Friskrivningsklausul i bostadsaffär

Hem / Bostad / Juridik / Friskrivningsklausul i bostadsaffär

Bild på skribent Joakim Ryttersson

Skribent: Joakim Ryttersson

Uppdaterad: 4 december 2024

friskrivningsklausul bostad affär

En bostadssäljare kan av olika anledningar vilja friskriva sig från ansvar för fel och dolda fel som kan dyka upp i efterhand. En så kallad friskrivningsklausul kan då skrivas in i kontraktet som begränsar säljarens ansvar helt eller delvis.

För att en friskrivningsklausul skall kunna skrivas in i kontraktet måste både köpare och säljare vara överens. Som säljare är det därför bäst att vara tydlig från första början med att man vill friskriva sig från ansvar.

En friskrivningsklausul gäller endast för fysiska fel på bostaden. Den friskriver inte säljaren från så kallade rättsliga fel och rådighetsfel. Läs mer om detta längre ner.

Artikelns innehåll:
1.
Två olika typer av friskrivningar
2. När en friskrivningsklausul kan vara lämplig
3. Exempel på hur en generell friskrivningsklausul kan formuleras
4. Video som förklarar hur klausulen fungerar
5. Att tänka på som köpare och som säljare av en bostad med friskrivningsklausul
6. Klausulen friskriver inte från rättsliga fel och rådighetsfel
7. Försäkring mot dolda fel istället för en friskrivningsklausul
8. Lojalitetsplikten

Klicka för att gå direkt ner till önskad rubrik

Två olika typer av friskrivningar

En så kallad generell friskrivning innebär att man friskriver sig från ansvar för ALLA fel. Man kan även friskriva sig från ansvar för endast vissa delar av huset, till exempel taket. Detta kallas för en begränsad friskrivning.

En generell friskrivning gör att säljarens ansvar för fel försvinner helt. Köparen kan då inte åberopa några fel överhuvudtaget, varken dolda fel eller andra typer av fel i efterhand.

När det kan vara lämpligt med en friskrivningsklausul

  • När ett dödsbo är säljare
  • Om säljaren skall flytta utomlands
  • När det är ett hus eller en bostad som är i dåligt skick
  • Om man som säljare inte vill behöva oroa sig för eventuella fel som kan dyka upp i efterhand

Exempel på formulering av en generell friskrivningsklausul

Det är viktigt att friskrivningsklausulen är korrekt formulerad så du bör alltid dubbelkolla den med en mäklare eller en jurist. Vi ger här ett exempel på en formulering:

”Köparen accepterar härmed att köparen saknar möjlighet att, vid uppdagande av fel eller brister på fastigheten, ställa något som helst krav på ekonomisk kompensation ifrån säljaren. Köparens och säljarens samtliga ekonomiska mellanhavanden är således, efter att köpeskillingen erlagts, slutgiltigt reglerade.”

Klausulen säger alltså att säljaren är fri från ansvar och att köparen inte kan kräva någon ersättning i efterhand.

Planerar du att sälja eller köpa en bostad inom det närmaste året?
Då kan vi rekommendera dessa två gratistjänster:

1. Hittamäklare.se – få hjälp med att samla in offerter & att jämföra mäklarna i det område där du bor. Offerterna kan du använda för att undvika att betala onödigt mycket för mäklaren.
2. Zensum.se – Jämför räntor & villkor på bolån & lånelöften hos Zensum. Med en enda ansökan jämför du erbjudanden från flera olika banker & väljer själv om du vill acceptera något erbjudande eller inte.

Tjänsterna ovan är helt gratis att använda & du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.

Video som förklarar klausulen

I videon förklarar Magnus på mäklarsamfundet vad en friskrivningsklausul är på ett pedagogiskt sätt.

Att tänka på som köpare och som säljare av en bostad med friskrivningsklausul

Denna typ av klausul förflyttar risken från säljaren till köparen. Det är därför viktigt att ta hänsyn till detta och känna till hur det påverkar affären.

Köpare – tänk på detta

Köper du en bostad med en friskrivningsklausul kan du inte kräva ersättning för eventuella fel eller dolda fel som upptäcks i efterhand. Detta innebär extra risk för dig som köpare och du bör ta med det i beräkningarna när du lägger bud på bostaden.

