Skriva kontrakt – bostad

Skriva kontrakt vid bostadsköp

En bostadsaffär är aldrig klar eller bindande innan dess att kontraktet är underskrivet av både köpare och säljare. Se därför till att försöka få till en kontraktsskrivning så fort som möjligt efter avslutad budgivning. Risken finns annars att det blir problem.

 • Risker för säljaren: att köparen hinner ändra sig och drar sig ut
 • Risker för köparen: att det kommer in ytterligare bud på bostaden från budgivare som ångrat sig

Innan man ses för att skriva kontrakt bör man vara överens om alla förutsättningar för affären. Via telefonkontakt med mäklaren kommer köpare och säljare överens om följande punkter:

 • Tillträdesdatum
 • Pris
 • Besiktningsklausul i kontraktet eller inte
 • Vad som skall ingå i köpet och inte
 • Övriga krav eller önskemål

Så fungerar en kontraktsskrivning

Vanligtvis träffas man på mäklarens kontor och skriver kontrakt.

Kontrakt för bostadsaffärer skall enligt lag vara skriftliga för att de skall vara juridiskt bindande. Det är därför viktigt att allt som köpare och säljare kommer överens om skrivs med i kontraktet eller i de tillhörande bilagorna. Alla villkor och förutsättningar för affären skall stå med. Några exempel på villkor som skall stå med:

 • Tillträdesdatum
 • Pris
 • Vem som skall flyttstäda bostaden

Muntliga utfästelser & löften kring bostadsaffären gäller rent juridiskt men de är svåra att bevisa. Om säljaren till exempel hävdar att det finns ett våtrumsintyg för badrummet så bör köparen se till att det löftet står med i avtalet eller i de tillhörande bilagorna. Annars blir det svårt för köparen att kräva ersättning ifall det inte finns något våtrumsintyg.

Kontrakt/överlåtelseavtal

Det viktigaste dokumentet i hela affären. I kontraktet står det vilket pris bostaden säljs för, vilket datum tillträdet till bostaden skall genomföras osv.

Depositionsavtal

Ett avtal som reglerar var, när och hur handpenningen skall deponeras/sättas in.
Handpenningen är vanligtvis 10% av priset på bostaden. Handpenningen skall oftast betalas inom 14 dagar från kontraktsskrivningen och den sätts in på mäklarfirmans klientmedelskonto. Mäklarfirman betalar sedan ut handpenningen till säljaren när det är dags.

Objektsbeskrivning

En objektsbeskrivning beskriver bostaden och alla förutsättningar kring bostaden. Här finns informationen om bostaden, eventuella servitut osv. Det är säljaren som är ansvarig för att uppgifterna i objektsbeskrivningen är korrekta.

Videon förklarar vad som gäller vid eventuella fel i objektsbeskrivningen.

Frågelista

Ibland har även säljaren svarat på frågor om bostaden i en så kallad frågelista. Den skall köparen få ta del av.

Eventuell ansökan om medlemskap i bostadsrättsföreningen

Om affären gäller en bostadsrätt måste köparen godkännas av bostadsrättsföreningen för att köpet skall gå igenom.

Bostadsrättsföreningen kräver att man har en inkomst samt att man inte har massor av betalningsanmärkningar. Föreningen kan neka ansökan och köpet av bostaden går då tillbaka. Handpenningen betalas då tillbaka till köparen i sin helhet.

Budgivningslista

Enligt lag skall köparen få en lista med namn och telefonnummer på samtliga budgivare. Denna lista kan ibland delas ut vid tillträdet av bostaden istället för vid kontraktsskrivningen.

Övriga handlingar

Övriga handlingar kan tillkomma så som förhands-besiktningsprotokoll osv.

Nu måste lånelöftet vara klart

Helst skall du ha ett lånelöfte klart redan innan du går på visning. Om du redan har ett lånelöfte bör du alltid jämföra det med andra bankers erbjudanden.
En hemsida som vi upplever är väldigt duktiga på lånelöften och erbjuder väldigt fördelaktiga räntor är hemsidan Lånekoll.se. Med en enda ansökan får du lånelöftes-erbjudanden från upp till 30 st banker som du sedan kan välja mellan. Det är helt gratis att göra en ansökan om lånelöfte hos Lånekoll.se och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan

34 KOMMENTARER

 1. Hej!

  Tack för svaret. Jag har med på vad du skriver.

  Jag tänkte efter att man är medlem i föreningen borde man skriva kontrakt utöver medlemskapet eller räcker medlemskapet för att visa juridik rätt till andel i lägenheten ifall man är osams.

  • Hej Barat.

