Sälja bostad – ansvar som säljare

Ansvar vid försäljning av bostad

När du säljer din bostad har du alltid ett ansvar som säljare. Många tror att man lägger över ansvaret på en fastighetsmäklare när man anlitar en sådan. Det är helt felaktigt.  När en bostad säljs skrivs det ett avtal mellan köpare och säljare. Fastighetsmäklaren räknas inte som en part i detta avtal. Som säljare är du ansvarig för att all information om bostaden är korrekt. Om informationen är felaktig riskerar du att i efterhand få betala ersättning eller skadestånd till köparen.
Du måste noggrannt läsa igenom den objektsbeskrivning som mäklaren lämnar ut till spekulanter på din bostad.

Ska du sälja din bostad rekommenderar vi att du först jämför mäklarna och deras arvoden på Mäklarofferter.se.

Objektsbeskrivning – säljaren är ansvarig för uppgifter

När du som säljare skriver ett kontrakt med en köpare så bifogas en objektsbeskrivning. Objektsbeskrivningen beskriver exakt vad det är du säljer.
När du skriver under/signerar en objektbeskrivning så godkänner du samtidigt att uppgifterna i den stämmer. Skulle det vara någon information i objektsbeskrivingen som inte stämmer så riskerar du att köparen i efterhand kräver dig på ersättning eller skadestånd för felaktigheterna.

Du bör även upplysa mäklaren om eventuella fel eller problem med bostaden.
Om du som säljare undanhåller denna information riskerar du att bli skadeståndsskyldig i efterhand till köparen.

Ansvar vid försäljning av bostad

Som säljare är du ansvarig för följande:

 • Information om bostaden
 • Genomföra dina skyldigheter enligt det avtal som skrivs med köparen
 • Beräkna dina ungefärliga driftskostnader för bostaden
 • Upplysna mäklaren om eventuella fel på bostaden som du vill att mäklaren skall ta upp i objektsbeskrivningen.
 • Hjälpa mäklaren att inhämta nödvändig information om bostaden.
 • Upplysa mäklaren och köparen om pantförskrivningar/lån som belastar bostaden.
 • Upplysa mäklaren och köparen om eventuella servitut som belastar fastigheten.

Vad du bör titta extra noga på i objektsbeskrivningen

 • Samtliga materialval som står beskrivna måste stämma med verkligheten.
 • Stämmer uppgiften om bostadens storlek.
 • Stämmer alla uppgifter om vitvaror som hör till bostaden.
 • Finns det några utfästelser i beskrivningen som inte stämmer till 100%.

Välj en duktig mäklare

När du säljer din bostad är det mycket viktigt att din mäklare är noggrann med all information kring bostaden. Det är också viktigt att välja en mäklare som vet exakt vilka regler och lagar som gäller.
Använd tjänsten Mäklarofferter.se helt gratis för att få hjälp att samla in offerter och för att jämföra de bästa och mest pålästa mäklarna i just din stad eller ditt område. Offerterna kan du nyttja när du skall välja mäklare men även när du skall förhandla om arvodet. Tjänsten är helt kostnadsfri och du förbinder dig inte till något när du skickar in en ansökan.

Mäklarofferter.se erbjuder även en topplista över de bästa mäklarna i din stad.

109 KOMMENTARER

 1. Hej!
  Min mamma har sålt en bostadsrätt i mars 2020 och nu har det visat sig att det stod golvvärme i badrum i objektsbeskrivningen, vilket det visat sig inte varit. Objektsbeskrivningen blev av mäklaren kopierad från när min mamma köpte lägenheten så den trodde ju hon var rätt och godkände. Med andra ord var den också fel när hon köpte, vilket hon inte visste. Nu kräver de nya ägarna full ersättning för ett helt nytt kaklat badrum och installation av golvvärme. Lägenheten är från 2004, kan vi göra något åldersavdrag för badrummet eller bara ge ersättning för golvvärmen och arbetskostnaden?

  • Hej Margaretha.

   Ja din mamma kommer förmodligen att bli skyldig att betala ersättning.
   Jag är osäker på hur ersättningen skall beräknas. Kontakta mäklarsamfundets kundombudsman så får du kostnadsfri rådgivning.
   Telefon: 08-83 22 66

   Mvh admin på Ekonomifokus

 2. Hej,
  Vi köpte ett hus i april -20, och flyttade in okt/nov-20. I prospektet angavs en driftskostnad på totalt 26300 kr/år, varav el : 5649 kr/år och Uppvärming: 7230kr/år (Totalt uppskattningsvis ~12870 kr/år för el). Vi kommer från lägenhet och hade ingen anledning att tvivla på dessa uppgifter tänkte vi. Precis vid inflytt då vi fått tillgång till energibolagets elförbrukning av huset som visar att vår elförburkning kommer att hamna på runt 28447 kr/år (vilket vi nu kan bekräfta efter ha bott i huset ett tag) istället för 12870 kr som stod specificerat i prospektet. Mäklaren hade endast begärt att säjarna skulle fylla i ”El…” på en handskriven lapp, och ej vidare granskat dessa uppgifter om de vore rimliga eller ej. Vi anser att mäklarens ouppmärksamhet att granska dessa uppgifter medfört att vi nu då får en total driftskostnad hamnar på minst 41877 kr/år istället för runt 26300 kr/år. Dvs leder detta till mer än 15000 kr/år ökad utgift för oss, samt felaktiga siffor vi baserat vår budgivning på, samt fått lånelöfte hos banknen osv.
  Vi hörde av oss till mäklaren, som via sin jurist hävdar att mäklaren inte hade anledning att tvivla på siffrorna, vilket vi anser att borde ha gjort om man har någon erfarenhet av att sälja hus. Inga räkningar eller liknande hade krävts in från säljarna, som hade trott att det var endast en månads elkostnad hon ville ha på sin handskrivna lapp.

  Vart borde man vända sig med detta ärende? Och vem är ansvarig? Vi tycker att hon som mäklare borde få ta ansvar för detta, och funderar på gå vidare till FRN för en opartisk bedömning. Eller borde vi anse att detta är säljarnas fel?
  Oavsett är vi förlorande i detta men vi skulle vilja att detta inte drabbade någon annan, samt anser att professionella mäklare borde ha någon typ av ansvar.

  Tack för svar och vänligaste hälsningar,
  Anna

  • Hej Anna.

   Mäklaren är inte skyldig att granska uppgifterna om det inte skulle vara extremt stora eller små siffror.
   Juristen har alltså helt rätt.

   Det ni kan göra är att kräva ersättning av säljaren om ni anser att ni blivit lurade av siffrorna.
   Det är säljaren som är ansvarig för siffror och det är alltså därför säljaren som ni kan kräva ersättning av och inte mäklaren.

   Mvh admin på Ekonomifokus

Ställ en fråga

Please enter your comment!
Please enter your name here