Friskrivningsklausul i bostadsaffär

17
friskrivningsklausul bostad affär

Det finns flera situationer då en säljare av en bostad kan vilja friskriva sig från allt ansvar och eventuella dolda fel som kan dyka upp i efterhand. Man kan även friskriva sig från ansvar för endast vissa delar av huset, till exempel taket.
Några exempel då det kan vara lämpligt med en friskrivningsklausul:

 • När ett dödsbo är säljare
 • Om säljaren skall flytta utomlands
 • När det är ett hus eller en bostad som är i uppenbart dåligt skick

För att man skall kunna lägga in en friskrivningsklausul i avtalet måste både köpare och säljare vara överens om det. Som säljare är det därför bäst att vara tydlig från första början med att man vill friskriva sig från ansvar.

Friskrivningsklausul formulering

Det är viktigt att friskrivningsklausulen är korrekt formulerad så du bör alltid dubbelkolla den med en mäklare eller en jurist. Vi ger här ett exempel på en formulering:

“Köparen accepterar härmed att köparen saknar möjlighet att, vid uppdagande av fysiska fel eller brister på fastigheten, ställa något som helst krav på ekonomisk kompensation ifrån säljaren. Köparens och säljarens samtliga ekonomiska mellanhavanden är således, efter att köpeskillingen erlagts, slutgiltigt reglerade.”

Klausulen säger alltså att säljaren är fri från ansvar och att köparen inte kan kräva någon ersättning i efterhand.

Varför en friskrivningsklausul kan vara negativ

En friskrivningsklausul gör att allt ansvar flyttas över på köparen. Detta kan gör att priset på bostaden blir lägre. Som potentiell köpare/spekulant blir man alltid lite misstänksam när en säljare vill friskriva sig från ansvar. Det kan leda till att spekulanterna inte känner sig lika trygga och därmed inte är beredda att betala lika bra för bostaden.

Ta hjälp av en skicklig mäklare och få max betalt

Var väldigt noggrann när du väljer mäklare. Du kan undvika mycket problem med rätt mäklare och du får bättre betalt för din bostad med rätt mäklare. På hemsidan Hittamäklare.se kan du jämföra mäklarna i ditt område och du får hjälp med att samla in offerter från de olika aktörerna på din hemmamarknad. Dessa offerter kan du nyttja när du förhandlar om arvodet med den mäklare du tänkt anlita.
Undvik att betala onödigt mycket för mäklaren! Det är helt gratis att göra en ansökan hos Hittamäklare.se och du förbinder dig inte till något.

17 KOMMENTARER

 1. Skall sälja hus dödsbo, bör vi skriva friskrivningsklausul? Vad kostar det? Skriver man det själv eller är det ett speciellt papper?

  • Hej Birgitta.

   Den skrivs in i det vanliga köpekontraktet bara och det är en simpel paragraf/klausul som alla mäklare kan hjälpa dig att formulera.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 2. Hej! Ska sälja min lägenhet som renoverades utan papper av nån tidigare ägare . Jag har bott i lgh mer än fem år. Vill inte råka ut för betalningskrav i efterhand för ev felaktigheter. Vissa mäklare rek dolda fel försäkring och andra friskrivningsklausul. Vad är bäst tycker ni? Måste en friskrivningsklausul stå med i annonsen eller räcker det att det står i köpeavtalet/kontraktet. Gott Nytt År!

 3. Stort tack!! Det finns dolda fel försäkringar även för bostadsrätter, inte bara villor 🙂 Känns tryggt med något skydd. Mvh Karin

  • Hej Oliver.

   Nej men det finns rekommendationer från ledande fastighetsjurister kring hur den skall vara utformad.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 4. Hej! Är intresserad av att köpa hus av ett par bekanta som flyttar utomlands, och de vill helst ha en privat affär. De sa i förbigående att de tänker ha en friskrivningsklausul. Detta är inget vi diskuterat och detta har gjort att jag fått en obehaglig känsla. Huset anser vi vara värt den summa de önska för mycket är nyrenoverat men detta sades innan klausulen nämndes. Hur mycket bör de isåfall gå ner i pris för att vi ska godta detta?

  • Hej Anneli.

   Det kan inte jag avgöra.
   Det får ni bedöma själva.
   Ta dit en besiktningsman innan köpet om ni vill vara på säkra sidan.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 5. Ärvde ett hus 2017. Ska nu sälja det. Kan man ha en dolda felförsäkring och skriva ett friskrivningsavtal? Har fått det som förslag av en spekulant

  • Hej Jenny.

   Ja om du har med en friskrivningsklausul så är du helt fri från ansvar.
   Det kan dock leda till att du får sämre betalt för huset.

   En förhandsbesiktning och en dolda felförsäkring är nog att föredra då.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 6. Hej har sålt vårat hus ett äldre hus med en friskrivningsklaus – säljaren friskriver sig från allt ansvar rörande byggnandens skick . Köparen kan därför inte göra gällande någon påföljd på grund av sådant fel. Min fråga räcker detta ? Tänker på dolda fel . Mvh jean

  • Hej Jeanette.

   Ja en normal friskrivningsklausul som är korrekt formulerad gäller även för dolda fel.

   Mvh admin på EKonomifokus

 7. Hej, ska sälja min mors hus privat, dödsbo. Köpare finns och priset och friskrivningsklausul är redan överenskommet. Bör jag ta kontakt med mäklare eller jurist för formulering när jag tycker att ni har formulerat erat förslag lysande här. Det är väl bara att kopiera och klistra in ….eller?

  • Hej Nils.

   Det är ingen avancerad klausul så det bör nog inte behöva vara något problem.
   Vår formulering är ett exempel och jag kan inte garantera att den är 100% juridiskt korrekt eftersom jag inte vet om den testats i en tvist någon gång.
   Jag tror dock att den skall vara korrekt.

   Mvh admin på EKonomifokus

 8. Hej.
  Vad gäller om säljaren tecknat en dolda fel försäkring men friskrivit sig från ansvar genom en formulering likt erat förslag?

  • Hej Carl.

   Jag är osäker på om försäkringen gäller när det finns en friskrivningsklausul i kontraktet.
   Förmodligen gäller inte försäkringen då eftersom det är säljarens försäkring och säljaren inte blir ersättningsskyldig när ett dolt fel upptäcks när det finns en friskrivningsklausul.

   Mvh admin på EKonomifokus

Ställ en fråga

Please enter your comment!
Please enter your name here