Fel i lägenhet eller hus efter tillträdet – Köpa och sälja bostad

Du har precis fått nycklarna till din nya bostad och skall flytta in när du upptäcker att det är ett stort brännmärke i parketten där tidigare ägare hade sin soffa. Vad gör man? Vi skall här gå igenom vad reglerna säger om denna typ av fel.

Fel i bostad efter tillträde

Först och främst måste vi skilja de två typerna av fel och brister som finns vid bostadsköp/försäljningar:

 • Fel och brister som går att upptäcka – vanliga fel
 • Fel och brister som ej går att upptäcka – dolda fel

När man säger att ett fel inte går att upptäcka så menar man vid en vanlig okulär besiktning. En okulär besiktning innebär att man tittar, luktar och känner på bostadens olika delar. Man borrar inte i väggar eller liknande vid en vanlig okulär besiktning. Som köpare förväntas du att göra en sådan okulär besiktning själv eller med en besiktningsman. Du är skyldig att undersöka vad det är du köper. Om ett fel eller en brist finns vid tillfället då du undersöker lägenheten kan du INTE klaga på detta i efterhand.

Du kan till exempel inte klaga på en trasig tvättmaskin om den var trasig när du var där och undersökte bostaden. Som spekulant måste du undersöka om vitvaror fungerar, om vattenkranar, duschar, lampor och el-uttag fungerar. Du måste helt enkelt testa allt. Det går inte heller att klaga på ett märke i parketten även om det stod en soffa över märket på visningen. Du förväntas undersöka detta innan ditt köp. Om det är viktigt för dig att undersöka bostaden bör du lägga in ett besiktningsvillkor när du lägger bud på bostaden. Dvs du begär att få göra en noggrann undersökning av bostaden innan köpet blir bindande. Gör du inte det så är den chansen förverkad och du köper bostaden i befintligt skick.

Ska du sälja din bostad rekommenderar vi att du först jämför mäklarna och deras arvoden på Hittamäklare.se.

Samma förutsättningar som vid ett bilköp

När du köper en bostad kan man likna det lite vid ett köp av en begagnad bil.
Du kan inte klaga i efterhand på att framrutan är sprucken på bilen. Du hade mycket väl kunnat upptäcka att sprickan i rutan fanns där vid köpet. Samma princip gäller för bostäder, bortsett från dolda fel. Dolda fel innebär ju som sagt fel som inte går att upptäcka, tex mögel i väggarna eller skadedjur.

Fel som uppstår mellan kontrakt och tillträde

Om ett fel uppstår mellan kontrakt och tillträde, till exempel om köparen tappar något i golvet och en stor spricka eller repa uppstår i parkettgolvet, är säljaren ansvarig för att åtgärda detta eller ersätta köparen för skadan. Det är därför väldigt viktigt att både säljare och köpare dokumenterar eventuella fel eller brister så att ingen av parterna i efterhand kan hävda att felet uppstått mellan kontrakt och tillträde.

Fel på vitvara mellan kontrakt och tillträde

Om en vitvara alternativt en elektrisk- eller motordriven pryl går sönder mellan visning (eller besiktning) och tillträde så har köparen rätt till skälig ersättning om vitvaran/maskinen är så pass ny och fin att man som köpare inte kan förvänta sig att den kan gå sönder. Skälig ersättning innebär att man har rätt till ersättning för att köpa en vitvara som är av liknande modell, prisklass och skick. Alltså, man har inte rätt till ersättning för en helt ny vitvara om den tidigare var begagnad.

Är det en gammal vitvara, dvs 5-10 år eller äldre så kan man som köpare förvänta sig att vitvarans livstid är slut och att den kan gå sönder när som helst. Därmed har man ingen rätt till ersättning för gamla vitvaror när man köper bostad.

Lånelöfte innan visning

Innan du tänker tanken att gå på visning måste du skaffa dig ett lånelöfte först.
En hemsida som är väldigt smidig och enkel att söka lånelöfte hos är Lånekoll.se.
Om du väljer att ta ett bolån via Lånekoll så gör de en grundlig bedömning av din ekonomi för att kunna erbjuda dig riktigt bra räntor och villkor. De jämför ett stort antal banker åt dig helt gratis och presenterar vilka räntor och villkor de kan erbjuda dig.
Du kan enkelt söka ett lånelöfte via nätet på Lånekoll.se. Det kostar inget att göra en ansökan och du förbinder dig inte till något.

Betala inte onödigt mycket för mäklaren

Hemsidan Hittamäklare.se hjälper dig att samla in offerter och att jämföra mäklarna som är aktiva i ditt område. Dessa offerter kan du sedan nyttja när du skall välja mäklare samt när du skall förhandla om provisionen/arvodet med den mäklare som du vill anlita.
Det är helt gratis att använda den tjänst som Hittamäklare.se erbjuder och man förbinder sig inte till något när man gör en ansökan.

Före detta fastighetsmäklare med mångårig erfarenhet av yrket och branschen. Besitter även djupgående kunskaper inom börs, aktier och investeringar.

276 KOMMENTARER

 1. Hej.

  Jag har precis signerat överlåtelseavtal för att sälja min lägenhet.

  Lägenheten har ett gammalt badrum som är byggt med plastmatta under kaklet, vilket jag har förstått är ett byggnadssätt som har ratats sedan länge och ökar risk för fukt.

