Steg 7 (köpa bostad) – Skriva kontrakt / köpa bostaden

Skriva kontrakt vid bostadsköp

Grattis!
Du vann budgivningen och bostaden är din. Eller?
Nej inte riktigt än. En bostadsaffär är aldrig klar eller bindande innan dess att kontraktet är underskrivet av både köpare och säljare. Se därför till att försöka få till en kontraktsskrivning så fort som möjligt efter avslutad budgivning. Risken finns annars att någon ny eller någon av de gamla spekulanterna sätter käppar i hjulet för dig och vill lägga ytterligare bud. Säljaren har då rätt att ta in fler bud om denna önskar.

Så fungerar en kontraktsskrivning

När kontrakt skall skrivas mellan köpare och säljare så ses man allihop oftast på mäklarens kontor. Ibland kan man skriva kontrakt i lägenheten som affären gäller. Men det är inte så vanligt. Som köpare så måste du se till att få allt som rör köpet skriftligt.

Muntliga avtal gäller inte när det gäller bostadsaffärer. Du och säljaren måste därför komma överens om vilket datum du skall få tillträde till bostaden. Det måste stå med i kontraktet. Det innebär också att om mäklaren och säljaren till exempel har lovat dig att det finns ett våtrumsintyg för badrummet eller att badrummet renoverades år 2015, Så se då alltid till att få dessa löften skriftligt på papper. Antingen i själva kontraktet eller i tillhörande bilagor. Om köpet har speciella villkor måste även dessa stå med i kontraktet. Muntliga ”utfästelser” är juridisk bindande men de kan vara mycket svåra att bevisa vid en eventuell tvist.

Kontraktsskrivningen innehåller följande dokument:

Kontrakt/överlåtelseavtal

Det viktigaste dokumentet i hela affären. I kontraktet står det vilket pris du köper bostaden för, vilket datum du får tillträde till bostaden osv.

Depositionsavtal

Ett avtal som reglerar var, när och hur handpenningen skall deponeras/sättas in.
Handpenningen är normalt sett 10% av priset på bostaden. Handpenningen skall oftast betalas in inom 14 dagar från kontraktskrivningen och den sätts in på mäklarfirmans klientmedelskonto. Mäklarfirman betalar sedan ut handpenningen till säljaren när det är dags.

Objektsbeskrivning + årsredovisning och stadgar

En beskrivning av vad det är du köper. Här finns informationen om bostaden.
Du skall även få en kopia på bostadsrättsföreningens årsredovisning och stadgar.
Ibland har även säljaren svarat på frågor om bostaden i en så kallad frågelista som bifogas till objektsbeskrivningen.

Ansökan om medlemskap i bostadsrättsföreningen

Man måste som köpare godkännas av bostadsrättsföreningen för att köpet skall gå igenom.
Bostadsrättsföreningen kräver att man har en inkomst samt att man inte har massor av betalningsanmärkningar. Föreningen kan neka ansökan och köpet av bostaden går då tillbaka.
Handpenningen betalas då tillbaka till köparen i sin helhet.

Budgivningslista

Enligt lag skall du som köpare få en lista med namn och telefonnummer på samtliga budgivare. Denna lista kan du ibland istället få vid tillträdet av bostaden.

Övriga handlingar

Övriga handlingar kan tillkomma.

Nu måste lånelöftet vara klart

Helst skall du ha ett lånelöfte klart redan innan du går på visning. Om du redan har ett lånelöfte bör du alltid jämföra det med andra bankers erbjudanden.
En hemsida som vi upplever är väldigt duktiga på lånelöften och erbjuder väldigt fördelaktiga räntor är hemsidan Lånekoll.se. Med en enda ansökan får du lånelöftes-erbjudanden från upp till 30 st banker som du sedan kan välja mellan. Det är helt gratis att göra en ansökan om lånelöfte hos Lånekoll.se och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan

Före detta fastighetsmäklare med mångårig erfarenhet av yrket och branschen. Besitter även djupgående kunskaper inom börs, aktier och investeringar.

23 KOMMENTARER

  • Hej Emilia.
   Nej riktigt så går det inte till. Dock är det en vanlig missuppfattning att säljaren får behålla hela handpenningen om något går riktigt fel i bostadsaffären.
   Det fungerar ju faktiskt så när man köper en bil till exempel.

   Om någon bryter mot ett kontrakt i en bostadsaffär så blir den personen ersättningsskyldig för de ekonomiska förluster som motparten gör på grund av avtalsbrottet.
   Är det ett allvarligt brott (tex att köparen inte kan betala på tillträdesdagen) så kan säljaren i detta fall häva köpet och kräva skadestånd/ersättning av köparen för sina ekonomiska skador.

   Om en handpenning redan har betalats så används den i första hand till att reglera dessa ekonomiska skador.
   Om de ekonomiska skadorna är mindre än storleken på handpenningen så betalas det belopp som blir över tillbaka till köparen.
   Om den ekonomiska förlusten blir större än det belopp som betalats i handpenning så kommer säljaren att få hela handpenningen + ännu mer pengar så att det täcker upp hela den ekonomiska skadan.

   Ekonomisk skada = hur mycket pengar har man förlorat på grund av kontraktsbrottet

   Mvh admin på Ekonomifokus

 1. Hej om man har skrivit på kontrakt på en bostad , och har relationskomplikationer Och då partnern och sig själv inte ska bo med varandra kan man avbryta det kontraktet ??

  • Hej Eric.

   Nej det kan man inte.
   Ett avtal är bindande och om man skall bryta det så har den andra parten rätt till ersättning för all ekonomisk skada som avtalsbrottet ger.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 2. Jag funderar på att köpa ett hus och vill betala det kontant allt, hela beloppet . Undrar hur det går till rent praktiskt ? De flesta brukar kanske låna pengar och sånt.

