Ångra bostadsaffär – Häva avtalet

Ångra köp eller försäljning av bostad

Denna artikel går igenom vilka regler och konsekvenser som gäller om någon av parterna i en bostadsaffär ångrar sig och inte längre vill eller kan genomföra affären. Det är samma regler som gäller både för bostadsrätts-affärer och hus-affärer.

Artikelns innehåll:
1. Ångra sig innan ett avtal är skrivet
2. Ångra sig efter ett avtal är skrivet
3. Ångra sig som köpare
4. Ångra sig som säljare
5. Vad händer med handpenningen?

1. Ångra sig innan ett avtal är skrivet

Innan-avtal-ar-skrivet

Innan dess att ett avtal är skrivet så är inte en bostadsaffär juridiskt bindande.
Muntliga avtal är alltså inte bindande i bostadsaffärer. Som köpare eller säljare kan du därför alltid ångra dig och du har full ångerrätt om inget kontrakt är signerat. Så fort ett kontrakt är underskrivet av båda parter är bostadsaffären bindande så länge det inte finns några villkor i avtalet som ändrar på detta.

2. Ångra sig efter ett avtal är skrivet

Efter avtalet är skrivet

När ett avtal är skrivet kan köpare och säljare inte längre ångra sig utan påföljder så länge det inte skrivits in några villkor i avtalet som ger köpare eller säljare rätten att häva köpet. Ett exempel på ett sådant villkor är ett villkor om besiktning. Köparen äger då rätten att dra sig ur affären inom en angiven tid.

3. Ångra sig som köpare

köparen ångrar sig

Om du som köpare ångrar ditt bostadsköp så kan du välja att häva det.
Häver du köpet så kommer du att bli ersättningsskyldig till säljaren, dvs du får betala ersättning till säljare. Säljaren kommer då att genomföra en ny försäljning av bostaden och du som köpare blir skyldig att betala samtliga extra kostnader som säljaren får på grund av detta.

Detta kan bli väldigt dyrt då du som köpare får betala alla de extra kostnaderna som tillkommer för mäklare, ev styling, städning, förlorad arbetsinkomst, resekostnader för säljare osv. Den största förlusten kan dock uppstå om bostaden säljs för ett lägre pris än vad den gjorde då du köpte den. Du blir då tvungen att ersätta säljaren för mellanskillnaden, dvs den summan som säljaren förlorar på att bostaden säljs billigare än vid första tillfället.

Fullfölj köpet och sälj bostaden vidare själv

Eftersom det kan innebära enorma kostnader för köparen att häva avtalet så brukar man istället välja att genomföra köpet och istället sälja om bostaden så fort man får nycklarna. Säljs då bostaden dyrare än vid det första tillfället så får man ju behålla den vinsten. Det får du inte om du väljer att häva köpet. Om du fullföljer affären och sedan säljer bostaden vidare har du även full kontroll på försäljningsprocessen och kan styra så att den blir så bra som möjligt.

Som köpare av en bostad får du en lista med namn och telefonnummer på de som deltog i budgivningen på bostaden som du just köpt. Kanske är någon av de andra budgivarna som förlorade budgivningen intresserade av att köpa bostaden av dig. Det kan vara värt ett försök och det kan spara dig mycket pengar och tid.

Se till att anlita en riktigt duktig mäklare så ökar du dina chanser att gå plus på affären. Använd den kostnadsfria hemsidan Mäklarofferter.se. Tjänsten hjälper dig att jämföra de bästa mäklarna och samla in offerter från de olika mäklarna som är aktiva i din kommun. Du förbinder dig inte till något när du fyller i dina uppgifter och tjänsten är helt gratis.

Om du som köpare väljer att fullfölja köpet så rekommenderar vi dig även att läsa vår sälja bostadsguide här på Ekonomifokus. Denna guide ger dig förutsättningar för att göra en riktigt bra affär och kanske till och med tjäna pengar på ditt ångrade köp i slutändan.

4. Ångra sig som säljare

säljaren ångrar sig

Som säljare har man inte samma möjlighet att häva försäljningen av bostaden.
Köparen kan begära ”fullgörelse” och då har du som säljare ingen rätt att ångra dig.
Du måste då genomföra affären enligt avtalet oavsett du vill eller inte.
Vägrar du så kommer du att bli utkastad av kronofogden och polisen till slut.

Om köparen går med på din hävning så kan du få betala ersättning till din köpare för kostnader som uppstått för köpare på grund av hävningen.
Exempel på kostnader som kan uppkomma är kostnad för dubbelt boende, kostnad för förvaring av möbler, förlorad arbetsinkomst osv.

5. Vad händer med handpenningen om avtalet bryts?

handpenningen ångra bostadsaffär

Många tror att handpenningen tillfaller säljaren i sin helhet om köparen väljer att häva köpet. Det stämmer inte!

Det stämmer att handpenningen används för att reglera ett eventuell ersättning men ibland kanske inte handpenningen räcker till för att täcka hela ersättningsbeloppet. Ibland kan även handpenningen vara större än beloppet som skall betalas i ersättning och då får köparen tillbaka överskjutande del.

