Som säljare är du ansvarig för att all information du lämnar om bostaden som är korrekt. Om informationen är felaktig riskerar du att i efterhand tvingas betala ersättning eller skadestånd till köparen.
Det är lätt att tro att man lägger över ansvaret för all information på fastighetsmäklaren när man säljer sin bostad men det stämmer inte, det är säljaren som är ansvarig, mäklaren skall bara förmedla informationen från säljaren till köparen. Däremot kan säljaren kräva ersättning av mäklaren i de fall mäklaren slarvat eller lämnat ut felaktiga uppgifter till köparen som inte kommer från säljaren.
- Läs även vår artikel om: Mäklarens ansvar vid en försäljning
Artikelns innehåll:
1. Köparens undersökningsplikt
2. Vad är säljaren ansvarig för?
3. Objektsbeskrivningen – säljaren ansvarar för uppgifterna
4. Säljarens ansvar för dolda fel
Klicka för att gå direkt ner till önskad rubrik
Köparen har en undersökningsplikt
Köparen har en undersökningsplikt som är långtgående. Det innebär att köparen måste undersöka bostaden innan köpet. Allt som går att upptäcka vid en undersökning faller under köparens undersökningsplikt vilket gör att köparen inte kan kräva ersättning för sådant som går att upptäcka i efterhand.
Som säljare behöver du alltså inte upplysa om att lampan i badrummet inte fungerar eller att det är en repa i parkettgolvet om du inte vill. Det kan köparen upptäcka själv. Det är däremot väldigt viktigt att du ger rätt uppgifter till köparen och att du inte undanhåller sådant som köparen bör veta om men som inte är lätt att upptäcka, till exempel att det ska byggas ett dagis på granntomten eller att bostadsrättsföreningen planerat att höja månadsavgifterna.
- Läs även vår artikel om: Köparens undersökningsplikt
Planerar du att sälja eller köpa en bostad inom det närmaste året?
Då kan vi rekommendera dessa två gratistjänster:
1. Hittamäklare.se – få hjälp med att samla in offerter & att jämföra mäklarna i det område där du bor. Offerterna kan du använda för att undvika att betala onödigt mycket för mäklaren.
2. Zensum.se – Jämför räntor & villkor på bolån & lånelöften hos Zensum. Med en enda ansökan jämför du erbjudanden från flera olika banker & väljer själv om du vill acceptera något erbjudande eller inte.
Tjänsterna ovan är helt gratis att använda & du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.
Som säljare är du ansvarig för följande:
- Information om bostaden
- Genomföra dina skyldigheter enligt det avtal som skrivs med köparen
- Beräkna dina ungefärliga driftskostnader för bostaden
- Upplysa mäklaren om eventuella fel på bostaden som köparen bör känna till
- Hjälpa mäklaren att inhämta nödvändig information om bostaden.
- Upplysa mäklaren och köparen om inteckningar och lån som belastar bostaden.
- Upplysa mäklaren och köparen om eventuella servitut som belastar fastigheten.
- Dolda fel (2 år för bostadsrätt och 10 år för friköpt bostad, exempelvis hus)
Objektsbeskrivning – säljaren är ansvarig för uppgifter
När säljare och köpare skriver ett kontrakt bifogas en objektsbeskrivning. Den innehåller uppgifter och information om bostaden. Den beskriver helt enkelt bostaden som överlåts. När du som säljare skriver under/signerar en objektsbeskrivning godkänner du samtidigt att uppgifterna i den stämmer. Skulle det vara någon information i objektsbeskrivningen som inte stämmer med verkligheten så riskerar du att köparen i efterhand kräver dig på ersättning eller skadestånd för felaktigheterna. Du måste alltså noggrant läsa igenom den objektsbeskrivning som mäklaren lämnar ut till spekulanter på din bostad.
Exempel:
Du säljer en bostadsrätt där det i objektsbeskrivningen står att det ligger parkettgolv i vardagsrummet. Det visar sig i efterhand att det inte är parkettgolv, det är istället ett fanérgolv. Köparen kan då kräva ersättning av dig i efterhand för den felaktiga uppgiften.
I videon förklarar mäklarsamfundets kundombudsman vad som gäller när det står felaktiga uppgifter i objektsbeskrivningen.
Vad du bör titta extra noga på i objektsbeskrivningen
- Samtliga materialval som står beskrivna måste stämma med verkligheten.
- Stämmer uppgiften om bostadens storlek.
