Fel i lägenhet eller hus efter tillträdet – Köpa och sälja bostad

129

Du har precis fått nycklarna till din nya bostad och skall flytta in när du upptäcker att det är ett stort brännmärke i parketten där tidigare ägare hade sin soffa. Vad gör man?
Vi skall här gå igenom vad reglerna säger om denna typ av fel.

Fel i bostad efter tillträde

Först och främst måste vi skilja de två typerna av fel och brister som finns vid bostadsköp/försäljningar:

 • Fel och brister som går att upptäcka – vanliga fel
 • Fel och brister som ej går att upptäcka – dolda fel

När man säger att ett fel inte går att upptäcka så menar man vid en vanlig okulär besiktning. En okulär besiktning innebär att man tittar, luktar och känner på bostadens olika delar. Man borrar inte i väggar eller liknande vid en vanlig okulär besiktning. Som köpare förväntas du att göra en sådan okulär besiktning själv eller med en besiktningsman. Du är skyldig att undersöka vad det är du köper. Om ett fel eller en brist finns vid tillfället då du undersöker lägenheten kan du INTE klaga på detta i efterhand.

Du kan till exempel inte klaga på en trasig tvättmaskin om den var trasig när du var där och undersökte bostaden. Som spekulant måste du undersöka om vitvaror fungerar, om vattenkranar, duschar, lampor och el-uttag fungerar. Du måste helt enkelt testa allt. Det går inte heller att klaga på ett märke i parketten även om det stod en soffa över märket på visningen. Du förväntas undersöka detta innan ditt köp. Om det är viktigt för dig att undersöka bostaden bör du lägga in ett besiktningsvillkor när du lägger bud på bostaden. Dvs du begär att få göra en noggrann undersökning av bostaden innan köpet blir bindande. Gör du inte det så är den chansen förverkad och du köper bostaden i befintligt skick.

Samma förutsättningar som vid ett bilköp

När du köper en bostad kan man likna det lite vid ett köp av en begagnad bil.
Du kan inte klaga i efterhand på att framrutan är sprucken på bilen. Du hade mycket väl kunnat upptäcka att sprickan i rutan fanns där vid köpet. Samma princip gäller för bostäder bortsett från dolda fel. Dolda fel innebär ju som sagt fel som inte går att upptäcka, tex mögel i väggarna eller skadedjur.

Fel som uppstår mellan kontrakt och tillträde

Om ett fel uppstår mellan kontrakt och tillträde, till exempel om köparen tappar något i golvet och en stor spricka eller repa uppstår i parkettgolvet, är säljaren ansvarig för att åtgärda detta eller ersätta köparen för skadan. Det är därför väldigt viktigt att både säljare och köpare dokumenterar eventuella fel eller brister så att ingen av parterna i efterhand kan hävda att felet uppstått mellan kontrakt och tillträde.

Fel på vitvara mellan kontrakt och tillträde

Om en vitvara alternativt en elektrisk- eller motordriven pryl går sönder mellan visning (eller besiktning) och tillträde så har köparen rätt till skälig ersättning om vitvaran/maskinen är såpass ny och fin att man som köpare inte kan förvänta sig att den kan gå sönder. Skälig ersättning innebär att man har rätt till ersättning för att köpa en vitvara som är av liknande modell, prisklass och skick. Alltså, man har inte rätt till ersättning för en helt ny vitvara om den tidigare var begagnad.

Är det en gammal vitvara, dvs 5-10 år eller äldre så kan man som köpare förvänta sig att vitvarans livstid är slut och att den kan gå sönder när som helst. Därmed har man ingen rätt till ersättning för gamla vitvaror när man köper bostad.

Lånelöfte innan visning

Innan du tänker tanken att gå på visning måste du skaffa dig ett lånelöfte först.
En hemsida som är väldigt smidig och enkel att söka lånelöfte hos är Consector.se.
Om du väljer att ta ett bolån via Consector så gör de en grundlig bedömning av din ekonomi för att kunna erbjuda dig riktigt bra räntor och villkor. De jämför ett stort antal banker åt dig helt gratis och presenterar vilka räntor och villkor de kan erbjuda dig.
Du kan enkelt söka ett lånelöfte via nätet på Consector.se. Det kostar inget att göra en ansökan och du förbinder dig inte till något.