  Jag har misstankar om att det kan finnas fuktskada under badrumsgolvet men har inte gjort någon undersökning för att se om så är fallet.

  Tyckte att golvet såg nött och gammalt ut, så jag hade en hantverkare som bytte ut silikonen mellan kakelplattorna, samt lagade en som var lite trasig. Har sagt det till köparen.

  Har informerat köparen om att det finns en möjlighet för fuktskada och det står även i överlåtelseavtalet. Samt att lgh köps i befintligt skick. Har även gett köparen en besiktning från när jag köpte lägenheten som nämner det gamla badrummet och riskerna med byggnadssättet.

  Är jag betalningsskyldig på något sätt om köparen upptäcker en fuktskada och behöver renovera?

  • Hej Tor.

   Nej det låter som att du gjort allt du kan för att låta köpare veta att riskerna finns.
   Du lär inte bli ersättningsskyldig vid en skada.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 2. Tack för svar.

  En följdfråga: Mäklaren sa något lite vagt att om köparen upptäcker skada så ska han kontakta sitt försäkringsbolag och att de i sin tur kan kontakta mitt försäkringsbolag.

  Hur är det sådana fall brukar hanteras? Har aldrig haft något försäkringsärende.

  Hur mycket kan jag bli involverad i det? Mitt hopp är förstås att kunna släppa det hela när jag flyttat.

  • Hej igen Tor.

   Jag är osäker på hur försäkringsbolagen agerar i det läget så jag vågar inte svara på din fråga tyvärr.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 3. Hej.
  Jag har köpt ett hus som var annonserat med nya jordade eluttag. Alla uttag, utom ett, hade blivit bytade. Detta påpekade besiktningsman, och det blev åtgärdat före tillträdet.
  Nu önskar jag få dokument (spec. faktura, intyg etc) på det utförda elektriska arbetet så jag vet att det är gjort efter gällande normer och av fackman, med tanke på garanti, försäkring etc. Men det verkar som inte säljare vill / kan ge mig detta. (Det ska sägas att en gästtoalett blev annonserad som nyrenoverad. Vilket den var men de hade själva utfört renovering och inte följt gällande normer.)
  Har kontaktat mäklare som först undvek att svara på frågan om dokumentet (men svarade att andra dokument var på väg, som jag har fått), och som nu inte svarar när jag önskar få det bekräftat att dokumentet i fråga kommer att skickas till mig.
  Vad kan jag göra? Hur ska man gå tillväga?
  Tack på förhand.

  • Hej KD.

   Kontakta mäklarsamfundets kundombudsman så får du kostnadsfri juridisk rådgivning.
   Telefon: 08-83 22 66

   Mvh admin på EKonomifokus

  • Tips
   1. Hittamäklare.se - Jämför mäklarna och deras offerter
   2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

 4. Hej !
  Säljaren till vår nya lägenhet har efter visningen / köpdatumet köpt en hund. Vi såg nu vid ett besök att parkettgolvet har blivit riktigt repigt efter hundens tassar /klor vilket inte fanns vid visningen.
  Har vi rätt när vi utgår från att säljaren står för en reparation/omslipning av golven ? Detta kan väl inte räknas som ”normalt slitage” ?
  mvh Robert

  • Hej Robban.

   Ja det borde ni ha rätt att kräva att säljaren åtgärdar.
   Det är min bedömning iallafall.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 5. Hej jag har sålt en bostadsrätt och själv städat den. Köparna fick bestämma en tid för att kontrollera slutställning. Vi gick ut under tiden de kontrollerade städningen. De sa att de godkände städningen sen åkte vi till mäklaren för att skriva på de sista pappren och för dem att betala. Väl där så sa de att de var nöjda med städningen och godkände den inför mäklaren. 8dagar senare skriver köparna att de är missnöjda med städningen. Vad är mitt ansvar ska jag behöva städa om allt nu? De godkände ju städningen inför mäklaren. Vad ska jag göra?
  Hälsningar
  Lisa

  • Hej Lisa.

   Om du delar deras uppfattning om att ni har missat något vid flyttstädningen så är det bara att åka tillbaka och åtgärda det du missat.
   Om du anser att du inte har missat eller slarvat så är det bara att säga nej. Köparna kommer aldrig orka ta ärendet vidare så det hela handlar mer om att du skall göra rätt för dig.
   Känner du att du gjort rätt för dig och städat ordentligt så är det bara att säga nej till eventuella krav på ersättning eller liknande.

   Mvh admin på Ekonomifokus

  • Tips
   1. Hittamäklare.se - Jämför mäklarna och deras offerter
   2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

  • Hej! Jag och min sambo har köpt en nyproducerad bostadsrätt i radhusform. På tillträdesdagen var inte elen dragen så vi har inte kunnat teckna eget el-avtal, så nu går vi på deras bygg-el. Sen så är inte utsidan/tomterna färdiga och därmed inte besiktigade heller. Kan vi få någon ersättning eftersom allt inte är färdigt vid tillträde och ännu inte färdigt?

   • Hej Josefine.

    Nej tyvärr tror jag inte att ni kan det men jag är inte säker.
    Kontakta konsumentombudsmannen om ni vill prata med någon som kan det där lite bättre.

    Mvh admin på EKonomifokus

  • Hej.