- Stämmer alla uppgifter om vitvaror som hör till bostaden.
- Finns det några utfästelser i beskrivningen som inte stämmer till 100%.
Säljarens ansvar för dolda fel
Som säljare av en bostadsrätt ansvarar man för dolda fel i 2 år efter försäljningen. Som säljare av ett hus ansvarar man för dolda fel i 10 år efter försäljningen.
Ett dolt fel är ett fel som en besiktningsman inte kan upptäcka eller misstänka vid en okulär besiktning. Det försäkringar mot dolda fel att teckna om man vill slippa betala om dolda fel uppdagas.
- Läs vår djupgående artikel om: Dolda fel
I videon går mäklarsamfundets kundombudsman igenom vad dolda fel är
💡 Planerar du att sälja en bostad?
Hittamäklare.se hjälper dig att samla in offerter och jämföra de olika mäklarna som är aktiva i ditt område. Offerterna kan du sedan använda när du skall välja mäklare samt när du skall förhandla om arvodet med den mäklare du vill anlita. Det är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.
Läs även våra artiklar:
- Sälja sitt hus – komplett guide
- Sälja sin bostadsrättslägenhet – komplett guide
- Köpa eller sälja först?
- Sälja hus och lägenhet utan mäklare
- Ansvar i bostadsrätt
Efter kontrakt skrivits överlåtelse 14aug.kontraktet skrevs i början på juli. Nu har 2st element slutat fungera.är jag säljare tvungen att betala?
Hej Maylouise.
Om elementen är väldigt gamla kunde du förvänta dig att de kunde gå sönder när som helst och har ingen rätt till ersättning av säljaren.
Om elementen är nyare så kan du ha rätt till ersättning av säljaren.
Mvh admin på Ekonomifokus
Tips
1. Hittamäklare.se - Jämför mäklarna och deras offerter
2. Zensum.se - Hitta lägsta bolåneäntan
Hej!
Jag sålde ett bostadsrätt i början av året. Badrumsrenoveringen gjordes ca 5-6 år innan jag flyttade in i den lägenheten. Själv har inte gjort något i badrummet. Nu kontaktade mig köparen att hon ville göra ändringar i badrummet och att det var fel med el/golvärme tom med grundstötning.
När jag köpt lägenheten bad jag inte om renoveringsbevis. De som sålde till mig inte gjort det heller när de köpte lägenheten. Den människan som köpte ej heller bad om någon bevis hon tittade badrummet på visningen.
Således någon har renoverat det badrummet för 10 år sedan nu och sedan dess flera som bodde i. Nu köparen kräver att jag står för reparations/renoveringskostnaderna men för mig svårt att se hur skulle det vara mitt fel? Hur skulle jag kunde ha upptäckt det här? Är jag verkligen skyldig att betala för någon annans dålig arbete? (Det går inte att ta reda på vilken firma som gjorde det här för 10 år sedan)….
Hej Veronika.
Du är ansvarig för fel som inte går att upptäcka vid en ordentligt undersökning i bostadsrätten i 2 år efter försäljningen. Om detta fel anses vara ett sådant fel är du alltså ansvarig och ersättningsskyldig.
Det spelar då ingen roll vem som renoverat. Du borde ha kollat upp att allt var i sin ordning när du köpte bostaden för när du sedan säljer bostadsrätten vidare är du ansvarig gentemot din köpare.
Samma regler gällde när du köpte bostadsrätten.
Jag vågar inte uttala mig om huruvida en domstol skulle klassa detta som ett fel som inte gick att upptäcka vid en undersökning, dvs ett ”dolt fel”, eller inte. Om så är fallet så är du ansvarig som sagt. Jag vågar inte heller uttala mig om hur stor ersättning som isåfall skulle anses vara skälig.
Skulle du bli ersättningsskyldig så kan du tyvärr inte vända dig mot säljaren som du köpte bostadsrätten av och kräva ersättning eftersom det var mer än 2 år sedan du köpte.
Mvh admin på Ekonomifokus
hej, Jag har en fråga. Köpare har upptäckt ett dolt fel(ventilation). Sedan de köparen har gjort är att anställa ett företag för att fixa felet utan att kontakta mig och nu vill köparen får ersättning för en summa av 33000 kr som verkar vara jättehögt jämfört med priserna andra bolag erbjuder. Köparen har inte bilder som bevisar att ventilationen fungerar ej. O.B.S: jag som säljare har aldrig haft problem med ventilationen. Frågan är behöver jag betala han pengarna?
