Fullmakt

Fullmakt mall

Det är inte ovanligt att det uppstår situationer flera gånger i livet då du eller någon du känner inte själv kan utföra ärenden som kräver legitimation. Med en fullmakt kan du ta hand om uppgifter i en annan persons namn.

Vad är en fullmakt?

Fullmakten är ett lagligt dokument, ett intyg, som ger en person rätten att utföra handlingar och även fatta beslut åt någon annan. Det går att avtala om fullmakter muntligen men det här är inte särskilt praktiskt.

Om du till exempel ska hjälpa någon med bankärenden duger det inte att du spelar upp ett ljudklipp om att ni kom överens om denna fullmakt. Fullmakten bör alltså vara skriftlig och den talar om precis vad du har rätt att göra för någon annan, eller tvärtom vad en annan person kan hjälpa dig med.

Gratis mall – fullmakt

Disclaimer: vi tar inget ansvar för de kostnadsfria juridiska mallar och avtal som publiceras. Använd dokumenten på eget ansvar.

Fullmakts-mallar + hjälp att fylla i de korrekt
Juridiskadokument.nu hittar du de flesta olika typerna av fullmaktsmallar för ca 300 kr och då ingår hjälp att fylla i dom korrekt. Det kan vara värt några hundringar att få fullmakten juridiskt korrekt så att du slipper problem i efterhand.

Om du söker fullmakt för köp/sälj av fastighet eller bostadsrätt så har vi färdiga gratis-mallar även för det här på Ekonomifokus. Du hittar dom i vår artikel Fullmakt för köp/sälj av fastighet eller bostadsrätt.

Fullmakten har två parter:

 1. Fullmaktsgivare – Det här är personen som ger en fullmakt till en annan person. Fullmaktsgivare kan också kallas för huvudman.
 2. Fullmaktstagare – Det här är personen som får fullmakten utställd i sitt namn. Med fullmakten har denna person rätt att göra vissa saker och fatta vissa beslut för den som är fullmaktsgivare. Fullmaktstagare kan också kallas för ombud.

Saker som alltid bör vara med i en fullmakt är:

 • Vem som är fullmaktsgivare och vem som är fullmaktstagare
 • Vad fullmaktstagaren har rätt att göra med fullmaktens stöd
 • Hur länge fullmakten gäller (Det går att ställa ut fullmakt utan tidsbegränsning men det rekommenderas inte)
 • Underskrifter

En punkt som bör läggas till listan trots att den inte är obligatorisk är vittnen till underskrifter. Det är i stort sett omöjligt att använda en obevittnad fullmakt för bankärenden. Det beror på att banker vill dra ner på risken för bedrägerier via förfalskade fullmakter. Minst ett vittne krävs men det kan vara klokt att ha två.

Tänk också på att det finns regler för hur en fullmakt ska återkallas. Normalt sett handlar det om att fullmaktstagaren ska meddelas om att fullmakten är återkallad. Det är upp till den som ger fullmakten att se till att detta sker på ett lämpligt vis. Då det görs skriftligen är det enkelt att bevisa att fullmakten har dragits tillbaka och när.

Fullmakter behövs i olika situationer

Det finns en rad olika situationer då en fullmakt kan lösa problem. Den gör det ju möjligt att skriva under dokument och agera trots att personen som egentligen skulle skriva under inte finns på plats.

Typiska exempel på när en fullmakt används är:

 • När en person behöver uträtta bankärenden inte fysiskt kan ta sig till banken. Det kan bero på allt från sjukdom till vistelse i utlandet. När det finns en fullmakt kan en annan person ta ut pengar, flytta pengar mellan konton och göra annat som inte går att ta hand om från en sjuksäng eller via internetbanken.
 • När avtal ska undertecknas men den som ska skriva under av någon anledning inte kan göra detta. Fullmakten ger en annan person rätten att skriva under istället.
 • När det kommer paket som bara kan hämtas ut med legitimering. Med en fullmakt behöver du inte oroa dig för att ditt paket skickas tillbaka igen för att du inte själv kunde komma och hämta det eller ta emot det på leveransadress.
 • När dödsbon ska hanteras är det mycket vanligt att man använder sig av fullmakter för att kunna sköta kommunikation med försäkringsbolag, skriva eller godkänna avtal.

Vem kan skriva en fullmakt?

I Sverige finns det inga lagliga krav för vem som ska skriva en fullmakt eller hur den ska se ut. Däremot är det verkligen viktigt att se till att fullmakten har all nödvändig information för att sedan kunna användas på rätt sätt.

Det är till exempel viktigt att fullmakten är formad för det som den ska användas för. Om det bara rör ett enstaka ärende vid ett tillfälle är det inte särskilt svårt. Det går att skriva ner precis vad fullmakten rör och när.

Det kan också finnas färdiga fullmakter som är utformade för de vanligaste ärendena som att hjälpa någon med att flytta pengar från sparkonto. Om du hittar en mall ska du dock alltid läsa igenom noga för att säkra dig om att den är komplett för dina specifika behov.

Viktiga varianter av fullmakter

Grundprincipen för en fullmakt är alltid densamma, men det kan vara bra att känna till lite olika varianter av detta dokument. Särskilt om du är på jakt efter en mall för fullmakt.

Generalfullmakten

Det här kan vara rätt fullmakt då du till exempel måste hjälpa en förälder som är sjuk med precis allt. Då blir det besvärligt att skapa fullmakter för en massa olika syften. Med en generalfullmakt får fullmaktstagaren rätt att utan någon begränsning göra det som fullmaktsgivaren själv hade gjort.

Alla handlingar och beslut som utförs med generalfullmakten är lagliga och rättsligt bindande.

