Fel i lägenhet eller hus efter tillträdet – Köpa och sälja bostad

15

Du har precis fått nycklarna till din nya bostad och skall flytta in när du upptäcker att det är ett stort brännmärke i parketten där tidigare ägare hade sin soffa. Vad gör man?
Vi skall här gå igenom vad reglerna säger om denna typ av fel.

Fel i bostad efter tillträde

Först och främst måste vi skilja de två typerna av fel och brister som finns vid bostadsköp/försäljningar:

 • Fel och brister som går att upptäcka – vanliga fel
 • Fel och brister som ej går att upptäcka – dolda fel

När man säger att ett fel inte går att upptäcka så menar man vid en vanlig okulär besiktning. En okulär besiktning innebär att man tittar, luktar och känner på bostadens olika delar. Man borrar inte i väggar eller liknande vid en vanlig okulär besiktning. Som köpare förväntas du att göra en sådan okulär besiktning själv eller med en besiktningsman. Du är skyldig att undersöka vad det är du köper. Om ett fel eller en brist finns vid tillfället då du undersöker lägenheten kan du INTE klaga på detta i efterhand.
Du kan till exempel inte klaga på en trasig tvättmaskin om den var trasig när du var där och undersökte bostaden. Som spekulant måste du undersöka om vitvaror fungerar, om vattenkranar, duschar, lampor och el-uttag fungerar. Du måste helt enkelt testa allt. Det går inte heller att klaga på ett märke i parketten även om det stod en soffa över märket på visningen. Du förväntas undersöka detta innan ditt köp. Om det är viktigt för dig att undersöka bostaden bör du lägga in ett besiktningsvillkor när du lägger bud på bostaden. Dvs du begär att få göra en noggrann undersökning av bostaden innan köpet blir bindande. Gör du inte det så är den chansen förverkad och du köper bostaden i befintligt skick.

Fel som uppstår mellan kontrakt och tillträde

Om ett fel uppstår mellan kontrakt och tillträde, till exempel om köparen tappar något i golvet och en stor spricka eller repa uppstår i parkettgolvet, är säljaren ansvarig för att åtgärda detta eller ersätta köparen för skadan. Det är därför väldigt viktigt att både säljare och köpare dokumenterar eventuella fel eller brister så att ingen av parterna i efterhand kan hävda att felet uppstått mellan kontrakt och tillträde.

Samma förutsättningar som vid ett bilköp

När du köper en bostad kan man likna det lite vid ett köp av en begagnad bil.
Du kan inte klaga i efterhand på att framrutan är sprucken på bilen. Du hade mycket väl kunnat upptäcka att sprickan i rutan fanns där vid köpet. Samma princip gäller för bostäder bortsett från dolda fel. Dolda fel innebär ju som sagt fel som inte går att upptäcka, tex mögel i väggarna eller skadedjur.

Lånelöfte innan visning

Innan du tänker tanken att gå på visning måste du skaffa dig ett lånelöfte först.
En hemsida som är väldigt smidig och enkel att söka lånelöfte hos är Consector.se.
Om du väljer att ta ett bolån via Consector så gör de en grundlig bedömning av din ekonomi för att kunna erbjuda dig riktigt bra räntor och villkor. De jämför ett stort antal banker åt dig helt gratis och presenterar vilka räntor och villkor de kan erbjuda dig.
Du kan enkelt söka ett lånelöfte via nätet på Consector.se. Det kostar inget att göra en ansökan och du förbinder dig inte till något.

15 KOMMENTARER

 1. Hej.
  Jag köpte en lägenhet i Stockholm och tillträdde lägenheten i början av juni.
  När jag köpte lägenheten stod det totalrenoverad i beskrivningen och annonsen.
  Nu när jag flyttade in så var det följande fel:
  1. Ett eluttag var ej inkopplat.
  2. En kakelplatta var sprucken i badrummet.
  3. En innerdörr var svår att stänga pga dörrkarmen är sned.

  Kan jag få ersättning för dessa fel?

  Mvh

  • Hej Ahmed.

   tyvärr faller alla de saker du nämner ovan inom din undersökningsplikt.
   Om skadorna/felen fanns där på visningen så har du inte rätt till någon ersättning.
   Du bör dock kolla upp ifall det finns någon bakomliggande fuktskada som gör att sprickan i kaklet har uppstått.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 2. Fast hyllkonsol i gå in garderob har plockats ned och lämnat flera fula och stora märken i väggen och färg borta. En dörr tröskel till förrådet är söndertrampad och helt murken och så såg det heller inte ut på visningen. Lösa lampkablar har lämnats i taket utan att blivit tejpade i ändarna. Vi blir ägare till detta hus imorgon den 15 juni. Vi upptäckte dessa saker när vi godkände städningen förra veckan. Vad har vi för rättigheter. ? Mäklaren har skitdåligt attityd mot oss och vem ska man fråga om rätt och fel.
  Mvh Jenny. Snart husägare

  • Hej Jenny.

   Lamporna är ju bara att sätta en tejpbit eller liknande på sladdarna, så där handlar det ju inte om några pengar.
   Tröskeln bör ju ha varit murken även på visningen. Den blir ju inte murken över en natt.
   Om tröskeln var murken men ej söndertrampad så handlar det ändå om småpengar för att sätta dit en ny tröskel, vilket ni ju ändå hade fått göra om tröskeln var murken.
   De två ovanstående sakerna är i ärlighetens namn inget att bråka om. För småpengar har ni säkrat lampkontakterna och bytt tröskel.

