Ångra bostadsaffär – Häva avtalet

Denna artikel går igenom vad som gäller om någon av parterna i en bostadsaffär ångrar sig. Det är samma regler som gäller för detta vid bostadsrättsaffärer och husaffärer. Följande situationer kan dyka upp:

 1. Ångra sig innan ett avtal är skrivet
 2. Ångra sig efter ett avtal är skrivet
 3. Ångra sig som köpare
 4. Ångra sig som säljare

1. Ångra sig innan ett avtal är skrivet

Innan dess att ett avtal är skrivet så är inte en bostadsaffär juridiskt bindande.
Muntliga avtal är alltså inte bindande i bostadsaffärer. Som köpare eller säljare kan du därför alltid ångra dig och du har full ångerrätt om inget kontrakt är signerat. Så fort ett kontrakt är underskrivet av båda parter är bostadsaffären bindande så länge det inte finns några villkor i avtalet som ändrar på detta.

2. Ångra sig efter ett avtal är skrivet

När ett avtal är skrivet kan köpare och säljare inte längre ångra sig utan påföljder så länge det inte skrivits in några villkor i avtalet som ger köpare eller säljare rätten att häva köpet. Ett exempel på ett sådant villkor är ett villkor om besiktning. Köparen äger då rätten att dra sig ur affären inom en angiven tid.

3. Ångra sig som köpare

Om du som köpare ångrar ditt bostadsköp så kan du välja att häva det.
Häver du köpet så kommer du att bli ersättningsskyldig till säljaren, dvs du får betala ersättning till säljare. Säljaren kommer då att genomföra en ny försäljning av bostaden och du som köpare blir skyldig att betala samtliga extra kostnader som säljaren får på grund av detta.

Detta kan bli väldigt dyrt då du som köpare får betala alla de extra kostnaderna som tillkommer för mäklare, ev styling, städning, förlorad arbetsinkomst, resekostnader för säljare osv. Den största förlusten kan dock uppstå om bostaden säljs för ett lägre pris än vad den gjorde då du köpte den. Du blir då tvungen att ersätta säljaren för mellanskillnaden, dvs den summan som säljaren förlorar på att bostaden säljs billigare än vid första tillfället.

Fullfölj köpet och sälj bostaden vidare själv

Eftersom det kan innebära enorma kostnader för köparen att häva avtalet så brukar man istället välja att genomföra köpet och istället sälja om bostaden så fort man får nycklarna. Säljs då bostaden dyrare än vid det första tillfället så får man ju behålla den vinsten. Det får du inte om du väljer att häva köpet. Om du fullföljer affären och sedan säljer bostaden vidare har du även full kontroll på försäljningsprocessen och kan styra så att den blir så bra som möjligt.

Som köpare av en bostad får du en lista med namn och telefonnummer på de som deltog i budgivningen på bostaden som du just köpt. Kanske är någon av de andra budgivarna som förlorade budgivningen intresserade av att köpa bostaden av dig. Det kan vara värt ett försök och det kan spara dig mycket pengar och tid.

Se till att anlita en riktigt duktig mäklare så ökar du dina chanser att gå plus på affären.
Använd den kostnadsfria hemsidan Hittamäklare.se. Tjänsten hjäper dig att jämföra de bästa mäklarna och samla in offerter från de olika mäklarna som är aktiva i din kommun.
Du förbinder dig inte till något när du fyller i dina uppgifter och tjänsten är helt gratis.

Om du som köpare väljer att fullfölja köpet så rekommenderar vi dig även att läsa vår sälja bostadsguide här på Ekonomifokus. Denna guide ger dig förutsättningar för att göra en riktigt bra affär och kanske till och med tjäna pengar på ditt ångrade köp i slutändan.

4. Ångra sig som säljare

Som säljare har man inte samma möjlighet att häva försäljningen av bostaden.
Köparen kan begära ”fullgörelse” och då har du som säljare ingen rätt att ångra dig.
Du måste då genomföra affären enligt avtalet oavsett du vill eller inte.
Vägrar du så kommer du att bli utkastad av kronofogden och polisen till slut.

Om köparen går med på din hävning så kan du få betala ersättning till din köpare för kostnader som uppstått för köpare på grund av hävningen.
Exempel på kostnader som kan uppkomma är kostnad för dubbelt boende, kostnad för förvaring av möbler, förlorad arbetsinkomst osv.

Vad händer med handpenningen vid hävning av avtalet

Många tror att handpenningen tillfaller säljaren i sin helhet om köparen väljer att häva köpet. Det stämmer inte!

Det stämmer att handpenningen används för att reglera ett eventuell ersättning men ibland kanske inte handpenningen räcker till för att täcka hela ersättningsbeloppet. Ibland kan även handpenningen vara större än beloppet som skall betalas i ersättning och då får köparen tillbaka överskjutande del.

Handpenningen används för att reglera ersättningen men om handpenningen är för liten måste den som bryter mot avtalet skjuta till extra pengar för att täcka hela ersättningsbeloppet.

Om handpenningen är större än ersättningsbeloppet skall säljaren alltså återbetala överskjutande belopp till köparen. Det gäller även om säljaren redan fått handpenningen utbetald till sitt konto.

Du tjänar på att fullfölja om du har möjlighet

Återigen, om du har möjlighet att fullfölja köpet och sedan sälja bostaden vidare så tjänar du absolut mest på det alternativet. Du får full kontroll över processen och får behålla eventuellt överskott. Använd Hittamäklare.se för att samla in offerter och för att jämföra mäklarna i ditt område/kommun. Offerterna kan du sedan använda när du skall välja mäklare samt vid förhandling av provisionen med den mäklaren du tänkt anlita.

Före detta fastighetsmäklare med mångårig erfarenhet av yrket och branschen. Besitter även djupgående kunskaper inom börs, aktier och investeringar.

305 KOMMENTARER

 1. Hej. Min ex-man och jag äger halva huset var. Vi har skrivit köpekontrakt med hans son i juni, med tillträde 1 augusti. Sonen med familj flyttade in i huset helgen före 1 augusti, sedan visade det sig att han och hans fru inte fick lånen klara till 1 augusti, och detta är fortfarande inte löst. Med andra ord har de nu bott tre månader i huset utan att betala köpeskillingen. Det finns en paragraf i kontraktet som heter ”Kontraktsbrott” där det står ”Vid kontraktsbrott av väsentlig betydelse, har part dessutom rätt att häva köpet”. Detta måste väl anses som kontraktsbrott av väsentlig betydelse så att jag som säljare kan häva köpet? Jag undrar också om min ex-man måste godkänna hävningen och på så sätt ge sin som möjlighet att fortsätta bo i huset utan att betala?

