
Denna artikel går igenom vilka regler och konsekvenser som gäller om någon av parterna i en bostadsaffär ångrar sig och inte längre vill eller kan genomföra affären. Det är samma regler som gäller både för bostadsrätts-affärer och hus-affärer.
Om man bryter ett kontrakt utan att ha rätt till det så begår man ett kontraktsbrott och blir ersättningsskyldig för motpartens alla kostnader och förluster.
Artikelns innehåll:
1. Ångra sig innan ett avtal är skrivet
2. Ångra sig efter ett avtal är skrivet & begå kontraktsbrott
3. Ångra sig som köpare & begå kontraktsbrott
4. Ångra sig som säljare
5. Vad händer med handpenningen?
Klicka för att gå direkt ner till önskad rubrik
1. Ångra sig innan ett avtal är skrivet

Innan dess att ett avtal är skrivet så är inte en bostadsaffär juridiskt bindande. Muntliga avtal är alltså inte bindande i bostadsaffärer. Som köpare eller säljare kan du därför alltid ångra dig och du har full ångerrätt så länge inget kontrakt är signerat.
Så fort ett kontrakt är underskrivet av båda parter är bostadsaffären bindande så länge det inte finns några villkor/klausuler i avtalet som ändrar på detta.
2. Ångra sig efter ett avtal är skrivet & begå kontraktsbrott

När ett avtal är skrivet kan köpare och säljare inte längre ångra sig utan påföljder så länge det inte skrivits in några villkor i avtalet som ger köpare eller säljare rätten att häva köpet. Ett exempel på ett sådant villkor är ett villkor om besiktning. Köparen äger då rätten att dra sig ur affären inom en angiven tid.
Drar man sig ur en affär utan att ha rätt till det så begår man kontraktsbrott och blir ersättningsskyldig, det gäller både köpare och säljare. Det skall dock tillägas att man kan bryta kontraktet utan påföljder om både köpare och säljare är överens om det.
3. Ångra sig som köpare & begå kontraktsbrott

Om du som köpare ångrar ditt bostadsköp så kan du välja att häva köpet. Häver du köpet så begår du kontraktsbrott och du kommer att bli ersättningsskyldig till säljaren, dvs du får betala ersättning till säljaren för alla förluster säljaren gör på grund av dig.
Säljaren kommer då att genomföra en ny försäljning av bostaden och du som köpare blir skyldig att betala samtliga extra kostnader som säljaren får. Detta kan bli väldigt dyrt då du som köpare får betala alla de extra kostnaderna som tillkommer för mäklare, ev styling, städning, förlorad arbetsinkomst, resekostnader för säljare osv.
Den största förlusten kan dock uppstå om bostaden säljs för ett lägre pris än vad den gjorde då du köpte den. Du blir då tvungen att ersätta säljaren för mellanskillnaden, dvs den summan som säljaren förlorar på att bostaden säljs billigare än vid första tillfället.
Fullfölj köpet och sälj bostaden vidare själv istället
Eftersom det kan innebära enorma kostnader för köparen att häva avtalet så brukar man istället välja att genomföra köpet och istället sälja om bostaden så fort man får nycklarna. Säljs då bostaden dyrare än vid det första tillfället så får man ju behålla den vinsten. Det får du inte om du väljer att häva köpet. Om du fullföljer affären och sedan säljer bostaden vidare har du även full kontroll på försäljningsprocessen och kan styra så att den blir så bra som möjligt.
Som köpare av en bostad får du en lista med namn och telefonnummer på de som deltog i budgivningen på bostaden som du just köpt. Kanske är någon av de andra budgivarna som förlorade budgivningen intresserade av att köpa bostaden av dig. Det kan vara värt ett försök och det kan spara dig mycket pengar och tid.
Se till att anlita en riktigt duktig mäklare så ökar du dina chanser att gå plus på affären. Använd den kostnadsfria hemsidan Hittamäklare.se. Tjänsten hjälper dig att jämföra de bästa mäklarna och samla in offerter från de olika mäklarna som är aktiva i din kommun. Du förbinder dig inte till något när du fyller i dina uppgifter och tjänsten är helt gratis.
Om du som köpare väljer att fullfölja köpet så rekommenderar vi dig även att läsa vår sälja bostads guide här på Ekonomifokus. Denna guide ger dig förutsättningar för att göra en riktigt bra affär och kanske till och med tjäna pengar på ditt ångrade köp i slutändan.
4. Ångra sig som säljare

Som säljare har man inte samma möjlighet att häva försäljningen av bostaden. Köparen kan begära ”fullgörelse” och då har du som säljare ingen rätt att ångra dig. Du måste då genomföra affären enligt avtalet oavsett du vill eller inte. Vägrar du så kommer du att bli utkastad av kronofogden och polisen till slut.
Om köparen accepterar din hävning så kan du få betala eventuell ersättning till din köpare för kostnader som uppstått för köpare på grund av hävningen. Exempel på kostnader som kan uppkomma är kostnad för dubbelt boende, kostnad för förvaring av möbler, förlorad arbetsinkomst osv. Detta gäller dock bara om köparen accepterar din hävning och att ni kommer överens om summan du skall betala i ersättning.
5. Vad händer med handpenningen om avtalet bryts?

Många tror att handpenningen tillfaller säljaren i sin helhet om köparen väljer att häva köpet. Det stämmer inte!