Säljare – tänk på detta

Det är väldigt enkelt och bekvämt att sälja med en friskrivningsklausul. Den stora nackdelen är att det ofta kan leda till ett lägre försäljningspris eftersom all risk för eventuella fel och dolda fel flyttas över på köparen. Köparen är då oftast inte beredd att betala ”fullt pris” för bostaden.

Klausulen friskriver inte från rättsliga fel och rådighetsfel

En friskrivningsklausul gäller endast för fysiska fel på bostaden, exempelvis mögel eller fuktskador. Den gäller inte för så kallade rättsliga fel och rådighetsfel.

Exempel på ett rättsligt fel:

  • Säljaren har undanhållit information som skulle ha förmedlats till köparen

Exempel på ett rådighetsfel:

  • Ett myndighetsbeslut begränsar köparens dispositionsrätt över bostaden på ett sätt som köparen inte hade skäl att förutsätta

Välja en dolda fel försäkring istället för en friskrivningsklausul

Ett alternativ till en friskrivningsklausul är att teckna en försäkring mot dolda fel. Denna försäkring skyddar säljaren mot eventuella krav på ersättning som köparen kan framföra ifall dolda fel upptäcks. Dolda fel försäkringar täcker dock inte allt så vill man vara 100% säker så är det en friskrivningsklausul som ger fullt skydd.

Innan en försäkring mot dolda fel kan tecknas görs en besiktning av bostaden.

  • Dolda fel kan åberopas i upp till 10 år om det gäller ett hus
  • Dolda fel kan åberopas i upp till 2 år om det gäller en bostadsrätt

Planerar du att sälja eller köpa en bostad inom det närmaste året?
Då kan vi rekommendera dessa två gratistjänster:

1. Hittamäklare.se – få hjälp med att samla in offerter & att jämföra mäklarna i det område där du bor. Offerterna kan du använda för att undvika att betala onödigt mycket för mäklaren.
2. Zensum.se – Jämför räntor & villkor på bolån & lånelöften hos Zensum. Med en enda ansökan jämför du erbjudanden från flera olika banker & väljer själv om du vill acceptera något erbjudande eller inte.

Tjänsterna ovan är helt gratis att använda & du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.

Lojalitetsplikten

Lojalitetsplikten innebär att både köpare och säljare är skyldiga att göra sitt bästa för att alla klausuler i kontraktet uppfylls och att affären blir bindande. Bryter man mot lojalitetsplikten riskerar man att bli skadestånds- och ersättningsskyldig till motparten.

Vanliga frågor och svar

Varför kan en friskrivningsklausul leda till ett lägre försäljningspris?

En friskrivningsklausul gör att allt ansvar flyttas över på köparen. Detta kan göra att priset på bostaden blir lägre. Som potentiell köpare/spekulant blir man alltid lite misstänksam när en säljare vill friskriva sig från ansvar. Det kan leda till att spekulanterna inte känner sig lika trygga och därmed inte är beredda att betala lika bra för bostaden.

Vad är skillnaden på en friskrivningsklausul och ett friskrivningsvillkor?

Det är ingen skillnad, det är bara olika benämningar.

Vad är skillnaden på en friskrivningsklausul och att sälja i befintligt skick

Bostäder säljs alltid i befintligt skick. Säljaren är ändpå ansvarig för dolda fel. För att vara helt fri från ansvar krävs en klausul i kontraktet.

Skribent - Joakim Ryttersson

Joakim växte upp och bor i Kungälvs kommun, ca 2 mil utanför Göteborg. Tillsammans med Andreas Hogmalm startade han företaget Hojjo Sverige AB som grundade bostads- och ekonomisajten Ekonomifokus.se. Företaget äger och driver även andra hemsidor, Boupplysningen.se, Aktiekunskap.nu och Aktiewiki.se exempelvis. Joakim har arbetat som fastighetsmäklare i många år och vill nu via Ekonomifokus.se förmedla kunskap och hjälpa besökarna att fatta bättre beslut vid köp och försäljning av bostad samt vid bolånerelaterade frågor. Utöver kunskaper inom bostadssegmentet har Joakim även ett stort intresse för ekonomi och finans.