   Hyllorna i klädkammaren borde dock ha suttit kvar om inget annat har avtalats.
   Där bör ni har rätt att få hyllorna monterade tillbaka alternativt ekonomisk kompensation.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 3. Hej,
  Vi har precis lämnat över nycklarna till nya ägarna till bostadsrätten.
  Dem har fått gå in lägenheten 2ggr nu innan de fick nycklarna.
  Jag vill veta vad som gäller för lammellgardin. De jag har är special beställda från annat land med speciell tyg och lamellbredd och längd.det är samma koncept för upphängningen men speciella mått på fästet. Skall de ingå i huset??
  En annan sak som rör sig om små pengar men för förståelsens skull, vill jag veta! ingår källsortering under diskbänken i husförsäljningen eller får säljaren ta med sig den?

  • Hej Rania.

   Det är gränsfall.
   Om man skall vara petig så skall fästet sitta kvar eftersom det är skruvat i taket.
   MEN, om jag var ni, och inte hade lovat köparna att det skulle få lamellgardinen så hade jag tagit med lamellgardin och fäste.
   För sopsorteringen gäller samma sak. Sitter det ett fastskruvat fäste så skall det sitta kvar. Men även där hade jag tagit med alltihop om jag var ni.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 4. Hej, för inte så länge sedan säljde jag min lägenhet köparen kom och tittade och allting fungerade och diskmaskinen fungerade perfekt! Men nu när de har köpt lägenheten och flyttat in så säger de att diskmaskinen är trasig vad ska jag göra? Innan de sa att diskmaskinen var trasig så hållde de på att koppla ut diskmaskinen och mecka med den

  Så vad ska jag göra nu ska jag köpa en ny diskmaskin åt dem?

  Mvh
  Oliver

  • Hej Oliver.

   Det beror på diskmaskinens ålder.
   Fungerade diskmaskinen när du lämnade över lägenheten?
   Om den fungerade och är ca 2-3 år eller äldre så är det inte du som skall byta ut diskmaskinen.
   Är diskmaskinen relativt ny så skall du ersätta köparna för diskmaskinens värde alternativt bekosta en service-gubbe som lagar maskinen.

   Eftersom det handlar om så lite pengar så blir detta en moralfråga och det är inte så viktigt vem som har juridiskt rätt eller fel.
   Ärendet kommer aldrig gå till någon tingsrätt ändå eftersom det handlar om småpengar.
   Om du vet med dig att du lämnat över en trasig diskmaskin så bör du göra rätt för dig. Gör det som du tycker är rätt och behandla andra så som du själv skulle vilja bli behandlad.

   Mvh admin på Ekonommifokus

 5. Hej!

  två dagarna efter tillträdet klagade köparen till vår lägenheten att belysningsarmaturerna i köket funkar inte och vill få ersättningen från oss. men de fungerade jätte bra när vi bodde där. köparna har också testat dem när de gjorde en besiktning två veckor innan de flyttade in. undrar om vi är ersättningsskylda. tack för att ni ska svara frågan!

  Med vänlig hälsning,

  May

  • Hej May.

   Om det bara är lysrören som blivit gamla och gått sönder så behöver ni inte ersätta.
   Om ni på något sätt förstört armaturerna så att de var trasiga när ni lämnade över lägenheten skall ni ersätta.
   Att lampor och lysrör går sönder är ju hur vanligt som helst och inget man kan kräva ersättning för.
   Man får helt enkelt köpa en ny lampa eller ett nytt lysrör och byta.

   Mvh admin på EKonomifokus

 6. Hej,

  I annonsen stod det att fiber fanns i lägenheten. När vi kom dit var den inte indragen då säljaren inte hade varit hemma vid tillfället då fibern drogs in. Har vi möjlighet att få ersättning för att dra in fiber i lägenheten (fiber finns i huset men är inte indragen till just vår lägenhet).

  • Hej Hanna.

   Ja fiber skall finnas i lägenheten om den marknadsförts på det sättet.
   Ni skall inte behöva betala för att fibern installeras.
   Det är säljaren eller bostadsrättsföreningen som skall betala.

   Börja med att fråga bostadsrättsföreningen om de kan lösa det. Om de inte gör det så får ni kräva ersättning av säljaren för installationen.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 7. Hej,

  Jag sålde min bostadsrätt och nu håller köparen på att smsa om att tre eluttag inte fungerar. (har tidigare hört av sig om en list som jag fixa för att va snäll) Det är en gammal lgh och inte jag som monterat eluttagen, samt har själv aldrig använt uttagen så visste inte själv att dom inte fungerade. Det finns andra fungerande uttag i rummen som det handlar om. Nu vill köparen att jag ska betala för att ersätta el-uttagen. Är det jag som skall ersätta uttagen? samt vems ansvar är det att ta det vidare om vi inte kommer överens?

  i kontraktet står att köpare uppmanas att göra en besiktning och att befintligt skick gäller

  • Hej Jimmy.

   Du är inte ansvarig. Köparen är skyldig att undersöka om el-uttagen fungerar när han/hon köper bostaden. Det kallas för undersökningsplikt.
   Om köparen inte testat el-uttagen så får köparen skylla sig själv.

   Mvh admin på EKonomifokus

Ställ en fråga

Please enter your comment!
Please enter your name here