Det stämmer att handpenningen används för att reglera ett eventuell ersättning men ibland kanske inte handpenningen räcker till för att täcka hela ersättningsbeloppet. Ibland kan även handpenningen vara större än beloppet som skall betalas i ersättning och då får köparen tillbaka överskjutande del.
Handpenningen används för att reglera ersättningen men om handpenningen är för liten måste den som bryter mot avtalet skjuta till extra pengar för att täcka hela ersättningsbeloppet.
Om handpenningen är större än ersättningsbeloppet skall säljaren alltså återbetala överskjutande belopp till köparen. Det gäller även om säljaren redan fått handpenningen utbetald till sitt konto från mäklaren.
Exempel:
Pelle köper en bostad för 3 500 000 kr och betalar 350 000 kr i handpenning. Pelle bryter avtalet eftersom han inte längre kan köpa bostaden. Säljaren säljer om bostaden för samma pris som Pelle hade betalat och Pelle blir då skyldig att betala 150 000 kr i ersättning till säljaren eftersom säljaren blivit tvungen att betala ett extra mäklararvode, styling osv. Pelle får då tillbaka resterande 200 000 kr som återstår av handpenningen.
Om bostaden istället säljs för 3 200 000 kr, dvs 300 000 kr billigare än det pris som Pelle köpte det för tvingas Pelle även att betala mellanskillnaden. Pelle blir då skyldig att betala 300 000 + 150 000 kr = 450 000 kr. Handpenningen räcker då inte till och Pelle tvingas skjuta till ytterligare 100 000 kr.
Du tjänar ofta på att fullfölja om du har möjlighet
Återigen, om du har möjlighet att fullfölja köpet och sedan sälja bostaden vidare så tjänar du ofta på att välja det alternativet. Du får då full kontroll över processen och får behålla eventuellt överskott. Använd Hittamäklare.se för att samla in offerter och för att jämföra mäklarna i ditt område/kommun. Offerterna kan du sedan använda när du skall välja mäklare samt vid förhandling av provisionen med den mäklaren du tänkt anlita.
Hej! Jag och min sambo har skrivit kontrakt på en nyproduktion (lägenhet)som skall stå färdigt september 2023.Vi har betalat in 75.000kr och skall betala resten vid inflyt.Nu har det uppstått ett problem vi skall separera.Kan man bryta kontraktet och går det hur mycket kommer vi förlora i så fall Med vänlig hälsning, Robert
Hej Robert.
Det beror på vilket kontrakt ni har skrivit. Har ni skrivit förhandsavtal eller upplåtelseavtal kan ni inte bryta kontraktet utan att riskera stora kostnader.
Det går inte att svara på hur stora kostnaderna blir. Kontakta byggföretaget och fråga vad som gäller om ni vill dra er ur köpet.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej Joakim
Jag har skrivit under förhandskontrakten ca 2år sedan och betalde 100000 till en ny produktion men när blev det dags för tillträde fick jag avslag på lånelöfte och har inte möjlighet att gå vidare och köpa lägenheten. Nu har jag mycket panik och vet inte exakt hur kan jag lösa problemet?!
Finns det möjlighet att jag dra ur från affären eller?!
Tacksam för svar.
Hej Nana.
Du får tala med byggbolaget du köpt bostadsrätten av och se om de kan erbjuda dig en lösning. Det lär tyvärr inte bli gratis.
Utöver det finns det nog ingen lösning tyvärr.
Mvh admin på Ekonomifokus
Tips
1. Hittamäklare.se - Jämför mäklarna och deras offerter
2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån
Hej! Du hänvisar till Ingrid Uggla och ett uttalande om att hon inte tror att köparna kommer vinna i sin grupptalan mot JM? Har du någon källa på detta? Jag har läst uttalanden med henne där hon tror att köparna kommer ha framgång så jag blev så nyfiken på om hon svängt och varför! Referera gärna till det tack!
Hej Natalia.
Jag ser nu att jag har läst fel. Det är rätt som du säger, hon tror att de kommer vinna framgång.
Tack för tipset!
Längst ner i denna artikel säger hon det:
https://www.svd.se/a/gEwA45/hojda-avgifter-oroar-kopare-av-nyproduktion
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej!
Betalat handpenning på min nyproduktions lgh och nu har den gått upp 43% i avgift, är inte det en väsentlig anledning att häva/säga upp kontraktet?
Hälsningar
Carina B
Hej Carina.
För att man skall få dra sig ur nyproduktionsköpet på grund av höjd avgift ska höjningen, enligt Bostadsrättslagen, vara ”väsentligt högre” än vad som angivits i förhandskontraktet. Vart gränsen för väsentligt går är det ingen som vet.
Du skulle helt enkelt behöva ge dig in i en tvist med byggbolaget som skulle kunna bli väldigt dyr.
Det finns en tvist i föreningen brf Sjöbris 1 på Öster Mälarstrand i Västerås där flera köpare gått ihop och gjort en grupptalan och vill bryta sina avtal pga 37% höjning. Denna tvist är dock inte avgjord i skrivande stund. Juristen Ingrid Uggla säger i en kommentar i en intervju att hon tror att köparna kommer vinna den tvisten.
Mvh admin på Ekonomifokys
Hej,
Vi har köpt hus och skrev på avtal i maj. Säljaren har mottagit ett brev från kommunen i mitten av juni att det ska göras en stor renovering för dagvattnet som fastighetsägaren ska stå för cirka 100.000kr. När vi tillträder i november då visar han denna lappen för oss på tillträdesdagen. Renoveringen ska dock ske året efter men det är väsentligt information som inte kom fram till oss. Kan vi kräva kostnaden?
