Fel i bostad efter tillträdet

Du har precis fått nycklarna till din nya bostad och skall flytta in när du upptäcker att det är ett stort brännmärke i parketten där tidigare ägare hade sin soffa. Vad gör man? Vi skall här gå igenom vad reglerna säger om denna typ av fel.

Fel i bostadsrätt eller hus efter tillträde

Först och främst måste vi skilja de två typerna av fel och brister som finns vid bostadsköp/försäljningar:

 • Fel och brister som går att upptäcka innan köpet = vanliga fel
 • Fel och brister som ej går att upptäcka innan köpet = dolda fel

När man säger att ett fel inte går att upptäcka så menar man vid en vanlig okulär besiktning. En okulär besiktning innebär att man tittar, luktar och känner på bostadens olika delar. Man borrar inte i väggar eller liknande vid en vanlig okulär besiktning.

Som köpare förväntas du att göra en sådan okulär besiktning själv eller med en besiktningsman. Du är skyldig att undersöka vad det är du köper. Om ett fel eller en brist finns vid tillfället då du undersöker lägenheten kan du INTE klaga på detta i efterhand. Du kan till exempel inte klaga på en trasig tvättmaskin om den var trasig när du var där och undersökte bostaden.

Som spekulant måste du undersöka om vitvaror fungerar, om vattenkranar, duschar, lampor och el-uttag fungerar. Du måste helt enkelt testa allt. Det går inte heller att klaga på ett märke i parketten även om det stod en soffa över märket på visningen. Du förväntas undersöka detta innan ditt köp. Om det är viktigt för dig att undersöka bostaden bör du lägga in ett besiktningsvillkor i kontraktet när du köper bostaden. Dvs du begär att få göra en noggrann undersökning av bostaden innan köpet blir bindande. Gör du inte det så är den chansen förverkad och du köper bostaden i befintligt skick.

I videon går Magnus på Mäklarsamfundet igenom vad dolda fel är.

Planerar du att sälja en bostad?
Undvik att betala onödigt mycket för mäklartjänsten. Mäklarofferter.se hjälper dig att jämföra och att samla in offerter från de olika mäklarna som är aktiva i ditt område. Offerterna kan du sedan använda när du skall välja mäklare samt när du skall förhandla om arvodet med den mäklare du vill anlita. Det är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.

Samma förutsättningar som vid ett bilköp

När du köper en bostad kan man likna det lite vid ett köp av en begagnad bil.
Du kan inte klaga i efterhand på att framrutan är sprucken på bilen. Du hade mycket väl kunnat upptäcka att sprickan i rutan fanns där vid köpet. Samma princip gäller för bostäder, bortsett från dolda fel. Dolda fel innebär ju som sagt fel som inte går att upptäcka, tex mögel i väggarna eller skadedjur.

Fel som uppstår mellan kontrakt och tillträde

Om ett fel uppstår mellan kontrakt och tillträde, till exempel om köparen tappar något i golvet och en stor spricka eller repa uppstår i parkettgolvet, är säljaren ansvarig för att åtgärda detta eller ersätta köparen för skadan. Det är därför väldigt viktigt att både säljare och köpare dokumenterar eventuella fel eller brister så att ingen av parterna i efterhand kan hävda att felet uppstått mellan kontrakt och tillträde.

Fel på vitvara mellan kontrakt och tillträde

Om en vitvara alternativt en elektrisk- eller motordriven pryl går sönder mellan visning (eller besiktning) och tillträde så har köparen rätt till skälig ersättning om vitvaran/maskinen är så pass ny och fin att man som köpare inte kan förvänta sig att den kan gå sönder. Skälig ersättning innebär att man har rätt till ersättning för att köpa en vitvara som är av liknande modell, prisklass och skick. Alltså, man har inte rätt till ersättning för en helt ny vitvara om den tidigare var begagnad.

Är det en gammal vitvara, dvs 5-10 år eller äldre så kan man som köpare förvänta sig att vitvarans livstid är slut och att den kan gå sönder när som helst. Därmed har man ingen rätt till ersättning för gamla vitvaror när man köper bostad.

Ska du sälja din bostad rekommenderar vi att du först jämför mäklarna och deras arvoden på Mäklarofferter.se.

Planerar du att köpa bostad?
Helst skall du ha ett lånelöfte klart redan innan du går på visning. En hemsida som vi upplever är väldigt duktiga på lånelöften och erbjuder väldigt fördelaktiga räntor är Lånekoll.se. De kan även hjälpa dig med att förhandla ner räntan på befintliga lån.

Lånekoll jämför bolån och privatlån hos upp till 30 st banker åt dig med en enda ansökan. Du får en lista med bankernas olika erbjudanden och du väljer själv om du vill accepterar något erbjudande eller inte. Det är helt gratis att använda den tjänst som Lånekoll.se erbjuder och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.

307 KOMMENTARER

 1. Hej,

  Vi köpte ett hus i november. Säljaren lovade då att fullfölja ett påtänkt bygge av mur och tillhörande trappsteg på tomten. Bygget skulle vara klart innan överlåtelse och bekostas av säljarna. Detta skrevs in i kontraktet. Vi meddelades nu 2 veckor innan överlåtelse att bygget aldrig påbörjats. Dem erbjuder att ge oss offert priset i kontanter så vi själva kan betala byggföretaget när dem är redo att göra jobbet. Känns inte helt ok. Vi får Ingen kompensation för uteblivet löfte och nu måste vi själva ta tag i detta och vad händer om slutofferten överstiger ursprungligt belopp? Vad gäller i detta läge och finns det nån norm här?

  Råd mottages tacksamt!

  Lisa

  • Hej Lisa.

   Det går inte att sätta ett värde på ”uteblivet löfte” så där har ni ingen ersättning att hämta.
   Om slutpriset skulle överstiga den ersättning ni får av säljaren så får ni kräva mer helt enkelt.

   mvh admin på Ekonomifokus

 2. Hello,
  If someone discovers cockroaches just few days after purchasing bostadsrätt apartment, what can be the solution. Seller hasn’t informed anything like that but on asking she said that there were no cockroaches before tillträde. Although bostadsrättsföreningen is gonna fix all this but can we claim for compensation from seller in this situation?

  • Hello Kelvin.

   If the bostadsrättsförening is going to fix the problem you can not demand any compensation beacuse you didnt suffer any economic damage.

   Mvh admin på Ekonomifokus

Ställ en fråga

Please enter your comment!
Please enter your name here