Frågan är ju då om detta räknas som en liten eller stor ändring.
   Jag gissar på liten.

   Mvh admin på EKonomifokus

 63. Hejsan….

  Jag skrev på förhandsavtalet i April 2017, året efter 2018 mellan Mars till Maj fick jag reda på inflyttningsdatumet har skjutits upp till 2019 1:a kvartalet, från kvartal 3 eller 4 2018…
  Jag ringde ansvarige mäklare för projektet och undrade om jag kunde häva förhandsavtalet, han påpekade att jag inte kunde göra det, men, jag kunde sälja vidare sa han. Jag kände att jag inte hade något val. Jag talade med min mäklare innan jag la upp den i annonsen och frågade mäklaren om det finns an möjlighet för hävning av förhandsavtalet, eftersom dom har skjutit upp på inflyttningsdatumet. Svaret jag fick av min mäklare; Byggbolaget har en Armé av Advokater, och du har bara en advokat, det kommer inte att gå. Jag skrev på upplåtelseavtalet 2018-06-04 och skickade det till bolaget igen, och jag väntade ivrigt på att få tillbaka avtalet inom en månads tid. I Juli månad får jag reda per mejl att taket i Entréhallen kommer att få en förändring eftersom det var något typ av byggfel, så jag skulle få spotlights som är original från byggbolaget själv. Jag talade med inredaren och fick förklaring av att det var ett byggfel, och det enda jag kunde säga var okej(OBS!! inte Okej som ett godkännande). Jag fick till slut en köpare som var intresserad och personen vill se lägenheten innan han/hon köper den. Jag talade med inredaren och jag fick ett datum som var den 29: November 2018. Allt var inte färdigt, all maskinmässigt inredning var inte insatt än. Jag blev av med köparen för att han/hon skaffade sig en lägenhet i närheten 2 veckor innan visningen. Jag och mäklaren tog en titt på lägenheten men jag hade inga åsikter. Vi såg taket i Entréhallen och dom har sänkt det från 2.5 meter till 2.2 meter, och jag blev ännu mer deprimerad. Mäklaren nämnde också att det kommer att bli svårare att sälja lägenheten på grund av höjden. Jag kände exakt samma sak, den obekvämligheten. Jag har vänner som är över 190 cm, och jag kände mig obekväm att ha taket så lågt över mitt huvud, och jag som är ca 180 cm lång. Varje gång jag skall till toaletten så blir jag tvungen att gå igenom Entréhallen.

  Apropå upplåtelseavtalet så skrev jag på den 2018-06-04. Jag fick avtalet i min hand i början av 2018-09. Alltså September månad….. Jag fick vänta nära 3 hela månader för att få avtalet….

  Min fråga här nu, har jag ingen rätt då att häva upplåtelseavtalet?

  • Hej Robin.

   Den enda saken som jag ser skulle kunna vara en möjlighet till hävning av köpet är nedsänkningen av taket i hallen (om du inte har godkänt det).
   Det känns väldigt konstigt att ha 2.20 i takhöjd på en nyproducerad lägenhet.

   Dock vet jag att byggbolagens avtal ofta är väldigt fördelaktiga för byggbolaget så att de har rätt att göra ”mindre” förändringar utan att hävningsrätt skall finnas.
   Om taket i hallen räknas som mindre är jag osäker på.
   Jag tycker dock att du skall försöka att åtminstone få ersättning för taket. 2,20 är som sagt ingen rolig takhöjd att ha i en nyproducerad lägenhet.

   Mvh admin på Ekonomifokus

   • Hej igen….

    Tack för svaret….

    Så att jag inte skapade en missuppfattning. Jag skrev på upplåtelseavtalet 2018-06-04 och fick reda på en förändring av taket i hallen 2018-07-03 per mejl. 2018-11-29 fick jag se insidan av lägenheten till slut av byggbolaget JM, som jag då märkte hur lågt taket var till en besvikelse.

    Vem/Vilka ska jag tala med för att möjliggöra en hävning av upplåtelseavtalet? Jag har försökt att ta i kontakt med en specifik person förut hos JM, men jag fick olika telefonnummer som fick mig att kontakta fel personer varje gång.

    Är det föreningen till huset, eller projektledare? Eller finns det någon annan?

    Tack ännu en gång

    • JM är ett stort bolag, och denna projekt har en Mäklare hand om…. Ska jag då kontakta denna mäklare för att häva avtalet?

     Mvh/ Robin

   • JM är ett stort bolag. Ska jag då kontakta mäklaren som har hand om Projektet till föreningen, som jag tillhör, och häva avtalet genom denna mäklare?

 64. Hej jag har mejlat till ett husföretag (nybyggnad) att jag har för avsikt att köpa huset inget annat.Ingen handpeng eller annat lagd eller gjort.
  Köpekontrakt ska göras den 20/12 2018.
  Har man bundit upp sig då?
  Med vänlig hälsning,
  Mikael

  • Hej Mikael.

   Nej du har ej bundit upp dig.
   Det måste signeras ett kontrakt för att du skall anses ha bundit upp dig.

   Mvh admin på EKonomifokus

 65. Hej
  En när anhörig hade skrivit på ett kontrakt på en lägenhet och avled 10 dagar efteråt. Den personen hade betalt handpenningen. Säljare sålde lägenheten utan hävning. Vi har blandat in en advokat och begärt tillbaka handpenningen utan resultat. Hur går vi vidare och hur får vi tillbaka pengarna.

