Fullmakt

Fullmakt mall

Det är inte ovanligt att det uppstår situationer flera gånger i livet då du eller någon du känner inte själv kan utföra ärenden som kräver legitimation. Med en fullmakt kan du ta hand om uppgifter i en annan persons namn.

Gratis mall – fullmakt

Om du söker fullmakt för köp/sälj av fastighet eller bostadsrätt så har vi färdiga gratis-mallar även för det här på Ekonomifokus. Du hittar dom i vår artikel Fullmakt för köp/sälj av fastighet eller bostadsrätt.

Disclaimer: vi tar inget ansvar för de kostnadsfria juridiska mallar och avtal som publiceras. Använd dokumenten på eget ansvar.

Fullmakts-mallar + hjälp att fylla i de korrekt
Juridiskadokument.nu hittar du de flesta olika typerna av fullmaktsmallar för några hundralappar och då ingår hjälp att fylla i dom korrekt. Det kan vara värt några hundringar att få fullmakten juridiskt korrekt så att du slipper problem i efterhand.

Vad är en fullmakt?

Fullmakten är ett lagligt dokument, ett intyg, som ger en person rätten att utföra handlingar och även fatta beslut åt någon annan. Det går att avtala om fullmakter muntligen men det här är inte särskilt praktiskt.

Om du till exempel ska hjälpa någon med bankärenden duger det inte att du spelar upp ett ljudklipp om att ni kom överens om denna fullmakt. Fullmakten bör alltså vara skriftlig och den talar om precis vad du har rätt att göra för någon annan, eller tvärtom vad en annan person kan hjälpa dig med.

Fullmakten har två parter:

 1. Fullmaktsgivare – Det här är personen som ger en fullmakt till en annan person. Fullmaktsgivare kan också kallas för huvudman.
 2. Fullmaktstagare – Det här är personen som får fullmakten utställd i sitt namn. Med fullmakten har denna person rätt att göra vissa saker och fatta vissa beslut för den som är fullmaktsgivare. Fullmaktstagare kan också kallas för ombud.

Saker som alltid bör vara med i en fullmakt är:

 • Vem som är fullmaktsgivare och vem som är fullmaktstagare
 • Vad fullmaktstagaren har rätt att göra med fullmaktens stöd
 • Hur länge fullmakten gäller (Det går att ställa ut fullmakt utan tidsbegränsning men det rekommenderas inte)
 • Underskrifter

En punkt som bör läggas till listan trots att den inte är obligatorisk är vittnen till underskrifterna. Det är i stort sett omöjligt att använda en obevittnad fullmakt för bankärenden. Det beror på att banker vill dra ner på risken för bedrägerier via förfalskade fullmakter. Minst ett vittne krävs men det kan vara klokt att ha två.

Tänk också på att det finns regler för hur en fullmakt ska återkallas. Normalt sett handlar det om att fullmaktstagaren ska meddelas om att fullmakten är återkallad. Det är upp till den som ger fullmakten att se till att detta sker på ett lämpligt vis. Då det görs skriftligen är det enkelt att bevisa att fullmakten har dragits tillbaka och när.

Fullmakter behövs i olika situationer

Det finns en rad olika situationer då en fullmakt kan lösa problem. Den gör det ju möjligt att skriva under dokument och agera trots att personen som egentligen skulle skriva under inte finns på plats.

Typiska exempel på när en fullmakt används är:

 • När en person behöver uträtta bankärenden inte fysiskt kan ta sig till banken. Det kan bero på allt från sjukdom till vistelse i utlandet. När det finns en fullmakt kan en annan person ta ut pengar, flytta pengar mellan konton och göra annat som inte går att ta hand om från en sjuksäng eller via internetbanken.
 • När avtal ska undertecknas men den som ska skriva under av någon anledning inte kan göra detta. Fullmakten ger en annan person rätten att skriva under istället.
 • När det kommer paket som bara kan hämtas ut med legitimering. Med en fullmakt behöver du inte oroa dig för att ditt paket skickas tillbaka igen för att du inte själv kunde komma och hämta det eller ta emot det på leveransadress.
 • När dödsbon ska hanteras är det mycket vanligt att man använder sig av fullmakter för att kunna sköta kommunikation med försäkringsbolag, skriva eller godkänna avtal.

Vem kan skriva en fullmakt?

I Sverige finns det inga lagliga krav för vem som ska skriva en fullmakt eller hur den ska se ut. Däremot är det verkligen viktigt att se till att fullmakten har all nödvändig information för att sedan kunna användas på rätt sätt.