   Vi har sålt huset och ska snart flytta ut. Igår så började pumpen till spabadet brumma och troligen behöver den bytas ut. Spabadet är 5 år gammalt och vad jag förstått så är 5 en rimlig tid för ett pumpbyte, särskilt tänker jag eftersom det är en budgetmodell. Garantitiden är 2 år för pumpen. Är det något som skulle kunna ingå i en dolda fel försäkring?

   • Hej Simpa.

    Nej det är inget dolt fel eftersom man kan förvänta sig att en sådan pump går sönder efter några år.
    Du som säljare är inte heller skyldig att byta ut pumpen eftersom köparna visste att de köpte ett 5 år gammal bad och kan förvänta sig att pumpen sjunger på sista versen.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej jag har sålt min Lägenhet(bostadsrätt) i maj nån gång, flera veckor senare kontaktar köparna mig och säger att de upplevt ett flertal problem med elen, bland annat felkopplingar samt att det saknas jord i eluttagen även att tändtråden hänger löst vilket riskerar brand. Jag har inte rört något med elen och har själv inte upptäckt dessa problem. Dem påstår även att elcentralen saknar reserver. Jag vill även tillägga att lägenheterna är byggda på slutet av 80-talet och jag undrar bara om jag har skyldighet att ersätta köparna för dessa problem

   • Hej Jenny.

    Det spelar ingen roll om du rört elen eller inte.

    Om en elektriker hade kunnat upptäcka dessa fel vid en besiktning så har inte köparna rätt till någon ersättning.
    Om en elektriker INTE kunnat upptäcka dessa fel så kan de klassas som dolda fel och du blir då sannolikt skyldig att ersätta.

    Prata med en elektriker och fråga om denna typ av fel går att upptäcka utan att skruva ner saker och bryta upp väggar. Elektrikern kan nog enkelt svara på den frågan.

    Mvh admin på EKonomifokus

   • Tips
    1. Hittamäklare.se - Jämför mäklarna och deras offerter
    2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

  • Hej igen det var jag som berättade om det 5 år gamla spabadet som hade gått sönder.

   Nu har vi varit i kontakt med mäklaren och han säger att säljaren är skyldig att åtgärda detta eftersom det funkade innan försäljning.

   Vi passade då även på att fråga om det hade varit samma sak om det hade varit en 10 år gammal kyl – och även då svarade han med att funkade det innan, så måste säljaren fixa det.

   Finns det något man kan hänvisa till att han har fel? Och vem gör isåfall en bedömning att t.ex ett spabadspumpen kan gå sönder efter X-antal år och att det är en rimlig tid? Vart vänder vi oss i en sån här fråga?

   • Hej Simpa.

    Det stämmer inte att inte åldern spelar någon roll, det gör den.
    Ring mäklarsamfundets kundombudsman så får du kostnadsfri juridisk rådgivning.
    Telefon: 08-83 22 66

    mvh admin på EKonomifokus

  • Hej!
   Vi sålde vårt hus för ett halvår sedan och snart är det tillträde för nya ägare. Vi gjorde en besiktning med dolda fel-försäkring och sedan hade även köparna en egen besiktningsman på plats efter kontraktsskrivning (stod med i kontraktet). Vid besiktning upptäcktes fuktskador på råsponten uppe i vinden men av oklar anledning. Detta är alltså köparna medvetna om. Nu när vi var uppe och tömde vinden upplevde vi att det ev blivit mer påverkan på taket, att det spridit sig lokalt i närheten av de andra fläckarna, dock en annan typ av fläckar (? borde ju vara av samma orsak). Är detta något som köparna kan säga något om när de tillträder?

   • Hej Emilia.

    Om köparna kände till problemet så kan de inte kräva något i efterhand.

    mvh admin på EKonomifokus

  • Tips
   1. Hittamäklare.se - Jämför mäklarna och deras offerter
   2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

  • Tack för snabbt svar!
   En följdfråga bara. Säg att det inte hade synts något vid besiktning utan att det hade märkts efter att säljarna flyttat in. Hade då Dolda fel-försäkringen täckt en sådan skada eller hade vi blivit ersättningsskyldiga?

   • Hej igen Emilia.

    Ja dolda fel försäkringen hade täckt det om det inte var så att besiktningsmannen missat felet på grund av slarv, då hade det varit besiktningsmannens försäkring som hade använts.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej jag har köpt en bostadsrätt där dom hade hänget en tv i sovrummet och när jag fick tillträde till lägenheten har dom inte täckt hållen i vägen är det för en sak dom borde göra.

   • Hej J.

    Egentligen skall väggfästet sitta kvar när ni tar över bostadsrätten.
    Fästet är monterat för stadigvarande bruk vilket gör att det skall ingå i köpet.

    mvh admin på EKonomifokus

  • Hej,
   Vi köpte en villa för snart 2 år sedan. I samband med att vi rev det panelklädda innertaket i vardagsrummet (för att installera spottar) så upptäcktes fukt, mögel och uttjänta samt underdimensionerade takstolar.

   Denna del av taket är från 1946. Där fanns också nyare material som använts till ett arbete som är katastrofalt utfört. En synlig datering på det nyare virket är år 2016. Detta tyder på enligt oss att säljarna kände till detta.

   I frågelistan och från säljarnas besiktningman så är det enda som påtalas småfel som redan var avhjälpta vid kontraktskrivning. Vi anlitade tyvärr ingen egen besiktningsman.