  • Hej Samir.

   Det stämmer att köpet måste hävas om säljaren skall kunna sälja lägenheten vidare.
   Dvs lägenheten tillhör fortfarande dödsboet. Ni kan inte kräva tillbaka handpenningen men lägenheten är er och ni skall fullfölja affären.
   Säljaren har begått ett avtalsbrott som kallas för tvesala, dvs säljaren har sålt samma lägenhet två gånger och det är absolut inte något man kan göra. Jag tror till och med att det kan vara ett lagbrott från säljaren sida.

   Kontakta Magnus som är mäklarsamfundets kundombudsman. Han hjälper dig med gratis juridisk rådgivning.
   Hans telefonnummer är: 08-83 22 66

   Du kan även besöka Mäklarsafundets hemsida

   Mvh admin på EKonomifokus

 66. Hej.
  Handpenning erlagd på fastighet 2018-12-27, tillträde angivit till imorgon, dvs 2019-01-31. Idag framkommer av mäklare angivet att 1 av 3 dödsbodelägare vägrar skriva på försäljningen av fastigheten pga gammal arvstvist. Vad händer nu? Säljaren av fastigheten krävde kort tillträdesdatum, dvs 1 mån. Detta medförde en försäljning av BR till underpris pga kort tid för försäljning som medförde förlust om ca 2-300 000KR. Som det ser ut idag har köparen av fastighet vare sig hus eller BR. Vad finns för rättsliga rättigheter gentemot dödsboet alternativt mäklare?

  • Hej Camilla.

   Om handpenning är erlagd så utgår jag ifrån att ett köpekontrakt är skrivet mellan köpare och säljare (dödsboet).
   Om ett bindande köpekontrakt INTE är skrivet så finns det inget man kan göra som köpare. Då har säljaren rätt att ångra sig.

   Om dödsboet på ett korrekt sätt skrivit under köpekontraktet så kan de ej ångra sig och dra sig ur.
   Med ”på ett korrekt sätt” menar jag att samtliga dödsbodelägare skrivit under köpekontraktet.
   De måste fullfölja försäljningen. Om de vägrar skriva under köpebrevet och likvidavräkningen på tillträdesdagen så begår de avtalsbrott.
   Det innebär att de måste betala för ALLA ekonomiska förluster som köparna gör på grund av kontraktsbrottet.
   Det betyder att de får betala för hotell, magasinering av köparnas möbler osv osv. Helt enkelt alla kostnader som köparna tvingas ta.

   Om ett korrekt underskrivet avtal finns så kan de alltså inte ångra sig utan måste genomföra affären.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 67. Hej, Jag har köpt en bostad (nyproduktion) för två år sedan. Köpekontraktet skrevs på april 2017. Jag hade ett annat jobb och min löneläge var annorlunda. Banken beviljade ett lönelöfte också. Lägenheten kommer att vara inflyttningsklar i mitten av mars 2019. Sedan jag skrev på avtalet har jag bytt arbetsplats och har nu ett lägre lön än tidigare, nu har banken meddelat att de inte kan bevilja lånet eftersom amorteringskraven och min lönebild har förändrats. Vad kan jag göra… Lägenheten kostar 3,5 miljoner. jag hade fått lånelöfte till 2,5 ( ska gå in på 1 milj själv) nu vill ingen bank ge lån och min bank vill att jag ska få betala 1,5 milj själv om de ska ge mig ett lån. Jag har inte sådan summor och undrar om jag kan häva köpet eller vad kan jag göra??
  tacksam för svar

  • Hej Aslan.

   Du kan ju häva köpet men det kan bli väldigt dyrt.
   Du får nog tyvärr vända dig till någon av bankerna med lägre krav och högre räntor, till exempel Bluestep.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 68. Kan mäklaren och säljaren neka oss en klausul till ett evt köpeavtal (om vi vinner budgivningen)? Villkoren i klausulen skulle enligt våra önskemål vara att vi har rätt att häva köpet av lgh innan kontantinsatsen betalats, om det visar sig att kostnader för en känd skada i badrumsgolvet skulle vara för höga för oss. Och att en fackman har hunnit titta på skadan innan kontantinsatsen betalats. Mvh Anna

  • Hej Anna.

   Mäklaren nekar inget men säljaren har rätt att neka.
   Det är ju en förhandlingsfråga mellan dig och säljaren. Om inte säljaren och köpare är överens om alla villkor och detaljer så blir det ingen affär.
   Säljaren har rätt att välja en annan budgivare än dig även om du vinner budgivningen.

   Det kan dock bli en svår klausul att skriva ihop så att den blir helt vattentät så det får nog bli en vanlig besiktningsklausul i så fall.

   Mvh admin på EKonomifokus

 69. Hej Andreas,
  Vi har köpt nyproduktion och redan när vi flyttade in felanmälde vi att de dragit icke ljudisolerade avloppsrör i en låda igenom vårt sovrum och halltaket, de gjorde inget åt detta även fast vi ringde några gånger och tillslut på halvårs besiktningen så började en kundansvarig dra i det, de försökte ljudisolera men det fungerade inte och inget av våra rum med rören var godkända på ljudnivån inte ens vardagsrummet som ligger bredvid hallen, då tog vi i med hårdhandskarna och ville ha ersättning eller en lägenhet som ligger bredvid, det gick dom nästan med på.