  Det finns också en paragraf där det står ”Säljaren skall till Köparen på Tillträdesdagen överlämna kvitterat köpebbrev avseende Fastigheten, tillsammans med övriga handlingar som erfordras för Köparens lagfart/Inskrivning”. Detta blev ju nu inte gjort i och med att de meddelade oss att lånen inte blivit beviljade. Det var ju på banken detta skulle ske…. Kan detta hindra mig från att häva köpet? Kan det anses som att jag som säljare därmed inte fullgjort min plikt? Kan detta istället ge köparna rätt att häva köpet?

  Om jag har rätt att häva köpet, hur går jag då tillväga? Det finns en tid bokad på banken 7 november, men köparna har visat tveksamhet till att även denna gång fullfölja köpet. Om de inte fullföljer detta datum är min tanke att häva köpet då.

  Tacksam för svar!

  • Hej Ewa.

   Det är köparna som har brutit mot avtalet.
   Köpebrevet skall endast överlämnas om köpeskillingen betalas eftersom det fungerar i princip som ett ”kvitto” på att köpeskillingen är betald.
   Ni har rätt att häva köpet eftersom köparna inte betalat på tillträdesdagen.

   Vad jag vet så krävs det att både du och din ex-man häver köpet ihop. Om din ex-man skulle vägra att häva köpet så vet jag faktiskt inte hur man skall gå till väga.
   Då är man inne på en juridik som jag inte kan.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 2. Hej Andreas,
  Jag undrar om en mäklare har skyldighet att visa att köparen har fått lånelöfte om man som säljare ber om det (vår köpare har dragit sig ur vår affär efter att skrivit på alla papper och begått avtalsbrott)
  Mäklaren säger nu att den ska kolla med sina jurister om det går vilket jag tycker känns konstigt.

  Mvh Tony

  • Hej Tony.

   Nej vad jag vet har inte mäklaren någon skyldighet att visa upp köparens lånelöfte.
   Däremot bör mäklaren alltid begära in lånelöftet av köparen innan kontraktsskrivningen.
   Det är dock vanligt att mäklare är lite lata och slarvar med den biten. Det är inget juridiskt fel av mäklaren men det är ett slarvfel.
   Det låter som att det kan vara så i detta fallet att mäklaren inte har begärt in något skriftligt lånelöfte i denna affär.

   Du kan alltså inte kräva någon ersättning av mäklaren för att köparen dragit sig ur affären om det är vad du funderar på.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 3. Om man skrivit på för ett nytt hus som ska byggas på en tomt man samtidigt köpt. Går det då att häva köpet av hus och tomt? Huset ska vara klart om 12 mån. Ingen handpenning är inbetalad för varken hus eller tomt. (Om inte, vad kostar det att köpa sig ur detta?)

  • Hej Rolf.

   Gällande tomten: Om du köpt tomten på vanligt vis så kan du inte häva avtalet utan att behöva ersätta säljaren för alla ekonomiska förluster som säljare får på grund av din ”hävning”.
   Gällande huset: Jag är osäker på hur husleverantörernas avtal ser ut så du får kontakta husleverantören och ställa den frågan.

   Mvh admin på Ekonomifokus

  • Tips
   1. Hittamäklare.se - Jämför mäklarna och deras offerter
   2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

 4. Hejsan .
  Vi har en fråga angående ett köp av bostadsrätt.
  Vi köpte och betalade för en lägenhet i Juni fick hämta nyckel hos mäklaren.Vi har sett och bestämt oss ganska nedgången men vi hade råd att köpa denna.Men dröm om min förvåning när vi kommer in har säljaren varken plockat ur eller städat ,vi ringer omg mäklaren för att få denne att komma och titta för vi blev inte glada ville häva köpet,men det skulle inte gå utan vi skulle då sälja den i vår tur
  Vi fick då vete att vi kunde begära ersättning om vi själva stod för städ och bortforsling av möbler.Då bestämde vi att göra detta eftersom vi i dagsläget bor i husvagn och ville få ett normalt boende.Säljarens slantar sitter tydligen hos Länsstyrelsen.
  Vi tar med oss städmaterial färg och dy för att fara ner och börja men dröm om förvåning när en i styrelsen säger att vi inte kan börja p.g.a att det finns en vattenskada hos grannen under och det kommer från vårt badrum.Men det är tydligen en gammal skada som föreningen vetat om ,men aldrig haft någon besiktning.Varpå nu tar kontakt med sitt försäkringsbolag och får skadan undersökt och den är mycket allvarlig.Vårt försäkringsbolag är inkopplat eftersom vårt badrum måste rivas.men de hjälper inte till eftersom skadan fanns långt före vårt köp.Mäklaren får inte tag i säljaren och vi ska stå för ytskiktet i vår lägenhet som enligt offert ska kosta 30450+moms ,vi betalar hyra för lägenheten men kan inte bo där är detta rimligt Vi är så besvikna .Vad ska vi göra Tacksam för ett svar M.V.H Anita

  • Hej Anita.

   Gällande vattenskadan har jag ingen hjälp att erbjuda tyvärr. Det är lite för invecklat för att jag skall kunna svara på.
   Jag tror dock att ni får bita i det sura äpplet och se till att badrummet fixas och bekosta det själva. Förmodligen borde ni kunnat ha upptäckt att badrummet var dåligt om ni gjort en ordentligt besiktning vid köpet.

   Städning och bortforsling av möbler och inredning kan ni anlita en firma som utför. Sedan kan ni kräva ersättning av säljaren för kostnaderna.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 5. Hej Andreas.
  Jag ska köpa min mors hus för 1000 000 kr. Dock är det inte fastställt när utav olika praktiska skäl. Till saken hör att min mor behöver nu göra en större renovering av fastigheten vilket hon inte har medel till att genomföra. Kan jag betala renoveringskostnaden som en del av handpenning till husköpet ca 150 000kr och att avtal då skrivs av köpet? Hur länge är en handpennng gällande som att köpet har vunnit laga kraft, tex om min mor skulle gå bort under tiden mellan handpenning och genomförande av köpet i sin total? Eller är det bättre att jag lånar ut renoveringssumman till min mor och avvaktar tills köp av huset kan gå igenom till fullo.