Hej Michael.
Ja om säljaren känt till denna information innan köpet så kan ni ha rätt till ersättning.
Jag rekommenderar att du ringer mäklarsamfundets kundombudsman så får du kostnadsfri rådgivning.
Telefon: 08-83 22 66
Mvh admin på Ekonomifokus
Hejsan,
Jag sålde mitt parhus som är en bostadsrätt för ca 6-7 månader sen, bredvid vårt hus så skulle ett attefallshus byggas som inte fick bygglov. När jag hade visning så frågade köparna till mäklaren ang attefallshusen så sa mäklaren de kommer inte komma upp med tanke på bygglov nekats.
Vi säljer huset och skriver avtal.
Nån månad efter jag sålt bostaden så kommer föreningen till mig och ber mig att skriva ett grannmedgivande då attefallshusen är mindre än 4m till tomtgräns. Jag är tydligen skyldig till att skriva under grannmedgivande då jag köpt bostaden på ritning dvs nyproduktion, då jag godkänner situationskarta ekonomiska planen med andra ord att jag godkänt att det skall komma upp ett attefallshus näst intill min bostad, ifall jag inte skulle skriva på så skulle jag kunna begå ett kontraktsbrott.
Jag skriver på, så kommer det till köparens kännedom att jag skrivit på grannmedgivande utan att jag informerat dem. Jag blir kontaktad av köparna och de säger att det inte ingick i vårat avtal och gå emot det vi har diskuterat kring attefallshusen och kontaktat en jurist.
Vad innebär det?
Kan köparen häva bostadsköpen?
Kan de kräva en billigare pris än vad de köpt de för?
Vad finns de för påföljder för mig? Jag har absolut inte lovat de eller nånting.
Hej Martin.
Detta är en fråga som jag tyvärr inte kan svara på enkelt här. En jurist får hjälpa er.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej
Jag har köpt en lägenhet jag snart ska ha tillträde till. I frågelistan har säljaren svarat nej på frågan om han själv har utfört eller låtit utföra om- tillbyggnads eller reparationer utöver normalt underhåll. Det visar sig dock att han har byggt om en vägg då den var felkonstruerad. Är detta något man kan häva köpet på grund av? Vad jag kan se så sitter golvlisterna inte så snyggt monterade där, något jag inte uppmärksammade på visningen men då visste jag heller inte att väggen var ombyggd.
Mvh
Hej Robert.
Nej det räcker inte för att häva köpet. Jag är dessutom ganska säker på att du inte har rätt till någon ersättning i detta fall eftersom det inte går att bestämma värdet på den felaktiga lämnade uppgiften. Att listerna inte sitter snyggt är något du hade kunnat upptäcka vid en undersökning av bostaden.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej,
Min dotter har köpt en bostadsrätt som håller på att byggas. Det är inflyttning om 2 månader. Nu meddelar byggaren att avgiften höjs direkt med ca 40%.
Får man bryta kontraktet och dra sig ur affären?
Får man tillbaka handpenningen?
Får man tillbaka pengarna för de egna materialvalen?
Mvh
Hej Daniel.
Nej, sannolikt inte. Det står sannolikt i avtalen att avgiften kan komma att regleras osv. Byggbolagen brukar ha täckt in sådant i sina konrakt.
Du kan dock låta en jurist granska era avtal om du vill se om det finns en lucka för att dra sig ur köpet. Men som sagt, jag tror inte det.
Mvh admin på Ekonomifokus.
Hej!
Jag och min systers man har köpt en nyproduktion radhus förra året med inflyttning i år om 2 månader. Då när vi sökte lånelöfte hade jag ett fast jobb och banken accepterade lånelöftet men nu efter jag hade skrivit på kontrakt och betalat in handpenning har jag fått sparken av mitt jobb på grund av arbetsbrist. Det är så att banken nekar nu att låna pengar till oss. Hur kommer det blir med förluster? Vem kommer står för förluster nu?
Tack 🙏
Hej Milad.
Du får prata med byggbolaget och fråga vad de kan erbjuda för lösning på problemet.
Det lär sannolikt uppstå en förlust för dig men hur stor den blir beror på hur schyssta byggbolaget är i denna situationen.
I teorin blir du ersättningsskyldig för alla eventuella förluster som uppstår för byggbolaget på grund av ditt kontraktsbrott men det är inte säkert att det blir så i praktiken. Byggbolagen är schyssta ibland.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej
Vi har skrivit på ett kontrakt på lgh.
Vårt lånelöfte sa att köp kan genomföras OM vårt hus blir sålt.
Fråga: får mäklaren denna informationen i vårt lånelöfte?
På kontraktet skrevs ingen sån klausul utan tvärtom – köp måste genomföras även om befintligt hus ej blir sålt???
Hej Anneli.
Ja mäklaren borde kunna se det i lånelöftet men det är tyvärr ert eget ansvar att se till att inte skriva på ett bindande avtal med ett sådant lånelöfte.
Det är kontraktets villkor som gäller, dvs ni kan inte häva köpet på grund av att ni inte fått sålt er gamla bostad utan att begå kontraktsbrott och bli ersättningsskyldiga.
mvh admin på Ekonomifokus
Hej,
Idag är det tillträdesdag enligt kontraktet. Pratade med mäklaren igår som säger att säljaren meddelade att bouppteckningen är klar, dock på frågan hos Skatteverket via webben så får jag meddelande att handledning pågår. Vilket skall man ta och hur bevisa att det inte var klar i tid?
