Steg 7 (köpa bostad) – Skriva kontrakt / köpa bostaden

9
Lagfart och pantbrev

Grattis!
Du vann budgivningen och bostaden är din. Eller?
Nej inte riktigt än. En bostadsaffär är aldrig klar eller bindande innan dess att kontraktet är underskrivet av både köpare och säljare. Se därför till att försöka få till en kontraktsskrivning så fort som möjligt efter avslutad budgivning. Risken finns annars att någon ny eller någon av de gamla spekulanterna sätter käppar i hjulet för dig och vill lägga ytterligare bud. Säljaren har då rätt att ta in fler bud om denna önskar.

Så fungerar en kontraktsskrivning

När kontrakt skall skrivas mellan köpare och säljare så ses man allihop oftast på mäklarens kontor. Ibland kan man skriva kontrakt i lägenheten som affären gäller. Men det är inte så vanligt. Som köpare så måste du se till att få allt som rör köpet skriftligt.
Muntliga avtal gäller inte när det gäller bostadsaffärer.
Du och säljaren måste därför komma överens om vilket datum du skall få tillträde till bostaden. Det måste stå med i kontraktet.
Det innebär också att om mäklaren och säljaren till exempel har lovat dig att det finns ett våtrumsintyg för badrummet eller att badrummet renoverades år 2015, Så se då alltid till att få dessa löften skriftligt på papper. Antingen i själva kontraktet eller i tillhörande bilagor. Om köpet har speciella villkor måste även dessa stå med i kontraktet.
Muntliga ”utfästelser” är juridisk bindande men de kan vara mycket svåra att bevisa vid en eventuell tvist.

Kontraktsskrivningen innehåller följande dokument:

Kontrakt/överlåtelseavtal

Det viktigaste dokumentet i hela affären. I kontraktet står det vilket pris du köper bostaden för, vilket datum du får tillträde till bostaden osv.

Depositionsavtal

Ett avtal som reglerar var, när och hur handpenningen skall deponeras/sättas in.
Handpenningen är normalt sett 10% av priset på bostaden. Handpenningen skall oftast betalas in inom 14 dagar från kontraktskrivningen och den sätts in på mäklarfirmans klientmedelskonto. Mäklarfirman betalar sedan ut handpenningen till säljaren när det är dags.

Objektsbeskrivning + årsredovisning och stadgar

En beskrivning av vad det är du köper. Här finns informationen om bostaden.
Du skall även få en kopia på bostadsrättsföreningens årsredovisning och stadgar.
Ibland har även säljaren svarat på frågor om bostaden i en så kallad frågelista som bifogas till objektsbeskrivningen.

Ansökan om medlemskap i bostadsrättsföreningen

Man måste som köpare godkännas av bostadsrättsföreningen för att köpet skall gå igenom.
Bostadsrättsföreningen kräver att man har en inkomst samt att man inte har massor av betalningsanmärkningar. Föreningen kan neka ansökan och köpet av bostaden går då tillbaka.
Handpenningen betalas då tillbaka till köparen i sin helhet.

Budgivningslista

Enligt lag skall du som köpare få en lista med namn och telefonnummer på samtliga budgivare.
Denna lista kan du ibland istället få vid tillträdet av bostaden.

Övriga handlingar

Övriga handlingar kan tillkomma.

Välj rätt bank och få de bästa villkoren

När du ska köpa en bostad så behöver du ett lånelöfte innan du kan skriva kontrakt och köpa en bostad. Helst skall du ha ett lånelöfte klart redan innan du går på visning.
En hemsida som vi upplever är väldigt duktiga på lånelöften och erbjuder väldigt fördelaktiga räntor är hemsidan Consector.se.

Det är helt gratis att göra en ansökan om lånelöfte hos Consector.se och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan

Om du istället är intresserad av att låna till kontantinsatsen eller att låna till något annat via privatlån rekommenderar vi Advisa.se. Hemsidan Advisa jämför banker och deras räntor åt dig helt gratis. Även här förbinder du dig inte till något när du gör en ansökan.

9 KOMMENTARER

  • Hej Emilia.
   Nej riktigt så går det inte till. Dock är det en vanlig missuppfattning att säljaren får behålla hela handpenningen om något går riktigt fel i bostadsaffären.
   Det fungerar ju faktiskt så när man köper en bil till exempel.

   Om någon bryter mot ett kontrakt i en bostadsaffär så blir den personen ersättningsskyldig för de ekonomiska förluster som motparten gör på grund av avtalsbrottet.
   Är det ett allvarligt brott (tex att köparen inte kan betala på tillträdesdagen) så kan säljaren i detta fall häva köpet och kräva skadestånd/ersättning av köparen för sina ekonomiska skador.

   Om en handpenning redan har betalats så används den i första hand till att reglera dessa ekonomiska skador.
   Om de ekonomiska skadorna är mindre än storleken på handpenningen så betalas det belopp som blir över tillbaka till köparen.
   Om den ekonomiska förlusten blir större än det belopp som betalats i handpenning så kommer säljaren att få hela handpenningen + ännu mer pengar så att det täcker upp hela den ekonomiska skadan.

   Ekonomisk skada = hur mycket pengar har man förlorat på grund av kontraktsbrottet

   Mvh admin på Ekonomifokus

 1. Hej om man har skrivit på kontrakt på en bostad , och har relationskomplikationer Och då partnern och sig själv inte ska bo med varandra kan man avbryta det kontraktet ??

  • Hej Eric.

   Nej det kan man inte.
   Ett avtal är bindande och om man skall bryta det så har den andra parten rätt till ersättning för all ekonomisk skada som avtalsbrottet ger.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 2. Jag funderar på att köpa ett hus och vill betala det kontant allt, hela beloppet . Undrar hur det går till rent praktiskt ? De flesta brukar kanske låna pengar och sånt.

  • Hej Gun.

   Det är inga konstigheter.
   Se till att ha pengarna på redo kontot bara på tillträdesdagen.
   På tillträdet hjälper banken till som vanligt med överföringarna.

   Istället för lånelöfte kan du visa upp ett kontoutdrag för mäklaren som visar att du har finansieringen ordnad.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 3. Måste säljaren vara med vid kontraktskrivandet av en bostadsrätt eller kan hon redan har skrivit på det i förväg ??

Ställ en fråga

Please enter your comment!
Please enter your name here