  Då meddelade vi att vi kan tänka oss att häva köpet om de skriver på ett avtal om full reglering, efter att vi fått tillbaka hela köpeskillingen och våra pengar för tillval så står det i punkt 5 i avtalet ”När Parterna” (köpare, säljare, bostadsrättsföreningen) ”fullgjort vad som åligger respektive Part enligt detta avtal är Parternas samtliga mellanhavanden slutligt reglerade vad gäller Upplåtelseavtalet och gjorda tillval.” Betyder detta att de inte kan kräva något skadestånd i efterhand?

  För det var det vi ville att detta avtal skulle avhandla och det har även deras kundansvariga mailat oss om att det ska de absolut inte göra även om vi inte hade avtal på det. Vid en potentiell tvist räcker det att ta fram detta avtal?

  • Hej Erik.

   Ja så tolkar jag det. Den skrivningen säger att när ni fått pengarna och lämnat tillbaka lägenheten så kan inga fler anspråk göras på ersättning från någondera av parterna.

   Mvh admin på Ekonomifokus

   • Hej Andreas, jag vet inte hur många som hör av sig efter du svarat, men jag vill bara tacka dig så mycket för att du tog din tid åt vårt problem. Tack så mycket!

    Allt bäst!

    • Hej Tacksam.

     Det är bara roligt att man kan hjälpa till.
     Lycka till med affärerna.

     Mvh admin på Ekonomifokus

 70. Hej.
  Har ett köp av hus på gång. Skriver kanske köpavtal redan imorgon, men det kommer skrivas in att det ska göras en besiktning först och den ska vara ok innan handeln fullförs. OM besiktningen visar att det är en del grejer som måste fixas vid huset kan vi som köpare då dra oss ur OCH få handpenningen tillbaka? Ska detta evt skrivas in i kontraktet så det inte sker några missförstånd? Och om det finns för många fel men som vi som köpare är villiga att ordna mot ett nadslag i pris och säljare inte går med till detta, får vi som köpare då tillbaka handpenningen också? Tack för svar. Mvh/Mona

  • Hej Mona.

   Ett vanligt besiktningsvillkor i kontraktet ger er möjlighet att besiktiga huset och eventuellt pruta på köpeskillingen om några brister uppstår.
   Om ni inte kommer överens med säljaren om priset efter besiktningen så återgår köpet och er handpenning betalas tillbaka till er i sin helhet.

   Om ni kommer överens med köparen, oavsett om ni kommer överens om justeringar av priset eller inte så används handpenningen som vanligt och betalas inte tillbaka till er som köpare. Då har ni ju en affär och handpenningen används som delbetalning av bostaden.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 71. Hej! Jag har sålt min lägenhet och jag har fått handpenning. Tillträdesdagen närmar sig men jag har ångrat min försäljning. Jag har haft pojkvän i 2 år och vi skulle flytta ihop och därför sålde jag min lägenhet. Nu är allt kaos och vi har gjort slut och jag kommer stå hemlös om jag säljer min lägenhet. Finns det någon möjlighet att dra mig ur försäljningen? Jag är villig att betala skadestånd om jag måste. Jag hade utan problem kunnat ge köparen 50 000 tex men jag vet inte om jag har någon rätt att dra mig ur?

  • Hej Johanna.

   Du har ingen möjlighet att dra dig ur affären om du inte kommer överens med din köpare om att häva köpet.
   Du får helt enkelt ringa köparen och fråga om det finns några möjligheter.

   Mvh admin på EKonomifokus

 72. Hej! Vi har skrivit kontrakt på ett hus med följande besiktningsklausul:

  ”Köparen har rätt att efter köpet låta besiktiga fastigheten. Om det vid sådan besiktning framkommer fel vars sammanlagda åtgärdandekostnad uppgår till 25 000 kr, står köparen för denna kostnad. Om fel framkommer överstigande 25 000 kr står säljaren för kostnaden mellan 25 000 kr upp till 100 000 kr. För fel överstigande 100 000 kr äger båda parter rätt att begära köpets återgång. Köparen kan ej göra anspråk mot säljaren på det som framgår av besiktningsprotokollet (äldre protokoll) från FÖRETAGSNAMN daterat ÅÅÅÅ-MM-DD.

  Besiktningen skall utföras senast ÅÅÅÅ-MM-DD av sakkunnig besiktningsman. Parterna förbinder sig att acceptera besiktningsmannens åsikt om vad som utgör fel. Kostnaden för åtgärdande av fel skall, för det fall besiktningsmannen inte åtar sig att uttala sig härom, bestämmas med ledning av offert som skall inhämtas från etablerat fackföretag. Parterna förbinder sig att acceptera detta företags åsikt om kostnaderna för åtgärdande av fel.

  Begäran om återgång skall framställas skriftligen till motparten senast ÅÅÅÅ-MM-DD, varvid erlagd handpenning skall återbäras till köparen utan skadeståndsanspråk från någondera parten. Handläggande mäklare skall tillställas kopia av brevet med begäran av återgång.