Kommer ringa till Skatteverket för att dubbelkolla och om det visar sig att det inte är klart vad skall man gör i så fall?
I kontraktet finns punkt, vid ej klar bouppteckning senast 15:e (idag), har man möjlighet för köps återgång.
Mäklaren har inte bokat upp möte med bank eller någon av parterna och tillträde skall enligt kontraktet vara idag. Skulle bouppteckning vara klar så har säljaren uppfyllt sin sida dock har mäklaren inte gjort klart sitt med bokning till tillträde ( boka upp banker m. m). Är det i så fall vi som kan bli skyldiga till kontraktsbrott pga att vår bank helt enkelt inte kan komma inom samma dag om mäklaren begär ett möte idag?
Hur skall man tänka
Hej,
Vi har skrivit på för ett hus med överenskommen tillträdesdag, handpenning betalt och närmas tillträde efter en lång väntan där räntor skenat iväg. Säljaren har meddelat att alla papper för försäljning inte kommer vara klara i tid och kontraktet innehållet specifikt punkt att köpet kan återgå om försäljning inte äger rum vid planerat tillträddesdag.
Mäklaren har skickat tilläggs avtal med flytt av datum långt fram i tiden, något som påverkar negativt med kommande räntehöjningar som kommer tills det nya tillträddesdagen.
Hur gör man korrekt på juridisk sätt om vi kommer överens med säljare om prissänkning?
Är det tilläggs avtal som gäller eller skall köpet återgå genom kontrakshävning pga av ej möjligt tillträde först för att på nytt teckna avtal?
Vad skulle bli skillnad för oss?
Tack på förhand
Hej Johanna.
1. Tillträdesdatumet kan endast flyttas om både köpare och säljare är överens om det. Vill någon av parterna inte flytta tillträdesdatumet så gäller det datum som står i köpekontraktet.
Om en part inte fullgör sina skyldigheter, exempelvis inte dyker upp på tillträdet, så kan det ge den andra parten rätt till ersättning och i vissa fall även möjlighet att häva köpet på grund av kontraktsbrott.
2. Om ni kommer överens om en prissänkning skall ett tilläggsavtal upprättas.
Du kan ringa mäklarsamfundets kundombudsman om du vill ha konstnadsfri rådgivning.
Telefon: 08-83 22 66
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej,
Vi har sålt vår bostadsrätt och ångrar oss. Vi vill alltså ta tillbaka försäljning, hur gör vi?
Hej Li.
Det går inte.
Det enda som kan göra det möjligt är om köparen går med att häva köpet.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej, vi har köpt ett hus och kommer bli tvungna att göra ett kontraktsbrott eftersom banken inte längre tror att vårt villa blir såld. Vi har inget annat val än att backa från köpet. Vi har kollat med andra banker men de kräver ett köpekontrakt för nuvarande bostad innan de vill hjälpa oss. Banken tvingar alltså oss att häva köpet.
Vi har inte för avsikt att strida om detta. Vi vill som vuxna människor diskutera fram en lösning. Som vi ser det ger vi dom en chans att sälja om huset. Än är det alltså ingen tvist. Att vi måste betala deras omkostnader och ekonomiska förlust, vet vi, och det har vi heller inte för avsikt att strida om.. under förutsättning att de är realistiska. Detta meddelade vi alla parter omedelbart.
I kontraktet står datum för tillträde med tillägget ”eller efter överenskommelse”. Detta eftersom båda parter ville hålla datumet flytande. Mäklaren har dock missat att specificera detta i kontraktet. Vilket FMI menar är fel, och det ska vi trycka på.
Vi flaggade redan för en månad sedan att våra spekulanter hoppade av en efter en pga av konjunkturen. Vi bad då mäklaren kontakta säljaren och diskutera om vi kunde flytta fram tillträdet. Då visade det sig att säljaren redan förberett allt och inte ville ändra på tillträdesdagen. Mäklaren tog det med en nypa salt och sa att allt säkert skulle ordna sig, vi skulle avvakta, vårt hus skulle säkert bli sålt.
När vi nu befinner oss i den här situationen erbjuder säljaren sig att flytta fram datumet (som ju faktiskt inte är fastställt) en månad mot en hög hyreskostnad samt juristkostnader.
Kan köparen själv fastställa ett flytande datum, utan diskussion med oss, och därefter ta betalt för merkostnader?
Kan dom i det läget begära ersättning för juristhjälp? det förekommer ju ingen tvist.
Såvitt jag förstår kan dom rådfråga en jurist men motparten, dvs vi, ska inte betala för sådan rådgivning.
Vi har hursomhelst varit tvungna att avböja deras förslag.
Nu står vi inför det faktum att dom måste göra en omförsäljning. Vi har inte för avsikt att strida. Dom svarar med att omedelbart överlämna detta till advokat. Men varför? än har vi ju inte diskuterat oss fram till hur vi på bästa sätt kan lösa detta. Här borde mäklaren vara första instans? För även om vi kommer bli skadeståndsskyldiga så ska vi väl ändå inte betala deras juristkostnader förrän det blir en tvist, och dit har vi inte kommit.
Kan dom dumpa priset vid en omförsäljning för att ”bara bli av med det?”
Vår egen mäklare (som säljer vårt hus) menar att ja, det är ett kontraktsbrott, men att detta bör kunna lösas med en snabb omförsäljning. Om vi därefter inte är överens om deras ekonomiska förlust då kan det bli en tvist. Med hans ord i bagaget ifrågasätter vi varför dom kopplar in advokat direkt. Känns som att dom hela tiden går sin egen väg och fattar egna beslut. Har vi ingenting att säga till om?