Följ diskussion
Meddela mig om
guest
Integritetspolicy

75 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Philip

Hej, kan köparen skaffa försäkring för fel vid friskrivning? Lite märkligt om säljare när friskrivning saknas erbjuds föräkringar på marknaden men köpare kan inte när friskrivning ingår teckna motsvarande försäkring.

Andreas

Hej!
Vi har köpt ett hus där det står i frågelistan att ”alla erforderliga bygglov finns” men har nu upptäckt att det saknas bygglov för ett av rummen. I det finstilta på frågelistan står först: ”Säljaren ansvarar för den lämnade informationen” men sedan: ”Uppgifterna är inte en garanti för att fel inte kan förekomma”. Gäller detta som en friskrivningsklausul eller har den andra meningen ingen rättslig betydelse?
Med vänlig hälsning
Andreas

Emy

Hej!

Köpt hus med friskrivningsklausul med öppet köp för egen besiktning.

Egen besiktning har gjorts och det uppdagades
1. Huset är 14 kvm mindre än vad som stod i avtal (193 och inte 207). Felaktig Uppmätning gjordes 3 månader innan köp av certifierad firma på beställning av mäklaren.

Vem kan vi kräva kompensation från – mäklare, uppmätaren, säljare? Vad är chanserna att få ersättning?

2. I vår egna besiktning uppdagades det att en utepelare som bär entrètak är genomrutten och bör bytas omedelbart. Detta nämndes inte över huvudtaget av säljarens besiktning. Har vi rätt att kräva ersättning från säljaren för vad det kommer kosta oss att byta eller kan hon vägra?

Huset är från 43 med stort renoveringsbehov. Friskrivningsklausul pga dödsbo.

Tack!

Silvy

Hi,
I hope it is ok to ask in english.
We are very interested in a 1970’s house that has a friskrivningsklausul (the owner has passed and the seller has never lived there). The seller has done a besiktning and there was not any major problems, just things that are old and need renovation that we plan to do anyways. I was just wondering if it is possible to buy any type of insurance that will cover us if a big issue occurs (for example structural issues). Are you aware of any type of insurance that can be bought by the buyer in this occasions?

Thanks!

Marie

Hej! Vilket ska sälja vår pappas hus, vi har en framtidsfullmakt, men vi vet inget om huset och kan nu inte fråga pappa pga att han blivit dement.
Ska vi skriva en friskrivningsklausul då?

Joanna

Vilken paragrafer kan man hänvisa till i jordabalken gällande klausul?

roberta

Hi,
Sorry, I would need to write in English if possible!
I would like if possible to have an opinion. We would like to buy a villa, the owner is unfortunately dead, and the three sons decided to sell with this disclaimer clause. The broker got the house ispected and gave us some paper, plus we called the inspector and talked with him directly. He declare that the house is in a good condition, and that the roof is old and need to be chanced, but that there is no way to investigate the basement for mold or other defects. We will also renovate the bathrooms. The broker told us that we can´t count on an insurance to cover hidden fault because the house is old ( 1920). We asked to check under the flood with a supplementar inspection, that would be carried by the same inspector that did his general inspection because we don´t know anyone else and he gave us a good impression. If we change the roof and make sure as much as possible that under the floor is in good condition ( the house has no evident defect, it´ś just an old house ), is it something normal for this type of selling or we have to be suspicious? There are other severe things that can go severely wrong once the roof and the floor are good?
Thank you very much

Sjonnie

Hej, jag har hittat en villa med friskrivningskonsul (dödsbo) som jag vart sugen på, jag har planerat att renovera badrummen, köket och tvättstugan. Jag läste någon kommentar att om man tänker renovera så kan man vara ganska lugn gällande friskrivningskonsulen, jag förstår att det kan finnas fel i grunden eller eldragning eller tak osv.

Stina

Hej

Om det vid husförsäljning finns friskrivningsklausul men att det visar sig dolda fel som säljaren visste om. Vad gäller då?