  Mvh
  Katrin

  • Hej Katrin.

   Ni kan absolut skriva ett avtal och du kan betala handpenningen även om tillträdet inte är förr än långt fram i tiden.
   Det är inga konstigheter. Om din mor skulle gå bort så påverkar det ingenting. Det är ändå samma förutsättningar som gäller.

   Mvh admin på Ekonomifokus

  • Tips
   1. Hittamäklare.se - Jämför mäklarna och deras offerter
   2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

  • Hej!
   Vi har skrivit på överlåtelsekontrakt på en bostadsrätt. Säljaren har ännu inte skrivit på detta originaldokument. Vi vill nu häva köpet. Säljaren hävdar att påskrift på kopia via mail gäller och ska anlita advokat för att få detta prövat. Handpenning ska betalas 19 november. Vi har återkallat våra underskrifter.
   Har vi rätt att häva köpet? Tacksam för snabbt svar.
   Hälsningar
   Elisabeth

   • Hej Elisabeth.

    Båda parter måste signera originalhandlingen för att avtalet skall vara bindande.
    Innan dess att båda parter har signerat originalavtalet kan vem som helst av parterna återkalla sin underskrift.
    Scannade avtal är alltså inte juridiskt bindande enligt den info jag hittar bland mäklarsamfundets juristers utlåtande.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej! Har en vän som sitter i en väldig knipa. Min vän o hennes sambo sedan 40 år har ett hus som det har till försäljning som tyvärr verkar vara svårt att få sålt de har lagt handpenning på 120.000 av den totala kostnaden 700.000 På en bostadsrätt på 5 rum o kök med en ”hyra på 7200:-/månaden. För 3 veckor sedan avled hennes sambo hastigt o kvar står hon med ett hus till försäljning o en bostadsrätt som hon nu måste enligt mäklaren fullfölja medans banken å andra sidan säger att hon kanske ej får lån till att köpa/ förvärva bostadsrätten då lånebilden förändrats. Hur kan detta vara möjligt? Vad gör man i en sådan här situation? Tacksam för svar. Väninnan.

   • Hej Ylva.

    Det var en jobbig sits.
    Tyvärr finns det ingen enkelt lösning och hon är tvungen att fullfölja köpet av den nya bostaden även om hennes sambo gått bort.
    Fullföljer hon inte köpet så blir det kontraktsbrott och det kan bli dyrt.
    Det som skulle kunna hjälpa henne är om hon hittar någon som går in som medlåntagare på den nya bostaden.
    Då kommer hon förmodligen att få lånet hos banken.

    Eller, så får hon behålla huset.
    Begå kontraktsbrott på den nya lägenheten, bita i det sura äpplet och betala de kostnader som kommer med kontraktsbrottet.

    Oavsett så behöver hon ju få ett definitivt besked av banken så att hon vet säkert om hon får lån eller inte till den nya bostaden.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej! Vi köpte ett hus nyligen och allt var klar med betalningen men sen upptäckte vi det finns ett servitut i tomten som inte är inskriven i lantmäteriet. Företaget som har servitutet vill även skärpa den och strama från vår rättigheten att använda tomten fritt. Vi la mycket tid och haft kontakt med jurister. Jag fick utmattningssyndrom.
   – Är vi skyldiga något till säljaren om vi vill häva köpet?
   – Anses säljaren ersättningsskyldig till oss och vad?
   Mvh/Mi

   • Hej Mi.

    Det är tyvärr lite för avancerat för att jag skall kunna svara här.
    Kontakta mäklarsamfundets kundombudsman så får du kostnadsfri juridisk rådgivning.
    Telefon: 08-83 22 66

    Mvh admin på Ekonomifokus

   • Tips
    1. Hittamäklare.se - Jämför mäklarna och deras offerter
    2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

  • Hej
   Min mor har sålt sin BR lägenhet. Nu får inte mäklaren in handpenningen.
   Vilket ansvar har mäklaren i att kräva in handpenningen från köparen?
   Det finns inget krav på att deras hus skall säljas för att köpet skall genomföras.
   Till saken hör att mäklaren skall sälja deras hus också vilket får mig att tro att de inte driver ärendet med handpenningen till oss på ett adekvat sätt!

   • Hej Rikard.

    Mäklaren kan inte kräva in någon handpenning och har inget ansvar för att handpenningen betalas in.
    Om köparen inte betalar in handpenningen så begår de ett kontraktsbrott.
    Som säljare skall man först meddela köparen igen att de skall betala in handpenningen.
    Om det ändå inte görs så har säljaren rätt att häva affären och kräva ersättning av köparen för all ekonomisk skada som kontraktsbrottet orsakat.

    Mvh admin på Ekonomiokfus

  • Hej!
   Vet inte om de är rätt tråd men hoppas ok ändå.
   Vi har köpt ett hus, nyproduktion.
   Varit mycket strul fram och tillbaka.
   Har inte velat skriva på avropet förrän vi fått ALLA priser.
   Nu började vi se ljuset i tunneln och skulle skriva på.
   Då har de ändrat så vissa saker ingår tydligen inte längre och vissa saker kostar mer.
   priser de skrivit för jobb är mer än de dubbla.
   Har allt på mail.
   Vad har jag för rättigheter?

   • Hej Nina.