   Det krävs ett kontrakt eller annan fångeshandling, till exempel bodelning, gåvobrev, arvskifte eller liknande.
   Ett medlemskap räcker inte som bevis för ägande av en bostadsrätt.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 2. Vi är på väg att skriva kontrakt på en villa där det upptäcktes en vattens skada i toaletten vid undersökning av fastigheten. Fastighetsägaren skall åtgärda detta genom villaförsäkringen, men då ytskikten, matt läggning, rörmokare mm ej ersätts av försäkringsbolaget är vi oroliga att den kostnaden kan hamna på oss när kontraktet är påskrivet. Vi har muntligen gått med på att ta kostnaden för nya inventarier (Toastol, kommod, spegelskåp mm) Tillträde är tänkt efter denna åtgärd.
  Hur kan man formulera ett svävarvillkor att vi får en prissänkning om vi måste stå extrakostnader för ytskikt, rörmokare mm?

 3. Hej!

  Om man har köpt en del av bostadsrätt , är det nödvändigt med kontarkt eller räcker det med att man är godkänd av föreningen för att ha juridisk rätt till andel i lägenheten.

  • Hej Barat.

   Du måste ha någon form av fångeshandling, till exempel ett kontrakt, ett gåvobrev eller en bouppteckning som visar att du är ny ägare av andelen.
   Föreningen kräver en sådan fångeshandling för att ändra i ägarregistret.

   Annars hade ju vem som helst kunnat ansöka om att stå som delägare på en bostadsrätt om det inte krävdes ett juridiskt dokument som bevisade det.

   Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej Barat.

   Du måste ha någon form av fångeshandling, till exempel ett kontrakt, ett gåvobrev eller en bouppteckning som visar att du är ny ägare av andelen.
   Föreningen kräver en sådan fångeshandling för att ändra i ägarregistret.

   Annars hade ju vem som helst kunnat ansöka om att stå som delägare på en bostadsrätt om det inte krävdes ett juridiskt dokument som bevisade det.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 4. Hej!
  Lägenhet ska pansättas och banken vill att även min fru ska skriva under. Vad ska jag göra om min fru bor utomlands, varken varit i Sverige eller är villig att flytta hit. Kommer jag bli nekat bolån på grund av detta?
  Tack på förhand.

 5. Hej!

  Vi har lånelöfte från Swedbank och Nordea Vi vann budgivning på en vila på en lördag, sen på söndag skrev vi på hos mäklaren. Sen när vi kom hem och läste vi på villkor så ser vi att man kontakter banken innan man skriver på. vår fråga är kan banken neka vår köp?

  • Hej Paulos.

   Ja i teorin kan banken neka men det är väldigt osannolikt att de gör det.
   Kontakta banken nu i efterhand istället så löser det sig nog.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 6. Jag har liten fråga, jag har hittat bostad och jag vann det, och innan började jag hittar hus , vi fått lånelöfte från banken på det ,,,min fråga
  Vi har skrivit på kontrakt innan vi kommer och prata med banken igen!!! Vad kommer och hända sen?!

  • Hej Sara.

   Prata med banken så kommer det säkert att lösa sig.
   Det brukar göra det.

   Mvh admin på Ekonomifokus

  • Tips
   1. Mäklarofferter.se - Jämför mäklarna och deras offerter
   2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

  • Hej,

   Spelar det någon roll vem som skriver på kontraktet först vid en husförsäljning där parterna inte möts utan kontraktet skickas med post? Vi som köpare skrev häromdagen på ett kontrakt som vi skrivit ut och skickat med post till säljaren. Innan det nått säljaren fick de in ett bud till och vi förlorade budgivningen. Med andra ord, hade det gjort någon skillnad om säljaren skickat ett påskrivet kontrakt till oss och sedan ändrat sig?

   • Hej M.

    Nej det spelar ingen roll.
    Så länge båda parter inte signerat avtalet så är det inte bindande.
    Fastighetsmäklarnämnden skriver såhär:
    ”För fastigheter, och antagligen även för bostadsrätter, gäller nämligen att ingen av parterna är bunden innan det finns en ömsesidigt undertecknad köpehandling i original och den av parterna som sist skrivit på köpekontraktet, har utgett det i original till den som skrev på först, alternativt har utgett det till mäklaren. Fram till dess att detta har skett kan vem som helst av parterna återkalla sin underskrift.”

    mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej, intressant artikel.
   Jag tänker på en situation som jag var inblandad i där vi var ett par, 2 personer som undertecknade kontrakten för en bostadsrätt, köp.
   Det som har slagit mig efteråt är att vi 2 bara fick 1st kontrakt med oss hem.
   Räknas inte vi som 2 individer och borde få varsitt exemplar av kontraktet? Vad kan ske nu när vi bara har 1 kontrakt men jag och min partner har båda skrivit på kontraktet?
   Med vänlig hälsning, Rickard

   • Hej Rickard.

    Det är standard.
    Mäklaren tar 1 st till sitt arkiv, säljaren 1 st och det sista exemplaret skickas till föreningen.
    Men det är inga konstigheter att lägga till ett extra avtal om man önskar.