Marcus

Hejsan vi har nyss köpt ett hus med friskrivningsklausul. Men vi märkte direkt när vi flyttade in att det var små flugor trodde vi. Dag 2 skulle jag ta ett bad och när ja skulle släppa ut vattnet så vart det mer eller mindre lite översvämning en stund innan det rann sakta undan. Vi tog hit en VVS som gick in med en kamera där låg det massa sörja, fjärilsmygga och att rören var trasiga/dåliga/isär på sina ställen. Dom har i sin frågelista skrivit att dom inte märkt av nå fel med avloppet. Men det påstår VVS:aren är skitsnack. Tror du detta är något man kan gå vidare med? Eller är det bara för oss att stå vårt kast och betala.

Annika

Hej! Jag ska sälja mitt fritidshus och har skrivit att fastigheten överlåtes i befintligt skick. Räcker det eller måste jag även skriva en friskrivningsklausul för att skydda mig, då jag inte bott i fastigheten på 20 år ?

Jappie

Hej,

Borde inte en mäklare nämna innan en budgivning att säljaren vill ha en friskrivningsklausul? Är det inte oseriöst att vid slutet av budgivningen när man ringer för att kolla att man har lånelöfte säga att det säljs med friskrivningsklausul! Jag förstår att mäklaren har gjort det för att trissa upp priset. Men FÅR man göra så? Vi hade ju inte varit med i budgivningen från början isåfall. Vi känner oss så lurade!

Margareta

Kan man skriva en friskrivningsklausul angående en stödmur mot grannen i vattenrikt område där grannen skyller allt vatten på tomten på muren.

Josef

Hej!
jag skulle köpa en villa och den villa har en friskrivningsklausul! Anticimex har redan gjorde en besiktning och det finns också en Varudeklaration av säljaren! Men vad innebär den försäkringen? om det kommer nån dolda fel upp är jag försäkrad?
Mvh
josef

Amina

hej jag tänker käpa rad hus som är beskrivet friskrivningsklausul och det är mitt första gång jag vill köppa eget hus är mycket orolig med dolta fel, jag undrar om huset är besiktat och har inte stora risk kan jag acebtera med detta och sänka ner briset?
mvh Amina tack att ni ska svar.

Joakim Ryttersson

Hej Amina.

Om huset säljs med en friskrivningsklausul innebär det att du INTE kan kräva ersättning för dolda fel i efterhand.
Huset är inte besiktigat.

Om du känner dig osäker kanske du borde köpa ett annat hus, dvs ett hus som inte säljs med friskrivningsklausul.

Mvh admin på Ekonomifokus

André

Hej…. Ska sälja ett hus på en tomt. Jag har byggt i huset. Det skedde genom ett av mina mindre byggföretag(AB). Nu äger ett aktiebolag(fåmansbolag, inte samma som byggde det) huset. Så säljaren är alltså ett ab. Jag går i pension och vill ha en lösning där principen ”friskrivning” blir uppfyllt. Aktiebolaget/dvs säljaren kommer efter försäljningen upplösas och likvideras och detta är köparen informerad om. Kan ett ab skriva friskrivningsklausul? Blir det på sikt överflödigt då säljaren relativt snart upplöses och försvinner?
Tacksam för svar eller tips på hur/var jag tar reda på lämplig strategi utan att anlita någon dyrt 😉

Skribent och admin - Joakim Ryttersson

Hej Andre.

Ja en friskrivningsklausul måste vara det optimala.
Jag tror inte att det finns något hinder för en friskrivningsklausul bara för att det är ett företag som säljer men jag är inte 100% säker tyvärr.

Lägg in en sådan klausul för säkerhets skull och likvidera bolaget så snart som möjligt efter att allt är klart så borde ju problemet ur vägen sedan.
När bolaget är likviderat skall (vad jag vet) köparen inte kunna kräva ersättning för eventuella dolda fel.

Du borde nog kolla med en bolagsjurist för att vara 100% säker på att inga krav kan komma efter en likvidation.

Mvh admin på Ekonomifokus

Roger

gäller friskrivningsklausul vid nedgrävt torrdassrest han påstår att brunnsvattnet är påvärkatt

Skribent och admin - Joakim Ryttersson

Hej Roger.

Ja, en friskrivningsklausul gäller vanligtvis allt.

Mvh admin på Ekonomifokus

Patricia

Tack!

Hur mycket lägre pris kan man förvänta sig bär det gäller ett hus med friskrivningsklausul? På ett ungefär..

Skribent och admin - Joakim Ryttersson

Hej igen Patricia.