Hej Annica.
Mäklaren är inte en medlande part och bör inte agera som medlande part i denna typ av situationer. Många mäklare vill dock var snälla och försöka hjälpa till för att allt skall lösa sig.
Säljare och köpare skall vända sig till jurister om de behöver hjälp. Jag föreslår att du kontaktar mäklarsamfundets kundombudsman så får du diskutera ärendet kostnadsfritt med deras jurist.
Telefon: 08-83 22 66
Vid en omförsäljning är alla inblandade parter skyldiga att försöka få ett så högt slutpris som möjligt.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej igen. Tack för svar. Vore tacksam om du kunde svara på en fråga till.Nu har jag fått reda på att banken
gjort en dödning av inteckningen. Fastigheten är samintecknad för flera miljoner. Går det att genomföra köpet då?
Krävs det inte att säljaren sätter in den summan på banken då? Med tanke på att jag betalat hela köpeskillingen på mäklarens begäran och inte bara handpenningen så är jag angelägen om att jag får tillbaka allt utom handpenningen eftersom tillträdet är rejält försenat.
Hej jag har köpt ett hus som skulle tillträdas 4 maj. Det har nu gått 9 veckor. Hela köpesumman är insatt då mäklaren uppmanade mig att göra det.
Blev dock inget tillträde och de skjuter hela tiden upp tillträdet pga att säljarens bank inte lämnat ut pantbrevet. Kan jag häva köpet?
Hej Victoria.
Nej du kan sannolikt inte häva köpet men du kommer sannolikt att kunna kräva ersättning för förseningen av tillträdet i efterhand.
Du kan diskutera ärendet mer med mäklarsamfundets kundombudsman helt gratis om du vill.
Telefon: 08-83 22 66
mvh admin på Ekonomifokus
Hej. Jag var med i en budgivning för nån månad sen på ett hus. Det var endast jag och en till som bjöd. Jag hade högsta budet på 1,5 milj kr. Utgångspriset var 1,3 milj kr. Men säljaren valde att sälja till den andra budgivaren som hade ett bud 30 000kr lägre. Varför jag inte fick köpa var för att jag var ensamstående, den andra spekulanten var barnfamilj. Nu är min fråga, om säljaren inte vill ha mig som köpare, borde inte då säljaren få ta det bud som barnfamiljen lagt först, 1,3 milj kr ? Jag menar, tack vare mig fick säljaren drygt 170 000kr mer. Huset såldes tydligen för 1 470 000 kr. Förstår ni mitt resonemang ?
Hej Hasse.
Jag förstår ditt resonemang men så fungerar det inte. Det hela är en förhandling mellan budgivare och säljaren. Om barnfamiljen hade tyckt som du så hade de kunnat sänka sitt bud till 1,3 miljoner kr istället när de fick reda på att de skulle få köpa. Om barnfamiljen hade sänkt sitt bud så hade säljaren sannolikt blivit irriterad och bett mäklaren att kontakta dig istället och fråga om du fortfarande vill köpa bostaden för 1,5 miljoner. Det hade då varit upp till dig att köpa bostaden, tacka nej eller pruta.
Det hela är alltid en öppen förhandling mellan budgivare och säljaren. Alla parter kan göra precis vad de vill fram tills dess att ett kontrakt är signerat.
mvh admin på Ekonomifokus
hej, och vad händer om bostäderna säljs med nån miljon mindre än tidigare, blir köpare skyldiga att ersätt den förlusten också?
/johan
Hej igen Johan.
Ja, ALLA ekonomiska förluster som ni får på grund av kontraktsbrottet kan ni kräva köparen på.
Mvh admin på ekonomifokus
Hej, vi har köpt ett hus och betalat handpenning på huset. Vi har även ett påskrivet kontrakt på vår nuvarande bostad som ska säljas, handpenning inbetald även här. Nu verkar köparna av vår bostad inte få sålt sin bostad vilket leder till att dem inte kan förlfölja köpet. Det leder i sin tur att vi inte kommer kunna fölfölja köpet av vårt hus. Blir då köparna indirekt skyldiga att betala även för förlusterna som ägaren till vårt hus får?
Hej Johan.
Ja så skulle det kunna bli. Köparna av er bostad blir skyldiga att ersätta er för ALLA de ekonomiska förluster som ni lider på grund av deras kontraktsbrott.
Banken kommer sannolikt att hjälpa er att genomföra köpet av den nya bostaden dock så det lär inte gå så långt.
Mest sannolikt är att ni köper ert nya hus med banken hjälp. Ni får sedan sälja om er nuvarande bostad och er nuvarande köpare får bekosta alla ekonomiska förluster som ni eventuellt lider på grund av omförsäljningen.
Mvh admin på ekonomifokus
Hej! Jag har köpt en lägenhet och har fått låna pengar till handpenning från banken. Nu får vi inte vårt hus sålt och banken är stenhård med att ett påskrivet köpeavtal krävs för att få fullfölja lånet/affären. Säljaren av lgh vägrar flytta fram tillträdet så att jag får lite mer tid att sälja.
Marknaden bara dog för ett par månader sedan. Vi har fler intresserade men ingen vågar lägga bud pga bankernas höjda räntor och att de själva inte sålt än.
