Fel i bostad efter tillträdet

Fel i bostaden efter tillträdet

Du har precis fått nycklarna till din nya bostad och skall flytta in när du upptäcker att det är ett stort brännmärke i parketten där tidigare ägare hade sin soffa. Vad gäller? Vad gör man? Det svarar vi på i denna artikel.

Två olika typer av fel i en bostad

Först och främst måste vi skilja de två typerna av fel och brister som finns vid bostadsaffärer:

 • Vanliga fel = Fel och brister som går att upptäcka innan köpet.
  Ingen ersättning kan krävas i efterhand
 • Dolda fel = Fel och brister som ej går att upptäcka innan köpet.
  Ersättning kan krävas i efterhand

När man säger att ett fel inte går att upptäcka så menar man vid en vanlig okulär besiktning. En okulär besiktning innebär att man tittar, luktar och känner på bostadens olika delar. Man borrar inte i väggar eller liknande vid en vanlig okulär besiktning.

Som köpare förväntas du att göra en sådan okulär besiktning själv eller med hjälp av en besiktningsman. Du är skyldig att undersöka vad det är du köper. Om ett fel eller en brist finns vid tillfället då du undersöker bostaden och är möjligt att upptäcka kan du INTE klaga på detta i efterhand. Du kan till exempel inte klaga på en trasig tvättmaskin om den var trasig när du var där och undersökte bostaden.

Som spekulant måste du undersöka om vitvaror fungerar, om vattenkranar, duschar, lampor och el-uttag fungerar. Du måste helt enkelt testa allt. Det går inte heller att klaga på ett märke i parketten även om det stod en soffa över märket på visningen. Du förväntas undersöka detta innan ditt köp. Om det är viktigt för dig att undersöka bostaden bör du lägga in ett besiktningsvillkor i kontraktet när du köper bostaden. Dvs du begär att få göra en noggrann undersökning av bostaden innan köpet blir bindande. Gör du inte det så är den chansen förverkad och du köper bostaden i befintligt skick.

I videon går Magnus på Mäklarsamfundet igenom vad dolda fel är.

💡 Planerar du att sälja en bostad?
Hittamäklare.se
hjälper dig att samla in offerter och jämföra de olika mäklarna som är aktiva i ditt område. Offerterna kan du sedan använda när du skall välja mäklare samt när du skall förhandla om arvodet med den mäklare du vill anlita. Det är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.

Fel som uppstår mellan kontrakt och tillträde

Om ett fel uppstår mellan kontrakt och tillträde, till exempel om köparen tappar något i golvet och en stor spricka eller repa uppstår i parkettgolvet, är säljaren ansvarig för att åtgärda detta eller ersätta köparen för skadan. Det är därför väldigt viktigt att både säljare och köpare dokumenterar eventuella fel eller brister så att ingen av parterna i efterhand kan hävda att felet uppstått mellan kontrakt och tillträde.

Fel på vitvara mellan kontrakt och tillträde

Om en vitvara alternativt en elektrisk- eller motordriven pryl går sönder mellan visning (eller besiktning) och tillträde så har köparen rätt till skälig ersättning om vitvaran/maskinen är så pass ny och fin att man som köpare inte kan förvänta sig att den kan gå sönder. Skälig ersättning innebär att man har rätt till ersättning för att köpa en vitvara som är av liknande modell, prisklass och skick. Alltså, man har inte rätt till ersättning för en helt ny vitvara om den tidigare var begagnad.

Är det en gammal vitvara, dvs 5-10 år eller äldre så kan man som köpare förvänta sig att vitvarans livstid är slut och att den kan gå sönder när som helst. Därmed har man ingen rätt till ersättning för gamla vitvaror när man köper bostad.

Ska du sälja din bostad rekommenderar vi att du först jämför mäklarna och deras arvoden på Hittamäklare.se.

I videon förklarar mäklarsamfundets kundombudsman om vem som ansvarar för trasiga vitvaror vid en försäljning.

💡 Planerar du att köpa bostad?
Helst skall du ha ett lånelöfte klart redan innan du går på visning. En hemsida som vi upplever är väldigt duktiga på lånelöften och erbjuder väldigt fördelaktiga räntor är Lånekoll.se. De kan även hjälpa dig med att förhandla ner räntan på befintliga lån.

Lånekoll jämför bolån och privatlån hos ett stort antal banker åt dig med en enda ansökan. Du får en lista med bankernas olika erbjudanden och du väljer själv om du vill acceptera något erbjudande eller inte. Det är helt gratis att använda tjänsten och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.

Joakim har studerat fastighetsförmedling på Högskolan i Väst under 3 års tid. Med ca 10 års erfarenhet som fastighetsmäklare vill nu Joakim via sina guider inom bostad förmedla kunskap till läsarna och hjälpa dem att fatta bättre beslut vid köp av ny bostad eller försäljning av befintlig.

400 KOMMENTARER

 1. Jag har köpt en lägenhet för 1.5 år efter att jag har flyttat på ett tag upptäckte jag att väggarna börja spricka en en i taget. Nu har jag nästan fått sprickor på alla väggarna har jag rätt till ersättning från säljaren?

  • Hej Alaa.

   Det beror på varför sprickorna uppstått.
   Sannolikt beror de på att huset rör sig (vilket är normalt) och då har du ingen rätt till ersättning.

   Om sprickorna beror på ett dolt fel så kan du ha rätt till ersättning från säljaren.

   mvh admin på Ekonomifokus

 2. Hej jag har precis köpt min första lägenhet och fått tillträde i måndags då jag upptäcker att en handuksvärmare är på på full kraft så jag sänker den(eller vad jag tror är sänker) för att jag inte ska använda den på ett tag men dagen efter är den fortfarande brännande varm. Är det något som säljaren ska stå för eller får jag ta det själv jag vet inte riktigt hur jag ska gå tillväga här.

  • Hej Dennis.

   Du som köpare borde kontrollerat att den fungerade när du köpte bostaden.
   Om du inte gjort det kan du inte kräva något i efterhand.

