Hem Bostad Ångra bostadsaffär – Häva avtalet

Ångra bostadsaffär – Häva avtalet

333
Ångra köp eller försäljning av bostad

Denna artikel går igenom vilka regler och konsekvenser som gäller om någon av parterna i en bostadsaffär ångrar sig och inte längre vill eller kan genomföra affären. Det är samma regler som gäller både för bostadsrätts-affärer och hus-affärer.

Artikelns innehåll:
1. Ångra sig innan ett avtal är skrivet
2. Ångra sig efter ett avtal är skrivet
3. Ångra sig som köpare
4. Ångra sig som säljare
5. Vad händer med handpenningen?

1. Ångra sig innan ett avtal är skrivet

Innan-avtal-ar-skrivet

Innan dess att ett avtal är skrivet så är inte en bostadsaffär juridiskt bindande.
Muntliga avtal är alltså inte bindande i bostadsaffärer. Som köpare eller säljare kan du därför alltid ångra dig och du har full ångerrätt om inget kontrakt är signerat. Så fort ett kontrakt är underskrivet av båda parter är bostadsaffären bindande så länge det inte finns några villkor i avtalet som ändrar på detta.

2. Ångra sig efter ett avtal är skrivet

Efter avtalet är skrivet

När ett avtal är skrivet kan köpare och säljare inte längre ångra sig utan påföljder så länge det inte skrivits in några villkor i avtalet som ger köpare eller säljare rätten att häva köpet. Ett exempel på ett sådant villkor är ett villkor om besiktning. Köparen äger då rätten att dra sig ur affären inom en angiven tid.

3. Ångra sig som köpare

köparen ångrar sig

Om du som köpare ångrar ditt bostadsköp så kan du välja att häva det.
Häver du köpet så kommer du att bli ersättningsskyldig till säljaren, dvs du får betala ersättning till säljare. Säljaren kommer då att genomföra en ny försäljning av bostaden och du som köpare blir skyldig att betala samtliga extra kostnader som säljaren får på grund av detta.

Detta kan bli väldigt dyrt då du som köpare får betala alla de extra kostnaderna som tillkommer för mäklare, ev styling, städning, förlorad arbetsinkomst, resekostnader för säljare osv. Den största förlusten kan dock uppstå om bostaden säljs för ett lägre pris än vad den gjorde då du köpte den. Du blir då tvungen att ersätta säljaren för mellanskillnaden, dvs den summan som säljaren förlorar på att bostaden säljs billigare än vid första tillfället.

Fullfölj köpet och sälj bostaden vidare själv

Eftersom det kan innebära enorma kostnader för köparen att häva avtalet så brukar man istället välja att genomföra köpet och istället sälja om bostaden så fort man får nycklarna. Säljs då bostaden dyrare än vid det första tillfället så får man ju behålla den vinsten. Det får du inte om du väljer att häva köpet. Om du fullföljer affären och sedan säljer bostaden vidare har du även full kontroll på försäljningsprocessen och kan styra så att den blir så bra som möjligt.

Som köpare av en bostad får du en lista med namn och telefonnummer på de som deltog i budgivningen på bostaden som du just köpt. Kanske är någon av de andra budgivarna som förlorade budgivningen intresserade av att köpa bostaden av dig. Det kan vara värt ett försök och det kan spara dig mycket pengar och tid.

Se till att anlita en riktigt duktig mäklare så ökar du dina chanser att gå plus på affären. Använd den kostnadsfria hemsidan Hittamäklare.se. Tjänsten hjälper dig att jämföra de bästa mäklarna och samla in offerter från de olika mäklarna som är aktiva i din kommun. Du förbinder dig inte till något när du fyller i dina uppgifter och tjänsten är helt gratis.

Om du som köpare väljer att fullfölja köpet så rekommenderar vi dig även att läsa vår sälja bostadsguide här på Ekonomifokus. Denna guide ger dig förutsättningar för att göra en riktigt bra affär och kanske till och med tjäna pengar på ditt ångrade köp i slutändan.

4. Ångra sig som säljare

säljaren ångrar sig

Som säljare har man inte samma möjlighet att häva försäljningen av bostaden.
Köparen kan begära ”fullgörelse” och då har du som säljare ingen rätt att ångra dig.
Du måste då genomföra affären enligt avtalet oavsett du vill eller inte.
Vägrar du så kommer du att bli utkastad av kronofogden och polisen till slut.

Om köparen går med på din hävning så kan du få betala ersättning till din köpare för kostnader som uppstått för köpare på grund av hävningen.
Exempel på kostnader som kan uppkomma är kostnad för dubbelt boende, kostnad för förvaring av möbler, förlorad arbetsinkomst osv.

5. Vad händer med handpenningen om avtalet bryts?

handpenningen ångra bostadsaffär

Många tror att handpenningen tillfaller säljaren i sin helhet om köparen väljer att häva köpet. Det stämmer inte!