Vi har sänkt och sänkt priset med 1,5 miljoner men ändå inget bud, så det har inte med priset att göra utan snarare bankernas fel med räntor och amorteringar.
I vilket läge skall jag ta förlusten och begå ett ofrivilligt kontraktsbrott gentemot säljarna? Hur dyr kan en sådan historia bli? Jag har kollat alla andra möjligheter så som att låna upp mer på huset för att kunna genomföra köpet av lägenheten etc men det finns inga andra utvägar än ett påskrivet köpeavtal – som verkar omöjligt. Jag har bra lön och en god ekonomi med en större sparpeng men det räcker inte som säkerhet för banken.
Hej Annelie.
Tyvärr kan jag inte ge något bra svar eftersom jag inte har tillräckligt insyn i din ekonomi.
Den som är bäst att fråga bör vara din bank.
Om din bank vägrar att hjälpa dig med detta problem så kanske det finns någon annan bank du kan vända dig till?
Kontakta lite olika banker och se om de kan lösa situationen åt dig, om inte din nuvarande bank kan gör det, det är mitt råd.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej Joakim. Vi har köpt ett radhus som ska vara färdigställt i november. Handpenning på 150000 erlagd.
Med rådande bostadsmarknadssituation där vi kommer få ett betydligt lägre pris för nuvarande bostad kommer vi behöva se oss efter ett billigare boende än det vi köpt, eftersom vi inte kommer få det pris vi från början kalkylerat för nuvarande boende.
Säljare för nyproduktionen är bonava.
Vår önska är att kunna få backa ur det köpekontraktet/häva det och att bonava säljer det till någon annan.
Kan man göra så? Vad kommer de troligtvis föreslå?
Med vänlig hälsning,/
Hanna
Hej Hanna.
Sannolikt kan ni inte dra er ur affären utan att begå kontraktsbrott. Du får nog kolla med Bonava om det går att lösa på något sätt. Det är svårt för mig att svara på tyvärr eftersom olika bolag kan agera på olika sätt.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej, kan en köpare häva köp av bostadsrätt om en hyreshöjning sker efter att avtal skrivits och handpenning betalats? Hur går i så fall processen till?
Hej Josefine.
Nej tyvärr. Men om uppgiften om höjning undanhållits av säljaren kan köparen ha rätt till ersättning.
Jag rekommenderar att du ringer mäklarsamfundets kundombudsman så får du gratis rådgivning av deras jurist.
Telefon: 08-83 22 66
Mvh admin på ekonomifokus
Hej! Vi har skrivit kontrakt och betalat handpenning på en fastighet efter godkännande från banken. Vi gick till och med på möte där vi fick presenterat räntesats för banklån och banken säger att allt är i sin ordning. Nu 4 arbetsdagar innan tillträdet ringer banken och backar ur vilket ger oss mycket kort tid för att hitta ny långivare. Kan banken verkligen dra sig ur så sent inpå? Vi har god ekonomi men en hel del låneansökningar. Säljare är kronofogden och därmed har vi ingen friskrivningsklausul. Tacksam för råd.
Hej Maja.
Ja banken kan dra sig ur ett lånelöfte när de vill. Lånelöften är inte bindande tyvärr.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej Joakim
Signade för ett år sedan ett bindande bokningsavtal för en nyproduktion. Fick dock insikt i att huset som jag signat för inte alls har skog på två sidor som mäklaren fått mig att tro, efter att jag signat. Innan signering, när jag tittade på karta och fysiskt på plats trodde jag att det var tomten bredvid aktuell tomt som var aktuell, och när jag försökte få det bekräftat med mäklaren, sade han att det ”inte var riktigt klart med tomten ännu”. När jag signat dök det några månader senare upp ytterligare en bild på mäklarens objektsbeskrivning som visade markens egentliga läge. Där framkom att mitt hus kommer ha en väg på sidan om, och ett hus framför. Kan jag häva köpet p g a väsentligt avtalsbrott? Jag mejldialog där både jag och mäklaren pratar om skogen på två sidor, däremot har jag inte dokumentation på det som han sa om var tomten låg.
Hej Annett.
Jag tror inte att du kan häva köpet men möjligtvis att du kan ha rätt till ersättning av mäklaren men det är inte heller helt säkert.
Mitt råd är att du ringer mäklarsamfundets kundombudsman så får du kostnadsfri rådgivning:
Telefon: 08-83 22 66
Mvh admin på Ekonomifokus
En dödsbo gjort bouppteckning.
Revisionsfirman skrev enl.dom standard värde lösöre 2000 kr per rum.. totalt ca 12500kr
Garage inventarier ca 20 000 kr minst samt en mindre skogsmaskin togs inte med.(ägs med en farbrors gemensamt skog.
Bla krävde 1 dödsbodelägare att husbesiktning skulle göras på bekostnad av dödsbo fast denne
Vill köpa.lite onödigt.
Inget lagkrav och den borde hon få ersätta som beställde.
Förslag från den systern som vill köpa huset är nu följande för att det ska bli billigare för hennea sambo att lösa in sig i huset:
Vid bouppteckning ska hela huset 3,7 miljoner tillfalla henne.
Slipper hon lagfartsavgift då 1,5 %=27500kr ?
Sen ska fonder värderas och överföras på andra syster som ska skatta för dom fast hon inte säljer vidare?
Kontanter bankmedel skall också användas som betalning .
Villan har delvis tömts då bouppteckning registrerades typ 10 december -21.
Andra syster börjat fylla med inventarier från hennes hus samt byggmatrial till badrum och kräver städning ??