    Det vet jag tyvärr inte.
    Jag är för dåligt insatt i den typen av avtal.
    Ett tips är att läsa igenom era avtal noga, då brukar man få en bättre bild av vilka rättigheter och skyldigheter man har.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Tips
   1. Hittamäklare.se - Jämför mäklarna och deras offerter
   2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

  • Hej
   Min dotter står i begrepp om att köpa hus. De har bestämt en överlåtelsebesiktning de 20/12 kl 9.00.
   På eftermiddagen har mäklaren bestämt ett möte mellan henne och säljaren så man skriver ett ”preliminär kontrakt” (finns det ?) och sedan inom 5 dgr ska de erlägga handpenning. De kommer även att vilja ha en separat besiktning av installation av el och elstäder samt vvs och vattenkvalité, då säljaren inte har några direkta uppgifter om detta utan menar att i egenskap av målare så har har gjort arbete själv som är bra.
   Vad ska hon tänka på här?
   Ska det formuleras något tydligt i kontraktet(preliminära) så att hon kan få tillbaks sin handpenning om inte att är OK?
   Mvh
   Ewa

  • Hej.
   Vi har skrivit ett köpekontrakt på ett hus vi ska sälja och ett på ett hus vi själva ska köpa. Tillträde för båda husen är 2/3 el efter överrenskommelse.
   Min fråga är så här, om paret som vi köpt huset av ännu inte hunnit fixa sig ett nytt boende till den 2/3(de letar lägenhet) De innebär väl inte att vi kan förlora huset då? Vi kan absolut skjuta fram kontraktet nån månad el så men vi vill ju inte förlora chansen att köpa huset för att de som säljer inte hittar nytt boende menar jag. De är ju vårt drömhus.
   Men man vill ju verkligen komma till snart. Vi har väntat snart 6 månader.
   Tacksam för svar.

   • Hej Johanna.

    Det beror på. Är avtalet bindande så måste säljarna lämna över huset till er på tillträdesdagen annars bryter de mot avtalet.
    Om det finns en så kallad försäljningsklausul i avtalet så kan säljarna hoppa av försäljningen ifall de inte hittar någon ny bostad inom en viss tid. Det är bara att kolla i kontraktet om det finns någon klausul som handlar om att säljarna måste hitta en ny bostad för att avtalet skall bli bindande.
    Det är dock inte standard att en sådan klausul finns med så om en sådan finns i avtalet så borde du veta om det.

    Mvh admin på EKonomifokus

  • Tips
   1. Hittamäklare.se - Jämför mäklarna och deras offerter
   2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

  • hej.
   Min man och jag köpte nyligen ett hus som vi trodde var drömhuset. hussäljaren döljer frysta skador på vattensystemet och värmesystemet. strax efter att vi tog över huset ble det vattenskador från badrummet över och ner till källaren. detta täcker inte försäkringen och vi sitter kvar med stora summor.
   säljaren vägrar ersättning. vad kan vi göra?

  • Hej,
   jag är i tvist med köpare som inte fullföljde köpet av min lägenhet. Advokater involverade.

   Nu har jag sålt om lägenheten till ett högre pris. Räknar nu på skadeståndet.

   Hur hanteras mellanskillnaden mellan fd köparnas köpeskilling och omförsäljningen när beloppet är högre?

   Jag vet att om omförsäljningen ger lägre pris så ska ju fd. köparna stå för det. Ska jag räkna av mellanskillnaden, det högre beloppet från omförsäljningen, från mina kostnader, dvs skadeståndskravet? Ska jag även utgå från handpenningen från omförsäljningen som är högre eller baseras det på fd köparnas handpenning-belopp?
   Tack på förhand

   • Hej A Helen.

    Jag är faktiskt inte helt säker på hur man räknar men jag tror att du ska räkna av mellanskillnaden. Dvs du skall dra av det högre beloppet från omförsäljningen, från dina kostnader, dvs skadeståndskravet.
    Man kan endast kräva ersättning för faktiska kostnader. Därför borde det vara så att om du i slutändan tjänade pengar på att lägenheten såldes om så kan du inte kräva ersättning.

    Mvh Admin på Ekonomifokus

  • Hej,

   Jag har köpt en bostadsrätt, Köpeavtalet är på skrivit, jag har inte betalt handpenning. Föreningen har skickat besiktningsman för att fullgöra medlemskapet. Men säljaren har inte släppt in besiktningsman och har varit hos föreningskontoret och stoppat affären.
   Jag vill fullfölja affären. kontrakts datum var 1/7-19 och tillträde var 1/9-19. Inget datum för betalning. Står bara Kontant.
   Mellan 1/7-19 och 1/9-19 stoppade säljaren besiktningen och vill stoppa affären. Han har anlitat advokat som skrev att eftersom betalningen inte sket häver vi avtalet och gör en stämning på tingsrätten.
   Jag vill fullfölja affären (kontrakten) Jag har inte betalt än i väntan på att föreningen ska godkänna mig. Föreningen säger att de kommer inte in i bostaden för besiktning.
   Min fråga är? Kan jag vinna i rätten? Jag vill fullfölja affären men han har stoppat den?

   Vad ska jag göra

   • Hej Astrit.

    Det låter som en rejäl soppa och jag har inget bra svar tyvärr.
    Jag rekommenderar att du ringer till mäklarsamfundets kundombudsman så får du kostnadsfri juridisk vägledning.
    Telefon: 08-83 22 66

    Mvh amdin på EKonomifokus

   • Tips
    1. Hittamäklare.se - Jämför mäklarna och deras offerter
    2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

   • Hej Astrit.

    Det låter som en rejäl soppa och jag har inget bra svar tyvärr.
    Jag rekommenderar att du ringer till mäklarsamfundets kundombudsman så går du kostnadsfri juridisk vägledning.
    Telefon: 08-83 22 66

    Mvh amdin på EKonomifokus

  • Hej Andreas,
   Vi är säljare av en lägenhet där avtal skrevs, vi fick handpenning men sedan visade det sig att köparen inte hade lånelöfte. Efter en månad av lögner och bortförklaringar gick köparen med på att vi hävde avtalet med hänvisning till den rådande situationen. Han hade dessutom fått lägenheten för ett väldigt bra pris så nu vid omförsäljningen en månad senare visar det sig att vi får 200.000 mer för lägenheten. Visst är det så att den gamla köparen ändå måste betala det nya mäklararvodet, våra dubbla avgifter och stylingen eller går han fri för att vi har gjort en förtjänst och kommer undan sitt skadestånd så här och vi istället gör en sämre ny affär? Hittar ingen information om en sådan här situation.

   Tack för din hjälp.

   • Hej Anneisfun.

    Köparen skall endast ersätta er för ekonomiska förluster som ni gjort på grund av hävningen.
    Nu gör ni ju ingen ekonomisk förlust i slutändan så då finns det ingen förlust att få ersättning för.