Det är tyvärr omöjligt att svara på.

Mvh admin på Ekonomifokus

Patricia

Hej!
Tittar på ett hus som har friskrivningsklausul (dödsbo) samtidigt som det är Varudeklarerat hos Svensk Fastighetsförmedling. Tar inte ut de två varandra? Kommer jag har några rättigheter vad gäller eventuella fel i detta fall?

Skribent och admin - Joakim Ryttersson

Hej Patricia.

Nej det är inte samma sak.
Varudeklararerat = förhandsbesiktigat + försäkring (detta täcker dock inte allt)
Friskrivningsklausul = du kan inte få någon ersättning för dolda fel i efterhand.

Mvh admin på Ekonomifokus

Red

Hej och tack för mycket bra info.
Ska sälja hus som är besiktigad och det finns några brister med i protokollet. Det står där också att huset är renoverad av ägaren och en bekant ( det är lite missvisande eftersom jag som ägare har betald och bekanten som kan sin sak har renoverat) . Betyder det att det meningslös med friskrivning? Jag hade gärna haft det för att slippa allt framöver , är lite konflikträdd och hatar allt tjafs.
Om min alternativ är bara då att teckna dolda fel försäkringen, kan du rekommendera något? Jag hörde att det är olika qvalite och att man inte får rätt skydd.

Tacksam för svar
Red

Skribent och admin - Joakim Ryttersson

Hej Red.

En friskrivning är det bästa för dig eftersom du då friskriver dig från allt ansvar. Då kan inte köparen kräva ersättning i efterhand.
En dolda fel försäkring fungerar också men det är inte lika säkert som en friskrivningsklausul eftersom försäkringsbolaget i vissa fall kan neka ersättning.

Mvh admin på Ekonomifokus

Bobi

Hej
Har en lgh som ska sälja men föreningen har ekonomiska problem och ingen vet hur det kommer sluta
bör jag friskriva sig från detta ansvaret ifall något händer med föreningen går i konkurs i värsta fall ,eller har jag inget ansvar för detta

tack på förhand

Skribent och admin - Joakim Ryttersson

Hej Bobi.

Nej det behöver du inte göra.
Det ingår i köparens undersökningsplikt att kolla upp föreningens ekonomi.

Mvh admin på Ekonomifokus

Olof

Stort tack för svar
Mvh Olof

Olof

Hej
Är det rätt uppfattat att i en majoriteten av alla husköp kommer det (flera år efter husköpet) aldrig att bli en tvist om skicket på huset? I så fall spelar det väll ingen större roll om jag köper ett hus med friskrivningsklausul? Jag tänker att ”statistiskt” sett kommer jag inte att få problem. Är det fel tänkt eller är det viktigt att ha min ”säkerhet”?
Mvh Olof

Andreas på Ekonomifokus.se

Hej Olof.

Du har helt rätt i det du skriver om statistiken.
Men att det inte spelar någon roll stämmer ju inte riktigt. Köper du ett hus med friskrivningsklausul så kan du ju inte kräva någon ersättning för dolda fel i efterhand.
Har du otur så kan det ju dyka upp rejäla dolda fel på huset.

Huruvida du skall våga chansa på att köpa ett hus med en friskrivningsklausul kan endast du själv avgöra.
Du får bedömda riskerna.

mvh admin på EKonomifokus

John

I will write this question in English if that is okay – my situation is very much relevant here because I am not Swedish, I only moved to Sweden to marry my ex wife who cost me a fortune and then divorced me but I DID get to keep the house at least. I have now sold the house (deal went through about 6 weeks ago) and the new owners have been living in the house for about 5 weeks. Everything was fine (or so I thought) until i got an email from the new owners saying that there was no water in the well (its a rural property in Orebro Lan) and that there are leaks in the roof.

I put the house on the market and I left Sweden to come here to France (where I am now) – but up until the time I left I was living in the house and the water was fine and there was lots of rain but NO leaking from the roof.

I did not put this disclaimer in the contract because nobody advised me of this at the time – it would have been good if my agent had done this but she was working for herself more than she was working for my interests as the seller 🙁

I want to know how much of risk am I at now in terms of liability for problems that really were and are OUT OF MY CONTROL and I believe not my responsibility at all…

I also find it quite suspicious that it has taken the new owners all this time to decide that they NOW ”have problems” with the property – after they have been living there for 5 weeks…

John.

