Oavsett om man köper ett hus eller en bostadsrätt så är reglerna i princip desamma. Som köpare är man skyldig att undersöka bostaden noga innan man köper. Fel som går att upptäcka vid en vanlig så kallad okulär undersökning av en kunnig person kan man inte kräva ersättning för i efterhand. Om felet inte går att upptäcka vid en sådan undersökning kan det räknas som ett dolt fel och då kan köparen ha rätt att kräva ersättning av säljaren.
Artikelns innehåll:
1. Fel som går att upptäcka & dolda fel – skillnad
2. Fel i hus & fastighet
3. Fel i Bostadsrätt
4. Fel som uppstår mellan kontrakt och tillträde
5. Vad gör man om man upptäcker fel?
Klicka för att gå direkt ner till önskad rubrik
Fel som går att upptäcka & dolda fel – skillnaden
Först och främst måste vi skilja de tre typerna av fel och brister som finns vid bostadsaffärer:
- Fel som går att upptäcka = Fel och brister som går att upptäcka innan köpet
Ingen ersättning kan krävas i efterhand ❌ - Dolda fel = Fel och brister som ej går att upptäcka innan köpet
Ersättning kan krävas i efterhand ✅ - Fel i beskrivningen av bostaden = Felaktiga uppgifter lämnas av säljaren eller mäklaren
Ersättning kan krävas i efterhand ✅
Som köpare är man skyldig att noga undersöka bostaden innan köpet. Man har en så kallad undersökningsplikt.
När man säger att ett fel går att upptäcka så menar man vid en vanlig okulär besiktning. En okulär besiktning innebär att man tittar, luktar och känner på bostadens olika delar. Man skall lyfta på mattor, flyta möbler och testa alla vitvaror och maskiner. Man borrar inte i väggar eller liknande vid en vanlig okulär besiktning.
Som köpare förväntas du att göra en sådan okulär besiktning själv eller med hjälp av en besiktningsman. Du är skyldig att undersöka vad det är du köper. Om ett fel eller en brist finns vid tillfället då du undersöker bostaden och är möjligt att upptäcka kan du INTE klaga på detta i efterhand. Du kan till exempel inte klaga på en trasig tvättmaskin om den var trasig när du var där och undersökte bostaden.
Som spekulant måste du undersöka om vitvaror fungerar, om vattenkranar, duschar, lampor och el-uttag fungerar. Du måste helt enkelt testa allt. Det går inte heller att klaga på ett märke i parketten även om det stod en soffa över märket på visningen. Du förväntas undersöka detta innan ditt köp. Om det är viktigt för dig att undersöka bostaden mer noggrant än att bara titta vid visningen kan du be om att få lägga in ett besiktningsvillkor i kontraktet när du köper bostaden. Dvs du begär att få göra en noggrann undersökning av bostaden innan köpet blir bindande. Gör du inte det så är chansen att klaga på eventuella vanliga fel förverkad när du skrivit under kontraktet.
Ska du sälja din bostad rekommenderar vi att du först jämför mäklarna och deras arvoden på Hittamäklare.se.
Fel som går att upptäcka
Vanliga fel innebär fel som går att upptäcka vid en besiktning eller noggrann undersökning av bostaden. Dessa fel går inte att åberopa i efterhand.
Exempel på fel som går att upptäcka:
- Trasig vitvara (alla vitvaror bör testas vid undersökningen av bostaden)
- Trasiga maskiner eller uppvärmningssystem (alla maskiner bör testas vid undersökningen av bostaden)
- Trasiga eluttag (alla eluttag bör testas vid undersökningen av bostaden)
- Repor i golvet
- Märken under mattor och bakom soffor eller andra möbler
- Sprickor i kaklet
- Felmonterad golvbrunn
- Felaktigt renoverat badrum
Dolda fel
Ett dolt fel är ett fel som inte går att upptäcka vid en noggrann undersökning. Felet måste dessutom ha funnits där vid köptillfället. Dolda fel kan köparen vanligtvis kräva ersättning för.
Exempel på dolda fel:
- Mögel i väggarna som ej går att upptäcka
- Skadedjur som ej går att upptäcka
- Felaktigt genomförda renoveringar eller ombyggnationer som inte går att upptäcka eller som man inte kan förvänta sig.
- Läs vår artikel om dolda fel
- Läs vår artikel om dolda fel-försäkring
I videon går Magnus på Mäklarsamfundet igenom vad dolda fel är.