Handpenningen används för att reglera ersättningen men om handpenningen är för liten måste den som bryter mot avtalet skjuta till extra pengar för att täcka hela ersättningsbeloppet.

Om handpenningen är större än ersättningsbeloppet skall säljaren alltså återbetala överskjutande belopp till köparen. Det gäller även om säljaren redan fått handpenningen utbetald till sitt konto.

Du tjänar på att fullfölja om du har möjlighet

Återigen, om du har möjlighet att fullfölja köpet och sedan sälja bostaden vidare så tjänar du absolut mest på det alternativet. Du får full kontroll över processen och får behålla eventuellt överskott. Använd Mäklarofferter.se för att samla in offerter och för att jämföra mäklarna i ditt område/kommun. Offerterna kan du sedan använda när du skall välja mäklare samt vid förhandling av provisionen med den mäklaren du tänkt anlita.

323 KOMMENTARER

 1. Hej.
  Vi har skrivit ett köpekontrakt med ett par som ville köpa vårt hus. Det visar sig senare att uppgifterna som lämnats till lånelöftet var fel och det har uppstått problem.
  Det skrevs in i avtalet att kreditgivaren var tvungen att godkänna köpeobjektet som säkerhet. Jag inte kan se att vår fastighet skulle vara felvärderad av vår mäklare.
  Kan köparen ta sig ur detta när man angivit fel uppgifter till lånelöftet?
  // Fredrik

  • Hej Fredrik.

   Jag är osäker på vad som gäller i detta fallet tyvärr. Det blir en tolkningsfråga av klausulen i kontraktet.
   Ring mäklarsamfundets kundombudsman så får du kostnadsfri rådgivning.
   Telefon: 08-83 22 66

   Mvh admin på Ekonomifokus

 2. Hej!
  Köpte lägenhet & skrev på avtal, men med samband med Corona blev det inte riktigt som jag tänkt mig och behöver nu häva köpet.

  Hur mycket är rimligt för säljaren att begära i skadestånd? Har jag några rättigheter nu i samband med Corona?
  Betalat in handpenning borde det inte räcka med den? Kan dom plussa på hur mycket extra kostnader som helst eller måste de redovisa för allting?

  • Hej Miranda.

   Du har inga rättigheter att häva. Corona spelar ingen roll.
   Om du bryter mot avtalet blir du skyldig att ersätta säljaren för alla förluster (läs mer om det i artikeln).
   Säljaren måste kunna redovisa för alla kostnader så det går inte att plussa på en massa extra kostnader.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 3. Hej!
  Vi har skrivit köpekontrakt med besiktningsklausul. Förmodligen finns radon. Vi vill gärna ha huset men undrar hur vi ska ställa krav för att fortsätta affären. Som jag förstår det så kan man förlänga besiktningsklausulen, enligt säljarens mäklare, stämmer det? Kan vi isåfall kräva att få göra en radonmätning (60 dagar tar de som är myndighetsgodkända). Om det visar på höga halter och vi behöver vidta åtgärder som förbättra ventilationen, kan vi kräva att köpeskillingen sätts ned med lika mycket som åtgärden kostar? Räcker det med att vi skriftligen framför dessa krav innan besiktningsklausulen går ut för att inte bli bundna till köp? Vi häver ju inte men vill finna en överenskommelse.
  Besiktningsmannen hittade även något som elektriker slarvat med som utför brandfara. Kan vi kräva att säljaren åtgärdar det innan tillträde? Dvs. kan vi kräva att säljaren fixar saker tills tillträdesdagen men inte kräver prisnedsättning för dem. Om inte, bör vi bita i det sura äpplet eller häva köp?
  Tack på förhand för din hjälp!!

  • Hej Linn.

   Klausulen kan endast förlängas om säljare godkänner det.
   Ni kan kräva precis vad ni vill, det är en förhandling mellan er och säljaren.

   Allt måste ske skriftligt. Få ett godkännande av förlängd besiktningstid av säljaren skriftlig innan tiden löper ut.
   Får ni inte det måste ni, precis innan tiden rinner ut för besiktningsvillkoret, häva avtalet annars blir det bindande.

   Som sagt, ni kan kräva precis vad ni vill. Sedan är det upp till säljaren att acceptera det eller inte för att få till en affär.

   Om ni skall bita ihop och köpa ändå kan endast ni själva avgöra.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 4. Hej!!

  Min kollega sålde en lägenhet. Efter att köparen flyttat i. Har de upptäck kackerlackor i ventilationen, men min kollega har aldrig sett de tidigare. Men han erbjöd anticimex men föreningen stod för den kostnaden. (Anticimex har varit där nu och grejat) Men köparen säger nu att han ångrar sitt köp och ber min kollega att köpa tillbaka huset. Köparen säger också att om inte min kollega betalar tillbaka då kommer han att kontakta sin advokat och de kommer kosta min kollega mycket, då han ska stå för köparens advokat kostnad också. Sen säger han också om du inte kan köpa huset köp en bil i samma värde. Eller ta sms lån och köp av huset. Låter jätte skumt tycker jag. Men till min fråga kan köparen ångra sitt köp pga kackerlackor även fast anticimex varit där?