Andreas på Ekonomifokus.se

Hello John.
This is not a question that i can answer here.
I recommend that you call mäklarsamfundets kundombudsman. They will give you legal advice about this for free.
Phone: +46 08-83 22 66

Mvh admin på EKonomifokus

Josef

Ursäkta otydligheten. Tack för svar.

Josef

Tack för svar!
Ok, men borde inte ett genomruttet hus framgå vid besiktning, kan det verkligen vara dolt?

Andreas på Ekonomifokus.se

Hej Josef.

Jo förmodligen men du nämnde inget om någon besiktning i din fråga.
Du frågade inte heller om dolda fel.

Mvh admin på EKonomifokus

Josef

Hej,
Ni verkar tycka att det är rätt safe med att köpa bostadsrätt med friskrivningsklausul, men hur är det med hus? Har ni exempel på kostnader man kan behöva vara beredd på, om man ändå köper ett hus i uppenbart renoveringsbehov?

Andreas på Ekonomifokus.se

Hej josef.

Det går inte att svara på.
Det kan ju vara allt ifrån att huset är genom-ruttet och behöver rivas till att allt är perfekt.
Ju större fel som uppstår desto större kostnader.

mvh admin på EKonomifokus

Yanetta

Hej!
Jag och min sambo vill köpa lägenhet. Då hittade vi en lägenhet som behöver helt renovering: köket och badrummet är gammalt.
Då säljaren är ett dödsbo så det säljs med friskrivningsklausul.
Men vi undrar nu vad kan det vara för fel i lägenheten.
Om vi köper lägenheten så tänkte vi renovera badrummet först.
Gäller det också alla rören i lägenheten som vi ska ta ansvar över eller? Vi är helt förvirrad vad kan det vara negativ?

Andreas på Ekonomifokus.se

Hej Yanetta.

Om ni har tänkt totalrenovera badrummet så är det lugnt.
I badrummet är ni ansvariga för golvbrunn och rördragningar så om ni renoverar det direkt så kan ju känna er helt lugna.

I köket får ni se till att inga rör läcker under diskbänken och att inga vitvaror läcker vatten.

Om ni fixar kök och badrum kan ni vara lugna, då är det i princip inget annat som kan hända.

Mvh admin på Ekonomifokus

Erika

Hej
Jag och mina systrar står inför en försäljning av en gammal fastighet som står under mammas dödsbo. Den byggdes av vår släkt 5 generationer bakåt i tiden på 1880talet. Stugan är oanvänd sedan 20 år och är en del i ett dödsbo. Vi vet inte status på allt i huset och det finns inga resurser i dödsboet.
Vi vill av de anledningarna skriva en friskrivningsklausul. Vad måste vi få med?
Priset kommer inte att bli allt för högt.
Mvh Erika

Andreas på Ekonomifokus.se

Hej Erika.

Om du läser artikeln så står det ju ett exempel på en formulering.

Mvh admin på EKonomifokus

Habraj

Jag skulle köpa en lägenhet som bostadsrätt och eftersom det är ett dödsbo bostad, vill säljeren friskriva sig.
Så undrar vad det kan vara negativ för mig som köpare, och om det påverkas av något annat.
Kommer jag kunna försäkra min lägenhet som vanligt då?

Andreas på Ekonomifokus.se

Hej Habraj.

Du kan nog vara ganska lugn eftersom du har ett begränsat ansvar i en bostadsrätt.
Undersök badrummet noga och se till att det är korrekt renoverat (om det är renoverat). Utöver badrum är det i princip inget som kan vara fel med lägenheten som du inte kan upptäcka.

Du kommer kunna försäkra lägenheten som vanligt (förutom badrummet om det är fuskrenoverat).

Mvh admin på EKonomifokus

Carl

Hej.
Vad gäller om säljaren tecknat en dolda fel försäkring men friskrivit sig från ansvar genom en formulering likt erat förslag?

Andreas på Ekonomifokus.se

Hej Carl.