Dolda fel kan åberopas inom:
10 år vid köp av hus & fastighet
2 år vid köp av bostadsrätt
Om tidsfristen löpt ut kan köparen inte kräva ersättning.
Fel i beskrivningen
Om mäklaren eller säljaren lämnat felaktiga uppgifter om bostaden kan köparen ha rätt till ersättning. Köparen skall då vända sig mot säljaren med ett ersättningskrav. Om det är mäklaren som gjort fel kan säljaren i sin tur vända sig mot mäklaren.
Exempel på fel i beskrivningen:
- Det står i objektsbeskrivningen att bostadens boarea är 80 kvm men den är i själva verket bara 72 kvm
- Det står i objektsbeskrivningen att det ligger golvvärme i badrummet men golvvärme saknas
- Det står att det ingår parkeringsplats till bostaden vilket visar sig inte stämma
💡 Planerar du att köpa bostad?
Helst skall du ha ett lånelöfte klart redan innan du går på visning. En hemsida som vi upplever är väldigt duktiga på lånelöften och erbjuder väldigt fördelaktiga räntor är Lånekoll.se. De kan även hjälpa dig med att förhandla ner räntan på befintliga lån.
Lånekoll jämför bolån och privatlån hos ett stort antal banker åt dig med en enda ansökan. Du får en lista med bankernas olika erbjudanden och du väljer själv om du vill acceptera något erbjudande eller inte. Det är helt gratis att använda tjänsten och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.
Fel i hus & fastighet
- Fel i fastigheter regleras i jordabalken.
- Dolda fel kan åberopas i upp till 10 år efter köpet vid köp av hus & fastighet
I videon förklarar Familjens jurist vad som gäller kring fel i hus & fastighet
Fel i bostadsrätt
- Fel i bostadsrätt regleras i köplagen eftersom en bostadsrätt räknas som lös egendom. Branschpraxis och reglerna i jordabalken rörande köp av fastighet används och för att tolka köplagens regler kring fel.
- Dolda fel kan åberopas i upp till 2 år efter köpet vid köp av bostadsrätt
I videon förklarar Familjens jurist vad som gäller kring fel i bostadsrätt
Fel som uppstår mellan kontrakt och tillträde
Om ett fel uppstår mellan kontrakt och tillträde, till exempel om köparen tappar något i golvet och en stor spricka eller repa uppstår i parkettgolvet, är säljaren ansvarig för att åtgärda detta eller ersätta köparen för skadan. Det är därför väldigt viktigt att både säljare och köpare dokumenterar eventuella fel eller brister så att ingen av parterna i efterhand kan hävda att felet uppstått mellan kontrakt och tillträde.
Fel på vitvaror mellan kontrakt och tillträde
Om en vitvara alternativt en elektrisk- eller motordriven pryl går sönder mellan visning (eller besiktning) och tillträde så har köparen rätt till skälig ersättning om vitvaran/maskinen är så pass ny och fin att man som köpare inte kan förvänta sig att den kan gå sönder. Skälig ersättning innebär att man har rätt till ersättning för att köpa en vitvara som är av liknande modell, prisklass och skick. Alltså, man har inte rätt till ersättning för en helt ny vitvara om den tidigare var begagnad.
Är det en gammal vitvara, dvs 5-10 år eller äldre så kan man som köpare förvänta sig att vitvarans livstid är slut och att den kan gå sönder när som helst. Därmed har man ingen rätt till ersättning för gamla vitvaror när man köper bostad.
I videon förklarar mäklarsamfundets kundombudsman om vem som ansvarar för trasiga vitvaror vid en försäljning.
Vad gör man om man upptäcker fel?
Om man som köpare upptäcker ett fel efter tillträde skall man så snabbt som möjligt kontakta säljaren och meddela om felet. Man kan kontakta säljaren via telefon, mail, sms eller brev. Diskutera om problemet går att lösa.
Om ni inte kommer fram till någon lösning bör köparen formulera ihop ett mail, sms eller brev där man förklarar felet och vilken ersättning som önskas av säljaren. Om säljaren vill göra rätt för sig så kommer man överens om en ersättning som säljaren betalar.
Om säljaren vägrar betala och parterna inte kommer överens får köparen gå vidare och stämma säljaren i tingsrätten.