  För det fall besiktningsmannen förordar en fortsatt teknisk utredning eller gör påpekanden i den s.k. riskanalysen, äger köparen rätt att låta utföra en fortsatt utredning.”

  Det jag undrar över är om vi som köpare har rätt att häva avtalet/begära återgång utan att bli skadeståndskyldiga även om konstaterade fel bedöms kosta mindre än 100 000 kr att åtgärda (se främst stycke 1 och 3). Det vill säga om detta är en öppen besiktningsklausul eller ej.

  • Hej Karl.

   För det första så är det en klausul som mäklaren med största sannolikhet skulle få en varning för av fastighetsmäklarinspektionen.
   Huruvida den håller rent juridiskt vågar jag tyvärr inte svara på. Ni kan få kostnadsfri juridisk rådgivning via Mäklarsamfundets kundombudsman.
   Ni når kundombudsmannen på telefon: 08-83 22 66

   Telefontider:
   Måndag & Tisdag 09.00-12.00, samt 17.00-19.00
   Onsdag & Torsdag 08.00-12.00

   Mvh admin på EKonomifokus

    • Hej,

     Jag har som privatperson byggt och sånt ett nytt hus till en annan köpte (privat). Under den här perioden utfördes tre oberoende besiktningar. Ett utav mig anlitad besiktningsman och en utav köparens utsedd besiktningsman. Tredje besiktningen utfördes pga försäkringsbolaget i samband med att försäkring tecknades.

     Kort beskrivning:
     1) huset såldes och handpenning är överfört och klart
     2) Vid ett tillfälle godkändes en senare tillträdesdag från den 29/3 till 1/4.
     4) innan den avtalade tillträdesdagen påträffas en mindre svällning i en hörna på parketten och listen.
     5) köparen vägrade tillträda innan skadan besiktas och åtgärdas av mig emër försäkringsbolaget. Juste är dock fullt beboeligt
     6) vidare är mäklaren inte till någon hjälp utan menar på att huset är deras trots att köpeskilling inte erlagts. Mäklaren föreslår att vi skjuter fram tillträdesdagen en månad och inkommer med ett avtalsutkast.
     7) i samband med ett plats besök är säljaren arg och uttrycker att han häver köpet. Hans fru tar ses re tillbaka sett via ett Mail/sms.
     8) mäklaren säger att jag inte vågar röra huset eller undersöka skadan eftersom huset är deras.
     9) vidare fortsätter resan utan framgång eller hjälp från mäklaren
     10) vidare har min besiktningsman varit på plats och undersökt skadan som inte ser något fel eller läckage. Han ska undersöka detta närmare med värmekamera nästa vecka.
     11) försäkringsbolaget har informerat att detta är något som vi undersöker först och konstaterar vi en skada så tar försäkringen vid.

     Hur kan jag som säljare häva köpet och med vilket stöd? Det är många fler punkter som tagit otroligt mycket tid och energi för mig och som orsakat merkostnader. Vidare har säljaren registrerat elabonnemang på sitt namn och avslutat mitt utan min vetskap.

     I avtalet står det enbart att huset skall vara i samma skick i tillträdesdagen. Jag tolkar det som slitage eller andra skador som är väsentliga. I detta fall är det en skada utom min och allas kontroll. Kan jag häva affären pga avtalsbrott från köparens sida?

     Tacksam för svar!

     Med vänlig hälsning

     • Hej.

      Som jag förstått det så är huset sålt med ett bindande avtal.
      Köparna är då skyldiga att tillträda huset på avtalad tillträdesdag annars begår de ett allvarligt kontraktsbrott.
      Om de inte tillträder huset och slutbetalar som planerat kan du med största sannolikhet ensidigt häva köpet och kräva ersättning.

      Kontakta mäklarsamfundets kundombudsman för att få kostnadsfri juridisk rådgivning:
      Telefon: 08-83 22 66

      Telefontider:
      Måndag & Tisdag 09.00-12.00, samt 17.00-19.00
      Onsdag & Torsdag 08.00-12.00

      Mvh Admin på Ekonomifokus

 73. Hej!
  Vi har köpt ett hus och betalat handpenning och får tillträde till huset om ca 3 veckor. Vi bor i nuläget i en hyresrätt.

  I kontraktet vi skrivit står det att köpet ska återgå om vi inte lyckats sälja vår nuvarande bostad senast på tillträdesdatumet och om vi som köpare begär köpets återgång senast 5 dagar efter tillträdesdatumet. Om köpet återgår ska betald handpenning återbetalas till köparen utan skadeståndsskyldighet för någon av parterna.

  Det står sedan även att köparen har upplysts om sin lojalitetsplikt mot säljaren, vilket innebär att det åligger köparen att vidta samtliga nödvändiga åtgärder för att få till stånd en försäljning på ovan nämnda villkor.

  Ovan nämnda villkor är:
  ”Köparen har för avsikt att sälja sin nuvarande bostad genom bindande kontrakt, som inte är beroende av annat för sin fullbordan och bestånd än att köpeskillingen betalas”.

  Det jag undrar över är lojalitetsplikten.

  Vi har anlitat mäklare ( samma mäklarbyrå som vi köpt huset genom ) och haft visningar, men ännu inte fått några bud på vår hyresrätt.