129 KOMMENTARER

 1. Hej.
  Jag köpte en lägenhet i Stockholm och tillträdde lägenheten i början av juni.
  När jag köpte lägenheten stod det totalrenoverad i beskrivningen och annonsen.
  Nu när jag flyttade in så var det följande fel:
  1. Ett eluttag var ej inkopplat.
  2. En kakelplatta var sprucken i badrummet.
  3. En innerdörr var svår att stänga pga dörrkarmen är sned.

  Kan jag få ersättning för dessa fel?

  Mvh

  • Hej Ahmed.

   tyvärr faller alla de saker du nämner ovan inom din undersökningsplikt.
   Om skadorna/felen fanns där på visningen så har du inte rätt till någon ersättning.
   Du bör dock kolla upp ifall det finns någon bakomliggande fuktskada som gör att sprickan i kaklet har uppstått.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 2. Fast hyllkonsol i gå in garderob har plockats ned och lämnat flera fula och stora märken i väggen och färg borta. En dörr tröskel till förrådet är söndertrampad och helt murken och så såg det heller inte ut på visningen. Lösa lampkablar har lämnats i taket utan att blivit tejpade i ändarna. Vi blir ägare till detta hus imorgon den 15 juni. Vi upptäckte dessa saker när vi godkände städningen förra veckan. Vad har vi för rättigheter. ? Mäklaren har skitdåligt attityd mot oss och vem ska man fråga om rätt och fel.
  Mvh Jenny. Snart husägare

  • Hej Jenny.

   Lamporna är ju bara att sätta en tejpbit eller liknande på sladdarna, så där handlar det ju inte om några pengar.
   Tröskeln bör ju ha varit murken även på visningen. Den blir ju inte murken över en natt.
   Om tröskeln var murken men ej söndertrampad så handlar det ändå om småpengar för att sätta dit en ny tröskel, vilket ni ju ändå hade fått göra om tröskeln var murken.
   De två ovanstående sakerna är i ärlighetens namn inget att bråka om. För småpengar har ni säkrat lampkontakterna och bytt tröskel.

   Hyllorna i klädkammaren borde dock ha suttit kvar om inget annat har avtalats.
   Där bör ni har rätt att få hyllorna monterade tillbaka alternativt ekonomisk kompensation.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 3. Hej,
  Vi har precis lämnat över nycklarna till nya ägarna till bostadsrätten.
  Dem har fått gå in lägenheten 2ggr nu innan de fick nycklarna.
  Jag vill veta vad som gäller för lammellgardin. De jag har är special beställda från annat land med speciell tyg och lamellbredd och längd.det är samma koncept för upphängningen men speciella mått på fästet. Skall de ingå i huset??
  En annan sak som rör sig om små pengar men för förståelsens skull, vill jag veta! ingår källsortering under diskbänken i husförsäljningen eller får säljaren ta med sig den?

  • Hej Rania.

   Det är gränsfall.
   Om man skall vara petig så skall fästet sitta kvar eftersom det är skruvat i taket.
   MEN, om jag var ni, och inte hade lovat köparna att det skulle få lamellgardinen så hade jag tagit med lamellgardin och fäste.
   För sopsorteringen gäller samma sak. Sitter det ett fastskruvat fäste så skall det sitta kvar. Men även där hade jag tagit med alltihop om jag var ni.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 4. Hej, för inte så länge sedan säljde jag min lägenhet köparen kom och tittade och allting fungerade och diskmaskinen fungerade perfekt! Men nu när de har köpt lägenheten och flyttat in så säger de att diskmaskinen är trasig vad ska jag göra? Innan de sa att diskmaskinen var trasig så hållde de på att koppla ut diskmaskinen och mecka med den

  Så vad ska jag göra nu ska jag köpa en ny diskmaskin åt dem?

  Mvh
  Oliver

  • Hej Oliver.

   Det beror på diskmaskinens ålder.
   Fungerade diskmaskinen när du lämnade över lägenheten?
   Om den fungerade och är ca 2-3 år eller äldre så är det inte du som skall byta ut diskmaskinen.
   Är diskmaskinen relativt ny så skall du ersätta köparna för diskmaskinens värde alternativt bekosta en service-gubbe som lagar maskinen.

   Eftersom det handlar om så lite pengar så blir detta en moralfråga och det är inte så viktigt vem som har juridiskt rätt eller fel.
   Ärendet kommer aldrig gå till någon tingsrätt ändå eftersom det handlar om småpengar.
   Om du vet med dig att du lämnat över en trasig diskmaskin så bör du göra rätt för dig. Gör det som du tycker är rätt och behandla andra så som du själv skulle vilja bli behandlad.