När är huset lagligen hennes ?
Efter lagfart registreras för att hon ska bevijas rotavdrag ?
Fanns ett alternativ att dela allt lika men det gillades inte av den som skulle ta över villan..
Hej Nilsson.
Detta är tyvärr frågor som jag inte kan svara på.
Gällande lagfarten så är svaret ja, hon behöver inte betala stämpelskatt för lagfarten. Hon behöver endast betala den administrativa avgiften på 825 kr.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hi,
We have recently bought a house (äganderätt)in Stockholm. Before buying we have checked the inspection done by well certified company and they mentioned some research must be done for the gillestuga and bed room in the basement.Sellers did the research through other certified company where they suggested some fixes need to be done to remove the moisture (fukt) in the basement.The fix is to replace the existing wall and floor in the basement with mechanical ventilated floor through a certified professional.
before writing the contract we checked the makläre and he mentioned that they will fix it as it is written on the contract. We checked with mäklare before the tillträde and he said that everything is fixed but after getting the keys we checked with a certified company and they told still the fukt is there in the basement and increased .
We passed the information to mäklare and seller as well. And also we see some electrical issues in the house as as well.
Is it possible to cancel the contract and buy another house (as we sold our current apartment as well) and could you please suggest what we should do in this case?
Best regards,
Tha.ra
Hello Thara.
Call 08-83 22 66 and you will get free legal advice from mäklarsamfundets kundombudsman.
https://www.maklarsamfundet.se/kopa-och-salja-bostad
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej, läste artikeln om hävning. Vi sitter i en sist där myror kommer in via grunden av vår sålda lägenhet. Nu börjar de fundera på att försöka häva köpet för dolt fel. Jag har inget ansvar för grunden så jag tycker inte de kan gå så långt. Kan de häva köpet och om de gör får vi ersättning ?
Hej Peder.
Det går inte att häva köpet på grund av myror i grunden.
Det är inte ett fel som är allvarligt nog för hävning.
Bostadsrättsföreningen får åtgärda felet eftersom det är deras ansvar.
Mvh admin på Ekonomifokus
Tack för svaret Joakim
Problemet är att vid tillträdet kommer det att finnas flera ton ”skrot” och inventarier kvar i hus och förråd. Det är ett avsevärt jobb att börja med när man tillträder. Visserligen så kan jag låta någon annan göra det på köparens bekostnad, men det blir mycket arbete med att ordna med folk. Kan jag ta betalt för mitt eget arbete också?
Sen gäller det ju att kräva säljaren på kostnaden. Vad händer om hen vägrar? Kan jag kräva att en tillräcklig summa sätts undan hos mäklaren vid avräkningen för att täcka kostnaderna?
Hälsn.
Ingemar
Hej
Vi har skrivit kontrakt på en fastighet där det förutom huset finns fler stora förråds byggnader. Tillträde ska ske den 2/8. I kontraktet finns ett villkor att vi skulle få tillgång till ett av förråden, som även innehåller gäststuga den 31/5. Alltså hela det huset. Muntligt skulle låsen bytas och vi få nycklarna. Dagen innan fick vi besked per tel. att säljaren inte kunde tömma hela förrådet. Vi lät då säljaren få använda en hörna i förrådet. När vi kom med första lasset så visade det sig att det inte bara var en hörna. Vi kom överens med säljaren att vi skulle ha gästdelen och använda ett av de andra förråden. Nu har vi varit där och ställt in en del i det förrådet, men vi har fortfarande inga nycklar. Anledningen till att vi vill komma åt förråden snabbt är att jag idag hyr förråd för nära 6.000:-/mån. men har lyckligtvis inte tordats säga upp dem än.
Nu har vi fått ett långt mail från säljaren där hen påpekar att hen haft corona och inte kommer att kunna flytta ut till tillträdesdagen. Hen vill istället hyra fastigheten av oss under 3 mån. mot att betala rörliga kostnader och sköta trädgård. Inte alls aktuellt för oss även om vi inte är i akut behov av att flytta in den dagen.
Det har även varit en massa tjafs om köp av lösöre till fantasipriser som vi kanske inte behöver gå in på här.
Allt detta har gjort att vi nu är så trötta på den här affären så att glädjen över huset är helt borta.
Finns det något sätt att komma ur affären utan alltför stora kostnader?
Om man läser texten ovan så verkar det som säljaren kan sälja fastigheten till en bekant för kraftigt underpris och låta köparen stå för mellanskillnaden. Kan det vara möjligt?
Hälsn.
Ingemar
Hej Ingemar.
1. Ni kan inte komma ur affären utan att det kostar er mycket pengar (så länge ni inte lyckas få till en överenskommelse med säljaren om att köpet återgår och ni slipper betala någon ersättning).
Jag förstår inte heller varför ni skall kliva av affären. Kräv att den genomförs enligt avtalet istället och acceptera inte att flytta datum för tillträdet eller at hyra ut bostaden. Då blir det ju tillträde det datum ni planerat och allt går enligt plan.
2. Nej, säljaren kan inte sälja bostaden till ett underpris och kräva köparen på mellanskillnaden.
Bostaden skall säljas genom ett vanligt försäljningsförfarande och säljaren skall verka för att få ut ett så högt försäljningspris som möjligt.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej,
Vad menas med att köparen kan ”begära fullgörelse” ?
Kan man som säljare påverka om bostaden sålts till under marknadsvärde pga att mäklaren satt ett för lågt pris och försäljningen inte gick till budgivning?