Jag är osäker på om försäkringen gäller när det finns en friskrivningsklausul i kontraktet.
Förmodligen gäller inte försäkringen då eftersom det är säljarens försäkring och säljaren inte blir ersättningsskyldig när ett dolt fel upptäcks när det finns en friskrivningsklausul.

Mvh admin på EKonomifokus

Nils

Hej, ska sälja min mors hus privat, dödsbo. Köpare finns och priset och friskrivningsklausul är redan överenskommet. Bör jag ta kontakt med mäklare eller jurist för formulering när jag tycker att ni har formulerat erat förslag lysande här. Det är väl bara att kopiera och klistra in ….eller?

Andreas på Ekonomifokus.se

Hej Nils.

Det är ingen avancerad klausul så det bör nog inte behöva vara något problem.
Vår formulering är ett exempel och jag kan inte garantera att den är 100% juridiskt korrekt eftersom jag inte vet om den testats i en tvist någon gång.
Jag tror dock att den skall vara korrekt.

Mvh admin på EKonomifokus

Jeanette

Hej har sålt vårat hus ett äldre hus med en friskrivningsklaus – säljaren friskriver sig från allt ansvar rörande byggnandens skick . Köparen kan därför inte göra gällande någon påföljd på grund av sådant fel. Min fråga räcker detta ? Tänker på dolda fel . Mvh jean

Andreas på Ekonomifokus.se

Hej Jeanette.

Ja en normal friskrivningsklausul som är korrekt formulerad gäller även för dolda fel.

Mvh admin på EKonomifokus

Jenny

Ärvde ett hus 2017. Ska nu sälja det. Kan man ha en dolda felförsäkring och skriva ett friskrivningsavtal? Har fått det som förslag av en spekulant

Andreas på Ekonomifokus.se

Hej Jenny.

Ja om du har med en friskrivningsklausul så är du helt fri från ansvar.
Det kan dock leda till att du får sämre betalt för huset.

En förhandsbesiktning och en dolda felförsäkring är nog att föredra då.

Mvh admin på Ekonomifokus

Anneli

Hej! Är intresserad av att köpa hus av ett par bekanta som flyttar utomlands, och de vill helst ha en privat affär. De sa i förbigående att de tänker ha en friskrivningsklausul. Detta är inget vi diskuterat och detta har gjort att jag fått en obehaglig känsla. Huset anser vi vara värt den summa de önska för mycket är nyrenoverat men detta sades innan klausulen nämndes. Hur mycket bör de isåfall gå ner i pris för att vi ska godta detta?

Andreas på Ekonomifokus.se

Hej Anneli.

Det kan inte jag avgöra.
Det får ni bedöma själva.
Ta dit en besiktningsman innan köpet om ni vill vara på säkra sidan.

Mvh admin på Ekonomifokus

Oliver

Hej, finns det några paragrafer i Sveriges rikes lag som stödjer vad som ska stå i klausulen?

Andreas på Ekonomifokus.se

Hej Oliver.

Nej men det finns rekommendationer från ledande fastighetsjurister kring hur den skall vara utformad.

Mvh admin på Ekonomifokus

Karin

Stort tack!! Det finns dolda fel försäkringar även för bostadsrätter, inte bara villor 🙂 Känns tryggt med något skydd. Mvh Karin

Karin

Hej! Ska sälja min lägenhet som renoverades utan papper av nån tidigare ägare . Jag har bott i lgh mer än fem år. Vill inte råka ut för betalningskrav i efterhand för ev felaktigheter. Vissa mäklare rek dolda fel försäkring och andra friskrivningsklausul. Vad är bäst tycker ni? Måste en friskrivningsklausul stå med i annonsen eller räcker det att det står i köpeavtalet/kontraktet. Gott Nytt År!

Andreas på Ekonomifokus.se

Hej Karin.

Dolda fel försäkring hade jag satsat på.

Mvh admin på Ekonomifokus

Birgitta

Skall sälja hus dödsbo, bör vi skriva friskrivningsklausul? Vad kostar det? Skriver man det själv eller är det ett speciellt papper?

Andreas på Ekonomifokus.se

Hej Birgitta.

Den skrivs in i det vanliga köpekontraktet bara och det är en simpel paragraf/klausul som alla mäklare kan hjälpa dig att formulera.

Mvh admin på Ekonomifokus