   Vi kan inte hitta pärmen från köpet, vilket gör att vi inte har tillgång till frågelista eller besiktningsprotokoll.

   Nu till mina frågor…

   1. Kan detta falla under dolda fel?

   2. Vid en eventuell process och om vi mot förmodan inte hittar pärmen med besiktningsprotokoll m.m. Hur mycket försvårar det för oss att vi inte kan påvisa vad som informerats om / inte informerats om i samband med köpet?

   Stort tack på förhand!

   • Hej Simon.

    Du får nog ringa mäklarsamfundets kundombudsman med denna frågan.
    Där får du gratis rådgivning och hjälp.
    Telefon: 08-83 22 66

    Mvh admin på EKonomifokus

   • Tips
    1. Hittamäklare.se - Jämför mäklarna och deras offerter
    2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

  • Hej,
   Jag sålde min bostadsrätt tre veckor efter att annonsen lades ut och frånträdet blev 1/7. Igår, två månader senare, hörde sig den nya ägaren av sig och sa att en av fyra plattor på induktionshällen i köket inte fungerade. Jag renoverade hela köket, inkl nya vitvaror, när jag flyttade in 2016 och allting har fungerat hela tiden. Nu vill den nya ägaren att jag ska betala för en ny induktionshäll.

   Jag tycker att en sådan sak i köket som en spis som används i princip dagligen borde man ha hört av sig tidigare om (köparens förklaring är att han har varit på landet tills i förra veckan) alt. ha kollat upp under visningen när både köpare och köparens egna mäklare var på plats i lägenheten. Vad är det som gäller, är jag ersättningsskyldig?

   Tack på förhand!

   • Hej Emma.

    Min bedömning är att du inte är skyldig att ersätta köparen.
    Om plattan inte fungerade när köparna tittade på lägenheten så faller det under deras undersökningsplikt.
    Om plattan fungerade under visningen så är det ändå en spishäll som är inte på sitt 5:e år så en köpare kan förvänta sig att spishällen kan gå sönder när som helst.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej,

   vi sålde vår lägenhet för 4 månader sedan. förening nämnde i vårt avtal att ”bredband” ingår. ursprungligen bredband betyder internetanslutning. men ursprungligen tillhandahåller inte förening internetanslutning. när vår mäklare kontaktade förening sa de att de med ordet ”bredband” menade internetkabel inte internetanslutning. killen i förening som skrev dokumentet är gammal och han visste inte att bredband innebar internetanslutning. det var föreningens misstag. men nu ber köparen om ersättning på 3000kr per år och vi måste betala detta belopp. måste jag betala detta belopp? för mer information läste vi inte hela avtalet innan vi undertecknade eftersom vår svenska språk inte är så bra. eftersom vi inte förstod många regler för att sälja en fastighet.

   • Hej Olepia.

    Jag är inte helt säker men jag tror tyvärr att ni blir skyldiga att ersätta köparen för detta ja.
    Tyvärr kan man inte skylla på bostadsrättsföreningen eller mäklaren eftersom det är ni som säljare som är ansvariga för att uppgifterna stämmer när ni signerar objektsbeskrivningen.
    Man kan inte heller skylla på att man inte kan språket eller reglerna. Då får man ta hjälp av någon som kan språket och reglerna.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Tips
   1. Hittamäklare.se - Jämför mäklarna och deras offerter
   2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

  • Hej! Vi har sålt en villa från 50-talet och nu när den nya köparen dränerar runt huset visar det sig att en gammal oljetank ligger nedgrävd jämte huset. Vem ska bekosta deponi och iordningställandet av tomt (kostnad på 25000kr +moms. )

   • Hej PM.

    Jag är lite osäker på vad som gäller där.
    Kontakta mäklarsamfundets kundombudsman så får du kostnadsfri rådgivning.
    Telefon: 08-83 22 66

    Mvh admin på EKonomifokus

  • Hej, vi flyttade in i vårat hus. Fick besök av morsan å hennes gubbe, han är snickare. Han såg att vi har en svacka på övervåningen samt att det buktar i taket på nedreplan. Han trodde på att badrummet uppe är för tungt byggt, Reklamerade detta fel till besiktningsfirman då han aldrig tog upp detta i protokollet, dom avslog och tyckte att detta var av en estetisk karaktär, utan att göra en riktig undersökning. Men ändå stöttade dom upp under ifrån. Plus att nu när vi hade bott här i 3 veckor så började de komma konstiga dofter i huset Vilket det inte gjort under visning och besiktning. De luktade fräsch, säljaren sa att frun va rädd att hon skulle börja lukta gammal tant därför dom hade doftpinnar i huset. Hur går man tillväga? Mvh

   • Hej Walle.

    Kontakta mäklarsamfundets kundombudsman så får du kostnadsfri rådgivning.
    Telefon: 08-83 22 66

    Mvh admin på EKonomifokus

  • Hej, vi köpte vår lägenhet för ca 1,5 år sedan. Det var den första lägenheten vi köpte så vi var inte medvetna om att förra ägarna inte får ta bort möbler, hyllor etc som är fast monterade i väggen med skruv. Har vi rätt till kompensation med tanke på hur lång tid som passerat sedan tillträde?

   • Hej Joel.