   Mvh admin på Ekonommifokus

 5. Hej!

  två dagarna efter tillträdet klagade köparen till vår lägenheten att belysningsarmaturerna i köket funkar inte och vill få ersättningen från oss. men de fungerade jätte bra när vi bodde där. köparna har också testat dem när de gjorde en besiktning två veckor innan de flyttade in. undrar om vi är ersättningsskylda. tack för att ni ska svara frågan!

  Med vänlig hälsning,

  May

  • Hej May.

   Om det bara är lysrören som blivit gamla och gått sönder så behöver ni inte ersätta.
   Om ni på något sätt förstört armaturerna så att de var trasiga när ni lämnade över lägenheten skall ni ersätta.
   Att lampor och lysrör går sönder är ju hur vanligt som helst och inget man kan kräva ersättning för.
   Man får helt enkelt köpa en ny lampa eller ett nytt lysrör och byta.

   Mvh admin på EKonomifokus

 6. Hej,

  I annonsen stod det att fiber fanns i lägenheten. När vi kom dit var den inte indragen då säljaren inte hade varit hemma vid tillfället då fibern drogs in. Har vi möjlighet att få ersättning för att dra in fiber i lägenheten (fiber finns i huset men är inte indragen till just vår lägenhet).

  • Hej Hanna.

   Ja fiber skall finnas i lägenheten om den marknadsförts på det sättet.
   Ni skall inte behöva betala för att fibern installeras.
   Det är säljaren eller bostadsrättsföreningen som skall betala.

   Börja med att fråga bostadsrättsföreningen om de kan lösa det. Om de inte gör det så får ni kräva ersättning av säljaren för installationen.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 7. Hej,

  Jag sålde min bostadsrätt och nu håller köparen på att smsa om att tre eluttag inte fungerar. (har tidigare hört av sig om en list som jag fixa för att va snäll) Det är en gammal lgh och inte jag som monterat eluttagen, samt har själv aldrig använt uttagen så visste inte själv att dom inte fungerade. Det finns andra fungerande uttag i rummen som det handlar om. Nu vill köparen att jag ska betala för att ersätta el-uttagen. Är det jag som skall ersätta uttagen? samt vems ansvar är det att ta det vidare om vi inte kommer överens?

  i kontraktet står att köpare uppmanas att göra en besiktning och att befintligt skick gäller

  • Hej Jimmy.

   Du är inte ansvarig. Köparen är skyldig att undersöka om el-uttagen fungerar när han/hon köper bostaden. Det kallas för undersökningsplikt.
   Om köparen inte testat el-uttagen så får köparen skylla sig själv.

   Mvh admin på EKonomifokus

 8. Hej! Vi har precis flyttat till en villa och upptäckte när vi skulle hänga upp taklampa i vardagsrum och över matbordet att dom uttagen inte fungerar. Dom fungerade under visningen av huset och säljarna säger att det fungera när flyttstädningen genomfördes. Vi har inte rört dom uttagen först nu. Är detta något som säljarna blir betalningsskylldiga till eller är det på oss som köpare?

  • Hej Linnea.

   Om de fungerade när ni undersökte huset så är det säljaren som bör åtgärda eller ersätta felet.
   Om de inte fungerade när ni var på visning/undersökte huset så är det ni själva som är ansvariga.

   Mvh admin på EKonomifokus

 9. Hej!
  Vi sålde vår lgh , köparen hade varit inne på visning plus 3 ggr till innan tillträdet !
  Nu efter tillträden klagar över att en av dörrens går ej att låsas !
  Vi hat inte ändrat något mellan kontraktet och tillträdet !
  Är det vi som ska stå för kostnaden för dörr bytet ?
  Tacksam svar!

  • Hej Adam.

   Nej det faller under undersökningsplikten.
   Köparen borde upptäckt det om han/hon hade tittat ordentligt.

   Mvh admin på EKonomifokus

 10. Hej
  Köpte en bostadsrätt och fick tillträde 7/4 när vi tog emot nycklarna och kontrollerade slutstädningen luktade väldigt mycket avloppsdoft detta påpekades och säljaren menad att det inte bott någon i lägenheten på ett par veckor, även vid visning påpekades detta och mäklaren sade samma sak som säljaren. När vi flyttade in visade det sig att doften kom från ett hål i vägen in i golvet till badrummet där avloppet gick in, detta var nere i sockel under kylskåpet i köket, ngt som inte gick att se vid visning och övertagande. Avloppet har dragits om vid stambyte. Vem är skyldig att ersätta föreningen eller säljaren eller köparen.
  Mvh
  Anders

  • Hej Anders.