   Om du kontrollerade att den fungerade som den skulle när du köpte bostaden kan du möjligtvis ha rätt att kräva att säljaren åtgärdar problemet.
   Du får nog ställa frågan till mäklarsamfundets kundombudsman så får du kostnadsfri rådgivning.
   Telefon: 08-83 22 66

   mvh admin på Ekonomifokus

  • Tips
   1. Hittamäklare.se - Jämför mäklarna och deras offerter
   2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

 3. Hej
  Vi har skrivit på kontrakt på ett hus med beskrivning att badrummet renoverades 2015 ( kaklat) men nu visar det sig att det renoverades 2010 , vi har ej flyttat in i huset och meddelande mäklaren så fort vi märkte felet. Vad har vi för rätt? Hur mycket ersättning är rimlig isåfall?

  • Hej Elin.

   Ni kan ha rätt till ersättning enligt min bedömning. Hur stort belopp vågar jag inte svara på.
   Mitt råd är att du skall kontakta mäklarsamfundets kundombudsman så får ni kostnadsfri rådgivning.
   Telefon: 08-83 22 66

   Mvh admin på Ekonomifokus

 4. Hej
  Jag undrar om det finns en checklista på vad man ska titta på i lägenheten vid inköp av detta så at man inte missar något.

  MVH Sara

 5. Vi har köpt våran hus som är byggt 2021 vi har flyttat in i februari och upptäckte att luftvärmpe pump drog bara på el och fick en rejäl räkning fast vi inte har bott in . Vi tog kontakt med säljarna direkt och förklarade att det måste vara något galet med pumpen , vi fick hjälp men inget hände pumpen var inte återställt än folk kom från olika företaget och kollade på pumpen vi fick aldrig någon kvitto eller ett svar tillbaka från säljarna att felet blev återställt ,vi håll på så fram ett år .
  Vi bestämde oss att sälja huset , köparna var nöjda med allt vi talade aldrig om om pumpen vilket vi tror att den fungerar för till sist funkade den bra men min fråga är eftersom vi inte har någon kvitto att felet är fixat kan köparna kräva att vi fixar detta eftersom huset är så pass ny ? Har vi rätt och vända oss till våran säljarna och att dem fixar detta ?
  Sen kom en till fel förra veckan efter kontrakt skrivning så droppade vatten från köket och sovrummet , jag tog kontakt direkt med säljarna och deras medarbetarna kom på plats och fixade detta , är jag skyldig och tala om detta för köparna eftersom felet är fixat? jag är bara rädd att om det skulle droppa igen vad gör jag då ? har jag fortfarande rätt till min garanti från tidigare säljare eller står jag där med alla skador och är tvungen att fixa allt själv? då känner jag mig lurad från första början , jag är så orolig jag vet inte vad jag ska göra.

  • Hej Alex.

   1. Kan köparna kräva att vi fixar detta eftersom huset är så pass ny ?
   Svar: Ja, om det räknas som ett dolt fel.

   2. Har vi rätt och vända oss till våran säljarna och att dem fixar detta ?
   Svar: Ja, om det räknas som ett dolt fel.

   3. Nej det behöver du inte berätta. Men, om det skulle börja droppa igen och om det då kan räknas som ett dolt fel så är du skyldig att åtgärda felet. Då kan du i din tur vända dig mot din säljare och kräva ersättning ifall det räknas som ett dolt fel.

   Läs mer här om vad dolda fel är:
   https://www.ekonomifokus.se/bostad/juridik/dolda-fel-inom-bostad-och-undersokningsplikt

   Om du vill ha kostnadsfri rådgivning kan du ringa mäklarsamfundets kundombudsman och få tala med deras jurist.
   Telefon: 08-83 22 66

   Mvh admin på Ekonomifokus

 6. Hej!

  Superbra text och info du har här! Verkligen till stor hjälp!
  Men jag undrar vars man kan få tag i underlag till denna texten? Till exempel lagar eller paragrafer eller annan sorts referens man kan hänvisa till.
  Tacksam för svar!

  Mvh

 7. Hej
  vid en nyproduktion köp av bostadsrätt, som vi har signat för 1 år sedan, nu 3 veckor innan inflytnings datumet fick vi komma in och undersöka bostaden och har upptäckt massor med fel, som besiktnings manen som är anlitat av byggföretagen och föreningen har missat.
  Men projektledaren och Byggfirman på uppdrag av föreningen vägrar att acceptera felet, och tycker är rymligt inom standard, när kakel placeringar i varje badrum är fel att dem sticker ut och är ojämna.
  när golvet är inte lagt jämt , mellan rum mellan parketten och listor och vägen, som studsar när man gå på parketten som dem har försökt att dölja med att färgat över.
  Detta är 2 av felet som vi har hittat bland många andra.
  Så frågan är har vi rätt att begära att detta ska åtgärdas innan vi flyttar in inom en månad.
  enligt projektledaren detta är inom standard rammar och dem kommer ej att åtgärda eftersom besiktningsmannen har godkänd detta eller snarare har missat.

 8. I bought a property in in June and moved in IN July. During viewing and inspection, I noticed that the bathroom kommod was not in good shape. It seemed its been damaged by moist. I highlighted this to seller and I was told that all I needed to do is change the kommod. However, overtime I noticed that there is so much water on the toilet floor from time to time, initially I thought it was from the shower, so I bought some shower plastic strips and after that the water flooding still continues. So I decided to ask for professional help and it was discovered that the water is from the water system in the toilet and that is what has spoilt the kommod. I am wondering why this was not mentioned to me as I am not sure how much damage this would have caused the floor. I have been living in the property for 4 months now and after checking the kommod with a professional, it is very obvious that the kommod has been destroyed over a long period of time. How should I approach this? I already informed the seller but no response from them yet.

  • Hello Vincent.

   I recommend that you call Mäklarsamfundets kundombudsman and talk to their lawyers, its free. They can help you with this.
   Telefon: 08-83 22 66

   Mvh admin på Ekonomifokus

 9. Vid tillträde av bostadsrätt åberopar köparen att tvättmaskinen läcker vatten och kräver ersättning på 10 000 kr.

  Säljaren hänvisar till dess livslängd på 7-8 år, att den varit reparerad året innan och sen dess kräver att tömmas på vatten var tredje tvätt och att man ska hålla koll på att skruva åt avloppsventilen, för att vatten inte ska läcka.