Det är till exempel viktigt att fullmakten är formad för det som den ska användas för. Om det bara rör ett enstaka ärende vid ett tillfälle är det inte särskilt svårt. Det går att skriva ner precis vad fullmakten rör och när.

Det kan också finnas färdiga fullmakter som är utformade för de vanligaste ärendena som att hjälpa någon med att flytta pengar från sparkonto. Om du hittar en mall ska du dock alltid läsa igenom noga för att säkra dig om att den är komplett för dina specifika behov.

Viktiga varianter av fullmakter

Grundprincipen för en fullmakt är alltid densamma, men det kan vara bra att känna till lite olika varianter av detta dokument. Särskilt om du är på jakt efter en mall för fullmakt.

Generalfullmakten

Det här kan vara rätt fullmakt då du till exempel måste hjälpa en förälder som är sjuk med precis allt. Då blir det besvärligt att skapa fullmakter för en massa olika syften. Med en generalfullmakt får fullmaktstagaren rätt att utan någon begränsning göra det som fullmaktsgivaren själv hade gjort.

Alla handlingar och beslut som utförs med generalfullmakten är lagliga och rättsligt bindande.

Ställningsfullmakten

Det här är en typ av fullmakt som ofta används på arbetsplatser. Som anställd kan du behöva få en ställningsfullmakt för att till exempel kunna fatta beslut som försäljningar för företaget. Anställningsavtal kan inkludera den här typen av fullmakter för att göra arbetsflödet enklare.

Prokura

Prokuran är en handelsfullmakt. Den kan vara aktuell för handelsbolag, enskilda näringsidkare och för kommanditbolag. Prokura är inte aktuellt för aktiebolag. Motsvarande för aktiebolag är generalfullmakten. Prokuran ska registreras med Bolagsverket för att gälla och den ger fullmaktstagaren rätten att företräda bolaget i alla frågor förutom försäljning och köp av fastigheter.

Toleransfullmakter

En fullmakt kan fortsätta att gälla trots att datumet för den inte förlängs. När en person får fullmakt att till exempel handla med en annans persons kreditkort kan det skapas ett rättsligt prejudikat för detta. Om behovet av hjälpen med inköpen fortfarande finns kan man också säga att fullmakten fortsätter att gälla trots att den inte skriftligen uppdateras.

Framtidsfullmakten

Sedan sommaren 2017 har vi även formen framtidsfullmakt i Sverige. Om du av någon anledning vet att du inom en viss framtid inte längre kommer att kunna klara av handlingar och fatta beslut kan du ge en framtidsfullmakt till någon du litar på. Det här kan bli aktuellt vid sjukdomar som demens.

Intressebevakningsfullmakter

Det här är också en typ av fullmakt att känna till. Den liknar framtidsfullmakten och blir aktuell mellan vuxna barn och föräldrar som är sjuka och inte längre klarar av att sköta sin ekonomi. Med intressefullmakten kan det vuxna barnet ta hand om räkningar, gå till banken, uppdatera lagliga dokument och mer. Det ska dock sägas att intressefullmakten inte är giltig i Sverige som lagligt dokument.

Juridiskt korrekta fullmakter
Som vi nämner längre upp i artikeln: På Juridiskadokument.nu hittar du de flesta olika typerna av fullmaktsmallar för några hundralappar och då ingår hjälp att fylla i dom korrekt. Det kan vara värt några hundringar att få fullmakten juridiskt korrekt så att du slipper problem i efterhand.

Joakim har studerat fastighetsförmedling på Högskolan i Väst under 3 års tid. Med ca 10 års erfarenhet som fastighetsmäklare vill nu Joakim via sina guider inom bostad förmedla kunskap till läsarna och hjälpa dem att fatta bättre beslut vid köp av ny bostad eller försäljning av befintlig.

40 KOMMENTARER

  • Hej Kerstin.

   Dödsboet skall säga upp försäkringen.
   Om du är ansvarig för dödsboet är det bara att säga upp den. Är du inte ansvarig får den/de som är ansvariga säga upp den.
   Om dödsboet vill ge dig fullmakt att säga upp den kan ni använda en enkel vanlig fullmakts-mall.

   Mvh admin på Ekonomifokus

   Mvh admin på Ekonomifokus

 1. Hej !

  Behöver ge fullmakt till en person att använda eller överlåta eller hyra ut min leasad bil

  Kan ni skicka mall som passar detta ?

  Väldigt tacksam

  Mvh
  Faraj

  • Hej faraj.

   Det är bara att använda den mall som finns i artikeln. Sedan får du formulera den som du vill, det kan inte vi hjälpa till med.