    Köparen går alltså fri eftersom ni skall räkna av de extra kostnader som ni fått mot den vinst som ni göra på bostaden.
    I ert fall lär inte kostnaderna överstiga de 200.000 kronorna som ni fått extra.

    mvh admin på EKonomifokus

  • Hej,
   Jag har köpt en bostadsrätt, köpeavtalet är signerat av båda parter, handpenning är erlagd och jag är godkänd som medlem i den nya föreningen. Tillträdet enligt köpeavtalet är 16 mars 2020. Idag hörde dock mäklaren av sig och sa att hon ”skrivit fel” i avtalet och att tillträdet skall vara 16 april 2020 och ej 16 mars 2020. Det datum som kommunicerats till mig hela tiden har dock varit 16 mars 2020 och är även det datum som är angivet i avtalet.

   Hur går jag tillväga om säljaren fortsatt hävdar att tillträdet skall vara 16 april 2020 och vägrar mig tillträde innan dess? Säljaren kommer begå avtalsbrott men vad har jag för möjlighet att de facto få tillträde per 16 mars 2020 om säljaren vägrar? Blir säljaren på något sätt skadeståndsskyldig och om ja, för vilken skada/förlust/kostnad kan jag få ersättning.

   Tacksam för din rådgivning.

   Mvh
   Eleonore

   • Hej Eleonore.

    Det datum som står i avtalet gäller om inte båda parter vill ändra datum.
    Om inte säljaren följer avtalet så har du rätt till ersättning.

    Köparen har rätt till ersättning för skada, om säljaren utan skäl underlåter att avträda bostaden i rätt tid (enligt avtalet). I samma paragraf stadgas även en rätt för köparen att häva köpet om dröjsmålet är av väsentlig betydelse. Köparen kan givetvis kräva fullföljd, även om detta inte nämns i regeln. Man har som köpare även alltid rätt till skadestånd.

    Hur mycket ersättning och skadestånd du har rätt till vågar jag inte svara på.

    Kontakta mäklarsamfundets kundombudsman så får du kostnadsfri vägledning på telefon:
    Telefon: 08-83 22 66

    Mvh admin på Ekonomifokus

   • Tips
    1. Hittamäklare.se - Jämför mäklarna och deras offerter
    2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

  • Hej, har den 3/3-2020 sålt min Bostadsrätt och nya ägaren ska flytta in 1/6-2020.
   Handpenning är betald Mäklaren har tagit sitt arvode och övrig summa sitter på konto hos mig.
   Alla papper är påskrivna och ”signade”.
   Nu till min fråga :
   Kan Bostadsköpet gå tillbaka om Köparen blir Arbetslös eller Permitterad i dessa ”Coronatider” har förstått att Lånelöftet träder i kraft den dag som slutsumman ska betalas och detta är i mitt fall den 1/6-2020.
   Finns ju något som heter
   Force_majeure och som kan börja gälla vid speciella situationer i samhället.
   Tacksam för Svar från en undrande säljare.

   • Hej Marianne.

    Sjukdomar brukar inte räknas till force majeure.
    Så mitt svar på din fråga blir: nej.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Tack för svar vet inte om det blev lite missuppfattning i min fråga?? I första hand är jag intresserad av om Arbetsgivaren gör Köparen Arbetslös eller Permitterad i dessa ”Coronatider” då kan det ju bli svårt med Betalning till Säljaren eller är Köparen bunden till att betala ändå…………,??//vänliga hälsningar Marianne

   • Hej igen A helen.

    Det var ingen missuppfattning av din fråga.
    Köparen är bunden att betala ändå. Annars blir det ett kontraktsbrott.

    Mvh admin på EKonomifokus

  • Tips
   1. Hittamäklare.se - Jämför mäklarna och deras offerter
   2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

  • Hej.
   Vi köpte ett hus våren 2018. Nu visare det sig att förra ägaren har grävt ut och satt in nya dörrar och fönster i källaren utan bygglov. Huset köpte vi som ett suterränghus men det visar sig att så får det inte vara i detaljplanen. Enbart enplanshus. Detta uppkom då vi sökte bygglov. Nu måste vi återställa enligt riktlinjerna i detaljplanen. Enligt protokoll från försäljningen har säljaren kryssat i att de haft befintliga bygglov för ändringar av bostaden. Frågan är nu. Hur mycket kan vi kräva av säljaren? Enligt handlingar har vi köpt ett suterränghus på 101 kvm. Men nu ska vi återställa huset och då blir det 75 kvm +26 i biyta (källare)

   • Hej Therese.

    Jag kan inte säga hur mycket ni kan kräva i ersättning.
    Ring mäklarsamfundets kundombudsman så får ni kostnadsfri juridisk vägledning.
    Telefon: 08-83 22 66

    Mvh admin på EKonomifokus

  • Hej
   Jah har skrivit på köpekontrakt på ett fritidshus. Handpenning är lagd. Tillträde sker efter det att säljaren borrat en djupborrad brunn samt installerat ett frostskyddat pumphus från Robusta (bilaga för detta har erhållits). Vidare står att från pumphuset kommer vattenledning dras in till köket och vattnet anslutas där. Vad som nu skett är att köparen utan min kännedom installet vattenpumpen i husets klädkammare. Detta var alltså inte enligt avtal och överenskommelse och jag önskar häva köpet på dessa grunder. Jag har sökt säljaren och mäklaren för att diskutera detta men har ej hört av dem. Tillträde ska ske 1 april. Hur kan jag gå vidare? Har jag tillräckligt starka skäl att häva köpet? Med vänlig hälsning, Ulrika

   • Hej Ulrika.

    Nej det är inte tillräckligt för att häva köpet.
    Du kan däremot kräva att säljaren ändrar installationen och utför åtgärden på det sätt som ni kommit överens om.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Tips
   1. Hittamäklare.se - Jämför mäklarna och deras offerter
   2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

  • Hej, stämmer följande.
   En kille har köpt en lägenhet. Han får inte igenom sitt lån pga att han inte har ett fastjobb och skulder. Lägenheten är nyproduktion. Han har betalat 230 tusen i kontantinsats för lägenheten. För att kunna få lägenheten överlåter han sin bror att ta på sig lägenheten och ta lånet. För att hans bror ska kunna ta lånet behöver han 500 tusen. För att kunna få lånet fattas det nu 230 tusen nu som han redan har lagt in i lägenheten. Nu ber han sin flickvän om 230 tusen för att kunna betala lägenhetens hela kontantinsats som hans bror ska betala ut och påstår att hon får tillbaka pengarna 1 vecka efter. Dvs hans pengar är frysta i lägenheten förens hans bror betalar allt & då får han tillbaka allt – ska ge till flickvännen. Är det något skumt att han behöver hennes pengar? Eller hur funkar det? (Banken är Handelsbanken och det är nyproduktion) inflytt var den 10 mars men nu har han ”fryst” lägenheten till 1 juni för att lösa detta. I mitt huvud ringer det varningsklockor att man 1. Kan byta lägenhetens ägare bara så. 2. Att man inte får någon typ av böter 3. Att han behöver låna pengar av sin tjej för att kunna ta ut sina pengar som är frysta på lägenheten

   • Hej Sara.