  • Hej Fina.

   Nej, köparen kan inte ångra köpet.
   Din kollega behöver inte oroa sig.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 5. Hej,
  Vi har skrivit på säljkontrakt till vår lägenhet igår och vi hann inte få handpenning än.
  Kan man häva kontraktet utan kostnader? Är vi tvungna att gå vidare med köparen på affären om vi ångrat oss utan ekonomiskförluster för båda?

  • Hej Lena.

   Nej ni kan inte häva kontraktet utan kostnader om inte köparen går med på det.
   Avtalet är bindande (om ni inte har några villkor i avtalet som säger annat).

   Mvh admin på Ekonomifokus

  • Tips
   1. Mäklarofferter.se - Jämför mäklarna och deras offerter
   2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

  • Hej
   Snälla kan svara på denna frågan om jag skriver på kontrakt och ångra mig dagen efter både säljare och köpare går med på
   Riva papperna är det okej ?

   • Hej Vale.

    Ja det går bra så länge både köpare och säljare är överens.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej! Vi köpte nyligen ett hus men av personliga själ kommer vi inte kunna vi där. Eftersom vi inte kunde häva köpet så valde vi att två dagar efter kontraktsskrivning att sälja till annan budgivare. Dem har nu skrivit köpekontrakt med oss utan några klausuler, min fråga är är kontraktet räknat som giltigt trots att vi inte ännu har tillträtt fastigheten? Vi har alltså sålt en fastighet som vi inte har tillträtt ännu. Och tillträdet för oss och för dem kommer vi försöka överlappa samma dag. Men deras bank kräver att vi skriver på ett tilläggskontrakt där de ska framgå att vi innan tillträder erlägger oss äganderätt på fastigheten. Vi vågar inte skriva på detta kontrakt utan hängslen och livrem. MEN är givetvis orolig att dem kan häva köpet om banken säger nej pga av att de skulle ogiltigförklaras pga av att vi sålt vidare så tättinpå egen försäljning och då ännu ej hunnit tillträda?

   Är köpekontraktet mellan oss som ej tillträtt än och nya köparna bindande?

   • Hej Cathleen.

    Jag är osäker på vad som gäller där tyvärr.
    Mitt tips är att du ringer mäklarsamfundets kundombudsman så får du kostnadsfri rådgivning.
    Telefon: 08-83 22 66

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej!
   Vi köpte ett hus med 2,100,000kr och skrivit kontrakt och betalt handpenning och tillträdet är om en vecka så vi ångrade oss för att ett likadant hus ligger på 1,500,000kr alltså 600,000kr billigare ich vi känner att blev lurad från både mäklaren och säljaren, kan man ångra såg och häva köpet?
   Mvh

   • Hej Behrooz.

    Ja ni kan häva köpet men det riskerar att bli väldigt dyrt.
    Det står i artikeln vad som händer om ni skulle bryta avtalet.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej!
   Vi har köpt en bostadsrätt. När vi tittade på den var allt bra. Nu när vi granskade den närmare så upptäckte vi att det inte var kaklat bakom badkaret. Det kan ju innebära att det är fukt där. Räknas det som ett dolt fel? Är det vår skyldighet som köpare att dra ut badkaret för att titta där bakom?
   Mvh
   Marzena

  • Hejsan!
   Jag har sålt min BR lägenhet och köpt ny BR lägenhet med samma pris som jag sålt. Alltså lägenheten t.ex såldes 2000,000 och jag köpte andra för 2000,000 men mindre KVM. För flyttningsdatumet är 2021/02/15 men min köpare ville komma in tidigare och bad om en ny inflyttningsdatum som blev 2020/12/01. Jag har inte än skrivit på den nya datumet annars kontraktet för båda lägenheter är undertecknat av alla. Nu har jag ångrat mig och vill bo i min lägenhet och inte flytta in i den nya. Kan du säga hur mycket kostar mig? Alltså hur mycket ska jag betala till köparen av min lägenhet och till säljaren av den nya lägenheten?

   • Hej Firouzeh.

    Det går inte att svara på hur mycket det kommer att kosta men risken finns att det blir extremt dyrt för dig.
    Jag rekommenderar att du fullföljer affärerna och flyttar till den nya lägenheten.

    mvh admin på EKonomifokus

  • Tips
   1. Mäklarofferter.se - Jämför mäklarna och deras offerter
   2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

  • Hej, jag och min sambo köpte ett hus tillsammans som vi skrivit att vi äger 50 procent var. Vi har inte flyttat dit ännu då tillträde är 18 december detta år. Vi har tyvärr kommit till en gräns där vi ej vet om vi ska separera eller ej. Min sambo sätter då att om vi ska ge det ett försök så ska jag skriva över huset på honom annars kommer han häva köpet. Även om han gått in med all kontantinsats så står vi att vi äger huset 50/50. Kan han häva ett köp fast jag inte vill? Eller kan han inte ha den makten? Måste jag godkänna detta först eller kan han sätta mig i skuld som man blir om man häver ett köp?

   • Hej Josefina.