Är felet litet och den ekonomiska skadan är liten är det inte alltid värt att gå vidare med en stämning eftersom det kan bli dyrt om man förlorar. Den förlorande parten i en stämning tvingas betala juridiska kostnader både för sig själv och för motparten samt kostnaden som tingsrätten tar ut för att pröva ärendet.
Felet måste ha ett värde
Även om man hittar ett dolt fel är det inte helt säkert att man har rätt till ersättning. Felet behöver vara stort nog för att påverka bostadens marknadsvärde. Att spisen inte fungerar felfritt exempelvis påverkar sannolikt inte bostadens marknadsvärde och därmed skulle tingsrätten sannolikt inte döma att säljaren skall betala ersättning för ett sådant fel. Ett dolt fel i ett 30-40 år gammalt badrum ger sannolikt inte heller ersättningsrätt eftersom badrummet anses vara mer eller mindre värdelöst på grund av ålder.
💡 Planerar du att sälja en bostad?
Hittamäklare.se hjälper dig att samla in offerter och jämföra de olika mäklarna som är aktiva i ditt område. Offerterna kan du sedan använda när du skall välja mäklare samt när du skall förhandla om arvodet med den mäklare du vill anlita. Det är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.
Vanliga frågor och svar
Säljaren skall överlämna alla eventuella kvitton och garantibevis som denne har för vitvarorna så att köparen kan nyttja garantin. Om säljaren saknar garantibevis eller kvitto kan köparen inte kräva något sådant.
Som köpare kan man klaga på dolda fel i efterhand. Fel som gick att upptäcka innan köpet kan man inte klaga på.
Om något går sönder mellan kontraktsskrivning och tillträde är säljaren ansvarig & sannolikt ersättningskyldig mot köparen så länge som den trasiga saken inte kunde förväntas gå sönder med hänsyn till ålder och skick. Läs mer om detta i artikeln.
Sålde en bostadsrätt nyligen. En skada på golvet som köparna inte upptäckte under visningen. Dom tog upp detta efter att köpet var klart. Är det dolt fel? Köparna hör av sig efter 2 veckor och säger att kökskranen gått sönder och hoppat ur. Aldrig hänt mig när jag bott där. Är det dolt fel eller nåt dom borde upptäcka vid undersökningsplikten? Vem har rätt?
Lägenheten är cirka 17 år gammal.
Hej Jessika.
Inget av det du nämner räknas som dolda fel så du är inte ersättningsskyldig.
Mvh admin på Ekonomifokus
Tips
1. Hittamäklare.se - Jämför mäklarna och deras offerter
2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån
Hej, vi köpte ett hus där ena toaletten inte fungerar. Under visning testade vi så allt fungerar men just på den toaletten hade säljaren stängt av vattnet. anledningen till varför dom stängt av vattnet var att toaletten läckte (detta berättade säljaren efter att jag ringt honom för att förklara vad vi upptäckte när vi väl flyttat in). Vi tänkte inte mer på det så vi fortsatte med visningen. När vi flyttade in, satte vi på vattnet och då märkte att toaletten var i princip obrukbar pga läckage. Jag vet att man som köpare har skyldighet att testa allt men inte är det väl så att man ska hålla på med VVS och stänga/sätta på vatten för att testa packningar i rör/rördelar i toalett?
Hej!
Vi har köpt ett hus. I uppgifterna på kontraktet står det att luftvärmepumpen är cirka 5 år gammal.
Nu när vi gjort service på den efter ett vi upptäckt att den luktar mögel säger servicekillen att han utifrån serienumret ser att den är 15 år gammal.
Får en säljare ljuga i sina uppgifter? Kan vi har rätt till ersättning?
Hej Lina.
Nej en säljare får inte ljuga om sådant. Om ni fått felaktiga uppgifter har ni sannolikt rätt till ersättning.
Börja med att skriva ett brev, sms eller mail till säljaren där ni förklarar situationen och skriver hur mycket ni vill ha i ersättning. Begär en rimlig ersättning, dvs mellanskillnaden i värde mellan en 5 årig pump och en 15 årig pump. Ju mer rimliga ni är desto större chans att säljaren betalar. Säljaren kan swisha er summan om den accepteras.
Om säljaren inte vill betala kan du ringa mäklarsamfundets kundombudsman och få kostnadsfri rådgivning i ärendet.