  Kan vi bli skyldiga att acceptera vilket ”skambud” som helst för att uppfylla lojalitetsplikten? Eller har vi rätt att neka bud som vi inte tycker är bra nog och sen häva köpet av huset?

  • Hej Per.

   Min första fråga är: Hur kan ni ha ett sådant villkor om ni bor i hyresrätt?
   Min andra fråga är: Hur kan mäklaren ha åtagit sig att sälja er hyresrätt?

   Jag utgår ifrån att du menar bostadsrätt.
   Om så är fallet så är ni inte skyldiga att acceptera något bud.
   Ni har dessutom inte skrivit med något minsta belopp i försäljningsklausulen.
   Det innebär att ni kan tacka nej till alla bud oavsett storlek och har därmed rätt att dra er ur husköpet utan att behöva betala skadestånd.

   Lojalitetsplikten är svag i denna situation och ni behöver absolut inte acceptera några skambud.

   Mvh admin på EKonomifokus

  • Hej Per.

   I detta läge är lojalitetsplikten ganska svag och ni behöver inte acceptera några skambud eller underbud.
   Min bedömning är att det krävs ett ganska saftigt bud (långt över bedömt marknadsvärde) som ni tackar nej till för ni skall anses bryta mot lojalitetsplikten. Jag har aldrig hört någon som åkt dit på lojalitetsplikten på grund av att de tackat nej till bud när de köpt en bostad med ett villkor om egen försäljning.

   Mvh admin på EKonomifokus

 74. Hej.

  Vi är på väg att skriva under avtal med mäklare. Betydelsen av avtalet mellan oss och mäklaren är att vi är skyldiga att ersätta mäklaren även om köparen betalar handpenning men därefter gör sig skyldig till kontraktsbrott och inte erlägger slutbetalning. Jag tycker inte det känns rimligt att mäklaren får betalt innan full betalning för lägenheten erhållits (på tillträdesdagen), i synnerhet med tanke på att vi riskerar att få betala mäklaren om köparen inte genomför slutbetalning. Har ni några synpunkter på detta?

  Mvh
  Oscar

  • Hej Oscar.

   När ett avtal finns mellan dig och en köpare och handpenningen betalas in så är köparen vanligtvis bunden till köpet.
   Det innebär att det är köparen som får betala för ALLA eventuella förluster du gör vid ett kontraktsbrott.
   Det innebär att köparen får betala om du åker på att göra en ny försäljning och därmed dubbla mäklararvoden.
   Du riskerar alltså inget vid ett kontraktsbrott. Det är köparen som bryter mot kontraktet och måste därför ersätta er för alla eventuella förluster.
   Det är därför mäklarnas förmedlingsuppdragsavtal ser ut som dom gör. Varken du eller mäklaren skall drabbas om det är struliga köpare.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 75. Hej,
  I hope it’s Ok to write in English. We signed a köpekontrakt and paid the handpenning (65000 SEK). Now, we have problems in our marriage and we willl divorce. We can’t pay the rest of the price. We know that we are responsable for the kontraktsbrott. We can’t buy the house and sell it immediately after buying.
  Can the seller take the first new buyer even if the price is highly under our price our does he have to search a certain time?
  You can answer in Swedish, of course.
  MvH Claudia

  • Hej Claudia.

   Jag får nog be dig att ringa mäklarsamfundets kundombudsman med denna fråga då jag är osäker på svaret.
   Telefon: 08-83 22 66. Det är helt gratis att ringa detta nummer och få hjälp.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 76. Hej!
  Jag har skrivit på förhandskontrakt och betalat in 10 % av bostadspriset i handpenning.
  Har inte skrivit på upplåtelsekontraktet.
  Kan jag ångra köpet?

  MVH

 77. Hej.
  Vi har sålt vårt hus, med en klausul om besiktning och möjlighet för säljaren att hoppa av köpet.
  Vid besiktning påpekades att golvbrunnar bör bytas ut. Vi hade själva ett besiktnkngsprotokoll som vi berättat om för mäklaren där det står att golvbrunnar äldre än 1991 rekommenderas bytas ut vid nästa renovering. Ingen fukt eller skada har kunnat påvisas.
  Tidsfristen för att häva köpet har nu utgått, men köparen har inte lämnat svar än. Mäklaren försöker få oss att sänka pris som vi tillslut gick med på. Trotts detta har vi inte fått svar av köpare. Idag skrev jag till mäklare att vi berömmer att avtal gäller då tiden har utgått enligt kontrakt.
  Mäklaren svarar att han hoppas på deras svar under dagen.
  Kan vi hävda kontraktsbrott? Eller vad kan vi göra.

  • Hej Inger.

   Om det finns en tidsgräns i avtalet för köparens hävning och köparen inte häver avtalet under den tidsgränsen så är köpet/avtalet bindande.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 78. Vad gör man då om köparen inkommer dagen efter vad som står i kontraktet med ett nytt bud på 50 tusen mindre och säger att om vi inte godtar det lägre budet hoppar de av.

  • Hej Inger.

   Om det står tydligt vilka datum som gäller i avtalet så är det dom datumen som gäller.
   Det blir då ett kontraktsbrott om inte köparen fullföljer avtalet.