    Han kan absolut sätta dig i skuld om han vägrar att fullfölja affären och tillträda huset.
    Då innebär det att ni begår avtalsbrott och blir ersättningsskyldiga till säljaren.
    Han kan alltså inte häva köpet men han kan begå avtalsbrott och inte fullfölja köpet.
    Detta kan bli väldigt dyrt både för dig och din sambo så det borde inte din sambo vilja göra.

    Om han skulle göra detta så kan du nog stämma honom och kräva ersättning för dina förluster men jag är inte 100% säker. Försök isåfall att få ett sms, mail eller liknande så att du skriftligt kan styrka att han medvetet ställer till det ekonomiskt för dig.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej Andreas,

   Om en bostadsaffär genomförts med en ”svävarklausul” lyder som följer

   ”Säljare äger rätten att avstå försäljningen om ersättningsanspråk är större än vad säljare anser efter genomförd besiktning”

   ”Återgår köpet, ska betald handpenning återbetalas köparen utan skadeståndsskylldighet från någon av parterna.”

   Kan då säljaren dra sig ut försäljningen när köparen nu kräver orimligt hög ersättning för åtgärder efter besiktningen. Och om säljaren nu väljer att åberopa klausulen kan då köparen dra tillbaka alla krav och på så sätt kräva fullföljning?

   Jag har förstått att klausulen är riktigt dåligt skriven men om den är skriven så här i ett avtal som alla godkänt är den då giltig?

   • Hej R.

    Bakom denna dåligt skrivna och meningslösa klausul ligger väl en vanlig öppen besiktningsklausul kan jag tänka mig?
    En vanlig besiktningsklausul gör att säljaren alltid kan tacka nej och dra sig ur affären om säljaren prutar eller kräver ersättning, oavsett storlek på prutningen eller ersättningskravet.
    En vanlig besiktningsklausul gör även att köparen alltid har möjlighet att försöka pruta men om inte det lyckas så kan köparen alltid fullfölja affären genom att acceptera det i kontraktet överenskomna priset, inom den angivna tidsgränsen.

    Om det inte ligger med även en vanlig öppen besiktningsklausul i kontraktet så har den som skrivit klausulen gjort en riktig tabbe för då har ju inte köparen inte fått någon angiven tidsgräns för att besiktiga bostaden vilket gör att avtalet enligt min bedömning borde anses som bindande direkt, alternativt svävande ända fram till tillträdet.

    Jag tror inte att en sådan klausul är giltig (eller snarare att den inte gör någon skillnad) men jag är inte säker.
    Om den är giltig så har dock köparen rätt att fullfölja köpet gen om att acceptera det angivna priset (även om köparen gjort ett försök att pruta).

    Detta är bara min bedömning och jag är ingen fastighetsjurist.

    Mvh Admin på Ekonomifokus

  • Hej,

   Vi har köpt ett hus med besiktningsklausul på två veckor.
   Vi har gjort besiktningen men marken man byggt huset på har visat sig vara mycket värre än vi trodde.
   Vi har smsat mäklaren med klump i magen och sagt ja till huset efter besiktningen men har fortfarande klump i magen av både konstruktionen och marken man har byggt på. Besiktningsmannen har godkänt allt och sagt att man har valt att bygga huset på det sättet man valt av en anledning (han syftet på den dåliga marken) men att han anser inga problem med det.

   Vi har fortfarande 5 dagar kvar av klausulen. Vi sa ja till huset till mäklaren på sms 2 dagar sedan.

   Kan vi fortfarande häva köpet eller är det kört? Gäller klausulen fortfarande fram till överenskommet datum?

   Mvh,
   Ångest!

   • Hej A&K.

    Jag är tyvärr inte 100% säker men jag tror att SMS:et gör att ni valt att fullfölja köpet.
    SMS:et bekräftar ju skriftligen att ni vill fullfölja köpet.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej

   Ett köp av bostadsrätt där köpare och säljare är överens om priset. Kontraktsskrivning ska ske på mäklaren kontor. Plötsligt precis innan påskrifter av avtalet kräver säljaren ytterligare ett belopp pga ”extra utgifter” . Mäklaren har enskilt samtal med säljaren och påtalar för köparen att det var oväntat men förståeligt och att mäklaren kunde betala en del av det nya beloppet säljaren kräver. Sen plötsligt påstås det att säljaren har ett högre bud, allt med mäklaren närvarande. Får det verkligen gå till såhär och kan man lita på att den affären verkligen kommer att fungera?

   • Hej Anna.

    Av det du skriver kan jag konstatera att inget fel har begåtts av mäklaren.
    Det låter däremot som en jobbig säljare och om magkänslan inte känns bra så tycker jag du skall skippa den bostaden och hitta någon annan.

    mvh admin på Ekonomifokus

  • Kan man som säljare av en bostadsrätt avtala om att man får behålla handpenningen om köparen nekas medlemskap i föreningen, och krävs det då ett separat kontrakt då det som jag förstår gör hela köpeavtalet ogiltigt.

   Anledningen till frågan är inte att jag tror att en ev köpare inte kommer att bli beviljad medlemskap utan att Riksbyggen brukar ta så ebarmligt länge att godkänna ansökningar om medlemskap och det skulle inte skada om jag själv kunde lita på att jag kan erlägga en handpenning på en ny bostadsrätt och alltså inte behöva vänta upp till två månader innan jag kan börja bjuda på en.