   Mvh admin på Ekonomifokus

  • Tips
   1. Hittamäklare.se - Jämför mäklarna och deras offerter
   2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

 2. Hur kan det vara möjligt att om jag har fullmakt och framtidsfullmakt mm åt min mor. Hur kan det då vara möjligt att min bror kan ta med henne till banken o h skriva övar den på sig. Fast det finns demens-journaler flera år tillbaka?
  Hoppas på svar.

  • Hej per.

   Om en fullmakt har skrivits under av din mamma trots att hon är sjuk och inte anses kunna sköta sin egen ekonomi så är den fullmakten inte juridiskt bindande. Du får helt enkelt överklaga den nya fullmaktens giltighet med hjälp av din korrekta fullmakt. Hur man gör vågar jag dock inte svara på.

   Banken kollar inte upp sådant vad jag vet om det inte är uppenbart för banken att din mamma är dement.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 3. Hej jag behöver skicka en fullmakt till min syster som bor i Peru för att ta hand om ett bankkonto som jag måste öppna till min pension.
  Konton ska bara ta emot min pension och alla mina uppgifter är med min singel namn. Jag kommer att få en mall från banken .kan fullmakten vara på engelska?
  Mvh
  Carol

  • Hej Carol.

   Ja en fullmakt kan vara på engelska. Det spelar ingen roll vilket språk den är skriven på.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 4. Skulle vilja överlämna en pärm till en bodelningsman gällande en bodelning mellan min son och hans tidigare fru, räcker det att min son ger mig en fullmakt där vi båda skriver under för att överlämna pärmen med underlag som underlättar bodelningen

  • Hej Ibrahim.

   Vilken typ av fullmakt är det?
   Vad gäller fullmakten?

   Mvh admin på EKonomifokus

 5. Hej!
  Jag ska hjälpa en asylsökande mamma i ett ärende som gäller ansökan om fastställande av faderskap. Ansökan ska skickas till Tingsrätten och jag undrar om det krävs en särskild Fullmakt i ett sådant ärende? Och var kan jag hitta en mall för en fullmakt i detta ärende?

  MVH
  Lars-Åke

 6. Hej jag har redan fullmakt till min mammas pengar sköter alla bankärenden o vräkningar. Behöver nu fullmakt till uppsägning av lägenhet abk. Hon måste flytta till demens boende dom hon inte vil. Hur gör jag ? Mvh Helene

  • Hej Helene.

   Jag skulle tro att det är en generalfullmakt du behöver.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 7. Hej,
  Jag behöver skriva en fullmakt mellan mig och en god vän som fått i uppgift att köpa en segelbåt för maximalt 20 000 kr. Vad behöver jag tänkta på och om jag även behöver ta hänsyn till de krav som ställs vad gäller behörighet och befogenhet.

  • Hej Claudia.

   Det räcker med en vanlig fullmakt bara där du skriver att du ger din vän fullmakt att köpa segelbåten för max 20 000 kr.
   Du behöver inte tänka på så mycket annat.
   Om du behöver hjälp med att upprätta en fullmakt kan du köpa en fullmakt på juridiskadokument.se/fullmakt . Där ingår hjälp med att fylla i fullmakten.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 8. Hej Joakim!

  Vår dotter fyller 18 år i höst. Hon har två npf-diagnoser (add + högfungerande autism).
  Hennes diagnoser innebär bland annat att hon har svårt med impulskontroll och konsekvenstänk. Hon har också svårt att ta in och minnas viss information, och att hantera pengar.

  Hon är själv mycket medveten om detta, och känner oro inför att bli myndig och själv ta ansvar för sin ekonomi, och alla beslut gällande sin vård.

  Både hon och vi vill därför utforma någon form av fullmakt för att ge oss laglig tillåtelse att ha insyn i hennes ekonomi och vård.

  Hur ska vi gå tillväga för att allt ska gå rätt till.

  Mvh Helena

  • Hej Helena.