   Det låter som att det är föreningens ansvar.
   Börja med att kontakta föreningen.

   Mvh admin på EKonomifokus

 11. Hej, har sålt vårt hus och nya ägaren flyttar in om 1 vecka.
  Nu verkar det som vår luft/vatten pump gått sönder.
  Den är sedan huset byggdes 2001.
  Nypris på en sådan apparat är runt 60-70tusen i runda slängar.

  Hur går man vidare med en sådan sak?

  // Missnöjd

  • Hej Mattias.

   Du skall se till att pumpen fungerar eller installera en likvärdig (eller bättre) som fungerar.
   Du får alltså ringa en tekniker som lagar den eller köpa en likvärdig på Blocket till exempel.

   Det enklaste är nog om du pratar med köpare och kommer överens om en cash-lösning.
   Pumpen är ju till stor del avskriven värdemässigt så det är inte många tusenlappar som det handlar om (värdet på pumpen).
   Förmodligen vill köparen köpa en ny pump och tar hellre några tusenlappar av dig i ersättning än att du lägger en massa jobb på att installera en annan gammal värmepump eller lagar den befintliga.

   Mvh admin på EKonomifokus

   • Tack Andreas.
    Har en vän som skall laga den, det jag oroar mig mest för är ett samtal av köparen det närmsta att den gått sönder igen efter övertagandet.
    Men det kanske inte heller då behöver bli så dyrt för oss.
    För vi har väl fortfarande ett ansvar över sådan produkt även en tid efter försäljning/ägarbyte?

    // Mattias

 12. Hej Andreas. Vi köpte hus för över 1 år sedan. När vi fick tillträde märkte vi att utbyggnaden på huset sluttar. Det verkar som att hela utbyggnaden har en annan vinkel mot original delen. Finns det någonting man kan göra åt detta? Vi har nu även bott i huset i över 1 år.

  • Hej Filip.

   Det låter tyvärr som ett fel som ni borde kunnat upptäckt vid köpet så det faller under er undersökningsplikt.

   Mvh admin på EKonomifokus

 13. Hej!
  Jag och min sambo har sålt våran lägenhet. I december förra året hade vi problem en gång med att diskmaskinen läckte vatten. Vi tillkallade reparatör som sa att det antagligen var vi som placerat porslinet tokigt eller att ”snurran” kanske var sliten och därför den läkte. Lägenheten såldes sedan i februari och det nya paret har tillträde om 3 veckor. Nu har diskmaskinen börjat läcka på samma sätt, 3-4 gånger senaste veckorna. Vad är vår skyldighet i fallet? Vi har en vän som jobbar med liknande som ska kolla på den, men behöver vi ersätta den?

  • Hej Lisa.

   Det hänger på åldern på diskmaskinen.
   Om den är upp till 7-8 år så skulle jag säga att ni behöver byta ut den mot en likvärdig eller reparera den befintliga.
   Om maskinen är riktigt gammal, 10 år eller äldre så kan man som köpare förvänta sig att maskinen kan gå sönder när som helst och då är ni inte skyldiga att åtgärda problemet.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 14. Hej!
  Jag har sålt min bostadsrätt lgh för ca 3 mån sedan!
  När bodde vi på lgh , kom några från fastigheten , dem hade gjort en ” vanligt kontroll” för att upptäcka brister i lgh enligt dem !
  Nu efter att vi sålde lgh , kom ett protokoll brev från Riksbyggen som äger fastigheten , till köparen brevlåda , i brevet står att dem har hittat brister i lgh som måste åtgärdas , trots att vi som bodde där , inte gjort något installation , eller ändringar i lägenheten !
  Detta brev kom nu från riskbyggen efter 3 månader , och vi äger inte lgh !
  Vem ska stå för kostnaden för att åtgärdas dessa brister ?
  Är det jag ? Köparen som köpte lgh i det skicket som nu ? Eller fastigheten själv ?
  Tacksam svar

  • Hej Adam.