  Köparen hänvisar då till detta som ett dolt fel, och begär ersättning igen. Säljaren hänvisar till undersökningsplikten, varpå ”dolt fel” avskrivs.

  Köparen hänvisar återigen till det ursprungliga felet att vatten läcker och begär återigen en ersättning på 10 000, annars vidtas rättsliga åtgärder.

  Vem har rätt här?

  Ingen besiktning av köparen har gjorts. Ingen diskussion and tvättmaskinens funktionalitet mellan säljare/köpare förekommit.

  • Hej K.

   Köparen kan ha rätt till ersättning om maskinen är relativt ny, dvs max 5-8 år gammal. Annars inte.

   Om köparen skulle ha rätt till ersättning så skulle det vara för kostnaden att reparera tvättmaskinen alternativt ersätta för det faktiska värdet av den tvättmaskin som stod där vid köpet.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 10. Hej
  Vi har köpt ett bostad och vid visning var allting i bra skick och vi gick vidare med köpet. Nu efter att kontakten är skrivet och vi har tillträde om några dagar så ser vi att dom har klippt elkablarna i alla rum så vi kan inte hänga några lampor förens vi har fixat detta.
  Vi har kontaktat mäklaren och dom inser att detta är inte något fel och att huset är i bra skick men det är ett fel för oss för vi måste betala för att fixa det.
  hur ska vi gå till väga med detta?
  Förutom detta så har dom haft hiss vid trappan för de bodde gamla där så nu finns det stora hål på golvet och trapporna, är dom skyldiga att fixa detta?

  • Hej Mali.

   1. Jag vet ju inte hur kablarna klippts men baserat på vad mäklaren svarat så låter det som att säljarna har klippt kablarna för att plocka ner sina egna lampor och det är helt okej. Då kan du inte kräva att säljarna skall betala ersättning eller åtgärda så att du kan koppla in dina lampor.

   2. Säljaren har ingen skyldighet att återställa hål efter tidigare monterad hiss. När du köpte bostaden visste du att det fanns en hiss där som skulle monteras ner. Du visste då att det kommer vara hål efter nedmonteringen av hissen så du har därför ingen rätt till ersättning och kan inte ställa krav på att säljarna skall återställa.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 11. Hej,
  Om man köper ett hus med kodlås på ytterdörren men får inte med någon masterkod för att kunna ändra låskoden. Är det köparens eller säljarens ansvar att byta lås eller ta dit låssmed för att byta lås eller återställa låset?

  • Hej Elisabeth.

   Jag är osäker på vad som gäller i det fallet. Du kan ringa mäklarsamfundets kundombudsman så får du kostnadsfri hjälp av deras jurist.
   Telefon: 08-83 22 66

   Mvh admin på Ekonomifokus

 12. Hej!
  Har sålt min pappas lägenhet, ett dödsbo. Skrev kontrakt i juli, inflyttning 8 augusti. Nu får jag ett mejl, två månader senare om att termostat saknas i lägenheten för reglering av värmen. Jag har inte sett dessa! Nu vill köparen ha ersättning för dessa plus installation. Ca 5000kr. Är jag skyldig att betala köparen?

  • Hej Anna-Lena.

   Om det inte fanns någon termostat där när lägenheten såldes så faller det sannolikt under köparens undersökningsplikt.
   Köparen borde alltså ha upptäckt det vid undersökningen av bostaden innan köpet.

   Om termostat fanns där vid undersökningen så skall den också finnas där när köparen flyttar in, annars blir du ersättningsskyldig.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 13. Hej, kan det räknas som dolde fel tvättmaskinen. Köparen tvingar mig att fixa eller stå för kostnaden. Tillträde gjordes den 16 avgusti 2022

  • Hej RM.

   Om tvättmaskinen gått sönder mellan kontraktsskrivning och tillträde kan säljaren bli ersättningsskyldig om tvättmaskinen är tillräckligt ny och i tillräckligt bra skick.
   Om maskinen är äldre så kan köparen förvänta sig att den kan gå sönder när som helst och har ingen rätt till ersättning.
   Är tvättmaskinen äldre än 10 år så har köparen sannolikt ingen rätt till ersättning.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 14. Hej,

  Jag har sålt en bostadsrätt.

  Jag tillät dem nya ägarna att besöka lägenheten för mätning efter avtalet var skrivet. Dem upptäcker då att lite vatten har runnit från kylskåpet. De krävde att det skulle åtgärdas vilket är normalt. Det har torkat fint. Jag fotade och skickade bilden på golvet under kylskåpet och där vattnet fanns. Träplankorna har alltid varit lite mörkare där men inga skador kan märkas. De är inte nöjda med hur golvet ser ut där.

  Jag tycker dem borde upptäckt detta vid visningarna då de inte flyttade kylskåpet.

  • Hej Maria.

   Sannolikt faller det under köparens undersökningsplikt och att du därmed inte blir ersättningsskyldig.
   Om du vill diskutera frågan med mäklarsamfundets kundombudsman kan du göra det kostnadsfritt.
   Telefon: 08-83 22 66

   mvh admin på Ekonomifokus

 15. Köpte en lgh i maj. När jag fick tillträde har säljaren slarvigt spacklat stora fläckar över hela väggarna i ett av sovrummen så det finns inget annat val än att måla om alltihop. Tycker inte det är att ha fått lägenheten i samma skick som jag köpte den? Borde inte säljaren stå för kostnaderna av att måla om?

  • Hej M.

   Jo det låter spontant som något du borde ha rätt till ersättning för. En säljare får inte göra åverkan på det sättet mellan kontrakt och tillträde.
   Hade jag varit du så hade jag skrivit ett brev eller ett mail till säljaren och förklarat läget på ett schysst sätt samt skrivit hur mycket du anser vara en skälig ersättning.
   Om säljaren vill betala ersättning kan ni bara lösa det via swish.

   Vägrar säljaren betala så är nästa steg att gå till domstol. Du får avgöra själv om det är värt det eller inte.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 16. Vi har sålt en bostadsrätt och påpekat att golvet inte var bra på ett ställe. Vi sa det vid flera tillfällen. Nu tycker köparen att hen bör få ersättning

  • Hej Ann-Katrin.

