De fem vanligaste klausulerna / villkoren i bostadsaffärer

De vanligaste klausulerna/villkoren i bostadsaffärer

Vid bostadsaffärer innehåller kontraktet som skrivs mellan köpare och säljare ett antal standardklausuler/standardvillkor. Utöver dessa kan man lägga till tilläggsklausuler/villkor. Det kan handla om att köparen skall besiktiga bostaden eller att köparen måste få bankens godkännande av bostaden innan affären kan bli bindande.

OBS, villkor & klausul är samma sak i detta sammanhanget. De är förutsättningar för affären som skrivs in i kontraktet.

Här kommer fem av de vanligaste tilläggsvillkoren/tilläggsklausulerna som används vid bostadsaffärer i Sverige:

Artikelns innehåll:
1. Besiktningsklausul
2. Försäljningsklausul
3. Finansieringsklausul
4. Klausul för bankens godkännande av bostaden
5. Friskrivningsklausul

Klicka för att gå direkt ner till önskad klausul/villkor

1. Besiktningsklausul

besiktningsvillkor / klausul

En besiktningsklausul i kontraktet ger vanligtvis köparen ca 14 dagar för att besiktiga bostaden, själv eller med hjälp av en besiktningsman. Säljaren kan, utan några extra kostnader, dra sig ur affären om oväntade fel eller brister upptäcks vid besiktningen. Faktum är att köparen kan dra sig ur även om inget fel uppdagas om klausulen är korrekt utformad enligt rekommendationer från branschorganisationen FMI. De rekommenderar nämligen så kallade öppna besiktningsklausuler som ger köpare rätt att dra sig ur affären oavsett anledning.

💡 Planerar du att sälja en bostad?
Hittamäklare.se
hjälper dig att samla in offerter och jämföra de olika mäklarna som är aktiva i ditt område. Offerterna kan du sedan använda när du skall välja mäklare samt när du skall förhandla om arvodet med den mäklare du vill anlita. Det är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.

2. Försäljningsklausul – villkor om försäljning av nuvarande bostad

Försäljningsvillkor / klausul

Om köparen behöver sälja sin nuvarande bostad för att kunna finansiera den nya kan man skriva in ett villkor i avtalet som ger köparen ca 4-6 veckor för att sälja sin nuvarande bostad. Lyckas köparen inte sälja sin nuvarande bostad går hela affären tillbaka och säljaren har inte rätt att kräva någon ersättning.

3. Finansieringsklausul

Finansieringsvillkor / klausul

Har köparen inte lånelöfte klart eller finansieringen ordnad på annat vis så kan ett villkor skrivas in i kontraktet som ger köparen 14 dagar (till exempel) på sig att lösa ett godkänt lånelöfte. Om köparen inte lyckas med lånelöftet går affären tillbaka i sin helhet och säljaren har inte rätt att kräva ersättning för detta i efterhand.

💡 Planerar du att köpa bostad?
Helst skall du ha ett lånelöfte klart redan innan du går på visning. En hemsida som vi upplever är väldigt duktiga på lånelöften och erbjuder väldigt fördelaktiga räntor är Lånekoll.se. De kan även hjälpa dig med att förhandla ner räntan på befintliga lån.

Lånekoll jämför bolån och privatlån hos ett stort antal banker åt dig med en enda ansökan. Du får en lista med bankernas olika erbjudanden och du väljer själv om du vill acceptera något erbjudande eller inte. Det är helt gratis att använda tjänsten och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.

4. Klausul för bankens godkännande av bostaden

Banken skall godkänna bostaden - klausul / villkor

Vissa banker kräver att de skall godkänna bostaden innan kontraktet skrivs på av köparen. Om banken inte får möjlighet att göra det så är det inte säkert att deras lånelöfte är giltigt.

Ibland finns det inte tillräckligt med tid för det innan kontraktsskrivningen så man får lägga in ett villkor i kontraktet som ger köparens bank någon vecka på sig att godkänna bostaden istället. Om banken inte godkänner bostaden går hela affären tillbaka och säljaren har ingen rätt att kräva ersättning för detta.

5. Friskrivningsklausul

friskrivning från dolda fel - klausul / villkor

Om säljaren inte vill vara ansvarig för dolda fel eller fel i bostaden som uppstår i efterhand kan en så kallad friskrivningsklausul skrivas in i kontraktet. Med en sådan klausul är säljaren helt friskriven från ansvar för alla eventuella fel och brister som dyker upp i bostaden.

Ska du sälja din bostad rekommenderar vi att du först jämför mäklarna och deras arvoden på Hittamäklare.se.

Joakim har studerat fastighetsförmedling på Högskolan i Väst under 3 års tid. Med ca 10 års erfarenhet som fastighetsmäklare vill nu Joakim via sina guider inom bostad förmedla kunskap till läsarna och hjälpa dem att fatta bättre beslut vid köp av ny bostad eller försäljning av befintlig.

Ställ en fråga eller skriv en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här