    Det är inget vanligt förfarande men det är inte omöjligt att det stämmer.
    Spontant låter det lite lurigt så jag tycker att flickvännen som skall låna ut pengarna bör vara extremt försiktig så att hon inte blir lurad.
    Flickvännen borde endast låna ut pengarna om hon är 100% säker på att bröderna är schyssta och ärliga.

    Om flickvännen lånar ut pengarna skall hon vara noga med att det skrivs ett korrekt skuldebrev så att hon har rätt att kräva tillbaka pengarna.
    Ett korrekt skuldebrev hittar du på Juridiskadokument.nu/skuldebrev

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej!
   Vi säljer vår lägenhet men har redan köpt en mindre och skrivit på avtalet samt betalt handpenning.
   I coronatider är svårt att sälja lägenheten.
   Finns det något man kan göra?
   Hur tycker du man kan få någon intresserad för köp av lägenheten?

   • Hej Didi.

    Nej tyvärr. Det finns inte mycket ni kan göra förutom att sänka priset på er bostad.
    Jag har inga andra bra förslag tyvärr.

    Mvh admin på EKonomifokus

  • Hej!
   Jag har fått handpenning för villan som jag ska sälja. Mäklarens och mitt problem är att trots handpenningen som jag har fått så står husförsäljningen stilla. Köparen får inte äga huset, nu ej heller frun, dom säger att deras kusin ska vara tilläggsägare. Dom kommer inte på avtalade tider för att skriva papper. Dom kommer inte, dom hör inte ens av sig trots avtalade tider hos mäklaren. Ibland går dom inte att nå överhuvudtaget när dom skulle ha kommit. Detta har pågått så mycket och länge att jag är sjukskriven och mår jättedåligt. Att ständigt bli besviken på att dom inte kommer och skriver papper. Detta har upprepat sig gång på gång på gång.
   Jag har skrivit och även mäklaren att vi häver köpet på grund av detta den 1/4
   Dom tycks inte ha respekt eller bry sig om detta ändå. Huset står tomt och jag har både huset och en lägenhet att betala på nu.
   Har jag rätt att häva husköpet i mitt svåra läge när husaffären står stilla?
   Med vänlig hälsning
   Anne Polstierna

   • Hej Anne.

    Du borde ha rätt att häva husförsäljningen på grund av de omständigheterna.
    Jag är dock inte helt säker på svaret så du får ringa till mäklarsamfundets kundombudsman så får du kostnadsfri juridisk vägledning.
    Telefon: 08-83 22 66

    Mvh admin på Ekonomifokus

   • Tips
    1. Hittamäklare.se - Jämför mäklarna och deras offerter
    2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

  • Hej,
   jag har en fråga. efter en månad skrivning av köpekontrakt av lägenhet är säjlare dog. Mäkläre har en papper där det finns en person som har makt från säjlaren eftersom hon var sjuk redan, när vi hade skrivet kontrakt.
   Frågan är:
   Min köpkontrakt ska gälla? Jag har sagtupp min nuverande lägenhet.
   Min banken ska boka en tid innan inflyttning men jag undrar, om banken kan ha något problem med detta, eftersom säjlaren kvar inte längre?
   Tack i förhand.

   • Hej Uddin.

    Kontraktet gäller fortfarande & lägenhetsaffären skall genomföras precis som planerat.
    Den enda skillnaden är att den avlidnes dödsbo måste genomföra affären istället för den avlidne.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej
   Vi skrev kontrakt på en bostad/nyproduktion två år innan den skulle färdigställas/vara färdigbyggd. Inflyttningen är planerad till oktober 2021. Kontraktet är bindande och vi har redan betalat in 50.000 kronor vid kontraktsigneringen. Det finns en betalningsplan för hur resterande belopp skall betalas. Vi vill dra oss ur bostadsaffären på grund av den rådande samhällskrisen/ coronakrisen. Är detta möjligt?

   • Hej David.

    Det beror på vilket avtal ni skrivit.
    Om avtalet ni skrivit är bindande så kan ni inte dra er ur utan kostnad.
    Det enklaste är att ni kontaktar byggbolaget ni köpt lägenheten av och frågar vad som gäller.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Tips
   1. Hittamäklare.se - Jämför mäklarna och deras offerter
   2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

  • Hej,
   Om man skrivit på ett kontrakt men sedan blir nekad av bostadsrättsföreningen p.g.a att man vill hyra ut bostaden i andra hand får man hela handpenningen tillbaka då?

  • Hej,
   Min pojkvän har fast tjänst och jag har säsongsarbete och massa extra jobb. Finns de någon bank som inte behöver att båda har fast tjänst?

   • Hej Julia.

    Det finns det, till exempel Bluestep och Svea Ekonomi men jag rekommenderar att ni först testar att söka hos alla storbanker först.
    Ni kan även testa att ansöka hos Lånekoll.se och få svar från ett antal banker via endast en ansökan.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej,
   Skrivit kontrakt för nyproduktion men inte fått någon inbetalning på handpenning. Måste jag meddela detta eller byggföretaget/säljarens skyldighet?
   Mvh

   • Hej Markus.

    Du får ringa byggföretaget då för det borde vara ditt ansvar att betala in den i tid.

    Mvh admin på Ekonomifokus

   • Tips
    1. Hittamäklare.se - Jämför mäklarna och deras offerter
    2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

  • Vi skrev på kontrakt för några dagar sedan. Mäklaren jag pratade med sa att det enda vi behöver är ett giltig lönelyftet, och det hade vi. Han själv gick genom den och sa att det är allt vi behöver. Jag hade berättat också att vi har bokat möte med banken för se att allt verkligen stämmer, men han sa att vi kan skriva först kontrakten och sen bara gå till banken och uppvisa den.