   • Hej Anders.

    Jag vågar tyvärr inte svara på den frågan.
    Testa mäklarsamfundets kundombudsman, där får du kostnadsfri juridisk rådgivning.
    Telefon: 08-83 22 66

    mvh admin på Ekonomifokus

  • Tips
   1. Mäklarofferter.se - Jämför mäklarna och deras offerter
   2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

  • Hej!

   Jag och min sambo har köpt hus 🏠 vi har betalat handpenning och nycklarna ska vi gå på måndag nästa vecka. En miss vi gjort då detta är första gången är att där tydligen kommit slutgiltiga papper att skriva under och skicka in (jag trodde att allt redan var klart) för att få det slutgiltiga lånet utbetalat. Idag postades de papperna. Vi är oroliga att åka på en böter för att vi kanske ev inte hinner få pengarna till måndag.
   Lämnade dem på banken och hade hoppats på att de skulle kunna scanna dem vidare men de skulle tydligen med posten i original.
   Hur ser våra rättigheter ut och kan vi undvika böterna på någorlunda. Vi vill fortfarande genomföra husköpet såklart men kanske inte lyckas få pengarna förrän dagen efter.

   Med vänlig hälsning, Emma

   • Hej Emma.

    Om ni inte har pengarna på tillträdesdagen bryter ni mot kontraktet.
    Om ni får pengarna någon/några dagar senare och har möjlighet att köra tillträdet då istället så blir det ett mindre kontraktsbrott och säljaren har då rätt att kräva ersättning av er för alla de kostnader som säljaren drabbas av på grund av kontraktsbrottet.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej! Jag som köpare har skrivit på köpekontrakt samt depositionsavtal på ett fritidshus. Säljaren har dock inte skrivit på detta köpekontrakt och depositionsavtal ännu. Behöver vi då erlägga depositionsavgiften till mäklaren eller kan vi återta våra underskrifter och begära att vi (både köpare och säljare) skriver på ett nytt avtal vid samma tidpunkt hos mäklare? Hur återtar man sina underskrifter i detta fall och till vem? (Mäklaren eller säljaren eller båda?) Som jag förstått det är varken köpekontrakt eller depositionsavtalet giltigt ifall det inte är har underskrift av både säljare och köpare och kan därmed hävas utan avgift för oss?

   • Hej Greta.

    Ja, sålänge säljaren inte har skrivit under och du har fått det signerade avtalet tillbaka så kan du ångra dig och dra tillbaka din underskrift.
    Du mailar då till säljaren och helst även mäklaren att du vill dra tillbaka din underskrift.

    Om du drar tillbaka din underskrift innan säljaren har hunnit skriva på och överlämnat avtalet till dig så blir du inte ersättningsskyldig.

    Du kan läsa mer om detta här:
    https://www.maklarsamfundet.se/sites/default/files/inline-files/expert_jurist_2_2014_1.pdf

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej,
   Om säljaren har skrivit under, finns det möjlighet att ångra sig? Kan tänka mig att det är möjligt om alla går med på det, men om köparen inte vill, finns det något sätt för säljaren att hävda försäljningen?
   Känner någon som har skrivit under och nu ångrar hos sig, vad kan hon göra? Tack i förhand

   • Hej Milan.

    Nej man kan inte ångra sig tyvärr.
    Signerar man ett bindande avtal så är man bunden att genomföra affären.
    Gör man inte det så blir man ersättningsskyldig och det kan bli väldigt dyrt.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Vi skrev på kontrakt för några dagar sedan. Mäklaren jag pratade med sa att det enda vi behöver är ett giltig lönelyftet, och det hade vi. Han själv gick genom den och sa att det är allt vi behöver. Jag hade berättat också att vi har bokat möte med banken för se att allt verkligen stämmer, men han sa att vi kan skriva först kontrakten och sen bara gå till banken och uppvisa den.

   Men så var det nog inte. Banken hoppade ur, så vi letar efter för fullt nån annan bank som ska ge oss lånen. Men det verkar inte vara så lovande just nu. Fast vi har fått några halvt ja, så behöver vi mer tid.

   Vad har vi rätt att göra? Gissar på att vi har inte rätt för bryta kontrakten. För när jag pratade med mäklaren nu och förklarade vår situation och vad har vi för alternativ så sa han att det är vår egen ansvar.
   Men jag menar, vi ville gå till banken först men han sa att vi behöver inte göra det då.Vi ska skriva på kontraktet och sen ska vi gå dit. Han vet ju bättre, trodde vi. För vi har aldrig köpt något tidigare.
   Men nu sitter vi i riktigt skit pga vi lysande på vad han säger. Vad kan vi göra?

   • Hej Ramona.

    Det finns tyvärr inget ni kan göra.
    Det är ert egna ansvar att ni har finansieringen ordnad innan ni skriver kontrakt.

    mvh admin på Ekonomifokus

   • Hej Ramona.