    Det räcker inte att de är monterade med en skruv.
    De skall vara monterade för stadigvarande bruk.

    Om säljaren tagit med sig något som egentligen skulle suttit kvar så har ni rätt till ersättning eller att få tillbaka dessa bostadstillbehör.
    Det kan dock vara så att 1,5 år räknas som oskäligt lång tid så ni kanske kan få problem där för att ni inte påpekat detta tidigare.

    Mvh admin på Ekonomifokus

   • Tips
    1. Hittamäklare.se - Jämför mäklarna och deras offerter
    2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

  • Hej,
   Jag sålde nyligen en bostadsrätt. På väggen har ägaren innan mig hängt en stor klocka där siffrorna satt med självhäftande tejp. Jag har tidigare försökt plocka ner klockan men inte vågat då tapeten börjat släppa vilket jag även informerade köparen om på tillträdesdagen.
   Köparen valde att plocka ner klockan efter överlämnandet och önskar nu ersättning då det blivit ”omfattande skador” på väggen.
   Är det mitt ansvar eller bör köparen ha upptäckt detta då hon undersökte bostaden? Köparen var i bostaden vid två visningar och vid ett tillfälle mellan köp och tillträde.
   Tack på förhand!

   • Hej Pontus.

    Nej du är inte skyldig att betala ersättning.
    Köparen kunde förvänta sig att det blir märken när man plockar ner tavlor och klockor exempelvis.

    Mvh admin på EKonomifokus

  • Hej jag sålde mitt hus för nästan 1 år sen. Köparen gjorde ingen som helst besiktning. Efter några månader blev jag kontaktad ang att det läcker in vatten från en tillbyggnad som byggts till extra av pojkvännen och en kompis till honom. Under de 3 år jag bodde där hade vi inget läckage. Sedan under flera månader ca 5-6 månader har köparen inte åtgärdat felet och påstått ingen hantverkare haft tid. Under denna tid har taket blivit förstört och även väggarna. Köparen sa från början att hennes försäkring skulle stå för jobbet inne, men att hon behövde anlita plåtslagare för taket utvändigt, och det är då det hon inte gjort under hela den tiden. Det är tydligen felbyggt och nu när hela taket och väggar är sönder, då har hon tagit dit en byggfirma som säger att hela utbyggnaden måste rivas, att det är ett fuskbygge mm. Jag undrar vad som gäller här, köparen visste även att det inre fanns bygglov på den delen när hon köpte, och gjorde ingen besiktning, när felet uppstod gjorde hon inget åt det på flera månader och lät skadan bli mycket värre. Vad gäller här?

   • Hej Madde.

    Om felet hade kunnat upptäckas vid en besiktning så är det köparens egna ansvar och du blir inte ersättningsskyldig.
    Om felet är ett såkallat dolt fel, dvs det gick INTE att upptäcka vid en besiktning så riskerar du att behöva betala ersättning.

    Ni får helt enkelt ta reda på om det räknas som ett dolt fel eller inte.

    Mvh admin på EKonomifokus

  • Tips
   1. Hittamäklare.se - Jämför mäklarna och deras offerter
   2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

  • Hej!
   Jag och min sambo köpte lägenhet i april (drygt 5 månader sedan). Säljaren tog med sig takskenan att sätta lampor i i vardagsrummet. Eftersom det är första gången vi köper lägenhet så hade vi inte koll på att det kanske inte är tillåtet att ta en takskena med sig? Är det för sent att (eller kan man ens) kräva nu i efterhand att de t.ex. står för kostnaden att sätta upp en ny?
   (Det finns en krok att sätta en lampa i mer i mitten av rummet, men vi vill ha lamporna där de satt vid visningen, vilket var över middagsbordsdelen. Efter borttagandet är det även 3 hål i taket)

   Mvh / Anna

   • Hej Anna.

    Om det var en takskena som inte var en del av taklampan så kan ni begära att få den tillbaka.
    Om det var en skena med spotlights som inte är byggd för att monteras isär, dvs skenan var en del av taklampan, så hade säljaren rätt att ta med den.
    Det är min tolkning iallafall.

    Hålen i taket spelar ingen roll.
    Ni kan inte kräva att en helt ny skena skall monteras men ni kan be att få tillbaka den som satt där eller en likvärdig.

    mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej!
   Vi sålde precis våran lägenhet, och på visning samt bild på hemnet fanns kodlås på ytterdören som vi har köpt och monterat på dörren, och nu monterade vi ner den och satte dit orginal låset som ingick när vi köpte.
   Har köparen rätt till 1 dag innan inflytt att säga att kodlåset ingår i affären?
   och samt beställt säng/soffa hem till oss med leverans hem 1/10, när hon ska ha tillgång till lägenheten 2/10?????

   • Hej Amanda.

    1. Lägenheten marknadsfördes med kodlåset.
    Kodlåset skall därför sitta kvar när ni lämnar över lägenheten.
    Så svaret är ja. Köparen har rätt till kodlåset.

    2. Ni har ingen skyldighet att släppa in köparen innan tillträdet.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej,

   We just bought an apartment & moved in.
   1. The previous owner had promised to paint the entire apartment. The apartment has been painted but on one wall the wallpaper has not been removed & painted. We had specifically told the mäklare about this.
   2. The previous owner had promised to give us wardrobe in the living room which was there during the visning. After we moved the wardrobe is missing. He has given us a wardrobe which is entirely broken & in the other room.