   Om ni upplyst om det det innan så är ni inte ersättningsskyldiga.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 17. Ca 6 månader innan jag sålde min bostadsrätt så tapetserade jag två rum. 2 månader efter att jag sålt lägenheten hör köparen av sig med en reklamation gällande att det har uppkommit sprickor i skarven på två tapet och det har börjat lossna lätt, åligger det mig att avhjälpa ett sådant problem?

 18. Svar på din kommentar angående fläckar. Vad menas med ”om fläckarna går att tvätta bort”? Fläckarna har suttit där sedan flera år tillbaka, hur avgör man om dom går att tvätta bort eller inte?

 19. Hej, vi har precis sålt vår bostadsrätt och lämnat nycklar etc. Köparen påpekar nu att tapeterna har fläckar som borde tvättats av flyttstäd (väggar ingick ej i städningen).

  Är vi skyldiga att åtgärda fläckarna?

  • Hej M.

   Ja om fläckarna går att tvätta bort är ni skyldiga att göra det.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 20. I ett köp av en bostadsrätt upptäcktes det att en liten hörnbit i spishällen var utslagen. Säljaren hävdar att detta var synligt vid visningen medan köparen menar att så inte var fallet. I säljprospektet är skadan inte noterad av säljaren.
  Om säljaren ska ersätta spishällen görs som vi förstått det åldersavdrag motsvarande 10%/år. Frågan är då om säljaren har rätt till den gamla och skadade spishällen givet att ersättning betalats enligt ovan?

  • Hej Anders.

   Det är alltid svårt när det blir ord mot ord som i denna situation. Min erfarenhet är att det är i princip omöjligt för köparen att få någon ersättning i detta fall.
   Om man i tingsrätten skulle komma fram till att köparen har rätt till ersättning så gör man en bedömning om denna spricka i hällen påverkat bostadens värde (vilket den enligt min bedömning inte har) och om den gör det så skall köparen få tillbaka värdeminskningen.
   Alltså, i detta fall skulle det inte utgå någon ersättning till köparen enligt min bedömning om det prövades i tingsrätten. Detta på grund av att sprickan inte skulle påverka bostadens värde.

   Hur denna typ av ärenden vanligtvis löses:
   Om skadan fanns där på visningen så har köparen inte rätt till ersättning. Om den inte fanns där har köparen rätt att få ersättning för den värdeminskning spisen fått pga sprickan alternativt att säljaren ställer ditt en likvärdig spis.

   Det finns ingen regel eller lag som säger att säljaren har rätt att ta den gamla spisen om ersättning utbetalats för den eftersom hela ärendet är en överenskommelse mellan köpare och säljare. Det finns inte heller någon regel eller lag som säger att ett åldersavdrag skall göras på 10 % som du säger. Även det är en överenskommelse mellan köpare och säljare.

   mvh admin på Ekonomifokus

   Mvh admin på ekonomifokus

 21. Köpte en lägenhet som jag flyttade in i under april förra året. Har sedan jag började gå tillbaka till kontoret upptäckt att jag inte kan köra diskmaskin och ugn samtidigt. Det har blivit ett problem när jag är hemma kort tid och inte kan laga mat och diska simultant. Går det göra något åt detta från juridiskt perspektiv?

  • Hej Simon.

   Jag tror tyvärr inte det. Det bör falla under din undersökningsplikt enligt min bedömning. Det innebär att du hade kunnat upptäcka det innan köpet om du hade gjort en grundlig undersökning av bostaden och därmed har du inte rätt till ersättning för problemet. Det är min bedömning iallafall.

   Om du vill diskutera det med en jurist kan du göra det gratis hos mäklarsamfundets kundombudsman.
   Telefon: 08-83 22 66

   Mvh admin på Ekonomifokus

 22. Hej, vi köpte en bostadsrätt i januari med tillägg i köpekontraktet att säljaren åtar sig att byta ett trädäck och ett sista datum för färdigställandet är angivet. Datumet är nu passerat och ingen plan eller förklaring har getts. Var vänder vi oss för att få rätsida på detta kontraktsbrott? Hur lång tid har vi på oss för att få rätsida på detta?

  • Hej Sune.

   Hade jag varit du så hade jag kontaktat säljaren och sagt att arbetet måste göras nu direkt. Meddela att du annars tvingas anlita en hantverkare som gör jobbet. När du får fakturan för arbetet betalar du den och skickar sedan ett kravbrev (eller mail) till säljaren på det belopp du betalat. Bifoga fakturan som underlag.

   Om säljaren vägrar betala så får du stämma säljaren.
   Kontakta en jurist och ta hjälp om du inte vill genomföra stämningen själv (det är ganska enkelt).
   Din hemförsäkring har sannolikt rättskydd som hjälper täcker kostnaderna för juristen så kontakta ditt försäkringsbolag och se vad som gäller först.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 23. Hej,

  Vi köpte för första gången en bostadsrätt som byggdes 2008, nyligen. Vi fick ingen tid till besiktning då de det var viktigt att skriva avtal samma dag som vi vann budgivning.

  Efter flyttstädning fick vi titta på lägenheten och vi märkte då fukt i badrummet och på pekade detta för både mäklaren och säljaren. Men enligt de så är detta bara en hypotes och vi måste flytta in först för att säkerställa det. Vilket vi har nu gjort i ca. två veckor.

  Vi har varit försiktiga vi användning av badrummet men det kommer fortfarande vatten ur fogarna på golvet där den möter väggen och även vid avloppet till handfatet.

  Igår kontaktade vi föreningen och smsade bilderna till nåde mäklaren och säljaren utan svar.

  Vilka rättigheter har vi i detta fall? Hur går vi vidare?

  Tacksam för hjälp på förhand!

  • Hej Lillian.

   Eftersom detta fel gick enkelt att upptäcka så klassas det inte som ett dolt fel.
   Därför har ni tyvärr ingen rätt till ersättning eftersom det faller under er undersökningsplikt. Ni får bekosta renoveringen av badrummet själva. Ni får se det som läropengar. Man bör undersöka/besiktiga bostaden mycket noga innan köp.

   mvh admin på Ekonomifokus

 24. Jag köpte min bostadsrätt för tre år sedan. Det är likadant golv i hela lägenheten och det har blivit springor i varje rum nu. Det delar sig och kommer upp som att det lossnar överallt. Det är stora springor och jag vågar inte torka golven för att jag är rädd att fukten ska kommer under golvet. Har jag rätt att att få golvet åtgärdat från tidigare ägare?