    Det finns tyvärr inget ni kan göra.
    Det är ert egna ansvar att ni har finansieringen ordnad innan ni skriver kontrakt.

    mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej,
   Skrivit kontrakt för nyproduktion men inte fått någon inbetalning på handpenning. Måste jag meddela detta eller byggföretaget/säljarens skyldighet?
   Mvh

   • Hej Markus.

    Du får ringa byggföretaget då för det borde vara ditt ansvar att betala in den i tid.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej,
   Min pojkvän har fast tjänst och jag har säsongsarbete och massa extra jobb. Finns de någon bank som inte behöver att båda har fast tjänst?

   • Hej Julia.

    Det finns det, till exempel Bluestep och Svea Ekonomi men jag rekommenderar att ni först testar att söka hos alla storbanker först.
    Ni kan även testa att ansöka hos Lånekoll.se och få svar från ett antal banker via endast en ansökan.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej,
   Om man skrivit på ett kontrakt men sedan blir nekad av bostadsrättsföreningen p.g.a att man vill hyra ut bostaden i andra hand får man hela handpenningen tillbaka då?

  • Tips
   1. Mäklarofferter.se - Jämför mäklarna och deras offerter
   2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

  • Hej
   Vi skrev kontrakt på en bostad/nyproduktion två år innan den skulle färdigställas/vara färdigbyggd. Inflyttningen är planerad till oktober 2021. Kontraktet är bindande och vi har redan betalat in 50.000 kronor vid kontraktsigneringen. Det finns en betalningsplan för hur resterande belopp skall betalas. Vi vill dra oss ur bostadsaffären på grund av den rådande samhällskrisen/ coronakrisen. Är detta möjligt?

   • Hej David.

    Det beror på vilket avtal ni skrivit.
    Om avtalet ni skrivit är bindande så kan ni inte dra er ur utan kostnad.
    Det enklaste är att ni kontaktar byggbolaget ni köpt lägenheten av och frågar vad som gäller.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej,
   jag har en fråga. efter en månad skrivning av köpekontrakt av lägenhet är säjlare dog. Mäkläre har en papper där det finns en person som har makt från säjlaren eftersom hon var sjuk redan, när vi hade skrivet kontrakt.
   Frågan är:
   Min köpkontrakt ska gälla? Jag har sagtupp min nuverande lägenhet.
   Min banken ska boka en tid innan inflyttning men jag undrar, om banken kan ha något problem med detta, eftersom säjlaren kvar inte längre?
   Tack i förhand.

   • Hej Uddin.

    Kontraktet gäller fortfarande & lägenhetsaffären skall genomföras precis som planerat.
    Den enda skillnaden är att den avlidnes dödsbo måste genomföra affären istället för den avlidne.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej!
   Jag har fått handpenning för villan som jag ska sälja. Mäklarens och mitt problem är att trots handpenningen som jag har fått så står husförsäljningen stilla. Köparen får inte äga huset, nu ej heller frun, dom säger att deras kusin ska vara tilläggsägare. Dom kommer inte på avtalade tider för att skriva papper. Dom kommer inte, dom hör inte ens av sig trots avtalade tider hos mäklaren. Ibland går dom inte att nå överhuvudtaget när dom skulle ha kommit. Detta har pågått så mycket och länge att jag är sjukskriven och mår jättedåligt. Att ständigt bli besviken på att dom inte kommer och skriver papper. Detta har upprepat sig gång på gång på gång.
   Jag har skrivit och även mäklaren att vi häver köpet på grund av detta den 1/4
   Dom tycks inte ha respekt eller bry sig om detta ändå. Huset står tomt och jag har både huset och en lägenhet att betala på nu.
   Har jag rätt att häva husköpet i mitt svåra läge när husaffären står stilla?
   Med vänlig hälsning
   Anne Polstierna

   • Hej Anne.

    Du borde ha rätt att häva husförsäljningen på grund av de omständigheterna.
    Jag är dock inte helt säker på svaret så du får ringa till mäklarsamfundets kundombudsman så får du kostnadsfri juridisk vägledning.
    Telefon: 08-83 22 66

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej!
   Vi säljer vår lägenhet men har redan köpt en mindre och skrivit på avtalet samt betalt handpenning.
   I coronatider är svårt att sälja lägenheten.
   Finns det något man kan göra?
   Hur tycker du man kan få någon intresserad för köp av lägenheten?

   • Hej Didi.

    Nej tyvärr. Det finns inte mycket ni kan göra förutom att sänka priset på er bostad.
    Jag har inga andra bra förslag tyvärr.