   Mvh admin på EKonomifokus

 79. Hej, Andreas
  Min dotter och hennes pojkvän har skrivit kontrakt på en bostadsrätt, men två veckor innan övertagandet av bostaden så lämnar han henne och vill inte genomföra köpet. Är det att ses som ett kontraktsbrott av bägge även fast dottern vill genomföra köpet, men hon har inte ekonomi att göra detta själv.
  Eller kan hon kräva honom på ersättning?

  Mvh Michael

  • Hej Michael.

   De har ingått köpet ihop och måste genomföra det, annars blir det kontraktsbrott som de båda är ansvariga för.
   Exakt hur juridiken fungerar kring ersättning osv om någon part vägrar att fullgöra sin skyldighet är jag tyvärr lite osäker på.
   Då är det inte längre bostadsjuridik som det handlar om.
   Det absolut bästa för de båda är om de kan genomföra köpet och sedan sälja bostaden vidare.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 80. Mäklaren vill inte driva ärendet till kontrakts brott. Ringer och berättar för oss att han går in med egna medel ( sänker sitt arvode) för att få affären avslutad. Detta hade han redan sagt till köparen när han berätta det för oss.
  Vi fick inget konkret förslag från mäklare eller köpare förrän tidsfristen var ute.
  Känns som mäklaren nu är säljare och inte vi.
  Är det vanligt förekommande att mäklare aggerar så här eller har mäklaren gjort fel?

  • Hej Inger.

   Jag kan tyvärr inte hjälpa dig mer eftersom jag inte är insatt i ärendet.

   Mvh admin på EKonomifokus

 81. Hej Andreas,
  Vi har köpt ett radhus men en vecka ångerätt för besiktning som vi kunde hopa av köpet. Vi har hört av oss sista dagen till både säljare och mäklare genom att ringa båda två som vi inte är längre intresserade, trots att säljaren låtsades att inte vill lyssna resten av samtalet. Samt skickade vi en e-post som kom aldrig fram enligt säljaren, eftersom på nåt sätt kommer mejlet tillbaks till min inkorg som adressen kan inte ta emot ditt meddelande. Senare efter den vecka fick vi andra säljarens mejl från mäklare som det stod inte på kontraktet, samtidigt lämnade mäklaren köpekontraktet som han hade skrivit på. Vi har aldrig träffats säljaren pga. han bor utomlands och dessutom vill han inte bli kontaktat från oss. Vi har inte överfört handpenningen under tiden och hävt köpet för att avsluta affären. Men nu kräver säljaren skadestånd och mellanskillnaden för lägre pris isf. de hittar ny köpare. Har vi gjort kontraktsbrott och är vi skyldiga dem skadestånd medan vi har meddelat dem i rätt tid och även visat dem bevis på mejlet som skickades iväg sista dagen. Kan vi också kräva skadestånd för kostnader som vi har betalt till advokat? Tack i förhand!

  • Hej Michael.

   Om ni hävde köpet i tid så har ni inget att vara oroliga för.
   Det är ju inte ert fel att säljaren har givit er fel e-mailadress.
   Ni kan ju bevisa att ni har skickat mail till den angivna e-mailadressen inom rätt tid.

   Om ni kan kräva ersättning för advokatkostnader är jag osäker på. Det beror nog på om det blir någon process i tingsrätten eller inte.

   Om du vill ha kostnadsfri juridisk rådgvining kan du kontakta mäklarsamfundets kundombudsman:
   Telefon: 08-83 22 66

   Mvh admin på Ekonomifokus

 82. Hej!

  Hur lång tid är rimlig att vänta på att bli godkänd som ny medlem av en bostadsrättsförening? Vad har man som rättighet som köpare om man inte är nöjd med sin potentiellt nya bostadsrättsförening? Ångermånad?

  Tack för hjälpen!

  • Hej Christina.

   Man brukar säga att föreningen har 4 veckor på sig att behandla en medlemskapsansökan.
   Det står vanligtvis 4 veckor i stadgarna nämligen.
   Du kan inte ångra ditt köp om det tar för lång tid men man kan förmodligen kräva ersättning (jag har dock aldrig hört talas om någon som gjort det). Sedan om det är du som köpare eller säljaren som kan kräva ersättning det vet jag inte. Det beror nog på vem som lider ekonomisk skada på grund av förseningen.

   Det är nog inte värt att bråka om tyvärr. Ring och jaga på föreningen så att ansökan blir behandlad, är mitt tips.

   Mvh admin på EKonomifokus

 83. Häva köp.
  Det står väsentliga fel som anledning till att få häva husköp. Vad innebär det? Vinhar råkat ut för dolt fel vid köp av friköpt radhus. Felet har dessutom åtgärdats en gång hösten 2018 (renovering av kök, byte av vägg samt mellanvägg mot grannen), men som vi upptäckte vid tillträde, ändå inte är tillräckligt åtgärdat dvs problemet kvarstår. Dessutom är felet större än vad säljaren angett i frågeformuläret. Vad gör vi nu?
  Vi har kontaktat säljaren och reklamerat felet. Vi har anmält till vårt försäkringsbolag. Vi har kontaktat de som utfört åtgärden hösten 2018. Men vi vill inte bo kvar, eftersom vi är oroliga att felet är så svårt att åtgärda att vi i framtiden får problem att sälja radhuset.

  • Hej Birgitta.