Telefon: 08-83 22 66
Mvh admin på Ekonomifokus
Om filtret till vattenpumpen måste bytas och de nya ägarna tar in hjälp men ej det som säljaren rekommenderat och ett annat fel inträffar samt hjälpen ej var kunnig ska säljaren stå för kostnaderna? Pumpen är 10 är gamla. Filtret kunde upptäckas på besiktningen. Kan det räknas som ett sålt fel?
Hej Evelina.
Om filtret kunde upptäckas på en vanlig okulär besiktning så faller det under köparens undersökningsplikt.
Eftersom ett filter behöver bytas med jämna mellanrum innebär det dessutom att köparen kunde förvänta sig att filtret kunde behövde bytas.
Detta är inget som säljaren skall bekosta enligt min bedömning eftersom jag har svårt att se att det skulle vara ett dolt fel. Det är därmed köparens ansvar.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej,
Vi har precis flyttat in i ett hus och efter 4 veckor gick luftvärmepumpen sönder. Denna pump ska ha en livslängd på 15-20 år. Huset är byggt 2009 och dåvarande ägaren flyttade in under 2010. Pumpen har använts sedan 2010. Vi har haft en värmetekniker hos oss som sade att vi måste byta. Priset för en ny pump ligger i bästa fall 100 000 kr men det han rekommenderade kostar 160 000 kr.
Kan vi hävda att det är dolt fel och kräva säljaren på ersättning?. Säljaren har tecknat en dold försäkring genom fastighetsbyrån.
Med vänliga hälsingar
Sherly
Hej Sherly.
Om värmepumpen är 13-14 år gammal kan det tyvärr bli svårt att få rätt till någon ersättning för den. Man brukar säga att en luftvärmepump skall hålla i 10-15 år så när man köper ett hus med en 13 år gammal värmepump så kan man räkna med att den kan gå sönder när som helst.
Det är nog tyvärr bara att bita i det sura äpplet och köpa en ny värmepump. Någon ersättning lär ni inte ha rätt till enligt min bedömning.
Mvh admin på Ekonomifokus
Tack för snabbt svar!
Är det dä så att vi i vår tur kan begära ersättning från dem som vi köpte bostadsrätten av?
Mvh Susanne
Hej Susanne.
Ja det kan ni göra eftersom det gått mindre än 2 år sedan ni köpte den.
Mitt råd är att du kontaktar mäklarsamfundets kundombudsman så får du kostnadsfri rådgivning av deras jurist.
Telefon: 08-83 22 66
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej!
Vi har sålt vår bostadsrätt, köparna hade tillträde 15/6. Den 3/7 får vi ett mail om att frysen är trasig och att dem ska ha ersättning för den (6000 kr). Vad är skälig ersättning? Den fungerade när vi flyttade den 5/6 , vi drog ut kontakten på flyttdagen. Är det rimligt att höra av sig efter 2,5 v?
När vi köpte bostaden för ca 1 år sedan sade dåvarande säljarna att frysen var 1 år, så vi informerade våra köpare om att den var ca 2 år. När vi nu kontaktat förra ägarna visar det sig att den är från 2017-2018.
Vi vill titta på frysen, se produktionsinformationen; kan vi be om det? Tänker också att vi gärna skulle vilja få chans att laga den, är det möjligt? Det finns en stor risk att de slängt den, vilket känns fel? Hur stor risk är det, tror du, att detta tas upp i tingsrätten?
Hej Susanne.
Eftersom frysen är äldre än vad ni angivit för köparen är det ni som gjort fel. Att laga den är inte tillräckligt eftersom den befintliga frysen är betydligt äldre än vad som utlovats.
Det rimliga vore att ni ersätter köparna med en summa motsvarande värdet på en 2 år gammal frys av liknande standard. Kika på blocket och se om ni kan hitta någon likvärdig frys. Ni skall alltså inte betala nypris utan värdet på en begagnad frys av motsvarande ålder och standard.
Risken att det dras till tingsrätten skulle jag bedöma som liten men det finns en moralisk aspekt i det hela. Ni har lämnat felaktiga uppgifter till köparen och ni bör göra rätt för er och betala ersättning för ert misstag.
Det spelar ingen roll att ni i er tur fått felaktiga uppgifter om frysen när ni köpte bostaden, ni är ansvariga för de uppgifter som lämnas till köparen.
Mvh admin på Ekonomifokus