  • Hej Carina.

   Nej, du har ingen möjlighet till ersättning.
   Även om detta skulle räknas som ett dolt fel så har det gått för lång tid. Du måste reklamera ett dolt fel inom 2 år när det gäller bostadsrätter.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 25. Vid total renovering av badrum upptäcktes det att det behövdes stärkas upp, vilket meddelades i början och att det skulle kosta extra. Nu när inredningen ska monteras märker dom att kommoden är för djup och inte får plats. Det kommer då fram att badrummet krympte ca 10cm på alla väggar vid förstärkningen av balkarna, vilket inte meddelats. Kommod + matchande spegelskåp var beställningsvaror, vilket betyder att det inte är något öppet köp eller rätt till retur. Denna kostnad + kostnad för nya mindre möbler tycker dom att vi ska stå för, är det verkligen vårt ansvar? Enligt deras skiss så ska kommoden fått plats, men dom påstår sig inte ha gjort den skalenlig då dom inte hade måtten (dom hade alla våra inköp och kunde lätt ha kollat upp måtten).

  • Hej Julia.

   Jag vågar inte svara på det.
   Ring mäklarsamfundets kundombudsman om du vill ha kostnadsfri rådgivning.
   Telefon: 08-83 22 66

   Mvh admin på Ekonomifokus

 26. Hej! Vi sålde nyss min sambos lägenhet.
  Nya ägaren fick komma och mäta rummen en dag och då kom vi överens om att allt på väggarna skulle bort.
  Vi ordnade det men tapeten har råkat åka med på vissa ställen (15 cm ung) då saker satt fast ordentligt.
  Nu efteråt kommer nya ägaren med krav om att vi ska fixa det. Kan han det?
  Han har sagt att han förväntade sig fina väggar men vi var överens om att allt skulle bort, då får man räkna med märken och skador, anser vi.
  Vi har sagt att vi gärna hjälper till med dom skadorna men han verkar kräva en större renovering som vi ska stå för.

  En annat krav han hade är att vi ska ta bort märken (vit färg) på golvet från våra sängben som inte syntes på visningen, vi visste inte heller om dom märkena.

  Tacksam för svar!
  Sabina

  • Hej Sabina.

   1. Nej, märken efter hyllor, tavlor osv är man inte skyldig att återställa.
   2. Märken på golvet är man inte skyldig att ersätta om de fanns där vid tillfället då köparen inspekterade bostaden.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 27. Vi köpte ett hus (en bostadsrätt från 2018) med tillträde efter 6 månader. När vi flyttar in så ser vi att en hel del saker inte är i samma skick som de var vid kontraktskrivning, tex en kökslucka är repig, dörren på badrumsskåpet är trasig, det är stora repor på kyl och frysen. Ska vi acceptera detta som ”normal slitage” eller kan vi reklamera det och kräva att det ska fixas av säljarna? Vi har förstått att vi måste isf reklamera det inom skälig tid, alltså så snart som möjligt. Hur agerar vi om säljarna påstår att dessa skador redan fanns innan visningen? De syns inte på bilderna i prospektet iaf.

  • Hej K.

   Ni kan kräva ersättning av säljarna. Börja med att räkna ut vad ni anser är en skälig ersättning för skadorna. Ring, maila, sms:a eller skicka ett brev till säljaren och förklara varför ni vill ha ersättning och hur mycket.
   Har ni tur är säljarna schyssta och anser att ni har rätt till ersättning och betalar. Har ni otur och säljaren vägrar betala så får ni gå via tingsrätten och kräva ersättning. Då lär det krävas att ni har bra bevis för att ni skall kunna få rätt i tingsrätten och få ersättning.

   Om säljaren vägrar ersätta får ni avgöra om det är värt att gå till tingsrätten. Om ert ersättningskrav till säljaren understiger 23 800 kr kostar det 900 kr att ansöka om ett småmål/förenklat tvistemål hos tingsrätten. Om det överstiger den summan kostar det 2 800 kr. Om ni förlorar riskerar ni att behöva betala säljarens juridiska kostnader.

   Kontakta ditt försäkringsbolag, de brukar kunna erbjuda rättsskydd.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 28. Hej.
  Vi har köpt ett lägenhet och vi flyttat in i avsluten av dec. Nu när vi bor där som har vi märk många fel som vi inte såg vid visningen, vi kanske inte var så noggranna med detta. Men nu är det så att golvet låter fruktansvärt i ena sovrum och i hallen när man bara går, detta hände inte när ni kom på visningen, det är laminat golv jag pratar om. Min man har öppnat golvet lite och då märkte vi att säljaren har inte lagt underlägg innan de la in laminat golvet och det är därför det låter så mycket. Kan det vara en dold fel ?.

  • Hej Anny.

   Nej, ni förväntas kolla upp knarrande golv innan ni köpte bostaden och det blir tyvärr svårt att hävda att det uppstått efter visningen.
   Det kan inte heller räknas som ett dolt fel.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 29. Hej!

  Vi har sålt vår första lägenhet och nojig som jag är oroar jag mig för småsaker.
  Ska jag spackla igen hålen i väggen efter tv?
  Måste vi måla om en vägg i sovrummet som blivit lite fläckig – ändå påtagligt för ögat (fläckarna fanns när köparna var på visning).

  Med vänlig hälsning
  Saris

  • Hej Saris.

   Ska jag spackla igen hålen i väggen efter tv?
   Svar: Nej

   Måste vi måla om en vägg i sovrummet som blivit lite fläckig?
   Svar: Nej

   Mvh admin på Ekonomifokus

 30. Hej jag har en fråga jag köpte lägenhet 2 veckor sedan så att när jag kom på visning köket var jätte fint nu flyttade jag in och märkte jag att dem bytt spisen och kylskåpet. Min fråga är att dem kan göra det? Jag var inte sa säkert men jag hittade bildar som jag fått när kom till visningen och det var annan spisen ? Dem har rätt att göra de byta saker efter den såld lägenheten

  • Hej Gloria.