   Men så var det nog inte. Banken hoppade ur, så vi letar efter för fullt nån annan bank som ska ge oss lånen. Men det verkar inte vara så lovande just nu. Fast vi har fått några halvt ja, så behöver vi mer tid.

   Vad har vi rätt att göra? Gissar på att vi har inte rätt för bryta kontrakten. För när jag pratade med mäklaren nu och förklarade vår situation och vad har vi för alternativ så sa han att det är vår egen ansvar.
   Men jag menar, vi ville gå till banken först men han sa att vi behöver inte göra det då.Vi ska skriva på kontraktet och sen ska vi gå dit. Han vet ju bättre, trodde vi. För vi har aldrig köpt något tidigare.
   Men nu sitter vi i riktigt skit pga vi lysande på vad han säger. Vad kan vi göra?

   • Hej Ramona.

    Det finns tyvärr inget ni kan göra.
    Det är ert egna ansvar att ni har finansieringen ordnad innan ni skriver kontrakt.

    mvh admin på Ekonomifokus

   • Hej Ramona.

    Det finns tyvärr inget ni kan göra.
    Det är ert egna ansvar att ni har finansieringen ordnad innan ni skriver kontrakt.

    mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej,
   Om säljaren har skrivit under, finns det möjlighet att ångra sig? Kan tänka mig att det är möjligt om alla går med på det, men om köparen inte vill, finns det något sätt för säljaren att hävda försäljningen?
   Känner någon som har skrivit under och nu ångrar hos sig, vad kan hon göra? Tack i förhand

   • Hej Milan.

    Nej man kan inte ångra sig tyvärr.
    Signerar man ett bindande avtal så är man bunden att genomföra affären.
    Gör man inte det så blir man ersättningsskyldig och det kan bli väldigt dyrt.

    Mvh admin på Ekonomifokus

   • Tips
    1. Hittamäklare.se - Jämför mäklarna och deras offerter
    2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

  • Hej! Jag som köpare har skrivit på köpekontrakt samt depositionsavtal på ett fritidshus. Säljaren har dock inte skrivit på detta köpekontrakt och depositionsavtal ännu. Behöver vi då erlägga depositionsavgiften till mäklaren eller kan vi återta våra underskrifter och begära att vi (både köpare och säljare) skriver på ett nytt avtal vid samma tidpunkt hos mäklare? Hur återtar man sina underskrifter i detta fall och till vem? (Mäklaren eller säljaren eller båda?) Som jag förstått det är varken köpekontrakt eller depositionsavtalet giltigt ifall det inte är har underskrift av både säljare och köpare och kan därmed hävas utan avgift för oss?

   • Hej Greta.

    Ja, sålänge säljaren inte har skrivit under och du har fått det signerade avtalet tillbaka så kan du ångra dig och dra tillbaka din underskrift.
    Du mailar då till säljaren och helst även mäklaren att du vill dra tillbaka din underskrift.

    Om du drar tillbaka din underskrift innan säljaren har hunnit skriva på och överlämnat avtalet till dig så blir du inte ersättningsskyldig.

    Du kan läsa mer om detta här:
    https://www.maklarsamfundet.se/sites/default/files/inline-files/expert_jurist_2_2014_1.pdf

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej!

   Jag och min sambo har köpt hus 🏠 vi har betalat handpenning och nycklarna ska vi gå på måndag nästa vecka. En miss vi gjort då detta är första gången är att där tydligen kommit slutgiltiga papper att skriva under och skicka in (jag trodde att allt redan var klart) för att få det slutgiltiga lånet utbetalat. Idag postades de papperna. Vi är oroliga att åka på en böter för att vi kanske ev inte hinner få pengarna till måndag.
   Lämnade dem på banken och hade hoppats på att de skulle kunna scanna dem vidare men de skulle tydligen med posten i original.
   Hur ser våra rättigheter ut och kan vi undvika böterna på någorlunda. Vi vill fortfarande genomföra husköpet såklart men kanske inte lyckas få pengarna förrän dagen efter.

   Med vänlig hälsning, Emma

   • Hej Emma.

    Om ni inte har pengarna på tillträdesdagen bryter ni mot kontraktet.
    Om ni får pengarna någon/några dagar senare och har möjlighet att köra tillträdet då istället så blir det ett mindre kontraktsbrott och säljaren har då rätt att kräva ersättning av er för alla de kostnader som säljaren drabbas av på grund av kontraktsbrottet.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Tips
   1. Hittamäklare.se - Jämför mäklarna och deras offerter
   2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

  • Kan man som säljare av en bostadsrätt avtala om att man får behålla handpenningen om köparen nekas medlemskap i föreningen, och krävs det då ett separat kontrakt då det som jag förstår gör hela köpeavtalet ogiltigt.

   Anledningen till frågan är inte att jag tror att en ev köpare inte kommer att bli beviljad medlemskap utan att Riksbyggen brukar ta så ebarmligt länge att godkänna ansökningar om medlemskap och det skulle inte skada om jag själv kunde lita på att jag kan erlägga en handpenning på en ny bostadsrätt och alltså inte behöva vänta upp till två månader innan jag kan börja bjuda på en.

   • Hej Anders.

    Jag vågar tyvärr inte svara på den frågan.
    Testa mäklarsamfundets kundombudsman, där får du kostnadsfri juridisk rådgivning.
    Telefon: 08-83 22 66

    mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej

   Ett köp av bostadsrätt där köpare och säljare är överens om priset. Kontraktsskrivning ska ske på mäklaren kontor. Plötsligt precis innan påskrifter av avtalet kräver säljaren ytterligare ett belopp pga ”extra utgifter” . Mäklaren har enskilt samtal med säljaren och påtalar för köparen att det var oväntat men förståeligt och att mäklaren kunde betala en del av det nya beloppet säljaren kräver. Sen plötsligt påstås det att säljaren har ett högre bud, allt med mäklaren närvarande. Får det verkligen gå till såhär och kan man lita på att den affären verkligen kommer att fungera?

   • Hej Anna.