   Vart i texten står det ”väsentliga fel som anledning till att få häva husköp” som du nämner?
   Du kan inte häva köpet efter tillträdet.

   Mvh admin på EKonomifokus

 84. Min partner har köpt en lägenhet under skilsmässa kan jag häva köpet? Detta köp har skett innan vi ansökt om skilsmässa och utan att jag varit informerad. Betalningen är planerad att göras med pengar hon fått vid en försäljning av ett AB, men som ej är med i något äktenskapsförord. Handpenning är betald, kontrakt skrivet, men tillträde ej ännu och ej heller slutbetalning. Kan säljaren häva köpet om jag meddelar dem?

  • Hej Sverker.

   Jag är inte någon juridisk expert på giftorätt.
   Men jag är 99,5% säker på att köpet inte kan hävas men att ni äger den nya lägenheten ihop om inget annat är avtalat.

   Mvh admin på EKonomifokus

 85. Hej,
  vi har skrivit på ett köpeavtal för en bostadsrätt och överlåtelse ska se 2019-07-01 alltså om mindre än 48 timmar. Bostadsrätten har ett nyrenoverat badrum (2018). Där vi frågade om där fanns våtrumsintyg på visningen och mäklaren svarade att där självklart fanns alla kvalitetsdokument. Vi har också mail från mäklaren från i maj (efter att avtal slutits) där vi efterfrågar att få våtrumsintyg och dokumentation över ny elcentral och svaret är att där finns dokumentation och att detta ska överlämnas vid överlåtelsen då vi enligt mäklaren inte kan begära dessa innan och det är praxis att lämna vid överlåtelsen. Vi tycker inte att mäklaren har skött affären tillfredsställande och har den 25 juni begärt att få dessa dokument tidigare igen och efterfrågat vilka andra dokument som kommer överlämnas. Mäklaren har inte gett oss något svar på detta mer än att alla dokument som är relevanta för oss kommer att överlämnas vid överlåtelsen och att detta förfarande är praxis. Vi fick ett mail från säljaren igår kl. 19.33 där de sa att de inte har några kvalitetsdokument men att de kan skicka över lite bilder på badrummet. En vän till säljaren ska ha renoverat badrummet och de hävdar att det är fackmannamässigt utfört. De har enligt deras utsago inte sagt till mäklaren att våtrumsintyg finns. Vi är såklart riktigt upprörda över detta. Kan vi hävda avtalsbrott och häva köpet? Har vi då också rätt till skadestånd och ersättning för vad denna förändring innebär för oss kostnadsmässigt? Vad kan vi yrka på? Vi har själv en bostadsrätt som vi har sålt och har dubbla boendekostnader för juli för att kunna renovera lägenheten under juli. Om vi väljer att ändå köpa lägenheten, vad kan vi då begära för skadestånd och åtgärder från säljarens/mäklarens sida för den problematik de åsamkat oss? Bör vi tänka på något vad gäller överlåtelsen på måndag? Kan vi vägra att betala resterande del innan vi gjort en ordentlig besiktning? Mäklaren säger att hon bara sagt att det är kvalitets dokumentation och att det inte är samma som kvalitetsdokument eller våtrumsintyg. Kan vi via besiktning få ett våtrumsintyg? Supertacksamma för snabb hjälp eftersom mäklaren är allt annat än hjälpsam och säger att hon inte kan göra något och att vi bara får godta detta i princip.

  Med vänlig hälsning, Kim

  • Hej Kim.

   Tyvärr har ni satt er i denna situation själva genom att inte be att få se kvalitetsdokument innan ni signerat ett bindande avtal på bostaden. Ni har litat på muntliga uppgifter vilket alltid är riskabelt att göra.

   Ni kan inte häva köpet.
   Ni måste fullfölja köpet och betala på tillträdesdagen.
   Ni kan inte få ett våtrumsintyg via en besiktning.

   Det ni kan göra är att kräva ersättning i efterhand av antingen mäklaren eller säljaren (beroende på vem som gjort fel).
   Det låter som att mäklaren gjort fel och lämnat felaktiga uppgifter till er (om mäklaren inte kan visa att uppgifterna om våtrumsintyg kommer från säljaren). Ni får alltså kräva ersättning från mäklaren eller säljaren i efterhand.

   Ni kan kontakta mäklarsamfundets kundombudsman som ger er kostnadsfri juridisk rådgivning.
   Telefon: 08-83 22 66

   Mvh admin på EKonomifokus

 86. Hej, har råkat ut för en oseriös Mäklare, hur gör jag?
  Jag vill häva köpet av huset som vi skrivit kontrakt på, på grund av:
  Priset på huset gick upp 250.000:- till 1.200.000:- på en budgivning, som känns allt annat än seriös.
  Nu EFTER vi har skrivit på ett köpekontrakt och jag ville få ut budgivningslistan, så beklagar sig Mäklaren att,
  budgivare 1 inte finns, eller att han aldrig har lagt något bud, att Mäklaren har blandat ihop Budgivare 1 och 3 (jag 2), nu känns även budgivare 3 också fejkad, och hela affären känns som jag blivit lurad på +250.000:- i ett fejkat budgivningsrally, i alla fall ytterst oseriöst, det låter för mig helt osannolikt att han kan blanda ihop budgivare såsom nu Mäklaren försöker förklara.
  Dessutom Vann jag första omgång Budgivning, vid priset 950.000:- och Mäklaren sa att Säljaren godkände mig som köpare och priset, de sa att jag fick köpa huset, så han skickade mig ett köpekontrakt, men då, precis innan Säljaren hann skriva under så, helt plötsligt så säger Mäklaren i ett Mail, att en ”ny” Budgivare 3, har dykt upp, och lagt ett högre bud, men som egentligen är samma budgivare 1, sen var rallyt igång.
  Då jag nu i efterhand fått dessa uppgifter, så vill jag avbryta köpet, på grund av dessa oegentligheter, jag känner mig lurad på + 250.000:- och bedragen, har jag någon chans att dra mig ur köpet på grund av detta?
  Tacksam för svar // Eddie