   Nej det har de inte rätt till.
   De vitvaror som fanns där när du tittade på lägenheten skall vara kvar (om ni inte kommit överens om något annat).
   Kräv att säljaren kommer och ställer tillbaka vitvarorna du skall ha.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 31. Hej!

  Vi Köpte en bostadsrätt för tre månader sedan. Efter att det regnat en heldag upptäcker vi en vattenpöl i vår inglasade balkong. Vi har inte förstått hur vattnet läckt in. Vi misstänker att läcka uppstått pga dålig isolering/tätning. Är detta ett dolt fel? Detta kan ju inte ha upptäckts förens det regnat. Hur kan man ha upptäckt detta under visningen?

  • Hej Sandra.

   Det kan det vara.
   Ring mäklarsamfundets kundombudsman så får du kostnadsfri rådgivning kring hur du kan gå vidare.
   Telefon: 08-83 22 66

   Mvh admin på Ekonomifokus

 32. Inspektion av lägenhet innan tillträde.
  Köparen av lägenhet vill absolut komma innan tillträdet hos mäklaren för att kontrollera att vitvaror fungerar m m. Köparen var på två visningar hos mäklaren samt den ena partern varit i lägenheter två gånger och den andra en gång efter de skrivit kontrakt. Vad har jag som säljare för skyldigheter? Vitvarorna är äldre mellan 12 – 5 år. Vad har köparen för möjligheter innan tillträde men efter kontraktsskrivning begära ersättningar.

  • Hej Pia.

   Du har inga skyldigheter att släppa in dom innan tillträdet.
   Vitvaror av den åldern har köparna ingen rätt att kräva ersättning för eftersom de kan förväntas gå sönder när som helst.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 33. Hej,

  Jag har sålt en lägenhet i Linköping som jag fått tillåtelse att hyra ut i 1 år innan i andrahand.

  Jag tillät dem nya ägarna att besöka lägenheten för mätning efter avtalet var skrivet. Dem upptäcker då att kökslampor under överskåpen inte fungerar.

  Jag har inte bott där på 1 års tid, köparna är dem sista som varit i bostaden. Lamporna har fungerat under min tid så inte kunnat förutse det.

  Ska jag stå för nya lampor? Lamporna har också gått ur sortimentet hos leverantören.
  Jag tycker dem borde upptäckt detta vid visningen.

  Återkom gärna med förslag.
  Mvh
  Lina

  • Hej Lina.

   Om lamporna fungerade när ni skrev överlåtelseavtalet så skall du åtgärda problemet så länge det inte är gamla lampor som köparen kunde förvänta sig att de kan gå sönder när som helst.
   Fungerade de inte när överlåtelseavtalet skrevs så borde köparna upptäckt det när de var och tittade på bostaden inför köpet, det faller då alltså under deras undersökningsplikt.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 34. Hej,
  Jag köpte ett radhus (brf) 2 månader sedan och har tillträde om en vecka. Igår fick jag information från säljaren om att altandörren gått sönder och inte går att låsa. Enligt stadgar är den föreningens ansvar. Jag kontaktade förvaltaren som sa att dörren inte hinner bli lagad innan mitt tillträde och hon kan inte svara på när den kan lagas. I köpekontraktet står det att bostaden ska vara i det skick den var när kontraktet skrevs på (dvs en altandörr som går att låsa). Jag vågar inte sova i ett olåst hus och vill inte ha mina tillhörigheter där då jag hört att hemförsäkringen inte täcker inbrott vid olåst dörr. Så hur kan jag gå tillväga? Kan jag hyra ett annat boende och skicka notan till föreningen eller säljaren eller kräva något annat skadestånd?

  • Hej Anna.

   Du kan inte göra något tyvärr.
   Föreningen kommer att åtgärda problemet så du får bara se till att dom gör det så fort som möjligt.
   Om du inte är beredd att invänta föreningens reparation så får du åtgärda och bekosta problemet själv.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 35. Hello,

  I bought a condominium apartment which was built in 1954. The living room has a old oak parquet woodden flooring. When I started to live there for 3 weeks now, I find a lot of squeaky noises on the wooden floor at 5 spots when I walk over it. It is due to the problems in laying of the floor and due to the moisture content. It costs a lot to repair it and costs even more to change the flooring. Is this a situation to claim compensation from the seller? I didnt notice this problem when I went for visnig and it seems the seller did temporary work to reduce the squeaking noise from the floor. Appreciate your inputs.

  • Hello MS.

   No, that is not a problem you can claim compensation for.
   That is a problem you could have noticed if you did a thourough investigation of the apartment before you bought it.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 36. Hej
  Jag har precis köpt ett hus. Nu har det visat sig att poolen är sönder. Det vosar sig att poolen läcker. Är detta ett så kallat dolt fel?
  Mvh Johanna

  • Hej Johanna.

   Det vågar jag inte svara på tyvärr.
   Ring mäklarsamfundets kundombudsman så får ni kostnadsfri rådgivning.
   Telefon: 08-83 22 66

   Mvh admin på Ekonomifokus

 37. Hej!
  Jag sålde i våras min bostadsrätt, nu har köparen återkopplat med krav om ersättning för elektrikerkostnader som uppstått då det varit fel på på el i kök och badrum.

  Utöver det begär de ersättning för en dusch som de hävdar läcker (badrummet renoverades för ca 15år sedan, innan jag själv ens flyttat in)

  Är jag skyldig att ersätta köparen för dessa kostnader?

  • Hej Cecilia.

   Det beror på.
   Om felen är så kallade dolda fel, dvs fel som köparen omöjligen kunde upptäcka eller förvänta sig vid köpet så är du ersättningsskyldig.
   Om felen inte var dolda så kan köparen inte kräva ersättning.

   – Badrummet: Kan inte vara ett dolt fel eftersom badrummet är så pass gammalt. Köparen kunde ej förvänta sig att badrummet är i perfekt skick.
   – Elen: Det beror på om det räknas som ett dolt fel eller ej. Det kan tyvärr inte jag svara på.

