Friskrivningsklausul i bostadsaffär

5
friskrivningsklausul bostad affär

Det finns flera situationer då en säljare av en bostad kan vilja friskriva sig från allt ansvar och eventuella dolda fel som kan dyka upp i efterhand. Man kan även friskriva sig från ansvar för endast vissa delar av huset, till exempel taket.
Några exempel då det kan vara lämpligt med en friskrivningsklausul:

 • När ett dödsbo är säljare
 • Om säljaren skall flytta utomlands
 • När det är ett hus eller en bostad som är i uppenbart dåligt skick

För att man skall kunna lägga in en friskrivningsklausul i avtalet måste både köpare och säljare vara överens om det. Som säljare är det därför bäst att vara tydlig från första början med att man vill friskriva sig från ansvar.

Friskrivningsklausul formulering

Det är viktigt att friskrivningsklausulen är korrekt formulerad så du bör alltid dubbelkolla den med en mäklare eller en jurist. Vi ger här ett exempel på en formulering:

“Köparen accepterar härmed att köparen saknar möjlighet att, vid uppdagande av fysiska fel eller brister på fastigheten, ställa något som helst krav på ekonomisk kompensation ifrån säljaren. Köparens och säljarens samtliga ekonomiska mellanhavanden är således, efter att köpeskillingen erlagts, slutgiltigt reglerade.”

Klausulen säger alltså att säljaren är fri från ansvar och att köparen inte kan kräva någon ersättning i efterhand.

Varför en friskrivningsklausul kan vara negativ

En friskrivningsklausul gör att allt ansvar flyttas över på köparen. Detta kan gör att priset på bostaden blir lägre. Som potentiell köpare/spekulant blir man alltid lite misstänksam när en säljare vill friskriva sig från ansvar. Det kan leda till att spekulanterna inte känner sig lika trygga och därmed inte är beredda att betala lika bra för bostaden.

Ta hjälp av en skicklig mäklare och få max betalt

Var väldigt noggrann när du väljer mäklare. Du kan undvika mycket problem med rätt mäklare och du får bättre betalt för din bostad med rätt mäklare. På hemsidan Hittamäklare.se kan du jämföra mäklarna i ditt område och du får hjälp med att samla in offerter från de olika aktörerna på din hemmamarknad. Dessa offerter kan du nyttja när du förhandlar om arvodet med den mäklare du tänkt anlita.
Undvik att betala onödigt mycket för mäklaren! Det är helt gratis att göra en ansökan hos Hittamäklare.se och du förbinder dig inte till något.

5 KOMMENTARER

 1. Skall sälja hus dödsbo, bör vi skriva friskrivningsklausul? Vad kostar det? Skriver man det själv eller är det ett speciellt papper?

  • Hej Birgitta.

   Den skrivs in i det vanliga köpekontraktet bara och det är en simpel paragraf/klausul som alla mäklare kan hjälpa dig att formulera.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 2. Hej! Ska sälja min lägenhet som renoverades utan papper av nån tidigare ägare . Jag har bott i lgh mer än fem år. Vill inte råka ut för betalningskrav i efterhand för ev felaktigheter. Vissa mäklare rek dolda fel försäkring och andra friskrivningsklausul. Vad är bäst tycker ni? Måste en friskrivningsklausul stå med i annonsen eller räcker det att det står i köpeavtalet/kontraktet. Gott Nytt År!

 3. Stort tack!! Det finns dolda fel försäkringar även för bostadsrätter, inte bara villor 🙂 Känns tryggt med något skydd. Mvh Karin

Ställ en fråga

Please enter your comment!
Please enter your name here