   Jag vet inte riktigt vilken typ av fullmakt som lämpar sig bäst då.
   Jag skulle tippa på att det är en generalfullmakt ni skall ha men jag är inte säker.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 9. Hej!
  Min moster har nyligen hamnat på ett gruppboende. Tidigare var hon sambo i över 40 år med en man. Medan hon fortfarande var skriven på den gamla gemensamma adressen avled mannen. Enligt ärvdalagen har hon ingen rätt att ärva då de var sambos men alla intressenter, inklusive arvingar, vet att det har skrivits ett testamente vilket skulle innebära att min moster ärver allting. Enligt en jurist som vi talat med som inte är särskilt insatt i ärendet, så måste min moster och närmsta arvingen till mannen komma överens om hur boet ska hanteras. Min moster måste t.ex. få tillgång till sina personliga saker så som kläder som nu har blivit ”inlåsta” i boet. Denne arvinge gör sig dock okontaktbar och hyser stort agg mot min moster och alla som kämpar för min mosters rättigheter och då min moster inte har kraften att driva ärendet är då min fråga… kan man skriva en fullmakt där jag t.ex. rakt av kan verka istället för min moster? Syftet skulle vara att bl.a. säga upp avtal och abonnemang kopplade till boet som står i mosterns namn men också vara den verksamma parten i boutredningen. Jag skulle då vara den som går igenom huset istället för min moster tillsammans med arvingen, osv osv. Är detta möjligt?

  Mvh/ Andreas

  • Hej Andreas.

   Jag är tyvärr för dåligt insatt för att kunna svara på denna fråga.
   Du får fråga någon jurist tror jag.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 10. Hej!
  Jag ska hjälpa min pappa att sälja sin husvagn med allt vad det innebär (besiktning, lägga ut bilder i olika husvagnsgrupper etc) men jag ska även sälja tältet antingen separat eller att det ingår i husvagnsförsäljningen. Jag kommer att använda generellfullmakten.
  Behöver jag två fullmakter, en som avser själva husvagnen och en som avser tältet?
  Det står att man bör få fullmakten bevittnat, måste det vara opartiska personer eller skulle min syster sant min särbo vara vittnen?
  Mvh Annica

  • Hej Annica.

   Nej du kan använda en och samma fullmakt.
   Helst skall det vara personer som inte är partiska men i detta fall går det nog bara med systern och särbon så länge det är vettiga människor.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 11. Vår far önskar upprätta generalfullmakt och önskar att både jag och min bror får behörighet. Kan vi använda oss av mallen ni har på hemsidan och kopiera stycket där behörig ska skriva in sina uppgifter så det står två namn eller behöver vi upprätta två separata fullmakter?

  • Hej Annika.

   Jag är osäker på vad som gäller för generalfullmakter tyvärr.

   Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej Ossi.

   Jag förstår inte din fråga.
   Du får vara tydligare. Stäng gärna av Caps Lock också.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 12. Hej, min syster har fullmakt för båda våra föräldrar som är dementa och bor på demensboende. Vad jag förstår har fullmakter skrivits i demens. Jag vet inte hur fullmakterna är utformade.
  Jag har ingen insyn och får inga raka svar på mina frågor av min syster.
  Saker i föräldrars hus är försvunna tillsammans med vår mors smycken.
  Vad kan jag göra?
  Mvh
  C

  • Hej C.

   Det vet jag inte tyvärr.
   Du får nog fråga en jurist.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 13. Hej!

  Jag vill hjälpa en anhörig som har ett alkoholmissbruk och vuxna barn. Just nu är det på väg utför ekonomiskt personen har ingen koll utan bara högar med brev från olika instanser. Jag kan tänka mig att det föreligger någon typ av inmätning. Men vilken fullmakt behöver jag för att ta den fulla kontrollen över dennes ekonomi.

  Mvh Hugo

 14. Hej!

  Kan man vara fullmaktstagare för fler än en person vid samma ”ärende”?
  Om exempelvis ett par ska sälja sin lägenhet, är det då möjligt för en person att vara utsedd fullmaktstagare för båda personerna (givetvis med två fullmakter)?

 15. Hej!
  Har en väninna som jag vuxit upp med, så vi har känt varandra i över 35 år. Hon lider av psykisk ohälsa och har ingen släkt, familj eller vänner som kan hjälpa henne….förutom jag. Då hon inte klarar av kontakten med sin läkare på psykiatrin (hon får inte rätt läkemedel utskrivet). Så eftersom jag själv arbetat inom vården i över 20 år så vill jag gärna hjälpa henne, som det e nu orkar hon inte ta tag i något….utan ligger bara hemma och väntar på att ”dö” som hon själv säger.
  Därför undrar jag vilken Fullmakt, vad i fullmakten måste framgå så jag kan hjälpa henne med kontakten inom sjukvården, läkemedel, besök osv…

  Tacksam för svar snarast!

  //Mvh Lindha

  • Hej Lindha.

   jag vet inte tyvärr.
   Du får kontakta vården och fråga vilken typ av fullmakt som lämpar sig där.

   Mvh admin på Ekonomifokus

Ställ en fråga eller skriv en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här