   Du kan ringa mäklarsamfundets kundombudsman om du vill ha kostnadsfri rådgivning.
   Telefon: 08-83 22 66

   Mvh admin på Ekonomifokus

 38. Hej
  Har sålt en bostadsrätt nyligen och allt var frid och fröjd och köparna prutade 50000 för att dom tyckte Diskbänken var gammalmodig
  Dom fick pruta och vi gick igenom lägenheten på kontraktsdagen och dom sa inte något allt var bra och jag var ärlig med allt.
  Några dagar efter kräver dom att min fristående garderob skulle ingå trots att det är ett vanligt förråd och vanliga persienner som hänger fritt skulle ingå ???
  Nu hotar dom med att dom ska anmäla mig trots att dom inte hade rätt till varken garderob och rullgardiner och köksluckorna gnäller dom om som inte var samma som första bilderna från mäklaren men lägenheten stod på kommande en längre tid och dom luckorna som dom fick satt på visningen så vi har inte Dolt något
  Hur gör man med såna köpare som hotar att anmäla mig om jag inte betalar
  Mvh Anette

  • Hej Anette.

   Om du inte anser att du gjort något fel är det bara att strunta i deras hot.
   Om du vet med dig att du har gjort rätt så kan de ju inte komma någon vart om de stämmer dig i tingsrätten (vilken de med största sannolikhet inte kommer att göra eftersom det handlar om för små summor)

   Mvh admin på Ekonomifokus

 39. Hejsan,
  Vi har köpt en bostadsrätt och när vi fick tillträde (igår) visade det sig att en skada uppstått efter visningen, troligen i samband med flytten. Det är troligtvis så att en taklampa tagits ned, inklusive en lampsladd som varit fäst längs med innertaket, när sladden revs ned följde puts och färgflagor med, vilket gjort att innertaket nu måste målas om, vilket vi inte hade räknat med. Även väggar måste målas, men de skadorna såg vi på visningen. Kan vi begära ersättning för åtgärdandet av skadan på innertaket?
  Tacksam för svar!
  Mvh
  /Peter

  • Hej peter.

   Ja enligt min bedömning bör ni ha rätt till ersättning eftersom ni inte kunnat räkna med den skadan.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 40. Vi köpte en nybyggd bostadsrätt och golvet har börjat spricka och gå sönder. Nu vid tvåårsbesiktningen så anmärkte besiktningsmannen på det. Husföretaget har haft hit golvföretaget som naturligtvis säger att vi skurat med för mycket vatten, det stämmer dock inte. Tom på ställen där vi har haft mjuka mattor och aldrig skurat med vatten, typ i vardagsrummet så har golvet spruckit. Både golvföretaget och husföretaget vägrar åtgärda detta. Hur ska vi gå vidare med detta, vi påpekade det här redan en månad efter inflytt eftersom golvet sprack redan då. Vi accepterar inte svaret vi fått utan vill ta det vidare.

 41. Hej !

  Denna frågan blir lite hypotetisk då detta inte hänt än men sabbar min sömn.. är orolig av mig och bygger tyvärr upp scenarion som inte hänt.

  Jag har sålt min bostadsrätt, frid och fröjd. Den ska lämnas här i början av juni. Idag började jag plocka ihop lite och kom på att jag har några revor i parketten. Revorna fanns sen innan visning och är dessutom lagade av en nära släkting med smält vax och lack innan visning. 2 av dessa är väl synliga då det ena är direkt innanför hallen och det andra bara är synligt. Kan dock vara så att ingen annan ser det utom jag. Det jag oroar mig över är om detta skulle bli en diskussion efter att de får tillträde till lägenheten, Att detta skulle varit något som hänt efter kontraktsskrivning där jag är ansvarig för detta. Jag vet att detta är något som hänt innan och att dem eventuellt missat att se det på visning. Jag kan även intyga det via min nära släkting samt bilder som visar att det definitivt inte hänt under flytt. Om diskussionen skulle gå till en stämning hur står jag mig då ?

  Troligtvis löjligt att förlora sömn över men hade uppskattat ett svar oavsett om det är positivt eller negativt

  • Hej Erik.

   Det faller under köparens undersökningsplikt så du har inget att oroa dig för.
   Det är inte heller så att du har någon sorts plikt att kunna bevisa att skadorna fanns där redan innan försäljningen.

   Du kan slappna av, köparna har inget att hämta i detta fall.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 42. Hej

  Vi har köpt en lägenhet med inglasad balkong som vid köpet var ok. När flyttstäd gjordes av säljaren lossnade ett glasparti. Nu visar det sig att några delar saknas, firman som gjort inglasningen har gått i konkurs, inga reservdelar finns. Vilka krav kan vi ställa på säljaren?

  • Hej Mimmi.

   Det låter som något ni hade kunnat upptäcka när ni undersökte lägenheten inför köpet. Det faller alltså under er undersökningsplikt.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 43. Hej! Köpte en bostad 1 februari 2019. I köpekontraktet står det att vedpanna är från 2016, nu har den gått sönder när då VVS killarna montera ner den ser de att den har varit trasig och lagats fler ggr, de hittar också en stämpel som visar att pannan är från 2006. Har inte säljare skyldighet att ge rätt information. Det är ju en information som diffar på 10 år. De äldre skadorna såg inte förrän pannan monterades bort. Kan ju inte bara vara köparens skyldighet att kolla upp att allt stämmer

  • Hej Carina.

   Jo, säljaren är ansvarig för de uppgifter som lämnas till köparen.
   Du har nog rätt till ersättning.
   Det lär dock inte handla om många kronor du har rätt till.

   Hade jag varit du så hade jag kontaktat säljaren och förklarat läget.
   Sedan så hade jag bett om en ersättning på några tusenlappar och hoppats på att säljaren är schysst.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 44. Hej, vi sålde vår bostadsrätt i november förra året, med tillträde 3 februari i år, vi fick handpenningen, men köparen har inte kunnat fullfölja köpet på grund av problem med banken då en av säljarna har gått bort, vi har nu avvaktat i en månad med tanke på bouppteckningen, men det händer fortfarande inget, vad kan/får vi göra? Behöver vi stå för hyran av lägenheten under tiden, fast köpekontrakt är skrivet? Vi har samtidigt köpt hus, så nu har vi två lån att betala av på på grund av att köparen inte har kunnat få loss pengar från banken. Kan vi kräva ersättning för den delen av lånet som hör till bostadsrätten? Mäklaren säger att vi förmodligen inte kan få någon skadestånd då köparen redan nu har problem att få låna pengar. Hur kan vi gå vidare? Vi vill helst inte behöva sälja om lägenheten, men kan inte vänta hur länge som helst heller.