   We have mentioned the same in the contract & the previous owner is not abiding by it. We were allowed to inspect the apartment only on the moving day after all the bank transactions were over.

   • Hello Chinar.

    You need to write a letter or email to the seller and write how much you want in compensation for the things you mentioned.
    If the seller refuses to pay you can sue the seller to get the compensation.

    Mvh admin på Ekonomifokus

   • Tips
    1. Hittamäklare.se - Jämför mäklarna och deras offerter
    2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

  • Hej, vi har köpt en nyproduktion och flyttat in. Vid inflytt talade byggherren om för oss att Fibernätet var inkopplad och klar men Telia som gjort utgrävningen saknar en komponent som kommer att komma ”preliminärt” 6 dagar efter inflytt. Det har nu gått 12 dagar och internet fungerar fortfarande inte. Byggherren beklagar sig och säger att det är Telia som är ansvariga och att de inte kan göra något. Telia skall nu köra ut ett mobilt bredband till alla boende kostnadsfritt vilket tyder på att det inte kommer ordnas upp inom den närmsta tiden. Skulle jag ha vetat om att bostaden inte hade internet och att jag hade behövt leva med mobilt bredband hade jag aldrig köpt lägenheten. Vad kan jag göra??

   • Hej Martin.

    Tyvärr tror jag inte att det är så mycket du kan göra.
    Jag har inga bra tips iallafall.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej, vi flyttade in i en lägenhet som vi köpte för drygt ett år sedan. Lägenheten var helt nyrenoverad och allt var gjort fackmannamässigt enligt mäklaren. Nu, ett år senare så börjar hela parketten bli luftfylld. De har förmodligen lagt parketten hela vägen in till väggen. Detta har förstört precis hela golvet. Är det bara för oss att plocka ut hela köket och alla lister och börja om nu för egen kostnad? Detta var inget som märktes vid något av tillfällena som vi kollade på lägenheten innan köpet.

   • Hej Sofia.

    jag är osäker på om det kan klassas som ett dolt fel.
    Kontakta mäklarsamfundets kundombudsman så får du kostnadsfri rådgivning.
    Telefon: 08-83 22 66

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Tips
   1. Hittamäklare.se - Jämför mäklarna och deras offerter
   2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

  • Hej!
   Vi har sålt vår brf-lägenhet med gasspis och gasolbrännare. Den är ca 10 år gammal.
   Direkt vid tillträde så påpekar köparen att en spisplatta inte fungerar. Vi har själva inte upplevt några problem under tiden vi bott där, förutom att den varit något svårtänd. Jag åker dit och byter ut gasolflaskan och brännaren fungerar igen. Alla är nöjda.
   En vecka senare ringer köparen och tycker att den krånglar igen, och är svårtänd. Köparen har själv bytt gasolslang till hela spisen och försökt mecka med brännaren och rengöra den utan framgång. Jag åker dit och testar och känner att den är mer svårstartad än när vi bodde där, och också att den dör efter en stund på lägsta gasnivån. Reflekterar över att köparen bytt slang och meckat själv lite. Köparen bestämmer sig för att ta dit en reparatör som servar och byter någon komponent. Nu vill köparen att vi ska betala reparatören på ca 3000kr.
   Ska vi betala eller är det rimligt med ett mindre fel med tanke på ålder mm?

   Vh
   Henrik

   • Hej Henrik.

    Om säljaren själv varit där och pillat och meckat så blir det ju svårt att veta om felet beror på honom eller inte.
    Dessutom är spisen såpass gammal att man förvänta sig som köpare att den kan börja strula när som helst.
    Min bedömning är att du inte är skyldig att betala för reparationen.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej!

   I juli 2017 sålde jag och mitt ex vårt hus till en köpare som lovade en snabb och smidig affär enligt mäklaren. Han ville dock besikta huset först och detta gjordes. Man upptäckte en fuktskada i badrummet och köparen fick ett avdrag för detta samt så skrevs det då en friskrivningsklausul inför framtiden.

   Några veckor efter tillträde hör köparen av sig och säger sig nu ha hittat en annan fuktskada i badrummet och att den som besiktningsmannen påpekat mystiskt försvunnit.

   Mäklaren gick här in och sa stopp och hänvisade till friskrivningsklausulen.

   Nu över 3 år senare så hör köparen återigen av sig om en fuktskada i badrummet, att det gått ner i virket under golvet osv. Han har försökt få sitt försäkringsbolag att ersätta detta som säger nej och menar på att felet fanns där innan vi flyttade in där och att det därmed är ägaren före oss som skall betala för denna skada då den inte åtgärdats ordentligt. Han tycker nu att vi ska kontakta gamla försäkringsbolag som i sin tur ska kontakta ägaren före oss för att få ersättning för skadan.

   Jag har ingen aning om hur han kan fått reda på om en vattenskada från ägaren före oss då inte ens vi fått den infon. Han har dessutom vetat om att det är fuktskadat i badrummet i över 3 år och trots att han fick ersättning för det inte åtgärdat felen.

   Men, har han någon laglig rätt till något här? Och kan man verkligen begära ersättning från ägaren innan oss?

   • Hej Pernilla.