    Nu i efterhand blir det svårare att lägga till ett exemplar. Då får ni ta en kopia på det avtal ni har och vedimera kopian så är risken i princip obefintlig att ni skulle kunna få några problem även om ni skulle bli osams.
    Mäklaren har ju ett original kvar i sitt arkiv.

    mvh admin på EKonomifokus

  • Hej om man köper ett hus och bara anlita mäklare för att få hjälp att skriva kontrakt för hus köp. Vem betala mäklaren säljaren el köparen?
   Kan tilllägga att säljaren ha kollat vad bostaden är värd. Kommer inte att läggas ut på budgivning om vi kom överens om priset.

   • Hej Helena.

    Det beror på vad köpare och säljare kommer överens om.
    Vanligast är att man delar på kostnaden eller att säljaren betalat för mäklaren.

    Mvh admin på EKonomifokus

  • Hej,

   Jag har en fundering ! Vi hade lånelöfte från banken och vi hittade ett hus sedan ringde vi banken och fick Grönt ljus att skriva på kontraktet, vi betalde handpenning och tillträde är i början av maj.
   Min fråga är, vi har inte skrivit på något med banken, jag menar inte svart på vit ! Kan banken neka lånet då ? Dessutom vi har inte diskuterat än räntan och amortering för lånet än, och när jag ringde banken sa de att handläggare kommer ringa sen och boka en tid för detta !
   Är det normalt så ? det känns lite konstigt att banken kör så ? Är det ett sätt att tvinga oss på deras ränta ?

   mvh
   Maria

   • Hej Maria.

    Det är vanligt och det är inte tvingade på något sätt.
    Banken kan neka er lånet om några förutsättningar ändras.

    Ni måste ju inte välja denna banken när ni väl skall ta lånet i framtiden så ni har fortfarande möjlighet att förhandla om räntan med en massa olika banker innan ni bestämmer er för vilken ni skall välja.
    Ni måste välja bank senast några veckor innan tillträdet.

    Mvh admin på EKonomiokfus

   • Hej Christer.

    Låneutbetalningen görs på tillträdet så svaret på din fråga är ja.
    Kontraktet skrivs vanligtvis först och sedan betalas lånet ut på tillträdet. Tillträdet har man vanligtvis några månader efter kontraktet skrivs.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Tips
   1. Mäklarofferter.se - Jämför mäklarna och deras offerter
   2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

  • Måste säljaren vara med vid kontraktskrivandet av en bostadsrätt eller kan hon redan har skrivit på det i förväg ??

  • Jag funderar på att köpa ett hus och vill betala det kontant allt, hela beloppet . Undrar hur det går till rent praktiskt ? De flesta brukar kanske låna pengar och sånt.

   • Hej Gun.

    Det är inga konstigheter.
    Se till att ha pengarna på redo kontot bara på tillträdesdagen.
    På tillträdet hjälper banken till som vanligt med överföringarna.

    Istället för lånelöfte kan du visa upp ett kontoutdrag för mäklaren som visar att du har finansieringen ordnad.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej om man har skrivit på kontrakt på en bostad , och har relationskomplikationer Och då partnern och sig själv inte ska bo med varandra kan man avbryta det kontraktet ??

   • Hej Eric.

    Nej det kan man inte.
    Ett avtal är bindande och om man skall bryta det så har den andra parten rätt till ersättning för all ekonomisk skada som avtalsbrottet ger.

    Mvh admin på Ekonomifokus

   • Hej Emilia.
    Nej riktigt så går det inte till. Dock är det en vanlig missuppfattning att säljaren får behålla hela handpenningen om något går riktigt fel i bostadsaffären.
    Det fungerar ju faktiskt så när man köper en bil till exempel.

    Om någon bryter mot ett kontrakt i en bostadsaffär så blir den personen ersättningsskyldig för de ekonomiska förluster som motparten gör på grund av avtalsbrottet.
    Är det ett allvarligt brott (tex att köparen inte kan betala på tillträdesdagen) så kan säljaren i detta fall häva köpet och kräva skadestånd/ersättning av köparen för sina ekonomiska skador.

    Om en handpenning redan har betalats så används den i första hand till att reglera dessa ekonomiska skador.
    Om de ekonomiska skadorna är mindre än storleken på handpenningen så betalas det belopp som blir över tillbaka till köparen.
    Om den ekonomiska förlusten blir större än det belopp som betalats i handpenning så kommer säljaren att få hela handpenningen + ännu mer pengar så att det täcker upp hela den ekonomiska skadan.

    Ekonomisk skada = hur mycket pengar har man förlorat på grund av kontraktsbrottet

    Mvh admin på Ekonomifokus

Ställ en fråga

Please enter your comment!
Please enter your name here