  • Hej Eddie.

   Du kan inte häva köpet på grund av att mäklaren gjort del.
   Kontraktet du skrivit är mellan dig och säljaren. Inte mäklaren!

   Du kan anmäla mäklaren till fastighetsmäklarinspektionen och, om mäklaren gjort rejäla fel så kan du kräva ersättning om dessa fel lett till ekonomisk skada för din del.

   Börja med att anmäla mäklaren till fastighetsmäklarinspektionen.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 87. Hej, mina föräldrar håller på att sälja sitt hus (vilket de äger halva var) då de hittat en bostadsrätt som de vill köpa. Bostadrätten är en nyproduktion och vi har fått avtalet per mail och men har inte signerat något än. Avtalet i sig är shysst där de har chansen att avträda om de inte får sålt till ett visst datum. Men om de säljs så kommer de behöva betala handpenning och sedan betala slutsumman 1 vecka innan tillträde som är några månader fram. Då mina föräldrar är pensionärer så kommer det vara svårt att få lån men försäljningen av huset kommer täcka hela köpet så länge man gör uppskov. Jag ser att det finns en del risker ändå. Min far är exempelvis inte i så gott skick och det finns en chans att han avlider innan tillträde. Kommer då hans dödsbo låsa hans del av pengarna eller kommer pengarna automatiskt gå in i nya bostaden så min mor kan bo där? Ett annat scenario är ifall de som ska köpa huset inte kan betala de datum de ska tillträda, alltså avtalsbrott vilket riskerar att mina föräldrar inte heller kan betala då de är helt beroende av pengarna från försäljningen. Mina föräldrar vill verkligen ha lägenheten så vågar man signera eller ska man avvakta helt tills pengarna finns på kontot? Tacksam för råd snarast

  • Hej Richard.

   Ni får kontakta banken och se till att få ett lånelöfte så att ni vet att banken kan hjälpa er med tillfällig finansiering.
   Om banken säger nej så tar ni ju en risk. Om banken säger ja så gäller förmodligen lånelöftet inte ändå om din far går bort.

   Men ring banken och se till att få alla lösa trådar säkrade innan ni signerar ett avtal.

   Mvh admin på EKonomiokfus

 88. Hej! Vi har köpt nyproduktion parhus och har tillträtt problemet är att tomten ej ser ut som ritningen vi fått ta del av eftersom vi köpte så pass tidigt så kunde vi välja fritt vilket hus vi ville ha och valde ett som hade mer tomt än huset bredvid som är identiska invärtes, samt därför priset var högre (200 000kr dyrare) var pga den hade mer yta men nu när vi flyttat in så är det ett gigantisk stenblock som tar bort mestadels av den ytan. Vi har frågat och dem säger att dem inte fick spränga mer för kommunen. Men kan jag kräva något? Vi vill inte häva köp men det känns inte rätt att betala för yta när vi ej fått den. Vet att en granne hade samma problem och de löste det med en extra altan.
  Mvh M

  • Hej Milena.

   Förmodligen har ni rätt att få tillbaka en del av köpeskillingen.
   Beräkna hur stor del av er tomt som blockeras av stenblocket och beräkna sedan hur mycket mindre ert pris borde bli på grund av stenen.
   Skicka sedan ett brev eller mail till byggbolaget och kräv att få tillbaka den del av pengarna som ni anser att ni har rätt till.

   Mvh admin på Ekonomifokus

   • Även fast det är en bostadsrätt parhus det kanske inte spelar någon roll bara vara säker..
    tack på förhand!

    • Hej Milena.

     Det spelar roll ifall tomten inte tillhör bostadsrätten. Då har ni ingen rätt till ersättning eftersom tomten inte var en del av köpet.

     Mvh admin på EKonomifokus

 89. Fast dem använde tomten som orsak till prisskillnaden mellan husen. De står att det är en upplåten tomt (inte hundra på vad det innebär)

  • Hej igen Milena.

   ja men då så. Då borde ni ha rätt till ersättning.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 90. Hej
  Jag har köpte ett hus och vi vill ångra mig eftersom kontrakt är skriverit men inga hand penning har överföra till säljare.
  Tack

  • Hej Ahmad.

   Du har inte rätt att ångra dig. Om du drar dig ur avtalet kommer du att få betala ersättning.
   Det blir förmodligen väldigt dyrt för dig att dra dig ur avtalet.

   Mvh admin på Ekonomifokus

Ställ en fråga

Please enter your comment!
Please enter your name here