    Ja, er köpare har vanligtvis rätt att kräva er på ersättning för dolda fel i upp till 10 år. Ni kan i er tur kräva ersättning från er säljare för dolda fel i upp till 10 år.
    MEN, er friskrivningsklausul gör ju att ni inte längre har något ansvar så i detta fall kan inte köparen kräva ersättning av er.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej!

   Jag har sålt min lägenhet och efter kontraktsskrivningen råkat repa min spishäll som är 4 år gammal. Är det något jag behöver byta nu eller räknas det som normalt slitage?

   • Hej Yonte.

    Det hänger på om det är normalt slitage, precis som du säger.
    Om det är en stor repa (som inte räknas som normalt slitage) så har den uppstått på grund av att du varit oförsiktig och då skall du ersätta köparen.
    Hade jag varit du så hade jag ersatt köparen med en liten slant för repan, det handlar bara om småpengar ändå så det är inte värt att bråka om.
    Hur mycket du skall ersätta med är omöjligt att säga men några hundralappar känns väl rimligt.

    Mvh admin på Ekonomifokus

   • Tips
    1. Hittamäklare.se - Jämför mäklarna och deras offerter
    2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

  • Hej!
   Vi har nyligen köpt ett hus med en besktningsklausul som innebär att vi har rätt att häva köpet om det framkommer stora fel under besiktningen. Vi betalade mer för köpet men i avtalet så står det att säljaren ska betala och utföra en nivå 2 besiktning innan den 23/10.

   I en vecka har vi försökt nå säljaren för att se om han bokat besiktningen men han varken svarar på sms eller telefon. Även mäklaren får inte tag på honom utan han säger hela tiden att han är upptagen och ringer upp men gör inte det.

   Vi vill gärna ha huset, vad händer om säljaren varken bokar besiktningen eller ger oss tillträde till huset innan den 23/10 och köpet går igenom? Är det vi som är ansvariga för alla fel då?

   • Hej Ida.

    Denna fråga får du nog ställa till mäklarsamfundets kundombudsman som erbjuder gratis juridisk rådgivning.
    Telefon: 08-83 22 66

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej. Jag har precis köpt lägenhet och igår flyttat in. Nu känner jag att det stinker inpyrd röklukt, vilket man inte känt innan och inte heller blivit informerad om att den skulle vara rökskadad inför köp.
   Vad jag förstått är det ganska omfattande renovering och kostnad som krävs för att åtgärda detta.
   Kan det här klassas som ett dolt fel?

   • Hej Micaela.

    Nej tyvärr.
    Vid en noggrann undersökning av bostaden kan man upptäcka om lägenheten är inrökt så det är inget dolt fel.
    Det enda som kan ge dig rätt till ersättning är om säljaren har börjat röka i bostaden mellan kontraktet och tillträdet men att lägenheten inte var inrökt när du skrev kontraktet.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Tips
   1. Hittamäklare.se - Jämför mäklarna och deras offerter
   2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

  • Hej Admin!
   Nyligen har jag köpt en bostadsrätt och jag fick nyckeln den 3 November. När jag var i lägenheten, märkte jag att lägenheten var inte städat. Locket på eluttagarna finns inte, vilket kan vara farligt för alla. Jag har informerat mäklaren men före detta ägaren svarar inte mobilen. Jag måste flytta mina grejer också. Om den tidigare ägaren inte svarar eller inte städar lägenheten, vad kan jag göra? Tack på förhand.

   Mvh
   Rana

   • Hej Rana.

    Om locken på ellutagen fanns där när du kollade på bostadsrätten så kan du kräva att säljaren sätter tillbaka dom alternativt kräva ersättning.
    Om det inte fanns lock så får du bekosta och sätta dit lock själv.

    Om inte säljaren svarar gällande städningen så får du anlita en städfirma och sedan kräva ersättning av säljaren för kostnaden.
    Tag bilder innan bostaden städas så att du har bevis på att städningen inte är ordentligt genomförd.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej!

   Vi har köpt en bostadsrätt. Fyra dagar efter tillträdet i samband med renovering av kök upptäcktes fuktfläckar och mögel under golvet, verkar som att kylen har haft ett läckage. Har vi rätt att kräva säljaren på ersättning?

   • Hej sandra.

    Ja om det räknas som ett dolt fel.
    Ring mäklarsamfundets kundombudsman så får du kostnadsfri juridisk rådgivning.
    Telefon: 08-83 22 66

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej
   Vi sålde vårat hus privat (endast mäklare vid kontrakt) och vid besiktningen så framstod det att skorstenen fick en 3a, den är dock ej ”i bruk” och tar ej in vatten eller liknande. Vi kände att vi kunde lägga i lite ”bruk”, eller hur man säger, för att fixa till skorstenen men köparna sa att det inte behövdes då de skulle riva den.
   Efter lite dividerande så kom vi dock överens om att vi skulle fixa till skorstenen lite grann om vi kunde, men nu på hösten så hann vi inte med att fixa den pga regn och blåst. Vi frågade istället (med mäklare närvarande) om vi skulle kompensera med pengar till säljarna då vi inte vågade ge oss upp på taket själva och inte hann med att anlita någon innan kontraktet skulle skrivas. De tackade nej och sa att den ändå ska rivas.
   Nu i efterhand (2 veckor efter kontraktet skrevs) så minns vi tydligen olika. Köparna säger att de blev besvikna att vi inte fixat skorstenen och att de minns det som att vi skulle tala om den insett senare läge.
   Vi minns det som ovan, att de ändå skulle riva den och vi har inte hört något om skorstenen från dem sedan kontraktsskrivningen.
   Detta kom på tal då vi frågade hur det går för dem i nya boendet, alltså inte att de hörde av sig ang skorstenen och uttryckte besvikelse m.m.
   Vad gör vi i detta läge, kastar oss upp på taket och lägger i lite bruk?