Det stämmer att handpenningen används för att reglera ett eventuell ersättning men ibland kanske inte handpenningen räcker till för att täcka hela ersättningsbeloppet. Ibland kan även handpenningen vara större än beloppet som skall betalas i ersättning och då får köparen tillbaka överskjutande del.

Handpenningen används för att reglera ersättningen men om handpenningen är för liten måste den som bryter mot avtalet skjuta till extra pengar för att täcka hela ersättningsbeloppet.

Om handpenningen är större än ersättningsbeloppet skall säljaren alltså återbetala överskjutande belopp till köparen. Det gäller även om säljaren redan fått handpenningen utbetald till sitt konto.

Du tjänar på att fullfölja om du har möjlighet

Återigen, om du har möjlighet att fullfölja köpet och sedan sälja bostaden vidare så tjänar du absolut mest på det alternativet. Du får full kontroll över processen och får behålla eventuellt överskott. Använd Hittamäklare.se för att samla in offerter och för att jämföra mäklarna i ditt område/kommun. Offerterna kan du sedan använda när du skall välja mäklare samt vid förhandling av provisionen med den mäklaren du tänkt anlita.

Joakim har studerat fastighetsförmedling på Högskolan i Väst under 3 års tid. Med ca 10 års erfarenhet som fastighetsmäklare vill nu Joakim via sina guider inom bostad förmedla kunskap till läsarna och hjälpa dem att fatta bättre beslut vid köp av ny bostad eller försäljning av befintlig. Han har även sen tidig ålder haft ett stort intresse för både aktier, fonder och andra typer av investeringar. Målsättningen är att öka läsarnas kunskaper inom ekonomi genom att dela med sig av tips och erfarenheter inom privatekonomi, investeringar, förtagande och sparande.

333 KOMMENTARER

 1. Hej Joakim
  En äldre person har sålt sin bostadsrätt i Sverige och flyttat till Finland för tre veckor sedan.
  Nu ångrar hon sig och vantrivs oerhört mycket. Hon vill häva försäljningen till varje pris och få tillbaka sin bostad i Sverige. Går det ? Vad skall hon göra? Hon är beredd att betala allt som det kan innebära för att få tillbaka lägenheten i Sverige.
  Tacksam för svar, som jag skall vidarebefordra till henne
  Kajsa Bergström

  • Hej Kajsa.

   Hon kan inte ensidigt häva avtalet.
   Det enda hon kan göra är att erbjuda en rejäl ersättning till köparna och hoppas på att de går med på att häva affären.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 2. Hej Joakim, jag ställde en fråga för ca 2 veckor sedan angående försäljning av vår bostadsrätt där köparen inte har kunnat fullfölja köpet på grund av problem med banken då en av säljarna har gått bort och banken backade från deras bolånelöfte. Vi har väntat nu i över en månad för att hen ska fixa det, men hen har inte lyckats.
  Du skrev att vi har rätt att häva avtalet och få ersättning för alla våra ekonomiska förluster.
  Nu är det så att vi vill häva avtalet på grund av avtalsbrott, men nu vägrar köparen att skriva på hävningsavtalet. Kan/får hen göra det? Vad gör vi nu? Behöver vi skaffa advokat, och i så fall, vart kan vi vända oss? Snälla ge mig råd, vi sitter nu med dubbla boendekostnader och det här har tagit hårt på mitt mående.
  Mvh
  Pamela

  • Hej Pamela.

   Ring mäklarsamfundets kundombudsman så får du kostnadsfri rådgivning och tips på hur du kan gå vidare och få till en ensidig hävning av kontraktet.
   Telefon: 08-83 22 66

   Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej Oscar.

   Det är jordabalkens fjärde kapitel som reglerar köp, byte och gåva av fast egendom.
   Man använder den mestadels till bostadsrätter också men där blandar man även in köplagen.

   Du får leta upp paragraferna själv.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 3. Hi,
  Thanks a lot for all your answers, Andreas!
  I have bought an apartmet (bostasrät) and got the keys few days ago.
  While furnishing the apartment I realized it is really cold in there. I was not hot when I was in the apartment during a showing, but it was not that cold.
  I brought a thermometer and in the milldle of the room temperature was 16.5 degrees, in one of corners it was bellow 12. The elements are 50 degrees hot. The selleer didn’t mention that it can be that cold.
  Also cold air comes from all the power sockets and swithes.

  What can I do?
  Can I cancel the contract?
  If I decide to sell the apartment – do I need to inform the new buyer about these pequiliarities of the apartment?

  Thanks a lot!

  • Hello Dmitry.

   You can not cancel the contract.
   The bostadsrättsförening is responsible to keep the apartment warm.
   Contact the bostadsrättsförening and they will help you.

   Mvh admin på Ekonomifokus

Ställ en fråga eller skriv en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här