  • Hej Gun.

   Det är inga konstigheter.
   Se till att ha pengarna på redo kontot bara på tillträdesdagen.
   På tillträdet hjälper banken till som vanligt med överföringarna.

   Istället för lånelöfte kan du visa upp ett kontoutdrag för mäklaren som visar att du har finansieringen ordnad.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 3. Måste säljaren vara med vid kontraktskrivandet av en bostadsrätt eller kan hon redan har skrivit på det i förväg ??

  • Hej Christer.

   Låneutbetalningen görs på tillträdet så svaret på din fråga är ja.
   Kontraktet skrivs vanligtvis först och sedan betalas lånet ut på tillträdet. Tillträdet har man vanligtvis några månader efter kontraktet skrivs.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 4. Hej,

  Jag har en fundering ! Vi hade lånelöfte från banken och vi hittade ett hus sedan ringde vi banken och fick Grönt ljus att skriva på kontraktet, vi betalde handpenning och tillträde är i början av maj.
  Min fråga är, vi har inte skrivit på något med banken, jag menar inte svart på vit ! Kan banken neka lånet då ? Dessutom vi har inte diskuterat än räntan och amortering för lånet än, och när jag ringde banken sa de att handläggare kommer ringa sen och boka en tid för detta !
  Är det normalt så ? det känns lite konstigt att banken kör så ? Är det ett sätt att tvinga oss på deras ränta ?

  mvh
  Maria

  • Hej Maria.

   Det är vanligt och det är inte tvingade på något sätt.
   Banken kan neka er lånet om några förutsättningar ändras.

   Ni måste ju inte välja denna banken när ni väl skall ta lånet i framtiden så ni har fortfarande möjlighet att förhandla om räntan med en massa olika banker innan ni bestämmer er för vilken ni skall välja.
   Ni måste välja bank senast några veckor innan tillträdet.

   Mvh admin på EKonomiokfus

 5. Hej om man köper ett hus och bara anlita mäklare för att få hjälp att skriva kontrakt för hus köp. Vem betala mäklaren säljaren el köparen?
  Kan tilllägga att säljaren ha kollat vad bostaden är värd. Kommer inte att läggas ut på budgivning om vi kom överens om priset.

  • Hej Helena.

   Det beror på vad köpare och säljare kommer överens om.
   Vanligast är att man delar på kostnaden eller att säljaren betalat för mäklaren.

   Mvh admin på EKonomifokus

 6. Hej, intressant artikel.
  Jag tänker på en situation som jag var inblandad i där vi var ett par, 2 personer som undertecknade kontrakten för en bostadsrätt, köp.
  Det som har slagit mig efteråt är att vi 2 bara fick 1st kontrakt med oss hem.
  Räknas inte vi som 2 individer och borde få varsitt exemplar av kontraktet? Vad kan ske nu när vi bara har 1 kontrakt men jag och min partner har båda skrivit på kontraktet?
  Med vänlig hälsning, Rickard

  • Hej Rickard.

   Det är standard.
   Mäklaren tar 1 st till sitt arkiv, säljaren 1 st och det sista exemplaret skickas till föreningen.
   Men det är inga konstigheter att lägga till ett extra avtal om man önskar.

   Nu i efterhand blir det svårare att lägga till ett exemplar. Då får ni ta en kopia på det avtal ni har och vedimera kopian så är risken i princip obefintlig att ni skulle kunna få några problem även om ni skulle bli osams.
   Mäklaren har ju ett original kvar i sitt arkiv.

   mvh admin på EKonomifokus

 7. Hej,

  Spelar det någon roll vem som skriver på kontraktet först vid en husförsäljning där parterna inte möts utan kontraktet skickas med post? Vi som köpare skrev häromdagen på ett kontrakt som vi skrivit ut och skickat med post till säljaren. Innan det nått säljaren fick de in ett bud till och vi förlorade budgivningen. Med andra ord, hade det gjort någon skillnad om säljaren skickat ett påskrivet kontrakt till oss och sedan ändrat sig?

  • Hej M.

   Nej det spelar ingen roll.
   Så länge båda parter inte signerat avtalet så är det inte bindande.
   Fastighetsmäklarnämnden skriver såhär:
   ”För fastigheter, och antagligen även för bostadsrätter, gäller nämligen att ingen av parterna är bunden innan det finns en ömsesidigt undertecknad köpehandling i original och den av parterna som sist skrivit på köpekontraktet, har utgett det i original till den som skrev på först, alternativt har utgett det till mäklaren. Fram till dess att detta har skett kan vem som helst av parterna återkalla sin underskrift.”

   mvh admin på Ekonomifokus

 8. Jag har liten fråga, jag har hittat bostad och jag vann det, och innan började jag hittar hus , vi fått lånelöfte från banken på det ,,,min fråga
  Vi har skrivit på kontrakt innan vi kommer och prata med banken igen!!! Vad kommer och hända sen?!

  • Hej Sara.

   Prata med banken så kommer det säkert att lösa sig.
   Det brukar göra det.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 9. Hej!

  Vi har lånelöfte från Swedbank och Nordea Vi vann budgivning på en vila på en lördag, sen på söndag skrev vi på hos mäklaren. Sen när vi kom hem och läste vi på villkor så ser vi att man kontakter banken innan man skriver på. vår fråga är kan banken neka vår köp?

  • Hej Paulos.

   Ja i teorin kan banken neka men det är väldigt osannolikt att de gör det.
   Kontakta banken nu i efterhand istället så löser det sig nog.

   Mvh admin på Ekonomifokus

Ställ en fråga

Please enter your comment!
Please enter your name here