    Mvh admin på EKonomifokus

  • Hej, stämmer följande.
   En kille har köpt en lägenhet. Han får inte igenom sitt lån pga att han inte har ett fastjobb och skulder. Lägenheten är nyproduktion. Han har betalat 230 tusen i kontantinsats för lägenheten. För att kunna få lägenheten överlåter han sin bror att ta på sig lägenheten och ta lånet. För att hans bror ska kunna ta lånet behöver han 500 tusen. För att kunna få lånet fattas det nu 230 tusen nu som han redan har lagt in i lägenheten. Nu ber han sin flickvän om 230 tusen för att kunna betala lägenhetens hela kontantinsats som hans bror ska betala ut och påstår att hon får tillbaka pengarna 1 vecka efter. Dvs hans pengar är frysta i lägenheten förens hans bror betalar allt & då får han tillbaka allt – ska ge till flickvännen. Är det något skumt att han behöver hennes pengar? Eller hur funkar det? (Banken är Handelsbanken och det är nyproduktion) inflytt var den 10 mars men nu har han ”fryst” lägenheten till 1 juni för att lösa detta. I mitt huvud ringer det varningsklockor att man 1. Kan byta lägenhetens ägare bara så. 2. Att man inte får någon typ av böter 3. Att han behöver låna pengar av sin tjej för att kunna ta ut sina pengar som är frysta på lägenheten

   • Hej Sara.

    Det är inget vanligt förfarande men det är inte omöjligt att det stämmer.
    Spontant låter det lite lurigt så jag tycker att flickvännen som skall låna ut pengarna bör vara extremt försiktig så att hon inte blir lurad.
    Flickvännen borde endast låna ut pengarna om hon är 100% säker på att bröderna är schyssta och ärliga.

    Om flickvännen lånar ut pengarna skall hon vara noga med att det skrivs ett korrekt skuldebrev så att hon har rätt att kräva tillbaka pengarna.
    Ett korrekt skuldebrev hittar du på Juridiskadokument.nu/skuldebrev

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Tips
   1. Mäklarofferter.se - Jämför mäklarna och deras offerter
   2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

  • Hej
   Jah har skrivit på köpekontrakt på ett fritidshus. Handpenning är lagd. Tillträde sker efter det att säljaren borrat en djupborrad brunn samt installerat ett frostskyddat pumphus från Robusta (bilaga för detta har erhållits). Vidare står att från pumphuset kommer vattenledning dras in till köket och vattnet anslutas där. Vad som nu skett är att köparen utan min kännedom installet vattenpumpen i husets klädkammare. Detta var alltså inte enligt avtal och överenskommelse och jag önskar häva köpet på dessa grunder. Jag har sökt säljaren och mäklaren för att diskutera detta men har ej hört av dem. Tillträde ska ske 1 april. Hur kan jag gå vidare? Har jag tillräckligt starka skäl att häva köpet? Med vänlig hälsning, Ulrika

   • Hej Ulrika.

    Nej det är inte tillräckligt för att häva köpet.
    Du kan däremot kräva att säljaren ändrar installationen och utför åtgärden på det sätt som ni kommit överens om.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej.
   Vi köpte ett hus våren 2018. Nu visare det sig att förra ägaren har grävt ut och satt in nya dörrar och fönster i källaren utan bygglov. Huset köpte vi som ett suterränghus men det visar sig att så får det inte vara i detaljplanen. Enbart enplanshus. Detta uppkom då vi sökte bygglov. Nu måste vi återställa enligt riktlinjerna i detaljplanen. Enligt protokoll från försäljningen har säljaren kryssat i att de haft befintliga bygglov för ändringar av bostaden. Frågan är nu. Hur mycket kan vi kräva av säljaren? Enligt handlingar har vi köpt ett suterränghus på 101 kvm. Men nu ska vi återställa huset och då blir det 75 kvm +26 i biyta (källare)

   • Hej Therese.

    Jag kan inte säga hur mycket ni kan kräva i ersättning.
    Ring mäklarsamfundets kundombudsman så får ni kostnadsfri juridisk vägledning.
    Telefon: 08-83 22 66

    Mvh admin på EKonomifokus

  • Tips
   1. Mäklarofferter.se - Jämför mäklarna och deras offerter
   2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

  • Tack för svar vet inte om det blev lite missuppfattning i min fråga?? I första hand är jag intresserad av om Arbetsgivaren gör Köparen Arbetslös eller Permitterad i dessa ”Coronatider” då kan det ju bli svårt med Betalning till Säljaren eller är Köparen bunden till att betala ändå…………,??//vänliga hälsningar Marianne

   • Hej igen A helen.

    Det var ingen missuppfattning av din fråga.
    Köparen är bunden att betala ändå. Annars blir det ett kontraktsbrott.

    Mvh admin på EKonomifokus

  • Hej, har den 3/3-2020 sålt min Bostadsrätt och nya ägaren ska flytta in 1/6-2020.
   Handpenning är betald Mäklaren har tagit sitt arvode och övrig summa sitter på konto hos mig.
   Alla papper är påskrivna och ”signade”.
   Nu till min fråga :
   Kan Bostadsköpet gå tillbaka om Köparen blir Arbetslös eller Permitterad i dessa ”Coronatider” har förstått att Lånelöftet träder i kraft den dag som slutsumman ska betalas och detta är i mitt fall den 1/6-2020.
   Finns ju något som heter
   Force_majeure och som kan börja gälla vid speciella situationer i samhället.
   Tacksam för Svar från en undrande säljare.

   • Hej Marianne.