   I vissa bostadsrättsföreningar gör Riksbyggen överlåtelsebesiktningar när någon säljer och skall flytta.
   Det måste i så fall stå med i stadgarna att lägenheterna skall besiktigas.
   Det är i så fall säljaren som är ansvarig för att åtgärda eventuella problem.
   Det är alltså med största sannolikhet du som skall bekosta åtgärderna men du kan ringa till Riksbyggen och fråga vad som gäller.

   Mvh admin på EKonomifokus

 15. Hej Andreas,

  Vi har sålt vårt hus och köparna flyttar in om 3 månader. Saken är att vi flyttar utomlands om 1 månad, dvs huset kommer stå tomt i 2 månader. Då har köparna föreslagit att de flyttar in som hyresgästar om 1 månad, tar hand om huset och trädgården samt betalar samtliga kostnader osv. Vågar jag släppa in dem som hyresgästar? Vad händer om de tar sönder saker under hyresperioden och sen kräver ersättning från oss som köpare?

  • Hej Tina.

   Ja det går bra om ni är noga och upprättar ett bra hyresavtal.
   Då har du ju ett avtal som gör att de är skyldiga att ersätta saker de gör sönder.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 16. Hej, sålde nyligen en lägenhet, och i prospektet står det att det var förberett för tvättmaskin, men när köparen skulle koppla in den så visade det sig att det tydligen inte var några sladdar nerdragna i uttaget/dosan! Inget vi visste då vi inte haft tvättmaskin! Och vi hade en fläkt som sög för starkt, och vi skrev att det skulle fixas innan hon flyttade in! Vi fixade det och testade den, nu 3 månader senare så återkommer hon att den fortfarande sög för starkt och vill att vi ska ersätta henne för båda sakerna

  • Hej E.

   Jag kan inte veta exakt eftersom jag inte helt insatt i ärendet men det låter som att det är två st fel som köparen inte kunnat upptäcka när hon undersökt lägenheten. Fläkten är jag inte 100% säker på men inkopplingen till tvättmaskinen skall ni åtgärda så att den fungerar.
   Jag tror även att ni skall fixa fläkten men jag är som sagt lite osäker.

   Mvh admin på EKonomifokus

 17. Hej,

  Det är så att jag har precis sålt en helt nyrenoverad lägenhet. Allt i lägenheten har fungerat bra men när säljaren flyttade in kontaktade hon mig ca 4 dagar efter och talade om att hon hade fått en stor läcka i toaletten.

  Min fråga är, är det något jag måste stå för? När jag sålde lägenheten var allt som sagt i befintligt skick. Tråkigt om man ska få stå för något som inte existerade under perioden som lägenheten inte var såld.

  • Hej Ezra.

   Det beror helt på om felet som skapade läckan kan klassas som ett dolt fel eller inte.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 18. Hej,

  Vi har köpt ett radhus i tron om att detta är renoverat för ett år sedan.

  I besiktningsprotokoll från antisimex står det att det finns fukt i ett rum i källaren och att detta är åtgärdat enligt antisimex rekommendationer med dränering och byte av golv. (Anticimex har även varit ute och godkänt detta efter åtgärd)

  När vi ska mål om och tar bort lister hittar vi fukt och svartmögel under lister och golv i detta rum. Precis så som säljarna sagt att det va innan renovering.

  Säljarna har ej varudeklaration eller dolda felförsäkring.

  Kan vi kräva att få ersättning för renoveringen då vi köpt i god tro om att problemet i rummet är löst? Det luktade eller syntes inget i rummet förens lister och golv togs bort.

  Tack på förhand!

  • Hej Lisa.

   Det låter som att det kan vara ett dolt fel.
   Hade jag varit er så hade jag skrivit ett brev till säljaren där jag krävt ersättning.
   Snacka även med mäklaren och fråga om han/hon har några tips på hur ni skall formulera ert ersättningskrav.

   Du kan även kontakta mäklarsamfundets kundombudsman för kostnadsfri rådgivning.
   Telefon: 08-83 22 66

   Mvh admin på Ekonomifokus

 19. Hej.
  Vi har sålt en lägenhet och tog då ner en taklampa i vardagsrummet. Det blev två elsladdar kvar som hänger ut, ingen kontakt alltså.
  Nu vill köparen ha detta åtgärdat och vill ha dit en elektriker som ska ordna detta.
  Ska vi stå för det?
  Jag har tidigare flyttat runt och aldrig har jag påpekat sådant utan fixat det själv.

  • Hej Malin.