Hej Samir.
Jag kan tyvärr inte svara på om du är skyldig att betala eller inte, det får en domstol avgöra, om ni inte kommer överens.
Du kan vägra att betala. Då får köparen stämma dig via Tingsrätten och kräva dig på pengarna. Då får Tingsrätten avgöra om du är skyldig att betala.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej vår säljare i ett radhus i en brf har tagit ut hela delen där fiber från bredband går in/ut (inte routern, den får hen givetvis ta med). Varken elektriker el bredbandsleverantör har hört talas om att någon gjort så tidigare. Det hänger fibertrådar rakt ut från väggen. Detta tillhör ju inte säljaren. Hon vill nu ”eventuellt” lämna tillbaka den men den kan vara trasig eftersom den dragits ut. Hon vill inte bekosta att elektrikern o bredbandsleverantörer rättar till och lämnar ny. Det ingår fiber i hyran, delen tillhör således bostaden. Kan vi kräva och i så fall på vilket vis? Hon vill inte kommunicera med oss.
Hej MaPe.
Det låter som att det kan vara föreningen som ska åtgärda problemet och kräva föregående ägare på ersättning.
Om så inte är fallet så får du själv se till att felet åtgärdas och sedan kräva säljaren på ersättning. Skicka ett brev, mail eller sms med kravet på kostnaden. Bifoga en kopia eller bild på fakturan/kvittot som du betalat.
Om säljaren vägrar betala får du gå via tingsrätten och kräva ersättning.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej!
Min köpare kräver skadestånd från mig (säljare). Jag sålde min lägenhet i slutet av februari där det i annonsen stod att balkonger planerade att byggas under våren till ett pris på 100k. Den info hade jag fått från föreningen och beslutet hade tagits i en omröstning drygt 2-3 år tidigare där majoriteten i föreningen ville ha balkongen (jag var också med i omröstningen och tackade ja). Jag har nu fått info i efterhand när jag flyttat ut att det skickats ut en ny omröstning för balkongen då priset på balkongen nu gått upp till 200k. Denna omröstning gjordes efter att jag hade flyttat ut och varken den nya omröstningen eller det nya priset kom till min kännedom förrän en månad efter min utflytt. Den nya köparen röstade ja men eftersom majoriteten i föreningen röstade nej så blir det nu ingen balkong. Nu kräver köparen att jag ska kompensera honom på 100k då han vid köptillfället trodde det skulle byggas balkonger för det priset som han la bud på, och att försäljningspriset inte längre reflekterar hans önskemål om balkong. Har den nya köparen rätt att kräva mig på kompensation för detta?
Hej Elina.
Jag vågar inte ge något säkert svar men baserat på din berättelse så har inte köparen rätt till ersättning eftersom du förmedlat den information du haft tillgänglig vid försäljningstillfället. Om förutsättningarna ändrats efter att kontraktet skrivs så är du inte ansvarig för det.
Du kan ringa mäklarsamfundet så får du prata med deras jurister kostnadsfritt och få ett bättre svar på din fråga.
Telefon: 08-83 22 66
Mvh admin på EKonomifokus
Hej! Jag undrar om en köpare till ett hus, efter visning, besiktning och påskrivet kontrakt, kan kräva att ett parkettgolv ska bytas och bekostas av säljaren pga. att det troligen är för tunt för att slipa? Golvet är många år gammalt vilket framgår av beskrivningen och fullt synligt vid visning och inga specifika skador finns utan bara repor och normalt förekommande slitage. Kan en köpare också kräva att säljaren inte bara utför en ordinarie flyttstädning utan också en allergisanering, trots att uppgiften om att djur funnits i bostaden med all tydlighet framgått innan köpet gick igenom?
Hej Sarah.
Nej är svaret på båda dina frågor. Köparen kan inte kräva det om det inte avtalats fram i köpekontraktet.
Det faller under köparens undersökningsplikt.
Mvh admin på Ekonomifokus
Tusen tack för snabbt svar!
hej, jag har en fråga, har säljaren av en bostadsrätt skyldighet att byta kolfiltret i fläkten när denna flyttar/säljer?
eller ingår inte det i ”flyttstädningen” ?
Säljaren har nämligen installerat en hällfläkt som eg är emot föreningens ventilations system. Och hällfläktens kolfilter fungerar inte nämligen, därför jag frågar.
Hej Malin.
1. Ingen sådan skyldighet finns. Det är köparen som får byta det.
Mvh admin på Ekonomifokus