    Av det du skriver kan jag konstatera att inget fel har begåtts av mäklaren.
    Det låter däremot som en jobbig säljare och om magkänslan inte känns bra så tycker jag du skall skippa den bostaden och hitta någon annan.

    mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej,

   Vi har köpt ett hus med besiktningsklausul på två veckor.
   Vi har gjort besiktningen men marken man byggt huset på har visat sig vara mycket värre än vi trodde.
   Vi har smsat mäklaren med klump i magen och sagt ja till huset efter besiktningen men har fortfarande klump i magen av både konstruktionen och marken man har byggt på. Besiktningsmannen har godkänt allt och sagt att man har valt att bygga huset på det sättet man valt av en anledning (han syftet på den dåliga marken) men att han anser inga problem med det.

   Vi har fortfarande 5 dagar kvar av klausulen. Vi sa ja till huset till mäklaren på sms 2 dagar sedan.

   Kan vi fortfarande häva köpet eller är det kört? Gäller klausulen fortfarande fram till överenskommet datum?

   Mvh,
   Ångest!

   • Hej A&K.

    Jag är tyvärr inte 100% säker men jag tror att SMS:et gör att ni valt att fullfölja köpet.
    SMS:et bekräftar ju skriftligen att ni vill fullfölja köpet.

    Mvh admin på Ekonomifokus

   • Tips
    1. Hittamäklare.se - Jämför mäklarna och deras offerter
    2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

  • Hej Andreas,

   Om en bostadsaffär genomförts med en ”svävarklausul” lyder som följer

   ”Säljare äger rätten att avstå försäljningen om ersättningsanspråk är större än vad säljare anser efter genomförd besiktning”

   ”Återgår köpet, ska betald handpenning återbetalas köparen utan skadeståndsskylldighet från någon av parterna.”

   Kan då säljaren dra sig ut försäljningen när köparen nu kräver orimligt hög ersättning för åtgärder efter besiktningen. Och om säljaren nu väljer att åberopa klausulen kan då köparen dra tillbaka alla krav och på så sätt kräva fullföljning?

   Jag har förstått att klausulen är riktigt dåligt skriven men om den är skriven så här i ett avtal som alla godkänt är den då giltig?

   • Hej R.

    Bakom denna dåligt skrivna och meningslösa klausul ligger väl en vanlig öppen besiktningsklausul kan jag tänka mig?
    En vanlig besiktningsklausul gör att säljaren alltid kan tacka nej och dra sig ur affären om säljaren prutar eller kräver ersättning, oavsett storlek på prutningen eller ersättningskravet.
    En vanlig besiktningsklausul gör även att köparen alltid har möjlighet att försöka pruta men om inte det lyckas så kan köparen alltid fullfölja affären genom att acceptera det i kontraktet överenskomna priset, inom den angivna tidsgränsen.

    Om det inte ligger med även en vanlig öppen besiktningsklausul i kontraktet så har den som skrivit klausulen gjort en riktig tabbe för då har ju inte köparen inte fått någon angiven tidsgräns för att besiktiga bostaden vilket gör att avtalet enligt min bedömning borde anses som bindande direkt, alternativt svävande ända fram till tillträdet.

    Jag tror inte att en sådan klausul är giltig (eller snarare att den inte gör någon skillnad) men jag är inte säker.
    Om den är giltig så har dock köparen rätt att fullfölja köpet gen om att acceptera det angivna priset (även om köparen gjort ett försök att pruta).

    Detta är bara min bedömning och jag är ingen fastighetsjurist.

    Mvh Admin på Ekonomifokus

  • Hej, jag och min sambo köpte ett hus tillsammans som vi skrivit att vi äger 50 procent var. Vi har inte flyttat dit ännu då tillträde är 18 december detta år. Vi har tyvärr kommit till en gräns där vi ej vet om vi ska separera eller ej. Min sambo sätter då att om vi ska ge det ett försök så ska jag skriva över huset på honom annars kommer han häva köpet. Även om han gått in med all kontantinsats så står vi att vi äger huset 50/50. Kan han häva ett köp fast jag inte vill? Eller kan han inte ha den makten? Måste jag godkänna detta först eller kan han sätta mig i skuld som man blir om man häver ett köp?

   • Hej Josefina.

    Han kan absolut sätta dig i skuld om han vägrar att fullfölja affären och tillträda huset.
    Då innebär det att ni begår avtalsbrott och blir ersättningsskyldiga till säljaren.
    Han kan alltså inte häva köpet men han kan begå avtalsbrott och inte fullfölja köpet.
    Detta kan bli väldigt dyrt både för dig och din sambo så det borde inte din sambo vilja göra.

    Om han skulle göra detta så kan du nog stämma honom och kräva ersättning för dina förluster men jag är inte 100% säker. Försök isåfall att få ett sms, mail eller liknande så att du skriftligt kan styrka att han medvetet ställer till det ekonomiskt för dig.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Tips
   1. Hittamäklare.se - Jämför mäklarna och deras offerter
   2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

  • Hejsan!
   Jag har sålt min BR lägenhet och köpt ny BR lägenhet med samma pris som jag sålt. Alltså lägenheten t.ex såldes 2000,000 och jag köpte andra för 2000,000 men mindre KVM. För flyttningsdatumet är 2021/02/15 men min köpare ville komma in tidigare och bad om en ny inflyttningsdatum som blev 2020/12/01. Jag har inte än skrivit på den nya datumet annars kontraktet för båda lägenheter är undertecknat av alla. Nu har jag ångrat mig och vill bo i min lägenhet och inte flytta in i den nya. Kan du säga hur mycket kostar mig? Alltså hur mycket ska jag betala till köparen av min lägenhet och till säljaren av den nya lägenheten?

   • Hej Firouzeh.

    Det går inte att svara på hur mycket det kommer att kosta men risken finns att det blir extremt dyrt för dig.
    Jag rekommenderar att du fullföljer affärerna och flyttar till den nya lägenheten.

    mvh admin på EKonomifokus

  • Hej!
   Vi har köpt en bostadsrätt. När vi tittade på den var allt bra. Nu när vi granskade den närmare så upptäckte vi att det inte var kaklat bakom badkaret. Det kan ju innebära att det är fukt där. Räknas det som ett dolt fel? Är det vår skyldighet som köpare att dra ut badkaret för att titta där bakom?
   Mvh
   Marzena

Ställ en fråga

Please enter your comment!
Please enter your name here