Hej Leif.
Begära fullgörelse = kräva att affären går igenom.
Du kan inte häva affären pga att priset var för lågt.
Om mäklaren gjort en grov felvärdering av bostaden kanske du kan kräva ersättning men jag tror faktiskt inte det.
Ring mäklarsamfundets kundombudsman så får du kostnadsfri rådgivning kring om det finns något du kan göra.
Telefon: 08-83 22 66
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej Joakim,
Jag håller på köppa en lägenhet fixade min lånelöfte från bankens sida men har inte pratat med banken verbalt eller i telefonen bara har blivit godkännd från sidan. Igår gick jag till mäklarens kontor och vi skrev på kontraktet och jag betalade handpenningen, blir det något problem om banken godkänner inte bostaden eller ger inte pengarna till mig kan ja få min handpenningen tillbaka?
Tack på förhand
Vänligen/Denis
Hej Denis.
Ja det kan bli problem då men om du blivit godkänd på hemsidan kommer du med allra största sannolikhet att bli godkänd av banken också så länge du varit ärlig i din ansökan på hemsidan.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hi Joakim,
Really thanks for your comments. I think it very helpful.
BTW should this ”A contract is a contract and he can withdraw the contract without consequences.” be ”A contract is a contract and he can’t withdraw the contract without consequences.”? – he can’t
And can I know what kind of support, I can get from broker? Is it just seller and me to discuss? Or broker also need to do thing to ensure the handover/exchange complete?
Thanks again!
Rgds,
David
Hi ,
I bought a house and should finish the handover on next Friday. But on last Tuesday, the seller wants to withdraw the contract. I and the brocker told him, he can’t do that. But we are not sure he will show on the exchange day. Or maybe he wants to change the price to continue the handover. From your article, I think I can reject this kinds of request. How should I protect myself? And bank has prepared the loan money for the exchange, if the seller reject the exchange, will I get some problem from bank, like break their contract?
Many thanks for your help in advance.
Rgds,
David
Hello David.
1. Yes you can reject that request. A contract is a contract and he cant withdraw the contract without consequences.
If the buyer doesnt fuflfill hes dutys according to the contract, he is breaking the contract and will have to pay you for all you losses.
2. You dont have to worry about your new home. Your bank will help you with the loan for your new home even if your buyer breaks the contract.
3. If your buyer doesnt show up to the exchange day you should contact a lawyer or you can call mäklarsamfundets kundombudsman to get some legal guidance for free.
Telefon: 08-83 22 66
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej Joakim
En äldre person har sålt sin bostadsrätt i Sverige och flyttat till Finland för tre veckor sedan.
Nu ångrar hon sig och vantrivs oerhört mycket. Hon vill häva försäljningen till varje pris och få tillbaka sin bostad i Sverige. Går det ? Vad skall hon göra? Hon är beredd att betala allt som det kan innebära för att få tillbaka lägenheten i Sverige.
Tacksam för svar, som jag skall vidarebefordra till henne
Kajsa Bergström
Hej Kajsa.
Hon kan inte ensidigt häva avtalet.
Det enda hon kan göra är att erbjuda en rejäl ersättning till köparna och hoppas på att de går med på att häva affären.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej Joakim, jag ställde en fråga för ca 2 veckor sedan angående försäljning av vår bostadsrätt där köparen inte har kunnat fullfölja köpet på grund av problem med banken då en av säljarna har gått bort och banken backade från deras bolånelöfte. Vi har väntat nu i över en månad för att hen ska fixa det, men hen har inte lyckats.
Du skrev att vi har rätt att häva avtalet och få ersättning för alla våra ekonomiska förluster.
Nu är det så att vi vill häva avtalet på grund av avtalsbrott, men nu vägrar köparen att skriva på hävningsavtalet. Kan/får hen göra det? Vad gör vi nu? Behöver vi skaffa advokat, och i så fall, vart kan vi vända oss? Snälla ge mig råd, vi sitter nu med dubbla boendekostnader och det här har tagit hårt på mitt mående.
Mvh
Pamela
Hej Pamela.
Ring mäklarsamfundets kundombudsman så får du kostnadsfri rådgivning och tips på hur du kan gå vidare och få till en ensidig hävning av kontraktet.
Telefon: 08-83 22 66
Mvh admin på Ekonomifokus
tjena, vilka lagar är detta? skulle vilja veta kapitel och paragraf
Hej Oscar.
Det är jordabalkens fjärde kapitel som reglerar köp, byte och gåva av fast egendom.
Man använder den mestadels till bostadsrätter också men där blandar man även in köplagen.
Du får leta upp paragraferna själv.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hi,
Thanks a lot for all your answers, Andreas!
I have bought an apartmet (bostasrät) and got the keys few days ago.
While furnishing the apartment I realized it is really cold in there. I was not hot when I was in the apartment during a showing, but it was not that cold.
I brought a thermometer and in the milldle of the room temperature was 16.5 degrees, in one of corners it was bellow 12. The elements are 50 degrees hot. The selleer didn’t mention that it can be that cold.
Also cold air comes from all the power sockets and swithes.
What can I do?
Can I cancel the contract?
If I decide to sell the apartment – do I need to inform the new buyer about these pequiliarities of the apartment?
Thanks a lot!
Hello Dmitry.
You can not cancel the contract.
The bostadsrättsförening is responsible to keep the apartment warm.
Contact the bostadsrättsförening and they will help you.
Mvh admin på Ekonomifokus