    Sjukdomar brukar inte räknas till force majeure.
    Så mitt svar på din fråga blir: nej.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej,
   Jag har köpt en bostadsrätt, köpeavtalet är signerat av båda parter, handpenning är erlagd och jag är godkänd som medlem i den nya föreningen. Tillträdet enligt köpeavtalet är 16 mars 2020. Idag hörde dock mäklaren av sig och sa att hon ”skrivit fel” i avtalet och att tillträdet skall vara 16 april 2020 och ej 16 mars 2020. Det datum som kommunicerats till mig hela tiden har dock varit 16 mars 2020 och är även det datum som är angivet i avtalet.

   Hur går jag tillväga om säljaren fortsatt hävdar att tillträdet skall vara 16 april 2020 och vägrar mig tillträde innan dess? Säljaren kommer begå avtalsbrott men vad har jag för möjlighet att de facto få tillträde per 16 mars 2020 om säljaren vägrar? Blir säljaren på något sätt skadeståndsskyldig och om ja, för vilken skada/förlust/kostnad kan jag få ersättning.

   Tacksam för din rådgivning.

   Mvh
   Eleonore

   • Hej Eleonore.

    Det datum som står i avtalet gäller om inte båda parter vill ändra datum.
    Om inte säljaren följer avtalet så har du rätt till ersättning.

    Köparen har rätt till ersättning för skada, om säljaren utan skäl underlåter att avträda bostaden i rätt tid (enligt avtalet). I samma paragraf stadgas även en rätt för köparen att häva köpet om dröjsmålet är av väsentlig betydelse. Köparen kan givetvis kräva fullföljd, även om detta inte nämns i regeln. Man har som köpare även alltid rätt till skadestånd.

    Hur mycket ersättning och skadestånd du har rätt till vågar jag inte svara på.

    Kontakta mäklarsamfundets kundombudsman så får du kostnadsfri vägledning på telefon:
    Telefon: 08-83 22 66

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej Andreas,
   Vi är säljare av en lägenhet där avtal skrevs, vi fick handpenning men sedan visade det sig att köparen inte hade lånelöfte. Efter en månad av lögner och bortförklaringar gick köparen med på att vi hävde avtalet med hänvisning till den rådande situationen. Han hade dessutom fått lägenheten för ett väldigt bra pris så nu vid omförsäljningen en månad senare visar det sig att vi får 200.000 mer för lägenheten. Visst är det så att den gamla köparen ändå måste betala det nya mäklararvodet, våra dubbla avgifter och stylingen eller går han fri för att vi har gjort en förtjänst och kommer undan sitt skadestånd så här och vi istället gör en sämre ny affär? Hittar ingen information om en sådan här situation.

   Tack för din hjälp.

   • Hej Anneisfun.

    Köparen skall endast ersätta er för ekonomiska förluster som ni gjort på grund av hävningen.
    Nu gör ni ju ingen ekonomisk förlust i slutändan så då finns det ingen förlust att få ersättning för.

    Köparen går alltså fri eftersom ni skall räkna av de extra kostnader som ni fått mot den vinst som ni göra på bostaden.
    I ert fall lär inte kostnaderna överstiga de 200.000 kronorna som ni fått extra.

    mvh admin på EKonomifokus

    • Hej Andreas
     Jag har köpt en bostadsrätt som var från ett dödsbo. Kontrakt är skrivet, lägenhet besiktigad ok, handpenning överförd och tillträdesdagen är nära. Men nu ringer mäklaren och säger att bouppteckningen inte registrerats än på Skatteverket och jag kan inte överta lägenheten innan det är gjort. Men om det sker efter tillträdesdag vad händer då? Är det kontraktsbrott och vad är påföljderna av det? Min hyresrätt är uppsagd och får jag inte tillträde till bostadsrätten så blir jag bostadslös.

     • Hej Anette.

      Det stämmer att bostaden inte kan tillträdas innan bouppteckningen är registrerad.
      Det bör stå med i kontraktet annars har mäklaren klantat till det rejält.
      Kolla om mäklaren lagt med det villkoret i kontraktet. Om det står med så har du tyvärr inte så mycket att hämta, då har allt gått rätt till.

      Mvh admin på Ekonomifokus

  • Tips
   1. Mäklarofferter.se - Jämför mäklarna och deras offerter
   2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

  • Hej,

   Jag har köpt en bostadsrätt, Köpeavtalet är på skrivit, jag har inte betalt handpenning. Föreningen har skickat besiktningsman för att fullgöra medlemskapet. Men säljaren har inte släppt in besiktningsman och har varit hos föreningskontoret och stoppat affären.
   Jag vill fullfölja affären. kontrakts datum var 1/7-19 och tillträde var 1/9-19. Inget datum för betalning. Står bara Kontant.
   Mellan 1/7-19 och 1/9-19 stoppade säljaren besiktningen och vill stoppa affären. Han har anlitat advokat som skrev att eftersom betalningen inte sket häver vi avtalet och gör en stämning på tingsrätten.
   Jag vill fullfölja affären (kontrakten) Jag har inte betalt än i väntan på att föreningen ska godkänna mig. Föreningen säger att de kommer inte in i bostaden för besiktning.
   Min fråga är? Kan jag vinna i rätten? Jag vill fullfölja affären men han har stoppat den?

   Vad ska jag göra