   Nej det måste ni inte. Men ni är ansvariga för att det är säkert så att inte sladdarna är strömförande och någon kan få en stöt om de nuddar sladdarna. Ni måste helt enkelt säkra sladdarna så att de inte är farliga när de hänger ner.

   Mvh admin på EKonomifokus

 20. Vi har köpt en bostadrätt och vi flyttade in den 2/8. Dagen före flytten visade säljarna oss lägenheten. Vi kände då att det luktade illa i badrummet. Säljarna förklarade bort att de hade flyttat därifrån för 14 dagar sedan och försökte spola bort doften. 2 dagar efter vår flytt så satte vi på tvättmaskinen endast sköljprogrammet eftersom den hade stått still i 14 dagar. Inne i maskinen flöt det stora äckliga smutsavlagringar i stora bitar och efteråt sköljningen luktade maskinen ruttet och det visade sig att därifrån kom doften. Vi har kört flera program i 90, 60 samt köpt 3 st tvättmaskinsrengöringsmedel, utan resultat. Den här tvättmaskinen ska inte vara äldre än 2016. Kan vi kräva säljarna på ersättning för ny tvättmaskin eller skicka in den för rengöring för att få bort möglet inne i maskinen.

  • Hej Sari.

   Ja en såpass ny tvättmaskin skall fungera felfritt om inget annat har avtalats.
   Tag reda på vad som behöver göras, om det räcker att rengöra eller om det krävs mer.
   Fixa problemet och be sedan säljaren om ersättning för den kostnaden via ett e-mail eller brev.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 21. Hej!

  Vi köpte ett hus i början av juni, och hade en behörig besiktningsman på plats innan vi skrev papper samt att vi var där ett flertal gånger själva. En av dom gångerna hade det bildats en vattenpöl vid kaminen på golvet. Vi påpekade detta och säljarna tog på sig att laga felet innan vi skrev papper. Nu regnar det in igen, är det något vi kan få ersättning för att få fixa igen?

  • Hej Nina.

   Ja om säljaren skriftligen tog på sig att åtgärda problemet men inte har löst det så har ni ju rätt att få det åtgärdat på säljarens bekostnad.
   Om säljaren endast lovade det muntligen blir det tyvärr svårt att få någon ersättning. Då blir det ju ord mot ord ifall säljaren skulle vara ovillig att betala.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 22. Hej,

  Jag har köpt en bostadsrätt och vid tillträdesdagen såg jag genast synliga och allvarliga skador i lägenheten som tillfogats under tiden mellan avtalsskrivning och tillträde. Dels hade säljaren orsakat någon typ av kortslutning i halva lägenheten när en hallampa revs ner och elsladdarna blev hängande ut ur hålet som uppkom. Dels hade säljaren (på eget bevåg) rivit ut en elledning i taket och (delvis) spacklat igen på ett riktigt fult sätt så det lämnat stora märken samt revor i taket, och dels var en stor hallspegel fastlimmad (!) i väggen. Säljaren tycks ha försökt med våld ta ner spegeln (som fortfarande är kvar) efter avtalsdagen med resultat att tapeten har lossnat vid sidan om. Om jag förstått det rätt så faller detta under paragrafen “Ansvar för skada” i Överlåtelseavtalet och säljaren ska bekosta reparation? Har påtalat för både säljare och mäklare. Vad gör man om säljaren ej svarar?

  • Hej Claes.

   Ja, det låter som saker som faller under den kategorin.
   Börja med att:
   1. skriv ett kravbrev/e-mail till säljaren där du skriver vilka fel du upptäckt hur mycket pengar du kräver i ersättning.
   Håll dig till skäliga summor och överdriv inte.
   2. Om du inte får någon respons måste du tyvärr gå via tingsrätten och kräva ersättning.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 23. Hejsan
  Jag flyttade in precis i lägenheten och det visade sig att köksfläkten fungerar inte? Är det något vi kan få ersättning för? Det kostar cirka 10000kr

  • Hej Amir.

   Det beror på. Fungerade fläkten när du undersökte bostaden inför köpet?
   Om den var trasig redan vid visningen så har du ingen rätt till ersättning.
   Är fläkten väldigt gammal så att man kunde förvänta sig att den kunde gå sönder när som helst?
   Då har du ingen rätt till ersättning.