   • Hej Harald.

    Ja antingen gör ni de åtgärder ni talat om eller så kan du stå på dig och hävda att köparen godkänt att du inte skulle göra något.
    Jag ser det inte som sannolikt att köparen kommer stämma dig för en sådan sak. Det är inte värt det för köparen. Dessutom tolkar jag det som att ni inte har något skriftligt på att ni skall åtgärda skorstenen så det blir svårt för köparen att bevisa det.
    Alternativ två lär dock leda till osämja.

    Mvh admin på Ekonomifokus

    Mvh admin på Ekonomifokus

   • Tips
    1. Hittamäklare.se - Jämför mäklarna och deras offerter
    2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

  • Hej!!
   Vi var på visning den 2 augusti till en bostadsrätt på 53kvm, allt var frid och fröjd och det stank INTE i lägenheten. Lägenheten var ’totalrenoverad’ 2014 av ägaren innan de som sålde lägenheten till oss(nytt kök, nya golv i hela lägenheten och nytt badrum). Vi vann budgivningen. I fredags fick vi nycklarna. Det stinker tyvärr. Jag tror (99% säker) jag har lokaliserat odören till golvbrunnen i duschen och jag har provat att göra rent och det blev lite bättre för stunden men nästa dag stinker det igen… Hur går vi tillväga? Det stank ju inte på visningen. Och det verkar inte vara ett för torrt vattenlås heller. HJÄLP!!!!

   • Hej Frida.

    Kontakta föreningen och be att det görs en felsökning. Det låter som att felet är föreningens ansvar.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej, jag har precis sålt en lägenhet och nu ungefär mer än månad. Jag byte el-uttaget men vissa är olika tex visa har sån metallgrej och vissa har inte det. Nu klagar köparen på det och att vissa har metallgrej. Nu vill dom att jag ska fixa det och allt med elektrik och annars kommer dom hämta en elektriker och att jag kommer stå för kostnaden. Jag har även sänkt taket lite så jag kunde montera lampor i taket och nu vill de kolla hur det ser ut där uppe trots alla lampor fungerar som det ska och om de hittar ett fel (dom är petiga) så ska dom hämta en elektriker för det också. Grejen är att jag har försökt argumentera att det var deras jobb att kolla upp det innan de köpte lägenheten men föreningen är på deras sida och säger att de är mitt jobb. Vem har rätt här? Snälla hjälp för jag orkar verkligen inte något mer. Om de är oklart kan du maila mig

   • Hej Dzemo.

    1. El-uttagen
    Köparen hade lätt kunnat se att vissa uttag var jordade och vissa inte på visningen. Så länge du inte har bytt uttag efter visningen så bör du inte vara skyldig att ersätta, det faller under köparens undersökningsplikt.

    2. Spotlights
    Du är skyldig att ersätta köparen om spotlights inte har monterats på ett korrekt sätt i taket.
    Det räknas som ett dolt fel enligt min bedömning.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Tips
   1. Hittamäklare.se - Jämför mäklarna och deras offerter
   2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

  • Hej,

   Jag har nyss flyttat in i en bostadsrätt från sekelskiftet där man har byggt en dusch troligtvis i en gammal klädkammare. Då vattnet rinner ut väldigt dåligt bad jag min hantverkare titta på det, om det är något fel eller kanske bara är dåligt städat. Han konstaterade då att det beror på att duschutrymmet inte byggts på rätt sätt. Bland annat är det en väldigt låg kant mot tröskeln så risken finns att det kan börja rinna ut vatten på golvet i hallen. Om det felaktiga bygget skulle ställa till problem och till och med skada vems är då ansvaret? Jag vet inte när duschen är byggd eller av vilken ägare. Men blir jag ansvarig som nuvarande ägare eller kan jag påtala felet för den tidigare ägaren som jag köpte lägenheten av?

   I den separata toaletten satt heller inte toalettstolen fast vilket jag påtalade för säljaren innan tillträdet. Då jag ändå skulle ha hantverkare i lägenheten för andra renoveringar sa jag till säljaren att jag enkelt kunde be dom sätta fast den, så det gjorde inget. Efter att de silikonat fast toaletten började den läcka samma kväll jag flyttade in. Min hantverkare konstaterade vid titt dagen efter att toaletten har en undermålig installation. Han kunde avhjälpa felet temporärt men jag måste ta hit en rörmokare som gör om installationen. Vem ansvarar för och bekostar detta, jag eller säljaren?

   Stort tack på förhand!

   • Hej Camilla.

    Det faller under din undersökningsplikt så du är själv ansvarig för detta och kan ej kräva säljaren på ersättning i efterhand.
    Du hade enkelt kunnat upptäcka dessa fel om du undersökt/besiktigat bostaden innan köpet.

    Mvh admin på Ekonomifokus

Ställ en fråga

Please enter your comment!
Please enter your name here