  Tacksam för råd

  • Hej pamela.

   Ja ni har rätt till ersättning för ALLA ekonomiska förluster ni gör på grund av detta kontraktsbrott.
   Det är ett kontraktsbrott som köparen begår när köpeskillingen inte betalas och det är ett kontraktsbrott som är allvarligt nog för att ni har rätt att ”häva” avtalet och sälja om bostaden och kräva ersättning av köparen för all ekonomisk förlust ni gör pga detta.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 45. Vi har påbörjat en process tillsammans med våra grannar att göra balkonger till våra lägenheter. Bygglov finns och brf har godkänt, men det är några steg kvar innan bygget börjar. Våra grannar har sålt sin lgh och säger sig ha skrivit kontrakt med köparen att de (grannarna) ska stå på kontraktet för bygget av balkong och fullfölja det. Men är det möjligt? Grannarna kan väl inte skriva kontrakt med brf om de inte längre är ägare? Borde inte den nya ägaren (köparen) stå på ett sådant kontrakt? Vad gäller vid försäljning om ett byggprojekt är påbörjat?

  • Hej Kajsa.

   Jag vågar inte svara på det tyvärr.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 46. Hej,
  Jag har precis sålt min bostadsrätt. Nu har jag fått information om att det ska göras åtgärder efter ett protokoll från en tidigare OVK. Detta är planerat att göras innan tillträdesdatumet ägt rum så jag kommer bo i lägenheten när detta sker.
  Det som är fel är att ägaren innan mig har byggt om lägenheten från en 1a till en 2a och i samband med det flyttat köket men inte ventilationen som nu då sitter kvar i sovrummet. Det ventilationsfirman vill göra är att sätta upp ett rör mellan köksfläkten och ventilationen i sovrummet, vilket kanske inte är det snyggaste (men kanske kan byggas in) och inte så som lägenheten såg ut när jag nu sålde. Ventiliationsfirman ser inte det som någon större grej men jag är orolig för vad min köpare ska säga. Mina frågor är 1. Är det okej att detta sker efter att ett köp har gått igenom eller har köparen då någon rätt att dra tillbaka köpet pga denna justering? 2. Vem ska egentligen stå för kostnaden? Föreningen har gått ut med att de inte står för detta om det beror på en ombyggnation, men det är ju inte jag som byggt om. Har jag rätt att vända mig till de jag köpte av trots att det är 5 år sedan? Borde inte köksflytten blivit godkänd av föreningen? Mest orolig är jag såklart för min försäljning som jag inte vill ska dras tillbaka då jag själv köpt nytt.

  • Hej Louise.

   1. Det är du som får stå för kostnaden. Du är ansvarig för bostadsrätten och du är ansvarig för att det sitter en godkänd fläkt där. Föreningen är inte ansvarig för att boende sätter in rätt typ av fläkt och ventilation.

   2. Fem år senare är för lång tid för att kräva ersättning. Du hade kunnat kräva ersättning av den du köpte av om det gått mindre än 2 år.

   3. Du får helt enkelt bekosta detta och så får du förklara läget för köparen.
   Om köparen kräver ersättning för att det blir ett rör där så tycker jag att du skall ta kontakt med en jurist för jag tror inte att du blir skyldig att betala någon ersättning.
   OBS det är bara vad jag tror!

   Din köpare kan INTE häva köpet för detta men köparen kan kräva ersättning av dig för det. Om köparen har rätt till ersättning vågar jag som sagt inte svara på med säkerhet.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 47. Hi,

  We bought an apartment and after move in we found out that the floor is tumid and not straight. And some part there is gap between parketgolv and the wall because parket is bended. They have covered this wavey point with a dinner table and it is not visible easily at visning time.
  What can we do?
  One more thing in the visning they had dimmer for lights , but after tillträde we noticed that they changed them.

  • Hello Kalil.

   Yo can not do anything unfortnuatly. You should have done a more thorough investigation before you bought the apartment.

   The dimmer belongs to the apartment if it is mounted. If the seller took it with them you have tha right to get it back.

   Mvh admin på Ekonomifokus

   mvh admin på Ekonomifokus

 48. Hej,

  Vi köpte ett hus i november. Säljaren lovade då att fullfölja ett påtänkt bygge av mur och tillhörande trappsteg på tomten. Bygget skulle vara klart innan överlåtelse och bekostas av säljarna. Detta skrevs in i kontraktet. Vi meddelades nu 2 veckor innan överlåtelse att bygget aldrig påbörjats. Dem erbjuder att ge oss offert priset i kontanter så vi själva kan betala byggföretaget när dem är redo att göra jobbet. Känns inte helt ok. Vi får Ingen kompensation för uteblivet löfte och nu måste vi själva ta tag i detta och vad händer om slutofferten överstiger ursprungligt belopp? Vad gäller i detta läge och finns det nån norm här?

  Råd mottages tacksamt!

  Lisa

  • Hej Lisa.

   Det går inte att sätta ett värde på ”uteblivet löfte” så där har ni ingen ersättning att hämta.
   Om slutpriset skulle överstiga den ersättning ni får av säljaren så får ni kräva mer helt enkelt.

   mvh admin på Ekonomifokus

 49. Hello,
  If someone discovers cockroaches just few days after purchasing bostadsrätt apartment, what can be the solution. Seller hasn’t informed anything like that but on asking she said that there were no cockroaches before tillträde. Although bostadsrättsföreningen is gonna fix all this but can we claim for compensation from seller in this situation?

  • Hello Kelvin.

   If the bostadsrättsförening is going to fix the problem you can not demand any compensation beacuse you didnt suffer any economic damage.

   Mvh admin på Ekonomifokus

Ställ en fråga eller skriv en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här