   Men, om fläkten fungerade vid visningen och är hyfsat ny (yngre än 5-10 år) så har du rätt till ersättning för vad en likvärdig fläkt kostar eller kostnaden för en reparatör som lagar fläkten.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 24. Vi har sålt lägenheten, den nya köparen håller på att totalrenovera och kräver oss att vi skall betala 10.000:- för att som han säger rätta till el systemet. Vi bytte hela elcentralen för 10 år sedan mot en modern med automat säkringar och jordfelsbrytare, det gjordes av en auktoriserad el firma. Jag kommer inte ihåg vad firman heter och vi har packat ner hela vårt bohag och magasinerat det, så jag kommer inte kunna hitta några dokument under överskådlig tid.
  Köparen har inte heller talat om vad som är fel, utan kör en hotande stil att vi måste betala.

  • Hej Ann.

   Jag har ju inte hela bilden men det låter absolut som något som ni inte bör betala.
   Först och främst måste ni ju få veta vad som är fel.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 25. Hej
  De har ju vis skyldighet att undersöka innan köpet och det gjorde de inte.
  Vi anlitade en auktoriserad el firma för ca 10 år sedan och el reglerna har ju antagligen också hunnit ändras en del. Efter det att vi slutfört affären och allt var påskrivet började problemen med att de klagade på städningen typ dam under fönster brädorna, den nivån. Sedan att tvättmaskinen var trasig, vilket de borde ha testat innan, vi använde den som backup maskin så jag har svårt att yttra mig men sist vi använde den fungerade den. Och nu elen och det kommer inte vara slut där…. Så fort de fick tillträde började de dessutom totalrenovera lägenheten så varför klaga på städningen om petitesser.
  Jag anser att de är helt ute och cyklar , nu tror han att han kan anlita en el firma och debitera mig 10.000 utan mitt godkännande….

  • Hej igen Ann.

   Han kan inte anlita en firma och debitera dig.
   Be att få veta vad felet är och så kan du ringa mäklarsamfundets kundombudsman om du vill ha kostnadsfri konsultation.
   Telefon: 08-83 22 66

   Mvh admin på EKonomifokus

 26. Hej , jag har köpt en bostadsrätt. Igår när jag inspekterade flyttstädningen så framkom det att stora delar av färgen på en av väggarnai sovrummet har skavts av i flera meterlånga och 4-8 centimeter breda revor efter att ägaren har tagit ner hyllkonsoller,
  Hela väggen behöver spacklas och målas om. I vardagsrummet har samma slags skador uppkommit där tvn suttit , men där är skadorna mycket mer begränsade
  Vad kan jag göra, jag tycker att förra ägaren borde stå för det, skadorna har uppkommit mellan kontraktskrivning och tillträde

  • Hej Ulrika.

   Den typen av problem är jobbiga.
   Du som köpare kan förvänta dig att det blir skador när hyllor tas ner. Men hur stora skador kan man förvänta sig?`
   Det finns inget givet svar på det där. Vem som skall betala går inte att svara på.

   Hade jag varit du så hade jag ringt säljaren och förklarat läget på ett trevligt sätt.
   Sedan har jag föreslagit att vi hade delat på kostnaden för målning och spackling.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 27. Hej,

  Min man köpte en lägenhet nyligen. Han hade fått nycklarna på tillträdesdagen och gick in i huset, och upptäckte fel med fönstren i huset (handtagen har gått sönder så att det inte går att öppna eller stänga fönstren). Min man har inte flyttat in i huset än.

  Blir det då min man som måste betala för reparationen eller den förra ägaren?

  Tack för er hjälp i förhand.

  Mvh HeeJung

  • Hej Heejung.

   Det beror på om fönstren var trasiga när han köpte lägenheten.
   Om de var trasiga redan då så är det din man som får betala.
   Om de gått sönder mellan kontrakt och tillträde är det med största sannolikhet säljaren som skall betala ersättning.
   Det första din man bör göra är att kontakta bostadsrättsföreningen. Ibland kan föreningen gå in och betala/reparera fönster som gått sönder.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 28. Hej

  Vi har sålt vårt lägenheten och köparen flyttar in om 3 dagar. Vi upptäckte på besiktningen som gjordes idag att köksfläkten inte fungerar, nu vill köparen att vi ska åtgärda den innan tillträdet..

  Är vi skyldiga att ersätta köparen?

  • Hej Amir.

   Det beror på.
   Vem besiktigade lägenheten? Var det bostadsrättsföreningen?