Ställningsfullmakten

Det här är en typ av fullmakt som ofta används på arbetsplatser. Som anställd kan du behöva få en ställningsfullmakt för att till exempel kunna fatta beslut som försäljningar för företaget. Anställningsavtal kan inkludera den här typen av fullmakter för att göra arbetsflödet enklare.

Prokura

Prokuran är en handelsfullmakt. Den kan vara aktuell för handelsbolag, enskilda näringsidkare och för kommanditbolag. Prokura är inte aktuellt för aktiebolag. Motsvarande för aktiebolag är generalfullmakten. Prokuran ska registreras med Bolagsverket för att gälla och den ger fullmaktstagaren rätten att företräda bolaget i alla frågor förutom försäljning och köp av fastigheter.

Toleransfullmakter

En fullmakt kan fortsätta att gälla trots att datumet för den inte förlängs. När en person får fullmakt att till exempel handla med en annans persons kreditkort kan det skapas ett rättsligt prejudikat för detta. Om behovet av hjälpen med inköpen fortfarande finns kan man också säga att fullmakten fortsätter att gälla trots att den inte skriftligen uppdateras.

Framtidsfullmakten

Sedan sommaren 2017 har vi även formen framtidsfullmakt i Sverige. Om du av någon anledning vet att du inom en viss framtid inte längre kommer att kunna klara av handlingar och fatta beslut kan du ge en framtidsfullmakt till någon du litar på. Det här kan bli aktuellt vid sjukdomar som demens.

Intressebevakningsfullmakter

Det här är också en typ av fullmakt att känna till. Den liknar framtidsfullmakten och blir aktuell mellan vuxna barn och föräldrar som är sjuka och inte längre klarar av att sköta sin ekonomi. Med intressefullmakten kan det vuxna barnet ta hand om räkningar, gå till banken, uppdatera lagliga dokument och mer. Det ska dock sägas att intressefullmakten inte är giltig i Sverige som lagligt dokument.

Juridiskt korrekta fullmakter
Som vi nämner längre upp i artikeln:
Juridiskadokument.nu hittar du de flesta olika typerna av fullmaktsmallar för några hundralappar och då ingår hjälp att fylla i dom korrekt. Det kan vara värt några hundringar att få fullmakten juridiskt korrekt så att du slipper problem i efterhand.

14 KOMMENTARER

 1. Hej!
  Jag ska hjälpa min pappa att sälja sin husvagn med allt vad det innebär (besiktning, lägga ut bilder i olika husvagnsgrupper etc) men jag ska även sälja tältet antingen separat eller att det ingår i husvagnsförsäljningen. Jag kommer att använda generellfullmakten.
  Behöver jag två fullmakter, en som avser själva husvagnen och en som avser tältet?
  Det står att man bör få fullmakten bevittnat, måste det vara opartiska personer eller skulle min syster sant min särbo vara vittnen?
  Mvh Annica

  • Hej Annica.

   Nej du kan använda en och samma fullmakt.
   Helst skall det vara personer som inte är partiska men i detta fall går det nog bara med systern och särbon så länge det är vettiga människor.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 2. Vår far önskar upprätta generalfullmakt och önskar att både jag och min bror får behörighet. Kan vi använda oss av mallen ni har på hemsidan och kopiera stycket där behörig ska skriva in sina uppgifter så det står två namn eller behöver vi upprätta två separata fullmakter?

  • Hej Annika.

   Jag är osäker på vad som gäller för generalfullmakter tyvärr.

   Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej Ossi.

   Jag förstår inte din fråga.
   Du får vara tydligare. Stäng gärna av Caps Lock också.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 3. Hej, min syster har fullmakt för båda våra föräldrar som är dementa och bor på demensboende. Vad jag förstår har fullmakter skrivits i demens. Jag vet inte hur fullmakterna är utformade.
  Jag har ingen insyn och får inga raka svar på mina frågor av min syster.
  Saker i föräldrars hus är försvunna tillsammans med vår mors smycken.
  Vad kan jag göra?
  Mvh
  C

 4. Hej!

  Jag vill hjälpa en anhörig som har ett alkoholmissbruk och vuxna barn. Just nu är det på väg utför ekonomiskt personen har ingen koll utan bara högar med brev från olika instanser. Jag kan tänka mig att det föreligger någon typ av inmätning. Men vilken fullmakt behöver jag för att ta den fulla kontrollen över dennes ekonomi.

  Mvh Hugo

  • Tips
   1. Mäklarofferter.se - Jämför mäklarna och deras offerter
   2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

  • Hej!

   Kan man vara fullmaktstagare för fler än en person vid samma ”ärende”?
   Om exempelvis ett par ska sälja sin lägenhet, är det då möjligt för en person att vara utsedd fullmaktstagare för båda personerna (givetvis med två fullmakter)?

  • Hej!
   Har en väninna som jag vuxit upp med, så vi har känt varandra i över 35 år. Hon lider av psykisk ohälsa och har ingen släkt, familj eller vänner som kan hjälpa henne….förutom jag. Då hon inte klarar av kontakten med sin läkare på psykiatrin (hon får inte rätt läkemedel utskrivet). Så eftersom jag själv arbetat inom vården i över 20 år så vill jag gärna hjälpa henne, som det e nu orkar hon inte ta tag i något….utan ligger bara hemma och väntar på att ”dö” som hon själv säger.
   Därför undrar jag vilken Fullmakt, vad i fullmakten måste framgå så jag kan hjälpa henne med kontakten inom sjukvården, läkemedel, besök osv…

   Tacksam för svar snarast!

   //Mvh Lindha

   • Hej Lindha.

    jag vet inte tyvärr.
    Du får kontakta vården och fråga vilken typ av fullmakt som lämpar sig där.

    Mvh admin på Ekonomifokus

Ställ en fråga

Please enter your comment!
Please enter your name here