   Mvh admin på Ekonomifokus

 29. Hej, köpte en bostadsrätt och på tillträdes dagen upptäcker jag att toaletten är sönder och ej användbar. (Provade ej under visning). Har haft kontakt med säljaren och han påstår att den inte var sönder när han bodde här.

  Hur ska jag gå tillväga?

  • Hej Olle.

   Du får laga toaletten och så får du testa att se om säljaren är schysst och vill vara med och betala hela eller delar av kostnaden.
   Om Säljaren vägrar så är det inte mycket att göra. Det handlar om för små summor för att det skall vara värt att bråka om.

   Mvh admin på ekonomifokus

 30. Hej,

  Förra månaden köpte jag en bostadsrätt och nu har jag upptäckt svarta prickar/ svart mögel i kök och badrum. Vet ännu inte hur omfattande problemet är men vill så klart att det ska åtgärdas. Har börjat med att kolla med BRF ifall det finns nån kännedom om detta sedan tidigare och väntar svar. Kan detta gå under dolda fel? Kan jag förvänta mig att säljaren på nåt sätt tar ansvar för ev kostnader?

  • Hej Jakob.

   Ofta kan svarta prickar (mögel som ofta sitter i fogarna) bero på bristfällig ventilation. Speciellt i badrum.
   Tag först reda på vad som är fel och återkom sedan gärna med din fråga.

   Mvh admin på ekonomifokus

 31. Hej,
  Jag köpte en ny bostadsrätt precis och fick tillträde nyss. Att det är fullt av hål på väggarna och att viss tapet rivits ner i samband med att säljarna tagit ner hyllor och dylikt förstår jag, det är ju dessvärre att räkna med. Men i ett av rummen har även väggen blivit ”intryckt” som en decimeterstor inbuktning för att det uppenbarligen har suttit något där som skadat väggen. Väggen är således inte rak och jag är osäker på om det går att åtgärda av en målare. Har jag några rättigheter att be säljaren åtgärda detta/betala mig för åtgärdandet?
  Tack för svar!

  • Hej Anna.

   Det är svårt för mig att svara på.
   Men du kan testa att skriva ett brev eller e-post till säljaren där du förklarar problemet/felet och skriver hur mycket ersättning du vill ha för detta. Det är en bra början. Begär en skälig ersättning och överdriv inte för då kommer förmodligen säljaren att ställa sig på tvären. Vägrar säljaren ersätta så får du avgöra själv om det är värt att gå till tingsrätten eller inte med ärendet.

   Mvh admin på Ekonomifokus

   • Hej,

    Skall snart överlämna vår bostadsrätt och ett bekymmer dök upp.
    Köparna har sett allt som sitter på väggar och i tak.
    Om vi skall montera ner en taklist till några armaturer så kommer det följa med färg från taket.
    Hur skall man gå tillväga här? Listen har alltid suttit där. Har ställt frågan om köparna vill ha kvar listen. Men om du ej vill ha den och vi tar ner den, kommer vi vara tvungna att reparera taket?

    • Hej Martin.

     Som köpare får man förvänta sig att det blir märken efter skruvar osv när tavlor, lampor, hyllor osv plockas ner.
     Om det blir en större skada så kan det vara schysst av er som säljare att åtgärda den så gott det går.
     Ni kanske inte behöver återställa taket i perfekt skick men ni kan ju snygga till det om det går.

     Mvh admin på Ekonomifokus

 32. Hej Andreas!
  jag har köpt en bostad och när vi var på visning fanns handtag med kod på 4 fönster som säljaren köpte själv. Nu efter att vi har skrivit kontakt han säger att om du vill ha dem du kan köpa annars tabort dessa och montera dem orginala.
  kan han göra sånt på tanke på att vi har sätt dem på visning och ingen har sagt nånting…

  Mvh
  Amir

  • Hej Amir.

   Nej så kan han inte göra.
   handtagen är dina om inget annat står i avtalet/kontraktet.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 33. Hej Andreas!
  Jag och min sambo har sålt vårt kedjehus. Köparna hade tillträde igår och ringde då och uppgav att de tycker att fläkten i ventilationslådan som sitter på vinden låter konstigt (som att motorn skär sa de). Vi har ej hört detta ljud under tiden vi bott där eller vid utflytt. Vi hade en besiktning innan tillträde för någon vecka sedan, där besiktningsmannen noterade att det fanns ett vinande ljud från fläktlådan (att själva lådan ej var helt tät), men det var endast en notering och besiktningen blev godkänd. Köp